Nedávno sme tu písali o tej sy. Dnes som urobil fotky, aby ste videli, ako stmavuje farbu kostrče, probelenie okrajov kormidlových pier a zosvetluje zobák. Pozeral som aj vlanajšie kríženie smoky x normál. Bolo tam 5 mladých, všetko normál. Táák, a to by stačilo, už je ma tu až moc.
Ktovie, či by sa s týmto faktorom nedalo pracovať tam, kde chceme dosiahnúť tažený chrbát/pekne farebný/. Normál zrejme podmieňuje oslabenie pigmentácie práve tam.
Zdravím Vás příteli, je tu super porovnání. Eště tam plete trochu ten zobák, tak pro doplnění: u normálu je zobák tmavý, smolový, tady ten světlý zobák způsobila bílá lyska. Kdežto u smooky je zobák světlý vždy a nebo max s různě velkou tmavou jehlou, zpravidla u černých holubů. Proto si myslím, že světlý zobák u modrých rovných českých staváků a českých bagdet je podmíněn faktorem smooky. Další průvodní znaky jako tažený hřbet, ocas bez bílých krajáků a s širším modrým lemem na konci jsou toho jen důkazem. Podobně faktorem smooky dispomonovali někteří modří karieři, černí téměř bez výhradně smooky se světlým zobem, taktéž bronzoví hýlové černokřídlí jsou dle světlého zobu s jehlou či bez jehly nositeli faktoru smooky. Toť mé dedukce. Je možné že červený mor. pštros je nositelem smooky faktoru ačkoli bývá křížen s černými a nebo z nich vychází, kteří jsou černozobí.
Ale! samotná taženost či netaženost zad není projevem jenom smooky faktoru - jak víme, u mor. pštrosů modrých mají tažené hřbety a zároveň tmavé zobáky, stejně tak u benešáků. Ale jejich modř je jiná než třeba u těch českých bagdet, kde je taková kalnější. Prostě začouzenější. Taky obočnice je u smooky holubů světlejší, prorůžovělá.
Díky za vložení, pane Hrabal, je to mnohem zajímavější než přetřásání nějakých smluv.
Juraj Kafka
"Přetřásání nějakých smluv"...Pokud někde nefunguje organizace, pak jakákoliv nástavaba, tedy i diskuse o barvách a problémech v chovech je "na suchu". Přestavte si firmu, kde manažeři hospodaří špatně, uzavírají různé smlouvy a dohody, které firmě neprospívají a majitelům nepodávají včasné, pravdivé a úplné informace. Těmi majiteli jsme všichni členové ČSCH a formou svých zástupců máme možnost ovlivnit chod firmy. A to mnozí nechápou, když nepřikládají výběru delegátů na VH patřičnou pozornost a hlavně po nich nechtějí, aby zastávali jasná stanoviska. Měli určité znalosti z podnikání a znali návaznosti. VH je vrcholným orgánem, který úkoluje ÚV i ostatní složky. Proto možná, pro někoho zbytečně se zde odvíjejí diskuse na orgynizační téma. Ale jak jsem uvedl v příkladu. Firma řízená špatně, byť zaměstnávala perfektní odborníky, jde ke dnu a odborníci si pak mohou hledat nová uplatnění. Tedy i u chovatelů odborníci, mohou skončit podobně, pokud se nebudou zajímat o všelijaké přetřásání toho, či onoho...JB
Vďaka pane Kafka , pochopil ste presne. Preto som tam nič nepripisoval. Ten další príspevok, to je snáď omyl.Práve takéto príspevky znechutili jedného chovateľa, venuje sa radšej počítačom. volal sa ako ja, len o dve generácie mladší/nieje to môj potomok/! na moju škodu./ Ale čo už. Ja chcem holubárčiť a niečo sa aj prostredníctvom portála naučiť o holuboch.Založte si vlastné téma a dajte mu nadpis aký chcete!
