Díky za pochvalu, dnes holubníček vypadá asi takto . Musel jsem dodělat jakousi zastřešenou pavlač, pro lepší poznání holubů s okolím , důvod - prvního holuba co jsem vypustil, zalétl za holubník a vůbec nevěděl kde je, samozřejmě se nevrátil - moje nezkušenost
.
Holubník je teď bez hnízdních kotečků ( krbců ), které je možno jednotlivě vyndat a dobře vyčistit . Dostanou je zpět koncem měsíce a doufám, že už bude jen tepleji a tepleji.
V holubníku je pět stálých párů a rozměry holubníku jsem přizpůsobil materiálu , který jsem měl k dispozici . Čtyřmetrové střešní latě 6x4 cm na kostru ( napůl ) a čtyřmetrové palubky, které určily, že strany šestiůhelníku budou 65 cm , téměř bez prořezu.
A jak mě holubi začínají bavit víc a víc, tak jsem musel přistavět ještě jeden holubníček , který je asi dvakrát větší , ale i praktičtější . Ať se vám daří, , J.
ferencjo

XXX.XXX.5.221
agac
napsal(a):
A jak mě holubi začínají bavit víc a víc, tak jsem musel přistavět ještě jeden holubníček , který je asi dvakrát větší , ale i praktičtější . Ať se vám daří, , J.
dobrý deň.
mohli by ste prosím Vás uviesť rozmery holubníka prípadne pár detailnejších foto?
Jozef
agac
napsal(a):
V holubníku je pět stálých párů a rozměry holubníku jsem přizpůsobil materiálu , který jsem měl k dispozici . Čtyřmetrové střešní latě 6x4 cm na kostru ( napůl ) a čtyřmetrové palubky, které určily, že strany šestiůhelníku budou 65 cm , téměř bez prořezu.
Ať si říká kdo chce, co chce, mně se podobné holubníky zamlouvají! Mají v sobě spoustu praktického, jejich výroba není vpodstatě také nijak náročná. - I když to samozřejmě nějaký ten čas a přemýšlení stojí.
Něco podobného tady nedávno ukazoval i pan Lubas (budku).
Obecně je to výborný nápad! Děkuji za inspiraci!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj,
U Lubasových nejde o budku-ta je pro špačky,ale o letový box :
napsal(a):
Ahoj,
U Lubasových nejde o budku-ta je pro špačky,ale o letový box :
Budku pro špačky mají možná taky, nicméně pro takly a další akrobaty také!
Snad se pan Lubas nebude zlobit: http://www.holubiakrobate.estranky.cz/clanky/takla-/budka-pro-takly_-wuty_-makedonce_-.html
Jo a je to paráda!

Dobře oukej,ukecal jsi mě. Pokud tedy nemá holubník vlet ale jen dveře,je to v českém jazyce budka na holuby. V tom případě pokud jsem pro Adany demontoval výlet a namontoval do integrované části komorového holubníku pouze dveře pro vypouštění,potom mám integrovanou holubí budku,zajímavé

Ahoj Péťo,
mně se jen ta budka děsně líbí
Viva Adanas
Marťas
cerny.kamil
napsal(a):
Ať si říká kdo chce, co chce, mně se podobné holubníky zamlouvají! Mají v sobě spoustu praktického, jejich výroba není vpodstatě také nijak náročná. - I když to samozřejmě nějaký ten čas a přemýšlení stojí.
Něco podobného tady nedávno ukazoval i pan Lubas (budku).
Obecně je to výborný nápad! Děkuji za inspiraci!
Vypadá to dobře, nemám s podobnou "budkou" zkušenosti, je ale jisté , že výletci musí okamžitě jinam
Jen bych měl obavu jak naloží "nejspodněji" ubytovaný pár s předčasně vypadlými (třeba při "přetahování " u krmení
rodičem) nedorostlými holoubaty...ale to je také jistě závislé na "bojovnosti" chovaného plemene.
Jak to děláte p.Lubas ?
ferencjo
napsal(a):
dobrý deň.
mohli by ste prosím Vás uviesť rozmery holubníka prípadne pár detailnejších foto?
Jozef
Tento holubníček má rozměry ( š x d x v ) 1,3m x 2,3m x 2m, opět jsem vycházel z materiálu - čtyřmetrová palubka ( 3 x 1,3m ), metrová šíře pletiva . . . Holubníček je tak trochu lichoběžník .
V holubníčku je šest krbců ( 0,65 x 0,4 ) se samostatně vyjímatelnou přední mřížkou , kvůli lepšímu čistění . K viditelnému zadnímu oknu se vrátím .
A vracím se k těm oknům v zadní části holubníčku . Okna slouží ke kontrole hnízd , destička na okně je zajištěna křídlovkou a do holubníčku nepotřebuji vstupovat . V neděli jsem dal hnízda a dnes jsem v jednom hnízdě už našel vejce. Ať se vám daří, J.
ferencjo

