Vkládám nové vlákno: směs základních barev a jen jedna není základní barvou, ač se po staru za základní barvu bere. Samozřejmě je to špatně. Uhodnete, která to je? Nápověda: Chybí tam hnědá základní řada.
Pro pana Veselého: Počkejte, prosím, s odpovědí tak týden, díky
Jo jasně žlutá je rozředěná červená,ale je tam taky černej holub a modří v ruzných vzorcích to by podle mě měla být také jedna barva .Pokudud bych považoval za základní černou i modrou pak bych musel považovat za základní i stříbřitou (plnobarevnou červeně popelavou).Zakladní bych říkal jen čevené dominatní ,modré(nebo černé) a hnědé.Těším se na vysvětlení já bych tam ty nezákladní viděl dvě.
Tak já myslím, že už i pana Saša Veselého můžeme nechat promluvit. S tím týdnem jsem to přehnal, ale znáte to - Vánoce. A kdo by se teď zabýval holuby a ještě k tomu nějakými kříženci. Dali jsme šanci i dalším a tak mám radost, že na to někdo další zareagoval a navíc správně. Všichni co odpověděli, že žlutá, mají pravdu. Jen přispěvatele s nickem postak se zeptám proč si myslí, že by tam měly být nezákladní dvě?
J. Kafka
Z druhého záberu som vystrihol časť, ten hohub s bielym chvostom a červenými pásami ako celý vyzerá, je červenoplavý ? vďaka
pekol
napsal(a):
Z druhého záberu som vystrihol časť, ten hohub s bielym chvostom a červenými pásami ako celý vyzerá, je červenoplavý ? vďaka
Ano, červeně plavý, pruhový. Není to bělouš. Ty já (ještě) nemám. To je holoubek po červených rodičích, tak proto je tam na ocase čistější (bělejší) "popel", než u heterozygotů s modrými.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.126
Copak se Vám pane Kafka nelíbí na křížencích, vždyt křížením se docílilo mnoha druhů, a také samozřejmě mutací.Já osobně mám radost když mi po dvoře běhají pestrobarevní holuby.A je li to křížák nebo plemeno mi hlavu nedělá.,Mám je rád.Hezký večer
No, abych řekl pravdu nelíbí se mi kříženci. Kdepak. Mně uchvátí hejno, kde je jeden holub jako druhý. Bohužel to není vidět a asi ani nikdy nebude
Potřeboval bych, aby se sezony změnily v půl roky, aby vše šlo rychleji, aby ti výletci byli už dospělí za měsíc a už měli zase mladé. Takhle se díváte rok nebo dva na křížence, máte rozptýlenou pozornost na znaky, které byste měl sledovat u čistého plemene a čas neletí jak má a musíte toho křížence mít, protože jak správně říkáte, bez nich se novinka neudělá.
Dvěma jsem myslel,že se často označují jako základní čená ,modrá ,červená a žlutá.Tak modrá je plavá od černé ,nebo černá plnobarevná od modré.nevím jak je to správně,ale obě základní být nemohou. Proto jestliže tam vidím červenou,žlutou modrou a černou napsal jsem,že vidím dvě nezákladní žlutou a černou(nebo modrou).protože vím že to tak správné nebude napsal jsem ,že se těším na vysvětlení
postak
napsal(a):
Dvěma jsem myslel,že se často označují jako základní čená ,modrá ,červená a žlutá.Tak modrá je plavá od černé ,nebo černá plnobarevná od modré.nevím jak je to správně,ale obě základní být nemohou. Proto jestliže tam vidím červenou,žlutou modrou a černou napsal jsem,že vidím dvě nezákladní žlutou a černou(nebo modrou).protože vím že to tak správné nebude napsal jsem ,že se těším na vysvětlení
Býval bych Vám napsal pořádnou odpověď, ale při odeslání to po mě chtělo přihlásit, ač jsem byl přihlášen a tím se mi to smázlo, takže co tam přibližně stálo:
Jsem rád, že jste to rozvedl. Bavíme se. To, že modrá je plavou od černé a nebo černá je plnobarevnou od modré je(pro opravdové šťouraly ta druhá varianta je správnější, jelikož je původnější) je v podstatě jedno. Obě patří do základní černé pigmentace. Nehledě na vzorky na křídlech či rozprostřenost nebo plavost. To, že je tam plnobarevně šedohnědý holub (myšák), netřeba řešit, jelikož patří rovněž do černé pigmentace. Na snímku vidíme černou pigmentaci v různých formách a popelavě červenou. Tečka.