jo012810
napsal(a):
"Přetřásání nějakých smluv"...Pokud někde nefunguje organizace, pak jakákoliv nástavaba, tedy i diskuse o barvách a problémech v chovech je "na suchu". Přestavte si firmu, kde manažeři hospodaří špatně, uzavírají různé smlouvy a dohody, které firmě neprospívají a majitelům nepodávají včasné, pravdivé a úplné informace. Těmi majiteli jsme všichni členové ČSCH a formou svých zástupců máme možnost ovlivnit chod firmy. A to mnozí nechápou, když nepřikládají výběru delegátů na VH patřičnou pozornost a hlavně po nich nechtějí, aby zastávali jasná stanoviska. Měli určité znalosti z podnikání a znali návaznosti. VH je vrcholným orgánem, který úkoluje ÚV i ostatní složky. Proto možná, pro někoho zbytečně se zde odvíjejí diskuse na orgynizační téma. Ale jak jsem uvedl v příkladu. Firma řízená špatně, byť zaměstnávala perfektní odborníky, jde ke dnu a odborníci si pak mohou hledat nová uplatnění. Tedy i u chovatelů odborníci, mohou skončit podobně, pokud se nebudou zajímat o všelijaké přetřásání toho, či onoho...JB
Trochu vedle ,ale to se stane
S tým znakom zobáka to nieje také jednoznačné. holub na fotke vľavo evidentne nemá faktor smoky , čo vidno na kormidlových krajákoch a má čistý zobák! a svetlé pazúriky!
Na tejto fotke je ten istý holub na opačnej strane. jasne vidno čistý zobák.Naopak holub vpravo by mal mať faktor smoky, navyše bielu lysku,čiže znaky podmieňujúce čistozobosť a predsa má ihlu. Dalšia skúsenosť. Do východoslovenských rolerov čiernych svetlého zobáka s ihlou boli vnesený faktor smoky. U potomkov sa vytratili ihli a ostali čisté, žiadúce svetlé zobáky.
jo012810
napsal(a):
Tak přeci jen na tohle někdo chodí, to je dobře.
Ne, pán má pravdu - vše je o lidech.
A mezi odborníky se nehlásím. Mě jen baví to, co mě chovatelsky určitě ke dnu nepoloží.
Juraj Kafka
Pane Kafka to já tiež, len nie autor S1970. Nevieme to nejako vymazať, aby sa udržala niť zadaného témata.!? Pokiaľ k nemu niekdo niečo pripíše zo skúseností, rád sa poučím. A možná nám to zamotá ešte viac hlavu. V genetike ani v prírode nieje nič samoúčelné.Takže to naše preto má svoje prečo. Dumám na tým celé popoludnie a chodim obzerať ďalšie holuby, čoho by som sa chytil. Ta alela strakatosti je tam skrytá -u dewlapov určite- lebo sa objavujú ob generáciu príušné škvrny, niekedy polmesiac. Ale zasa sme u koreňa zobáka/ aj javu/. Napadá ma jedine zakladatel chovu !!! viď foto.Nepoznám ani jeho P1.
jo012810
napsal(a):
Trochu vedle ,ale to se stane
Jen jsem tímhle chtěl říct že je škoda sem za každou cenu tahat situaci v čsch,ale možná to někdo potřebuje říct tak holt to musí napsat všude.Dyžtak mě opravte když se mílím
Z poľskej stránky som stiahol túto zaujímavú dvojicu, ten ľavý holub by mohol byť Smoky, alebo sa mýlim? Peter
postak
napsal(a):
A jak vypadá smoky na jiné barvě než modré?Mohlo by to být toto?
Dobrý den, těžko říct zda zrovna toto. Já tam vidím u toho lahore spíš faktor Sooty tedy skvrnitost, což je modifikace neustálených okrsků, kdy místo, aby byl plnobarevný okrsek při okrajích jednotlivých per a tvořil tak na štítě charakteristické trojúhelníčky, je soustředěn ve středech per a tvoří tak více méně kulatou nebo oválnou skvrnitost štítů. Často je tento typ zbarvení vidět u mnohých poštovních holubů. Ať už modrých nebo dom. červených. Kvalita či ostrost bývá v různém stupni, někdy je to hodně výrazné, jindy takto málo jako u tohoto lahore. Podstatné je, že už tam ten faktor je přítomen. Je to faktor dominantní "So" a proto se už takhle projevuje, byť je to pruhový holub.
