https://youtu.be/t4cw-Av2Pk4
Zhruba ve třetíne dokumentu je řečeno, že pokud se před dravcem prchající holub dostane ve vzduchu do úzkých "dělá mrtvého". V dokumentu jsou převážně vezaci a závodní holubi. Plus semknutí do těsné formace v hejnu...Takhle se branej postaci? Je to pro mě novinka.
V závěru je zmíněn doping u zavodnich holubů. Jak je to kontrolované u Nás? Nebo je to takové tabu jako třeba v kulturistice? Pár měsíců před závody se vysadí, aby vyšly dobře testy?
Díky.
Co se týká dopingu u PH u nás, je to pole neorané. Už jen tím, že podáváte "preventivně" některá farmaka, se jedná o problém ničící přirozenou imunitu v celých generací a pro další pokolení je třeba vymyslet další a další. Takže jde o začarovaný kruh. Třeba jen běžně praktikované kůry v závodní sezóně na "dýchyčky"(farmaky ne bilinkami) je, podle mého názoru dopink. Teoreticky existuje komise, která má za úkol dopink u PH hlídat. Jak to vypadá v paxi, o tom může spíše pohovořit někdo, kdo aktivně závodí.
.....pro zájemce přidávám odkaz na Závodní řád CHPH, speciálně příloha č.7 - Nařízení postihující podávání zakázaných látek poštovním holubům
http://postovniholub.cz/files/rady/Zavodni_rad.pdf
nacelnik

XXX.XXX.244.89
k téme krdel a pernaté dravce. Vo vtáčej ríši je to našťastie zariadené tak, že žiadny vtáčí druh nie je nadradený nad ostatné druhy. každý vtáčí druh má svoje silné stánky, ale i slabiny. Falco perregrinus, vladca neba čo sa týka rýchlosti a momentu prekvapenia pri love. To su jeho prednosti. Má však ako každý vtáčí druh aj svoje slabé stránky. Tá prva sa nazýva vtáčia chrípka. Vtáčiu chrípku ako nakazlivu chorobu penášaju domáca hydina, vodne vtáctvo a dravce ako sokol sťahovavý, sokol rároh, jastrab lesný, jastrab krahulec. Dravce su prenášačmi preto, lebo sa živia infikovanými živočíchmi. Vtačiu chrípku nemožu dostať spevavce, drobné vtactvo, ale i vtáky holubovité, teda ani holuby domace, pretože na toto nemaju receptory, bunky. Napr. chorobu šialených krav dostanu len kravy, tiež ju nemožu dostať býky. Druhá slabina sokola stahovavého sa nazýva krdeľ. Tento fakt využívaju hlavne na jesen škorce ale i ine vtáčie druhy pri tahu za teplom na juh . Sokol je z tohto faktu nervozny, preto sa snaží zatlačit na krdel, aby niekto z krdla stratil nervy a odpojil sa, vtedy ide po jednotlivcoch. Ked ale krdeľ drží formaciu, obletuje okolo neho a vyckava. Tu to slabinu sokola využívaju chovatelia niektorých linií poštových holubov chovaných v zalesnených oblastiach rumunska. Ich krdle odolávaju denno denným utokom sokola len preto, že vzorovo držia krdeľ, rýchlo menia smer a výšku letu. A ak aj sa niektorý z holubov odpojí, je tak rýchly, že sa vrhne dolu, a toto sokol nema rád. Dalšie plemeno, ktoré je zvyknuté sa denno denné ataky sokola stahovavého, je jágerský letun. Madari ich zámerne trénuju aj v zime, týmto vlastne zušlachtuju tieto holuby , a zvýraznuju ich prednosti. Tým, že oni nelietaju vo vačšine vo velkých výškach, sokol je nutený zostupiť k nim dole, tým sa zníži jeho rychlosť. Jágerské letuny totalne držia krdeľ, su tak rýchle, že v zlomku sekundy je krdel schopný sa otočiť na 1,5 metry a bleskovo zmeniť výšku a smer letu. A tu sa prejavý nevýhoda sokola,je