Dobrý den, mám v holubníku pár ČVSR žlutých. Ostatní mají už holoubata, nebo vajíčka. Jen jeden pár, velice důležitý, nemá. Předevčírem měli vajíčka, ale neseděli na nich. Tak jsem je dal pod jiný pár. Včera večer jsem přišel do holubníku a holubice tohoto páru ležela na zemi a pohybovala se pomocí odstrkávání křídel. Tak jsem jí vzal, zkusil jsem jí postavit na ruku, chvili se kývala, ale poté už se udržela. Tak jsem ještě zkusil si jí postavit na malíček a normálně se udržela. Položil jsem jí na stůl, po kterém se pohybovala také pomocí křídel, ale poté si tak na 30 vteřin stoupla. Nakonec jsem si ji vzal na ruku a chtěl, aby přelétla 5 metrů. Úplně v pořádku to přeletěla, ještě se zatočením. Ale po zemi se pořád pohybuje tím, že leží a odstrkuje se křídly. Nohy jsem zkoušel překontrolovat a přijde mi, že jsou v pořádku.
K veterináři se mi jezdit nechce, i když je to dobrá holubice. Jeho názor znám již teď: nemá to cenu, zabít je lepší, můžete si koupit novou a lepší.
Tak se ptám Vás, setkali jste se s tím někdo? Co bych měl dělat? Za případné odpovědi děkuji.
Pozdravujem. Objavuje sa to pomerne často po znesení vajíčok. Poradil som viacerým okamžite nasypať do zobáka asi 10 zrniek vápeného gritu /je to grit pripomínajúci cukor, jeho výhodou je, že sa do druhého dňa v tele rozpustí/ a do cirka deci vody dať štipku hroznového cukru/ najlepšie ak je na 1 deň oddelená a obsah aspoň zčasti vypije/. Teraz je také počasie bez slnka, vhodné je doplniť AD3. Ak ho máte, keď sa napije vody/obyčejne po nakrmení/, kvapnite jej 1 kvapku do zobáka. Pomáha aj kalciový sirup pre deti. J.Hrabal.
zajdaps
napsal(a):
Dobry den, podle mne se jedna o "odvapneni" nebo jiny sok po sneseni vejce...neco podobneho se mi stavalo letos u dvou holubic. Situace se behem 2 dnu dostala do normalniho stavu, ale bohuzel se opakovala pri dalsich dvou snuskach takte jsem holubice nakonec vyradil z chovu.
A dá se z vajíček od takovéto holubice odchovat holoubata pod jiným párem?
hrabal1
napsal(a):
Pozdravujem. Objavuje sa to pomerne často po znesení vajíčok. Poradil som viacerým okamžite nasypať do zobáka asi 10 zrniek vápeného gritu /je to grit pripomínajúci cukor, jeho výhodou je, že sa do druhého dňa v tele rozpustí/ a do cirka deci vody dať štipku hroznového cukru/ najlepšie ak je na 1 deň oddelená a obsah aspoň zčasti vypije/. Teraz je také počasie bez slnka, vhodné je doplniť AD3. Ak ho máte, keď sa napije vody/obyčejne po nakrmení/, kvapnite jej 1 kvapku do zobáka. Pomáha aj kalciový sirup pre deti. J.Hrabal.
Dobrý nápad a měl bych tento postup udělat všechen, nebo stačí pouze jednu věc? Například pouze ten grit? Já se omlouvám, mě zmátlo to lomeno.
Pozdravujem. Ako už písal autor vyššie, ide o odvápnenie. Takže čokoľvek dáte, čo obsahuje vápnik/ aj tabletku pre človeka/ by malo zlepšiť situáciu, pokiaľ holubica nieje ináč chorá/ pri odvápnení má obyčajne normálny-bežný výzor očí a javí záujem o život okolo seba/.Ten zrnkový vápený grit má tu výhodu, že sa rýchlo rozpustí/ ako zrnka cukru/ v tele a filtráciou cez zažívací aparát dochádza pomerne rýchlo k zlepšeniu./ pri kamienkových gritoch to trvá dvakrát dlhšie. Pretože tu chodia aj milovníci holúbkov, ktorí o ich pitve nechcú nič počuť, bližší účinok overený týmto spôsobom tu rozpisovať nebudem. Vápnik je len predpoklad zlepšenia, potrebuje spoluprácu fosforu. Ten by mal postačovať z kvalitných obilovín, staré ho majú minimum. Podobne je potrebná "spolupráca" draslíka a sodíka.Moji rodičia dávali piť sliepkám vodu po uvarení vajíčok natvrdo. Pochopiteľne to predpokladá variť" zdravé" vajíčka, teda nie z neistého zdroja.Ešte drobná poznámka, ak zniesla holubica prvé vajíčko, po dodaní vápnika sa postaví druhý deň na nohy, ale celý proces sa zrejme bude opakovať po znesení druhého vajíčka/ vápnik pohltí jeho tvorba/ a až potom sa telo stabilizuje.Môj kamarát si kúpil šumivé tablety 3 v jednom/horčík, vápník, sodík/ bežne dostupné v obchode. Občas rozpustí tabletku holubom v 5 l kýbli a občas sebe v hrnčeku. Prospieva obom. J. Hrabal.
