Česká lyska běloocasá mramorová

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.9.2021 14:36
arara777

XXX.XXX.250.59

Dobrý den,
při čtení holubářských časopisů jsem narazil na ráz české lysky s názvem mramorová. Existují ještě, popřípadě dají se zachránit, je někde alespoň foto jak vypadá. Čím dál tím víc, mě to láká, udělat něco pro naše plemena. Chtěl bych to zkusit s rousnýma lyskama.

paloo

18.9.2021 15:35
paloo

XXX.XXX.166.194

Na morave ich chova nejaký pán Manda Dušan.

18.9.2021 15:37
machy43

XXX.XXX.166.114

Už jsem je pár let neviděl. Občas náhodně něco vypadlo v chovu černých předsedy klubu p. Beneše. Že by je někdo choval cíleně nevím. Fotku jsem nikde nevyhrabal, i když určitě existují. Na speciálních výstavách se v minulých letech občas objevily.

26.9.2021 14:40
arara777

XXX.XXX.250.59

Dobrý den, jednu fotku se mi podařilo najít v časopise Svět holubů č. 3/2017.

27.9.2021 21:54
peparazak

XXX.XXX.168.58

arara777 napsal(a):
Dobrý den, jednu fotku se mi podařilo najít v časopise Svět holubů č. 3/2017.

Není to spíš supkata?

28.9.2021 16:52
machy43

XXX.XXX.149.190

peparazak napsal(a):
Není to spíš supkata?

Ne, je to mramorová.

5.12.2021 17:15
machy43

XXX.XXX.249.90

Fotka z klubové výstavy roku 2015.

5.12.2021 18:48
peparazak

XXX.XXX.213.52

machy43 napsal(a):
Fotka z klubové výstavy roku 2015.

Holubí klenot, nádherné. 👍👍

8.12.2021 00:12
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

peparazak napsal(a):
Není to spíš supkata?

Domnívám se, že máte pravdu Vy. Podle mne to není žádná mramorovaná. Je to silně šupkatá v podstatě ve vzorku tmavém CT, nebo dost možná jen ve slitě kapratém, kde skoro černé štíty u původní modré jsou překryté bílou. Viz. okrajové rámování - pozůstatek po kaprování resp. šupkování. Mramorovaný holub je šiml tedy správně grizzly v určité modifikaci, kterou se vyznačuje např. mramorovaný morák, či stavák. Název pro výše vyobrazenou lysku v tomto zbarvení je zavádějící a mylný. Byť to tak třeba psali staří holubáři.

8.12.2021 06:42
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Juraj_Kafka napsal(a):
Domnívám se, že máte pravdu Vy. Podle mne to není žádná mramorovaná. Je to silně šupkatá v podstatě ve vzorku tmavém CT, nebo dost možná jen ve slitě kapratém, kde skoro černé štíty u původní modré jsou překryté bílou. Viz. okrajové rámování - pozůstatek po kaprování resp. šupkování. Mramorovaný holub je šiml tedy správně grizzly v určité modifikaci, kterou se vyznačuje např. mramorovaný morák, či stavák. Název pro výše vyobrazenou lysku v tomto zbarvení je zavádějící a mylný. Byť to tak třeba psali staří holubáři.

Geneticky - CT - vzorek ve štítech křídlech tmavý a komplex genů Ts.

Ovšem názvosloví barevných a kresebných rázů, nemá u nás, i ve světě, s genetikou moc společného.

JN

8.12.2021 09:04
machy43

XXX.XXX.244.146

Juraj_Kafka napsal(a):

Toliko aktuálně platný vzorník. Můžeme diskutovat o tom, které geny tam jsou a které ne, ale co se týče názvosloví, jsme vázáni jím, i když to může být zavádějící. Taky se můžeme bavit o tom, kdo určil, že slovo "mramorovaný" je správné označení zrovna pro šimla u staváků a moráků a ne pro lysku s CT + Ts. 🤷

Pro mě je nesprávné tvrzení, že "to není žádná mramorovaná", když vzorník o ní jako o mramorované mluví.

