Zdravím všechny.Jak jste letos na tom s výletky?Počasí moc nepřeje,tak snad to všechno stihne ve zdraví přepeřit.Pochlubte se nějakými obrázky,ať se patřičně navnadíme na nadcházející výstavy.Tak já začnu,a budu se těšit,že se někdo přidá.
Děkuji vám pánové za pochvalu.A co ty,Jirko? Jak jsi se zabydlel v tom našem cechu? Kolik máš čecháčků?Doufám,že letos už ti ty Libčice vyjdou.
Pražský krátkozobý gamzlík je možné vidieť konečne v modernom prevedení. Tých 5 kúskov, to je nádhera. Dlho sa čakalo na túto zmenu, je tu a neodmysliteľná potreba v tom pokračovať. Len takéto holuby sa aj medzinárodne môžu presadiť a získať si srdcia nových chovateľov v EE a IKC. Gratulujeme...
Zdravím vás pánové, PKR fandím a jsem rád, že je čím dál víc vidět. Mohli byste mi někdo prosím vysvětlit, jaký byl starý směr šlechtění a jaký je ten nový, moderní? Dál by mě zajímal názor, s jakým kresebným rázem PKR byste křížili PSR černého vlašťováka, abych se časem dopracoval k PKR černému vlašťovákovi. Děkuju za rady, Lukáš
Dobrý den,moderní směr šlechtění bych neviděl ani tak v plemeni samotném ( ideál je stejný už prakticky od prvního standardu ),jako v přístupu ke vzájemné spolupráci chovatelů ku prospěchu tohoto tradičního rejdiče.Doufám,že jsou pryč doby,kdy si každý hrál na svém písečku,a horko těžko držel při životě několik neduživých jedinců se všemi znaky degenerace a úzké příbuzenské plemenitby.Po této stránce se nám myslím začíná blýskat na lepší časy.Inspirací nám mohou být třeba chovatelé rakovnických kotrláků,kde zejména mladší generace členů klubu spolu naprosto nezištně spolupracuje.A že dneska rakovničák expanduje i za naše hranice,je jistě výsledkem tohoto přístupu.Ještě k vašemu dotazu - s vybranými středozobými vlaštováky bych zkusil napárovat černohroté šimly,modré pruhové,případně mramorované (zeleňáky).Ale je to fakt běh na dlouhou trať....S pozdravem Jirka Suda,Rokycany.
Pane Sudo, děkuji za vysvětlení. S těmi kotrláky máte naprostou pravdu, jsem sice na 90% králíkář (do holubaření teprv pronikám), ale na vesnici mi holub nějak chyběl, tak jsem šel nejdřív právě do RK. Jel jsem tedy na speciálku do Lužné a musím říct, že tak příjemnou atmsféru mezi chovateli jsem dlouho nezažill!
A k pražákům: Ty jsem si pořídil teprve minulý rok, konkrétně černé středozobé vlašťováky (nemůžu se zbavit pocitu, že PSR doplácí na chovatelsky větší atraktivitu PKR a je hodně v jejich stínu). PSR mám zatím sice jen 3 páry (vlastně už jen dva a půl - jednu holubici nedávno srazilo auto, když sbírala na silnici vypadané obilí), ale chov snad ještě trochu rozšířím. PKR vlašťovák mě zajímá hlavně kvůli tomu, že už de-facto není nikde vidět, což je podle mě velká škoda (a česká chovatelská ostuda). Shodou okolností ten holub vdovec, který zůstal po zmíněné přejeté holubici, má znaky uskazující na to, že v sobě má velkou část krve práve z PKR (široká hlava, velmi krátký zobák), proto bych na něj chtěl zkusit vybrat vhodného PKR.
Pokud byste měl zájem, můžete se ke mě přijet podívat, náhodou bydlím nedaleko - v Bušovicích - cca 10 km SZ od Rokycan . A nebo se můžeme domluvit, že zajdeme v Rokycanech na
, protože každou radu a zkušenost z chovu pražáků jakožto začátečník uvítám. Lukáš Záhlava
Pane Záhlavo, pokouším se o to samé, co popisujete: dostat PKR vlaštováka, já jen navíc létavého, a to je ještě složitější. Moc mne těší, že jdeme stejným směrem, podobně věřím, že to dopadne dobře - i když teď nevím, jestli jste to psal
. PSR je asi trochu ve stínu, to je pravda, ale to je tím, že PKR je opravdu unikátní, jak bych to řekl? No, považte jen, že možná tolik patří k Praze jako Pražský hrad (to je evidentní na plátnech Oldřicha Svobody) a že to šlechtění, ta obrovská péče mnoha generací navíc zcela anonymních chovatelů je na něm v dobrém smyslu slova vidět jako péče a starost.... Zdá se mi, že tuhle historii, která dělá tu přitažlivost, purclík v sobě nějak má, proto ten větší zájem. PSR jsou samozřejmě také perfektní, mám jich spoustu, a jsou jako vodiči základem snad jednou toho "létavého PKR vlaštováka".
