Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.1.2011 18:18
pekol

XXX.XXX.57.163

Dnes si našom plote a stromoch výnimočne odpočíval tento dravec. Odborníci - aký je to druh ?
Chytí aj väčšie holuby? Cez víkend chcem púšťať! smajlík Vďaka za odpoveď. Peter

13.1.2011 19:08
mipa

XXX.XXX.56.85

Pre holuby nebezpecny predator , myslim ze sokol stahovavy.:-(

13.1.2011 19:21
mirlub

XXX.XXX.128.127

mipa napsal(a):
Pre holuby nebezpecny predator , myslim ze sokol stahovavy.:-(

Mipo , je lépe nemyslet, ale vědět !!!! Hádání je k ničemu a jen zavádí. Jde stoprocentně o samečka Krahujce obecného. Pro holuby je nebezpečná pouze samice krahujce. Samec je poměrně malý a loví v přírodě pouze drobné ptáky - maximálně do velikosti kosa. Má oproti samici malé pařáty a tak by pro něho bylo problém holuba udržet, natož udolat. Z velkého hladu by k napadnutí některého z menších plemen dojít mohlo, ale k ulovení na 99 % né. Zdraví Mirek Lubas st.:-)

13.1.2011 19:42
pekol

XXX.XXX.57.163

Tohto roku tu máme dosť vrabcov, v živých plotoch s..ú jak divý, výdatne hnoja. Asi má tu dobrú malú potravu.

13.1.2011 19:42
mirlub

XXX.XXX.128.127

Samec Krahujce obecného - velikost hrdličky zahradní !!!!

13.1.2011 19:48
mirlub

XXX.XXX.128.127

Samice Krahujce obecného. Asi o třetinu větší než samec, šedá - bez okrového zbarvení na krku a prsou !!!! Velikost zhruba poštovního holuba.

13.1.2011 20:00
pekol

XXX.XXX.57.163

Pohľad od chrbta - veľkosť cca 30 cm

13.1.2011 20:06
pekol

XXX.XXX.57.163

Tieto si v sobotu polietajú, možno si niečo vyberie:-)
Viac holubov na http://www.pekolpouter.estranky.sk/

13.1.2011 20:16
mirlub

XXX.XXX.128.127

pekol napsal(a):
Tohto roku tu máme dosť vrabcov, v živých plotoch s..ú jak divý, výdatne hnoja. Asi má tu dobrú malú potravu.

V tom je právě v této době problém. Dokud bylo na vesnicích v každém druhém domě hospodářství - slepice, krávy, koně či prasata, bylo tam sta a sta vrabců . A to jak domácích tak polních. Kolik tam však hospodářů najdete dnes ???? V posledních zhruba 20 - 25 letech poklesly stavy vrabců na nějakých 10 % původních stavů. V některých vesnicích v podhůří chybí úplně. Proto se i drobní dravci kterým tato potrava plně vyhovovala a postačovala začali zaměřovat na další možnou kořist a tou jsou bohužel právě naši holubi. Od jara do podzima o Krahujcích ani nevíme. Proč by lovili potravu kterou nejsou schopni odnést na hnízdo mláďatům. Problém začne až s příchodem zimy. V tuto dobu přes naše území protahuje velké množství Krahujců pocházejících ze Severní Evropy a ti se bohužel něčím živit musí. Tak shánějí co se dá !!! Takže jak vidíte, za všechno vlastně může zase jako téměř vždy člověk !!! Ale asi s tim nic nenaděláme. ML.

13.1.2011 20:26
mipa

XXX.XXX.56.85

mirlub napsal(a):
Mipo , je lépe nemyslet, ale vědět !!!! Hádání je k ničemu a jen zavádí. Jde stoprocentně o samečka Krahujce obecného. Pro holuby je nebezpečná pouze samice krahujce. Samec je poměrně malý a loví v přírodě pouze drobné ptáky - maximálně do velikosti kosa. Má oproti samici malé pařáty a tak by pro něho bylo problém holuba udržet, natož udolat. Z velkého hladu by k napadnutí některého z menších plemen dojít mohlo, ale k ulovení na 99 % né. Zdraví Mirek Lubas st.:-)

Este sa mam co ucit v poznavani dravcovsmajlík,samozrejme ze pan Lubas ma pravdu:-)

13.1.2011 20:55
pekol

XXX.XXX.57.163

Pokiaľ ste dávno nevideli vrabcov, tak vám pár snímkov posielam, nafotila ich dcéra 29.12. na rovnakom mieste. Tá fotí skoro všetko:-)), ja spravidla iba holuby smajlík

13.1.2011 20:57
pekol

XXX.XXX.57.163

13.1.2011 21:32
hrabal1

XXX.XXX.219.233

Ešte taký podstatný jav pre amatérskych pozorovateľov. Teraz neviem z hlavy či všetci, ale mnoho sokolovitých dravcov/čelaď FALCOni/ ma tmavé oči. Naproti tomu čelaď Accipitri/ jastraby, haje, myšiaky, kane, orly/ prevážne žlté v rôznom odtieni. Za letu to sotva určíte, ale keď sedí ďalekohladom spolahlivo.

13.1.2011 21:53
mysak

XXX.XXX.46.80

mirlub napsal(a):
V tom je právě v této době problém. Dokud bylo na vesnicích v každém druhém domě hospodářství - slepice, krávy, koně či prasata, bylo tam sta a sta vrabců . A to jak domácích tak polních. Kolik tam však hospodářů najdete dnes ???? V posledních zhruba 20 - 25 letech poklesly stavy vrabců na nějakých 10 % původních stavů. V některých vesnicích v podhůří chybí úplně. Proto se i drobní dravci kterým tato potrava plně vyhovovala a postačovala začali zaměřovat na další možnou kořist a tou jsou bohužel právě naši holubi. Od jara do podzima o Krahujcích ani nevíme. Proč by lovili potravu kterou nejsou schopni odnést na hnízdo mláďatům. Problém začne až s příchodem zimy. V tuto dobu přes naše území protahuje velké množství Krahujců pocházejících ze Severní Evropy a ti se bohužel něčím živit musí. Tak shánějí co se dá !!! Takže jak vidíte, za všechno vlastně může zase jako téměř vždy člověk !!! Ale asi s tim nic nenaděláme. ML.

Naprostý souhlas, pane Lubasi! Přesně tak to je a ne jinak. Ta fotka samice je úchvatná.
To co říkáte, mi připomělo co jsem četl jinde - jistě většině známá věc - vakovlk v Tasmánii se taky musel něčím živit a už není. Během půl století! ho člověk zlikvidoval. Proč? Protože měly žít ovce? Kterých je všude na planetě dost? Bylo to nutné? Nejprve mnohatisívové odměny za zastřelený kus byl náhle změněn na mnohatisícovou pokutu za zastřelený kus. Není to směšné, co my lidé máme za vrtochy?

Teď na drůbeži příspěvek - "podivné kachny na Labi", proč tohle člověk dělá? Proč pustoší genofond původní divoké populace pouštěním kříženců domácích barevných plemen? Tohle by se přece mělo z přírody odstraňovat, střílet. Ne dravec, který tam patří. A proto některé názory, že co má zahnutý zobák se musí ihned zastřelit, jsou mi přinejmenším divné.
Díky za pochopení.
Juraj Kafka

13.1.2011 21:54
pedrosanchez

XXX.XXX.1.3

Trošku bych poopravil názor, že samec krahujce(který je opravdu na fotografii) nenapadne holuba. V zimě k nám zalétají dravci ze severských zemí, jsou trochu tmavší než naši ale hlavně se nebojí lidí a jsou trošinku dravější. Krahujčí severská samice udělá holuba jako nic, sameček s obtížemi ale hlad je hlad. Pedro

13.1.2011 22:32
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.117.121

Pánové, plodná diskuse, krásní ptáci. Obdivuji vše, co má zahnutý zobák. Holuby si musíme ohlídat. Jarda Pokorný

13.1.2011 23:00
st.toman

XXX.XXX.32.219

Moje řeč, Taky obdivuji ptáky se zahnutým zobákem. Andulky, korely, rosely,ary atd a atd. Ty ostatní taky obdivuju, ale úplně z blízka, tak je mam nejradši. Jo, jak říká Beda, "někdo má rád holky a jiný zase vdolky". Kdyby jsme byli všichni stejní, zač by to potom stálo? Jo, zapoměl jsem ještě na jeden zahnutej zobák. Mám doma bílou barnaveldku a tu mi vyhodili z výstavy, že prej má zahnutej zobák. A pak že né. Zdraví všechny rozumné St. Toman
smajlík

