Dobrý den,
chtěl bych se obrátit na chovatele užitkových Texanů, pokud ještě nějací v ČR jsou, abychom společnými silami zachránili tyto pomalu, ale jistě mizící linie plemene Texan. Pokud se mýlím, prosím opravte mě.
Jedná se o dvě linie - původní, popř. ještě druhou linii plemene Texan.
Osobně chovám druhou linii, ale podařilo se mi na jaře sehnat dvě holubičky ještě té první -původní linie.
Užitkové Texany chovám 3 roky, poctivě doplňuji páry tak, abych se v maximální míře vyhnul jakékoliv příbuzenské plemenitbě, ale už není kde brát.
Chovatelé, od kterých jsem sehnal chovné kusy jsou vesměs vyššího věku a možná (nechci soudit) si ani neuvědomují jaký poklad mezi holuby ve svém holubníku mají.
K přidání tohoto tématu jsem se rozhodl poté, kdy jsem minulý rok pořídil dětem 3 holubice výstavních Texanů, kvůli pěkným barvám. Spároval jsem je se samci druhé linie a výsledek loňské chovné sezóny od těchto 3 párů byl průměrně 2 holoubata na pár.
Oproti užitkovým párům, které také chováme je to naprosto žalostný výsledek a dospěl jsem k závěru, že než chovat takové holuby, tak raději žádné.
Užitkové páry, které chováme běžně dávají 8 i 10, není výjimkou 12 holoubat v sezóně, záleží na tom, jaký je rok a kdy nastoupí a jaká je zima. Loni vyváděli po celou zimu.
Bohužel je ale jasné, že nutně dospěji do situace, že už nebude kde brát novou krev, abych se vyhnul příbuzenské plemenitbě.
Je to zoufalá situace a nakupovat ze zahraničí v cenách začínajících na 500 Kč/ks pro užitkový chov není řešení.
Obracím se proto na chovatele v ČR, kteří ještě dvě původní line plemene Texan chovají s prosbou zachraňme tyto užitkové line Texanů před přimícháváním krve výstavních texanů a definitivním zánikem vynikajících užitkových vlastností původních linií Texanů.
Nechci, aby to vyznělo jako hesla typu "proletáři všech zemí spojte se", ale skutečně prosím, spojme se, kdo ještě tyto holuby chová, spojme se, než původní, užitkově hodnotní Texani zcela vymizí z českého chovu.
Abych potěšíl diskutujícího bflmpz, musím připojit svůj názor a podpořit zadavatele. Podle mne velmi správná výzva týkající se udržení vlastností plemene, které bylo vyšlechtěno na produkci jatečných holoubat s možností rozpoznávat pohlaví již při opeření. Na rozdíl od např. MP, se jedná o holuba, který má menší schopnost letu ve své charakteristice. Pokud se nepodaří udržet četnost zmasilých holoubat, pak půjde (alespoň podle mne) jen o "texany" podle jména, kteří budou mít málo společného s původní myšlenkou šlechtění. Vlastnosti holubů jsou pro mne na prvním místě při chovu a šlechtění....
Díky za jakoukoliv podporu, ano těch vlastností je více:
1. rozpoznání pohlaví ihned po vylíhnutí - z hlediska ekonomiky chovu nedocenitelné.
2. Vynikající růstové schopnosti a masná výtěžnost.
3. Vynikající rodičovské vlastnosti a schopnost odchovávat mláďata (i podložená cizí mláďata)
4. Vynikající plodnost.
5. Klidný, snášenlivý temperament - holubi se ve voliéře mezi sebou nervou.
Dalo by se pokračovat, ale vyjmenoval jsem hlavní.
Kolik takových plemen u nás ještě máme? Napadá mě Koburský skřivan a Kalifornský holub (které také chovám), ale zde chybí možnost časného rozpoznání pohlaví u vylíhlých mláďat, což je pro užitkový chov rozhodující vlastnost.
U výstavních Texanů je výrazně snížena zejména plodnost. Přimíchávání krve výstavních Texanů se omezená plodnost přenáší do potomstva. Tím ztrácí význam chovat tyto holuby k užitku. Bohužel byl Texan přeměněn z užitkového holuba na výstavního se všemi omezeními, které tuto přeměnu provází.
Ale věřím, že je možné v užitkových liniích tohoto vynikajícího holuba ještě zachránit, ale je zapotřebí pro to něco udělat. Pokud budeme čekat až vymřou staří chovatelé, kteří tyto linie doposud drželi, tak už se to nepodaří.
Tak jsem sháněl původní linii u pana chovatele Kaspera, bohužel už těžce nemocného, což se mi nakonec nepovedlo. Zemřel a holubi už nejsou, pokud vím.
Pánové,jste mi udělali velkou radost.Mám ty obyčejné rodobarvé-červené texany a v podstatě je valím do hrnce,ale nedám na ně dopustit.Jak píšete--všechny výstavní jsem zavrhl,taky v hrnci a potom na doporučení otce objevil u jednoho důchodce tyto holuby.Jaká změna oproti mojim max.2x plodícím rysům.Obdivuhodná plodnost,starostlivost a pro mne zcela jiný svět.Dnes nevím,kterého nechat,voliery plné a chráním si těch cca 12 pár.Jsou to dobří holubi.Mám i pokusy s křížením,kdy nechávám na pozici holubice texanu a dávám holuby king,gigant,rys a vždy to funguje.
Tak ať nám to létá a nevěděl se,že mám doma takový poklad.Horák
Nekroužkuji,nevakcinuji,stále svěží.
Díky za typ, ale po nahlédnutí do mapy jsem zjistil, že Trmice jsou od nás (JMK) 306 km a nevím, zda by škodovka dojela. Ale kdyby bylo nejhůře, zařídit se to dá vždy.
Zatím hledám v rámci bližších krajů a mám v patrnosti 2 chovatele, přičemž ale jeden z nich má chovný materiál od druhého.
Dále znám pana chovatele Tibora Doricu ze Slovenska, který mi radil s chovem v začátcích a který se zaměřuje právě na původní rodobarvé červené (má svůj účet na FB - farmové a užitkové holuby). Dle jeho informací je získal od pana Kaspera z Ropic u Třince. Když jsem pana Kaspera kontaktoval, byl už bohužel nemocen a chovné holuby se mi získat nepodařilo. Dle mých informací nemá v chovu pokračovatele (?). Neví někdo?
Nicméně vím, že poskytoval chovný materiál chovatelům z okolí. Takže v okolí Třince a Českého Těšína by se chovný materiál od pana Kaspera měl vyskytovat.
Proč to ale píšu, dnes jsem porážel ony poslední 2 holubice té výstavní linie a spočítal jsem si, že když budu doplňovat chovný materiál od chovatelů do vzdálenosti 100 km, budou během 2, max. 3 let možnosti vyčerpány. Příbuzenskou plemenitbu z principu odmítám, i když mě někteří chovatelé tvrdili, že u holubů to nevadí.
Chovatelů původních linií Texanů je v republice pouze pár, je třeba abychom o sobě alespoň věděli, v ideálním případě tyto holuby uchovali v původní formě a to s širokým genofondem bez příbuzenské plemenitby.
Ideál by byl tyto holuby začít šířit mezi chovateli, zejména začínajícími. Je to holub svou klidnou povahou a nenáročností ideálně vhodný pro začátečníky, zejména pro voliérový chov.
Hlavně bych se ale přimlouval za zachování původních 2 liní Texanů bez připařování výstavní linie a zbytečného křížení s jinými plemeny.
Ano samice původních texanů při křížení předávají potomkům vlohy k plodnosti, to je známá ověřená věc. Co ale budeme jedenkrát přidávat, až nebudou tyto samice k dispozici?
Velmi nerad bych, aby to vyznělo, jako moje laciná reklama. Osobně chovám Texany čistě pro užitek a pokud se vyskytnou pěknější mláďata, nechávám si je, že je třeba někdo koupí. Když nekoupí, jednoduše zužitkuji. Nechovám na výdělek. Jde mi o to, abychom tyto holuby mohli chovat i za 10 nebo 20 let.
Ještě musím reagovat.Holubáři se posunuli k opticky dokonalým holubům z několika důvodů.Už nepotřebují holuba na užitek,tedy do kuchyně a vlastně jim nevadí,že mají třeba 4 holoubata.Udělají výstavu a to stačí,sem tam něco prodají.Je fakt,že užitkový texan je hlavně na holoubata ale dnes konzumuje holoubata pár jedinců.A kdyby stál na výstavě,tak bude oproti jiným holubům vlastně nezajimavý.Ale...když jdete ráno k volieře a tam je hukot,tak máte radost.
Pane kolego, já jsem holuby pořídil na radu svého tatínka pro moje 3 děti. To co ty děti zajímá, jsou mláďata. Ty pozorují a obdivují, kdyby to bylo 100x do roka, bude je to bavit pokaždé.
Když jsem jim pak koupil ty 3 výstavní holubice a oni furt chodili nakukovat a furt se nic nelíhlo, byli zklamaní. O to více, když jsem jim je porazil, protože byly k ničemu.
Proč kdo chová holuby je každého věc a já to respektuji, ale ten způsob, který jste popsal - pro výstavy - je podle mého postavený proti principům chovatelství.
Nepřirozeným způsobem zužuje okruh chovatelů, kteří jsou ochotní takto chovat a stává se drahým koníčkem pro některé.
Možná ještě pamatujete doby, kdy na vesnici choval skoro každý, protože to bylo v těch dobách jedna z mála možností, jak něco svobodně vytvářet. To je také to, na co z těch dob rád vzpomínám - když se celá vesnice sešla na výstavě a pár přespolních, protože výstavy pořádal spolek skoro v každé vesnici.
Proč to dnes není? Proč čekáte celý rok na 2 holoubata? Proč holubí maso konzumují jen někteří, přesto, že je to nejzdravější a nejdietnější maso, které můžete mít?
Protože potřebujeme vyhrát kus plechu na výstavě, protože je nás pár a abychom ten plech dostali, uděláme s holubem všechno i nemožné.
A přitom by stačilo, aby výstavy sloužily jako síto, kde posuzovatel řekne: Pane chovateli, tento holub nesplňuje to a to, do chovu jej nezařazujte...
Užitkový Texan je z výstavního hlediska nezajímavý, tak se zeptejme těch dětí, co je zajímá, jestli líhnoucí se mláďata nebo pohár z výstavy?
Ale abych odpověděl, proč je užitkový Texan nesmírně mnohonásobně zajímavější než ten výstavní s barvičkami:
1. Protože ho dokáže díky jednoduchosti a nenáročnosti odchovávat snad každý začátečník, také jsem s ním začínal.
2. Patří mezi nejplodnější linie mezi plemeny vůbec.
3. Produkcí masa pro rodinu, si dokáže svůj chov zaplatit.
4. Je nenáročný na prostor, dobře odchovává mláďata i v menších voliérách.
5. Tím vším může být jeho chov ekonomicky dostupný daleko více chovatelům než u výstavního typu.
6. Nemusíme si pořád stěžovat na kvalitu "kupovaného masa", když ho původní linie Texanů dokáží "zařídit" snad každému, kdo by byl ochoten je chovat a to téměř v biokvalitě.
Nebudu dělat další výčet, všichni to víme. Tak proč je nás, kteří toto "výstavně nezajímavé" plemeno chováme tak málo?
Já například nemohu chovat výstavní holuby, zkrátka proto, že na to nemám čas. Příprava na výstavy zabere většinu času, který jinak věnuji vlastnímu chovu. A přitom nic nemůže nahradit to, o čem píšete Vy: když příjdete ráno k voliéře a je tam hukot, když slyšíte pískat mláďata a vidíte krmit rodiče. Toto je požitek pro mě a výchova a vzdělávání pro děcka. Tam se naučí všechno i práci, když se o ty holuby musí starat. Ale musí je to bavit a ne naříkat, že se zase nic nevylíhlo a kdy už se vylíhnou.
petr008
napsal(a):
Díky za typ, ale po nahlédnutí do mapy jsem zjistil, že Trmice jsou od nás (JMK) 306 km a nevím, zda by škodovka dojela. Ale kdyby bylo nejhůře, zařídit se to dá vždy.
Zatím hledám v rámci bližších krajů a mám v patrnosti 2 chovatele, přičemž ale jeden z nich má chovný materiál od druhého.
Dále znám pana chovatele Tibora Doricu ze Slovenska, který mi radil s chovem v začátcích a který se zaměřuje právě na původní rodobarvé červené (má svůj účet na FB - farmové a užitkové holuby). Dle jeho informací je získal od pana Kaspera z Ropic u Třince. Když jsem pana Kaspera kontaktoval, byl už bohužel nemocen a chovné holuby se mi získat nepodařilo. Dle mých informací nemá v chovu pokračovatele (?). Neví někdo?
Nicméně vím, že poskytoval chovný materiál chovatelům z okolí. Takže v okolí Třince a Českého Těšína by se chovný materiál od pana Kaspera měl vyskytovat.
Proč to ale píšu, dnes jsem porážel ony poslední 2 holubice té výstavní linie a spočítal jsem si, že když budu doplňovat chovný materiál od chovatelů do vzdálenosti 100 km, budou během 2, max. 3 let možnosti vyčerpány. Příbuzenskou plemenitbu z principu odmítám, i když mě někteří chovatelé tvrdili, že u holubů to nevadí.
Chovatelů původních linií Texanů je v republice pouze pár, je třeba abychom o sobě alespoň věděli, v ideálním případě tyto holuby uchovali v původní formě a to s širokým genofondem bez příbuzenské plemenitby.
Ideál by byl tyto holuby začít šířit mezi chovateli, zejména začínajícími. Je to holub svou klidnou povahou a nenáročností ideálně vhodný pro začátečníky, zejména pro voliérový chov.
Hlavně bych se ale přimlouval za zachování původních 2 liní Texanů bez připařování výstavní linie a zbytečného křížení s jinými plemeny.
Ano samice původních texanů při křížení předávají potomkům vlohy k plodnosti, to je známá ověřená věc. Co ale budeme jedenkrát přidávat, až nebudou tyto samice k dispozici?
Velmi nerad bych, aby to vyznělo, jako moje laciná reklama. Osobně chovám Texany čistě pro užitek a pokud se vyskytnou pěknější mláďata, nechávám si je, že je třeba někdo koupí. Když nekoupí, jednoduše zužitkuji. Nechovám na výdělek. Jde mi o to, abychom tyto holuby mohli chovat i za 10 nebo 20 let.
Zdravím, jsem ze Severu a tam, k Vám, na východ, jihovýchod určitě pojedu konec léta, podzim. Možná dříve, nevím, je leden. Pro barevnohlavky. Mohli bychom se dohodnout kdocokde, pak se sejít na nějaký rozumný půlce cesty. Vyměnit holuby, vyrovnat se. A pomohli bychom si navzájem. Vik.
Meelek
napsal(a):
Zdravím, jsem ze Severu a tam, k Vám, na východ, jihovýchod určitě pojedu konec léta, podzim. Možná dříve, nevím, je leden. Pro barevnohlavky. Mohli bychom se dohodnout kdocokde, pak se sejít na nějaký rozumný půlce cesty. Vyměnit holuby, vyrovnat se. A pomohli bychom si navzájem. Vik.
Díky budu Vás vést v patrnosti. Stejně tak i Vy prosím. Můžeme se domluvit. Jen prosím s časovým předstihem. Díky za nabídku.
Ať se připojí ostatní. P.
Meelek
napsal(a):
Vy prosím chováte užitkovou linii Texanů?
Čo sa týka hmotnosti, bol farmový texan o hmotnosti mladých v rozmedzí 450-500 g. Jatočne spracovaných. Väčšie boli kingi a kalifornské. Kingi kvôli hrubej kostre a kalifornské kvôli osvaleniu. Podarilo sa mi zložiť 8 párov, úplne nepríbuzných holubov(16 ks) veľa som vyraďoval kvôli pásu u samcov. Mam len v červenopasavej dominantnej farbe.
Na farmách ich nechovali až tak kvôli veľkosti, ale kvôli skoremu rozpoznaniu pohlavia. Pri kingoch aj kalifornakoch čakáte 4-6 mesiacov, pri texanoch pohlavie hneď, čo je naviac zuzitkujete. Časť týchto texanov pochádza z Francúzka, spred 20 rokov. Ich výhoda do kríženia, ako sa popisuje vyššie, je tiež v tom, že pokiaľ dáte na samicu texana napr. Kalifornskeho modrého, tiež na hniezde viete, čo je čo. Samce budú vyblednute a samice nie. Preto ich Doc. HAVLÍN použil do programu Autosex4L.
petr008
napsal(a):
Díky za jakoukoliv podporu, ano těch vlastností je více:
1. rozpoznání pohlaví ihned po vylíhnutí - z hlediska ekonomiky chovu nedocenitelné.
2. Vynikající růstové schopnosti a masná výtěžnost.
3. Vynikající rodičovské vlastnosti a schopnost odchovávat mláďata (i podložená cizí mláďata)
4. Vynikající plodnost.
5. Klidný, snášenlivý temperament - holubi se ve voliéře mezi sebou nervou.
Dalo by se pokračovat, ale vyjmenoval jsem hlavní.
Kolik takových plemen u nás ještě máme? Napadá mě Koburský skřivan a Kalifornský holub (které také chovám), ale zde chybí možnost časného rozpoznání pohlaví u vylíhlých mláďat, což je pro užitkový chov rozhodující vlastnost.
U výstavních Texanů je výrazně snížena zejména plodnost. Přimíchávání krve výstavních Texanů se omezená plodnost přenáší do potomstva. Tím ztrácí význam chovat tyto holuby k užitku. Bohužel byl Texan přeměněn z užitkového holuba na výstavního se všemi omezeními, které tuto přeměnu provází.
Ale věřím, že je možné v užitkových liniích tohoto vynikajícího holuba ještě zachránit, ale je zapotřebí pro to něco udělat. Pokud budeme čekat až vymřou staří chovatelé, kteří tyto linie doposud drželi, tak už se to nepodaří.
Tak jsem sháněl původní linii u pana chovatele Kaspera, bohužel už těžce nemocného, což se mi nakonec nepovedlo. Zemřel a holubi už nejsou, pokud vím.
Pěkný příspěvek.
Zajímavá diskuze.
Původní linie, americké šlechtění, francouzské šlechtění, italské šlechtění ......
Je zajímavé, že i když se něco skutečně povede, tak to dokážeme dalším šlechtěním zničit.
Texan, který ztrácí užitkovost a není ani rodobarvý,
Je toto šlechtění pro výstavy smysluplné?????
V diskusním příspěvku PETRA nesouhlasím s bodem 5.
Této charasteristice ( Klidný, snášenlivý) odpovídá kalifornský holub.
A proto byl používán do užitkových komerčních chovů po 20-30 párech.
Texan se uplatnil spíše v klecových chovech.
Tibora obdivuju, že se snaží zachovat odkaz doc. Havlína.
Musí být náročné chovat základní výchozí čistokrevné linie, které je dnes problém získat.
A udržet pak komerční produkční chov v dobrém zdravotním stavu ........
A co třeba EUROPIGEON (také 4liniový hybrid) . Zabývá se jeho chovem dnes ještě někdo???
Dva chovatele původních linií TEXANŮ znám.
Voticko a benešovsko, Mohu sehnat kontakty a soukromě poslat.
Pane Petr.Dostáváme se přes texany a dříve jiná hospodářská zvířata k jádru věci.Už i na dědině na nich nejsou lidé závislý.Vesnice se změnila velkým stylem.JZD už zaměstnává jen pár domorodců a to jen pár farem má živočišnou.Skladba lidí ve vesnici je úplně jiná,většina ráno odjede-večer zpět.Lidé se už neznají,nedruží,nemají chlívky,ale zatravěné zahrady,bazény a hlavně se bavit.Ne však prací a koníčkem a pohybem,které tělo potřebuje,ale klepama na internetu.I já se modlim,ať nepříjde nějaká válka,neboť už nejsou grunty a stodoly,které byly zárukou přežití a i mí potomci by nepřežili.
Holubáři-ten zbytek-to mají taky těžké.V podstatě nesmíte vypustit holuba,hned jste označen za roznašeče nemocí a tak v těch voliérách vítězí ty chodící koule,které na trávníku nevypadají špatně.
Noví holubáři nebudou,neboť se staví jen nové domy na hypotéku,rodiny makají aby to do 60 splatily +každoroční dovolená a poplatky,které musíme přiznat-za komunistů nebyly.A tak není čas na holuby,vše je ve spěchu a stresu.
Europigeon je dnes rozšírený v Maďarsku pod názvom titan. Škoda len, že sa distribuuje potomstvo urcene len na konzumáciu, s názvom kalifornský. Videl som pár odchovov, bieda. Už dokonca aj u nich pristupujú ku krízeniu s poštovým holubom a opisujú úžasné výsledky. Ja sa pýtam, preco " stroj" na produkciu mladých treba krížiť. Odpoveď je jednoduchá.
Dobrý den,
všiml jsem si této zajímavé diskuze. Já jako mladý chovatel jsem začínal s těmito texany. Někdo mi řekl, že je to starý typ a že jsou k ničemu. Na jejich slova jsem však nedal, koupil jsem dva páry. O holubech jsem téměř nic nevěděl, a tak mi šmelinář prodal jeden pár holoubat a jeden pár opravdu starých holubů. Když jsem je přivezl domů, tak jsem narychlo vyrobil holubník ve chlívku po králících. Byli to moji první holubi, a tak jsem čekal jak se mi chov bude dařit. Starý pár zasedl jen dvakrát, a holub byl očividně už neplodný, jelikož byla vejce čistá. Mladý pár zasedl. Na poprvé odchovali první holoubata, které byli holubičky. Ty jsem si nechal do dalšího chovu. Takže jsem byl nadšený z mého prvního výsledku.
Časem jsem si koupil dva páry kingů, ale po čase jsem je dal pryč. Jde o sice na pohled pěkné holuby, ale pro moje podmínky se nehodily. Po dvoře nám běhají lovečtí psi, a ti by si kingy hravě poradily, nehledě na to, že holoubata často byly ušlapány nebo byly rozmačkaný vejce. Takže jsem je asi po dvou letech dal pryč.
Někdy na podzim 2017, našla naše babička před vraty úplně vysíleného poštovního holuba. Chytla ho a dala do klece. Když jsem přijel z internátu, čekal na mně v kleci tento pošťák. Ze začátku jsem nechtěl chovat létavá plemena. Ale když jsem ho pustil, tak se stále vracel. No. Už u nás zůstal, protože kingové prakticky nelítali, tak se s nimi pincal po zemi. Na jaře jsem mu pořídil holubici. Odchovali první holoubata ( stále mám od nich jejich potomky, a vedu linii dál), která jsem si nechal.
Časem jsem si pořídil další holoubata pošťáků, i přes odpor rodičů. Avšak já a holubi zvítězili.
V současné době mám kolem 30 holubů. A stále mám původní holuba texana. Plodnost, starostlivost o holoubata a temperament mě nutí si je nechat až do jejich přirozené smrti.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Trochu jsem se rozepsal, ale zpět k tématu. Souhlasím, že výstavní texan a užitkový texan nemá moc společného. Když jsme pořádali ve škole malou výstavu drobného zvířectva, tak jsem tam měl svůj pár texanů. Jeden učitel se mě snažil přesvědčit, že to texani nejsou. On sám tam měl ty koule s vyčnívající hlavou.
Jsem rád, že se toto téma otevřelo a rád tuto diskuzi budu sledovat.
CHOVU ZDAR
JF
Uživatel s deaktivovaným účtem

jo012810
napsal(a):
Abych potěšíl diskutujícího bflmpz, musím připojit svůj názor a podpořit zadavatele. Podle mne velmi správná výzva týkající se udržení vlastností plemene, které bylo vyšlechtěno na produkci jatečných holoubat s možností rozpoznávat pohlaví již při opeření. Na rozdíl od např. MP, se jedná o holuba, který má menší schopnost letu ve své charakteristice. Pokud se nepodaří udržet četnost zmasilých holoubat, pak půjde (alespoň podle mne) jen o "texany" podle jména, kteří budou mít málo společného s původní myšlenkou šlechtění. Vlastnosti holubů jsou pro mne na prvním místě při chovu a šlechtění....
Abych potěšíl diskutujícího bflmpz....p.Berane tady vůbec nejde o to jestli mě potěšíte nebo ne, v jistém směru s vámi souhlasím ale už nesouhlasím s tím jak ten svůj názor prezentujete protože nejste schopný se na tuto problematiku podívat s širšího úhlu pohledu nic víc ani min v tom není.Porad se zaštiťujete předky vlastnostmi atd. .ale bylo by dobré kdyby jste si konečně uvědomil že od dob našich pradědu dědu otců kteří měli diametrálně odlišné podmínky pro chov (nejen) holubů se sakra hodně věcí změnilo.to že někdo chová plemeno které se mu líbí ve voliéře není důsledkem toho že to tak chce ale vesměs proto že to ani jinak nejde! Pokud je mi známo a i to tady zaznělo vedle výstavních typu jdou ruku v ruce i typy staré (původní ) a je to jak u texanu kingu paviku tak třeba i u těch vámi opěvovaných tipleru .....

petr008
napsal(a):
Dle jeho informací je získal od pana Kaspera z Ropic u Třince. Když jsem pana Kaspera kontaktoval, byl už bohužel nemocen a chovné holuby se mi získat nepodařilo. Dle mých informací nemá v chovu pokračovatele (?). Neví někdo? p.Kašper z Ropice je už nějaký čas v chovatelském nebi a jeho syn tuším chová okrasnou drůbež tudíž předpokládám že holubi již budou dávno pryč...nicméně nevzpomínám si že by někdy choval texany vím že se věnoval hýlům bílým pošťákům a kdysi Římanům
Pokud mohu poprosit, nechme být jakékoliv spory, o to tady vůbec nejde. Pokud jde o pana chovatele Kaspera, já jsem s ním komunikoval právě v době, kdy už byl těžce nemocný, původní texany choval 100%, to vím, slíbil mi výletky, až se vrátí z nemocnice. Když jsem mu pak volal, byl zase v nemocnici a pak bohužel zemřel a to bylo pokud dobře pamatuji před 2 lety. Takže tak to dopadlo. Neměl jsem z toho dobrý pocit, protože mi připadalo, že už pána v jeho situaci obtěžuji.
V současné době beru samce od stejného chovatele, jako jsem bral na začátku. Ale letos už to budou poslední, protože pak už bych je měl příbuzné.
Jak už jsem uvedl, texany nechovám na výdělek ani na přilepšenou. Toto plemeno se mi osvědčilo jako vynikající plemeno z hospodářského hlediska.
To je celá moje motivace, chovat pouze nejlepší jedince a udržet a nepokazit jejich užitkové vlastnosti.
Jako cestu k tomu cíli vidím to, že těch několik zbývajících chovatelů v ČR bude o sobě vědět a budou mít možnost si obměňovat chovný materiál, aby se vyhnuli příbuzenské plemenitbě nebo přilévání krve výstavních texanů.
Pokud budu teď v zimě vědět, že bude chtít kolega koupit nebo vyměnit chovný materiál, budu na to v chovu pamatovat a vyčlením mu během roku to nejlepší co budu mít.
Je to především v mém zájmu, protože mohu očekávat, že tímto způsobem sám příště získám kvalitní chovné jedince.
Nikoho do ničeho nenutím, nechci se podbízet ani nabízet, ani obtěžovat, ale když o sobě vědět nebudeme a každý to budeme v chovu flikovat tím co bude k dispozici (protože se přece jedná o nevýstavní texany), tak tyto linie v brzké době zkrátka vymizí a zaniknou.
Já osobně jsem přesvědčený, že tito holubi mají obrovský potenciál, který se projeví v okamžiku, kdy výstavní Texani časem úplně ztratí svoji původní schopnost se množit a najednou se objeví slavné články o tom, jak se tato schopnost u výstavních obnovuje přiléváním krve původních linií...
Je to historie, která se v chovatelství opakuje stále dokola. Objevujeme se slávou to, co dávno uměli naši předci, protože oni museli..
Nevím jak je tomu u holubů, ale u králíků jsou některá stará plemena vyčleněna, jako tzv. genové zdroje, což je nesmírně užitečná věc a původní Texani by tomu kritériu odpovídali.
Ale kvůli tomuto to celé nepíšu. Opakuji se, chci tyto holuby chovat i za 10 nebo 20 let. Dá-li Pán Bůh, předat i svým dětem. Ti holubi za to stojí.
petr008
napsal(a):
Díky budu Vás vést v patrnosti. Stejně tak i Vy prosím. Můžeme se domluvit. Jen prosím s časovým předstihem. Díky za nabídku.
Ať se připojí ostatní. P.
Zdravím, vono asi, zkráceně, takhle. Nejste a nebudete sám i mimo holubarskou scénu na ifaune i mimo ni během pár let...Si myslím..
Tenhle rok jsem kvůli stejným problémům zrušil perličky modré divoce zbarvený. V Čechách jsem přes klub našel jednoho chovatele a ten se na mě vyprdnul, sháněl jsem v Německu. sehnal, perlák mi posel po roce, tak jsem to vzdal.
Plymutky žíhané, další problém v Čechách, nejsou chovatelé.A opět, přes klub chovatelů něco sehnat, je asi kumšt. Čtvrtka na seznamu nedostupná přes tel, čtvrtka zrušila chov, čtvrtka mrtvá nebo mrtvý slepice škodnou, možná čtvrtka chová, ale nemá....Nadnesene řečeno k seznámum chovatelů, z "klubů čehokoliv zveřejněny na netu. Nakonec jsem sehnal nasadovy vejce až kdesi od Berlina přes známého v Německu. Naštěstí se našli 4 vážní chovatelé v ČR, jsme v kontaktu, mimo klub chovatelů plymutek. Stejně jako se o to pokusíte Vy s texany.... Nejhorší je, že ten, kt. to bere nejvíce vážně a přivezl chovný kohouty až ze Slovenska je cca 80ti letý.
Kachny saské, patlák že Sluknovska prodává bez nutnosti zveřejnit a ukázat chovný kusy, vajíčka a drobotinu po celé ČR. A další chovatele nevím. V Čechách jsem nenašel nějaký vážný chovatele, opět Německo, 250km ode mě, přes známého dovezeno k hranicim.... Asi jsem málo hledal. Vím, že p. Škoda je snad chová. Ale opět se naráží na věk.
Shánět volně chovaný barevnohlavky po ČR je taky sranda, hlavně zjara :). Sbíral jsem to po kusech po severních Čechách...
Nejdřív mě to přišlo k smíchu, když mě p. Stodola nazýval mladým holubarem, ve 34letech, ale ve skutečnosti při zamyšlení, je to dost smutný, depresivní. Pro mě vlastně byla každá návštěva u holubare provázena spíš smíšenými pocity...Kdy máte radost třeba ze získanejch holubů, nasloucham nějakym životním zkušenostem a zároveň nevím, jestli se vůbec za, třeba rok potkáme. Všichni ti chlapi byli a jsou v důchodu...Ta chovatelská základna je stará, slušně, a svaz chovatelů je jen taková mumie, kt. nedělá nic pro oživení, jen čeká, že vše za ně odpracují ambiciózní chovatele ve spolcich...Aspoň tak mi to přišlo, když jsem sledoval dění ve spolku..
Zaujimava diskusia, pre mna aj trochu nostalgicka, lebo Texan bolo moje prve plemeno, ktore som ako 12 rocny choval...
Mal som samca od pana Stibraveho a holubicu niekde z burzy....tento par dal 8 plnych hniezd za sezonu, isli ako stroje (podobny vykon sa podarilo zopakovat cca az o 14 rokov neskor s Piestanakmi)...
Chcel som vsak holuby vacsie, krajsie...a nakupil som teda od vtedy elitnych chovatelov (Muller, Lamos, Jasik...). Velke vedomosti som sice nemal, ale rychlo som zistil, ze nie je Texan ako Texan...
A navyse o par rokov neskor ma v Nitre vysmiali aj s mojimi velkymi, peknymi Texanmi.....lebo uz aj tie boli z mody, kedze zacala era guliciek s malickymi hlavami....Trosku ma to zamrzelo, lebo som do nich nasypal dost penazi (na moje vtedajsie chlapcenske pomery)....ale kedze uz som vtedy pokukoval po Piestanakoch (oproti ktorym boli aj vacsie Texany vizualne ako sede mysky)...tak som cely chov Texanov predal jednemu Rusovi...
Suma sumarum, nema zmysel lamentovat a hodnotit, ze jeden typ je lepsi a druhy horsi....su skratka ini, tak ako aj ich chovatelia, jeden potrebuje uzitok a druhy zase potesenie oka, ci trosku vzrusenia z vystavneho zapolenia.....
Zijeme v slobodnej spolocnosti a dnes proste viac chovatelov inklinuje k tej okrasnosti.....stale sa vsak da zohnat aj material pre uzitkovy chov (napr. od Tibora), mozno len treba trosku viac hladania a prejdenych kilometrov....
Chovu zdar!
Díky moc, asi ho teda ještě nechám. To je on, ten bílý uprostřed, žofrej jeden starý.
taky jsem míval starý typ (12 - 14 mladých na pár/rok), maso pro děti, ale nebavilo mě mít je zavřené, tož se díky psům, 10 ani nedožili
Popravdě mě to také nebaví, ale furt je to menší zlo, než je nacházet kolem domu mrtvé. Ale stalo se mi před měsícem, že jedna holubice při krmení frnkla.
Nabrala to směrem nahoru a zmizela někde za domy. Když se do večera nevrátila, tak jsem se s ní rozloučil a ejhle za 4 dny se vrátila. Na to, že byla celý život ve voliéře, to není špatný výkon.
petr008
napsal(a):
Kurňa, tak jsem to byl ověřit a na kroužku má CZ10. Znamená to, že je z roku 2010? Jestli ano, bude ještě funkční, když loni fungoval spolehlivě? Nechce se mně ho zabíjet je pěkný, akorát má už slabší pohyblivost.
CZ 10 je velikost kroužku, rok je jediné číslo kolmo k ostatním
František09
napsal(a):
CHovají se u nás holubi giant runts a giant rumbler. Dík za příspěvky.
Díky, jediné co jsem k tomu našel je:
https://www.ifauna.cz/holubi/clanky/r/detail/1025/americky-riman
Toto jsou moje chovné páry užitkových texanů.
1. foto: dcera našeho původního páru + koupený samec II. linie
2. dcera páru z foto č.1 + koupený samec II. linie
3. koupený samec II. linie - zlikvidoval jsem mu samici výstavní linie
4. koupený samec II. linie + dvě koupené holubičky I. linie
5. koupená holubička z foto č. 4 (I. linie)
6. dcera páru z foto č.1 + tygrovaný kříženec
Vysvětlivky:
Koupení samci II. linie jsou všichni koupení od jednoho chovatele II. linie
Dvě koupené holubičky I. linie (fota 4 a 5) jsou koupeny od jednoho chovatele a mělo by se jednat o I. původní linii užitkových Texanů.
Prosím o připomínky, námitky, zkušenosti, kritiku. Díky, P.
horyš
napsal(a):
10 let je dost.Po 4 letech obměňuji,holubů je dost a život jde dál.Ještě pisnu poslední postřech k užitkovým texanům.
Toto vlákno je perfektní........ale je skoro plné vzpomínek
a to je problém texana---máte hromadu mladých a stejně je nikdo nechce.
Odpovím Vám zítra navečer. Jsem také jen z masa a kostí a dneska už nezvládám. Mám nápad, ale potřebuju se poradit se zde přítomnými. Zdravím, P
horyš
napsal(a):
10 let je dost.Po 4 letech obměňuji,holubů je dost a život jde dál.Ještě pisnu poslední postřech k užitkovým texanům.
Toto vlákno je perfektní........ale je skoro plné vzpomínek
a to je problém texana---máte hromadu mladých a stejně je nikdo nechce.
Zdravím,
napadla mě taková věc, ale nemám s tím vůbec žádné zkušenosti, takže nevím, zda to nebude pitomost:
Neporadí někdo, kdo tomu rozumí, zda by šlo prosadit Užitkové Texany na výstavách jako samostatnou kategorii vedle výstavních Texanů?
Asi Vás napadne, že to pak povede opět k přeměně Užitkového na výstavního.
Vysvětlím:
někde jsem vyčetl, že do plodnosti holubů se promítají také některé tělesné znaky (robustní holubi rozmačkávají vejce, holubi s krátkým zobákem mají problémy s krmením mláďat, atd...).
Myslel jsem vystavovat Užitkové texany právě jako užitkové, tedy šlechtění nesmí vést k potlačení tělesných proporcí a plodnosti. Spíše by mělo vést k co největšímu návrátu k původní formě.
Pokud by se podařilo protlačit Užitkové Texany na výstavy právě kvůli jejich užitkovým vlastnostem, bylo by dle mého vyhráno. Chovatelé by je zase začali chovat, co myslíte?
Jde o to, zda je to z principu a podle pravidel (která neznám) vůbec možné.
petr008
napsal(a):
Zdravím,
napadla mě taková věc, ale nemám s tím vůbec žádné zkušenosti, takže nevím, zda to nebude pitomost:
Neporadí někdo, kdo tomu rozumí, zda by šlo prosadit Užitkové Texany na výstavách jako samostatnou kategorii vedle výstavních Texanů?
Vysvětlím:
někde jsem vyčetl, že do plodnosti holubů se promítají také některé tělesné znaky (robustní holubi rozmačkávají vejce, holubi s krátkým zobákem mají problémy s krmením mláďat, atd...).
Myslel jsem vystavovat Užitkové texany právě jako užitkové, tedy šlechtění nesmí vést k potlačení tělesných proporcí a plodnosti. Spíše by mělo vést k co největšímu návrátu k původní formě.
Pokud by se podařilo protlačit Užitkové Texany na výstavy právě kvůli jejich užitkovým vlastnostem, bylo by dle mého vyhráno. Chovatelé by je zase začali chovat, co myslíte?
Je to sice krásná myšlenka, podle mne neuskutečnitelná a napíši proč. Vlastnosti nelze v kleci prezentovat. V kleci lze posuzovat především fenotyp. Vlastnosti se dají jen ověřovat nějakou zkouškou v chovu. V tomto případě např. četnost potomstva za rok, hmotnost holoubat ve stejné stáří, dlouhověkost chovných párů atd., kdy vůbec nezáleží např. na tvaru hlavy, postoji atd. Jako příklad mohou sloužit angličtí tippleři. Jejich vytrvalostní lety, jsou typická vlastnost a proto se nevystavují a soutěží se s nimi v délce letu. Pak existují angl. tippleři výstavní a s těmi se nelétají soutěže, ale vystavují se a hodnotí se jejich tělesné proporce-standard. Prostě selekční kritéria jsou rozdílná a proto nechtějme na užitkových holubech nějaký přesný rámec, ale udržujme jejich plodnost, zmasilost holoubat, výborné rodičovské vlastnosti, nekonfliktnost v hejně atd.
petr008
napsal(a):
Zdravím,
Vysvětlím:
To by byl sen - šlechtit na udržení původních vlastností, především plodnosti a životaschopnosti- odchovu !!! Tak to ale většinou není, šlechtí se jen na vzhled a vše ostatní jde bokem - zpravidla, čest vyjímkám !
Stejně je otázka, pro koho se dnes holubi šlechtí, když chovatelé stárnou a vymírají, takže do 10 let je po organizovaném holubářství krom PH, kde zatím je členská základna i s mladšími na tom podstatně lépe , ale taky klesá...
Vyvíjet nové typy holubů jen vede jen ke tříštění sortimentu a poklesu počtu chovatelů dosavadních rázů- vymění žluté pštrosy za modré bronzově kapraté / nově vyšlechtěné z moden / a potom Carlos2 nemůže prodat ani chovné kusy a výletky žlutých MP z plemenného chovu ,nebo jako př. Barták neprodá černé MP či Irčan neprodá z plemen. chovu mp černošupinaté atd !!!
Komu to prospívá ? Vlastní hrdosti šlechtitele a jeho EGU, jinak to nemá pražádný význam ! Stejně jako náš koníček - společností opovrhovaný ! Kdyby město dalo 25% peněz co dá za likvidaci městských holubů na podporu chovatelství - to bylo !
petr008
napsal(a):
A nechcete ten chov trochu rozšířit? Třeba na 3 páry? S tím už se dá něco dělat.
U mě je to více faktorů:
1. Nejsem vždy doma, protože chodím do na VŠ. Takže se nemůžu chovu věnovat na plno, tak jak bych si představoval.
2. Zaměřil jsem se na létací plemena ( pošťáci, barevnohlávci, kříženci, věžáci atd.)
3. Nemám dostatek prostoru, holubník na kůlu, komorák ve starém chlévě a podstřešní holubník, jsou již obsazeny.
4. Odbyt na holoubata moc nemám, nikdo neocení práci kolem toho. Když bych chtěl nějaká prodat, tak je vezme maximálně vietnamec za 25 kč/ks. Lidé v okolí houloubata skoro nejí. A doma to jí jen pánská část rodiny.
Možná kdybych snížil ostatní holuby, tak bych mohl mít další užitkové texany (výstavní typ se mi nelíbí). Ale to je kdyby.
Další věc je, že jsem jeden ze dvou holubářů z vesnice. A nechci narušit sousedské vztahy, protože lidi si dokážou vymyslet neskutečné věci. Takže můj maximální stav je cca. 30 holubů. Chtěl bych víc, jrlikož chovám na volno, a v současné době jsou větší ztráty kvůli dravcům.
A na závěr. Je mi líto, že neznám žádného holubáře v mém věku (20 let). Nikdo se do tohoto chovu nehrne. Osobně jsem rád, když se dostanu do kontaktu s jiným holubářem, a můžeme si vyměnit zkušenosti a názory. Takže bedlivě sleduji diskuze na Fauně.
Zatím se mějte dobře
"...A doma to jí jen pánská část rodiny..."
Díky za reakci, dneska jsme měli holubí oběd - byly to výstavní Texanky, které jsem koupil loni děckám. Manželka je uvařila v tlakáči a polévka byla pro bohy - žluťoučká s mastnýma okama, voněla až na dvůr - miluju.
Po masu se zaprášilo, děti už tu ztrátu oželely a chutnalo jim maximálně.
Člověče, jste chlap, tak přece umíte ty ženské přesvědčit, že holubí maso je pro ně to nejlepší na světě - že se po něm hubne, zjemňuje pleť, vyhlazuje vrásky, a ženy po něm mládnou a chutnějšíma se stávají... .
To vás musím mladý muži na stará kolena učit takovou základní holubářskou metodiku? Navíc, když jsem po pravdě víc starý než holubář.
Ale k věci. Chovat na volno je krásná věc, ale bohužel si to nemohu dovolit. Mám strach, že bych o chov brzy přišel. Navíc Texani nejsou žádní letci. Do chovu jsem šel už s tím, že bude čistě voliérový, na maso a pro radost.
Jak už jsem zmínil, holoubata, která jsou obzvlášť pěkná nechávám odrůst a nabídnu k prodeji. Ještě se nestalo, že bych neprodal. Je fakt, že to často nějaký ten měsíc trvá, ale nakonec jsem Texany vždycky prodal.
Ano, nejsou to žádná závratná čísla - loni jsem prodal celkem asi 10 holubů, z toho asi polovinu Texanů. Ale znamená to, že zájem o chov je a jsou to lidé, kteří třeba kdysi dávno holuby měli a teď se k tomu vracejí. Je zajímavé, že mezi kupci jsou i zájemci, kteří chtějí výslovně užitkový typ. Bohužel nutno přiznat, že to ale většinou kupují za účelem užitkového křížení a neberou to pro čistokrevný chov.
Tady jde ale o to, udržet užitkové linie v čistokrevné podobě a každý takový pár v chovu se v současné situaci počítá. Takže jsem velice rád za každého takového chovatele.
V současné době mám všechny budníky obsazené a do plného stavu mi chybí 1 samec a bude to komplet. Ale v dalších letech budu zcela určitě potřebovat obměňovat krev a každý takový chov bude dobrý - takže jistě chápete, že aniž bych vás chtěl jakkoliv ovlivňovat, tak vám maximálně držím palce.
irokez
napsal(a):
Ani jsem nevěděl, že se původní texan chová. Myslel jsem, že už jsou u nás jenom ty výstavní krabice. Mám benešáky, víc na maso než na výstavy, texana bych zkusil. Budete mít někdo na prodej?
Záleží odkud jste. Já už na prodej teď nemám, ale znám chovatele, kteří ještě mají.
Zdravím, tak jsem dneska dovezl dva nové chovné samce.
Původně jsem plánoval koupit jen jednoho, ale mám tam ještě jednu svoji mladou velice zajímavou holubičku navíc. Po zdejším hecu, jsem se rozhodl ji dát do chovu. Zda to bylo správné rozhodnutí se ukáže, protože to bude 1 pár navíc oproti kapacitě voliéry, takže vědomě porušuji pravidlo, že méně je někdy více - ajaj.
Byla to poslední listopadová holubička z líhnutí 2020 po nejlepší holubici kterou mám. Otec je ten "veterán" a bylo mi ji líto prodat nebo zkonzumovat. Pořád jsem se rozmýšlel, ale hecli jste mě .
Navíc jsem loni zaznamenal zajímavý jev:
mám dvě voliéry postavené na sobě. Ta vrchní je jen pro 3 páry a je ve výšce asi 6 m nad zemí, v podstatě těsně pod střechou.
Loni jsem v ní měl 4 páry s tím, že 2 páry se s hnízdy dělily o podlahu voliéry.
Vím, že je to špatně, ale to zde neřešme.
Co je ale zajímavé - že na jaře 2 páry obsadily podlahu a 2 zbývající páry druhý a třetí nejvrchnější budník - po sem je to tak, jak by se dalo čekat.
Ale, během léta se postupně všechny páry sestěhovaly na podlahu a hnízdily na podlaze.
Jak je to možné?
Někde jsem četl, že pro holuby je ke hnízdění nejatraktivnější vždy ten nejvyšší budník. Tak jak to, že nakonec všechny 4 páry začaly hnízdit na podlaze, každý v jednom rohu a budníky nechali prázdné?
Tady jsou, fotil jsem už po tmě na blesk.
1. foto - jeden samec už si našel lichou holubici a už je s ní v budníku.
2. foto - druhý samec a v pozadí ona zmíněná šedá holubička
3. foto - druhý samec a v pozadí ona zmíněná šedá holubička podruhé
Už aby bylo jaro.
Navrhoval by som, aby sa počas udržiavania tejto genetiky začal aj tvrdý selekčný proces. Postaviť si body, určiť pravidlá a striktne ich dodrziavať.
Napr.
- minimálny odchov 14 mladych/ rok,
- riešiť len jednu farbu - napr. Červenú pásavú a samce buď vencové, alebo biele,
- držať sa pôvodného štandardu holubov,
- viesť záznamy o odchove,
- označovať holuby, kvôli šľachtiteľskému programu úžitkovej genetiky
A hlavne spolupracovať navzájom.
Tibor Slovensko
napsal(a):
Navrhoval by som, aby sa počas udržiavania tejto genetiky začal aj tvrdý selekčný proces. Postaviť si body, určiť pravidlá a striktne ich dodrziavať.
Napr.
- riešiť len jednu farbu - napr. Červenú pásavú a samce buď vencové, alebo biele,
Naprosto skvělá myšlenka. Tak nějak byly v drůbeži vedeny plemenné chovy někdy v 70. a 80. létech minulého století a mělo to výsledky. Např. plymutky žíhané (které jsem choval) mívali užitkovost kolem 200 vajec za rok. Měl jsem i údernici s 220 vejci. Prostě bez selekce na vlastnosti to nejde ani u užitkových holubů. Držím palce, aby jste se dali neformálně dohromady a spolupracovali...
Tibor Slovensko
napsal(a):
Napr.
To je sice skvělé síto, ale dovolím si poznámku ohledně prvního bodu:
Za ty 3 roky co Texany chovám jsem si odchoval páry, které výjimečně daly i těch 14 mladých, ale nikdy to nebylo tak, že by všech 14 přežilo.
Většina párů, které chovám dává kolem 5 líhnutí za sezónu, ty nejlepší páry dají za sezónu 6 líhnutí a jsou schopné je odchovat. Ale zase záleží jaký je rok.
Navíc chovám ve venkovní zcela otevřené voliéře, takže od konce listopadu mně už ani nenasedají na hnízdění.
Pokud bych měl striktně uplatnit první pravidlo, tedy odchovaných 14 holoubat/pár. Neprošel by mně asi ani jeden pár.
Kromě toho je to tak, že pár v jednom roce nasedne 7x a v dalším roce třeba jen 4x, v dalším roce 5x....
2. Barva OK.
3. Vést záznamy o odchovu OK
4. Původní standard OK
5. označovat holuby OK (dejme tomu, zatím jsem to nedělal)
Nehodlám zde jakkoliv fabulovat a nemám to zapotřebí si jakkoliv "teoreticky vylepšovat" svůj chov. Nedělám ho na komerci, takže to nemám zapotřebí.
Ale zajímá mě, jak to mají ostatní chovatelé Užitkových Texanů s bodem 1.
Dle mého názoru lze 14 a více holoubat od páru odchovat v na zimu zatepleném holubníku, ale ne už ve venkovní otevřené voliéře.
Moje druhá otázka zní - pokud skutečně takový pár odchová 14 nebo i více holoubat za rok, jaká je životnost takového páru? Kolik let po sobě vydrží takto intenzivně fungovat?
Díky za pravdivé odpovědi. P.
Mám stejné podmínky na chov-venkovní voliera-a tak třeba nyní zamrzlá voda do 15h,ale vždy v pohodě přežijí.
K bodu jedna opět souhlasím.Navíc,nač to hrotit letos 6x,loni 5x,neřeším to.Možná v klecovém odchovu,bez rušení samců,ale to nemají přirozenou volnost,navíc mne to neživí.
Chlapi,udržujme 1.linii při životě a pro radost a potom se bude dařit.Nemá cenu nuceně selektovat chovy--výletky stejně nemá kdo koupit.Bude zázrak,když budou za deset let. všem držím palce a hlavně úspěšnou sezonu H.

petr008
napsal(a):
To je sice skvělé síto, ale dovolím si poznámku ohledně prvního bodu:
Za ty 3 roky co Texany chovám jsem si odchoval páry, které výjimečně daly i těch 14 mladých, ale nikdy to nebylo tak, že by všech 14 přežilo.
Většina párů, které chovám dává kolem 5 líhnutí za sezónu, ty nejlepší páry dají za sezónu 6 líhnutí a jsou schopné je odchovat. Ale zase záleží jaký je rok.
Navíc chovám ve venkovní zcela otevřené voliéře, takže od konce listopadu mně už ani nenasedají na hnízdění.
Pokud bych měl striktně uplatnit první pravidlo, tedy odchovaných 14 holoubat/pár. Neprošel by mně asi ani jeden pár.
Kromě toho je to tak, že pár v jednom roce nasedne 7x a v dalším roce třeba jen 4x, v dalším roce 5x....
2. Barva OK.
3. Vést záznamy o odchovu OK
4. Původní standard OK
5. označovat holuby OK (dejme tomu, zatím jsem to nedělal)
Nehodlám zde jakkoliv fabulovat a nemám to zapotřebí si jakkoliv "teoreticky vylepšovat" svůj chov. Nedělám ho na komerci, takže to nemám zapotřebí.
Ale zajímá mě, jak to mají ostatní chovatelé Užitkových Texanů s bodem 1.
Dle mého názoru lze 14 a více holoubat od páru odchovat v na zimu zatepleném holubníku, ale ne už ve venkovní otevřené voliéře.
Moje druhá otázka zní - pokud skutečně takový pár odchová 14 nebo i více holoubat za rok, jaká je životnost takového páru? Kolik let po sobě vydrží takto intenzivně fungovat?
Díky za pravdivé odpovědi. P.
Ahoj Petře, za minulý rok průměr na pár 6 holoubat ...měl jsem deset páru....začal jsem párovat koncem února sezónu jsem končil v srpnu ....no a to chovám ty přešlechťené bambuláče (čínské holuby) nicméně kdybych pokračoval az do teť tak ten průměr na pár bude o hodně větší jelikož v listopadu v prosinci v lednu nemají žádný problém v odchovu ale možná to bude v tom přešlechťení že neví kdy skončit🤔
nowwotny
napsal(a):
Kdyby jste raději zachraňovali naše národní plemena uděláte líp.
Aniž bych chtěl být jízlivý - miluji ty mudrce, kteří vždy nejlépe vědí, co by měli dělat ti druzí.
Pane nowwotny, přečtěte si po sobě a pak se zamyslete - máte-li čím - jak přínosný byl váš příspěvek.
Nemáte-li víc co nabídnout, nepleťte se druhým do tématu a nechte si své trapné komentáře - uděláte lépe.
Dobrý den pánové,
v první řadě byste si měli uvědomit, že moderní (3. řada) texanů není chována pro jatečné účely, tudíž dle mého názoru nemusí odchovávat 14 holoubat za sezónu. U této řady se chovatelé zaměřují hlavně na kvalitu a ne kvantitu! Já osobně budu radši, když mi pára vychová 3 kvalitní holoubata, něž aby vychovala 14 zmetků. A myslím si, že odchovat 14 holoubat za sezonu od jedné páry je naprostá blbost, jak dlouho to ti holubi vydrží? Podle mého názoru mají mít holubi přes zimu klid a odpočinek a ne, abychom z nich ždímali poslední zbytky sil.
Našim holubům končí chovná sezona v srpnu a i kdyby chtěli nasedat dál, tak jim to zkrátka nedovolíme, i přesto máme průměrně 7 holoubat na páru.
Ale ať si každý chovatel chová plemeno, které se mu líbí. Nechtěl bych tady někoho urážet, ale nechci, aby se tady podávali nepravdivé informace.
Chovu zdar!
Hoši, že vám tak říkám, v první řadě bychom si mohli ujasnit, že my o koze a vy o voze. Toto je diskuse o užitkových Texanech a mým cílem bylo spojit chovatele těchto linií.
Nerad se zbytečně rozepisuju a proto se vyjádřím polopaticky takto a neberte to jako urážku, ale jen jako názorný příklad:
vlezu jako chovatel čistě užitkového zvířectva na diskusi chovatelů okrasné drůbeže, která bude mít přes 50 příspěvků, přečtu si poslední 2 a hodím větu:
"Kdybyste raději chovali užitkové hybridy, uděláte líp..."
Bohužel už jsem staršího data vydání a nemám tyto manýry mladé progresivní generace a tak mi jakési vnitřní zábrany toto nedovolují.
A řekl bych, že by mě to ani nenapadlo, protože respektuji fakt, že někdo okrasnou drůbež chová nikoliv kvůli vajíčkům, ale proto, že se mu zkrátka líbí a především je to jeho věc a nemusí to nikomu zdůvodňovat.
Anebo ano, děkuji za vaše příspěvky, budu se chovat stejnou mincí a ve stejných intencích odpovím:
"kdybyste si raději zopakovali pár tříd základky, naučili se psát česky, když už se chcete montovat do diskuse na fauně, udělali byste líp."
Nepřipadá vám to stejně naduté, povýšené a arogantní? Já myslím, že ano. Ale o tom tato diskuse neměla být, není a doufám, že nebude.
Za mě díky. P
Já o voze, on o koze...Tak to přesně je. Holubaření má celou řadu podob, stejně jako chov slepic, když to již bylo zmíněno. Každý má své priority, které sleduje a neměl by popírat prioryty někoho jiného. O tom tak trochu je i toto vlákno, které sleduje užitkové vlastnosti a exteriér je až někde jinde. Proto je důležité se bavit o cíli, který si vytýčím. Takže v tomto vlákně by, alespoň podle mne, měly zaznívat příspěvky, které směřují k tomuto cíli, k užitkovosti....
petr008
napsal(a):
Hoši, že vám tak říkám, v první řadě bychom si mohli ujasnit, že my o koze a vy o voze. Toto je diskuse o užitkových Texanech a mým cílem bylo spojit chovatele těchto linií.
Nerad se zbytečně rozepisuju a proto se vyjádřím polopaticky takto a neberte to jako urážku, ale jen jako názorný příklad:
vlezu jako chovatel čistě užitkového zvířectva na diskusi chovatelů okrasné drůbeže, která bude mít přes 50 příspěvků, přečtu si poslední 2 a hodím větu:
"Kdybyste raději chovali užitkové hybridy, uděláte líp..."
Bohužel už jsem staršího data vydání a nemám tyto manýry mladé progresivní generace a tak mi jakési vnitřní zábrany toto nedovolují.
A řekl bych, že by mě to ani nenapadlo, protože respektuji fakt, že někdo okrasnou drůbež chová nikoliv kvůli vajíčkům, ale proto, že se mu zkrátka líbí a především je to jeho věc a nemusí to nikomu zdůvodňovat.
Anebo ano, děkuji za vaše příspěvky, budu se chovat stejnou mincí a ve stejných intencích odpovím:
"kdybyste si raději zopakovali pár tříd základky, naučili se psát česky, když už se chcete montovat do diskuse na fauně, udělali byste líp."
Nepřipadá vám to stejně naduté, povýšené a arogantní? Já myslím, že ano. Ale o tom tato diskuse neměla být, není a doufám, že nebude.
Za mě díky. P
Pouze jsem vyjádřil svůj názor, který neměl být nějak agresivní či útočný vůči Vám.
Když Vás budu citovat:
Tohle bylo absolutně zbytečné a nemístné. Nechci se tady s Vámi dohadovat, jak jsem řekl, byl to pouze můj názor, ale když je někdo schopný napsat takovou blbost, tak na to bohužel musím reagovat.
chovatelé zaměřují hlavně na kvalitu
tohle znamená co ?
že "hezky" vypadá dle jakéhosi "ideálu krásna" ?
nebo to, že pomalu nemůže ani létat ?
že často rozmačkává vejce ?
že má naprosto "podivné" tělesné proporce ?
kvalita je , že místo 14 mladých vychová 3 ?
počítám, že to "dokvalitujete" jako u kingů, že "kvalitní" bude třeba podsazovat chůvám...(těm "nekvalitním" tx )
nechápu
ale proč se zase vůbec divím, že se divím....
Kvalita: malá hlava, krátký ocas složený na jedno brko, široký v prsou a mohl bych vesele pokračovat.
1. Když budu chtít plemeno, které létá, tak si vyberu jiné.
2. Za chovnou sezonu nám nerozmačkají ani jedno vejce, čím to asi bude? No možná hnízdními miskami.
3. Čemu říkáte "podivné" proporce?
4. Přečtěte se prosím můj názor ještě jednou! Jestli jste si to přečetl, tak jste nejspíše zjistil, že já budu radši, když mi vychovají 3 kvalitní holoubata, než 14 zmetků.
A ze poslední, vůbec nevím, čemu se divíte!
martin.nowo
napsal(a):
Kvalita: malá hlava, krátký ocas složený na jedno brko, široký v prsou a mohl bych vesele pokračovat.
2. Za chovnou sezonu nám nerozmačkají ani jedno vejce, čím to asi bude? No možná hnízdními miskami.
4. Přečtěte se prosím můj názor ještě jednou! Jestli jste si to přečetl, tak jste nejspíše zjistil, že já budu radši, když mi vychovají 3 kvalitní holoubata, než 14 zmetků.
Píšete o výstavních holubech na tématu o užitkových holubech. To je celé jádro pudla.
Cituji: "...Tohle bylo absolutně zbytečné a nemístné..."
Ano, přesně tak. Takže se domluvte s bráchou ("...Kdyby jste raději zachraňovali naše národní plemena uděláte líp..."), když už chce mermo mocí někoho vychovávat, ať tedy sám jde příkladem.
Nebudete to pak za něho muset zachraňovat.
PS: na pravou míru jste nic neuvedl. Vše, co jste napsal už v diskusi zaznělo před vámi. Stačí číst.
A ještě jedna věc, původní Texani byli vyšlechtěni jako užitkové farmové plemeno, právě proto, aby dávali těch 14 holoubat za sezónu. Takže to není žádná blbost, jak jste se ráčil vyjádřit.
Ale děkuji za váš názor, respektuji a už bych se, když dovolíte, konečně rád věnoval diskusnímu tématu.
petr008
napsal(a):
Cituji: "...Tohle bylo absolutně zbytečné a nemístné..."
Ano, přesně tak. Takže se domluvte s bráchou ("...Kdyby jste raději zachraňovali naše národní plemena uděláte líp..."), když už chce mermo mocí někoho vychovávat, ať tedy sám jde příkladem.
Nebudete to pak za něho muset zachraňovat.
PS: na pravou míru jste nic neuvedl. Vše, co jste napsal už v diskusi zaznělo před vámi. Stačí číst.
A ještě jedna věc, původní Texani byli vyšlechtěni jako užitkové farmové plemeno, právě proto, aby dávali těch 14 holoubat za sezónu. Takže to není žádná blbost, jak jste se ráčil vyjádřit.
Ale děkuji za váš názor, respektuji a už bych se, když dovolíte, konečně rád věnoval diskusnímu tématu.
Dobře, poslední poznámka. Bratr si založil chov Pražských středozobých rejdičů červených vlaštováků. Chovatele, kteří toto plemeno chovají, bych spočítal na prstech jedné ruky. Takže se myslím, že jde názorným příkladem.
Jenom mě mrzí, že všichni nadávají na "3. řadu" texanů a stále ji nějak očerňují, ikdyž je to někdy zbytečné.
Tímto bych ukončil svoji diskuzi. Nechtěl jsem Vás nějak urážet nebo na Vás nějak útočit, to jistě ne.
martin.nowo
napsal(a):
Chtěl jsem uvést problematiku výstavních holubů na pravou míru, ale máte pravdu.
Jako kvalitní příspěvek sem to označil omylem 😉. Vůbec nevím, co tu chcete obhajovat. Tak jak aj sám píšete, ať si každý chová co chce. Ale vaše příspěvky působí stejně, jak kdyby chovatel užitkových texanů ( starého či původního) dal fotky svých svěřenců do diskuze vystavovatelů texanů moderního výstavního typu na celostátní výstavě a připsal k tomu, že tak má vypadat texan.
martin.nowo
napsal(a):
Dobře, poslední poznámka. Bratr si založil chov Pražských středozobých rejdičů červených vlaštováků. Chovatele, kteří toto plemeno chovají, bych spočítal na prstech jedné ruky. Takže se myslím, že jde názorným příkladem.
Jenom mě mrzí, že všichni nadávají na "3. řadu" texanů a stále ji nějak očerňují, ikdyž je to někdy zbytečné.
Tímto bych ukončil svoji diskuzi. Nechtěl jsem Vás nějak urážet nebo na Vás nějak útočit, to jistě ne.
V pořádku, diskuse je pro všechny. Nenadzvedl mě ten obsah, ale forma, kterou do diskuse vstoupil. Možná jsem moc háklivý, ale na tyto způsoby asi ano.
14 mladych od páru má byť cieľ. Úžitková genetika sa dá uplatniť dobrým výberom. V podstate trvá podľa literatúry cca 5 rokov, kým dosiahnete požadovaný stanovený cieľ.
Pokiaľ dokážu holuby nasadnúť 7 x do roka, malo by mať teoreticky 14 mladých. Ak rátame s prirodzenou mortalitou, dostaneme sa na číslo 13 ks.
Problém nebude v tom, že sa nedá takýto cieľ dosiahnuť, ale v tom, že sme si zvykli holuby od seba oddeľovať na zimu. Chov mäsových holubov je úplne odlišný od chovu poštových, okrasných a iných plemien, určených na výstavy. Poštové holuby musia byť preperene pred sutatku, aby dosiahli najlepší výsledok. Farmový? Jeho najlepší výsledok je odchovať maximálny počet mladých do roka.
Takže ak rátame, že rok ma 12 mesiacov, prestávka na preperovanie 1,5 mesiaca, cyklus znášky 42 dní dostaneme číslo, ktoré sa dá dosiahnuť - 7,6 hniezdení. A to tých 42 dní je väčšinou dosť dlhý interval. Raz je to menej, inokedy 42.
Plná produktivita páru je tiež podľa dostupnej literatúry 5 rokov, potom sa kŕdeľ obmieňa.
A s veľkosťou odchovaných mladých to tiež nebude až také ako popisuje pán, čo ich chová na výstavy. Je tam jeden veľký rozdiel. Pojednávame výlučne o úžitkových typoch, kde nie je merítkom hmotnosť v dospelosti, ale na hniezde vo veku 25-31 dní. Zmyslom je produkcia mladých na jatočné účely. Takže pokiaľ bude hmotnosť dospelého jedinca 750g, ale bude odchovávať mladé o hmotnosti 650 g, je to rentabilnejšie, ako jedinec, ktorý má hmotnosť 950 g a mladé 550g na hniezde.
Ale zasa ale. Jedná sa o úžitkový chov. Nie na výstavy.
Taka malá úvaha.
....Taka malá úvaha. A já dodávám, vynikající. Je to zároveň i dosažitelný cíl pro produkci masných holoubat. Pokud se vám, kteří máte tento cíl, podaří domluvit a to bývá někdy problém, můžeme již, třeba příští rok si přečíst, jak se daří v reále a za těch třeba 5 let vidět posun a možnosti nepříbuzných chovných linní... Držím palce.
Všetko je o výbere chovných jedincov. Niekedy je ťažké odchovať 14 mladých, nakoľko sú rôzne aspekty chovu malo zohľadňené. Niekedy za slabé výsledky môže chovateľ. Vo väčšine prípadov práve chovateľ. Treba mať na pamäti, že tieto holuby sú výlučne odkázané na všetku starostlivosť od nás, za čo sa nám odvďačia dobrým počtom osvalených mladých. Ale potenciál v nich je.
V podstate nejde o to, koľká línia v poradí, ale zameranie chovu. Nie len na plodnosť, ale aj genetickú stálosť farby a vlastností, ktoré robia texana texanom.
martin.nowo
napsal(a):
Ja hoci kedy postavím mladé od úžitkových kingov,alebo kalifornských, kde mi všetky páry s výnimkou starých jedincov držaných kvôli genetike odchovajú tých 14 zmetkov a budete prekvapený, že mladé na hniezde budú rovnako ťažké, alebo ťažšie ako 3 kvalitné.ale samozrejme nepodarilo sa to dosiahnuť zo dňa na deň. Odchovavam aj cez zimu, vonkajšie voliery. Treba dbať na svetelnú fázu dňa, nie len teplotu.
Pod pojmom kvalita rozumie každý niečo iné. Ako tvrdí môj otec, netreba len pierka na holuboch počítať, ale pozrieť sa na chov komplexne. Všetky ako jeden, ustálené výzorom, dobre osvalené ( nie mastné), kľudnej povahy. Atď. Verím, že aj Vás baví chov texanov, kde sa Vám tiež sem tam vyštiepi niečo, čo nie je vhodné na výstavu, ale bol by ste prekvapený, ako dobre odchovavaju.
Veľa aj profesionálnych chovateľov prichádza znova na staré poznatky o chove, s ktorými sa akosi chovatelia neradi delia. Sém tam zachytím niečo na vláknach, like pri tom, ale tam to končí.
Vždy je dobre mat aj svoj názor, ale vedieť sa aj poučiť, pripadne diskutovať. Nikto učený z neba nespadol a pri chove holubov sa mame všetci čo učiť.
martinnowo si hlavně plete pojmy s dojmy
odchov pouhých 3 holoubat nic neříká o "kvalitě" odchovu - vypovídá pouze o zásadním snížení vitality ...
i když rozdělíte 1,0 a 0,1 v srpnu a párujete v únoru, tak pořád i "malinkato hlaví", prsatí, s ocasem na 1 brko (který je jim stejně na nic, když nelítaj)
tak pořád zdraví a VITÁLNÍ holuby by dali min 4 hnízda...
nevím, kde se pořád bere v lidech ten pocit, že snížením vitality "šlechtí",
ale to já nevyřeším, tudíž je čas na moji oblíbenou modlitbu :
Dodej mi prosím klidu, abych mohl souhlasit s tím co nemohu změnit. Odvahu k tomu abych změnil to, s čím nemohu souhlasit a rozum k tomu, abych dokázal ukrýt těla těch, kteří mě srali.
takže chlapi hlavně zdraví a klid Vám i chovancům
Ale ešte jedna taka malá pripomienka. Názov vlákna by sa mal skôr volať zachráňme úžitkovosť texanov. Každý sa pýši francúzskou líniou, talianskou, maďarskou líniou, ale nikto nie vlastnou napr. Českou, alebo Slovenskou, pripadne Československou líniou, ktorá si zachová plodnosť, aj sfarbenie. V danej farbe.
Tibor Slovensko
napsal(a):
Ale ešte jedna taka malá pripomienka. Názov vlákna by sa mal skôr volať zachráňme úžitkovosť texanov. Každý sa pýši francúzskou líniou, talianskou, maďarskou líniou, ale nikto nie vlastnou napr. Českou, alebo Slovenskou, pripadne Československou líniou, ktorá si zachová plodnosť, aj sfarbenie. V danej farbe.
Pekna myslienka....keby sa podarilo zdruzit chovatelov, ktori maju podobnu viziu, idealne aj zalozit klub uzitkovych plemien....
Avsak po mojich skusenostiach so snahou viest ludi k niecomu jednotnemu....som trochu skepticky.....Neviem ako v Cechach, ale na Slovensku skoro utopicka uloha....
Uz zaramcovat nejake ciele, pravidla a metodiku je narocne....nebodaj, este ked budete vyzadovat ich dodrziavanie...budu Vas povazovat za diktatora...
Preto jednotnu slovensku liniu (v akomkolvek plemene) mozu robit max. 2 ludia co sa dobre poznaju, maju rovnaky pohlad na vec a velke chovne kapacity........
Jak p.Tibor i p.Sani -má to hlavu a patu, vaše myšlenky.Já jsem se zamyslel jen teoreticky,kdyby vám těch deset pár dalo 140 holoubat a vám zůstalo 20 ks do chovu a další rok opět 20ks tak 4tý rok už máte 42O holoubat.Co s tím??Texanů je plná inzerce a nových chovatelů moc nepřibude.Navíc barevně tam moc variant není.Takže největším magnetem mají být holoubata???,která bych musel v dnešní době rozdat,nejlépe tak oškubany.Navíc chovatelé na maso mají většinou pár kříženců a neřeší línie.
Tím sem nechtěl nikoho odradit od chovu texana,naopak,ale má v ostatních holubích plemenech velkou konkurenci,když nebudem brát v úvahu jeho masnou produkci.
horyš
napsal(a):
Jak p.Tibor i p.Sani -má to hlavu a patu, vaše myšlenky.Já jsem se zamyslel jen teoreticky,kdyby vám těch deset pár dalo 140 holoubat a vám zůstalo 20 ks do chovu a další rok opět 20ks tak 4tý rok už máte 42O holoubat.Co s tím??Texanů je plná inzerce a nových chovatelů moc nepřibude.Navíc barevně tam moc variant není.Takže největším magnetem mají být holoubata???,která bych musel v dnešní době rozdat,nejlépe tak oškubany.Navíc chovatelé na maso mají většinou pár kříženců a neřeší línie.
Tím sem nechtěl nikoho odradit od chovu texana,naopak,ale má v ostatních holubích plemenech velkou konkurenci,když nebudem brát v úvahu jeho masnou produkci.
Vyssie som pisal o tom, ze kazdy chovatel sleduje ine ciele....a preto ani nesuhlasim s kritikou ludi, ktori sa zamieriavaju vysostne na kvalitu exterieru a opacne.....avsak toto je vlakno o uzitkovosti a uzitkovych liniach......
Ja Texanov sice nechovam, ale pripada mi to celkom pochopitelne a skusim zodpovedat......Nepotrebujete 14 mladat na to aby ste z toho nechavali 20 mladat na inzerciu Bazosa, alebo iFauny....ale aby ste produkovali mäso v co najväcsej moznej miere efektivity (merane pomerom krmiva a starostilvosti na kg mäsa).......
Vyletky pri takomto chove nechavate len pre svoju potrebu a pripadne na objednavku.....napr. pre tych, co chcu zlozit par hybridnych parov (ako spominate) a trosku chapu, ze nie je jedno aky material na to pouziju.....(ale napr. ze silny heterozygotny efekt na osvaleni bude z Hubbela a uzitkoveho Texana).....
A to, ze Texanov je plna inzercia, len dokazuje, ze stale sa jedna najpopularnejsie plemeno v sirsej verejnosti......hoci my, ktori sa venujeme narodnym plemenam by sme najradsej pretlacali tie.....
Saní som za. Dohodnúť kooperáciu 4 chovateľov ( ak bude viac, bude lepšie). A začať.
Inak s tou sekciou úžitkových holubov sa snažím už dlhšie komunikovať so szch, ako aj bývalým predstavenstvom. Ale to je na odbornú diskusiu, kde sa stanovia ciele. Inak nie je pravda, že by ľudia nechceli chovať. Zajtra volám.
horyš
napsal(a):
A jen tak pro info,jaký je zájem o první linii.Cca 165 shlédnutí,jeden zájemce,který stejně nedojel.Tak taková je realita.A přes covid to asi nebude lepší.
Jinak holubník bublá a pomalu nasedáme.
Zdravím kolegové, musel jsem řešit pracovní záležitosti, takže jsem se tady v poslední době moc nedostal. Každopádně ekonomika chovu, alespoň u mě nespočívá v tom jestli prodám, ale kolik masa vytěžím pro spotřebu pro vlastní rodinu. Z toho důvodu jsem také zvolil toto plemeno, když jsem s chovem holubů začínal.
Nezbývá než souhlasit s panem Tiborem v oněch 5 bodech, které je třeba dodržovat, pokud chceme udržet linie užitkových Texanů.
Pokud se bavíme o zachování a udržení užitkových liníí, bavíme se v první řadě o plodnosti.
Skutečnost je taková, že těch 14 holoubat za sezónu byl u původních užitkových Texanů standard.
Pokud se dostanu u svých Texanů na číslo 12, považuji to za úspěch a důvod nechat si od takového páru samici do chovu.
Jenže tady se dostávám do začarovaného kruhu, když ke své samici musím dokoupit nepříbuzného samce taktéž užitkové linie.
Otázka, kterou si v této souvislosti stále kladu je, jestli tady v ČR ještě máme chovatele těch opravdu skutečně čistě užitkových linií?
Jestliže ano, jak je možné že se na ten standard 14 odchovaných nemohu dostat?
Odmítám považovat rozdíl 2 holoubat za marginální. Naopak v tom vidím míru zachování krve původní linie v holubech které chovám.
Toto vlákno jsem založil také za účelem abych zjistil, zda a kolik chovatelů užitkových Texanů se v ČR ještě najde, případně, zda se ještě najdou chovatelé těch čistých původních linií.
Jak tedy zachránit užitkové Texany? Když to nepůjde přes svaz a výstavy, tak vidím jako jedinou cestu shánět kontakty na chovatele. Díky této diskusi jsem sehnal 2 vzdálenostně dostupné. Pokud se mi podaří vypátrat 5 poctivých chovatelů, mohu předpokládat, že na těch minimálně 10 let budu mít zdroj chovného materiálu, se kterým bude možné rozvíjet chov bez příbuzenské plemenitby.
Pokud by i ostatní chovatelé (třeba za přispění této diskuse) vypátrali další takové chovatele, vidím jako reálné chov užitkových Texanů v ČR alespoň nadále udržovat.
Věřím, že se to dá vzkřísit, klíčovým faktorem ale je zájem stávajících chovatelů si užitkové Texany udržet a nemixovat do toho ty výstavní, respektive zastavit přimíchávání krve výstavních Texanů (není to žádný boj proti výstavním).
Když to jde s dobrými výsledky na Slovensku (viz pan Tibor a další chovatelé), mohlo by to jít při troše dobré vůle i u nás.
PS: pro pana Horáka - ta samice od pána, od kterého máte holuby i Vy, mi před týdnem nasedla. Příští týden mají být mrazy pod -10 *C, tak prověří kvalitu chovného materiálu.
třeba získám další kontakty https://www.facebook.com/groups/471705263848946
petr008
napsal(a):
Neměl by někdo nápad, jak zmapovat chovatele užitkových Texanů v ČR?
Měl. Naprosto jednoduše. Vytvořte si např. sdílenou excelovskou tabulku se jmény, kontakty a můžete si vytvořit třeba do dalšího listu každý chovné záznamy. Do této aplikace by mohl nahlížet jen ten, kdo se zapojí....
petr008
napsal(a):
Vy jste hlava pane vachmajstr. To mě nenapadlo - bude tím, že jsem IT-impotentní. Ale mám navrch zase jinde. Díky za typ.
Kdo vytvořil tu FB- skupinu: Užitkoví holubi - texan, kalifornský, king...? To byl kolega irokez?
Záleží na tom, zda a jak chcete přistupovat k chovu a dalšímu udržení užitkových vlastností. Řekl bych, že proto je třeba transparentní evidence v bodech, které byly nastíněny. To, že se vzájemně domluvíte a budete mít na sebe kontak, je jen první a důležitý krok. Tím dalším je transarentní sledování užitkovosti a původy chovných párů, alespoň dvě generace zpět i s čísly kroužků. Dalším krokem je, alespoň podle mne, dlohodobé udržení nepříbuzných linií a vzájemná nezjištná spolupráce. Prostě plánovitě využívat chovných zvířat s vytvořením připařovacích plánů. Pokud se vám toto povede, pak je to "mustr" třeba i pro jiná plemena.
Tak toto je můj chovný materiál. V současné době sedí z celkového počtu zatím 3 páry ve 2 voliérách. Užitkoví Texani a Kaliforňáci. Fotky jsou s popisem, aby se v tom dalo orientovat.
Tak mám pocit, že nás ta pandemie kosí spíš po pracovní stránce, protože jsem se měsíc téměř nezastavil a na faunu neměl moc pomyšlení. I tu starost o holuby jsem musel přenést na mé 3 malé chovatele. Nevedli si špatně a když něco zanedbali, tak jsem je za to patřičně zdrbal. Každopádně naše - teď už musím říkat - naše odchovy v současné době vypadají takto. Z devíti párů sedí 6 a z těch 6 už 2 páry podruhé.
Z těch 6 jsou 3 páry Texanů, 1 pár kalifornských a 2 páry kříženci texan x kalifornský.
Zbývající holubi jsou mladí listopadoví.
Samozřejmě je to malý vzorek, ale i tak nejdříve ze všech vyváděl pár, kde mám loni koupenou samici starých původních užitkových Texanů. Hned po nich vyváděli kalifornští a pak zbývající.
Kalifornští a pár s užitkovou Texankou už sedí týden znovu.
Je mi jasné, že dělat z tak malého vzorku nějaké závěry se nedá, ale přece jen - raný odchov, vzorná péče o potomstvo, velká holoubata... Samozřejmě uvidím, jak se to bude vyvíjet dál a jsem na výkon toho páru velice zvědavý - zejména v porovnání s ostatními mými Texany a kalifornským párem. S Kaliforňáky jsou zatím 1:1.
Tímto zdravím srdečně pana Horáka, od kterého jsem získal kontakt na chovatele původních užitkových Texanů a ty 2 holubice. Za mě zatím .
Jsem rád,že jste spokojen a ať to ty malé baví když vidí ten malý zázrak přírody.U mne taky spokojenost,holoubat dostatek a další budou.Zitra dopol.nastane nejhorší rozhodování-co do hrnce,co nechat.Teď jsem tam prostál dvě hodiny a nejraději bych je nechal všechny .A protože jsem nemohl zůstat jen u texanů,vrhnul jsem se na giganty.Oproti texanům nic moc,spíš zatím nic.Zatím marně hledám 3holubice pro moje 3 volné samce.H
https://www.facebook.com/istvan.jurasko/videos/574357846715278/
Panonsky texan.
Tibor Slovensko
napsal(a):
https://www.facebook.com/istvan.jurasko/videos/574357846715278/
Panonsky texan.
Děkuji, pokud myslíte toho podlouhlého na poslední fotce, je mu sice podobný, ale je to kříženec. Matka Kaliforňačka (ona hnědopásá holubice - upozornil jste mě, že by to mohla být samice Silver king) x otec Texan.
Ta hnědopásá holubice byla do letoška moje nejplodnější holubice. Jako jediná zvládla odchovat v předloňské sezóně 14 živých holoubat. Zkouším její potomky spářit s Texanem, jestli budou vykazovat stejnou plodnost.
horyš
napsal(a):
Jsem rád,že jste spokojen a ať to ty malé baví když vidí ten malý zázrak přírody.U mne taky spokojenost,holoubat dostatek a další budou.Zitra dopol.nastane nejhorší rozhodování-co do hrnce,co nechat.Teď jsem tam prostál dvě hodiny a nejraději bych je nechal všechny .A protože jsem nemohl zůstat jen u texanů,vrhnul jsem se na giganty.Oproti texanům nic moc,spíš zatím nic.Zatím marně hledám 3holubice pro moje 3 volné samce.H
Spokojený jsem zatím nadmíru. Ty holubice mají krásnou konstituci i zbarvení. Trochu jiné než moje holubice. Nevíte kde je ten pán sehnal? Když jsem je u něj kupoval, tak se vyjádřil v tom smyslu, že je chová celý život, ale zajímalo by mě odkud pocházejí. Jsou trochu jinak zbarvené než moje holubice, které jsou víc do červenofialova na krku a jinak bělejší po těle. Tyto koupené jsou víc do hněda na krku, s popelavě šedým nádechem po těle. A mají výrazně zřetelné pruhy na křídlech, což moje holubice nemají.
petr008
napsal(a):
Děkuji, pokud myslíte toho podlouhlého na poslední fotce, je mu sice podobný, ale je to kříženec. Matka Kaliforňačka (ona hnědopásá holubice - upozornil jste mě, že by to mohla být samice Silver king) x otec Texan.
Ta hnědopásá holubice byla do letoška moje nejplodnější holubice. Jako jediná zvládla odchovat v předloňské sezóně 14 živých holoubat. Zkouším její potomky spářit s Texanem, jestli budou vykazovat stejnou plodnost.
Nemyslel som Vašu holubicu. Panonske texany v maďarskú vzala pod ochranné krídla poľnohospodárska univerzita a to je výsledok ich selekčnej práce.
Síce to volajú Panonsky texan, ale stále je to texan. Opisujú úžitkovost v počte 14 mladých, vyrovnané hniezda, farbu sa tiež snažia držať.
No konečně. To je vynikající zpráva, děkuji za informaci. Nevíte, zda existuje možnost jak od nich sehnat chovný materiál?
Díky za zprávu, pokud by byla instituce, která by šlechtila Texany na užitek, tak je ten problém, kvůli kterému jsem zakládal to vláko vyřešený. Vida je Maďary, nejsou hloupí.

irokez
napsal(a):
proto jsem si texany přivezl, už teď je poznat pohlaví
Nechci vám brát iluze ale tak jako u texanu to jde poznat i u spousty dalších plemen a to nemusí mít rodobarvost jako svoji vlastnost

petr008
napsal(a):
Tak v tomto jsem zcela neznalý. Jak se to dá poznat u nerodobarvých holubů? Díky za odpověď. P.
V první řadě je třeba se orientovat v genetice.....jistě víte že u holubů existuje spousta barev a i kreseb,no a některé jsou vázané na pohlaví tudíž při spojení určitých jedinců jde určit co a v jakém poměru vám vyjde a jde to i pak poznat tak samo jako u texanu podle hustoty ochmýření ....to jen tak ve zkratce
irokez
napsal(a):
Nemáte čistě náhodou někdo modré texany, samozřejmě ty užitkové🙂.
to nemám. ale mám tohle
omluva za OT všem ostatním
irokez
napsal(a):
Přesto to někteří chovatelé užitkové linie dělají, stejně tak jak používají jiné plemeno a tyto křížence dál využívají. Vědět jejich zkušenosti není snad nic špatného .
mno, u kříženců (nejčastěji s kaliforňáky, giganty atd...) působí hybridní efekt
u "výstaváků" x užitkový je to přesně naopak
ale dělejte jak myslíte
Tak konečně se to rozjelo. Letos jsem byl nucený z pracovních důvodů svěřit starost o holuby synkům. Nevedli si snad špatně .
Naši užitkoví Texánci.
Prosím místní znalce holubích plemen o pomoc při určení plemene této holubice. Má na zadní straně hlavy vyklované peří, tak se tím nenechte zmást. Velice mě zajímá Váš názor. Na první fotce je se samcem texanem. Předem díky.
PS: případně mohu nafotit další fotky.
tak ono většinou co se u nás za kaliforňáka vydává snad ani kaliforňák není, jde většinou o křižovatky s benešáky atd...
ti původní "praví" měli enormně vyvinutá prsa
tohle klidně může být "mišunk" všeho možného, což napovídá i různá barva letek, pruhů atd...a pochybuju, že to někdo pozná
např. tex x "jakokalif" x modén x kdovíco
a jestli je dobrá a plodná máma, tak u holoubat "do trouby" je to asi jedno, ne ?
Díky za reakci a odhad. Ty fotky nejsou nejlepší. Jakmile budu mít čas, zkusím ji nafotil lépe.
Je to naše nejlepší holubice a mašina na holoubata. Původně jsem ji měl spárovanou s bílým kaliforňákem a dávala buď celá hnědá nebo tygrovaná holoubata od černé po fialovou barvu. Teď ji mám spárovanou s šestiletým texanem a už zase jede. Jen vyšoupla z hnízda jedny holoubata už zase sedí na vajíčkách. Takhle to má už třetím rokem. Velikostně na první pohled je stejně velká jako ten samec Texan, ale tělesně je nepatrně drobnější.
Chováme i bílé kaliforňáky, kteří jsou na produkci holoubat výborní, ale tahle holubice je bezkonkurenční, co se týče produkce i péče.
Ne, že bych chtěl vytvářet vlastní plemeno, nemám na to potřebné znalosti, ale chtěl bych její dcery spárovat s kalifornskými bílými samci a vytvořit si tak linii , kde by se kombinovala velikost a proporce po texanech a mateřské vlastnosti po ní.
Myslíte, že je to reálné, aby se to podařilo nebo je to pitomost?
A bylo by nějak možné u takového potomstva docílit rodobarvosti stejně jako to mají Texani? Díky, P.
vytvořit si tak linii
nejsem si tak úplně jist, že víte, co je liniový chov...(nejužší příbuzenská plemenitba)
navíc dělaná na zvířatech o kterých (geneticky) vlastně nic nevíte...
ale klidně to můžete zkusit, protože u holubů "nepodarky" skončí v kuchyni...
(za 3 roky byste mohl mít x ? ks 0,1 geneticky z 87,5% stejných jako výchozí matka)
to vše jen za předpokladu vynikajícího gen. základu u holubičky a šťastné ruky při selekci potomků...
navíc do toho přidat rodobarvost (recesivní vázaná na pohlaví) zřejmě přes tuto samici (asi netex) a přes kalif 1,0 určitě nejde
Díky za vysvětlení. Ano máte pravdu, nevím, co je liniový chov. Dá se to někde nastudovat? Jinak máte pravdu, že u potomků této holubice a otce Texana se rodobarvost nedědí.
Pokud jde o genetický základ holubice, tam si myslím, že ho má. U jiné nečistokrevné holubice bych o tom ani neuvažoval, ale tato je opravdu výjimečná. A pokud jde o tělesnou stavbu, ono se to nezdá, ale je poměrně mohutná. Modenu bych u ní nehádal, na to je docela dlouhá, trochu delší než texani.
Pokud je to tak, jak píšete, tak bych její dcery nepároval s kalifornskými samci, ale zase se samci texany. Pak už by tam šance na rodobarvé potomstvo byla?
Pokud je to tak, jak píšete, tak bych její dcery nepároval s kalifornskými samci, ale zase se samci texany. Pak už by tam šance na rodobarvé potomstvo byla?
nevím, jakou máte povědomost v genetice, nastudujte si dědičnost SL (sex limited = vázanou na pohlaví)
označíme-li si tento pár jako P (parentální =rodičovská) generace tak
jejich dcery (50%z matky)- v F1generaci - faktor faded ponesou a spárováním se 1,0 texany to fungovat bude vždy
ovšem u samců F1 (heterozygotů) i když budou se 0,1 tex už jen v teoretických 50%...
v dalších generacích liniovky už to ale neplatí a použitého syna pro (F2) a
pak "vnukosyna " pro F3 byste musel testovat zda jsou alespoň heteroz. a i pak určení zesvětlovacího faktoru u samic F2 (75%) a F3 (87,5%) zjistit pářením až se 1,0 tex a pak popřípadě samice bez faktoru vyřadit - což v malém množství odchovů (5 - 10 ks samic) můžou být klidně všechny
bezpodmínečná je evidence - nejlépe kroužky s čísly (nemusí být ČSCH) a zavedení "plemenné knihy" jinak se v tom budete za chvíli "plácat", zvláště než určíte pohlaví odchovů ( a heteroz/neheteroz. jedinců..)
lupus4
napsal(a):
ještě dodatek - objeví-li se v F2 (matka x syn F1) jakýkoli nepodarek (menší životaschopnost, křivá hrudní kost či jiná deformace) NENÍ výchozí samice matka vhodná a nemá smysl pokračovat...
Není důvod, proč nepoužít v další generaci nepříbuzného holuba a řešit to příbuzenskou plemenitbou.
Jediným důvodem může být zachování většího podílu přenosu genů výchozí holubice.
Nevím jestli to má v užitkovém chovu smysl, vzhledem k úskalím příbuzenské plemenitby
JN
jirinovak
napsal(a):
Není důvod, proč nepoužít v další generaci nepříbuzného holuba a řešit to příbuzenskou plemenitbou.
Jediným důvodem může být zachování většího podílu přenosu genů výchozí holubice.
Nevím jestli to má v užitkovém chovu smysl, vzhledem k úskalím příbuzenské plemenitby
JN
lupus mluví o testu kvalit holubice, ne o chovu jako takovém.
Jedná se o test, kdy nového jedince necháte připustit blízkého příbuzného právě proto, aby se případné recesivní a skryté vady projevily. To zabrání tomu, abyste zanesl do stávajícího chovu nevhodné vlastnosti.
Máte novou holubici, pustíte ji se synem. Pokud jsou holoubata vitální, je vše OK. Pokud nejsou vitální, holubici ani její potomky nebudete vůbec do chovu pouštět a tím uchráníte stávající populaci před zavlečením vad a genetických nemocí.
Tak či tak jedinci z tohoto pokusného křížení se do chovu obvykle nepouštějí právě pro blízkou příbuzenskou plemenitbu.
I 1 aleu zesvětlovacího genu přece vidíme na vzhledu
to máte pravdu
mno, a o to právě Petr008 jde
A proč ne? To má být jen doménou jen "šlechtitelů na krásu" ? Je to metoda, jako každá jiná a zpětné křížení prověří a otestuje kvalitu genů ...
lupus mluví o testu kvalit holubice, ne o chovu jako takovém.
s testem máte pravdu , ale pokud dopadne dobře, tak se v chovu tito jedinci naopak použijí
vytvoření linie je právě o řízené příbuzenské (viz procenta genů) v F1 a F2
všechny slavné linie např. u PH jsou o co největším % zachování genů vynikajícího jedince , použije-li se správně tak při např. "kruhové" stabilizaci - použito v základu
5ti výb (a otestovaných) jedinců vydržíme i několik let bez přilití "cizí" krve a udržení vysokého % genů i jen se vzdálenou příbuzenskou ...
jirinovak
napsal(a):
Konečně zase zajímavá diskuze.
A jestli Petr bude skutečně šlechtit chovnou linii po této holubici, nebo použije do dalšího chovu její dcery, na které dá holuby texanů a vytvoří si rodobarvé holuby, kteří budou mít část genů původní holubice, je jen na něm.
přesně tak
a evidentně si to nechává pro sebe, takže jsme si tu plácali játra zbytečně
Díky pánové Vám všem, za jakoukoliv radu. Z mého pozorování vyplynulo zhruba následující. Kalifornští, které máme jsou jednoznačně nejplodnější a nejpečlivější rodiče. Tzn. 6 až 7 nasednutí ročně. Průměr za loňský rok od dvou párů: 11 do dospělosti odchovaných holoubat na pár.
Texani, máme 5 párů, průměr za loňský rok stejně jako u kaliforňáků 6 až 7 nasednutí , ale jen 9 do dospělosti odchovaných holoubat na pár.
Ona diskutovaná holubice 8 nasednutí, celkem 13 odchovaných holoubat. Ze začátku měla problémy, v tom, že 2x snesla vejce se dvěma zárodky, která se nevylíhla. Ale pak se rozjela.
U Texanů je hlavní výhodou rodobarvost. Bohužel v plodnosti a mateřských vlastnostech je to slabší než u kaliforňáků. Proto jsem zakládal toto vlákno, s cílem alespoň se pokusit vrátit Texanům jejich původní vynikající užitkové vlastnosti.
Po tom co jste mi vysvětlil usuzuji, že vytvářet nějakou vlastní linii nemá smysl (ani na to nemám potřebné znalosti), ale zlepšit užitkové vlastnosti do texanů pomocí diskutované holubice, při zachování podmínky rodobarvosti, by už smysl mělo.
Otázka zní jak na to, aby to fungovalo a nezmrvit si chov Texanů.
Něco jste mi vysvětlil. Takže pro letošek od ní zkusím nechat holubičky, které budu dávat do párů se samci Texany. Víc patrně letos nestihnu. Každopádně pokud to nezkusím letos, už to nemusí vyjít. Ta holubice už je 4 roky stará a takto plodná je od začátku. Nevím, jak dlouho mi ještě vydrží použitelná pro chov.
Díky za cenné rady a za trpělivost. Přeji hezkou neděli.
parta chlápků chce mít texany (starší a lepší model ) ve voliéře , a je okolo tolik šíleně šlechtitelských rad . F1,F2 , je to samí Efko , řek bych že příbuzenská plemenitba neni třeba . Velmi by mne zajímal názor Pana Franty (Kouťáka) . Jinak všem chovatelům texanů řekněme "staršího" modelu držím palce .
boubin
napsal(a):
parta chlápků chce mít texany (starší a lepší model ) ve voliéře , a je okolo tolik šíleně šlechtitelských rad . F1,F2 , je to samí Efko , řek bych že příbuzenská plemenitba neni třeba . Velmi by mne zajímal názor Pana Franty (Kouťáka) . Jinak všem chovatelům texanů řekněme "staršího" modelu držím palce .
Zdravím všechny šlechtitele.
Pokud bych jako vetchý stařec napsal sem můj názor,tak by se to určitě nelíbilo většině holubářů,ale pokusím se krátce.Celou éru mého holubaření jsem byl vždy proti příbuzenské plemenitbě.Nejsem však tak naivní,abych nevěděl,že příbuzenskou plemenitbou se vyšlechtilo spoustu plemen a zachránilo spoustu vymírajích druhů zvířat,ale také neodbornou příbuzenskou plemenitbou se toho hodně nenávratně zničilo.Tak a to je vše co k příbuzenské plemenitbě uvedu.
Šlechtění holubů podle genetiky,pokud chce holubář něco dokázat,tak to bez genetiky sice jde,ale někdy jen výběr do dalšího chovu zabere holubáři celý jeho život,než dosáhne špičkového chovu.Ne nebojte se nebudu sem házet ty EFKA,protože to mě život naučil,že je to zbytečné a hned uvedu proč.
Když jsem se já osobně začínal prokousávat genetikou,tak jsem měl štěstí,že jsem se setkal s profesorem genetiky na VŠ a ten mi zapůjčil 8 knih o genetice.Postupně jsem se touto šílenou vědou prokousával,ale dělal jsem si poznámky a z těch jsem vařil dlouhá léta.Byla doba,když jsem v obýváku rozložil papír 1x1 metr a začal geneticky holubařit a tvořit různé čtverce,tak má rodina šílela.
A nyní proč je zbytečné házet PFKAMA.Za 30 let v klubu NVH,50 let v ZO,na výstavách a trzích, když jsem začal někomu vysvětlovat genetiku,tak na mě každý koukal jako bych spadl z višně a žádného,upozorňuji,že za můj holubářský život žádného holubáře to nezajímalo a nerozuměl tomu.Upozorňuji rovněž,že rodokmen holuba jsem dostal od prodávajícího jen jednou v životě a byl to můj přítel Kravčišin,který už však odešel do holubářského nebe.
Takže vážení,pokud neznáte alespoň 7 generací předků vlastních holubů a nebo nakoupených,tak je vám všem genetika houbelec platná.
Tím jsem skončil a Romane promiň,však víš,že já už jinej nebudu.Kouťák
Mno napsal jsi to huesky, ale to, že
,že za můj holubářský život žádného holubáře to nezajímalo a nerozuměl tomu.
neznamená, že nemá cenu se alespoň pokusit vysvětlit jednomu , jak založit obyčejnou mateřskou linii na holubici, o které si myslí, že je vyjímečná. A jestli opravdu je, jinak než úzkou příbuzenskou NEZJISTÍ.
Tvůj povzdech "na marnost" mi připomněl povzdechnutí předního světového etologa (jelení zvěř) Luďka Bartoše z článku:
Jelen sika je v českých lesích katastrofa,
(za myslivost jsem dosadil "holubářství/holubáře" a sedí to úplně přesně )
Naše myslivost (holubářství) trpí nedostatkem vzdělanosti ve smyslu přenosu vědeckých poznatků do praxe. Myslivcům/holubářům můžete nařídit, co chcete, ale když to nebudou chtít ze svého vlastního přesvědčení dělat, tak to dělat nebudou. A vy s tím nehnete. Myslivec /holubář musí být přesvědčen. A aby mohl být přesvědčen, musíte ho vzdělat. Já se o tu osvětu snažím více než 40 let a mé pedagogické výsledky jsou prakticky nula.
...
Zašel jsem až tak daleko, že jsem kývl na to, že objíždím myslivecký lid a přednáším na školení mysliveckých hospodářů Českomoravské myslivecké jednoty.
V praktické myslivosti většinou rozhodují lidé mojí generace, tedy starci. Starce, který dělal a věřil něčemu celý svůj život, málokdy můžete přesvědčit, že se mýlil. Podle mého soudu, nic se nezmění, dokud nebudeme o těchto věcech vzdělávat lidi od dětství. To se zatím neděje.
konec citátu
pokud genetiku lidi budou brát jen jako "nesrozumitelnou podivnost" , místo aby to vzali jako zábavu + "výzvu a pomocnici" v chovu , tak se pak jen posmívají tomu, co neznají...
a přitom základy jsou jednoduché a při "barvičkaření" se s nimi v pohodě vystačí...
Václave,vždyť jsi to vysvětlil zde 21.4. a já s Tebou souhlasím,tak proč bych to opakoval.