XXX.XXX.161.21
Ďakujem za informácie,pripájam foto mojej voliéry ( rozmery 4x1,8x2 m /d,š,v), je jednoducho zmontovateľná, zadná stena je plná,no pri veľkej zime som polku bočných strán prekryl fóliou z altánku
momentálne v nej mám 12 búdnikov. podlahu tvoria hydinárske rošty 90x70cm,ľahko sa z nich zoškrabáva trus ,takže je stále čisto ,
Jozef
ferencjo

XXX.XXX.161.21
agac
napsal(a):
A vracím se k těm oknům v zadní části holubníčku . Okna slouží ke kontrole hnízd , destička na okně je zajištěna křídlovkou a do holubníčku nepotřebuji vstupovat . V neděli jsem dal hnízda a dnes jsem v jednom hnízdě už našel vejce. Ať se vám daří, J.
Ta okénka vzadu na kontrolu hnízd jsou dobrá vychytávka.

Lze v nim chovat spanelske figurity, cesky rejdic a v hodne je to i pro akrobaticka plemena kterym se budeme venovat a dopravat jim prolet doporucuju shlednout stranky pana Lubase chov akrobatickych holubu je tam asi stovka fotek pod sekci -letove boxy...
napsal(a):
Lze v nim chovat spanelske figurity, cesky rejdic a v hodne je to i pro akrobaticka plemena kterym se budeme venovat a dopravat jim prolet doporucuju shlednout stranky pana Lubase chov akrobatickych holubu je tam asi stovka fotek pod sekci -letove boxy...
Žádné větší plemeno, stavák, pštros atd, samozřejmě z možností proletu, jde mi o velikost jako takovou, + voliéra cca 2x2. Děkuji.
Zdravím, máte krásný holubník. Já stavěl minulí rok v létě.
Takhle to vypadá u mě. No myslím si, že na začátek dobrý
Svůj účel to plní zatím dobrě
Zpěváci Ústí
napsal(a):
Žádné větší plemeno, stavák, pštros atd, samozřejmě z možností proletu, jde mi o velikost jako takovou, + voliéra cca 2x2. Děkuji.
Ja mám niečo podobné...holubníček spolu z volierkou cca dxšxv 3,6x2x2 a mám tam tri páry pštrosov a sú v pohode..boli tam aj z malými a dalo sa..ale každý deň idú von...teda podľa počasia.

