Genetický kvíz po čtvrté

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.2.2011 22:04
mysak

XXX.XXX.46.80

Tak už jsme se pohádali, pošpinili, tak teď zas něco očistného, vzdělávajícího.
Dnes to vezmu opačně. Mám tady dvě holoubata sourozence z hnízda a NEVÍM co jsou za pohlaví, jedno je hnědopruhé a druhé černopruhé. Otázka zní jací byli rodiče? Nápověda vyplývá z textu a jen připomenu, že zůstaneme u základních barev. Ačkoli by takto zbarvená holoubata mohla vypadnout po ledasčems. Mě však zajímá jaká byla základní barva rodičů.

21.2.2011 06:39
rupa

XXX.XXX.99.251

holub +/b holubice b/- holoubata pak modré a hnědé , holubi i holubice, snad to tak bude, ahoj ruda pavelka

21.2.2011 08:16
postak

XXX.XXX.117.5

Já bych to viděl na hnědého samce a modrou holubičku pak by mněli padat modří holubci štěpitelní na hnědou a hnědé holubičky.

21.2.2011 17:05
mysak

XXX.XXX.15.147

Teda já čekal 125 příspěvků jako na UOK a ono jen dva. smajlíksmajlík

21.2.2011 18:09
mysak

XXX.XXX.15.147

rupa napsal(a):
holub +/b holubice b/- holoubata pak modré a hnědé , holubi i holubice, snad to tak bude, ahoj ruda pavelka

Vaše odpověď je správná. I když to nebyla šťastně položená otázka. Jste dobrej. Máte pravdu - otec černopruhý/hnědopruhý, matka hnědopruhá. Holub černopruhý štěpící na hnědopruhé v symbolech heterozygot B+b produkuje po celý svůj život 50% spermií nesoucích černopruhost a 50% spermií nesoucích hnědopruhost. Výsledek bude podle toho jaké na své pouti potkají vajíčko tedy jakou mu dáme samici. Když hnědopruhou, tak její vajíčko nese ve své informaci taky malé b. Tzn. se sejdou dvě béčka bb tedy recesívní konstituce a ta změní původní modrou černopruhou na béžovou hnědopruhou. Né Bédovou :-)
Béžová je můj nový výraz pro hnědě plavou, abychom označovali významově totéž příslušnými termíny. Jinak bychom museli modrou nazývat černě plavou a to z českých ani jiných holubářů nikdo nezkousne. Proto místo hnědě plavá béžová, protože béžová je. Odpovídá to ani ne tak češtinářským kritériům jako významovým.
No ale zpět k spermiím a vajíčkům
Tedy vznikne nám setkáním alel bb béžový hnědopruhý holub. Původní holub však produkuje také B+ spermie a ty se chovají normálně podle zákonů dominantně a tak když spermie nesoucí alelu B+ potká vajíčko nesoucí alelu b, B+ přebije malé b a je z toho modrý černopruhý holub B+b - zase štěpák na hnědou. A to je ta druhá půlka holoubat od páru. Jestliže heterozygot nese 50 procent genů daného znaku, tak musí zákonitě vyjít štěpný poměr 50:50 a odtud se berou ty zatrolené štěpné poměry, které prostě řadě holubářů nejdou pod nos. Ale málo naplat, platí.
Chovatelé holubů jedné barvy toto nevyužijí a proto je to nemusí X let zajímat. Zajímat je to začne v okamžiku, kdy potřebují súrne oživit krev. A pokud mě vědomosti neklamou, vzorník chce, aby plemeno bylo plemenem především podle typu. Barva i když jí rádi šlechtíme, je druhořadá, ta vždycky nějaká bude. Protože se dědí kvalitativně tedy buď tam je a nebo není a nebo je skrytá v heterozygotnosti. A proto si myslím a určitě nejsem sám, že nejrychleji dosáhnout sjednocení typu, nebojím se říct všech rázů jednoho plemene je přes cestu mezibarevného křížení. Nemusí nutně probíhat živelně ale uvážlivě. Pro příklad nemusíme chodit daleko - proč giganti jsou takřka jednotní nebo show raceři jsou takřka jednotní v typu v porovnání s benešákem, prácheňským káníkem, českým stavákem a pod.? Protože jejich chovatelé respektují to co říká vzorník, totiž že ten gigant ať je modrej nebo fialovej s puntíkama, když na něj zasvítíte baterkou ve tmě, tak ten stín za ním na zdi ukazuje jeden typ giganta.
U nás je tradicí, že třeba český stavák je plácnu východočeský, západočeský, středočeský a já nevím jaký podle barev a tím se historicky lišili jednotlivé linie podpořené krajovým zvykem chovat určitou barvu. Navíc někde podpořeným krvi vysokonohých západních voláčů jinde zase rak. kotrláky či starwickými chocholatými staváky, kteří jsou mohutnější a pod.. Jestli se pletu, tak ať mi to někdo vyvrátí. Rád to budu respektovat. A proto mě upřímě potěší, když vidím typově vyrovnaný chov slovenského chovatele jaký můžeme vidět vedle v příspěvku český stavák, nebo př. Petrovického, který tedy klobouk dolů! tam má skutečně paletu a vcelku vyrovnaných holubů. Ale podívám-li se na jednotlivé rázy českého staváka jako na celek na celostátní výstavě tak nevěřím, že je to jedno a totéž plemeno. Soudě podle typu, velikosti, volatosti a pod.

Čili ti chovatelé by nutně nevyhnutelně potřebovali oživit krev a není kde brát, známe to všichni a teď přešlapují na místě. Kterým rázem si to nejméně pokazím a co když si to pokazím a pod. Je to dobře, že uvažují co a jak, ale nesmí se bát to vyzkoušet. To se ví, že ta krásná čistá a nablejskaná barva půjde do kelu, ale není nikde psáno, že ti nestandartně zbarvení kříženci si tu barvu nenesou v podobě heterozygotnosti. Mluvím třeba o recesívně červené, která je u českých staváků a mor. pštrosů vrcholem barev na celém světě. A nedivím se, že se o ní čeští chovatelé tak bojí, protože je krásná a těžká. Měli by se o ni ovšem bát také v tom smyslu, neprodávat ji lacino do zahraničí.
Ale jejím křížením zjistíme co je pod ní schováno: V praxi nejčastěji černá, ale také modrá. A z toho můžeme stanovit, který ráz je pro tuto barvu nejbližší nebo nejméně nevhodný k oživení, sjednocení hlav, já nevim hmotnosti a pod. Neříkám že všichni se bojí pustit do toho něco, ti kdo to dělají, ví o tom své a mohou mít stejný názor jako já ale i opačný, že je to třeba blbost.
Omlouvám se, že jsem se tak rozepsal, neumým být stručný, mluvené slovo mi zdaleka tak nejde. Ale třeba to nahradí těch 125 hadávých příspěvků jinde. U té hnědé a černé - základních to barev ještě hraje roli vazba na pohlaví, ale o tom až jindy Pošťákovi. Díky dvěma odpovídajícím lidem, jen tak dále pánovésmajlík
Juraj Kafka

21.2.2011 18:13
mysak

XXX.XXX.15.147

oprava: lišily kdo co linie.