14.1.2011 00:35
mirlub

XXX.XXX.128.127

pedrosanchez napsal(a):
Trošku bych poopravil názor, že samec krahujce(který je opravdu na fotografii) nenapadne holuba. V zimě k nám zalétají dravci ze severských zemí, jsou trochu tmavší než naši ale hlavně se nebojí lidí a jsou trošinku dravější. Krahujčí severská samice udělá holuba jako nic, sameček s obtížemi ale hlad je hlad. Pedro

Ahoj Pedro.
Vždyť jsem psal v prvním příspěvku že pro holuby je nebezpečná pouze samice a né samec. Holuba udělá i místní samice. Ty severské zas tak o moc větší nejsou. Krahujci způsobují v zimě na holubech ( hlavně těch drobnějších ) určitě větší ztráty než jestřábi. I když právě jim se přičítá to největší zlo. Je to však v tom, že to co je větší než kos a má křivý zobák je pro většinu lidí automaticky jestřáb a tím to končí. Krahujců je oproti jestřábům několikanásobně více. Ale nemůžem všichni znát všechno a ani po vás to nikdo nechce. Taky bych rád lépe znal brouky ryby nebo rostliny. Už o tom ale roky hovořím a o moc dál jsem se ve znalostech nedostal a asi už ani nedostanu. Vždyť nepoznám ani všechna plemena holubů, natož jejich rázy. Taky mě štve když příjdu o holuba, ale dost často to je mojí blbostí. Pravdou je, že když srazí k zemi holuba krahujčí samice, je ještě dlouho holub živý. Ani samice nemá totiž pařáty a hlavně drápy tak dlouhé, aby chyceného ptáka ve velikosti holuba propýchla drápy a spůsobila jeho okamžitou smrt. Jestřáb ano. Zmáčkne a je vymalováno. Krahujec spíš holuba ubije. Stalo se mi, že jsem odjel na hodinu od holubů a po příjezdu vyplašil ze země samici krahujce co seděl na chyceném kotrlákovi. Po zahradě bylo několik míst s kupou peří, jak s krahujcem kotrlák popojížděl. Do té doby než mu došla síla se bránit. Měl ze zad již vytrhané kusy masa, ale stále ještě žil. A to je kotrlák jedním z těch malých a ohroženějších plemen. Být doma, mohl jsem jistě něco dělat, ale takhle již bylo pozdě. Samozřejmě že jsem taky nadával : " Ta ku.......... jedna křivozobá, zase toho nejlepšího" !!!! Je to ale jako s tím chlebem, také vždy padne máslem k zemi !!!! Nemá cenu někoho přesvědčovat o užitečnosti dravců. Kdo chce tak to pochopí sám, kdo ne tak nepomůže nic k tomu aby měl dravce rád. Nejlépe to bere Sláva Toman. S nadsázkou !!! Tak všem přeji ať těch srážek s dravci je co nejméně. Přežili jsme to doteď a přežijem to i do budoucna. Ale ono nám opravdu nic jiného nezbývá. Tak ať se daří ML.

14.1.2011 08:51
dorm

XXX.XXX.64.242

pekol napsal(a):
Pokiaľ ste dávno nevideli vrabcov, tak vám pár snímkov posielam, nafotila ich dcéra 29.12. na rovnakom mieste. Tá fotí skoro všetko:-)), ja spravidla iba holuby smajlík

mimochodem krásná fota:-)

15.1.2011 00:00
bushido

XXX.XXX.160.127

Patří mezi menší druhy dravců. Dosahuje velikosti holuba, samec je dokonce ještě o něco menší, jako u většiny dravců. Co se mu nedostává na velikosti, dohání na odvaze, rychlosti a neohroženosti. Živí se nejčastěji drobnými pěvci, jež loví bleskovým útokem při průletu kolem porostů, v nichž se drobní pěvci zdržují. Je velmi těžké ho zahlédnout, a to navíc jen na malý okamžik, protože je velmi nedůvěřivý a plachý. Nejraději hnízdí v hustých smrkových porostech.
smajlíksmajlík :-))

15.1.2011 07:24
justovi

XXX.XXX.214.14

16.1.2011 00:33
mysak

XXX.XXX.46.80

pekol napsal(a):
Dnes si našom plote a stromoch výnimočne odpočíval tento dravec. Odborníci - aký je to druh ?
Chytí aj väčšie holuby? Cez víkend chcem púšťať! smajlík Vďaka za odpoveď. Peter

Jistě, je to nepříjemné, zvlášť když chytí toho nejlepšího a nejvitálnějšího holuba (ti méně vitální totiž prosedí den v holubníku). Pohled na načatého holuba, který eště žije je velmi bodající u srdce. Taky kleju jak amina. Ale můžu se zlobit leda na sebe, že jsem holuby řádně nezajistil. Jsou horší návštěvníci, mimochodem taky dvounozí. Ti zdolají i zámek. Mě se to naštěstí zatím nestalo, ale jiným bohužel ano.
Jinak choroby taky zařídí selekci, že přežije a namnoží se to méně odpovídající vzorníku. A takový herpes nebo salmoška, to jsou kamarádíčkové, že vás mnohdy neopustí ani v nouzi nejvyšší.
Juraj Kafka

13.2.2011 21:19
petrovicky

XXX.XXX.64.242

smajlík takto to dopadne kdyš se potká bubláb s jestřábemsmajlík

17.2.2011 17:04
jackiv

XXX.XXX.59.152

To je pravda,že to vždycky naštve když dravec vyhraje,ale taky potěší,když je to naopak.Moji Čeští rejdiči tuto zimu vyhrávají 3:2.Ne že bych o to stál,ale je opravdu radost vidět,jak jsou ti prckové ostražití a obratní.Ta ostražitost mne sice stála dva holuby,ale ti mladí teď aspoň ví na co si mají dávat pozor.J.Jackiv

17.2.2011 21:26
petrovicky

XXX.XXX.64.242

:-(V nabídce k obědu má několik altenburáků+několik nepovedených staváků,ale ti mu nejedousmajlík

17.2.2011 21:31
petrovicky

XXX.XXX.64.242

:-(ale bubláčka ke svačince to anosmajlík

18.2.2011 10:17
justovi

XXX.XXX.214.14

" Kočičák cvičený pro zahánění dravců spolehlivě ochrání váše holuby " - tuto radu i s obrázkem nám poslal jeden dobrý kamarád. (LAJ)

18.2.2011 17:58
petrkabele

XXX.XXX.242.244

To jo no.

19.2.2011 11:55
mysak

XXX.XXX.46.80

Tak přátelé co myslíte, je to samice nebo samec? U mě dnes něco podobného jako je na obrázku možná ještě trochu tmavšího chytlo vrabce. Tak prosím ty, kdož měli to "štěstí" vidět krahujce alespoň na minutu.

19.2.2011 12:46
pedrosanchez

XXX.XXX.1.3

mysak napsal(a):
Tak přátelé co myslíte, je to samice nebo samec? U mě dnes něco podobného jako je na obrázku možná ještě trochu tmavšího chytlo vrabce. Tak prosím ty, kdož měli to "štěstí" vidět krahujce alespoň na minutu.

Protože není vidět hlava z boku trošku to mate, ale pokud má rezavě narudlou část hlavy za očima, což si myslím že má ,tak je to sameček(krahujce). Pedro

19.2.2011 13:20
mysak

XXX.XXX.46.80

Ještě přidám odkaz na obsáhlou galerii tohoto dravce, abychom viděli jak je variabilní ve zbarvení. Je to pro poznání určitě dobré, i pro zjištění jestli samec může zdolat holuba nebo ne.

http://www.birdguides.com/iris/pictures.asp?mode=search&sp=030129&rty=0&r=1&off=281100&v=0

19.2.2011 13:28
mysak

XXX.XXX.46.80

pedrosanchez napsal(a):
Protože není vidět hlava z boku trošku to mate, ale pokud má rezavě narudlou část hlavy za očima, což si myslím že má ,tak je to sameček(krahujce). Pedro

No Pedro je to podle autora fotografie samice. A jak jsme řekl podobně zbarvená mi tu okupuje holuby. Předtím jsem byl ujištěn, že samec holuba "neudělá" a já jsem tohohle viděl na holubovi. Tak jsem zapochyboval, že by to samec nesvedl, protože to mělo taky narezlý líce. Ale jak vidím na zmiňované galerii je variabilita zbarvení jak samic tak samců poměrně široká. Říkám to proto, že v ten krátký moment, kdy má člověk možnost spatřit tohoto dravce mu moc na rozeznávání nezbývá, a proto v hlavě utkví jen to, co si stihne všimnout. Mě sem léta lítaly samice klasicky zbarvené, světlejší bez náznaku rzi na spodině či lících, prostě klasicky mourované, s výrazným nadočním světlým pruhem, a plášťovou barvou hnědošedou. Tohle bylo na samici dost tmavé a tak mě to mátlo. Ale rozpětí křídel bylo asi větší. Já to nesvedu odhadnout. Popravdě řečeno já jsem snad samce eště neviděl. Natož abych ho srovnával s velikostí hrdličky jak se často uvádí. Nakonec podle představy velikosti holuba to bylo stejně velké. Možná menší. Takže kde je pravda?
tady přikládám foto od stejného autora, tey foto samce.