8.12.2021 10:52
igor

XXX.XXX.141.160

machy43 napsal(a):
Toliko aktuálně platný vzorník. Můžeme diskutovat o tom, které geny tam jsou a které ne, ale co se týče názvosloví, jsme vázáni jím, i když to může být zavádějící. Taky se můžeme bavit o tom, kdo určil, že slovo "mramorovaný" je správné označení zrovna pro šimla u staváků a moráků a ne pro lysku s CT + Ts. 🤷

Pro mě je nesprávné tvrzení, že "to není žádná mramorovaná", když vzorník o ní jako o mramorované mluví.

Pokud jde o genetiku a barevnost u holubů (i drůbeže), tak z nabyté zkušenosti věřím víc Juraji Kafkovi než vzorníku.

8.12.2021 12:36
machy43

XXX.XXX.244.146

igor napsal(a):
Pokud jde o genetiku a barevnost u holubů (i drůbeže), tak z nabyté zkušenosti věřím víc Juraji Kafkovi než vzorníku.

Pokud jde o genetiku, tak má samozřejmě Jura pravdu (minimálně z velké části). Nicméně jak psal Jirka Novák, názvosloví v genetice u nás ani v zahraničí není nijak ustálené. Zrovna toto je krásný příklad. Z toho pak vyplývají i problémy s překlady zahraniční literatury. Pokud bychom se chtěli vyjadřovat naprosto přesně, museli bychom úplně vypustit názvy jako "mramorovaný" a používat jen názvy nebo zkratky jednotlivých genů. 🙂

8.12.2021 13:03
machy43

XXX.XXX.244.146

Samozřejmě je to jen můj skromný názor. Pokud na to máte jiný pohled, nic proti tomu. Minimálně je to zajímavé téma k diskuzi. 🙂 A vzorníky se neustále mění. Třeba to v nově vytvářeném bude jinak. Každopádně v současnosti je oficiální název tohoto rázu české lysky mramorovaný. 🙂
A abych to trochu odbočil, když už jsme téma českých lysek takhle pěkně rozjeli, minulý týden se mi podařilo sehnat tři páry bronzových. Není to žádná top kvalita a bude s nimi spousta práce, ale mám z nich hroznou radost. Malý zázrak sehnat v téhle době alespoň něco. 🙂
Omluvte prosím kvalitu fotek, fotil jsem je až po přivezení za tmy při umělém osvětlení.

9.12.2021 00:53
igor

XXX.XXX.141.160

No, a to mne zaujalo. Pohrávám si s myšlenkou pustit bronz do bubláčků, hýl je fajn volba, ale lyska je našim bubláčkům stavbou těla i rousy bližší. Odkudpak jsou ty bronzovky, anebo nemohli bysme se domluvit na příští rok na dva páry výletků?
Prosím prosím smutně koukám...

9.12.2021 08:04
machy43

XXX.XXX.144.196

igor napsal(a):
No, a to mne zaujalo. Pohrávám si s myšlenkou pustit bronz do bubláčků, hýl je fajn volba, ale lyska je našim bubláčkům stavbou těla i rousy bližší. Odkudpak jsou ty bronzovky, anebo nemohli bysme se domluvit na příští rok na dva páry výletků?
Prosím prosím smutně koukám...

Když se podaří odchovat, tak proč né. 🙂 Odkud pochází nemám tušení. Získal jsem je z hobby chovu kousek od Rakovníka, kde po dvoře létá taková směska plemen. Pán je dostal od kamaráda, ale nelíbily se mu. A ten jeho kamarád je zase snad prý koupil a neví od koho. 😁 Takže kdo ví odkud původně jsou. Tři z nich nemají ani kroužek.

9.12.2021 11:11
igor

XXX.XXX.141.160

machy43 napsal(a):
Když se podaří odchovat, tak proč né. 🙂 Odkud pochází nemám tušení. Získal jsem je z hobby chovu kousek od Rakovníka, kde po dvoře létá taková směska plemen. Pán je dostal od kamaráda, ale nelíbily se mu. A ten jeho kamarád je zase snad prý koupil a neví od koho. 😁 Takže kdo ví odkud původně jsou. Tři z nich nemají ani kroužek.

