Chtěl bych poprosit chovatele, který má zkušenosti se stříbrnou barvou (milky) u poštovních holubů. Jak sestavovat páry podle barvy(jakou barvu dát ke stříbrnému holubovi), která udrží čistou barvu tak, aby další generace byli stříbrní. Dále pak jak použít potomky do budoucna popřípadě jak využívat příbuzenskou plemenitbu.
Děkuji.
Tom.13
napsal(a):
Chtěl bych poprosit chovatele, který má zkušenosti se stříbrnou barvou (milky) u poštovních holubů. Jak sestavovat páry podle barvy(jakou barvu dát ke stříbrnému holubovi), která udrží čistou barvu tak, aby další generace byli stříbrní. Dále pak jak použít potomky do budoucna popřípadě jak využívat příbuzenskou plemenitbu.
Děkuji.
Dobrý den. A jakou stříbrnou máte na mysli?
Pokud mléčnou, tak používejte celou černou řadu. Tedy B+ tj. modrou ve všech třech vzorcích eventuelně její Spread tj. plnobarevně černou. Pokud možno matnou bez pštrosího nebo hýlího lesku.
Pokud stříbrnou Ash fahl Spread, tak černou a dom. červenou Ash red. Lze použít i hnědou. Důležité je to Spread - rozprostřená (plnobarevná). Nepoužívat barvy plavé tedy s malým s.
Juraj Kafka.
Zdravím. Buď pářím milky na milky, nebo milky na černou, nebo černého na milku. Je to černá řada. Může být i modrý. Padají 50/50 černý/milky. Samci jsou štěpáci a ty pak na milky. Barva milky není pohlavně vázaná. Nejsem nějaký znalec genetiky, ale takhle jsem se k nim dostal já. Přivezl jsem si ze SRN holubičku milky na ní použil černého holoubka a výběrem postupně rozmnožil.
Vypomohl jsem si jen krajně teta x synovec, nebo strejda x neteř. Potom přísný výběr / co použit do chovu/ Snad jsem Vám trochu pomohl...Hradečák.
Hradečák
napsal(a):
Zdravím. Buď pářím milky na milky, nebo milky na černou, nebo černého na milku. Je to černá řada. Může být i modrý. Padají 50/50 černý/milky. Samci jsou štěpáci a ty pak na milky. Barva milky není pohlavně vázaná. Nejsem nějaký znalec genetiky, ale takhle jsem se k nim dostal já. Přivezl jsem si ze SRN holubičku milky na ní použil černého holoubka a výběrem postupně rozmnožil.
Vypomohl jsem si jen krajně teta x synovec, nebo strejda x neteř. Potom přísný výběr / co použit do chovu/ Snad jsem Vám trochu pomohl...Hradečák.
Ano, a tím pádem to jde i přes modré, osobní zkušenost.
postak
napsal(a):
Když oba rodiče štěpí máte teoreticky 1/4 stříbrných.Je to však jen teorie platící při velkém počtu jedinců.Když máte kliku dočkáte se dvou stříbrných holoubat již v první líhni když máte smůlu čekáte celou sezonu a nic.
Tak tohle je ta největší pravda.Štěpitelní jsou, ale kdy na ně to štěpení přijde to nikdo neví.U mě první rok 50%, druhý a třetí rok ani jeden, čtvrtý rok pouze jeden.Je třeba vysvětlovat genetiku holubům a ne nám.Zdraví Kouťák.
Já mám 4 kusy stříbrných pošťáků, letců´´ a rozhodl jsem se zkusit z nich udělat standarty. Vím, že to bude moc velká práce ne jen kvůli barvě ale i z toho udělat standarta podle mé představy. Možná se to nepovede ale chci to zkusit. A to jak ty barvy čarujou to je na tom to co mě baví