Já bych se měl taky při zadáních vyjadřovat přesněji, bavíme se o základních barevných řadách. Stojících na třech druzích základních holubích pigmentacích (černá, hnědá, popelavě červená).
hrabal1
napsal(a):
Je tam aj iná zaujímavost, ten "jednopružák" má svetlejšie hroty krídel, ako napríklad ten pri krmítku. Ak teda ten "jednopružák" vpravo/1 foto/ má skutočne čierny pruh.
heh:-) s tím modrým jednopružákem Vás uvedu v realitu. Je to velmi pozdní výletek. Všechny letky má holouběcí. Taktéž ramenní, loketní letky a velké krovky loketní s pruhy na křídlech má holouběcí. Stačil přepeřit pouze hlavu, předek a přední část štítu. Takže ty velké krovky křídelní nesoucí na sobě vzorek prvního pruhu je částečně překryt adultními krovkami středními. Vyříznu detailnější foto, bude vidět, že jsou kulatější a modřejší.
S plavými je pekná práca, tento 1,0 je po - otec modrý a matka žltoplavá, je to aj na ňom vidieť BAB+ D+d (škoda, že sa nedajú vložiť indexy, alebo neviem ?)
tono
napsal(a):
Tak co ta pololetní otázka? Za chvíli je konec roku.Když už byla zmíňená červ.plavá pruhová,tak určitě tam je modrá pruhová. Kdo se hlási dále?
Tak jsem to odhadl dobře, že kdo by se zajímal o křížence Kromě těch pár přispěvatelů, co se snaží a jde jim to. No tak kdo se hlásí dále? Co tam je ještě za plavé barvy?
pekol
napsal(a):
S plavými je pekná práca, tento 1,0 je po - otec modrý a matka žltoplavá, je to aj na ňom vidieť BAB+ D+d (škoda, že sa nedajú vložiť indexy, alebo neviem ?)
1.V minulej sezóne som odchoval od holuba na obrázku a žltoplavej holubici
dve žltoplavé holubice BA- d-, dvoch žltoplavých holubov asi BAB+ dd, sú trochu namodralé (alebo BABA dd ?) a jednú modrú čiernopásavú holubicu B+ - D+ -.
2.Týchto dvoch žltoplavých holubov chcem napáriť na modré čiernopásavé holubice B+- D-. Moj plán je získať aj rozriedené modré holubice B+- d-.
3.Tieto potom dávať na modrých holubov. Odchovať modrých holubov samcov štiepiteľných na rozriedenú modrú (striebornú, silver, v Nemecku blaufahl)a ďalej ich páriť s rozriedenými modrými čiernopásavými holubicami (striebornými) a odchovať aj viac holubov samcov v tomto raze (strieborné).
Pokiaľ ich dobre rozhodíme po Slovensku, možno aj Česku, tak by sa tento ráz mohol vyskytovať skoro bežne vo viacerých chovoch modrých angličanov.
Keď mi niekto pomôže s vhodným genetickým materiálom, tak to pôjde rýchlejšie
Peter
Pridajte nejaké foto a názor
pekol
napsal(a):
1.V minulej sezóne som odchoval od holuba na obrázku a žltoplavej holubici
dve žltoplavé holubice BA- d-, dvoch žltoplavých holubov asi BAB+ dd, sú trochu namodralé (alebo BABA dd ?) a jednú modrú čiernopásavú holubicu B+ - D+ -.
2.Týchto dvoch žltoplavých holubov chcem napáriť na modré čiernopásavé holubice B+- D-. Moj plán je získať aj rozriedené modré holubice B+- d-.
3.Tieto potom dávať na modrých holubov. Odchovať modrých holubov samcov štiepiteľných na rozriedenú modrú (striebornú, silver, v Nemecku blaufahl)a ďalej ich páriť s rozriedenými modrými čiernopásavými holubicami (striebornými) a odchovať aj viac holubov samcov v tomto raze (strieborné).
Pokiaľ ich dobre rozhodíme po Slovensku, možno aj Česku, tak by sa tento ráz mohol vyskytovať skoro bežne vo viacerých chovoch modrých angličanov.
Keď mi niekto pomôže s vhodným genetickým materiálom, tak to pôjde rýchlejšie
Peter
Pridajte nejaké foto a názor
1.Takže jestliže jste odchoval od tohoto samce nějaké žluté a jednumodrou samici tak tento holub je dvojí heterozygot jednou v alele BAB+ tedy červená pigmentace a černá a podruhé Dd. Jestliže se sešel s BA-d-, tak to sedí, eště by tam měla vypadnout červená holoubata samci. Ale poměr se namixoval zrovna takhle.
2. Žluté syny je otázka co jsou zač, mohou být buď BAB+ dd nebo i BABA dd a nebo každý samec jiný. BAB+ dd by měli mít tmavé skvrnky na peří. Takže to musíte dobře prohlídnout(vyfotit) a vyzkoušet. Ale vize je správná. Samce dejte na modré samičky. Pokud jsou BAB+ dd, máte vyhráno. Pokud BABA dd, máte to o generaci dál. Pokud to bude podle první varianty, vylíhnou se červení samci 25%, modří samci 25%, žluté samice 25% a konečně stříbřité samice 25%. Modří samci B+B+ Dd jdou rovněž použít na modré holubice. Dají 25% mláďat stříbřitých a budou to samičky.