Kdyby se podařilo, tak pojedu kam? Přiznám se, že jsem rozhodnutý.

9.12.2021 12:23
arara777

XXX.XXX.250.59

Zdravím, bronz už u bubláků myslím je.

9.12.2021 13:07
machy43

XXX.XXX.144.196

igor napsal(a):
Kdyby se podařilo, tak pojedu kam? Přiznám se, že jsem rozhodnutý.

Když ke mě tak k Opařanům do jižních Čech. Anebo na nějakou výstavu. To už se vždycky nějak domluví.

9.12.2021 13:12
machy43

XXX.XXX.144.196

arara777 napsal(a):

Podobný holub, jako je na první fotografii mi vypadl z křížení černý plnobarevný X modrá bělopruhá.

9.12.2021 13:29
igor

XXX.XXX.141.160

arara777 napsal(a):

Tohle ale bronz není, aspoň myslím... nejsem ale určitě žádný znalec!

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.12.2021 14:12
Uživatel s deaktivovaným účtem

igor napsal(a):
Tohle ale bronz není, aspoň myslím... nejsem ale určitě žádný znalec!

A co to podle vás je ? Křídlo s bronzem u čínského holuba

fiduska

9.12.2021 19:26
fiduska

XXX.XXX.121.8

Dobrý večer,
jsem chovatelem lysek asi 30let. Chovám modré, modré šupkaté a bronzové. V případě zájmu mohu dodat foto.

9.12.2021 19:40
machy43

XXX.XXX.144.196

fiduska napsal(a):
Dobrý večer,
jsem chovatelem lysek asi 30let. Chovám modré, modré šupkaté a bronzové. V případě zájmu mohu dodat foto.

Rozhodně fotky sem, prosím. Ať se můžeme pokochat. 🙂

9.12.2021 20:01
arara777

XXX.XXX.250.59

Nic méně je to zajímavá varieta, ale asi se jí nikdo systematicky nezabýval a ve větším měřítku, spíše se asi občas vyštěpila, nebo se mýlím? Nikdy se asi moc nerozšíří, ono je dnes problém udržet i daleko běžnější rázy, díky snižujícímu se stavu chovatelské zakladny. Bude to asi vždy taková vzácná popelka.

10.12.2021 07:28
jirinovak

XXX.XXX.136.68

machy43 napsal(a):
Podobný holub, jako je na první fotografii mi vypadl z křížení černý plnobarevný X modrá bělopruhá.

Vkládám úryvek článku S. Veselého. A doporučuji hledat informace o působení komplexu genů Ts

Toy stencil

Dokonalé vybělení vzorků (pruhového, kapratého či tmavého) při zachování ostatní barvy v původním odstínu, sytosti a lesku dovede jen faktor toy stencil. Z hlediska genetického vytváří náročný komplex složený ze tří součástí, které musí být vhodně uspořádány, jinak se žádaný efekt nedostaví. V mezistupni mezi zbarvením původním a vyběleným stojí bronzové a sírové vzorky, které se projevují u těch toy stencil, kde nedošlo ke komplexnímu uspořádání vloh. U holuba košoa při přechodu mezi bronzovými a toy stencil rázy vzpomínáme tzv. růžové vzorky. Důležité je, že schopnost vybělení vzorků nepřekryje ani účinek rozprostřeného zbarvení. Nalézáme tak bělopruhé (původně barevnopruhé), šupkaté (původně kapraté) a slitě šupkaté (lemované, původně tmavé) vzorky i na holubech černých, hnědých, recesivně žlutých a červených apod. Bělení se kromě vzorků projevuje u některých plemen též na koncích letek, kde vzniká pěnkavčí kresba sestávající z bílých skvrn velikosti hrachu.

10.12.2021 08:14
jirinovak

XXX.XXX.136.68

Ještě úryvek z článku M. Mašaty.

Toy Stencil. Dokonalé bílé pruhy, nebo šupkatost, vznikají pouze při zastoupení tří párů alel Ts1 Ts1, Ts2 TS2, ts3 ts3. Při jiném výskytu dominantních a recesivních párů alel v těchto třech genech, dochází sice k částečnému vybělení pruhů, ale ty bývají narezlé

Více zde: https://prazsky-kratkozoby-rejdic.webnode.cz/genetika-holubu/

+ gen K a máme bronz ????

