Sašo - zdravím Béda // co jsi mě to udělal!! Nejdříve jsem ti chtěl napsat meil soukromě, ale rozhodl jsem se ten problém šoupnout na veřejnost! Předal jsem svůj chov dánských stehlíků a ind.pávíků svému kamarádovi JK na Moravu. Starému chovateli, ale v holubech nováčkovi ! A nejen chov, poslal jsem mu na ně i kroužky, které jsem měl na ně objednány! // Samozřejmě, že za to nemůžeš, ale mohl by si poradit co dělat dál ??? Včera jsi je posuzoval na výstavě a teď mě kamarád volal, celý nešťastný, že jsi mu snad na jednoho dal 94 nebo 95 a ostatní dostali VÝLUKU z důvodů, že nejde přečíst kroužek - tak to je pěkný průser!! Prý jsou všechna čísla z celého letošního 2010 odchovu smazaná- nečitelná!! To znamená, že snad všichni máme po letošním odchovu?? Má je přihlášeny na výstavu k nám do Soběslavi a dál na okresní a krajskou !! Co s tím, co by se dalo dělat ?? Doufám, že to budeme nějak řešit na konferenci odbornosti holubů 28.9. v Čáslavi? I když mě vůbec nenapadá jak! Ale přece se to nedá zlikvidovat tím, že dáme všem výluku?? Jdu si prohlédnout letošní odchov, i když letos nic moc!!
Dobrý večer. Nevim, jaké jsou české kroužky, zda s drážkováním číslic. Pokud ano, já sem to řešil tak,/u eurokroužků/ že sem umyl kroužek a prstem vtlačil do rých/číslic/ bílý latex.Když zaschl, aspoň na výstavy to pomohlo a ůdaje se daly přečíst. Pokud jsou ale zevnitř razené/vypouklé čísla/ pak je rada k ničemu. Josef Hrabal.
Béďo, nevím proč zrovna zde máme řešit taková víceméně individuální témata, ale budiž. Co se týče kroužků, tak tam jistě všichni víte, že správný termín může být jen a pouze Neoceněn, tento termín jsem použil u jednoho nebo dvou holubů, a to proto, že jsem, ač nerad, se choval výchovně a chtěl chovatele něco naučit. Třeba to, že se nánožní kroužek musí před výstavou umýt...... Je fakt, že hodně vystavovaných holubů má kroužek částečně nečitelný, neboť ho chovatelé v ČR jaksi neumývají, ale tak intenzivně znečištěné kroužky jsem léta neviděl. Nemá to nic společného s kvalitou kroužků, alé péčí chovatele!!!!!! Takže moje rada: Nevolejte výrobci, ale vynadejte chovateli.
Dále tam byli nějací dva pávíci modroocasí s jakýmsi polským kroužkem....... Zde moje rada: Vystavujte odchovy a nebo holuby s označením kroužku EE.
Jednu výluku jsem dal pávíkům kvůli vějíři, v prostředku mu chybělo asi 7 per. To se může chovatel rozčilovat jak chce.
Jinak co šlo, tak jsem posoudil jak se říká jako ježíšek! Určitě se snažím strukturovým holubům spíše pomoci.... i když tito holubi nesnesli žádné přísnější kritéria a v podstatě jejich kvalita a kvalita jejich potomků asi nikdy nebude OK..... Indický pávík je krásný holub, ale jeho současný chov v ČR je na opravdu velmi, velmi nízké úrovni. Na evropě v Nitře vystavoval indické pávíky Francouz a to bylo jiné kafe....a co teprve v USA, které tyto pávíky vlastně zušlechtilo...
Výstava to byla pěkná zejména díky voláčům a bagdetám, též slušní čeští rejdiči. Posuzoval jsem hlavně voláče a celkem jsem si to užil. Zvířata čistá, na tuto dobu výborně přepeřená, nánožní kroužky čitelné......a kvalita výborná.
Sašo-především děkuji za odpověď - a jsem přesvědčen, že právě zde je třeba řešit případ, jako je tento! Psal jsem ti, že je to začínající chovatel holubů, ale takto se chovají i někteří chovatelé. kteří do toho dělají již dlouhou dobu! Skutečně při posuzování a to velmi často zabere čas -očistění kroužku, a né jeho přečtení! Snad jsi mu měl napsat na posuzovák "silně znečistěný kroužek", ale jinak s tvým počínáním -naprostý souhlas! A je to i příkladné pro ostatní posuzovatele// nečistit, ale neocenit! Cítil jsem určitou zodpovědnost- neboť kroužky byly ode mě a jsem rád, že jsem to dal sem na veřejnou diskusi! Pokud jde o posouzení ostatních holubů/jak píšeš/ -jsem naprosto na stejné lodi, jako ty! Beda
Vážený pane tyto kroužky je jeden velký zmetek mám tu pár kroužků kde čísla místo bílé jsou fialová až tmavá, nemyslím si že by se to mělo svádět na chovatele zkuste kroužky dát na čtrnáct dní na slunce a uvidíte . Toto se u tvrzených plastových nestane. Ale ono to je jedno už o tom bylo psáno hodně tak doufejme že se dočkáme jednotných kroužků v celé EU pardon v EU už jsou ale v Česku ne.
Nevím na co přesně reagujete, ale o kroužcích jsme měli nedávno diskuzi na nemoderce, kde se k tomu vyjadřovali hlavně kingaři, ale i moje maličkost. Ono i takový eurokroužek, používaný v Německu nebo na Slovensku není vždy spása. Vzpomínám si, že jeden rok, jednalo se tuším o červenou barvu, byly německé kroužky téměř nečitelné, protože bílá barva na nich byla nekvaliní. A to platilo pro VŠECHNY kroužky v daném roce, nikoliv pro pár výjimek. Můžeme diskutovat o ceně i kvalitě našich kroužků, stejně jako o tom, že trpí vlivem počasí, ale zde můžeme vést pouze diskuzi a nic nevyřešíme. Jestliže máte konkrétní informace, je nutno je předat prostřednictvím ÚOK výrobci. Kontakt na ÚOK máte jistě k dispozici. S pozdravem A. Veselý
... chci pouze opakovat - příspěvek jsem otevřel s velkými obavami, že kroužky nejdou přečíst //že jsou bez čísel ! Posuzovatel mně jasně vysvětlil, že byly "pouze neudržované-nepřipravené na výstavu"! To je to podstatné a měl by si to vzít k srdci každý chovatel / i to je jeho vizitka/! Zaplať pánB kroužky -ztrácí, nebo spíše mění pouze barvu! Faktem, však zůstává - jsou chovatelé, kteří by si vybrané holuby nejraději vzali týden před výstavou do postele a pak ti druzí /a ti ubívají/, co to ráno pochytají a šup s tím na výstavu!