19.2.2011 19:11
pedrosanchez

XXX.XXX.1.3

mysak napsal(a):
No Pedro je to podle autora fotografie samice. A jak jsme řekl podobně zbarvená mi tu okupuje holuby. Předtím jsem byl ujištěn, že samec holuba "neudělá" a já jsem tohohle viděl na holubovi. Tak jsem zapochyboval, že by to samec nesvedl, protože to mělo taky narezlý líce. Ale jak vidím na zmiňované galerii je variabilita zbarvení jak samic tak samců poměrně široká. Říkám to proto, že v ten krátký moment, kdy má člověk možnost spatřit tohoto dravce mu moc na rozeznávání nezbývá, a proto v hlavě utkví jen to, co si stihne všimnout. Mě sem léta lítaly samice klasicky zbarvené, světlejší bez náznaku rzi na spodině či lících, prostě klasicky mourované, s výrazným nadočním světlým pruhem, a plášťovou barvou hnědošedou. Tohle bylo na samici dost tmavé a tak mě to mátlo. Ale rozpětí křídel bylo asi větší. Já to nesvedu odhadnout. Popravdě řečeno já jsem snad samce eště neviděl. Natož abych ho srovnával s velikostí hrdličky jak se často uvádí. Nakonec podle představy velikosti holuba to bylo stejně velké. Možná menší. Takže kde je pravda?
tady přikládám foto od stejného autora, tey foto samce.

Ti tmavší jsou určitě ze severu, aspoň tak tvrdí přátelé ornitologové. A holuba chytí i samec, nebo spíše zaútočí a i smrtelně zraní. Velikostně je veliká krahulice určitě skoro stejná jako jestřábí samec. Tmavou severskou krahulici si splete s jestřábem samcem každý, problém je v tom že krahulice je mrštnější. Já jsem teda radši když mi chodí na holuby jestřábice, mám na holubníku pár přeborníků kteří si z ní dělají celkem prdel, ale několika se to už nevyplatilo. Když tam totiž chodí jestřábice, krahulíka vyžene. Taky jsem už několikrát viděl sokola jak prohnal jestřába( schoval se do korun stromů). Několikrát jsem hodil pod sedícího dravce petardu, che málem se umlátil o stromy. Pedro

20.2.2011 01:16
justovi

XXX.XXX.214.14

Ještě vteřinku a potom se uvidí kdo z koho....ale jsou to nervy !!!! (LAJ)

20.2.2011 01:32
justovi

XXX.XXX.214.14

Výsledek útoku krahujce. (LAJ)

20.2.2011 19:01
mysak

XXX.XXX.46.80

justovi napsal(a):
Výsledek útoku krahujce. (LAJ)

Síla. Ale pokud nemá poškozené orgány, zahojí se. Do 10 dnů bude strup dole. Sice asi bude mít problémy s létáním, ale chovný bude. Jestli Ti to pomůže jako útěcha. Jinak jak jsem řekl síla na to jenom vydržet koukat. Mě takhle načal krahulík právě orgány. Udělal holubovi díru do dutiny tělní. Holub ještě žil, utratil jsem ho bez meškání.
Jinak dnes jsem tu měl zahnutý zobák, holubi o něm věděli, ale kašlali na něj. Poštolka - právě dosvačila nějakou myšku. A sledovala dvůr. No hned jsem ji střelil Nikonem. :-)

20.2.2011 20:18
mirlub

XXX.XXX.128.127

pedrosanchez napsal(a):
Ti tmavší jsou určitě ze severu, aspoň tak tvrdí přátelé ornitologové. A holuba chytí i samec, nebo spíše zaútočí a i smrtelně zraní. Velikostně je veliká krahulice určitě skoro stejná jako jestřábí samec. Tmavou severskou krahulici si splete s jestřábem samcem každý, problém je v tom že krahulice je mrštnější. Já jsem teda radši když mi chodí na holuby jestřábice, mám na holubníku pár přeborníků kteří si z ní dělají celkem prdel, ale několika se to už nevyplatilo. Když tam totiž chodí jestřábice, krahulíka vyžene. Taky jsem už několikrát viděl sokola jak prohnal jestřába( schoval se do korun stromů). Několikrát jsem hodil pod sedícího dravce petardu, che málem se umlátil o stromy. Pedro

Ahoj všem.
Velikostně je veliká krahulice určitě skoro stejná jako jestřábí samec ???? - No větší blbost jsem ještě neslyšel. Krahujčí samice - a ta opravdu velká - dosahuje tak asi něco přes půlku velikosti samce jestřába - vizuálně, váhou ani to né !!!! Samice jestřába je ještě o hodně větší než samec.
Několik faktů :
Hmotnosti - Jestřáb - samice - 628 - 1300g, samec - 601- 920 g.
Krahujec- samice - 178 -297 g, samec - 108 -186 g.
To vše ověřeno u několika set - možná i tisíců - jedinců každého z těchto predátorů.
Dělám ornitologii už přes 30 let a tak opravdu vím o čem mluvím. Samečci krahujců se dají na rozdíl od holubů určit již při kroužkování na hnízdě. Jsou o poznání menší než samice a proto i kroužek se jím davá menší než samicím. U samic prvního roku může být náznak okrové barvy v oblasti hlavy. Stará samice je vždy pouze šedá. Mladí samci krahujce - první rok života - naopak nejsou ještě tak pestře vybarvení jako staří jedinci. U starých samců je okrová barva na lících a prsou daleko intensivnější !!!!
U všech tvorů, tedy i u krahujců jsou jedinci narození v severnější oblasti větší než ti narození na jihu ( viz. tygři, vlci,medvědi atd.) , ale není to pravidlem. Proto bych si ani jako ornitolog nikdy nedovolil tvrdit, že tenhle chycený jedinec je ze severu protože se mi jeví o dost větší než místní populace. Na růstu má totiž vliv daleko víc činitelú než pásmo kde se ten či onen narodil.
To jen pro osvětlení a uvedení toho, co se napíše na pravou míru. Dalo by se toho napsat mnoho, ale musel by tomu také někdo naslouchat.
Vydržte ještě do začátku dubna a pak už vám od krahujců nebude mnoho hrozit. O jestřábovi vám to tvrdit nebudu- lhal bych.Koncem března a začátkem dubna opět přiletí drobní ptáci a ti jsou pro krahujce daleko snadnější a přirozenější kořistí než naši holubi. Proto jim dají přednost. Tak ať se vám v chovu daří !!!
S pozdravem ML.