hrabal1
napsal(a):
Pozdravujem. Ako už písal autor vyššie, ide o odvápnenie. Takže čokoľvek dáte, čo obsahuje vápnik/ aj tabletku pre človeka/ by malo zlepšiť situáciu, pokiaľ holubica nieje ináč chorá/ pri odvápnení má obyčajne normálny-bežný výzor očí a javí záujem o život okolo seba/.Ten zrnkový vápený grit má tu výhodu, že sa rýchlo rozpustí/ ako zrnka cukru/ v tele a filtráciou cez zažívací aparát dochádza pomerne rýchlo k zlepšeniu./ pri kamienkových gritoch to trvá dvakrát dlhšie. Pretože tu chodia aj milovníci holúbkov, ktorí o ich pitve nechcú nič počuť, bližší účinok overený týmto spôsobom tu rozpisovať nebudem. Vápnik je len predpoklad zlepšenia, potrebuje spoluprácu fosforu. Ten by mal postačovať z kvalitných obilovín, staré ho majú minimum. Podobne je potrebná "spolupráca" draslíka a sodíka.Moji rodičia dávali piť sliepkám vodu po uvarení vajíčok natvrdo. Pochopiteľne to predpokladá variť" zdravé" vajíčka, teda nie z neistého zdroja.Ešte drobná poznámka, ak zniesla holubica prvé vajíčko, po dodaní vápnika sa postaví druhý deň na nohy, ale celý proces sa zrejme bude opakovať po znesení druhého vajíčka/ vápnik pohltí jeho tvorba/ a až potom sa telo stabilizuje.Môj kamarát si kúpil šumivé tablety 3 v jednom/horčík, vápník, sodík/ bežne dostupné v obchode. Občas rozpustí tabletku holubom v 5 l kýbli a občas sebe v hrnčeku. Prospieva obom. J. Hrabal.
Zdravím.Souhlasín se vším o čem píšete, ale to, že má holubice v sobě nedostatek vápníku a potřebných živin je NÁSLEDEK.Ten následek vznikl z něčeho a tím by se měl holubář zabývat a ne až dojde k příznakům které popisuje.Je třeba se zabývat kvantitativní podvýživou.Často zde čtu krmné postupy, zejména v zimním období, které jsou u volierového chovu katastrofální.V zimním období podávat ve volierovém chovu pouze ječmen je to, po čem se tento následek v chovu objeví.Dohánět to v jarních měsících tabletkama je už pozdě a výsledný efekt je mnohem horší, než si kdo myslí.Věřte, že odchov od takové holubice bude neživotaschopný do dalšího chovu nepoužitelný. Kouťák.
Zdravím.ano právě zimním období je čas na jejich přípravu na sezonu.právě hlavně zajištěním minerálů.skořápky, grit, holubí kámen, stará omítka.dávám jim i volně k dispozici kamennou sůl, během sezony napájím deštovou vodou, a v ní mám stále děravý kanystr s dolomitickým vápencem.pak nemohou vzniknout tyto problémy.ale ty tablety lze použít také, ale dříve, než je pozdě, a zimní období je na to nejvhodnější.to co popisuje zadavatel jsou již důsledky nedostatku těchto minerálů v klidovém období, které se projeví až v sezoně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kouták
napsal(a):
Zdravím.Souhlasín se vším o čem píšete, ale to, že má holubice v sobě nedostatek vápníku a potřebných živin je NÁSLEDEK.Ten následek vznikl z něčeho a tím by se měl holubář zabývat a ne až dojde k příznakům které popisuje.Je třeba se zabývat kvantitativní podvýživou.Často zde čtu krmné postupy, zejména v zimním období, které jsou u volierového chovu katastrofální.V zimním období podávat ve volierovém chovu pouze ječmen je to, po čem se tento následek v chovu objeví.Dohánět to v jarních měsících tabletkama je už pozdě a výsledný efekt je mnohem horší, než si kdo myslí.Věřte, že odchov od takové holubice bude neživotaschopný do dalšího chovu nepoužitelný. Kouťák.
Veškeré ceny v nové sezonně se začínají tvořit na konci té staré, zaobalil bych to touto holubářskou pravdou.
Zdraví Martin.
Tuto holubici jsem přivezl od jiného chovatele před dvěma měsíci. Je velmi dobrá. Moje holubi, které mám z minulých let od sebe, jsou v pořádku. Stejně jako ostatní holubi, i od původního chovatele holubice, tak od ostatních kolegů. Jen tahle dělala tohle, dnes je, ale už úplně v pořádku. Tak uvidíme, určitě jí zkusím dát ten vápený grit.
Pozdravujem. Zaiste máte pravdu, ale zadavatel sa pýtal, čo má robiť! Tým, že kŕmil niekto pred ním holubicu jednostranne, alebo nekvalitným obilím, čo spomínam, nezlepší okamžite jej stav. Takže v tejto súvislosti som reagoval. Určite rozhoduje aj to kŕmenie v zime, hoci ja tiež praktizujem dosť jednostranné. Ale minerálie potrebuje telo stále či v zime, či v lete. Ako píše zadavateľ, stav sa zlepšil, čomu sa v tomto vlákne všetci tešíme. Veľa chovateľských radostí praje J.Hrabal.