príliš rýchly na to, aby sa aj on tak rýchlo za korisťou otocil. A ak aj zatlačí na konkrétneho jedinca, tieto holuby sa vrhaju dole. Sokol sťahovavý neloví na zemi, preto potom odchádza preč, krdel je už vtedy davno doma v holubniku. Svoju geneticku schopnosť využiť svoj let voci sokolovi dnes vyuzivaju hlavne strmhlave letuny. Hlavne turecke dewlapy , ak vcas zbadaju sokola, za 6 sekund su schopné zo strednej výšky doslova spadnuť na zem, a nad zemou vedia neskutočne brzdiť. A tretia slabina sokola je paradoxne jeho rýchlosť. Sokol preto neutoči na zomknutu formáciu, na krdeľ, boji sa zranenia. AK by si pri utoku na korisť poškodil čé i len trochu krídlo, uhynie od hladu. Preto každý utok má dopredu premyslený. Ide vždy na istotu, nikdy neriskuje. Nerad utočí na zalesnenou krajinou, nerád utočí pri zamračenej oblohe, pri nízkej oblačnosti musí zostupiť tesne pod mraky, a kedže nizka oblacnost je niekedy niekolko desiatok metrov nad zemou, nemože tak využiť výhodu voľneho pádu. Sokol nema rad južné prudenie vzduchu, Vtáctvo teplé južné prudenie využíva pre svoj let, ale sokola to pri jeho utokoch brzdi, nemá to rád. Takze aj toto sa deje v prirode...
V závěru je zmíněn doping u zavodnich holubů. Jak je to kontrolované u Nás? Nebo je to takové tabu jako třeba v kulturistice? Pár měsíců před závody se vysadí, aby vyšly dobře testy..... TESTY???!!! V dnešní době každý sype do holubů co chce a kolik chce. A kdyby se opravdu testovalo asi nebude s kým závodit.
nacelnik

XXX.XXX.244.89
na bitunkoch ide na spracovanie byk komplet, ide krava, spracuvaju sa z nej iba niektore casti a aj tie idu na rozbor....asi tolko..
Když jde o peníze, tak jde vše stranou - to je v kapitalizmu zásada č.1 .
Když se soutěží o velké ceny , tak i doping je reálně používaný- vždyť to stojí za to !
Kdyby se u nás závodilo s PH o 1milion Kč týdně či měsíčně - to byla válka !
Takhle se chovatelé i tak pohádají o cokoliv a pravidelně se odhalí někdo . kdo podváděl- ale to je jen špička ledovce...to v Belgii se o dopingu mluví stále...
Tak jsem si vzpomněl , jak špičkový chovatel PH říká, že závodí zásadně s mladými holuby,4letého už u něj závodit nevidíte- asi jim ty chemické kůry zničily orgány ...a pak jsem si vzpomněl, jak mi starý chovatel říkal, že když koncem sezony už byly těžké závody, tak na ně nasadili 6-7leté holuby a ti to dotáhli domů....
Dnes tak staré holuby nikde neuvidíte na výstavách ani ve startovním poli...ani u chovatelů./ kromě mne/
gary
napsal(a):
Když jde o peníze, tak jde vše stranou - to je v kapitalizmu zásada č.1 .
Když se soutěží o velké ceny , tak i doping je reálně používaný- vždyť to stojí za to !
Kdyby se u nás závodilo s PH o 1milion Kč týdně či měsíčně - to byla válka !
Takhle se chovatelé i tak pohádají o cokoliv a pravidelně se odhalí někdo . kdo podváděl- ale to je jen špička ledovce...to v Belgii se o dopingu mluví stále...
Tak jsem si vzpomněl , jak špičkový chovatel PH říká, že závodí zásadně s mladými holuby,4letého už u něj závodit nevidíte- asi jim ty chemické kůry zničily orgány ...a pak jsem si vzpomněl, jak mi starý chovatel říkal, že když koncem sezony už byly těžké závody, tak na ně nasadili 6-7leté holuby a ti to dotáhli domů....
Dnes tak staré holuby nikde neuvidíte na výstavách ani ve startovním poli...ani u chovatelů./ kromě mne/
http://www.holubar.org/vysledky/2020/ !CR/VYKZIV.TXT
Pravda, starších (starých) závodníků není moc, ale pořád se ve startovním poli najít dají. Je to samozřejmě o přístupu chovatele, ale nejen o něm.
lupus4
napsal(a):
Pravda, starších (starých) závodníků není moc, ale pořád se ve startovním poli najít dají.
jestli to není tím, že jdou do chovu
Počet starších závodníků, kteří skončí v chovné voliéře je minimální. Prostě jen málo závodníků se dnes dožívá vyššího věku. Čím to je, se může jen spekulovat. Osobně vidím dvě příčiny, ale může jich být více a jsou to jen moje spekulace. Tou první je používání farmak v nebývalé míře, takže se často stává, že z nějakého závodu chovateli i za slušného počasí, nedorazí hned několik osvědčených závodníků, ale mladí jsou doma. Druhou evidentní příčinou je změna systému celého chovu(vdovství) s omezeným proletem a s tím souvisí omezená schopnost reagovat na pernaté predátory...Kde jsou doby, kdy chovatelé potřebovali místo na holubníku pro další generaci a prodávali a rozdávali třeba devitileté vysloužilce, kteří měli za svůj život 50 a více umístění na tratích od 200 do 1000 km.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jo012810
napsal(a):
Počet starších závodníků, kteří skončí v chovné voliéře je minimální. Prostě jen málo závodníků se dnes dožívá vyššího věku. Čím to je, se může jen spekulovat. Osobně vidím dvě příčiny, ale může jich být více a jsou to jen moje spekulace. Tou první je používání farmak v nebývalé míře, takže se často stává, že z nějakého závodu chovateli i za slušného počasí, nedorazí hned několik osvědčených závodníků, ale mladí jsou doma. Druhou evidentní příčinou je změna systému celého chovu(vdovství) s omezeným proletem a s tím souvisí omezená schopnost reagovat na pernaté predátory...Kde jsou doby, kdy chovatelé potřebovali místo na holubníku pro další generaci a prodávali a rozdávali třeba devitileté vysloužilce, kteří měli za svůj život 50 a více umístění na tratích od 200 do 1000 km.
Nevím jak daleko sledujete tento sport ale to co jste tet napsal je absolutní nesmysl a nepravda !!!! Už více jak rok sleduji na YouTube videa nejúspěšnějších polských chovatelů PH a ani jedno slovo které jste napsal se z jejich přístupem k chovu neshoduje ...Vy prostě žijete jen v té své bublině kterou jste si kdysi vytvořil a dál než za ní nevidíte
napsal(a):
Nevím jak daleko sledujete tento sport ale to co jste tet napsal je absolutní nesmysl a nepravda !!!! Už více jak rok sleduji na YouTube videa nejúspěšnějších polských chovatelů PH a ani jedno slovo které jste napsal se z jejich přístupem k chovu neshoduje ...Vy prostě žijete jen v té své bublině kterou jste si kdysi vytvořil a dál než za ní nevidíte
Pro mě ten text má hodnotu, protože o tyhle problematice toho příliš, spíš vůbec nevím, neznám. A bude mít hodnotu určitě pro další čtenáře.. Ale ten Váš agresivní plk...Ať se snažím sebevíc, má hodnotu nula. Důvod jste napsal heslovitě. Nevím, co si pod tím představit.
V dnešní době, kdy není problém sledovat počasí online po celé trase závodu a jsou k dispozici různé predikce vývoje počasí, je snaha pouštět holuby do pěkného počasí - závody jsou rychlé, nečeká se na závodníky dva dny, jak tomu bývalo kdysi. Na delší tratě (dejme tomu +700km) jsou pak většinou nasazováni starší holubi, kteří se pak během trati můžou potkat s nečekaně špatným počasím, na které vlastně nejsou zvyklí...a těch nástrah na delších tratích je samozřejmě víc než na trati krátké a ve větší míře se můžou projevit zásahy chovatele, ať už tedy používání farmak, ale stačí i náhlá změna systému (změna krmení, přemotivování vdovců) za vidinou zisku více bodů v mistrovství,..... Taky počet míst v holubníku je přece daný, chovatel by měl mít stanovenou laťku, která ho posouvá k lepším výsledkům a holt starý méně výkonný závodník musí udělat místo mladému dravému. Znám ale i tak několik chovatelů, kteří stále mají na holubníku "důchodce" a tito jim tak vlastně zvyšují stav a pohodlně dožívají.