21.2.2011 18:13
mysak

XXX.XXX.15.147

oprava: lišily kdo co linie.

21.2.2011 19:24
pekol

XXX.XXX.226.3

Pridávam sa do tejto diskusie, lebo táto časť genetiky holubov ma v ostatnom čase viac zamestnáva ako kedykoľvek predtým. Roky som choval iba čistokrvné holuby (pigmentácia, vzorky)až do chvíle, keď som sa rozhodol vylepšiť plemenný typ mojich modrých angličanov bez veľkých investícií. Ešte musím povedať, že v minulosti- desiatky rokov dozadu - sme boli málo odvážni a možno aj príliš úskostlivo vedení k tejto problematike. Situácia sa teraz rýchlo mení a poznám viacero chovateľov, ktorí sa rozhodli jednotlivé rázy zdokonaliť a vyrovnať pomocou iného rázu. Je pravdou, že väčšina dnešných posudzovateľov je už viac naklonená tomuto spôsobu šľachtenia. Tomu pomáha aj AOC, ale asi bolo by dobre, pokiaľ je to možné, uviesť pri nich aj stručný genopyp. Nechcem sa tu rozpisovať, takže prvé foto plavých angličanov.
Na obrázku je 5 holubov - samcov. Dvaja homozygoti a traja heterozygoto.
1.a 4. zľava sú heterozygoti (bratia) BAB+ dd, sú žltoplavé štiepiteľné na modrú pásavú a rozriedenie d. Majú malé tmavé pigmentové škvrnky na chvoste, alebo krídle.
2. zľava je červenoplavý heterozygot (otec 1. a 4), BAB+ Dd
3. je žltoplavý homozygot, BABA dd,
5. samozrejme modrý čiernopásavý - čiernoplavý, B+B+DD
Všimnite si, že všetky heterozyti 1, 2 a 4 majú namodralú farbu, zvlášť hlavu a prsia.
Táto rôznorodosť dáva možnosti na viaceré kombinácie na "výrobu" napríklad aj modrých rozriedených - strieborných, holubica B+- d-, červenoplavých a rovnako sú využiteľné na pripárenie s modrými pásavými. Cieľom je získať a typovo vyrovnať chov. Viac neskôr. Peter

21.2.2011 20:50
pekol

XXX.XXX.226.3

Teraz posielam záber na krídlo modrej čiernopásavej (čiernoplavej) holubice, ktorá je po otcovi červenoplavom na hornom zábera 2. zľava BAB+Dd a matke žltoplavej Ba- d-. Holuby na pred. zábere 1. a 4. sú jej bratia. Má peknú farbu, ale má viac ako iné modré holuby prebielené farebné perie, nazvem to v základe pier smerom k telu. Je to dobre vidieť na letkách a chvoste. Holubica je teda B+- D-, farba a rozriedenosť sú pohlavne viazané znaky, takže je čistokrvná, neštiepiteľná a tento rok jú pripárim k modrému čiernopásavému holubovi B+B+ DD. Získal som nepríbuznú holubicu od červeno-žltoplavých rodičov (otec bol heterozygot) Peter

21.2.2011 21:06
pekol

XXX.XXX.226.3

Skúsim aj ja dať otázku. Vložim dve snímky.
1. Holub žltoplavý heterozygot štiepiteľný ... BAB+ dd

21.2.2011 21:08
pekol

XXX.XXX.226.3

2. Holubica žltoplavá BA- d-
Aké potomstvo by som mal získať?

21.2.2011 21:09
pekol

XXX.XXX.226.3

Pánovi Kafkovi necháme vyhodnotenie :-) Peter

22.2.2011 07:49
tono

XXX.XXX.164.132

pekol napsal(a):
Teraz posielam záber na krídlo modrej čiernopásavej (čiernoplavej) holubice, ktorá je po otcovi červenoplavom na hornom zábera 2. zľava BAB+Dd a matke žltoplavej Ba- d-. Holuby na pred. zábere 1. a 4. sú jej bratia. Má peknú farbu, ale má viac ako iné modré holuby prebielené farebné perie, nazvem to v základe pier smerom k telu. Je to dobre vidieť na letkách a chvoste. Holubica je teda B+- D-, farba a rozriedenosť sú pohlavne viazané znaky, takže je čistokrvná, neštiepiteľná a tento rok jú pripárim k modrému čiernopásavému holubovi B+B+ DD. Získal som nepríbuznú holubicu od červeno-žltoplavých rodičov (otec bol heterozygot) Peter

Barva a rozředěnost jsou pohlavně vázané znaky,ale ani jedno holubice nenese.Modrá barva není pohlavně vázaná,tak jak může být čistokrevná? =to=

22.2.2011 07:52
tono

XXX.XXX.164.132

postak napsal(a):
Já bych to viděl na hnědého samce a modrou holubičku pak by mněli padat modří holubci štěpitelní na hnědou a hnědé holubičky.

Poš´ták ma ale taky pravdu,nebo né? =to=

22.2.2011 08:51
postak

XXX.XXX.117.5

Nemám pravdu protože jsem nepozorný a blbě čtu zadání.Pan Kafka napsal,že nezná pohlaví holoubat,kdyby to byla mnou uvaděná varianta pohlaví holoubat by bylo jasné.Láká mě to odpovědět na ty angličany,ale chci aby se nejdříve zapojil někdo další.Ať to tu žije.Ještě bych požádal pana Kafku aby zde popsal bílou barvu,mě to při křížení přidá,že snad všichni bílí holubi jsou vlastně červení bělouši.Josef Kolařík

22.2.2011 09:35
hrabal1

XXX.XXX.225.107

Ano, veľa belušov holubov s perlovýma lebo oranžovýma očima nesie skryte faktor G. Zvlášt v BA pigmentácie, kde sú svetlé letky , chvost to nepoznáme. Až párenie a výsledok nás dovedie k tejto skutočnosti.
Zéwéháčka je složitý komplex.Pokiaľ ju hoci inak farebný holub v sebe má, nič sa na jeho farebnosti nezmené, až vtedy, ak ju získá 2x-od oboch rodičov. Ovšem tie skryté geny pre farebnosť v jeho genotype sú naďalej a v iné kombinaci s iným partnerom už zasa dávajú farebné holuby. Platia tu všetky pravidla dedičnosti, ktoré ale u bielych jedincov prebiehajú skryte.Môžme ich odhaliť až podľa potomkov, ak si vieme zostaviť Puneťák-čo skrývajú rodičia. O albínoch tu netreba písať, sú zriedkavé a pre praktický holubiarský život málo prospešné.Ale to sme niekde inde, ako chcel zadavateľ.

22.2.2011 10:52
tono

XXX.XXX.164.132

postak napsal(a):
Nemám pravdu protože jsem nepozorný a blbě čtu zadání.Pan Kafka napsal,že nezná pohlaví holoubat,kdyby to byla mnou uvaděná varianta pohlaví holoubat by bylo jasné.Láká mě to odpovědět na ty angličany,ale chci aby se nejdříve zapojil někdo další.Ať to tu žije.Ještě bych požádal pana Kafku aby zde popsal bílou barvu,mě to při křížení přidá,že snad všichni bílí holubi jsou vlastně červení bělouši.Josef Kolařík

No jasně,taky jsem ten chyták přehlédl. =to=

22.2.2011 14:31
postak

XXX.XXX.117.5

pekol napsal(a):

Tak tety když do toho nikdo nejde 50%holouku žlutých 50%červených,holubičky 50%žlutých 50%modrých

22.2.2011 14:49
postak

XXX.XXX.117.5

No vida jak jsem to napsal zase blbě to mam z toho,že si to nenapiši a střílím to od boku holubičky 25%žlutých 25%červených 25%šedohnědých 25%modrých

22.2.2011 14:56
postak

XXX.XXX.117.5

tak třetí pokus a už toho necham holoubci všichni žlutí polovina štěpí na šedohnědou holubičky polovina žlutých polovina šedohnědých

22.2.2011 15:55
pedrosanchez

XXX.XXX.1.3

Vždycky si vás genetikové přečtu, možná trochu chápu ale odvahu zapojit se nemám! A co tak poradit mi jak vyšlechtit stříbřitého barevnohlávka. Jdu na to křížením žlutých s modrými, ale vyskytli se mi i po černé holubici(rodiče otec černý F1 po šupkatém pštrosovi, matka červená) ,kterou sem dal na žlutého holuba. Bohužel zatím žádný výletek neodolal jestřábovi, což docela otřáslo moji vírou v heterozní efekt u kříženců. Pedro

22.2.2011 16:04
pedrosanchez

XXX.XXX.1.3

pedrosanchez napsal(a):
Vždycky si vás genetikové přečtu, možná trochu chápu ale odvahu zapojit se nemám! A co tak poradit mi jak vyšlechtit stříbřitého barevnohlávka. Jdu na to křížením žlutých s modrými, ale vyskytli se mi i po černé holubici(rodiče otec černý F1 po šupkatém pštrosovi, matka červená) ,kterou sem dal na žlutého holuba. Bohužel zatím žádný výletek neodolal jestřábovi, což docela otřáslo moji vírou v heterozní efekt u kříženců. Pedro

Tady je stříbřité holoubě po výše zmíněné holubici. Pedro

22.2.2011 17:29
holubi

XXX.XXX.12.167

mysak napsal(a):
Vaše odpověď je správná. I když to nebyla šťastně položená otázka. Jste dobrej. Máte pravdu - otec černopruhý/hnědopruhý, matka hnědopruhá. Holub černopruhý štěpící na hnědopruhé v symbolech heterozygot B+b produkuje po celý svůj život 50% spermií nesoucích černopruhost a 50% spermií nesoucích hnědopruhost. Výsledek bude podle toho jaké na své pouti potkají vajíčko tedy jakou mu dáme samici. Když hnědopruhou, tak její vajíčko nese ve své informaci taky malé b. Tzn. se sejdou dvě béčka bb tedy recesívní konstituce a ta změní původní modrou černopruhou na béžovou hnědopruhou. Né Bédovou :-)
Béžová je můj nový výraz pro hnědě plavou, abychom označovali významově totéž příslušnými termíny. Jinak bychom museli modrou nazývat černě plavou a to z českých ani jiných holubářů nikdo nezkousne. Proto místo hnědě plavá béžová, protože béžová je. Odpovídá to ani ne tak češtinářským kritériům jako významovým.
No ale zpět k spermiím a vajíčkům
Tedy vznikne nám setkáním alel bb béžový hnědopruhý holub. Původní holub však produkuje také B+ spermie a ty se chovají normálně podle zákonů dominantně a tak když spermie nesoucí alelu B+ potká vajíčko nesoucí alelu b, B+ přebije malé b a je z toho modrý černopruhý holub B+b - zase štěpák na hnědou. A to je ta druhá půlka holoubat od páru. Jestliže heterozygot nese 50 procent genů daného znaku, tak musí zákonitě vyjít štěpný poměr 50:50 a odtud se berou ty zatrolené štěpné poměry, které prostě řadě holubářů nejdou pod nos. Ale málo naplat, platí.
Chovatelé holubů jedné barvy toto nevyužijí a proto je to nemusí X let zajímat. Zajímat je to začne v okamžiku, kdy potřebují súrne oživit krev. A pokud mě vědomosti neklamou, vzorník chce, aby plemeno bylo plemenem především podle typu. Barva i když jí rádi šlechtíme, je druhořadá, ta vždycky nějaká bude. Protože se dědí kvalitativně tedy buď tam je a nebo není a nebo je skrytá v heterozygotnosti. A proto si myslím a určitě nejsem sám, že nejrychleji dosáhnout sjednocení typu, nebojím se říct všech rázů jednoho plemene je přes cestu mezibarevného křížení. Nemusí nutně probíhat živelně ale uvážlivě. Pro příklad nemusíme chodit daleko - proč giganti jsou takřka jednotní nebo show raceři jsou takřka jednotní v typu v porovnání s benešákem, prácheňským káníkem, českým stavákem a pod.? Protože jejich chovatelé respektují to co říká vzorník, totiž že ten gigant ať je modrej nebo fialovej s puntíkama, když na něj zasvítíte baterkou ve tmě, tak ten stín za ním na zdi ukazuje jeden typ giganta.
U nás je tradicí, že třeba český stavák je plácnu východočeský, západočeský, středočeský a já nevím jaký podle barev a tím se historicky lišili jednotlivé linie podpořené krajovým zvykem chovat určitou barvu. Navíc někde podpořeným krvi vysokonohých západních voláčů jinde zase rak. kotrláky či starwickými chocholatými staváky, kteří jsou mohutnější a pod.. Jestli se pletu, tak ať mi to někdo vyvrátí. Rád to budu respektovat. A proto mě upřímě potěší, když vidím typově vyrovnaný chov slovenského chovatele jaký můžeme vidět vedle v příspěvku český stavák, nebo př. Petrovického, který tedy klobouk dolů! tam má skutečně paletu a vcelku vyrovnaných holubů. Ale podívám-li se na jednotlivé rázy českého staváka jako na celek na celostátní výstavě tak nevěřím, že je to jedno a totéž plemeno. Soudě podle typu, velikosti, volatosti a pod.

Čili ti chovatelé by nutně nevyhnutelně potřebovali oživit krev a není kde brát, známe to všichni a teď přešlapují na místě. Kterým rázem si to nejméně pokazím a co když si to pokazím a pod. Je to dobře, že uvažují co a jak, ale nesmí se bát to vyzkoušet. To se ví, že ta krásná čistá a nablejskaná barva půjde do kelu, ale není nikde psáno, že ti nestandartně zbarvení kříženci si tu barvu nenesou v podobě heterozygotnosti. Mluvím třeba o recesívně červené, která je u českých staváků a mor. pštrosů vrcholem barev na celém světě. A nedivím se, že se o ní čeští chovatelé tak bojí, protože je krásná a těžká. Měli by se o ni ovšem bát také v tom smyslu, neprodávat ji lacino do zahraničí.
Ale jejím křížením zjistíme co je pod ní schováno: V praxi nejčastěji černá, ale také modrá. A z toho můžeme stanovit, který ráz je pro tuto barvu nejbližší nebo nejméně nevhodný k oživení, sjednocení hlav, já nevim hmotnosti a pod. Neříkám že všichni se bojí pustit do toho něco, ti kdo to dělají, ví o tom své a mohou mít stejný názor jako já ale i opačný, že je to třeba blbost.
Omlouvám se, že jsem se tak rozepsal, neumým být stručný, mluvené slovo mi zdaleka tak nejde. Ale třeba to nahradí těch 125 hadávých příspěvků jinde. U té hnědé a černé - základních to barev ještě hraje roli vazba na pohlaví, ale o tom až jindy Pošťákovi. Díky dvěma odpovídajícím lidem, jen tak dále pánovésmajlík
Juraj Kafka

Juro souhlasím s Tebou až na jedno. A to o tom sjednocení typu. Víš podle mne musí mít každý na svém chovu svůj rukopis a vlastně tim se odlišovat od druhých.Ale jinak dík za Tebe a Tvé příspěvky. E.smajlík

22.2.2011 18:12
rupa

XXX.XXX.99.251

Zadaní 1.0 BAB+dd 0.1BA-d- , výsledek žutě plaví 1.0 BABAdd 25%, 1.0BAB+dd 25%, 0.1 BA-d- 25% a 0.1 d- stříbřitá 25%
ruda pavelka

22.2.2011 18:28
mysak

XXX.XXX.46.80

pekol napsal(a):

Váš postup pane Kolenič je bezezbytku správný. Získal jste modrou holubici do modrých z jiné příbuzné barvy. Tzn. z jiné linie a to, jak jste trefně poznamenal, bez velkých investic. Trochu to rozvedu a řekněme, že třeba angličtí voláči existují nejprošlechtěnější v typu popelavě červení. Cíl je dostat na jejich úroveň i další ráz - např. modré případně černé. Jak to uděla, abych nemusel draze kupovat a jezdit buhvíkde za dva roky mtí zvíře do krve ukazuje výsledek výše. A investice je jen do pracovního holuba tedy zašedlého heterozygta - samce, kterého holt musíte sezonu trpět mezi čistými(homozygoty) třeba popelavě červenými. Není to až taková újma. Samozřejmě, že pokud to takhle rozpracuji nezávisle na více jedincích, no tak krmím rok dva více pracovních holubů. To je celé negativum. Nebojte se, když o takového pracovního holuba příjdu, jsem skoro víc nešťastný, než když je to řadový čistý holub. To se mi stalo tuhle zimu už asi 6x, a mám po žížalkách. Co nadělám, může mě mrzet, že jsem zbytečně rok krmil holuba navíc, po němž nemám potomka.
No, takže to je k tomuto. Jdu číst dálší příspěvky.

22.2.2011 18:30
pekol

XXX.XXX.226.3

rupa napsal(a):
Zadaní 1.0 BAB+dd 0.1BA-d- , výsledek žutě plaví 1.0 BABAdd 25%, 1.0BAB+dd 25%, 0.1 BA-d- 25% a 0.1 d- stříbřitá 25%
ruda pavelka

Kto odpovedal takto, je to správne. Mojim cieľom bude získať striebritú - silver (rozriedenú modrú) B+-d- holubicu. Holub BAB+dd bude tiež štiepiteľný na B+ .
Pokračujeme :
Aké potomstvo získame po žltoplavom holubovi BAB+dd a modrej čiernopásavej holubici B+-D-

Pre spestrenie modrá holubica(označenie čiernoplavá sa mi páčismajlík )

22.2.2011 18:35
chovatelpodluzi

XXX.XXX.223.4

holubi napsal(a):
Juro souhlasím s Tebou až na jedno. A to o tom sjednocení typu. Víš podle mne musí mít každý na svém chovu svůj rukopis a vlastně tim se odlišovat od druhých.Ale jinak dík za Tebe a Tvé příspěvky. E.smajlík

Souhlasím s Vámi oběma pánové. První příspěvek byl hlavně do toho, že některá velmi oblíbená plemena, často naše tradiční stojící na barvičkách jsou rozdrbaná do milionů typů za cenu barvičkaření a pak, když procházíte výstavu, kde tohoto plemene jsou stovky kusů, tak mezi jednotlivými rázy jsou až tak diametrální rozdíly, že by si člověk neznalý mohl pomyslet, že jde o různá plemena. Takže souhlasím, že by nebylo na škodu aby se typ sjednocoval. Druhý příspěvek pak hovořil o rukopisu chovatele. I zde nezbývá než souhlasit. Problém ale vidím v tom, že k čemu je rukopis chovatele, který vede barevný ráz který je typologicky uplně jinde? Jeho rukopis bude znát i po použití regenerace jinou barvou. Dva chovatelé držící příbuzný výchozí materiál ze stejného chovu nebudou mít už po jedné generaci stejné holuby, i když typologicky si budou velmi podobní. Každý máme jiné oko, jiné nároky a požadavky na odchov a na párování rodičů. Takže závěrem, oba příspěvky mají svůj díl pravdy, a přestože se zdánlivě vylučují není to pravda, naopak se mohou krásně doplnit. Děkuji za krásnou přátelsky vedenou diskuzi ze které se lze poučit :-)

22.2.2011 18:37
mysak

XXX.XXX.46.80

pekol napsal(a):

Získáte v prvé řadě žlutopruhé tedy žlutěplavé pruhové. A sem tam stříbřité neboli šedohnědě plavé pruhové a to bude vždy holubička. Tj. poměr barev bude 75:25 Tzn. získáte homozygoty žlutopruhé "BABA dd" samce, heterozygoty žlutopruhé "BAB+ dd" samce, žlutopruhé hemizygoty "BA-d-" samičky a konečně tu čtvrtku hemizygotů "B+-d-" stříbřitých pruhových samiček. Synové BAB+dd mohou mít po otci opět zamodralou hlavu a ocas a šedohnědé skvrnky po opeření. Jste na dobré cestě. Přeji veľa úspechov!

22.2.2011 18:40
mysak

XXX.XXX.46.80

chovatelpodluzi napsal(a):
Souhlasím s Vámi oběma pánové. První příspěvek byl hlavně do toho, že některá velmi oblíbená plemena, často naše tradiční stojící na barvičkách jsou rozdrbaná do milionů typů za cenu barvičkaření a pak, když procházíte výstavu, kde tohoto plemene jsou stovky kusů, tak mezi jednotlivými rázy jsou až tak diametrální rozdíly, že by si člověk neznalý mohl pomyslet, že jde o různá plemena. Takže souhlasím, že by nebylo na škodu aby se typ sjednocoval. Druhý příspěvek pak hovořil o rukopisu chovatele. I zde nezbývá než souhlasit. Problém ale vidím v tom, že k čemu je rukopis chovatele, který vede barevný ráz který je typologicky uplně jinde? Jeho rukopis bude znát i po použití regenerace jinou barvou. Dva chovatelé držící příbuzný výchozí materiál ze stejného chovu nebudou mít už po jedné generaci stejné holuby, i když typologicky si budou velmi podobní. Každý máme jiné oko, jiné nároky a požadavky na odchov a na párování rodičů. Takže závěrem, oba příspěvky mají svůj díl pravdy, a přestože se zdánlivě vylučují není to pravda, naopak se mohou krásně doplnit. Děkuji za krásnou přátelsky vedenou diskuzi ze které se lze poučit :-)

Ano, něco na tom je, ale k tomu všemu nejen, že máme každý své oko, jiné nároky a jiné požadavky..., ale máme také jeden vzorník.
Juraj Kafka

22.2.2011 18:51
holubi

XXX.XXX.12.167

chovatelpodluzi napsal(a):

Děkuji za uznání. Já si myslim že se právě s Jurou doplňujem a taky spolu spolupracujem. V mém případě co se týče sjednocení chovaného plemene je to tak vyrovnaný že už se hledají na speciálce drobnosti. A v tom barvičkaření máte pravdu a právě Jura by Vám potvrdil co dávno říkám že kvůli barvě nesplňuje většina holubů základ a to je typ daného plemene. O barvě se dá mluvit vyprávět do nekonečna ale typ je daný.

22.2.2011 19:10
5555

XXX.XXX.0.70

Ke sjednocení typu - i u plemen jako stavák či moravský pštros se to může povést, musí být jasný impulz od klubů, kam směřovat. Kluby musí říct, barvu máme dobrou, dělejme ujednocený typ. Já dodávám udělejme i stejnou kvalitu hlavy (klenba, šířka, zobák). Bohužel nám některé rázy, hlavně modré, poněkud utekly například ve velikosti. Ale určitě to půjde, stejně jako se povedla světlozobost u staváka, moderní barva u pštrosa, jde to. U holubů typu jako je třeba gigant či pávík, kde se kříží všechno hlava nehlava je ujednocení typu běžné, ale i tam některé rázy (třeba běloocasé, barevnoocasé) nesou jiný typ. Není to o tom, že bychom nevěděli, ale zatím jsme se tam ve šlechtění prostě nedostali.To se bude týkat i tzv. variet našich plemen.Obdobné platí u křížení s jinými plemeny. Někdy máte třeba u voláčů za dvě až tři sezony vyhráno, jinde šlechtíte intenzivně dvě generace ročně třeba 25 let (brněnský voláč stříbrný) než se to povede. Je to o náročnosti zvoleného úkolu. Důležité je začít správně z genetického hlediska. Některé cesty jsou od počátku odkázány k nezdaru a právě tomu znalost genetiky může jediná pomoci. Juraji pokračuj v úkolech. Já se ozvu až tu bude něco těžšího. Je dobré začít se základy, ta hnědá barva zaměňovaná se šedohnědou a kaštanovou hnědou je v našem současném vzorníku asi u pěti plemen špatně. S pozdravem A. Veselý

22.2.2011 19:15
rupa

XXX.XXX.99.251

pekol napsal(a):
Kto odpovedal takto, je to správne. Mojim cieľom bude získať striebritú - silver (rozriedenú modrú) B+-d- holubicu. Holub BAB+dd bude tiež štiepiteľný na B+ .
Pokračujeme :
Aké potomstvo získame po žltoplavom holubovi BAB+dd a modrej čiernopásavej holubici B+-D-

1.0 červeně plaví BAB+Dd 25% 1.0 modří B+B+Dd 25% 0.1 žlutě plavé BA-d- 25% 0.1 stříbříté B+- d- 25%

22.2.2011 19:45
pekol

XXX.XXX.226.3

Plemeno a jeho typ. Skúsim sa trochu dotknúť plemien veľkých hrvoliakov. Pokiaľ má byť holub veľký, tak nemôže byť trištvrťový. Dvojnasobne to platí keď existuje určité "plemeno" vo veľkej a malej nazvem forme. Tak napr. veľký angličan musí byť ozaj veľký a malý skutočne malý. Majú byť síce z pohľadu typu identické, ale veľkosť nepustí. Ja som začal svoje angličany aj merať a z chovu som postupne vyradil holuby menšie ako som si stanovil, kratšie v tele, kratšie v dĺžke krku a čo je možno najvážnejšie u vysokonohých hrvoliakv aj s nižšími nohami. Hrvoľatosť teraz nebudem rozvádzať. Pri vysokonohých hrvoliakoch je dôležité dosiahnuť vhodné pomery medzi - dĺžkou krku (hrvoľa), dl. tela, dl. chvosta a výškou nôh tak, aby holub bol správne vyvážený. Dosiahnúť vyrovnanosť výšky nôh je dosť ťažkésmajlík.
S dlžkou chvosta si až také veľké starosti nerobím, ale ostatné pomery sú rozhodujúce. Neplatí to len u Angličanov. Podobné je to napr. u Hanákov a Českých papučatých hrvoliakov. Dúfam, že vás s tým veľmi neotravujem. Odbočil som od témy - farbičky, ale úzko to súvisí s problematiku zjednocovania typu pomocou vhodných holubov rôznych razov jedného plemena.
Peter
Holub r.2010 nie je ideálny, ale má svoje prednosti.

22.2.2011 20:26
mysak

XXX.XXX.46.80

tono napsal(a):
Barva a rozředěnost jsou pohlavně vázané znaky,ale ani jedno holubice nenese.Modrá barva není pohlavně vázaná,tak jak může být čistokrevná? =to=

Tak, milý Tono a pošťáku, napíšu nějaké nepopulární věty :-) Prosím přečíst aspoň pětkrát.
Modrá potžamo černá leží na stejném lokusu jako popelavě červená a hnědá. Leží na stejném chromozomu a na stejném fleku toho chromozomu. Chromozom je složená nebo smrsknutá DNA a ta kóduje řadu věcí. I na jednom chromozomu může "sedět" víc kódů pro různé znaky, stejně jako sedí na dalších chromozomech jiné znaky. My známe jen pár těch místeček - lokusů, kde sedí třeba gen B. Alela genu B je odpovědná za typ druh či barvu pigmentu. A ten je u divokého holuba černý. (černý pigment je plavostí doslova rozplaven do bílé plochy a tím optickým klamem vzniká šedá - v hantýrce holubářů modrá - holubí modř). Ale i to "rozplavení" je kódováno na chromozomech a je to alela C. Malé "c" značí nejvyšší stupeň "rozplavení" tj bezpruhé holuby. "C+" značí pruhové holuby, "C" kapraté a konečně "CT" tmavé(celé štíty černé, ocas modrý - plavý) My jsme zvyklí, že buď je alela velké písmeno a tím se značí dominantnost anebo malé a tím recesivita. A obvykle to tak je. Tomu se říká alelická série. Alelická serie je možnost projevení genu na témže lokusu. Ale protože není nic v přírodě jen černé a jen bílé, tak jsou geny, které mají alelickou sérii bohatší, početnější a tím je příklad právě třeba C anebo B. B má zatím tři objevené variace, C jak sme se teď mohli přesvědčit dokonce 4. A proto pigment holuba domácího je ve třech možnostech tj B+(plusko dávám proto že je divoké) a to je černý pigment, b hnědý pigment a nad nimi stojí neúplně dominantní BA tedy popelavě červený pigment. Faktem je, že ta béčka tedy odpovědnost za typ pigmentu sedí na pohlavním chromozomu. U holuba na obou, u holubice na jednom. Tím, že sedí u holuba na obou chromozomech může dojít ve výsledku ke třem kombinacím alel. Tedy na jednom chromozomu sedí B+ a na druhém chroozomu taky B+ tak je to modrý nebo černý holub. Ale může mít taky na jednom BA na druhém B+ a je to popelavě červený holub s černými skvrnkami po těle. A nebo Může mít třeba BAb, kde místo černých skvrnek jsou hnědé(jsou méně vidět). Když se při vzniku spermií meioticky chromozomy rozdělí, jde do každé spermie jeden z těchto chromozomů a nese si buď B+ nebo BA a tyto spermie se spojí třeba s vajíčkem,které nese pomlčku -. Potká-li pomlčka B+ a splynou v zygotu, vznikne B+- a je z toho modrá holubička. Potká-li pomlčka malé b splynou a je z toho b- a je to hnědá holubička, potká-li BA = BA- je to popelavě červená holubička. Ovšem potká-li spermie "B+" vajíčko s "BA" a splynou, vznikne "BAB+", tak je z toho samec jak vyšitej - popelavě červenej, zamodralej a černě tečkovanej. Potká-li spermie "b" vajíčko "b" a splynou v zygotu "bb" je to samec ale hnědej a čistej. A tak by to mohlo pokračovat dále.
Tady v tom mém případě byl samec modrý heterozygot tj "B+b" spojen se samicí "b-" a když to rozdělíte do gamet, do pohlavních buněk - spermií a vajíček, tak se nám to rozejde - samec produkuje dvojí spermie "B+" a "b" a samička produkuje vajíčka "b" a "-". No a ted holubice snáší obvykle dvě vajíčka, a zpravidla jedno nese pomlčku a jedno druhý chromozom. A teď jsou ta vajíčka zaplavena spermiemi kde cca padesát procent má v hlavičce modrou alelu B+ a druhé množství spermií má v hlavičce malé b tedy hnědou. No a když se nám to tám rozešlo tak se nám to tady sejde tak, že vajíčko "-" potká třeba "B+" a splynutím vznikne "B+-" a je to co? modrá holubice. Druhé vajíčko "b" naťukne spermie třeba zase "B+" a je z toho co? "B+b" samec modrý hetero na hnědou stejně jako jeho otec. Další hnízdění vajíčko "b" naťukne spermie "b" a je to homzygot čistý samec hnědý. Ok? Proto holoubata svým zbarvením sice prozrazují na první reakci že otec hnědá a matka modrá tedy dědičnost křížem, ano, bylo by to tak, ale to bych tím pádem ZNAL jejich pohlaví, ale já napsal, že NEVÍM jejich pohlaví. Čili v této kombinaci jedině, může sice vzninout dvojí potomstvo ale vůbec ne závisle zbarvené na pohlaví.
Pokud jsou nějaké nejasnosti, ptejte se a zapojujte se, Pedro! Kredit neztratíte.smajlík
Juraj

22.2.2011 20:37
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.117.121

postak napsal(a):

Připojuji se, také by mě bílá barva zajímala. Prý jsou 2 varianty bílé? Jarda Pokorný

22.2.2011 20:40
mysak

XXX.XXX.46.80

postak napsal(a):

Pane Kolaříku, bílá jak už tady př. Hrabal řekl, je podmíněná více různými geny. Např. bílý king je recesivní s vikvovým okem, ale jelikož jsou bílí kingové ponejvíce oživováni popelavě červenými kingy,tak snadno z nich padají při různém křížení s jinak barevnými holuby třeba modrými zejména popelavě červená holoubata. Mám to ověřeno z praxe, kdy jsem je choval. Modrý holub na bílou holubici se to chovalo stejně jako kdyby byla dom. popelavě červená. Dokonce se mi jednou stalo, že bílí holubi pár vyrostlý z jednoho hnízda, dal kromě bílých holoubat holoubě, které mělo na rameni asi tři načervenalá pera. Jájsem se divil kde se to tam vzalo. A hodně později až pokus s modrým holubem, kde jsem normálně očekával modré straky a pod., se vyloupli dom. červení samci a modré holubice. Některé straky, někteří celobarevní. Od té doby se tak nějak zajímám o genetiku barev.
Juraj Kafka

22.2.2011 20:40
5555

XXX.XXX.0.70

Určitě. Bílá je recesivní(s vikvovýma očima) a dominantní. Juraj vám to určitě popíše, dneska má nějakou spisovatelskou náladu.....

