Ahoj všem, snažím se zorientovat v genetice a ráda bych poprosila o výpomoc. Třeba nějaký dobrý odkaz. Nebo i přímou odpověď. Mám složené páry Indických páviků modrých strak, a jedni mi dali první holoubě - bílé. Jaký protějšek k němu sehnat, aby byla v dalších generacích šance znovu na odchov modrých strak. Díky předem za odpovědi.
A co tyto knihy? Najdu zde odpovědi?
https://www.knizniklub.cz/knihy/360901-holubi-a-jejich-chov.html
https://www.knizniklub.cz/knihy/348268-dedicnost-u-holubu.html
To vaše bílé holoubě má určitě tmavé oči, je tedy recesivního založení, v praxi když mu dáte nějakého jiného indického v kresbě straků, může se to docela zadařit. Z hlediska chovatelského je lepší mu sehnat něco nepříbuzného a když se vám nic nepodaří, lepší je dát mu rodiče v kresbě straků než sourozence....nebo výletka z jiného páru. Ty informace z knih jsou zajímavé pro zájemce o genetiku, ale konkrétní případy je lepší probrat třeba tady na iFauně. Je velmi pravděpodobné, že většina vašich holubů nese vlohy pro recesivně bílou barvu, bílá mláďata vám tak mohou padat jak na běžícím páse a nebo taky jen občas, teoreticky jich může být 50 procent, ale u holubů pracujeme s "malými čísly", tak ten poměr berte s velkou rezervou. A dojeďte se podívat na speciálku strukturových holubů...vždy prosinec/Újezd u Brna S.
Jen krátce zareaguji na "frikmona", existuje celá řada plemen nebo skupin vzájemně spojovaných barevných rázů, která existují pouze jako bělouši nebo pouze jako tygři, viz moravský morák, téměř všichni kudrnáči, řada plemen rejdičů atd. U těchto holubů nedochází k vyloženě vybělujícím nebo strakatým odchovům, je to ustálené, s plnobarevnými se dávají zpravidla tygři se zesvětlující tendencí, u běloušů se pak jedná zpravidla jen o plavé rázy (v plnobarevné - spread - to nefunguje). Jedná se dominantně předávané vlohy, kde se obvykle pracuje s heterozygoty.
V případě strakatosti je dědičnost recesivní, to znamená, aby se projevila u odchovu, musí ji mít v genech oba partneři, jako recesivní vloha může být i skrytá. Obvykle dáváme oba partnery straky nebo jednoho straka a druhé holuba s vlohou pro strakatost (zpravidla plnobarevného holuba štěpitelného na straka, kde jeden z jeho rodičů byl strak).
Je v tom tedy drobný rozdíl. Chovatelka "saluki" postupuje správně a pokud v budoucnu její holubi budou bělet či se naopak ztmavovat, teprve pak si bude muset vytvořit do dalšího šlechtění vhodné štěpitelné jedince.
Díky za reakce. Bohužel starý začal kvůli dalšímu hnízdění holoubě agresivně vystrkovat, pokloval mu během dneška ceká záda do krve. Chvíli jsem váhala, zda odebrat holuba od již zahřívané snůžky anebo holoubě, a vzala jsem teď večer holoubě. Už se snažilo venku včera zobat, tak snad se zvládne nakrmit samo. Je doma v teple, bohužel samo.
saluki
napsal(a):
V pozadí rodičovský pár.
"Ajajaj", ja v týchto holuboch vidím nepresnú anglicku kresbu, polmesiac, biele brucho a nohy, neviem aké majú letky , ale asi hodne biele. Pokiaľ má každý z nich aj recesívnu vlohu na belobu zwh, tak je to jasné, že vám budú padať biele recesívne mláďatá ako na páse. Mám doma holubicu anglického hrvoliaka (2. obrázok) po rodičoch modrý otec a biela recesívna holubica, vyzerá podobne, viac beloby v krídlachj, lyska .. lomené oko - jednoduch heterozygot na Z.
Vaše holuby môžu aj ďalšie vlohy, indické páviky sú v tomto veľmi pestré. Prajem Vám peknú zábavu s nimi. P.kol.
5555
napsal(a):
To vaše bílé holoubě má určitě tmavé oči, je tedy recesivního založení, v praxi když mu dáte nějakého jiného indického v kresbě straků, může se to docela zadařit. Z hlediska chovatelského je lepší mu sehnat něco nepříbuzného a když se vám nic nepodaří, lepší je dát mu rodiče v kresbě straků než sourozence....nebo výletka z jiného páru. Ty informace z knih jsou zajímavé pro zájemce o genetiku, ale konkrétní případy je lepší probrat třeba tady na iFauně. Je velmi pravděpodobné, že většina vašich holubů nese vlohy pro recesivně bílou barvu, bílá mláďata vám tak mohou padat jak na běžícím páse a nebo taky jen občas, teoreticky jich může být 50 procent, ale u holubů pracujeme s "malými čísly", tak ten poměr berte s velkou rezervou. A dojeďte se podívat na speciálku strukturových holubů...vždy prosinec/Újezd u Brna S.
Proč teoreticky 50%? Já bych čekal nyní teoreticky 25% bílých holoubat.
Až při křížení bílého holouběte a protějškem v kresbě strak 50%.
JN