Vejce s tenkou skořápkou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.4.2017 13:36
zdebari

XXX.XXX.96.17

Dobrý den, potřebuju poradit od zkušených holubářů.Chovám přes 20 let poštovní holuby, jen pro potěšení.Asi 20 chovných párů.Mám je na volno, krmení nic extra.Základ tvoří pšenice, v sezoně trochu kukuřice, namočený chleba.Občas nadrobene skořápky.Holubi polaří.
Letos se mi vyskytl problém, holubice často nesou vejce s tenkou skořápkou, někdy jedno, někdy obě.A nejsou to jen staré holubice, ale i mladší i mladé.První líheň jakž takž ale teď u druhé líhně je to téměř u každé holubice.Nevím kde je chyba, za celých 20 let se mi to nestalo.Neléčím, holubi vypadají zdravě.Možná nějaká nemoc,...kdo poradí co s tím?Podotýkám že 20 let chovám stejně, stejně krmím(možná letos jsem přidal trochu ječmene, dřív jsem jím nekrmil)stále jsou na volno a v sezoně polaří.Poslední lék dostali asi před osmi lety na trichomiázu...Děkuji!

10.4.2017 22:24
2mazutak

XXX.XXX.3.12

Zdravím.nezmněnil jste v poslední době zdroj vody.možná tam bych viděl ten problém.příliš mněkká, chudá na minerály.

10.4.2017 22:59
zdebari

XXX.XXX.96.17

Diky za odpověd, vodu beru stále stejnou, studniční.A je spíše tvrdá.Napadá mě jestli by to nemohlo být třeba stresem?V poslední době jsem měl docela velké ztráty, zmizelo mi několik holubů, asi letající mistr dravec...

11.4.2017 08:58
2mazutak

XXX.XXX.3.12

Zdravím.tak to neumím posoudit.ono se na stres dá svést ledacos.spíše mi to připadá jako výmluva, když si lékař neví rady, co pacientovi skutečně je.nepoužíváte náhodou okyselující prostředky proti tlumení prvoků jako třeba ocet a docházelo tak k neutralizaci vápníku.prostě nevěřím, že by stres mněl vliv na chod celého organismu.já používám k napájení dešťovku ze sudu, ale mám v něm ponořený proěravěný kanystr s dolomitickým vápencem, a mají k dispozici drcené skořápky, starou omítku a vyrábím jim i holubí kámen.takže vápníku mají několik zdrojů, pak bych teprve hledal příčinu někde jinde.

11.4.2017 10:35
pošťák

XXX.XXX.228.206

Jestliže jsou na volno tak si obstarají vápník sami, spíš bych to viděl v nějakém hnojivu nebo postřiku, jestli už si zalítli někam na pole na osení.

11.4.2017 20:38
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

Mám letos u některých párů stejný problém, u ostatních OK, chovám minimálně 25 let stejně, k dispozici 4 druhy gritů. Myslím, že se to srovná samo, tak vydržte. Je to asi nedostatek vápníku, třeba si samy nenazobou, co potřebují. Já jim pomáhám tím, že holubicím dávám jednou týdně půl tabletky Calcium pro lidi.

11.4.2017 21:51
kouták

XXX.XXX.168.33

jaroslav69pokorny napsal(a):
Mám letos u některých párů stejný problém, u ostatních OK, chovám minimálně 25 let stejně, k dispozici 4 druhy gritů. Myslím, že se to srovná samo, tak vydržte. Je to asi nedostatek vápníku, třeba si samy nenazobou, co potřebují. Já jim pomáhám tím, že holubicím dávám jednou týdně půl tabletky Calcium pro lidi.

Jardo to máš tak, někdo kupuje 4 druhy gritu a Calcium a já vezmu zednické kladívko, najdu starou barabiznu s poctivou vápennou omítkou, /je jich už málo/, doma to nadrtím, dám do voliery a vejce mají jak z porcelánu.
To, že někomu v dnešní době holubi polaří a mají také slabou skořápku se vůbec nedivím.Při pohledu na dnešní přeherbicidované pole, zbarvené do různých barev, mě jímá hrůza a jsem rád, že je mám zavřené.
A Jardo, kamaráde věř, že mám pravdu.Zdraví tě Zdeněk.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.4.2017 15:26
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravim ja osobne grit kupuju, ale zas nejsem tak uskostlivej, ze by to bez toho kupovaneho neslo...je to jen byznys jako vse kolem...farmaceutika, krmiva atd...nektere projevy muzou byt normalni, kazdy rok je necim jinym i pro zvirata...vitamin D je dulezity na upotrebeni, vstrebavani vapniku v tele, i kdyz holuby jsou volne pusteni a maji prirozeny zdroj potravy a dokazou jsi obstarat ruzne mineraly a dodrzujete vsechny znalosti, system v chovu neznamena, ze nemuze dojit k nejakym porucham jen v dusledku neceho co jako mi lide nemuzem videt uz jsem to tu psal, i pan Koutak to tu zminil muze se jednat o nejakou latku obsazenou nekde v okoli, morene zrno a ruzne postriky...stres nedostatek vitaminu D -slunecniho zareni, starou zvetralou omitku muzu vrele doporucit i samotna slepice aby snasela musi mit odpovidajici stravu, to vajicko se musi z neceho vytvorit a to neco jsou ziviny, mineraly, pohyb, pastva, dostatek slun.zareni myslim, ze i kdyz je chov smerovany na volno i tak je vhodne holubum v urcitych mesicich predlozit pestrejsi stravu, zrnin predlozenim gritu nejlepe vlastni vyroby...psenice, maceny chleb je jednotvarny a to co naleznou v okoli muze byt osetreno chemikaliemi k ochrane plodin a zrnin...sam jsem zastance volneho chovu, pohybu a hodlam v zivote k tomu vynalozit nemale usili a delam to i ted bez ohledu dravce a skodnou, sousede se kteryma udrzuju dobre vztahy..ve volnem chovu je nespocetne nastrah, omezeni a ty svinstva co produkuje clovek ke hnojeni ci ochrane rostlin je more...bohuzel.

12.4.2017 23:49
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.228.8

kouták napsal(a):
Jardo to máš tak, někdo kupuje 4 druhy gritu a Calcium a já vezmu zednické kladívko, najdu starou barabiznu s poctivou vápennou omítkou, /je jich už málo/, doma to nadrtím, dám do voliery a vejce mají jak z porcelánu.
To, že někomu v dnešní době holubi polaří a mají také slabou skořápku se vůbec nedivím.Při pohledu na dnešní přeherbicidované pole, zbarvené do různých barev, mě jímá hrůza a jsem rád, že je mám zavřené.
A Jardo, kamaráde věř, že mám pravdu.Zdraví tě Zdeněk.

No jo Zdeňku, moji maltézáci polařit nebudou. Mě se to letos stalo u 2 párů ze 13, jinak problém nemívám. Navíc jedna z těch holubic je u mě teprve pátý měsíc a snaží velká vejce. Až vyrazím na jih, tak Ti jeden z těch gritů přivezu. V zimě nemám zelené kopřivy, tak jim přilepšuju.

13.4.2017 09:31
2mazutak

XXX.XXX.3.12

Zdravím. ano, stále přežívá mylný názor, že pokud holubi polaří, vše si najdou na poli.opak je dnes pravdou, spíše můžete přijít k různým otravám z postřiků a hnojiv, tedy více ke škodě než k užitku.je lépe tyto minerály ve formě skořápek, gritu, drcené omítky.předkládat holubům stále i doma na holubníku, jestli polaří, či ne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík