Pozdravujem všetkých nadšencov chovu holubov, či už pre mäsovú produkciu, okrasu, alebo lietanie. Som chovateľ holubov od "malého decka". Mojou srdcovou záležitosťou sú a aj budú kingi, nie však typ súčasný, ale starý, kde holuby lietali a odchovávali dostatok mladých. Venujem sa laicky genetike holubov a preto by som Vás chcel poprosiť o Vaše postrehy pri odchovoch jednotlivých plemien:
King americký hnedopásavý( v staršej literatúre označovaný aj ako silver),
Holub kalifornský.
Neviete náhodou o niekom, kto chová holuby - drží líniu kingov z farmy v Blatničke?
Budem rád za vymenené názory a diskusiu, ohľadom odchovov a kríženia na hybridizačný program k mäsovej úžitkovosti. V súčasnosti je trendom exteriér, dodržanie úžitkovosti je v podstate druhoradým znakom. Tak isto sa u mäsových plemien prestali strážiť farebné línie
Bol by som rád, keby sa holuby opäť stali plodnými, nakoľko dnes máloktorý chovateľ odchová 7 párov holúbät od jedného páru.
Ak máte, prihodte aj nejaké to foto.
Tibor.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tibor Slovensko
napsal(a):
Pozdravujem všetkých nadšencov chovu holubov, či už pre mäsovú produkciu, okrasu, alebo lietanie. Som chovateľ holubov od "malého decka". Mojou srdcovou záležitosťou sú a aj budú kingi, nie však typ súčasný, ale starý, kde holuby lietali a odchovávali dostatok mladých. Venujem sa laicky genetike holubov a preto by som Vás chcel poprosiť o Vaše postrehy pri odchovoch jednotlivých plemien:
King americký hnedopásavý( v staršej literatúre označovaný aj ako silver),
Holub kalifornský.
Neviete náhodou o niekom, kto chová holuby - drží líniu kingov z farmy v Blatničke?
Budem rád za vymenené názory a diskusiu, ohľadom odchovov a kríženia na hybridizačný program k mäsovej úžitkovosti. V súčasnosti je trendom exteriér, dodržanie úžitkovosti je v podstate druhoradým znakom. Tak isto sa u mäsových plemien prestali strážiť farebné línie
Bol by som rád, keby sa holuby opäť stali plodnými, nakoľko dnes máloktorý chovateľ odchová 7 párov holúbät od jedného páru.
Ak máte, prihodte aj nejaké to foto.
Tibor.
Zdravím Vás Tibore, vite holubarstvi se za posledních 20-25 let hodně změnilo v dnešní době je to více méně takový "sport" nejde už tak o odchovaní jatečných holoubat pro užitek jak tomu bylo kdysi ale odchovat aspoň pár exteriérové vyhovujících jedinců i za cenu toho že to budu strkat pod chůvy nebo ručně dokrmovat což je třeba příklad dnešních Kingu a myslím (obecně celé holubarstvi ) že se to jen tak nezmění doba kdy platilo pro krásu a užitek je dávno bohužel pryč momentálně je doba pro krásu.
No ja som mal tiež kedysi taký postoj, ale časom človek príde na to, že chovať len pre exteriér je asi dosť zle. Pestúnky? Kam to dospelo. Holub nie je schopný sám odchovavat svoje mladé. V minulosti sa také zvieratá bez rozdielu vyradzovali z chovu, dnes sú predražené a výsledok? Chovateľ sa teší, keď mu pár holubov vyvedie 5-6 mladých do roka. Ja som v minulosti choval kingi, porovnával svoj chov so špičkou a k čomu som dospel? Myslím, ze chyba v chovoch prísna selekcia. Nevyberajú sa holuby na úžitok a exteriér, ale len exteriér. Ja chovam aj pre jedno aj pre druhé.
Pozdravujem. V mojom chove už roky selektuje život sám, čo má uhynúť, uhynie. Z preparátov používam iba tie, ktoré požadujú výstavné podmienky. Pestúnky sa dajú tolerovať a sú potrerbné pri krátkozobých, inde by na to nemal byť dôvod ani ospravedlnenie. V úžitkových chovoch by ani lieky nemali byť, lebo rýchlosť rastu mladých je taká, že sa zbytky nestačia "odplaviť" do konzumácie mäsa- teda doby najvhodnejšieho zúžitkovania.
Já mám z Kalifornskými jen dobré zkušenosti, jsou plodní i pohyblivý.Mam byle.
Ako Vám odchovávajú? zaujíma ma ich hmotnosť, či majú prsnú kosť skrytú, teda nižšie postavenú ako prsné osvalenie? Ja chovám biele, modré pásavé a červenopásavé.(toho zatiaľ iba jedného). Nechal som si ho, lebo sa mi páčil veľkosťou a tvarom tela. Musím ale konštatovať, že biele sú menšie ako tie modré. Biele si držím líniu čistú, modré - jedna pára na líniu,4 samce mám na hybridizáciu Autosex4L. Až som prekvapený, ako tie mladé rastú. Najlepšie však odchovávajú biely kaliforňák samec so striebristou samicou kinga. Odchovávam ešte pôvodné uttility silver king, ale tie držím zatiaľ iba čistú líniu. Keď sa namnožia, tak tiež pôjdu do hybridizácie. Uvidím, či mal p. Havlín pravdu, že mladé budú o 25 % vačšie. Napíšte o tých Vašich kaliforňákoch viac. Váha, atď. Aj odkiaľ ste, zháňam nejakú kvalitu, môžme vymeniť.
Tibor Slovensko
napsal(a):
No ja som mal tiež kedysi taký postoj, ale časom človek príde na to, že chovať len pre exteriér je asi dosť zle. Pestúnky? Kam to dospelo. Holub nie je schopný sám odchovavat svoje mladé. V minulosti sa také zvieratá bez rozdielu vyradzovali z chovu, dnes sú predražené a výsledok? Chovateľ sa teší, keď mu pár holubov vyvedie 5-6 mladých do roka. Ja som v minulosti choval kingi, porovnával svoj chov so špičkou a k čomu som dospel? Myslím, ze chyba v chovoch prísna selekcia. Nevyberajú sa holuby na úžitok a exteriér, ale len exteriér. Ja chovam aj pre jedno aj pre druhé.
no možná je cesta chovat právě jen tie pestúnky, lebo sa množia a krmia snadno.