petrovicky
napsal(a):
MODRÝ TYGR..přítele M. Féra z Lýsé nad Lab.
černý tygr
petrovicky
napsal(a):
stříbřitý šupinatý
petrovicky
napsal(a):
modrý p.Féra
petrovicky
napsal(a):
stříkaný(straka)
petrovicky
napsal(a):
žlutý p.Féra
petrovicky
napsal(a):
žlutý p.Féra
Chová se i na Oravě. Z chovu M.Žúbora.
faha
napsal(a):
Prosím o popis kresby-stříkaný- Nic takového jsem ve vzorníku nečetl.Jen tygr a straka Děkuji Franta
Zdravím Tě FANDO,tygr nabo straka je na barevném podkladě bílá a u stříkaných to
bude asi obráceně,je to ale jenom muj názor.Určitě se ozve někdo kdo nám to vysvělí.
hrabal
napsal(a):
Chová se i na Oravě. Z chovu M.Žúbora.
to ale už nejme vNITŘE
petrovicky
napsal(a):
stříkaný(straka)
Jak je vidět tak nám to nikdo neobjasnil.Stříkaný bych rozumněl tak že na bílé základní barvě budou více či méně barevná pírka ale pouze jedné barvy jak to vidím na fotce níže nebo ve vašem příspěvku.Tento z Nitry má na sobě snad všechny odstíny ředěné černé barvy.Mám dojem že tam vidím i červenou.Zabývám se černými +straky a tygry.Občas koupím chovný material a dost odchovů vyřadím právě kvůli takovéto neucelenosti barvy .Je to nejvíce u strak které opravdu po přepeření hodně vybělí a v černé se oběví více našedlosti.Jinak máte opravdu velmi pěkný a vzácně vyrovnaný chov . Přeji hodně ůspěchů Franta
faha
napsal(a):
Jak je vidět tak nám to nikdo neobjasnil.Stříkaný bych rozumněl tak že na bílé základní barvě budou více či méně barevná pírka ale pouze jedné barvy jak to vidím na fotce níže nebo ve vašem příspěvku.Tento z Nitry má na sobě snad všechny odstíny ředěné černé barvy.Mám dojem že tam vidím i červenou.Zabývám se černými +straky a tygry.Občas koupím chovný material a dost odchovů vyřadím právě kvůli takovéto neucelenosti barvy .Je to nejvíce u strak které opravdu po přepeření hodně vybělí a v černé se oběví více našedlosti.Jinak máte opravdu velmi pěkný a vzácně vyrovnaný chov . Přeji hodně ůspěchů Franta
Stříkaný nebo strak??? Vchovné sezoně zastřihávám rousy.
faha
napsal(a):
Stříkaný nebo strak??? Vchovné sezoně zastřihávám rousy.
I tací se oběvují - vyřazeno
Jak jsem již psal zabývám se černými a takto nestandardně zbarvená holoubata se mi občas oběví po nákupu jedinců při doplnění krve do chovu.Mnohdy jsou to velice zajímavé kombinace barev ale do chovu je již nezařazuji.většinou je daruji nějakému klučinovi co chce začít s holuby.Vždy mu řeknu že jsou nestandartně zbarvení ale že se s nimi naučí.Jak se postarat a začít s chovem.Třeba se některý chytí a u holubaření zůstane.
faha
napsal(a):
Prosím o popis kresby-stříkaný- Nic takového jsem ve vzorníku nečetl.Jen tygr a straka Děkuji Franta
Vysvětlit některé věci ze vzorníku je obtížné. Tygr je asi jasný - nic bílého v letkách a to pokud možno i v loketních a ocase. Stříkaný je v letkách prohozen bílou. A v ideálním stavu víceméně s pravidelně rozmístěnými jednotlivými barevnými a bílými pery po těle. Straka je prakticky pštros, snad se neurazí pštrosaři a káníčkáři. Ale je to svým spůsobem ono, ale dovedené k dokonalosti. Straka je podle mého názoru kombinace větších barevných ploch a bílých. Kdežto stříkaný je skutečně stříkaný. Jiný typ straky je sedlatá kresba. viz polská straka a pod. Toť můj pohled.
Juraj Kafka
A ještě jedna věc. Straka nemění barvu, nebělí s léty. Kdežto tygr ano, je to typ grizzly. To, že stříkaný holub bělí s věkem, je dáno křížením tygrů se stříkanými. Bohužel. Mají v sobě gen bělouše. Stačí si přečíst nedávný článek o bělouších v Chovateli - Bělouš stokrát jinak od Alexandra Veselého. Bělouš se dá přimíchat do všeho a dělá různé věci.
Jak jsem řekl ideální stříkaný vypadá zřejmě tak, že po celém těle má prohozená pírka (v případě čb i na rousech) a ocase. A a rovněž neměnící rozsah bílé s věkem. Ale jak to vyčistit? Jak vlastně stříkané zbavit genu grizzly? To je námět na další šlechtění. Jinak se budeme furt potácet mezi tygrem s prohozenými letkami a stříkaným s ostrůvkovitě a tudíž chybně rozmístěnou bílou (ohbí křídel, hlava) s absencí bílé na ocase či v rousech.
Juraj Kafka
A ještě mi prosím dovolte jeden příklad z praxe, já tady vyzvu př. Slávka Tomana, ať se k tomu vyjádří. Nevím, jestli máš Slávo ještě nějaké fotky. Dělal několik let české staváky tygry bělokosé, tam jasně vidíme, že není bílá jako bílá, Tedy bílá podpořená faktorem bělouš + klasická bělokosost. A to není nic jiného než tygr s prohozenými letkami (což se občas vyskytne i u obyčejných celomodrých věžáků - prohozené letky) dovedený k dokonalosti - bělokososti já nevím třeba 8x8.