Musíme hledat informace a přemýšlet.

Nestačí, že se nám něco vyštěpí, ale je důležité zjistit proč.

10.12.2021 11:39
machy43

XXX.XXX.140.227

Děkuji za poučení. 🙂 Pevně doufám, že přemýšlím, že informací mám dost načteno i nasledováno z mého i jiných chovů. Snad to nemám vše jen náhodně vyštěpené. 🙂

10.12.2021 12:11
jirinovak

XXX.XXX.136.68

machy43 napsal(a):
Děkuji za poučení. 🙂 Pevně doufám, že přemýšlím, že informací mám dost načteno i nasledováno z mého i jiných chovů. Snad to nemám vše jen náhodně vyštěpené. 🙂

Promiň. Nechtěl jsem poučovat. A tebe už vůbec ne.

Mým příspěvkem jsem jen chtěl upozornit na informace, které lze najít.

10.12.2021 12:27
machy43

XXX.XXX.140.227

jirinovak napsal(a):
Promiň. Nechtěl jsem poučovat. A tebe už vůbec ne.

Mým příspěvkem jsem jen chtěl upozornit na informace, které lze najít.

V pohodě, já to neberu zle. 🙂 Informace nějaké najít lze, ale vesměs jsou jen základní nebo útržkovité. I kniha Dědičnost u holubů věnuje Toy stencilu pouze jednu jedinou stránku. Většinu poznatků pak stejně přináší i praxe, do které takové náhodné vyštěpení patří. A je to jak říkáš. Chce to pak u toho přemýšlet a jít zpětně po tom, co se vlastně vyštěpilo a jaké geny zúčastnění holubi nesou.

Fiduska

17.12.2021 15:15
Fiduska

XXX.XXX.37.9

Zde prikladam slibene foto.. Tak co na to rikate?

17.12.2021 18:17
machy43

XXX.XXX.190.253

Pěkná zvířátka. 👍

19.12.2021 20:29
tauben

XXX.XXX.43.18

Fiduska napsal(a):
Zde prikladam slibene foto.. Tak co na to rikate?

krásní ..ale-- bohužel je zde vidět to nešťastné páření šupka na šupku a bronzák na bronzáka. prvních osm ,deset fotek je příklad úplně zvrácené kresby do dalšího chovu se úplně nehodícího, snad záchrana přes plnobarevné ale,, ,a pokud takové holuby dáme na sebe máme tu prakticky ty mramoráky. Bohužel i rous , rous u lysek se musí skládat ze širokých per ,které potom nemají tendenci se tak lámat ,takže za mne hodně a hodně práce .Jardo pokud to je tvoje, tak at se ti daří ,ale tudy cesta nevede

fiduska

21.12.2021 19:55
fiduska

XXX.XXX.50.116

tauben napsal(a):
krásní ..ale-- bohužel je zde vidět to nešťastné páření šupka na šupku a bronzák na bronzáka. prvních osm ,deset fotek je příklad úplně zvrácené kresby do dalšího chovu se úplně nehodícího, snad záchrana přes plnobarevné ale,, ,a pokud takové holuby dáme na sebe máme tu prakticky ty mramoráky. Bohužel i rous , rous u lysek se musí skládat ze širokých per ,které potom nemají tendenci se tak lámat ,takže za mne hodně a hodně práce .Jardo pokud to je tvoje, tak at se ti daří ,ale tudy cesta nevede

Dobrý večer,
chtěl jsem fotkami ukázat, že chovám mramoráky,že tato varianta těžce, ale přeci žije v chovu..šupku na šupku by jste u mě našli max. 2 páry, jinak pářím plnobarevné ze šupkama..Rous jsem ukázal akorát u jednoho holuba, jelikož jsem chtěl ukázat kresbu šupkatost u holubů. Kolikpak je chovatelů Lysek v republice?

Přidejte reakci

Přidat smajlík