22.2.2011 20:44
mysak

XXX.XXX.46.80

postak napsal(a):
tak třetí pokus a už toho necham holoubci všichni žlutí polovina štěpí na šedohnědou holubičky polovina žlutých polovina šedohnědých

Správně, došel jste k tomu. A to se cení. Mám z Vás radost!smajlík

22.2.2011 21:03
mysak

XXX.XXX.46.80

pedrosanchez napsal(a):

Tak a teď k Vám:
Stříbřitého barevnohlávka vyšlechtíte skutečně pomocí modrého a žlutého, ale! Mícháme zde hrušky s jabklkama, jak se říká. Žlutá u barevnohlávka není základní barvou! A tady jsme narazili - čekám kolik lidí se ozve, (asi moc ne je to moderka). A proto to celé moje vysvětlování co je základními barvami dom. holuba, Slávo Tomane:-) Modrá je základní barevnou řadou a teď si, Pedro, musíte od žlutého vypůjčit pouze gen "d". Čili spojte napřed žlutého holuba s modrou holubici. Žlutý holub nese "dd" holubice modrá jen "D-". Písmena se nám rozejdou do spermiií a vajíček a máte spermie "d" a vajíčka "D" a "-". Tak a splynutím d a D vzniknou samci "Dd" pravděpodobně budou modří nebo černí to je fuk, obé se dají použít dále. Splynutím "d" a "-" vzniknou samičky "d-" a jste doma. Respektive částečně - máte dilute samice a to je základ úspěchu. Dilute znamená rozředěná a rozředená rovná se kratičké chmíří na holoubatech a to se rovná ve Vašem případě pravděpodobně buď šedohnědá nebo žlutá holoubata. No a k stříbřité se dostanete. Pravněpodobně píši proto, protože musíte vyřešit kromě dilute ještě plnobarevnost versus plavost tj. SS nebo Ss verus ss, případně C+. Tam není pohlavní vázanost a proto i samice může nést vajíčka S třeba s. Žádná pomlčka. S = spread = plnobarevný (černý, myšový, popelavý, kávový, Váš žlutý a červený). Nebudu blábolit, napíšu Vám na to čtverce. Ale dnes už ne.

Pokud však myslíte (soudě podle fotky holoubat) popelavou tedy plnobarevnou formu od dom. červené "BABASS", máte to už doma. Na ocase není koncový pruh. Zase jsme narazili, ostatní. Vám zbývá toto holoubě spojovat jedině s černými barevnohlávky. A vybírat vybírat holuby bez cihlového nádechu na obojku. A samce bez pigmentových skvrn v ocase. DOcílíte časem stříbrného lesku na obojku a popelavě svtlého ocasu s černým ostnem. Zobák bude tmavý.

Juraj Kafka

22.2.2011 21:09
mysak

XXX.XXX.46.80

pekol napsal(a):
Pokračujeme :

nechám ostatní odpovídat, ok?:-)

22.2.2011 21:34
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.117.121

5555 napsal(a):
Určitě. Bílá je recesivní(s vikvovýma očima) a dominantní. Juraj vám to určitě popíše, dneska má nějakou spisovatelskou náladu.....

Sašo díky, Juraj toho má poměrně dost. Zkuste nám prosím oba popsat (až budete mít volněji :o), jak je rozeznáme a jak se chovají k ostatním barvám. U mě červená, žlutá (i předkové, občas bílá). Bílí mají ze 75% předky bílé, občas se v minulosti vyskytla modrá (černá) do 25%. Jarda Pokorný

22.2.2011 21:55
mysak

XXX.XXX.46.80

Sašo, Edo, P. Hrabale, Koleniči, chovateli z Ladné a další ostatní, děkuju za podporu, čekal jsem spíš ticho po pěšině. Chci vám říct, že celé toto moje "snažení" není nic nového. Není to objevování Ameriky. Já se jen snažím oprašovat to, co už dávno někdo někdy objevil a pomohl tím všem holubářům na světě v řadě problémech. Pokud budu mít čas a chuť - tu mě ostatně dodáváte jedině vy a odpovídající, budu dále zadávat úkoly. Myslím si, že některé věci je třeba i několikrát opakovat, dokud budou pochybnosti třeba o čistokrevnosti holubic apod. Propírat základy je důležité, jinak se nehneme dál. A třeba k těm složitějším věcem. Spousta vět je z jiných úst. Například to svícení baterkou na zeď, to mám od posuzovatele drůbeže Ladislava Štolby, kdy jsem jeho rozhovor zaslechl na půl ucha, jak vysvětloval někomu, co je to správný vlašák. To jsou posbíraný věci za celý můj nepořádný chovatelský život a překopírovaný k vašim očím a uším. A jestliže se někteří tady doberou výsledku ať už na potřetí anebo na podesátý, tak to má pro mě smysl. Hlavně se zapojte a nebojte. Já se to taky učím chápat a s vámi. Nic neztratíte. Ale jak mi říkal jeden přední chovatel, holubaření není jen o barvičkách a genetice, ale také o krmení, veterině, výstavnictví a organizování a o společnosti. Je proto vizitkou holubářské společnosti, když se tady zhádáme jak psi? Nemyslíte, že nám společnost nakloněná díky tomu nebude? Děláme si to sami.
Dost už.
A jinak až budu mít holuby v barvě krahujčí nebo kukaččí?smajlík, tak budu moct říct: udělal jsem kus práce. Do tý doby...:-( :-)

Eště jednou díky, jste príma a jsem zvědav jak odpovíte na Petrovo anglické křížení.