20.2.2011 20:35
petrovicky

XXX.XXX.64.242

:-)hrozný DRAVEC ta poštoka-smajlík dravec vysokého letu,který holubům neublíží,ba naopak velice užitečná,ale bohu žel její stavy také pruce klesají.Před X lety jsem umístnil v revíru o rozloze asi 2tisíce hektarů šest budek které obsadily a vyváděly mladé, plus páry které v senících a přírodních hnízdech též fungovaly.Vdnešní době kdy se používají jedině ekologické prostředky v zemědělství těžko napočítám dva párky tohoto DRAVCEsmajlíkA JAK TO PŮJDE DÁLsmajlík

20.2.2011 21:19
mirlub

XXX.XXX.128.127

petrovicky napsal(a):
:-)hrozný DRAVEC ta poštoka-smajlík dravec vysokého letu,který holubům neublíží,ba naopak velice užitečná,ale bohu žel její stavy také pruce klesají.Před X lety jsem umístnil v revíru o rozloze asi 2tisíce hektarů šest budek které obsadily a vyváděly mladé, plus páry které v senících a přírodních hnízdech též fungovaly.Vdnešní době kdy se používají jedině ekologické prostředky v zemědělství těžko napočítám dva párky tohoto DRAVCEsmajlíkA JAK TO PŮJDE DÁLsmajlík

Pokud chcete vidět na videu jak se získávají údaje o věku, váze , tahu a biometrických datech dravců, tak se koukněte na tento odkaz. Kroužkoval jsem v loňském roce mimo jiné - 106 dospělých poštolek . Nejdříve se musí chytit a pak k tomu následuje to další. Kroužkování, určování stáří, pohlaví , měření, vážení atd. To je jen odezva na ty poštolky. Zdraví ML.
Odkaz : http://www.youtube.com/user/ornitologie
nebo přímo : http://www.youtube.com/user/ornitologie#p/a/u/0/ulPHnlgp8e0

PS : Jinak poštolky mi během hnízdního období pomohly několikrát zahnat jestřába od holubníku !!!!!! Ty mu dávaly počudit !!!! A hlavně mi ho ohlásily svým varovným křikem dřív, než jsem ho objevil já a moji holubi. Je to velký, nedoceněný pomocník holubáře. Přitom také dravec !!!!!!!!!

20.2.2011 21:49
mysak

XXX.XXX.46.80

mirlub napsal(a):

Ahoj všem.
Velikostně je veliká krahulice určitě skoro stejná jako jestřábí samec ???? - No větší blbost jsem ještě neslyšel. Krahujčí samice - a ta opravdu velká - dosahuje tak asi něco přes půlku velikosti samce jestřába - vizuálně, váhou ani to né !!!! Samice jestřába je ještě o hodně větší než samec.
Několik faktů :
To vše ověřeno u několika set - možná i tisíců - jedinců každého z těchto predátorů.
Dělám ornitologii už přes 30 let a tak opravdu vím o čem mluvím. Samečci krahujců se dají na rozdíl od holubů určit již při kroužkování na hnízdě. Jsou o poznání menší než samice a proto i kroužek se jím davá menší než samicím. U samic prvního roku může být náznak okrové barvy v oblasti hlavy. Stará samice je vždy pouze šedá. Mladí samci krahujce - první rok života - naopak nejsou ještě tak pestře vybarvení jako staří jedinci. U starých samců je okrová barva na lících a prsou daleko intensivnější !!!!
U všech tvorů, tedy i u krahujců jsou jedinci narození v severnější oblasti větší než ti narození na jihu ( viz. tygři, vlci,medvědi atd.) , ale není to pravidlem. Proto bych si ani jako ornitolog nikdy nedovolil tvrdit, že tenhle chycený jedinec je ze severu protože se mi jeví o dost větší než místní populace. Na růstu má totiž vliv daleko víc činitelú než pásmo kde se ten či onen narodil.
To jen pro osvětlení a uvedení toho, co se napíše na pravou míru. Dalo by se toho napsat mnoho, ale musel by tomu také někdo naslouchat.
Vydržte ještě do začátku dubna a pak už vám od krahujců nebude mnoho hrozit. O jestřábovi vám to tvrdit nebudu- lhal bych.Koncem března a začátkem dubna opět přiletí drobní ptáci a ti jsou pro krahujce daleko snadnější a přirozenější kořistí než naši holubi. Proto jim dají přednost. Tak ať se vám v chovu daří !!!
S pozdravem ML.

Já Vám naslouchám, pane. Je to stejně zvláštní, že samice krahujce, jak uvádíte s max. 300 gramy, dovede zardousit já nevím 400 gramového holuba nebo zakrslou slepičku. Měřil třeba někdo sílu stisku jejího pařátku? Nebo zkoumal někdo osvalení prsního svalstva tohoto dravce? Protože prsní svalstvo holuba je právě jedinou jeho zbraní. Aby mohl uletět. Přesto se jednou chycený holub dravci neubrání. Asi holt stačí mu šlápnout na krk. Nakonec není se co divit, když i lvice sloví mnohem těžší zvíře než je sama.
Juraj Kafka

21.2.2011 13:17
pedrosanchez

XXX.XXX.1.3

mirlub napsal(a):

Ahoj všem.
Několik faktů :
S pozdravem ML.

Hm hm hm, no když mi dlábí holuba tak jsem ji nestačil zvážitsmajlík, ale nehádám se. Možná se mi zdá óóóbrovskáá. Che a pro svoji obranu , já napsal "skoro" tak velká jako jestřábí samec(ale pravda myslel jsem stejně velká:-)). Myslím že každý rozumný holubář Vám bude naslouchat. Znát život dravců kteří nám likvidují holuby je podle mého základ úspěchu jak uspůsobit chov, když chceme chovat na volno. Krahujec s jestřábem žijí docela skrytým životem, za 29 let služby jsem pouze dvakrát objevil právě vylétlá mláďata, hnízdo nikdy. Je pravdou že ornitolog-sokolník-holubář , toť tři rozdílné osobnosti a spousta zášti a polopravd. Já jako lesník něco z každého. Tak nás klidně poučujte, my nasloucháme!!!! Pedro

21.2.2011 18:22
mirlub

XXX.XXX.128.127

pedrosanchez napsal(a):
Hm hm hm, no když mi dlábí holuba tak jsem ji nestačil zvážitsmajlík, ale nehádám se. Možná se mi zdá óóóbrovskáá. Che a pro svoji obranu , já napsal "skoro" tak velká jako jestřábí samec(ale pravda myslel jsem stejně velká:-)). Myslím že každý rozumný holubář Vám bude naslouchat. Znát život dravců kteří nám likvidují holuby je podle mého základ úspěchu jak uspůsobit chov, když chceme chovat na volno. Krahujec s jestřábem žijí docela skrytým životem, za 29 let služby jsem pouze dvakrát objevil právě vylétlá mláďata, hnízdo nikdy. Je pravdou že ornitolog-sokolník-holubář , toť tři rozdílné osobnosti a spousta zášti a polopravd. Já jako lesník něco z každého. Tak nás klidně poučujte, my nasloucháme!!!! Pedro

Pedro, Pedro. No Tak se hned nerozohňuj. Opravdu nechci nikoho poučovat. Jen nechci, abysme tu byli jako rybáři. Ti taky vždycky mají mřenku velkou jako kapra a s každým dalším vyprávěním stále roste a roste. Měl jsem pocit, že se k tomu potřebuji vyjádřit a tak jsem to udělal. OK ????
Téma dravci se zde za těch několik roků přemlelo již mnohokrát . Stále je to dokola. Chtít však docílit toho, aby se dravci mohli střílet, je stejné jako chtít to aby se v obci mohlo jezdit stovkou. To už nikdy nikdo nepovolí, nezbývá než to už pochopit a už to přestat řešit. Je to opravdu zbytečné. Raději se už do těchto témat (pokud mě něco nenadzvedne jako ta velikost krahujce ) nezapojuji. Pokud jsi tu velikost myslel jako hec, tak věř, že mnozí ti klidně uvěří. Nikdo neznáme všechno, ani ty, ani já . Proto jsem tam ty váhy těchto dvou dravců uvedl, ať každý ví, kde je pravda. Každý názor má své příznivce a odpůrce , tak ať si to kdo chce přebere. Končím, dál to již neřeším.
Hezké dny a spoustu radosti z vašich holubů vám přeje ML.
PS : Pro Juraje Kafku : Kuna taky klidně zadáví pětikilového králika, několikanásobně většího než je sama. Je na to geneticky vybavená . Stejné je to s krahujcem. Je to také zbraň uspůsobená k lovu ptáků. A hlad je potvora, to pak na velikosti kořisti moc nezáleží !!!!

