...je podzim a pro holubáře nastaly krušné chvíle...zavíráte holuby na zimu nebo je máte volně?
Mám holubník pod horamia dravcemi se to tady jen hemží, dřív jsem vídával poštolky, káně...ale teď mám častého souseda...po vypuštění holubu se do 5. minut objeví jestřáb..rozlítání holubi mu dokažou většinou uniknout, pokud je nepřekvapí na střeše nebo jak se snaží po letu usednout..ňeco jiného by byl sokol, ten tu naštěstí ještě nebyl...
ovšem si myslím, že zima bude dlouhá, dravcu hodně, potravy málo..takže holuby na zimu uzavřu...jestřáb je stále drzejší s příchodem zimy a do jara by mi vyplenil celý chov
...pro mnohé známá silueta jestřába, která nevěští nic dobrého, když má zrovna puštěné holuby...
Krásné snímky a jistě obtížně poříditelné. Nicméně jestřáb je jen na první fotografii, zbylé dva obrázky je krahujec - samička. Přes veškerou nenávist a škody jimi způsobené musím tyto dravečky obdivovat co dovedou za letecký "majstrštik" když loví, kdy se jejich žluť divokých očí a pařátů mihne v změti proužků na perutích.
Ano, praktikuji volný chov s tím, že nyní přes zimu mám holuby zavřené. Na jaře bývá často ještě dozvuk hladu, takže jistota, kdy už mi sem dravec na holuby prakticky nepřiletí je až s vlaštovkami.
Juraj Kafka
V půměru mi za rok zabijí v Podkrkonoší kolem 60 ks holubů.Už jsem z toho otrávený.Jenom letos jsem odchytil krahulčí samici,dva jestřáby a koncem září sokola.Když je chce LOZ celoročně chránit a dokonce vysazovat,tak ať se taky ti chytráci postarají,aby měli co žrát bez větších škod v širokém okolí.Není to tak dlouho,kdy myslivec za odloveného dravce dostal finanční odměnu.Asi věděli,proč to dělají.Lesy byly plné zajíců,bažantů a koroptví.Dnešní ochránci se ohánějí jen remízky a chemizací,přitom si nevidí na špičku vlastního nosu.Veškerá populace musí být v souladu a harmonii s ostatními druhy jak v říši živočišné tak i rostlinné.Už se proboha proberte a přehodnoťte svoje krátkozraké záměry.
A kdo si myslíte že tu rovnováhu porušil?Když chci něco chovat tak musím počítat že mohou nastat nějaké ztráty.Pokud nechci aby ztráty byly tak zabezpečím chov.A ne hned likvidovat dravce.Vy říkáte že nemají dravci co lovit.A divíte se?Kolik je třeba toulavých koček.Každej si řekne je to kočka já ji krmit nebudu at si něco naloví.Ale taková kočka nezůstane jen u myší ale začne lovit všechno aby se uživila.A tak bych mohl pokračovat dál a dál.
Zavřete své chovy do voliery a máte po starostech.jinak si pak nestěžujte že o nějakého holuba přijdete.Vždyt i ten dravec chce přežít.
rmasek
napsal(a):
Vydali se do věčných lovišť,daroval jsem jim život věčný.Poštovní holub je domestikovaný pro sportovní účely,do voliery bych zavřel jen ty ochránce. A to jsem se záměrně nezmiňoval
pro lupus4 o odchytu v zimě,to jsou polapených predátorů desítky.
když už vám chybí cit pro faunu ...mohl by jste rozumět řeči peněz sokol za 100 tisíc x pošťák za pár stovek...
docela bych vám přál, aby na vás ty ochranáři vlítli a kapánek vás zkřípli...
pro lupus4: Vy tu řešíte co hodnotu dravce a jak ji zpeněžit? Jinač já dravce obdivuju, jsou to nádherná zvířata, ale chovám poštáky a ty do voliéry nepatří, proto jsem psal na začátku o té symbioze..myslím, že je každému jasné, že ji narušil člověk..a ten by se měl taky postarat aby rovnováha opět byla...teď nemyslím je sám odchytávat a prodávat nebo utrácet...na to by tu měly být jiné organizace....viz přemnožení medvědi na Slovensku, už se to začíná řesit jak vznikají konflikty...nebo jako dítě jsem vidávál plno bažantu, koroptví atd...teď kde zmizli?
neřeším peněžní "hodnotu" dravce, ale pán evidentně nemá k přírodě vztah a kecy jak miluje svoje pošťáky si klidně může odpustit, páč "miluje" jen ty co dobře zalítnou, ti co se nevrátí, nebo až za několik dní jsou jak sami pošťáčkáři říkají "drazí i za kroužek" takže vztah nic moc...