Juraj Kafka
všechno čo má vzorky je kombinácia plnofarebnej a plavej,spomínali sa len dve pigmentácie, hnedú zadavateľ vylúčlil. tieto dve nám faktor dilute môže rozšíriť a dalšie dve farby a tie môžu byť znova v kombinácií plnofarebnej a plavej-čiže vzorky. To všeobecne, lebo buď nemám dobrý monitor, alebo oči. Ten " čierny holub" sa mi na obrazovke javí ako hetero vzorek- pigmentáciu spravidla oslabí ale vyšší stupeń nižšiu vzorku napr.tmavú prekryje. Žeby bol plnofarebne šedohnedý! Prispievateľ tam spomenul modroplavú! je to novodobý výmysel . Z čiernej pigmentácie/aká je po celom operením / Vám rozostavením a oslabením toho samého pigmentu vznikla čiernoplavá, ktorá má vžitý názov modrá. Pod modroplavou sa spravidla myslí niečo iné! Hoci niektorí vieme, čo ste tým myslel, tak to neberte osobne.
mysak
napsal(a):
1.Takže jestliže jste odchoval od tohoto samce nějaké žluté a jednumodrou samici tak tento holub je dvojí heterozygot jednou v alele BAB+ tedy červená pigmentace a černá a podruhé Dd. Jestliže se sešel s BA-d-, tak to sedí, eště by tam měla vypadnout červená holoubata samci. Ale poměr se namixoval zrovna takhle.
2. Žluté syny je otázka co jsou zač, mohou být buď BAB+ dd nebo i BABA dd a nebo každý samec jiný. BAB+ dd by měli mít tmavé skvrnky na peří. Takže to musíte dobře prohlídnout(vyfotit) a vyzkoušet. Ale vize je správná. Samce dejte na modré samičky. Pokud jsou BAB+ dd, máte vyhráno. Pokud BABA dd, máte to o generaci dál. Pokud to bude podle první varianty, vylíhnou se červení samci 25%, modří samci 25%, žluté samice 25% a konečně stříbřité samice 25%. Modří samci B+B+ Dd jdou rovněž použít na modré holubice. Dají 25% mláďat stříbřitých a budou to samičky.
Juraj Kafka
Chcem vyskúšať aj inú kombináciu. Priateľ mi slúbil požičať holuba samca červeného dom.
mal by byť BABA CTCT D+D+ (na obrázku), taktiež ho chcem dať na žltoplavú holubicu (možno aj na modrú)
1. generácia by mali byť mláďatá červené, ale štiepiteľné na plavosť a dávať ich znova do plavých. Dúfam, že sa mi to podarí a budú aj krásne červenoplavé. Do "kríženia" chcem dať len tie najlepšie holuby. Som zvedaví ako to dopadne. Takéto a podobné kombinácie urobia aj ďalší chovatelie v rámci nášho klubu. Peter
A Vy tam nemáte červeně plavé pruhové? Loni jste tam měl jednu holubici, ne? Být Vámi, tak tohoto dom. červ. samce použiji spíš kvůli pěkně velkému voleti na jakoukoli pořádně nohatou holubici. Samozřejmě tento samec je taky plavý. Ale "cétéčko".
Ale jestli chcete jenom pruhové "cépluska", tak vám stačí i ten červenopruhý samec heterozygot, co je na tom obrázku předtím. Zamodralé ocasy, spodek a letky vyčistíte pářením dominantů(jak červených tak žlutých) na sebe a výběrem homozygotů s co nejsvětlejšími těmito partiemi.
Kapratí nejsou?
Hezký byl angličan i sivý (Ice).
mysak
napsal(a):
A Vy tam nemáte červeně plavé pruhové? Loni jste tam měl jednu holubici, ne? Být Vámi, tak tohoto dom. červ. samce použiji spíš kvůli pěkně velkému voleti na jakoukoli pořádně nohatou holubici. Samozřejmě tento samec je taky plavý. Ale "cétéčko".
Ale jestli chcete jenom pruhové "cépluska", tak vám stačí i ten červenopruhý samec heterozygot, co je na tom obrázku předtím. Zamodralé ocasy, spodek a letky vyčistíte pářením dominantů(jak červených tak žlutých) na sebe a výběrem homozygotů s co nejsvětlejšími těmito partiemi.
Kapratí nejsou?
Hezký byl angličan i sivý (Ice).
Ďakujem za podnety. Pozrel som dôkladne maladých žltoplavých samcov, jeden z nich má dve tmavé škvrnky na chvoste a ten druhý jedno tmavé pierko na krídle. Takže väčšia šanca, že to budú BAB+ dd. Červenoplavé holubice už nemám, včera som dal preč aj tu druhú. Červeného CT chcem zaradiť do chovu pre jeho prednosti - veľkosť, postava, fúklosť. Červené AH sú u nás a v celej Európe momentálne v najvyššej kvalite. Plavých s pásmi (s výnimkou modrých) je málo, ale sú kvalitné.
Sivých angličanov som ešte nevidel, ako by sa dali urobiť? Ich vzorec ? Foto.
Peter
Holub na obrázku by mal byť BABA CC+ D+d, je z chovu Borisa Bocka
pekol
napsal(a):
Ďakujem za podnety. Pozrel som dôkladne maladých žltoplavých samcov, jeden z nich má dve tmavé škvrnky na chvoste a ten druhý jedno tmavé pierko na krídle. Takže väčšia šanca, že to budú BAB+ dd. Červenoplavé holubice už nemám, včera som dal preč aj tu druhú. Červeného CT chcem zaradiť do chovu pre jeho prednosti - veľkosť, postava, fúklosť. Červené AH sú u nás a v celej Európe momentálne v najvyššej kvalite. Plavých s pásmi (s výnimkou modrých) je málo, ale sú kvalitné.
Sivých angličanov som ešte nevidel, ako by sa dali urobiť? Ich vzorec ? Foto.
Peter
Holub na obrázku by mal byť BABA CC+ D+d, je z chovu Borisa Bocka
V tom případě je spárujte s modrými holubičkami. A jak jsem řekl, modří samci z tohoto spojení vzniklí budou pro Vaši práci také vhodní. Možná by bylo dobré dát tohoto dom. červeného samce (foto ze včera) na žlutopruhou holubici. Získal byste i žlutá CTéčka. Se světlým zobem.
Holub na obrázku nyní je kapratý, tak to by byli pěkní i modří kapratí, že?
hrabal1
napsal(a):
všechno čo má vzorky je kombinácia plnofarebnej a plavej,spomínali sa len dve pigmentácie, hnedú zadavateľ vylúčlil. tieto dve nám faktor dilute môže rozšíriť a dalšie dve farby a tie môžu byť znova v kombinácií plnofarebnej a plavej-čiže vzorky. To všeobecne, lebo buď nemám dobrý monitor, alebo oči. Ten " čierny holub" sa mi na obrazovke javí ako hetero vzorek- pigmentáciu spravidla oslabí ale vyšší stupeń nižšiu vzorku napr.tmavú prekryje. Žeby bol plnofarebne šedohnedý! Prispievateľ tam spomenul modroplavú! je to novodobý výmysel . Z čiernej pigmentácie/aká je po celom operením / Vám rozostavením a oslabením toho samého pigmentu vznikla čiernoplavá, ktorá má vžitý názov modrá. Pod modroplavou sa spravidla myslí niečo iné! Hoci niektorí vieme, čo ste tým myslel, tak to neberte osobne.
Abychom udrželi vlákno tak zpět ke křížencům.
Pane Hrabal, nezbývá než souhlasit.
k tomu černému holubu - je to jisto jistě heterozygot, jednoho rodiče měl modrého.
Šedohnědý holub francouzské bagdety je myslím homozygot. Nic tam, zdá se, neprosvítá. Ale to nemusí být vždy pravda.
mysak
napsal(a):
V tom případě je spárujte s modrými holubičkami. A jak jsem řekl, modří samci z tohoto spojení vzniklí budou pro Vaši práci také vhodní. Možná by bylo dobré dát tohoto dom. červeného samce (foto ze včera) na žlutopruhou holubici. Získal byste i žlutá CTéčka. Se světlým zobem.
Holub na obrázku nyní je kapratý, tak to by byli pěkní i modří kapratí, že?
Žlté CT sa určite zídu, ale predpokladám, že pri CTC+ asi intenzita farby nebude bohvie čo.
Ale znova do plavých pásavých sa tiež zídu. Hlavne mať dobrú evidenciu aj s genetikou (vzorce). Kapraté - jarabé AH nie sú príliš v obľube, ale pokiaľ by boli vynikajúce v type, tak by sa to mohlo rýchlo otočiť . Peter
pekol
napsal(a):
Žlté CT sa určite zídu, ale predpokladám, že pri CTC+ asi intenzita farby nebude bohvie čo.
Ale znova do plavých pásavých sa tiež zídu. Hlavne mať dobrú evidenciu aj s genetikou (vzorce). Kapraté - jarabé AH nie sú príliš v obľube, ale pokiaľ by boli vynikajúce v type, tak by sa to mohlo rýchlo otočiť . Peter
Intenzita nebude znát.
Kapratí nejsou v oblibě? No zřejmě kapratost narušuje vzhled rozety na šítech ne?