Ceska figurita patri mezi nejmensi plemena holubu, cesky rejdic se chova vyrovnane v takovem prostoruje to temperamentni holoubek a libivy je taktez maly potom rozhodne bych nevolil plemena vylucne letova pokud nemate dostatek casu abyste se jim venoval lze zvolit castecne volny chov v takovem holubniku zavrenem zpravidla na noc, doporucuji ostrazita plemena jde o to jak casto jse jim chcete venovat a jste jim schopen doprad volny pohyb mimo tento holubnicek ale vetsina akrobatickych plemen se takto dzi podminkou je ze jim davate moznost pohybu aby nezanikly vlastnosti pro ktere jsou chovany a byli vytvoreni...
Ufák
napsal(a):
Ja mám niečo podobné...holubníček spolu z volierkou cca dxšxv 3,6x2x2 a mám tam tri páry pštrosov a sú v pohode..boli tam aj z malými a dalo sa..ale každý deň idú von...teda podľa počasia.
Samozřejmě volný pohyb po okolí celodenní, voliéra jen v krajním případ, jde mi jen o prostory, mohu disponovat z rozměry jen d190xš95xv190 + venkovní voliéra cca 2x2, proto se ptám zde, mám tři páry staváků, a je mi jich líto dát pryč, holub je prostě krásný stvoření. Děkuji.
Zpěváci Ústí
napsal(a):
Samozřejmě volný pohyb po okolí celodenní, voliéra jen v krajním případ, jde mi jen o prostory, mohu disponovat z rozměry jen d190xš95xv190 + venkovní voliéra cca 2x2, proto se ptám zde, mám tři páry staváků, a je mi jich líto dát pryč, holub je prostě krásný stvoření. Děkuji.
Tá šírka je asi málo, ale sú tu skúsenejší holubári ako ja, určite vám viacerí poradia...nech sa vám darí..
Zpěváci Ústí
napsal(a):
Když umístíte holubníky na stěnu širokou 95cm, tak na 6 párů staváků. Dát je na stěnu 190 cm je šířka malá.Já mám rozměr d.200cm, v.180cm, š.150cm.Mám to na 13páru. Na přední straně mám pletivo.
Zpěváci Ústí
napsal(a):
Tak snad mi zde někdo ještě řekne svůj názor, a rady, na rozměry a chov pěti párů. Děkuji
Zdravím.Při celodenním volném chovu budete zajišťovat pouze prostor pro hnízdění a pro 5 párů je Váš rozměr dostačující.V dřívějších dobách jim pro hnízdění stačili podstřešní báně, ale to byl ještě holub holubem.Přeji ať se daří.Kouťák.
kouták
napsal(a):
Zdravím.Při celodenním volném chovu budete zajišťovat pouze prostor pro hnízdění a pro 5 párů je Váš rozměr dostačující.V dřívějších dobách jim pro hnízdění stačili podstřešní báně, ale to byl ještě holub holubem.Přeji ať se daří.Kouťák.
Krbce mám v plánu ve spodní části holubníku, to pro volnější prostor v horní části kde by se nacházeli sedačky, police. Tím pádem by se vrchní rozměr až tak nezmenšil, jestli že by ale měli ptáci nikterak strádat byla by to lapálie. Díky za názory
Každy pár má 2 budniky v jednom dokrmuje mladé a vdruhém samička zaseda na další vajíčka
Rozměr 100x40x40 a pulící přepážka.

Zpěváci Ústí
napsal(a):
Pánové a dámy chovatelé/lky vím že aktuální a, pro nás nejméně potěšující je téma ptačí chřipka. Ale mohl bych poprosit ještě o nějaké názory, případně fotky? které obzvláště uvítám. Škoda každého dne nevědomosti
Napiste mi kontakt na vas o vykendu jak bude cas tak se vam ozvu, soucasne jsem pracovne vytizeny abych reagoval...jestli mate nejake otazky ohledne chovu, holubniku atd rad vam zdelim sve postrehy z chovu a popripade zodpovim vase otazky...cislo mam na profilu staci sms.

Zvažuji, že se pustím do chovu holubů a tak při procházení zdejší diskuze jsem narazil na ubikaci, která se mi líbí. Na její výrobu chci použít latě 40x60 mm a obložit se to chystám obyčejnými deskami. Nevím však jak moc je použití prken bez pero drážky dobré, mám totiž obavu aby skrz mezery dovnitř neprofukovalo a holubi se tam necítili špatně. Obyčejné prkna chci použít, jelikož mi zbyly a OSB desky popřípadě palubky nechci kupovat. Tento holubník by měl sloužit cca 1 až 2 roky než se dostanu k tomu, abych vybudoval pořádné zázemí pro holuby. Nechce se mi ani odkládat začátek holubaření, jelikož za ten rok případně č i dva můžu nasbírat pár zkušenosti a o to lepší bydlení pro holuby se mi podaří následně vybudovat. Prosím tedy o názor, zda jsou prkna dobrým stavebním materiálem na holubník. Dovnitř bych potom chtěl umístit 5 párů nějakého většího plemene, jako například Gigant Homér, Benešovský holub, Texan nebo doporučte jiné nenáročné plemeno vhodné pro začátečníka. Pro ilustraci přikládám foto, které zde zanechal autor díla co mě zaujalo.
Za Vaše názory předem děkuji.
Se stavbou voliéry momentálně nepočítám, ale velmi rád holubům dopřeji každý den se proletět. Bydlím uvnitř větší obce a tak výskyt dravců zde není hojný, a ač nerad, tak nějaké drobnější ztráty budu případně schopen skousnout.
Co se týče použitých prken, skrz které může do holubníku profukovat, nebude to problém? Na druhou stranu, celá jedna stěna bude z pletiva a tak tam tudy bude foukat dostatečně, šlo mi ale o to, jestli třeba v místech kde bude holub hnízdit a odchovávat mladé, aby na něj nefoukalo přímo a neovlivnilo to úspěšnost chovu.
Jak jsem tedy psal, voliéra není na pořadu dne a tak bych upřednostňoval variantu “paneláček“ a denní prolet a dovnitř bych nastěhoval například Texany či jiné nenáročné plemeno s jehož volbou si však nejsem ještě jistý. Jaké úskalí, pominu-li dravce, mohu očekávat, pokud budu chovat bez voliéry?