S pozdravem
Lukáš P.
Tak to jsem nevěděl,že si píšeme "přes kopec".Samozřejmě,že se domluvíme na návštěvě i na tom pivku.Napište mi na mail nějaký kontakt na vás,a já se ozvu.Jirka.
Ona je moje představa chovu holubů trošku odlišná od v současnosti převládajícího směru. Po tom, co si přečtete dál, možná řeknete, že ani nejsem holubář. Moje úplně prvotní idea byla, mít pro dokreslení koloritu venkova i nějakého toho holuba. A když už pořizovat holuba, pak musí mít možnost volně létat. A když už bude volně létat, bylo by fajn, aby za letu občas něco předvedl. Proto rakovničtí kotrláci a po čase i PSR. Protože dost času a starostí věnuju králíkům, od začátku jsem chov holubů zamýšlel jen jako nenáročnou oddychovku, se kterou si nebudu muset lámat hlavu. Něco jako nepsaná dohoda - holube, dám ti poloviční svobodu, ale ty se o sebe z poloviny sám starej. A ono to zatím celkem funguje, starost okolo holubů mi zabere minimum času. Holubi mi sice nepolaří, ale něco si najdou sami na dvoře, něco u silnice před domem. Když děda krmí slepice, přiživí se u nich. Já jim už jen na večer hodím tolik pšenice, abych věděl, že budou dobře nakrmená holoubata. O vodu jsem se přestal starat úplně, dával jsem denně čerstvou pitnou, ale holubi se naučili létat pít na zahradu do sudu. Po dešti mi beztak pili z kdejaké kaluže, to se stejně nedá uhlídat. Beru to tak, že si holubi sami ukázali, co chtějí. Jde asi o takový způsob chovu, který býval na vesnici běžný před tím, než se holubi hromadně zavřeli do voliér.
A nepřeháním to ani s létáním. Abych holuby denně honil a se stopkama v ruce hlídal dobu, kterou stráví na obloze, na to nemám čas, ani chuť. Spíš občas holuby pochytám, odvezu za vesnici, tam je pustím a nechám je, aby si zakroužili nad dědinou.
S čím trochu váhám je, zda mít holuby zavřené přes zimu. Vloni zavření byli, jednou jsem je pustil na prolet a hned jsem přišel o pěkného (kresbou) holuba RK (ale určitě to byl blbec, když se nechal chytit). Letos jsem zatím přišel vinou dravců dohromady o 4 holuby (většina byli výletci), ale z celkového stavu cca 50 holubů, které jsem měl na holubníku, to beru jako rozumnou daň paní přírodě, která mi na oplátku dělá zdravotní policii a udržuje hejno zdravé a ve střehu (holuby zatím neočkuju - jaký to rozdíl proti králíkům, kde jsem letos chovné kusy ze strachu před myxomatózou naočkoval 3x !!!). Takže letos nechám holuby puštěné asi co to půjde, už jsou o rok zkušenější, a až se začnou ztrácet ve větší míře, tak je zavřu.
To je ve zkratce asi tak všechno o mém "holubaření", můžete mrknout na mé stránky www.cestistrakaci.estranky.cz, tam se o mě možná dozvíte i něco víc (ale spíš z králíkářského pohledu). Na stránkách chybí aktualizace, jsem teď relativně čerstvě zaměstnanej a do toho ještě dělám dálkově školu (vůbec netuším, jestli to budu dlouhodobě oboje stíhat), takže na nějaké nové aktualizace a články (i o holubech) budu mít čas nejspíš až za dlouhých zimních večerů...
Lukáš Záhlava
lukas.zahlava@hotmail.com
605 423 981
Taky zbůsob,proč ne.Holubi na střechu patří,a máte obrovské štěstí že máte možnost takto volného chovu.Holubi budou vitální,a případné ztráty se doplní z odchovu,kterého bude jistě dostatek.Ale vážně doporučuji zůstat u středozobých holubů,ať již u RK nebo PRSt.Krátkozobí v žádném případě v takto vedeném "polodivokém" chovu neobstojí.Ušetříte se velikého zklamání.Jirka.