Pokud se objeví článek v chovatelské literatuře o genetice,tak je to vždy a jen to "barvičkaření".Někomu to barvičkaření stačí,ale např.u NVH bylo zbarvení po mnoho let nepodstatné a dozvědět se někde dědičnost ostatních znaků,jako výška nohou,délka krku,ozobí,záhlaví,šíře prsou atd. bylo a je nezjistitelné.U některých plemen je to zase jiné.Pokud jsem byl zaměřen 32 let na NVH,tak v mém věku už nemám chuť studovat genetiku a přemýšlet nad masným plemenem.
Nyní neradím nikdy,pokud neznám alespoň těch 7 generací předků a pokud nemohu poradit na 100% .V dnešní době,kdy již neholubařím,tak se hrabu v mé dlouholeté evidenci a zjišťuji,že jsem udělal mnoho chyb,které bych si rád ověřil a tak třeba k tomu ještě dojde.Zatím jsem s holoubářstvím skončil,což jsem již napsal na barevnohlávky a je jaro a není čas sedět u iFauny.
A Václave až chytnu toulavou,tak Tě někde objevím na Šumavě a můžem to všechno probrat,nebo se jen tak kochat přírodou.Zdeněk
A Václave až chytnu toulavou,tak Tě někde objevím na Šumavě a můžem to všechno probrat,nebo se jen tak kochat přírodou.Zdeněk
budeš kdykoli vítán a můžeš se zdržet jak dlouho budeš chtít , místa dost
(Veselka pod Boubínem, 1. chalupa po pravé straně - ať jedeš od Buku či Pravětína) za plotem tě bude vítat Lůďa + fotka abys ho poznal
(napiš když tak včas SMS, mobil zapínám jen 1/tejden, když jedu na nákup )
Dobrý den , velice si vážim Vaší reakce na můj krátký text . Jako vždy klidné , srozumitelné a velmi poučné vysvětlení . Musím Vás požádat , nekončete . Velice pozorně sem sledoval vaše vlákno kde jste popisoval chov barevnohlávků , řekl bych že váš projekt se podařil a holub barevnohlávek uspěl i ve vašich podmínkách , můj názor je že kdyby ste barehnohlávky nezištně nerozdával a nerozšiřoval k dalším chovatelům tak by je ten váš sokol nestíhal chytat . Mám radost že se Vám vrátil po čase holub který má i jméno (véžák , ale stále barevnohlávek) a snad vás zase přesvědčí že budete dál pokračovat . Myslím si že o pokračování nebude řeč , spíš bych řek že nemůžete nikdy zkončit a to je na tom pěkné . Všichni tady na ifauně čekají na váš názor ,nápad nebo radu . Stejně ste tu voiéru dělal nedávno a řek bych že nemůže zůstat prázdná , ruku na srdce co by ste do ní dal jiného než holoubky , jakého koli plemene . Děkuji za Vaše příspěvky na ifauně , s pozdravem Boubelík Roman
Hlásím čtvrté líhnutí v tomto roce. Je to málo nebo moc? Jak jste na tom Vy?
U nás letos holubi začali nasedat poměrně pozdě až na konci února, ale zase jedou . Zatím téměř u všech po dvou odchovaných holoubatech. U kaliforňáků u všech. U Texanů některé páry měly po 1 holouběti.
Vzhledem k tomu, že kromě práce máme registrované ještě malé hospodářství, nemám už na holuby čas, takže jsem celý chov svěřil do péče synkům. Já už jen kontroluju (případně zprdnu) a chodím se k holubům uklidnit, když mě se.ou v práci .

irokez
napsal(a):
Mám to stejné. Čtvrté líhnutí, občas jedno holoubě. Ale měl jsem taky tři mladé odchované a jedna pára má teď čtyři vajíčka. Ty páry, co mají více než 2 mladé v jednom líhnutí, mě štvou - nasedají vytrvale na zemi.
Ale měl jsem taky tři mladé odchované a jedna pára má teď čtyři vajíčka..... Tudíž máte dvě holubice v páru
irokez
napsal(a):
Mám to stejné. Čtvrté líhnutí, občas jedno holoubě. Ale měl jsem taky tři mladé odchované a jedna pára má teď čtyři vajíčka. Ty páry, co mají více než 2 mladé v jednom líhnutí, mě štvou - nasedají vytrvale na zemi.
Mně trvale hnízdí na zemi 4 páry. V čem je problém? Dal jsem jim tam do rohů voliér hnízdní rámečky a jen ať rotují. Mám 2 voliérky pro celkem 8 párů a díky tomu, že hnízdí na zemi mohu chovat v každé voliéře o jeden pár navíc.
Zdravím chlapi. Hlásím šestý odchov za letošní rok. Průměr u Texanů 10 holoubat na páru, u Kaliforňáků 12. Náš zatím největší úspěch, co chováme holuby. U Texanů ten průměr kazí jedna 5-tiletá holubice. Přesto Kaliforňáci jasně vedou. Naprosto spolehliví v oplozenosti i odchovech. Je fakt, že jsou to vesměs loňské holubice.
kouták
napsal(a):
Zdravím všechny šlechtitele.
Pokud bych jako vetchý stařec napsal sem můj názor,tak by se to určitě nelíbilo většině holubářů,ale pokusím se krátce.Celou éru mého holubaření jsem byl vždy proti příbuzenské plemenitbě.Nejsem však tak naivní,abych nevěděl,že příbuzenskou plemenitbou se vyšlechtilo spoustu plemen a zachránilo spoustu vymírajích druhů zvířat,ale také neodbornou příbuzenskou plemenitbou se toho hodně nenávratně zničilo.Tak a to je vše co k příbuzenské plemenitbě uvedu.
Šlechtění holubů podle genetiky,pokud chce holubář něco dokázat,tak to bez genetiky sice jde,ale někdy jen výběr do dalšího chovu zabere holubáři celý jeho život,než dosáhne špičkového chovu.Ne nebojte se nebudu sem házet ty EFKA,protože to mě život naučil,že je to zbytečné a hned uvedu proč.
Když jsem se já osobně začínal prokousávat genetikou,tak jsem měl štěstí,že jsem se setkal s profesorem genetiky na VŠ a ten mi zapůjčil 8 knih o genetice.Postupně jsem se touto šílenou vědou prokousával,ale dělal jsem si poznámky a z těch jsem vařil dlouhá léta.Byla doba,když jsem v obýváku rozložil papír 1x1 metr a začal geneticky holubařit a tvořit různé čtverce,tak má rodina šílela.
A nyní proč je zbytečné házet PFKAMA.Za 30 let v klubu NVH,50 let v ZO,na výstavách a trzích, když jsem začal někomu vysvětlovat genetiku,tak na mě každý koukal jako bych spadl z višně a žádného,upozorňuji,že za můj holubářský život žádného holubáře to nezajímalo a nerozuměl tomu.Upozorňuji rovněž,že rodokmen holuba jsem dostal od prodávajícího jen jednou v životě a byl to můj přítel Kravčišin,který už však odešel do holubářského nebe.
Takže vážení,pokud neznáte alespoň 7 generací předků vlastních holubů a nebo nakoupených,tak je vám všem genetika houbelec platná.
Tím jsem skončil a Romane promiň,však víš,že já už jinej nebudu.Kouťák
No no no..
Při pohledu na titulek : "zachraňme užitkové texany" mne napadá všetečná otázka :
Pro koho ?
Máte v rodině či mezi přáteli okolo někoho , kdo by měl zájem reálně chovat holuby ?
Již dlouho nevidím nikoho takového -....a to nemluvě o krizi , která přichází a postihuje právě tu sociální kategorii , z nichž někdo holuby chová či by chtěl chovat...Mgr, Judr Mudr , Prof CSc ani Phdr asi holubařit nebudou...
???
Přestože téma je poněkud jiné, dám jsem, co na mne juklo na FB. Snad to někoho bude zajímat.
https://www.google.com/maps/place/Gottlieb-Schill-Weg+28,+95502+Himmelkron,+N%C4%9Bmecko/@50.1233828,11.821964,9.75z/data= !4m5!3m4!1s0x47a19f806dd72b27:0x8fb4fa9a178ffdde!8m2!3d50.06019!4d11.58408
5. - 6.11. 22 Vereinsschau & Sonderschau SV der Texanerzüchter Gruppe Süd
Inspirace pro řešení krbců nejen pro texany. viz video:
https://www.youtube.com/watch?v=3JLI24fFBAk
gary
napsal(a):
Při pohledu na titulek : "zachraňme užitkové texany" mne napadá všetečná otázka :
Pro koho ?
Máte v rodině či mezi přáteli okolo někoho , kdo by měl zájem reálně chovat holuby ?
Již dlouho nevidím nikoho takového -....a to nemluvě o krizi , která přichází a postihuje právě tu sociální kategorii , z nichž někdo holuby chová či by chtěl chovat...Mgr, Judr Mudr , Prof CSc ani Phdr asi holubařit nebudou...
???
Odpověděl kolega nade mnou. Jen dodám, že mám 19 měsíční dceru, kterou moje paní "odchovala" na holubím mase. Vždycky odřízne hrudní svaly a ty jí rozmixuje se zeleninou. Znáte někdo něco zdravějšího pro výživu dětí? Zkuste to srovnat s tou tragédií, na způsob "masa", kterou si můžete koupit v obchodě původem někde z Polska, Španělska a čert ví odkud ještě...
To téma jsem založil proto, že původní Texani měli plodnost srovnatelnou s Kalifornskými. Když vám takový pár dá 14 holoubat za rok, tak je to nejrychleji a nejlevněji narostené kvalitní domácí maso ve srovnání s prasetem, drůbeží o králících nemluvě. A to byl můj cíl. Dát do kupy chovatele a vrátit se k linii Texanů, kteří těch 14 holoubat za rok dají.
Teď vidím, že je to nesplnitelné, protože původní linii produkčních Texanů v Česku už nikdo nechová. Existují ještě zbytky druhé linie, kterou chovám i já, ale tam se ta produkce točí kolem 10 holoubat v průměru za 4 roky, co Texany chovám. Takže jsem přikročil k vlastnímu "šlechtění", dá-li se to tak nazvat, kdy jsem do chovu přikřížil dcery od své hnědopásé holubice, která těch 14 holoubat téměř každý rok spolehlivé dává. Mám od ní jednu loňskou dceru v Texaním zbarvení, které letos už 12 holoubat dala a teď sedí opět. Letos si nechávám do chovu 3 dcery. Párovat je budu se samci druhé linie. Jejich velikost je nepatrně menší než u klasických Texanů, stavba a tvar Těla shodná. Jde mi o to, aby byla zachována rodobarvost. U potomstva. Rozdíl ve velikosti je skutečně nepatrný.
Ještě k důvodům založení tématu - přestože jsem s hlavním cílem sehnat a dát dohromady chovatele původní staré linie neuspěl, nijak nelituju. Myslím, že jsem za ty 4 roky, co chováme Texany vytvořil chov, za který se nemusím stydět a který se i při dnešních cenách krmiv zaplatí s ohledem na kvalitu masa. Pokud jedenkrát docílím, těch 14 holoubat, tak se zcela jistě vyplatí i co do kvantity.
Ještě k položené otázce pana garyho - v dnešní době podle mě už není hlavní otázka, kdo nový bude chovat holuby, ale kdo z těch starých ještě zůstane u chovu holubů...
Užitek opět nabývá na významu oproti módě, což je jenom dobře. Takže jsem skutečně rád, že chováme holuby ne podle vzorníku, ale holuby, kteří jsou vitální a plodní i bez zbytečné chemie, chův a podobných berliček.
Plný souhlas ! Vše je dnes orientováno na vzhled - celé šlechtění se změnilo v honbu za krásou a vše ostatní bylo ztraceno a nepodstatné! Když jsem byl kluk 12 - 13 let, tak nikdo z holubářů nevěděl nic o léčení trichošky atd. , holubi se množili jako myši a bylo jich všude mračna, když uhynulo 1 holoubě tak to byl div.. Potom ovšem přišla EV ph v 80.letech v ČSSR a tam se dovezly ty nemoci velkochovů v Evropě, s nimi přišly i medikamenty v rukou veterinářů a už z toho byl bussiness ! Minulý týden mi pravil jeden chovatel, že mluvil s Ukrajincem a ten mu pravil, že u nich holubi neléčí...pokud by to byla pravda, tak by bylo štěstí najít nějakou zapadlou oblast v zaostalé zemi . kde dosud přežívají holubi s přirozenou imunitou a dovézt je pro oživení ! Asi by propadli při posuzování, ale byl by materiál pro regeneraci chovů. Z té tzv. vyspělé Evropy nelze asi dovézt nic nezdegenerovaného , co by zaručovalo trvale udržitelný chov bez veterinářů a voliér.
Užitkovost měla být prvořadou podmínkou posuzování šlechtitelských chovů co do úspěchu. Také mám rozdílné holuby - např mám 10 párů tzv. standartů /ph/ , jsou mohutní, krásní , ale odchovají 6 - 8 holoubat za rok, k tomu mám 2 páry bílých - z nich 1 pár je standart a 1 pár tzv. leták. Ten standart dává 8 holoubat , ale ten leták dává loni 14 ks a letos 16 ks holoubat - jde z hnízda na hnízdo, jak to bylo v mém dětství. Když vylíhnou mladé tak je okroužkuji a holub již nahání holubici na další hnízdo ! U mp mám rekordmana holuba s 9 holoubaty v posledních 3 letech , ale ty nejkrásnější dají 2 holoubata za rok, zbytek rozšlapou vejce...čím krásnější holubice, tím horší odchov ! Výběr ze 2 mladých nemá smysl, kvantita je předpokladem kvality ! Pak je každý mladý vzácný !
Nejtragičtější pro mne je fakt, že na tom ničení původních plemen se rozhodujícím způsobem podílely jejich kluby , ovládané hrstkou podnikavců za mlčení většiny členské základny . Tak se z plemen užitkových přešlo k plemenům výstavním se všemi negativy....včetně změn vzorníků !
Holubzetop

XXX.XXX.154.21
irokez
napsal(a):
sezona vypadá dobře
Paráda, nebude něco na prodej?
Vlet

XXX.XXX.154.21
irokez
napsal(a):
Určitě, něco už je teď. Stačí se domluvit.
Odkud jste? Nějaký kontakt na vás?
Vlet

XXX.XXX.141.220
irokez
napsal(a):
Od Břeclavi, můžete napsat zprávu.
To je bohužel strašně daleko