škoda ,že k 60ti uloveným nenapsal i o kolik přišel při závodech + nácviku....(i díky tomu, že košují holuby v ne zcela opti formě, rozpeřené atd. atd....)
12345zbbg

XXX.XXX.46.172
Zdravím vespolek !
Ovraťme se na chvíli od peněžních hodnot. Právě skončila letová sezóna Českého klubu chovatelů tipplerů (KCHT) a bylo možno vypracovat statistiku, která poukazuje na to, jak dravci ovlivnili naše letošní snahy.
Z třiceti tří vypuštěných hejn k soutěži, závod skončil v osmi případech útokem dravce. Jinými slovy - zhruba 25% hejn bylo napadeno až tak drastickým způsobem, že soutěž skončila pro chovatele diskvalifikací. Někteří z nás ztratili svá hejna při tréninku ještě než začala naše letová sezóna. Co vy na to?
Frank Otta - předseda KCHT
PS: O útocích, které neskončily diskvalifikací se záznamy prozatím nevedou.
To je tvrdé, Franku, uznávám. Ale: Samozřejmě nemám žádnou statistiku, obrátil jsem se na ornitologickou stanici, tak napíšu, co jsem zjistil. Ale zatím: včera jsem si četl v časopise "Život v přírodě" z roku 1924: v článku o chovu purclíků v Praze se píše, že i ve městě mají být holuby zavřeni, a to od října do března, nechceme-li přijít o celý chov. Je tedy otázka, jestli dravců skutečně v "dlouhodobém horizontu" přibylo. Asi jich je víc než za komárů, to se jedlo a střílelo všecko, co se hýbalo, ale kdoví jak to bylo před válkou, jestli vlastně nemáme špatné holuby. Já samozřejmě také přišel o mnoho rejdičů, ale zatím je to únosné. Kdyby se nad holubníkem občas /někdy i třikrát během tréninku/ neprolétl jestřáb s krahujcem, nejsem si jistý, jestli by holubi nezlenivěli - milý Franku, to prosím vás, není cynismus, jen má krátkodobá zkušenost.
LP
Tady uvádím graf. Rok 1982, který byl výchozí, je uveden jako 100% populace, od tohoto roku stav jestřába lesního výrazně klesl a stále, nyní už mírně, klesá.
Zapomněl jsem uvést zdroj, Česká společnost ornitologická: http://jpsp.birds.cz/vysledky.php?taxon=393
LP
stapek
napsal(a):
pro lupus4: Vy tu řešíte co hodnotu dravce a jak ji zpeněžit? Jinač já dravce obdivuju, jsou to nádherná zvířata, ale chovám poštáky a ty do voliéry nepatří, proto jsem psal na začátku o té symbioze..myslím, že je každému jasné, že ji narušil člověk..a ten by se měl taky postarat aby rovnováha opět byla...teď nemyslím je sám odchytávat a prodávat nebo utrácet...na to by tu měly být jiné organizace....viz přemnožení medvědi na Slovensku, už se to začíná řesit jak vznikají konflikty...nebo jako dítě jsem vidávál plno bažantu, koroptví atd...teď kde zmizli?
Jděte už s těma bažantama kamsi...
To je vidět, že nemáte páru o tom, že bažant tu nemá co dělat, byl vysazován všude na světě, aby mohl kdo jiný než člověk střílet. Bažant obecný je původně asijský pták.
Holub domácí nemá v přírodním ekosystému co dělat a my co je pouštímě proletět jen riskujeme. Dravec žere z hladu.