Když já jsem asi ten typ, který si musí nejdřív sám spálit prsty, aby viděl, že to nejde. Už jsem trochu zvyklej od strakáčů, tam je zklamání dost častá věc, ale o to je větší radost, když se něco povede. Když jsem pořídil první holuby, byli rádi, že vůbec vylítli na střechu. Když jsem je prvně odnesl 150 m od domu, rozlétli se po vesnici a některým trvalo půl dne, než trefili zpátky domů (a to byli dávno usazení). Teď už se vrací i z kilometru. Věřím, že každý holub, včetně PKR, má kdesi hluboko v sobě praotce divokého holuba, jen je ho potřeba probudit. A to někdy trvá delší dobu a může to být pro chovatele i trochu bolestivé. Je mi jasné, že krátkozobé plemeno potřebuje trochu jinou, lehce nadstandartní péči, třeba podsazování vajíček. Ale zakrnělý zobák neznamená, že jsou zakrnělá i křídla, stejně jako velké očnice neznamenají, že holub kvůli nim nemůže dávat pozor, odkud přijde nebezpečí. Ten téměř krátkozobý holub, kterého mám, je dokonce v porovnání s RK shánčlivější a co se týkalo holoubat, tak vzorně krmil. Pravda, holoubata už byla s normálním zobákem, ale důležité je, že holub rodičovské pudy neztratil. Je mi jasné, že Váš názor vychází z dlouhodobé zkušenosti s PKR, ale i proto by pro mě bylo přínosné se o tomto plemeni dozvědět co nejvíc. Třeba bych se vyvaroval některých chyb. Až na jednu - s PKR to minimálně zkusím.
Lukáš
incas
napsal(a):
Dobrý den,moderní směr šlechtění bych neviděl ani tak v plemeni samotném ( ideál je stejný už prakticky od prvního standardu ),jako v přístupu ke vzájemné spolupráci chovatelů ku prospěchu tohoto tradičního rejdiče.Doufám,že jsou pryč doby,kdy si každý hrál na svém písečku,a horko těžko držel při životě několik neduživých jedinců se všemi znaky degenerace a úzké příbuzenské plemenitby.Po této stránce se nám myslím začíná blýskat na lepší časy.Inspirací nám mohou být třeba chovatelé rakovnických kotrláků,kde zejména mladší generace členů klubu spolu naprosto nezištně spolupracuje.A že dneska rakovničák expanduje i za naše hranice,je jistě výsledkem tohoto přístupu.Ještě k vašemu dotazu - s vybranými středozobými vlaštováky bych zkusil napárovat černohroté šimly,modré pruhové,případně mramorované (zeleňáky).Ale je to fakt běh na dlouhou trať....S pozdravem Jirka Suda,Rokycany.
Ahoj Jirko,nemám na tebe mail,tak píšu přes i-Faunu.Včera na schůzi jsme krátce mluvili o PKR na výstavě v Kolešovicích. Pěkné pražáky vystavoval Lukáš Löscher z Plzně.Předvedl červené,žluté a čápka.Červení měli pěkné hlavy.Italské racky červené a rakovničáky (tříbarevné,bílé,stříbřité sedlaté)vystavoval Lukáš Bielik.A.B.
parukar
napsal(a):
Když já jsem asi ten typ, který si musí nejdřív sám spálit prsty, aby viděl, že to nejde. Už jsem trochu zvyklej od strakáčů, tam je zklamání dost častá věc, ale o to je větší radost, když se něco povede. Když jsem pořídil první holuby, byli rádi, že vůbec vylítli na střechu. Když jsem je prvně odnesl 150 m od domu, rozlétli se po vesnici a některým trvalo půl dne, než trefili zpátky domů (a to byli dávno usazení). Teď už se vrací i z kilometru. Věřím, že každý holub, včetně PKR, má kdesi hluboko v sobě praotce divokého holuba, jen je ho potřeba probudit. A to někdy trvá delší dobu a může to být pro chovatele i trochu bolestivé. Je mi jasné, že krátkozobé plemeno potřebuje trochu jinou, lehce nadstandartní péči, třeba podsazování vajíček. Ale zakrnělý zobák neznamená, že jsou zakrnělá i křídla, stejně jako velké očnice neznamenají, že holub kvůli nim nemůže dávat pozor, odkud přijde nebezpečí. Ten téměř krátkozobý holub, kterého mám, je dokonce v porovnání s RK shánčlivější a co se týkalo holoubat, tak vzorně krmil. Pravda, holoubata už byla s normálním zobákem, ale důležité je, že holub rodičovské pudy neztratil. Je mi jasné, že Váš názor vychází z dlouhodobé zkušenosti s PKR, ale i proto by pro mě bylo přínosné se o tomto plemeni dozvědět co nejvíc. Třeba bych se vyvaroval některých chyb. Až na jednu - s PKR to minimálně zkusím.
Lukáš
Držím palce!!!! Jestli se vám povede takhle zpřírodnit PKR tak byste měl dostat nějakou cenu. Taky jsem podobný fantasta, budu vaše počínání sledovat na fauně a kdoví,třeba si pořídím vlaštováky taky. Pedro
Vyměním loňské výletky pro změnu krve.Chová někdo tuto barevnou variantu?