22.2.2011 00:50
nimels

XXX.XXX.200.29

Pro Pedra Sancheze Rodrigeze Jastraba de Lara :
Musím se Vás zastat, protože ML.st. znám jako opravdu špičkového znalce - odborníka , téměř na veškerou problematiku spojenou s ornitologií i chovem holubů. A na něj se musí vždy jen od lesa.
On nás tak trošičku vodí, tak hurá do slabších míst jeho argumentace – této zajímavé diskuse :

Jestřáb 1.0 a krahulík 0.1 – je možné – vždy - jejich snadné rozlišení ?
Váhové rozdíly jsou z uvedených inf. údajů /MLst / OK. Ale v letu tu rozdílnou hmotnost alespoň já neumím rozeznat. Hmotnost není vždy přesně úměrná velikosti. Vybarvení je u obou natolik proměnlivé, což i on sám uvádí; že při bleskovém útoku to rozezná jen opravdový ornitologický ostříž. Tak asi nejčastější vjem je pro rozlišení dravců bude i z velikosti dravce, hlavně z rozpětí křídel, délka těla v letu dravce je vnímána poněkud méně. Málokdy, a to soudím podle sebe,mám čas si prohlížet dravce při jeho útoku v potřebném klidu. Nejčastěji se tak leknu, že si ani nevzpomenu, jak se jmenuju, natož kde mám lopatku. Tak ty hodnoty : Rozpětí křídel – krahujčí 0.1 xy až 83 cm, jestřábí 1.0 od 93 – xy cm. No, tak pokud to v tom fofru, když dravec přelítne střechu činžáku a z vrchu zaútočí na přízemní holubník za domem, to opravdu ten rozdíl okolo těch cca 10 - 15 cm pokaždé lehce nerozeznáme. Opravdu věřím, že ML.st, když jich měl při kroužkování tolik v ruce, to vidí a rozezná i za svými zády. A o tom to je.
Co uloví dravec - podle své hmotnosti ?
Na vlastní oči jsem viděl zavěšeného samce krahulíka na PH, který ještě dost daleko letěl, krahulík si na něm plápolal jako kus hadru, až oba spadli na zem. Tam, pokud bych to měl nějak zobecnit, záleží na mnoha okolnostech. Mezi ně patří zkušenost, síla šoku a štěstí. Pokud to je v / +/ pro krahulíka, tak to trvá až nechutně dlouho, ale ani ten PH se z toho nedostane.
Tomuto hmotnostnímu koeficientu kořisti u krahujcovitých dravců odpovídají i schopnosti jestřába. Pokud ten nám uloví i tetřeva, kunu lesní s hmotností do 2,3 kg nebo i zajíce polního s hmotností do 6,5 kg, což je cca čtyřnásobek jeho váhy, proč by i krahulík 1.0 neumordoval holuba např. cca s dvojnásobnou hmotností ? To píše i MLst, že hlad je potvora !

Zajímavosti z odborné literatury / sokolnické /.
To, že na nepřátele holubů často spolehlivě upozorní drobní práci nebo poštolky tu bylo již uvedeno.
Zajímavé je, že káně nesnáší ve svém teritoriu jestřába a často ho i zabije. To mu umí jestřáb oplatit v době jeho hnízdění a péči o mladé, kdy je mimořádně útočný a agresivní.
Naše druhy káňat umí v hlubokém sněhu lovit i koroptve, které vybírají z děr, které si koroptve hloubí proto,aby se dostaly k potravě na rostlé zemi. Z díry není úniku.
Pokud k nám zavítají v zimě Káňata bělochvostá, umí v několika kusech na hlubokém sněhu zdolat i zajíce polního.
Spolehlivý likvidátor denních dravců je Výr velký. Škoda že jich je tak málo. Má rád jestřáby a také jako Pedro, ne vždy je podle lýček rozezná od krahulíků. Říkal mi, že je mu to jedno.
Tímto zdravím i ML.st. a rád si poslechnu, jak jsem to celý zVojtil.
:-)p.š.

22.2.2011 01:22
bushido

XXX.XXX.160.127

ja myslim že je jedno co nám žere holuby jestli samice nebo samec :-)))

22.2.2011 20:31
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.117.121

Pěkně prosím přítele Lubase o krátkou přednášku ještě o ostřížovi... Díky, Jarda Pokorný

22.2.2011 23:55
mirlub

XXX.XXX.128.127

Ahoj Pavle.
Tak jsem koukl na tvé literární dílko a říkal jsem si, kolik jsi asi dnes strávil času studiem knih, než jsi tohle jak píšeš zVojtil. No jo, důchod je důchod , to pak čas není problém !!! Máš to ale psané hezky . Pěkné odstavce a tak. No bezva, musím tě pochválit. To víš že bych ti tam pár věcí vyčetl, ale budiž. Protelefonovali jsme spolu již dříve stovky hodin a probrali i téma dravců až do největších podrobností. Nakonec z tebe vždy ale vypadlo " Jo, jo, jo, ale stejně jsou to ..... " ! Ale mám tě jako kamaráda rád a snad nám to ještě nějaký čas vydrží.
Jen si říkám, kde jsi se dočetl, že káně občas jestřába zlikviduje ??? Snad by se jí to podařilo likvidací mláďat na hnízdě. Jinak by to bylo asi stejné, jako kdybys ty honil Bolta- Bolda- nebo jak se to píše. On již v cíli, a ty na metě 20 metrů a plíce metr před tebou !!! Trabant Ferrari nedohoní a stejné je to v příměru káně - jestřáb. A ještě si neodpustím dlobnutí : " Jak jsi poznal že to na pošťákovi vlál samec krahulíka ??? " Ha, ha, ha. O tom že jsi poznal pošťáka nepochybuji - holubář jsi dobrej. Ale ti dravci !!! Ajajaj - no tam to je poněkud slabší, budeme na tom muset ještě trochu zapracovat !!! Předepíšu ti samostudium !!!!
V dnešní době internetu není problém získat spoustu různých informací o čemkoli. I tam se však je potřeba zorientovat co se dá považovat za seriozní a co za výplod fantazie. Není nad vlastní zkušenosti .
Tak ahoj, a ať ti to létá !!! Zdraví Mirek.:-):-):-)

PS : Pro kolegu Jardu Pokorného. Něco málo příště napíšu o ostřížovi. Jen tak, abych nikoho nenadzvedl. Ale teď už jdu spát !!! Foto – dospělý, mnou chycený ostříž. Koukněte a přiznejte si, co může takový prcek udělat našim holubům ????

23.2.2011 08:30
lupus4

XXX.XXX.94.19

pro milovníky VŠECH ptáků i DRAVCŮ něco na pokoukání, foto :-)
http://www.naturephoto.cz/

23.2.2011 09:11
pitbullherp

XXX.XXX.170.171

mirlub napsal(a):
Ahoj Pavle.
Tak jsem koukl na tvé literární dílko a říkal jsem si, kolik jsi asi dnes strávil času studiem knih, než jsi tohle jak píšeš zVojtil. No jo, důchod je důchod , to pak čas není problém !!! Máš to ale psané hezky . Pěkné odstavce a tak. No bezva, musím tě pochválit. To víš že bych ti tam pár věcí vyčetl, ale budiž. Protelefonovali jsme spolu již dříve stovky hodin a probrali i téma dravců až do největších podrobností. Nakonec z tebe vždy ale vypadlo " Jo, jo, jo, ale stejně jsou to ..... " ! Ale mám tě jako kamaráda rád a snad nám to ještě nějaký čas vydrží.
Jen si říkám, kde jsi se dočetl, že káně občas jestřába zlikviduje ??? Snad by se jí to podařilo likvidací mláďat na hnízdě. Jinak by to bylo asi stejné, jako kdybys ty honil Bolta- Bolda- nebo jak se to píše. On již v cíli, a ty na metě 20 metrů a plíce metr před tebou !!! Trabant Ferrari nedohoní a stejné je to v příměru káně - jestřáb. A ještě si neodpustím dlobnutí : " Jak jsi poznal že to na pošťákovi vlál samec krahulíka ??? " Ha, ha, ha. O tom že jsi poznal pošťáka nepochybuji - holubář jsi dobrej. Ale ti dravci !!! Ajajaj - no tam to je poněkud slabší, budeme na tom muset ještě trochu zapracovat !!! Předepíšu ti samostudium !!!!
V dnešní době internetu není problém získat spoustu různých informací o čemkoli. I tam se však je potřeba zorientovat co se dá považovat za seriozní a co za výplod fantazie. Není nad vlastní zkušenosti .

PS : Pro kolegu Jardu Pokorného. Něco málo příště napíšu o ostřížovi. Jen tak, abych nikoho nenadzvedl. Ale teď už jdu spát !!! Foto – dospělý, mnou chycený ostříž. Koukněte a přiznejte si, co může takový prcek udělat našim holubům ????

Ono neni káně a káně. Kamarád loňskou zimu přišel při lovu o jestřába, zabila mu jí káně rousná.
Jinak já neholubařím dlouho , ale na zahradě(v lese) mám posazeny sokolnicky vedené dravce spolu s holubama ,zakrslou drůbeží a zatím musim zaklepat divocí dravci se mé zahradě vyhýbaji,mam tedy nelétavá plemena, je otázka co by se stalo kdyby holubi odlétli o pár zahrad vedle,ale samosdřejmě nechci nabádat holubáře k tomu aby si na zahradu k holubníku dávali jestřábi.
Michal K.