Meelek
napsal(a):
https://youtu.be/t4cw-Av2Pk4
Zhruba ve třetíne dokumentu je řečeno, že pokud se před dravcem prchající holub dostane ve vzduchu do úzkých "dělá mrtvého". V dokumentu jsou převážně vezaci a závodní holubi. Plus semknutí do těsné formace v hejnu...Takhle se branej postaci? Je to pro mě novinka.
V závěru je zmíněn doping u zavodnich holubů. Jak je to kontrolované u Nás? Nebo je to takové tabu jako třeba v kulturistice? Pár měsíců před závody se vysadí, aby vyšly dobře testy?
Díky.
no ja jsem za 17 let chovu nikdy PH neviděl dělat mrtvého,za to vím,že já měl holubičku a ta byla magnetem na dravce ,náskok jakého dokázala dosáhnout byl neskutečný. Vždy dravce obelstila a jak nabrala směr ,dravec neměl šanci .Nakonec jsem ji daroval společně s dalšími skvosty me selekce přirodou kamaradovi,pro založení volného chovu ,který 365 dní v roce už asi 6 -7 let funguje bez léčiv s naprostou volnosti bez problémů. V oblasti vysokým výskytem dravců i u nas vzácných ne tak běžných...
Sledovat deně dravce, jak prohání PH je tak běžná věc jako mít dnes auto.A stráty zanedbatelne ,farmaceutiku nevyužívá,holoubat má ,že neví co s tím. Možná nezavodí ,ale holuby zavaží napříč republikou . Takže jejich schopnost návratu prověřuje .Co ja vím tak od nepaměti PH byl vuči dravcům, jejich odolnost trénováná.Je to jedna z mnohych nástrah,nebezpečí v uspešné návratnosti PH na mateřský holubník ,včetně povětrnostních vlivů,technologie a dalšich skrytých nastrah člověka ktere mnohdy nevnímáme dnešní doby atd....spohodlnělost pro holuby není dobrá ,když už ne volný chov tak pravidelný prolet utužuje výborný zdravotni stav,kondici,plodnost a ostražitost .Umět patričně reagovat vůči dravcům by měla být jedna vlastností PH.

Meelek
napsal(a):
Pro mě ten text má hodnotu, protože o tyhle problematice toho příliš, spíš vůbec nevím, neznám. A bude mít hodnotu určitě pro další čtenáře.. Ale ten Váš agresivní plk...Ať se snažím sebevíc, má hodnotu nula. Důvod jste napsal heslovitě. Nevím, co si pod tím představit.
Vážený příteli,jak už jsem psal pravidelně sleduji na YouTube videa polských přátel kteří patří v chovu PH k absolutní špičce proto nemůžu souhlasit s tím co se tady snaží prezentovat p.Beran který holuby nechová již hezkou řádku let a hodně věcí mu už dávno uniklo nebo pořád uniká ... najděte si na YouTube člověka s názvem Mr.Kris nebo Jan Bochenczak a pak uvidíte sám ....to že vám můj plk navíc agresivní přišel s hodnotou nula mě mrzí snad vám někdy poradím konstruktivněji. Ať se daří v chovu! S pozdravem Martin Szczotka
napsal(a):
no ja jsem za 17 let chovu nikdy PH neviděl dělat mrtvého,za to vím,že já měl holubičku a ta byla magnetem na dravce ,náskok jakého dokázala dosáhnout byl neskutečný. Vždy dravce obelstila a jak nabrala směr ,dravec neměl šanci .Nakonec jsem ji daroval společně s dalšími skvosty me selekce přirodou kamaradovi,pro založení volného chovu ,který 365 dní v roce už asi 6 -7 let funguje bez léčiv s naprostou volnosti bez problémů. V oblasti vysokým výskytem dravců i u nas vzácných ne tak běžných...