To jestli je smooky i na ostatních pigmentacích je jistě možné, a je předmětem mého zájmu na to přojít jak to spolehlivě vypadá. Protože popelavě červená pigmentace naše oko stále mate tím, že je jakoby opačná. Autor Seel použil do své knihy fotografie smooky na všech třech pigmentacích, ale abych řekl pravdu, po několika opakujících se stejných snímcích pro různé barvy si už tak touto publikací jistý nejsem. Vzhledem k tomu, že popelavě červená pigmentace existuje v tolika variacích, je otázkou které z těchto je právě smooky. Určitě lépe by se to poznávalo u celobarevných holubů, nikoli u holubů s bílou kresbou. Tam prostě ruší světlý zobák i tržený hřbet a tak se nemůžeme na jenom jeden znak z možných spolehnout. U modré je to jasné, tam si myslím, že to vidět je. Lahore v černé/modré řadě pokud vím nedisponuje faktorem smooky. Ale normální modrou. Můžu se samozřejmě plést.
Juraj Kafka
Přidám fotografie karierů od pana Zelinky, které jsem měl, když jsem začínal.
Takže modrá holubice v popředí je kouřová. Když jsem ji měl, pořád se mi ta modř zdála divná, tak jsem to zkoumal až jsem díky zelenému vzorníku zjistil o co jde.
Světlý základ zobáku(jehla může být a nemusí), tažená záda, ocas bez bílých krajáků, za černým koncovým pruhem je ještě výrazný lem původní plavé barvy (podobně široký lem vytváří lenťáci ale v ohnivé barvě), celkový odstín barvy je mírně začouzený, jakoby nafialověle šedý, lesk na krku má sklony k růžovce. Když toto všechno je na holubovi současně, můžeme říci, že holub má faktor smooky. Holub je kouřový. Zde konkrétně modrý kouřový pruhový nebo kouřově modrý pruhový, to už je fuk.
český stavák v Lysé na podzim. typický přestavitel smooky faktoru, škoda, že nevidíme hřbet. Za ocasním pruhem je ještě výrazný lem původní modré.
česká bagdta rovněž z cv Lysá, kouřová. Lesk na krku jde prošlechtit do zelené. Ale kolik je takových holubů v chovu?
A pro storvnání dragoun, který sice má tažený hřbet, ale nemá výrazný lem za pruhem ocasu, zobák tmavý, a barva třeba hlavy a štítů je jasnější. Tzn. původní modrá. Škoda, že nemá vidět krajáky.
To ste nás teda dostal s tou BA! V reále by som ju asi zamenil najskôr s indigo. Prikláňam sa k názoru, že na zobrazených holubov nieje faktor smoky. Na BA sa vôbec doplňujúce faktory obtiažne určujú. Mnohdy aj samotný základ. Veď kto by povedal, že v zadaní pozvánky do Želčan je 4 jedinec od hora tá samá pigmentácia čo najniží. Rozdiel je len v C stupňoch. Najrealistickejšie zobrazuje rozdiel smoky a normál foto bagdety a dragúna vyššie. Tam ten rozdiel vidno aj na štítoch. CHcelo by to na BA vyskúšať , také skúsenosti žiaľ nemám.
hrabal1
napsal(a):
A ešte jedna drobnosť na ktorú sme nepoukázali. Tie tažené záda pri smoky bývajú s plynulým prechodom farby, u normál -byť tažených-je pri všetkých stupňoch C/pochopitelne mimo SS/ obyčajne zrejmé rozhranie. Aj dnes som to pozeral na výstave holubov v Martine/SK/.
No, původně jsem se u toho taky chtěl pozastavit, ale nějak k tomu nedošlo. Tak čtete moje myšlenky:-)