23.2.2011 12:26
bushido

XXX.XXX.160.127

Dobrý den,

Nejste z kostelce nad labem? tam taky někdo má v lese holuby a drvace..

23.2.2011 13:18
pitbullherp

XXX.XXX.170.171

jsem odhalen:-)

23.2.2011 14:05
beda

XXX.XXX.79.3

právě jsem se vrátil od kachniček a kačírek od amazonek zmizel!! Tak mám radost -holubi jsou zavřený a celkem v pohodě ! Ale kačeny již jenom polehávají a mají toho plné kecky !! :-( B.

23.2.2011 14:22
bushido

XXX.XXX.160.127

máte to tam pěkně udělaný :-)...vy tam i někde bydlíte? posledně jsme jeli okolo a holuby byly ještě puštený a byla skoro tma..vy mate i nějakou sovu že jo?smajlík no jo předemnou se nic neutají :-)

23.2.2011 14:50
bushido

XXX.XXX.160.127

co máte za holuby?ja jsem u vás myslim viděl vídeňské slepičáky ...pokud by jste nějaký chtěl tak Vám mohu dát kontakt na jednoho pána kterej je chová...smajlík

23.2.2011 14:51
pitbullherp

XXX.XXX.170.171

díky, jo to byl výr ten už je u kamaráda. Sem ze Záryb, no holubi pouštim odpoledne a v noci je zavřu jak nalezou do holubníku,no nebo po koupeli je musim večer pozbýrat po zahradě a nanosit do holubníku,slepičáci nejsou žádný letci.
Máte holubi v Kostelci n. L.?
Michal

23.2.2011 14:56
bushido

XXX.XXX.160.127

v kostelci je nemam.akorad jsme tam jeli okolo tak jsem si jich všiml..ty slepičáci jsou jak moji kingové to samí :-))...a v tom druhém holubníku je co za holuby nějak jsem je nepoznal :-)..ty vaše holubníky asi zrovna levný nebyly co? :-)

23.2.2011 15:07
pitbullherp

XXX.XXX.170.171

brňáci, no a v neděli jsem si z kralup ještě dovezl české bagdety, holubníky stáli slušný randál, ale když chci aby to nějak vypadalo tak se nedá svítit.
Michal

23.2.2011 16:49
mysak

XXX.XXX.15.147

mirlub napsal(a):
Ahoj Pavle.

Je to nádherný zvíře, pane Lubasi! Viděl jsem ho v přírodě jen jednou v životě. Jinak samozřejmě na sokolnických předváděčkách. Prý uloví i rorýse? Je to pravda?
Juraj Kafka

23.2.2011 17:46
beda

XXX.XXX.79.3

bushido napsal(a):
máte to tam pěkně udělaný :-)...vy tam i někde bydlíte? posledně jsme jeli okolo a holuby byly ještě puštený a byla skoro tma..vy mate i nějakou sovu že jo?smajlík no jo předemnou se nic neutají :-)

- bushido - není mně jasné, komu ten dotaz platí ?? smajlík B.// že by si jel kolem mě ??-kam??smajlíkB.

23.2.2011 18:03
bushido

XXX.XXX.160.127

to jsem psal panu michalovi...

23.2.2011 21:03
mirlub

XXX.XXX.128.127

mysak napsal(a):
Je to nádherný zvíře, pane Lubasi! Viděl jsem ho v přírodě jen jednou v životě. Jinak samozřejmě na sokolnických předváděčkách. Prý uloví i rorýse? Je to pravda?
Juraj Kafka

Ahoj Juraji.
Na prvním odkazu najdeš zahraniční video jak ostříž chytá rorýse. Úžasné video !!!!

http://www.youtube.com/watch?v=eHOV40b9_xA

Na druhém odkazu najdeš krátké video s mým odchytem mladého ostříže - první rok života - v loňském roce tady u nás.

http://www.youtube.com/watch?v=1ppa45M58iY

Samozřejmě že se mohou podívat i ostatní pokud mají zájem !!!!!
Hezký den přeje ML.

PS : Foto mnou v loňském roce chyceného Ostříže lesního v prvním roce jeho života.

23.2.2011 22:04
mirlub

XXX.XXX.128.127

pitbullherp napsal(a):
Ono neni káně a káně. Kamarád loňskou zimu přišel při lovu o jestřába, zabila mu jí káně rousná.
Jinak já neholubařím dlouho , ale na zahradě(v lese) mám posazeny sokolnicky vedené dravce spolu s holubama ,zakrslou drůbeží a zatím musim zaklepat divocí dravci se mé zahradě vyhýbaji,mam tedy nelétavá plemena, je otázka co by se stalo kdyby holubi odlétli o pár zahrad vedle,ale samosdřejmě nechci nabádat holubáře k tomu aby si na zahradu k holubníku dávali jestřábi.
Michal K.

Dobrý večer.
I to je pravda, Ale lovecky vedený jestřáb sokolníkem už není divoký jestřáb. Strácí ostražitost a ani jeho kondice není nikdy taková jak u divoce žijícího jedince.Dravci sokolníků jsou odchovávaní ptáci z mláďat odebraných z hnízd, nebo v zajetí odchovaní ptáci, krmení ručně již od samotného vylíhnutí z vajíčka. Dnes již nelze podle zákona pro sokolnické účely odchytávat divoce žijící jedince. Takže - " Není jestřáb jako jestřáb !!! "
Káně rousná není o nic rychlejší a obratnější než káně lesní. Široká křídla, krátký ocas - rozměrově shodný s kání lesní - jí nepředurčuje k delšímu pronásledování kořisti a prudkým změnám směru. Při mé návštěvě Norska mi poblíž hnízda předvedla útok na mou hlavu. Přibrzdila zhruba 3 - 4 m ode mě. V té době ještě malý syn z toho byl trochu vyděšený, ale pro mě to byl nádherný zážitek, na který se nezapomíná !!! Jeho hlavní potravou na severu Evropy kde žije, jsou drobní hlodavci - především lumíci. Nepohrdne však ani ptáky , zajícem, případně v zimě i mršinou. Nohy má kratší a i pařáty o poznání menší než káně lesní, uzpůsobené právě k lovu menších hlodavců, kteří v potravě převažují.
Sokolnictví je nádherný koníček, ale nemám na jeho provozování podmínky. Nejde dělat všechno a tak se raděj budu držet těch mých holubů a ornitologie. Při troše zdravého rozumu i takto rozdílné koníčky lze skloubit dohromady a mít z nich radost. Tak ať se ti daří i v sokolničení !!!! Zdraví ML.

Odchyty a portréty některých mnou v loňském roce chycených kání najdete na tomto přiloženém odkazu. Je zde vidět jak i při útoku na výra je káně poměrně neohrabané a oproti jestřábům a sokolům pomalé . Přesto může v zimě ulovit i některé z těžších plemen holubů nebo drobnou drůbež. Opět platí pravidlo že hlad je mrcha !!!!
http://www.youtube.com/user/ornitologie#p/a/u/1/sV9WoD79wl4

PS : Ukázkové foto káně rousné !!! Jeden z podstatných znaků jsou opeřené nohy až po pařáty !!!

23.2.2011 22:35
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.117.121

Přátelé nádherné téma. Děkuji příteli Lubasovi za poskytnutí odkazů na youtube a hluboce se klaním jeho znalostem a zkušenostem... Krásní ptáci, teď už tam budu víc než tady na ifauně. Jarda Pokorný

24.2.2011 06:41
beda

XXX.XXX.79.3

- jo, Jardo, tak to jsi si dal !! To ti vážně nepřeji !! :-)) //Mirek mně vždy pošle meil, když tam něco nového dá a já se potom probouzím k ránu u počítače ! Již to mám všechno přepáleno a některé mám od něj i v originále! A když, o tom nic nevíš, jako já, tak to jenom hltáš... B.

24.2.2011 07:55
mysak

XXX.XXX.247.177

mirlub napsal(a):
Ahoj Juraji.
Na prvním odkazu najdeš zahraniční video jak ostříž chytá rorýse. Úžasné video !!!!

http://www.youtube.com/watch?v=eHOV40b9_xA

Na druhém odkazu najdeš krátké video s mým odchytem mladého ostříže - první rok života - v loňském roce tady u nás.

http://www.youtube.com/watch?v=1ppa45M58iY

Samozřejmě že se mohou podívat i ostatní pokud mají zájem !!!!!
Hezký den přeje ML.