Juraj Kafka
Pánové vám to ještě lítá, pravda ztráty máte značné, to věřím a o to víc vám fandím. Ale vemte na to jed že z dříve létavých holubů se staly okrasné bečičky. Prostě a jasně,jestřábů nepřibylo, jen ubylo holubářů a totálně ubylo odolných a zdravých holubů, a každý nad tím zavírá oči. Pedro
Pro lupus 4,letos byla sezona díky počasí opravdu jedna z těch těžších.V 18 závodech starých jsem na poli cti a slávy zasel 22 kusů,celkově za sezonu nasadím kolem 500-600 holubů na různě dlouhé tratě.Do krmení a preventívních léků nastrkám ročně nemalé peníze,aby se člověk udržel na špici,doprava na tratě to samé,kvalitní holoubě na posílení chovu není za pár stovek.Holubařím 35 let a s těmi dravci je to čím dál horší.U mě platí,že když holuba nenasadím na závod,tak je doma v daleko větším nebezpečí,než když se třeba vrací z Bruselu.Jistě selekce musí být,ale v určité hladině.Z názoru,že dravec bere jen nemocné,jste se doufám taky dávno vyspal.Když je nepřekvapí,tak je neuloví.Je to prachsprostý zabiják.Dokažte mě, v čem je přírodě prospěšný.
Zdravim panove.
Takle muj nazor je a posledny dobou jeste vic presvedceny ze kazdej zivi tvorecek na te to planete je PROSPEJSNY,jediny skudce na te to planete jsme MY lide ktery si rikame ze jsme inteligentny a pritom pri te to inteligence dokazema zahubyt vse co nam stoji v ceste!
Jsem celi zivot holubar a mam problemy z dravci,letos to celkem uslo ale mynuli rok to byl co let to napad a ztrata jednoho dobre trenovaneho holuba,takze jsem nepretrzite musel prehodnotit hejna az me to uz nebavilo tak jsem reagoval,dopadlo to spatne pro obe strany,jak pro me tak pro dravce!Pro me bilo spatny ze se mi pak premnozili holuby a nevedel co njimy,pro dravce ze uz nebyl !
Letos jsem tomu prisel na kloub,prvne nakrmim dravce pak zavodim v klidu a jsme jako jedna rodina,on nakrmeny a ja v klidu s dobrima vysletky !
Dokud to takhle pujde tak je to OK protoze ztrati jsou minimalny ze to nestoji ani za zmynku.
Konc koncu je to predator bez financnich prosredku aby mohl do masny pro nejake to maso !
Snimy my holubary nemuzeme bejt ale verte mi bez nich to bude jeste horsi,vim o cem mluvim po tech lojnskich zkusenostech!
Takze Panove at se vam dary bez vetsich ztrat preje Tafi z JČ.
12345zbbg

XXX.XXX.46.172
Zdravím, Lukáši,
tu vaši zprávu jsem jako cynismus nebral.
Určitě může být důvodů více. Jedno je jisté, tenkrát bylo daleko víc holubářů, kteří sdíleli ztráty způsobené dravci. Dnes to vše "zaplatí" ten jeden v okolí, který ještě holuby pouští. Co s tím naděláme? Já ty svoje do voliéry nezavřu ...
Z toho co jsem slyšel ve světě, tak se ještě máme docela dobře :-) Např. v Austrálii pustí tipplery a do deseti minut je tam sokol. V Anglii taky zlý. Sokoli se rozšířili letos až pod skotskou hranici. Během války na celé ostrovní velmoci nebyli, byla to totiž priritní lovná (aby poštovní holubi mohli bezpečně létat domů s vojenskými zprávami z pevniny).
Mějte se a ať vám to kluci lítá !
Frank
Ahoj Franku
Na tom něco bude,že kdysi se tlak dravců rozprostřel na více chovatelů.Dnešní trénink-17 vypuštěných,2 zabití a 4 potrhaní.Asi jsem letos pustil tipplery naposled.Spíše než lov mi to přišlo jako hodně dobrá zábava pro párek jestřábů.Kurňa dostat je do ruky
Dalibor
Včera mi to nedalo, nádherně jasno, klidný vítr..vypustil jsem poštáky na prolet....dnes dravec překvapil byl tu hned do 2. minut!!!!! jen jsem uslyšel svištění odporu větru a zrychlení holubu, naštěstí nechytil...ale pořád se držel v blízkosti, tak jsem raději holuby uzavřel..kdybych nestál nad holubníkem...tak by atakoval sedící holuby na holubníku..tak jsem je uzavřel...pro pozdní holoubata, co potřebujou rozlítat velmi tvrdé období...