Dobrou noc.
mysak
napsal(a):
A ještě mi prosím dovolte jeden příklad z praxe, já tady vyzvu př. Slávka Tomana, ať se k tomu vyjádří. Nevím, jestli máš Slávo ještě nějaké fotky. Dělal několik let české staváky tygry bělokosé, tam jasně vidíme, že není bílá jako bílá, Tedy bílá podpořená faktorem bělouš + klasická bělokosost. A to není nic jiného než tygr s prohozenými letkami (což se občas vyskytne i u obyčejných celomodrých věžáků - prohozené letky) dovedený k dokonalosti - bělokososti já nevím třeba 8x8.
Dobrou noc.
Zdravím. Teď jedu nakrmit krávy, potom ještě nějaké papíry před koncem roku a potom sem něco šoupnu. Buhužel nejvíc fotek mám mrtvých holubů, které jsem si nafotil pro památku po návštěvě koho ? No přeci našeho milého predátorka s právem na život. Zdraví St. Toman
Tak jsem dorazil a jdu na to. Nejprve dám nějakou fotku živých a potom těch popravených. St.T.
Víc už nebudu přidávat. Myslím, že na dokumentaci to stačí. Když jsem to fotil, měl jsem slzy v očích a musel jsem se schovávat před manželkou, aby mě neviděla. Asi by to nechápala. Zdraví St. Toman
st.toman
napsal(a):
Víc už nebudu přidávat. Myslím, že na dokumentaci to stačí. Když jsem to fotil, měl jsem slzy v očích a musel jsem se schovávat před manželkou, aby mě neviděla. Asi by to nechápala. Zdraví St. Toman
Já moc děkuji Standovi za fotodokumentaci. Musím říct, že o utnutém osudu jeho několikaleté šlechtitelské práce dobře vím a tak mi nezbývá než soucítit. Nicméně, pokračuje dále a jak jste mohli nebo můžete vidět tygr s bílou letkou může existovat. Tím jsem jen chtěl říci, že rozlišení tygra a stříkaného netkví pouze v celobarevnosti letek. Ikdyž to tak jednoduše ve výstavní kleci vypadá. Rozdíl je zejména díky schopnosti bělení u tygra při dospělostním a následně každém pelichání. Stříkaný holub by podle mé logiky neměl měnit rozsah bílé plochy. A pokud bělí, tak je to kříženec stříkaný s tygrem a nebo bělokos s tygrem. Takhle si to vykládám já. Jestli má někdo z vás jiný názor, sem s ním.
Juraj Kafka
st.toman
napsal(a):
Zdravíme a jen krátce. Kdo tuto situaci nezažil, nedokáže pochopit, co se odehrává uvnitř člověka, nedokáže pochopit jeho pochody v myšlení, co to dokáže udělat s jeho momentálními projevy. . A kdo by v takové situaci slzy v očích neměl, možná nemá ten pravý cit a vztah. Vždyť jsme s nimi den co den, vlastně se snažíme být každou volnou chvíli v jejich blízkosti.Stačí jen sedět a dívat se, očima přeběhnout sedačky, jestli jsou všichni na svých místech a hned si všimnete, když některý chybí. A když jich potom chybí víc, mají slzy právo uvolnit napětí.....jsou to slzy, za které se nemusí nikdo stydět... (LAJ)
Ano, je to tak, ako píše pan Kafka. Mám to overené/vzťahy frkanosť-tigrovitosť/. Oboje sa chová neplánovane, ale typ frkanosti/malá, stredná ,velká/ je po preperení už pomerne stály. Tigrovitosť sa Vám mení každým rokom.Ešte sa do toho môže zamiešať mandlová, zo slabým prejavom. Na holubovi objavíte kde tu mandlové/žltkasté/ pierko, ináč vyzerá frkaný-v mandlovom základe ani pravidelnú frkanosť nedosiahnete. Mám aj fotky, ale ešte klasické spred 12 rokov, musel by som ich nejako skopírovať a vložiť, ale to zatiaľ neviem. Ak bude čas, možno napíšem viac. Niektoré moje poznatky neskôr vyskúšali chovatelia Piešťanských obrov a dospeli k rovnakým záverom. Nepochybujem, že tomu pánovi, ktorý cez slzavé oči musel počítať straty, sú tieto poznatky rokmi praxe známe.Nuž čo zaželať, aby v nastávajúcom roku nemusel nikto z nás prežívať niečo podobné, nebodaj totožné!
Zrejme myslíte toho"ludovo" hrdzavého " jedinca. Je to prejav genu K/ bronzu/, ktorý skryto všeobecne vylepšuje sýtosť/lesk/ farby. Je to svojim prejavom komplikovaný gen, podla toho, čo v operení holuba modifikuje/celé operenie, neustálené okrsky, ustálené okrsky/. V niektorých prípadoch sa dá potlačiť/ zostane skrytý alebo s minimálnym prejavom/napr. v čiernych letkách- čo posudzovateľ uvedie ako "zahnedlé letky"/, v iných zosilnie a vo velkej časti prekryje pôvodnú farbu.
Tak som ani netušil, ako skoro sa môžte presvedčiť o účinkoch bronzu v operení. Pozrite si galeriu méne známa plemena holubú-vložili Justovi. Hlavne Charkovské, kde je podkladom bronzový gen, to samé u kurských-vzadu vo "vyčistenej" forme, vpredu asi stupeň Kite. Moravské pštrosy som choval ako malý , vtedy ma až tak nezaujímalo, čo je pod tým vysokým leskom. Možno to raz zistím,sú to úžasné holúbky.