PS : Foto mnou v loňském roce chyceného Ostříže lesního v prvním roce jeho života.

Dobré ráno, pane Lubasi!
Video úchvatné, a ještě jak si ho předávají.
Takové nic jenom hlavu a oči to má. Ovád mezi dravci.
Díky za odkaz. je jich tam ešte víc, na hnízdě a pod.
Juraj

24.2.2011 08:28
pitbullherp

XXX.XXX.170.171

Pane Lubasi poznáte dravce?
Je to hodně těžké až chyták:-)

24.2.2011 08:30
pitbullherp

XXX.XXX.170.171

ještě napovím , je to terček v prvnim bílý, v evropě jediný kus, váha 1200g

24.2.2011 09:22
lupus4

XXX.XXX.94.19

nejsem ML ale zkusím :-)
jelikož má být " jediný" v Evropě tak to tipuju na nějakého (neobvyklého) křížence jestřába s ??? smajlík

24.2.2011 09:32
pitbullherp

XXX.XXX.170.171

je to krok dopředu , kříženec , ale ne jestřába

24.2.2011 09:35
mysak

XXX.XXX.247.177

Taky nejsem p. Lubas, typuju kříženec káněte a něčeho...

24.2.2011 09:53
lupus4

XXX.XXX.94.19

pitbullherp napsal(a):
je to krok dopředu , kříženec , ale ne jestřába

no jo :-) kříženci sokolů, rarohů(velký x lovecký) etc nejsou nic neobvyklého, ani mi tam nic " sokolovitýho" nepřijde,
křížení "evropských" káňat je asi blbost a k. harrisovo, k. rudochvosté tam taky nebude,
váha 1200 g u samce vylučuje krahujce, ostříže a další "prcky" :-) takže asi počkáme na ML :-)

24.2.2011 10:07
pitbullherp

XXX.XXX.170.171

Lupus uvažuje správně logicky,sokolovitý to není poznáte to podle oka sokolovitý ho mají celé tmavé a mají zejk(výstupek na hraně zobáku) to není z fota patrné.

24.2.2011 18:07
beda

XXX.XXX.79.3

lupus4 napsal(a):
no jo :-) kříženci sokolů, rarohů(velký x lovecký) etc nejsou nic neobvyklého, ani mi tam nic " sokolovitýho" nepřijde,
křížení "evropských" káňat je asi blbost a k. harrisovo, k. rudochvosté tam taky nebude,
váha 1200 g u samce vylučuje krahujce, ostříže a další "prcky" :-) takže asi počkáme na ML :-)

ML- se asi tak hned nedočkáte-žena odjela k mladým a tak buď vyspává a užívá si to, nebo ....smajlík :-))

24.2.2011 19:44
incas

XXX.XXX.176.150

Kříženec se špatně hádá, každý jedinec je originál. Ale také zkusím tipnout, hlava mi připomíná nějaký druh luňáka. Pochybuji, že je to lovecky upotřebitelný dravec. Jsem zvědavý, co se z toho "vyklube". JS.smajlík

24.2.2011 20:44
hrabal1

XXX.XXX.225.66

A mňa naprvý pohlad napadlo, že je to kaňa sivá lebo popolavá, niečim prekrížená. Tam je u samcov a samíc dosť velký rozdiel v sfarbení, hlavne letiek.

24.2.2011 20:47
eversil

XXX.XXX.240.28

Hlava mi připomíná kaně královskou.Možná je to kříženec k.královská x herísek.

24.2.2011 21:42
pitbullherp

XXX.XXX.203.246

bingo,smekám
chovatelský výplod německých sokolníků po samci buteo regalis a samici parabuteo unicintus
lovecky upotřebytelný? no dokáže vázat kočku ale....

24.2.2011 23:41
mirlub

XXX.XXX.128.127

pitbullherp napsal(a):
Pane Lubasi poznáte dravce?
Je to hodně těžké až chyták:-)

Ahoj kolegáčci.
Dnes jsem potkal ve městě nádhernou, trochu tmavší holku. Přemýšlel jsem kdo byl otec???? Černoch, arab, nebo cikán ???? Eskymáka a Vietnamce jsem vyloučil !!!Nebo jen byla moc opálená ???? Mezi náma – moc pěkná kočička !!! smajlík
Pouštět se do takovýchto šíleností, určovat křížence a věštit z koule si opravdu netroufnu. Nejvíc mě zaskočil ten první šat – bílý. To je divné !!! Neznám v Evropě dravce co by měl v prvním šatě bílé opeření. A z těch mimoevropských ?????? Netroufnu si ani odhadnout, kolik druhů dravců na světě je. Asi moc.
Terček – tedy mladý samec a váha 1200 g – to je zhruba váha káně lesní. Fotka bohužel moc nevypovídá ani o délce zobáku. Stejně tak tam může být i Lůňák hnědý s něčím. Ten váží tak okolo 800g, takže s něčím větším. Ale s čím???. Světlé zbarvení má i v Evropě vzácně zastižený Luněc šedý. Ten je však poměrně malý, takže jako jeden z partnerů moc nevyhovuje. smajlík
Ale abych vás nezklamal, tak tam něco střelím od pasu. Káně Harrisové + Káně bělochvostá - hm,hm,hm – nebo rudochvostá. Nevěřím ani náhodou že jsem se trefil. Sám se těším na vyřešení záhady. Hezký špek, ale neznám nikoho, kdo by byl schopen kouknout a poznat. Zvláště z pouhé fotografie.
Četl jsem před časem – už nevím v čem - že se v Kanadě podařilo odchovat křížence Harrise s nějakým druhem orla. Člověk by si myslel že to ani nejde. Ale prý se zadařilo a vzešel z toho velice zajímavý jedinec. To že se takovéto páření podaří a něco se vylíhne, je o náhodě tak asi - 1 : 1 000 000.
Mnozí bačové se na svých salaších jistě každý večer modlí, aby k takové náhodě - 1 : 1 000 000 nedošlo !!!!!:-)

Na přiloženém odkazu se vám otevře mé video s odchyty Káně lesní. Jako bonus tam jsou i různé portréty kání lesních, kde je vidět úžasná variabilita ve zbarvení. Od bílé, až po téměř černou. Kdo chce, koukne !!!!
Na odpověď co to vlastně je, se již moc těším a jsem rád, že je víc takových co uznávají že i dravec má právo na život. Zdraví ML.:-):-):-)

Odkaz : http://www.youtube.com/user/ornitologie#p/a/u/1/sV9WoD79wl4

25.2.2011 08:25
lupus4

XXX.XXX.94.19

:-) nj, v "káňatech" mám ještě co dohánět :-( tipoval jsem jen z u nás "obvykle" chovaných dravců ...
tak jsem dám alespoň fota rodičů - nádherný jsou všichni :-)

25.2.2011 08:28
lupus4

XXX.XXX.94.19

v předešlém mamka :-) káně harrisova
a tady otec káně královská

25.2.2011 09:25
eversil

XXX.XXX.99.214

Ahoj,
těch 1200g je plná nebo lovecká kondice?Upřímně na kočku bych si sním netroufl.I terček skaláka dostane od kočky někdy pořádně zabrat.Jinak lový jak?tomas

25.2.2011 09:32
pitbullherp

XXX.XXX.170.171

Bílý je sokolnický termín tz. jako v prvnim přepeření, nemá to spojitost s barvou.