Sledovat deně dravce, jak prohání PH je tak běžná věc jako mít dnes auto.A stráty zanedbatelne ,farmaceutiku nevyužívá,holoubat má ,že neví co s tím. Možná nezavodí ,ale holuby zavaží napříč republikou . Takže jejich schopnost návratu prověřuje .Co ja vím tak od nepaměti PH byl vuči dravcům, jejich odolnost trénováná.Je to jedna z mnohych nástrah,nebezpečí v uspešné návratnosti PH na mateřský holubník ,včetně povětrnostních vlivů,technologie a dalšich skrytých nastrah člověka ktere mnohdy nevnímáme dnešní doby atd....spohodlnělost pro holuby není dobrá ,když už ne volný chov tak pravidelný prolet utužuje výborný zdravotni stav,kondici,plodnost a ostražitost .Umět patričně reagovat vůči dravcům by měla být jedna vlastností PH.
Cca 16minuta a 30sekund na videu. Mluví tam, volně přeloženo..."Když je hejno vyrušeno dravcem, utváří těsnou formaci. Protože ta způsobí, problematičtější lovení koristi. Dravec "ztrácí" svůj cíl. Další vychytralostí je "hrát si na mrtvého". Ve výšinách, při pronásledování může holub přejít do volného pádu a rozehrát se svým nepřítelem nebezpečnou hru na "kdo dýl vydrží", hra na kuře. Nevím jak to jinak prelozit.

Meelek
napsal(a):
Cca 16minuta a 30sekund na videu. Mluví tam, volně přeloženo..."Když je hejno vyrušeno dravcem, utváří těsnou formaci. Protože ta způsobí, problematičtější lovení koristi. Dravec "ztrácí" svůj cíl. Další vychytralostí je "hrát si na mrtvého". Ve výšinách, při pronásledování může holub přejít do volného pádu a rozehrát se svým nepřítelem nebezpečnou hru na "kdo dýl vydrží", hra na kuře. Nevím jak to jinak prelozit.
Protože ta způsobí, problematičtější lovení koristi. Dravec "ztrácí" svůj cíl. .........Ano to souhlasím a podobně to lze vidět u výkonnostních řidičů,vysokoletcu.Neporadim ,s doslovně přeloženým videem,ale tam vydím jak jsi to PH doplachtí domu na mateřsky holubnik a odpoji se od hejna což bývá často pro jedince fatalní a skonči jako kořist.Dravec je uspešny tam kde dokáže zozehnat a soustředit se na odpojeneho (odpojené) jedince a tím mu to umožňuje sledovat trakektorii letu jednotlivce ,což v semknutem hejnu nelze.Alfou omegou je moment překvapení ,základ uspešneho lovu a úspěchu dravce.Mám kamarady pošťakaře zavodicí ti kteří přes zimu skoro holuby nepouští a když je pustí tak je to jak prostřeny stůl .A mam i takové kteří nepociťují žádnou uzkost ze stráty a holuby poušti pravidelně a ti jsou v kondici i holubař letaji nad vesnici v semknutem hejnu a řežou to vzduchem jako stihačky .Když jsou pušteni tak létají semknutě a nedovoli si posedavat po střechách ani po mateřskem holubníku v zimních měsících. Natož se dravcem rozehnat ,protože za generace už maji naučene ,že když drži pospolu a neposedavaji po střechách neni dravec úspěšný. Jak říká můj holubařsky přítel o svych holubech ,,oni ví,oni ví"Každý jedinec ,chov je specificky a je to o výchově a přistupu holubaře.