Yokel
napsal(a):
Se stavbou voliéry momentálně nepočítám, ale velmi rád holubům dopřeji každý den se proletět. Bydlím uvnitř větší obce a tak výskyt dravců zde není hojný, a ač nerad, tak nějaké drobnější ztráty budu případně schopen skousnout.
Co se týče použitých prken, skrz které může do holubníku profukovat, nebude to problém? Na druhou stranu, celá jedna stěna bude z pletiva a tak tam tudy bude foukat dostatečně, šlo mi ale o to, jestli třeba v místech kde bude holub hnízdit a odchovávat mladé, aby na něj nefoukalo přímo a neovlivnilo to úspěšnost chovu.
Jak jsem tedy psal, voliéra není na pořadu dne a tak bych upřednostňoval variantu “paneláček“ a denní prolet a dovnitř bych nastěhoval například Texany či jiné nenáročné plemeno s jehož volbou si však nejsem ještě jistý. Jaké úskalí, pominu-li dravce, mohu očekávat, pokud budu chovat bez voliéry?
Dobrý den,
již pouze od oka je to extrémně malé, dobré tak na několik pávíků s bídou, ale nic víc, natož texany..
Omlouvám se, ale je to tak.
M.N.

Zdravim, ja osobne jsem zadne uskali bez voliery, za 20 let chovu holubu nespozoroval, ba naopak.Stane se z Vas holubar. At jsi rika kazdy co chce, kdybych chtel chovat ve voliere tak jedine ptactvo, papousky, drobotinu.Voliera je dobra vhodna pro adaptaci novych jedincu, maji prehled o okoli i pro samotne potomstvo, vyletky.Vhodna, kdyz nejste delsi dobu doma a nemate jistotu zda se vecer vratite a budete schopen zavrit vlet proti pruniku skodne, tak mate takove rozsirene chovatelske zazemi kde jsou holubi na vzduchu, na slunci, na desti, na vetru.Ja osobne mam rad letava plemena, volnost a sledovani zivotnich projevu vcetne toho, ze takove tvory poustim a oni se vraci, hnizdi, letaji atd...Tak jsem to videl jako kluk, dravci me nezajimaji, leciva jsem nikdy nepoznal krom prirodnich, cesnek, lichorerisnice, cibule a pravidelne okyselovani vody jablecny ocet ci acidomid.A kdyby me mel utlacovat soused kvuli kakani na jeho strechu tak se zamerim ciste na rejdice vysokoletce.Sam za sebe, me by pohled na holuby ve voliere nijak nenaplnoval, naopak bych stradal protoze kvuli tomu jsem holuby nezacal chovat.Zaverem postavte jsi volieru, ale pouzivejte ji uvazlive jako doplnek chovatelskeho zarizeni.Mohu doporucit stranky www.holubiakrobate.cz je tam dost inspirace v cem se da chovat za urcitych podminek, kdyz holubum doprejete prolet.Do vaseho panelacku bych nic tak velkeho nedaval jako je texan, holub potrebuje mit kolem sebe dostatecny prostor a neumim jsi predstavit jak by se v takovem komine vmestnali treba tri pary?Nenechte se odradit, na vse casem prijdete, dulezite je zacit.Drzim palce at to nejak zbouchate.s pozdravem A.E.
Yokel
napsal(a):
Jaké úskalí, pominu-li dravce, mohu očekávat, pokud budu chovat bez voliéry?
první kuna, co půjde okolo z vás bude mít velkou, ale velkou radost
bez voliery budete muset každý den DOBŘE zavírat každý budník a...pouštět.