25.2.2011 11:24
lupus4

XXX.XXX.94.19

v tom ranním chvatu jsem zapomněl uvést autory fotek- takže k. královské - Petr Šimon
http://www.photosimon.cz/fotobanka/foto/buteo-regalis/
a k. harrisovo - autor Jiří Novák http://www.biolib.cz/cz/taxon/id21332/
tímto se autorům omlouvám smajlík

25.2.2011 18:22
lupus4

XXX.XXX.12.137

hluboce smekám před panem Lubasem, nechápu sice kde bere čas na ornitologii i např. výchovu holubů v letu na skřínku
, ale má moji hlubokou úctu a obdiv :-)
jinak video s rorýsem mě připomnělo našeho rorýse "Tondu" (Toničku) , kterýho cca před 5 lety našly dcery poraněnýho
na sídlišti ... byl to velmi milej a krotkej ptáček, miloval drbání na krku, když se choval na klíně u TV...a vyloženě si užíval společnost a sám nás vyhledával.
Prosperoval na smýkaném hmyzu, mouchách (kousek syrového na balkoně, pak jedno plácnutí plácačkou a měl masařek na celý den) a i v nouzi na libovém kuřecím, pil z kapátka, později i z dlaně...bohužel
byl tak poraněný, že už nemohl létat. Ž e nestrádal soudím z toho, že za cca 3 měsíce chovu přibral 7 g :-)
bohužel jsem ho "zabil" svou blbostí, kdy ze strachu, aby mu nescházeli vitamíny, jsem mu "obalil" mouchy ve vitamínech pro exoty... za cca 3 hod po tomto krmení byl pa :-(

25.2.2011 19:15
mirlub

XXX.XXX.128.127

lupus4 napsal(a):
hluboce smekám před panem Lubasem, nechápu sice kde bere čas na ornitologii i např. výchovu holubů v letu na skřínku
, ale má moji hlubokou úctu a obdiv :-)
jinak video s rorýsem mě připomnělo našeho rorýse "Tondu" (Toničku) , kterýho cca před 5 lety našly dcery poraněnýho
na sídlišti ... byl to velmi milej a krotkej ptáček, miloval drbání na krku, když se choval na klíně u TV...a vyloženě si užíval společnost a sám nás vyhledával.
Prosperoval na smýkaném hmyzu, mouchách (kousek syrového na balkoně, pak jedno plácnutí plácačkou a měl masařek na celý den) a i v nouzi na libovém kuřecím, pil z kapátka, později i z dlaně...bohužel
byl tak poraněný, že už nemohl létat. Ž e nestrádal soudím z toho, že za cca 3 měsíce chovu přibral 7 g :-)
bohužel jsem ho "zabil" svou blbostí, kdy ze strachu, aby mu nescházeli vitamíny, jsem mu "obalil" mouchy ve vitamínech pro exoty... za cca 3 hod po tomto krmení byl pa :-(

Brzdit s chválou , takových jako já je spousta !!!. Já zase obdivuji Juraje a další, že se vyznají v barvách a genetice. Asi bych se do toho také vpravil, ale jde to trochu mimo mě. A v tom to bude . Každého zajímá něco víc a něco míň. Důležité je , zda se o to co zná, chce a umí podělit.
Ještě se omlouvám, že jsem odpovídal na již zodpovězené. Celí den jsem se dnes těšil na vyluštění záhady a až teď jsem zjistil, že jsem si to mohl přečíst už večer a ušetřit si psaní. Teď alespoň vím, co je to v sokolnické mluvě - bílý. Tak to by mě opravdu nenapadlo a zamotalo mě to pěkně hlavu.
Vznesl jsem dotaz i na kamaráda sokolníka. Někdo z jeho kamarádů to odhadl také správně, ale jistota nebyla. Všechny zdraví ML.
PS : Blahopřeji - Eversilovi – k odhalení záhady. Je vidět že se vyzná !!!!!!!:-)

26.2.2011 17:23
lupus4

XXX.XXX.12.137

abych se přiznal, tak "barvičky" u holubů jsem nikdy nestudoval, ale až budu mít čas tak si to snad někdy "zkouknu" při vší úctě k Jurajovi je to jen "čajíček" oproti genetice např. barevných kanárů nebo andulek, ale zaplať pánbu alespoň tady za to :-)
PS. holuby chovám od mládí (s cca 15letou přestávkou) , ale nikdy to nebyl koníček number 1, vždy to bylo jen doprovodné pro radost, aby něco "vrkalo" a poletovalo na zahradě...:-) nikdy nebylo kritériem výstavní typ nebo kresba -pírko sem , nebo tam , ale vždy jen zdraví, vitalita a plodnost :-)

2.3.2011 20:06
mirlub

XXX.XXX.128.127

smajlíkAhoj Pavle.
Myslel jsem, že už je toto téma za náma, ale naposled ještě pouze ve zkratce. Pokud chceš něčemu věřit, já ti to neberu. Většinou řeknu někomu názor jen jednou a pokud má jiný, odvětím máš pravdu a nechám ho při tom. Je zbytečné se něčím takovým jako vnucování názoru vyčerpávat. Sám jsem psal - výše - že káně může tak maximálně napadnout mladého ptáka na hnízdě a na tom si trvám. Pokud však pominu uměle odchované dravce.
Moc pěkné fotky. Nádherně ostré a focené hodně z blízka !!!!!!! Jen se divím těm majitelům dravců, že riskovali zdraví svých dravců kvůli pár snímkům. Takovéto záběry se totiž v přírodě nefotí. To vše je perfektně zaranžováno. Občas se mnou chodí na odchyty - řekl bych dost dobří fotografové. Obrázků co nasekali bylo už do tisíců. Jen málo z toho však bylo použitelné. Problém ????? Hloubka ostrosti !!! Aby byl snímek schopný konkurence musí být focen za slunečného počasí nejméně 1000/sec, většinou však ještě daleko kratším časem. Pak je vidět na fotkách vířící se sníh a další detaily jako na přiložených snímcích. A hloubka ostrosti v jedné tisícině je měřena v centimetrech a né metrech. Pak už je vše rozmazané. Někde na Vysočině prý má někdo Orla mořského a na místním rybníce se občas pořádá velké focení. Obětuje se na to jeden kapr, umístí se uprostřed rybníka, fotografové zaměří na tyčku vedle kapra , tyčka se odstraní, vypustí se orel a foťáky cvakají o sto šest. Orel už ví kam letět - má to natrénované - a jsou z toho úžasné fotografie.
A to nemluvím o tom, jak se fotí brouci. Synchronizované blesky osvítí oběkt z několika stran, udělá se několik snímků kde se mění vzdálenost zaostření nepohyblivého brouka a pak se na počítači několik snímků spojí dohromady a z toho vznikají některé ze snímků, nad kterými v různých prezentacích žasneme. Totež se dělá s krajinou. Také se spojuje, aby bylo vše ostré. A to je jen zlomek toho, co se ve vrcholné fotografii děje. Jelikož my takovéto věci nesvedem, musíme spoléhat jen na to, co se nám povede a toho je pomálu.
Text : " V prachovém sněhu se pak odehrává boj na život a na smrt. Drápy se střídavě zatínají do těla /mladého/ káněte i jestřába. Jen o málo větší káně však nakonec ustupuje, ale to jen proto, že ve stejné chvíli útočí káně jiné, tentokráte dospělé…… ( Přečti si to ještě jednou - to vypadá že jestřáb napadl káni a né naopak !!! Ale ono to je jedno !!!! )………………. - jasně naznačuje o jak odbornou literaturu se jedná. V dětství jsem také hltal takovéto příběhy plné napětí a ještě dnes na to rád vzpomínám. Tak nějak komentuje pan režisér Chaloupek večerníčka o Jezevcích, který teď běží na ČT 1. Navíc je spoustu polopravd které se i v holubářských, ale i dalších knihách stále dál opisují a většina lidí se nad tím ani nepozastaví. Raděj nebudu konkrétní. Sám takové bludy z knih jistě znáš. V nejstarší knize co mám se píše : " Ptáka poznáš po peří !!!! ". Řeší se tam i to, kde ptáci přečkávají zimu. Jeden z názoru je tam takový - že v bahně vypuštěných rybníků. Pro nás neuvěřitelné , ale je to tam.
Takže Pavle, necháme si každý svojí pravdu, stejně jako když jsme tyto věci řešili po telefónu. Já tu svoji nemám chuť někomu vnucovat. Proč taky.????? Dál to tu už nehodlám řešit. A neber to prosím tě jako napadání či něco podobného. Jsi natolik můj dobrý kamarád, že by mě nic takového nikdy ani nenapadlo. Tak čau a někdy raděj pokecáme - o holubech - na SKYPE a já ti rád vše v klidu a při kafíčku vysvětlím !!! Zdraví Mirek.:-)

ferencjo

3.3.2011 22:49
ferencjo

XXX.XXX.5.221

justovi napsal(a):
" Kočičák cvičený pro zahánění dravců spolehlivě ochrání váše holuby " - tuto radu i s obrázkem nám poslal jeden dobrý kamarád. (LAJ)

môj nieje cvičený, ale včera ma poriadne nasrdil, keď zlikvidoval 1,0 benešáka a 1,0 rysa, tiež zachladli vajíčka .
prikladám foto . .
kombinácia mačky holuby sa nevypláca

smajlík Jozef

13.3.2011 22:03
mysak

XXX.XXX.46.80

Přidejte reakci

Přidat smajlík