Protože mi dva holubi na začátku roku "změnili pohlaví" a mám tedy slezský voláč(čerevený bělouš, bílý,mimo vzorník) 3,1 a moravský pštros černý šupinatý 1,3 byl jsem nucen udělat dva páry kříženců. První pár už vyvedl mladé. V průběhu roku hodlám informovat o všech přírůstcích z těchto dvou spojení.
honza kacer
napsal(a):
Protože mi dva holubi na začátku roku "změnili pohlaví" a mám tedy slezský voláč(čerevený bělouš, bílý,mimo vzorník) 3,1 a moravský pštros černý šupinatý 1,3 byl jsem nucen udělat dva páry kříženců. První pár už vyvedl mladé. V průběhu roku hodlám informovat o všech přírůstcích z těchto dvou spojení.
první pár - 1,0 slezský voláč bílý
honza kacer
napsal(a):
první pár- 0,1 Moravský pštros černý šupinatý
honza kacer
napsal(a):
První holoubata (foceni 4.5.2007)
honza kacer
napsal(a):
honza kacer
napsal(a):
honza kacer
napsal(a):
honza kacer
napsal(a):
První holoubata (foceni 10.5.2007)
honza kacer
napsal(a):
honza kacer
napsal(a):
honza kacer
napsal(a):
honza kacer
napsal(a):
honza kacer
napsal(a):
Zdravím, je to velice zajímavé, je vidět, jak je pštrosí kresba průrazná a prakticky jen na křídlech je jí méně. Jen mi nejde do hlavy jakto, že nejsou obě mláďata červená když otec je z červených běloušů(pokud jsem to tak dobře pochopil). Na holoubatech je vidět i tzv. heterozní efekt = jsou vitální, silná (díky křížení samozřejmě). Jsou tam náznaky šupinatosti, no a to červené holoubě bude červ. dominantní šupkaté. Což je novinka u pštrosů.Těším se na další fotky hotových výletků
Juraj Kafka
mysak
napsal(a):
Zdravím, je to velice zajímavé, je vidět, jak je pštrosí kresba průrazná a prakticky jen na křídlech je jí méně. Jen mi nejde do hlavy jakto, že nejsou obě mláďata červená když otec je z červených běloušů(pokud jsem to tak dobře pochopil). Na holoubatech je vidět i tzv. heterozní efekt = jsou vitální, silná (díky křížení samozřejmě). Jsou tam náznaky šupinatosti, no a to červené holoubě bude červ. dominantní šupkaté. Což je novinka u pštrosů.Těším se na další fotky hotových výletků
Juraj Kafka
juraji otec je slezský voláč bílý, jen nevím proč mimo vzorník. Kdyby byl z červených běloušů má jinou barvu oka.
Jen tak mimochodem, zas asi někoho naštvu, ale Honzo, co má ten holub společného se slezským voláčem? I když tuším, že o výstavy ti nejde, mě osobně taky ne, ale takové zvířata a třeba myslím tvoje fotky z Plačic červených a žlutých běloušů a to byla výstava, mě fakt ničí. Pak se třeba stane, že takový holub dostane 4, nebo i 5 a vedle něj lysý bělopruhý, nebo straka je roztrhána na cucky kvůli nepresnostem v kresbě s výsledným hodnecením třeba 91 a komentářem, jak je ještě "podržel". Vím, že jsem od tématu hodně odbočil, jen jsem si tak nahlas povzdechnul, za což se všem omlouvám.
Kamil Vajda
kamil
napsal(a):
juraji otec je slezský voláč bílý, jen nevím proč mimo vzorník. Kdyby byl z červených běloušů má jinou barvu oka.
Jen tak mimochodem, zas asi někoho naštvu, ale Honzo, co má ten holub společného se slezským voláčem? I když tuším, že o výstavy ti nejde, mě osobně taky ne, ale takové zvířata a třeba myslím tvoje fotky z Plačic červených a žlutých běloušů a to byla výstava, mě fakt ničí. Pak se třeba stane, že takový holub dostane 4, nebo i 5 a vedle něj lysý bělopruhý, nebo straka je roztrhána na cucky kvůli nepresnostem v kresbě s výsledným hodnecením třeba 91 a komentářem, jak je ještě "podržel". Vím, že jsem od tématu hodně odbočil, jen jsem si tak nahlas povzdechnul, za což se všem omlouvám.
Kamil Vajda
mám tři holubi(samce) Slezského voláče a to jsou za prvé bílý, za druhé červený bělouš a pak mám ještě třetího a ten je úplně mimo vzorník(barevně- postavou je špička-na mé poměry) Nejblíž je asi k červené strace-ale i tak k ní má daleko.
Přiznávám že ten bílý postavově za moc nestojí, ale už k němu mám určitou citovou vazbu. Je to synek po páru s kterým sem začínal, a spolu s tím mimo vzorník přežil z dvanáctihlavého hejna které zdecimovala kuna (podstřešní holubník.... ještě že už na něj jen vzpomínám-na ten holubník). Zkrátka zatím nebyl důvod se ho zbavovat...
honza kacer
napsal(a):
Foceno 16.5.2007 (dnes 17.5.2007 je jim přesně měsíc.)
honza kacer
napsal(a):
honza kacer
napsal(a):
honza kacer
napsal(a):
mysak
napsal(a):
Juraj Kafka
Chápu tedy dobře že kdybych to červené holoubě dobudoucna spojil s MP (třeba černý šupinatý) ta z toho spojení výjdou červení šupinatí?
(Je nějaký rozdíl mezi šupkatostí a šupinatostí... )
honza kacer
napsal(a):
Chápu tedy dobře že kdybych to červené holoubě dobudoucna spojil s MP (třeba černý šupinatý) ta z toho spojení výjdou červení šupinatí?
(Je nějaký rozdíl mezi šupkatostí a šupinatostí... )
zdravím, pokud jde o dominantní, tak minimálně 50% by teoreticky měla být červená dominanntní šupinatá.
šupinatost je kulatá, šupkatost je trojúhelíčková jako kaprování.
a ted odborně:
šupinatost je charakteristizována jako bílé úzce barevně lemované peří na štítech.A je to dáno tím, že původní vzorek holuba je tmavý,a orientální řady(bělopruhost, šupinatost a šupkatost probělující neustálené okrsky plnobarevné barvy n aštítech křídel probělují zde celá pera kromě úzkého koncového lemu plnobarevné barvy (černá, červená, žlutá...).
Šupkatost je dána tím, že původní vzorek holuba je kapratý(správně by se měla šupkatost nazývat bílá kapratost) a tak probělení je pouze v podobě dvou oválných skvrn n akaždém praporu pera. tyto probělené ovály jsou lemovány úzkou plnobarevnou barvou (rámování) a konec pera vyúsťuje v původní plavé barvě(modrá, popelavá, stříbřitá..)ve tvaru trojúhelníčku.
šupkatý je tedy polsý rys modrý a šupinatý je váš morafský pštros.
Rozdíly poznáme i u např. černých polských rysů, kdy se mohou vyskytovat dva tipy orientálních vzorků a to jsou právě ony trojůhelníčky a lemy.
Prvním stupněm je orientální bezpruhý (má gen pro orientální řadu ,ale díky bezpruhosti se neprojeví)
Druhým stupněm - je běloporuhý holub,
Třetím stupněm - bělokapratý holub (šupkatý)
a konečně čtvrtým stupněm je šupinatý holub s tenkými lemy.
Heterozygoti např. kapratý x šupkatý mají víceméně širší lemy a rámování a nebo je místo probělení nahnědlé.
Juraj Kafka