napsal(a):
Protože ta způsobí, problematičtější lovení koristi. Dravec "ztrácí" svůj cíl. .........Ano to souhlasím a podobně to lze vidět u výkonnostních řidičů,vysokoletcu.Neporadim ,s doslovně přeloženým videem,ale tam vydím jak jsi to PH doplachtí domu na mateřsky holubnik a odpoji se od hejna což bývá často pro jedince fatalní a skonči jako kořist.Dravec je uspešny tam kde dokáže zozehnat a soustředit se na odpojeneho (odpojené) jedince a tím mu to umožňuje sledovat trakektorii letu jednotlivce ,což v semknutem hejnu nelze.Alfou omegou je moment překvapení ,základ uspešneho lovu a úspěchu dravce.Mám kamarady pošťakaře zavodicí ti kteří přes zimu skoro holuby nepouští a když je pustí tak je to jak prostřeny stůl .A mam i takové kteří nepociťují žádnou uzkost ze stráty a holuby poušti pravidelně a ti jsou v kondici i holubař letaji nad vesnici v semknutem hejnu a řežou to vzduchem jako stihačky .Když jsou pušteni tak létají semknutě a nedovoli si posedavat po střechách ani po mateřskem holubníku v zimních měsících. Natož se dravcem rozehnat ,protože za generace už maji naučene ,že když drži pospolu a neposedavaji po střechách neni dravec úspěšný. Jak říká můj holubařsky přítel o svych holubech ,,oni ví,oni ví"Každý jedinec ,chov je specificky a je to o výchově a přistupu holubaře.
Rejdičů ne řidičů.....omlouvám se...
napsal(a):
Nó, ano je možné, že někdo žije v různých bublinách, ale já to rozhodně nejsem. Chovu PH jsem se aktivně věnoval od roku 1958 do roku 1990, kdy mi zdravotní problémy zabránili holubařit. Choval jsem i dlouhodobě české voláče sivé, pro výstavní účely. I v současné době sleduji dění kolem PH a také výsledky ze závodů. Takže, jak jsem napsal, můj názor, který jsem označil za spekulaci. Stejně tak ostatní názory mohou být jen spekulacemi a já s tím rozhodně nemám problém. Závody a chov PH je holubářskou královskou disciplínou, kde je mnoho proměnných... Je to jen pohled na problematiku, kdy v závodních výsledcích a to i na dlouhých tratích, se vyskytují sporadicky starší holubi. Trochu jsem i cestoval za PH, kdy ještě videa nebyla tak rozšířená a viděl na vlastní oči...

jo012810
napsal(a):
Nó, ano je možné, že někdo žije v různých bublinách, ale já to rozhodně nejsem. Chovu PH jsem se aktivně věnoval od roku 1958 do roku 1990, kdy mi zdravotní problémy zabránili holubařit. Choval jsem i dlouhodobě české voláče sivé, pro výstavní účely. I v současné době sleduji dění kolem PH a také výsledky ze závodů. Takže, jak jsem napsal, můj názor, který jsem označil za spekulaci. Stejně tak ostatní názory mohou být jen spekulacemi a já s tím rozhodně nemám problém. Závody a chov PH je holubářskou královskou disciplínou, kde je mnoho proměnných... Je to jen pohled na problematiku, kdy v závodních výsledcích a to i na dlouhých tratích, se vyskytují sporadicky starší holubi. Trochu jsem i cestoval za PH, kdy ještě videa nebyla tak rozšířená a viděl na vlastní oči...
Než sem přešel na tzv.okrasne holuby (z časových důvodu ) tak sem PH choval i závodil takže vím o čem je řeč to jen tak na okraj....v naší republice je spousta výborných chovatelů PH a některé taky znám osobně, namátkou bratři a starý pán Máchovi z Krmelína ....ale že by se někdo zbavoval osvědčených závodníků kteří přešli do chovných sem ještě neviděl ...maximálně se dávali na výpůjčku
Otec (před půlstoletím) choval v Krušných horách slezské barevnohlávky a nějaké české bubláky. Dravců jak naseto, hejno ráno po otevření výletu posedalo na rahna, která byla pod střechou a pak najednou vystřelilo přes volný prostor. Z větší dálky to vypadalo jako koule, která se valí vzduchem. Přidávali se i bubláčci, na rozdíl od barevnohlávků teda ne každý.
Když na ně dotírali dravci, tak koule prudce měnila směr, ale nerozpadla se nikdy. A když bylo opravdu zle, přiblížila se ke stromům, keřům a ztratila se - každý kus někam zapadl jak na povel. A když to šlo, tak se najednou zvedli a v čistém vzduchu zase koule letěla po svém.
Občas se něco nevrátilo - nejčastěji výletci, nebo starší holubice. Táta vždycky říkal, že mu jestřábi šetří peníze za doktory.