Dobrý den chovatelé a hlavně chovatelé Staváků. Dnes ráno jsem vypustil do krásného slunečného rána mé Staváky s nadějí, že bych mohl shlédhnout nějaké to zaplácání a postavení. Netrvalo to dlouho a nějaké ty páry se trhly a létaly. Při pohledu na letícího holuba který právě postavil mě napadlo, kolik chovů nejen v ČR ale i u sousedů na Slovensku je založeno na právě těch letových vlastnostech které by měli bez problémů zvládat. Proto píši sem, aby i Vy, další chovatelé, kteří máte ještě stavící Staváky jste se pochlubily se svými holuby, jejich výkony a výsledky. Vím jak je těžké zachytit holuba na fotografii přímo v letu, proto sem dávám holuby shánějící si něco k potravě na zemi. Ale jestli že se někomu přeci jen povede zachitit na fotografii letícího nebo snad stavícího holuba, nebojte se a pochlubte se a když ne, pochlubte se taky. S pozdravem V. Škvor.
ČS som choval už v r.1962 a už vtedy bolo ich stavanie na ústupe... No a v dnešnej dobe, kedy sa už chovajú aj vo volierach, musíme sa uspokojiť s pekným exteriérom (určite sa ešte v niektorých chovoch nájdu jedinci s kvalitným stavaním). ČS na foto je tiež z voliérového chovu.
Zdravím všechny holubáře,ČS chovám převážně bělopruhé a co týká stavění je to různé.Nejlépe stavějí červení a žlutí.dále modří a černí,ale ůplně nej jsou jejich kříženci
Od jara chovám holuby na volno do podzima. Po odlétnutí hřivnáčů a spěvného ptactva pouštím příležitostně kvůli dravcům,kterých je v okolních lesích požehnaně.Ale i pro ně nějakého nestandartního výletka pustím
Tato holibička hnédá bělopruhá kterou jsen získal asi jako čtyřletou se poprvé dostala na volno asi ve4,5letech.Vpáru byla se žemlákem a po pár dnech jsem žasl a ne jen já co předváděli
Niekedy okolo r. 1970 som si dal do chovateľského časopisu inzerát, že kúpim kvalitne stavajúcich ČS s tým, že na farbe a ani kresbe mi nezáleží. Dodnes mi nikto neodpovedal... Moja ponuka už síce neplatí, ale veľmi rád sa nechám pozvať k prehliadke chovu, kde ešte staváci aspoň sem tam stavajú - rád by som videl ako "zlepia" krídla a niekoľkokrát to opakujú...
Zdravím volejte na 608371777 nebo mrkněte na www.jarute.wbs.cz tam je kontakt