Sobotní sníh březen 2010, zde modří černopruzí si čerstvého sněhu náramně užívali.
mysak
napsal(a):
Sobotní sníh březen 2010, zde modří černopruzí si čerstvého sněhu náramně užívali.
Nedělní tání. Zde jedna a ta samá základní holubí pigmentace tedy popelavě červená(Ash red). Pouze přítomnost faktoru dilute "d" způsobila rozředění této intenzivní "D" červené u holubičky a výsledek je žlutá. Oba rázy jsou dominantní nad všemi ostatními, pouze ten faktor dilute je recesívní a proto při křížení třeba s modrým dají červeně plavé nikoliv žlutě plavé. Proč? Protože modrá je intenzívní "D" a nedovolí malému "d" se projevit. Na snímku holub červeně plavý pruhový a holubice žlutě plavá pruhová. Samec je navíc heterozygot na černě plavou (modrou) , proto je jeho základní odstín více zamodralý se skvrnkami. Mimochodem velmi dobře bublá. Ale to tu bohužel nemáme možnost vložit.
mysak
napsal(a):
Na snímku dvě holubičky sestry. Už jsem je tu jednou fotil. Dcery po žlutopruhém samci a černé holubici, pamatujete? Obě dvě mají faktor dilute neboli jsou rozředěné červené, neboli žluté. Pouze jedna je v divokém (pruhovém vzorku) druhá (v popředí) je ovšem plnobarevná "S" tedy v podstatě stříbrná ale rozředěná. Už už se mi chce říct dun. A to se určitě někdo ozve. Ale je to skutečně totéž co dun (plnobarevně šedohnědá - myšová), akorád v červené pigmentaci. Já jsem si pro tento ráz vymyslel slonová kost. Holubička je samozřejmě heterozygot na pruhové. Což dokládá nedokonalost - prorážení barvy na voleti a slabý ale přesto viditelný náznak žlutých pruhů. Je to totéž jako když se díváme na plnobarveně černého holuba, který je heterozygot na pruhové a na těch černých štítech jsou tam jakoby vidět o něco tmavší pruhy.
mysak
napsal(a):
Ještě jednou. Samozřejmě ta žlutopruhá holubice má vadu - zašedlou hlavu a hruď. Měly by být tyto partie smetanově bílé. Je to dědictví po černé pigmentaci.
mysak
napsal(a):
A ještě jeden kousek
mysak
napsal(a):
Dvě základní holubí pigmentace černá "B+"a popelavě červená "BA". Obé v divokém plavém zbarvení s vzorkem pruhy "C+". Černá pigmentace je intenzivní "D", červená je rozředěna v žlutou "d". Až budu mít všechny základní holubí řady pohromadě, nafotím to a seznámím vás s celou problematikou základních barev holubů. Toto jsou zatím pouhé útržky. Zapomeňte na plnobarevně červenou a žlutou recesívní, to je pouze svrchník. Zapomeňte na zastaralé rozdělení základních holubích barev na modrou, černou, červenou rec a žlutou rec. To se vyskytovalo v některých starých vzornících. Každá z těchto barev patří jinam. Kdo tohle pochopí, bude o skok dále.
Samozřejmě to seznámení je myšleno pro ty z vás, koho to zajímá. Kdo to zná, pro toho to bude nuda.
Juraj Kafka
mysak
napsal(a):
Dvě základní holubí pigmentace černá "B+"a popelavě červená "BA". Obé v divokém plavém zbarvení s vzorkem pruhy "C+". Černá pigmentace je intenzivní "D", červená je rozředěna v žlutou "d". Až budu mít všechny základní holubí řady pohromadě, nafotím to a seznámím vás s celou problematikou základních barev holubů. Toto jsou zatím pouhé útržky. Zapomeňte na plnobarevně červenou a žlutou recesívní, to je pouze svrchník. Zapomeňte na zastaralé rozdělení základních holubích barev na modrou, černou, červenou rec a žlutou rec. To se vyskytovalo v některých starých vzornících. Každá z těchto barev patří jinam. Kdo tohle pochopí, bude o skok dále.
Samozřejmě to seznámení je myšleno pro ty z vás, koho to zajímá. Kdo to zná, pro toho to bude nuda.
Juraj Kafka
Dobrý večer. Myslím, že nebude. Už se těšim, co uvidíme pod tím pláštěm, který překrývá vše, ale nic nevymazává. K té nejnižší fotečce už jen hnědopruhého a je tam kompletní pigmentace. Ale v takové asi na čerstvý sníh nebyl zvědavé. PS.Opakování, matka moudrosti. S pozdravem J.Hrabal.
mysak
napsal(a):
Juraj Kafka
Nááádherní holubi. Další, u kterých mi škubou ruce směrem k peněžence kdykoli je někde vidim. Zvláště u žlutě plavých vydržim stát hodně dlouho.
machy43
napsal(a):
Nááádherní holubi. Další, u kterých mi škubou ruce směrem k peněžence kdykoli je někde vidim. Zvláště u žlutě plavých vydržim stát hodně dlouho.
Jak to tak teď čtu, omlouvám se za tu žlutěplavou. V určování barvy spoléhám na oko, nikoli na znalosti genetiky, které mám žalostné.
hrabal
napsal(a):
Dobrý večer. Myslím, že nebude. Už se těšim, co uvidíme pod tím pláštěm, který překrývá vše, ale nic nevymazává. K té nejnižší fotečce už jen hnědopruhého a je tam kompletní pigmentace. Ale v takové asi na čerstvý sníh nebyl zvědavé. PS.Opakování, matka moudrosti. S pozdravem J.Hrabal.
Hnědopruhý ještě není (u mě). Ale tato poslední fotka není košer, tam by měla stát červenopruhá místo žlutopruhé. A nebo naopak vedle žlutopruhé by tam měla stát stříbřitá šedohněděpruhá místo modré černopruhé, abychom byli na stejné úrovni. Takhle jsme na stejné úrovni pouze co se týče plavé barvy vzorku na křídlech - plavá pruhová.
A pro Machyho, netřeba se omlouvat, vždyť "žlutě plavá" je naprosto správně. Protože plavá je. To celé byla spíš demonstrace jak jediný gen "d" (sedící na pohlavních chromozomech) změní intenzivní barvu na rozředěnou. Intenzivní je červená a když ji rozředíme, je žlutá. Nelze ty barvy brát doslovně, protože u pastelek pokud skutečnou červenou překreslíme bílou, získáme růžovou, že jo.
Intenzivní je černá ten samý gen "d" z ní udělá šedohnědou, myšovou prostě dun. Ale to jsme v plnobarevné. Převeďme si to do plavé a máme z modré pomocí "déčka" stříbřitou (jako koburský).
Podobně recesívně červená např. u pštrosa pomocí "d" mění na recesívně žlutou.
Podobně ledová u polské sivky pomocí "d" se mění na perlovou.
A tak by se dalo pokračovat. Faktor dilute nám vlastně zdvojnásobuje množsví barevných rázů.
Juraj Kafka
mysak
napsal(a):
Hnědopruhý ještě není (u mě). Ale tato poslední fotka není košer, tam by měla stát červenopruhá místo žlutopruhé. A nebo naopak vedle žlutopruhé by tam měla stát stříbřitá šedohněděpruhá místo modré černopruhé, abychom byli na stejné úrovni. Takhle jsme na stejné úrovni pouze co se týče plavé barvy vzorku na křídlech - plavá pruhová.
A pro Machyho, netřeba se omlouvat, vždyť "žlutě plavá" je naprosto správně. Protože plavá je. To celé byla spíš demonstrace jak jediný gen "d" (sedící na pohlavních chromozomech) změní intenzivní barvu na rozředěnou. Intenzivní je červená a když ji rozředíme, je žlutá. Nelze ty barvy brát doslovně, protože u pastelek pokud skutečnou červenou překreslíme bílou, získáme růžovou, že jo.
Intenzivní je černá ten samý gen "d" z ní udělá šedohnědou, myšovou prostě dun. Ale to jsme v plnobarevné. Převeďme si to do plavé a máme z modré pomocí "déčka" stříbřitou (jako koburský).
Podobně recesívně červená např. u pštrosa pomocí "d" mění na recesívně žlutou.
Podobně ledová u polské sivky pomocí "d" se mění na perlovou.
A tak by se dalo pokračovat. Faktor dilute nám vlastně zdvojnásobuje množsví barevných rázů.
Juraj Kafka
Dobrý den. Já sem psal jen o pigmentaci . Jistě, že "d" změní její rozložení/zrnitost/, změní vzhled/barvu opeření/. J.Hrabal.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.134
Krásné fotky, škoda že se chovají málo a nedají se sehnat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Krásné fotky, škoda že se chovají málo a nedají se sehnat.
Ale jo...trvalo mi to 2,3roky nez jsem narazil na slusneho chovatele, ale podarilo se... v Plzni je chovatel ktery prevzal chov po panu Bedrichu Morovi, ja sam jsem chovatel zlute plavych, ale prevazne jsou chovatele v Nemecku kde se poradaji souteze v bublani...s pozdravem A.E.
Zdravím, choval jsem je asi 10 let /žlutě plavé a modré/, perfektní bubláci, absolutně odolní vůči dravcům, mají ale jednu velkou "nevýhodu", strašně rychle se množí... V.K.
Uživatel s deaktivovaným účtem

vokjam
napsal(a):
Zdravím, choval jsem je asi 10 let /žlutě plavé a modré/, perfektní bubláci, absolutně odolní vůči dravcům, mají ale jednu velkou "nevýhodu", strašně rychle se množí... V.K.
Zdravim. A proc nevyhoda? V dnesni dobe kdy cast plemen ba vetsina ma problem odchovat 1-2 hnizda...pro cloveka, ktery chce chovat holuby volne, na samote je to zadouci...s temi dravci mate pravdu!