Pro Amiga Pedra sem dám čtverce až třeba v pátek, ted už na to nemám oči. A nebo ať se pokusí někdo jiný. Schválně. smajlík Jsou tady taky jinší odborníci před kterými dávám klobouk dolů, pan Šesták by třeba ztratil pár kláves... Co?:-)
Juraj Kafka

22.2.2011 22:01
5555

XXX.XXX.0.70

OK, jestli si vzpomínám tak bílá barva vlastně neexistuje. Bílí holubi mají ztrátu pigmentace, pod kterou jsou vždy nějak zbarvení a mají nějaký vzorek peří. Jsou buď klasicky bílí, tedy recesivně, nepohlavně vázaně s vikvovýma očima. Pak existují s očima oranžovýma a perlovýma, případně růžovýma, ale ty albíny nebudem rozvádět. S oranžovýma očima jsou to nejčastěji čistokrevní bělouši. Jsou zde samozřejmě dominantní. Dále můžete dostat bílý odchov třeba od indigo, almondů a u plemen v jejichž genotypu je nějak zanesen bělouš. Občas bílí holubi "padají" z barevných při příbuzenské plemenitbě. Chovu zdar:-))

22.2.2011 22:09
mysak

XXX.XXX.46.80

5555 napsal(a):
OK, jestli si vzpomínám tak bílá barva vlastně neexistuje. Bílí holubi mají ztrátu pigmentace, pod kterou jsou vždy nějak zbarvení a mají nějaký vzorek peří. Jsou buď klasicky bílí, tedy recesivně, nepohlavně vázaně s vikvovýma očima. Pak existují s očima oranžovýma a perlovýma, případně růžovýma, ale ty albíny nebudem rozvádět. S oranžovýma očima jsou to nejčastěji čistokrevní bělouši. Jsou zde samozřejmě dominantní. Dále můžete dostat bílý odchov třeba od indigo, almondů a u plemen v jejichž genotypu je nějak zanesen bělouš. Občas bílí holubi "padají" z barevných při příbuzenské plemenitbě. Chovu zdar:-))

Je to tak, jen dodám, že perlové oko na bílém holubovi je to samé jako oranžové. Viz. ostravská bagdeta. je to pop. červený bělouš homozygotní. Občas se na hrudi objeví barevné pírko. U mladých. Vyčerpávajícím způsobem je to od Saši popsáno v jednom čísle Chovatele s názvem Bělouš stokrát jinak. Toto by totiž byla cesta k bílým perlookým římanům, se kterými si ještě řada zkušených chovatelů dělá vrásky. Osobně bych uznal římany bílé jak s vikvovýma tak perlovýma očima. Dva rozdílné rázy. Bílé britské i evropské kočky taky existují dle standardu se žlutýma i modrýma očima. Ale holt vzorník římanů mluví jinak.
Plná hnízda...

23.2.2011 08:13
postak

XXX.XXX.117.5

No to je paráda jak se to tu rozběhlo.Všem kteří mi poradili děkuji a připojuji se k výzvě pana Kafky aby se zapojili i další.Jak vidíte na mém případě nikdo vás tu nebude zesměšňovat i když to trochu zvořete.Josef Kolařík

23.2.2011 08:52
5555

XXX.XXX.40.193

Ještě pro Jardu:
S křížením recesivní bílé s barevnými rázy máme my, chovatelé pávíků, bohaté zkušenosti. V praxi se projevuje velmi často jako částečně dominantní, kdy mláďata jsou třeba modrá, ale mají nějakou bílou letku. To jsou dobré kusy do dalšího použití do bílých. V chovech je velké množství čistě barevných holubů se žlutýma očima (místo perlových), ty nám prozrazují, že mezi jejich předky byl nějaký bílý holub nebo jen skrytý nositel genu. Z takových barevných holubů pak velmi často po spáření s bílými partnery padají bílá holoubata. Úplně čistá. Úplně bílá holoubata dostávám po almondech s faktorem SPREAD (po spáření s čímkoliv) nebo z jedné linie z Kanady po andaluzianech. Je velmi těžké se bavit o nějakých procentech, ty se určitě budou vždy lišit. Důležité je, že do bílých je křížení barevných u většiny plemen velmi, velmi žádoucí a nezbytné. Viz brněnský voláč, pávík, king ....

23.2.2011 17:33
mysak

XXX.XXX.15.147

5555 napsal(a):
Ještě pro Jardu:
S křížením recesivní bílé s barevnými rázy máme my, chovatelé pávíků, bohaté zkušenosti. V praxi se projevuje velmi často jako částečně dominantní, kdy mláďata jsou třeba modrá, ale mají nějakou bílou letku. To jsou dobré kusy do dalšího použití do bílých. V chovech je velké množství čistě barevných holubů se žlutýma očima (místo perlových), ty nám prozrazují, že mezi jejich předky byl nějaký bílý holub nebo jen skrytý nositel genu. Z takových barevných holubů pak velmi často po spáření s bílými partnery padají bílá holoubata. Úplně čistá. Úplně bílá holoubata dostávám po almondech s faktorem SPREAD (po spáření s čímkoliv) nebo z jedné linie z Kanady po andaluzianech. Je velmi těžké se bavit o nějakých procentech, ty se určitě budou vždy lišit. Důležité je, že do bílých je křížení barevných u většiny plemen velmi, velmi žádoucí a nezbytné. Viz brněnský voláč, pávík, king ....

Zdravím
Žádoucí je to i třeba do karierů, rec. bílí karieři trpí vlnitým peřím - náznakem kudrnatosti, to se srovná občasným připářením černého. Kosočtverce se spraví pomocí černých a pod.
Jinak je to ovšem s těmi homozygotními bělouši na popelavě červené pigmentaci, kde jak správně př Hrabal napsal že díky popelavě světlým letkám a ocasu je holub bělouš zcela bílý a na barevnost nás upozorní jedině jeho oči, které jsou oranžové a nebo perlové. Tam si myslím, že holubi nemají problémy s konstitucí. Ale mohu se mýlit.
Jinak modrý holub v podobě homozygotního bělouše má na celkově bílém těle vždy černé konce pokud není bělokosý 10x10 a běloocasý zároveň (i to by šlo udělat). A má šedou obočnici a tmavý zobák. Viz. třeba český rejdič. Hnědý by měl mít hnědé konce, ale světlý zobák. Toť moje dedukce. Mohu se mýlit. I popelavě červený holub jako bělouš může mít světlý rohový zobák i tmavý. Ale na to jste se asi neptal.
Zkušenost z křížení altenburské holubice žlutopruhé s bílým arabským bublákem padala holoubata modrá a dom. červená. S různým rozsahem bílé například špunt, bílá spodina, nebo půlměsícová skvrna na voleti či různá strakatost. Takže bílý holub se choval jako dom. červený štěpící na modrou. Modrá holoubata byla vždy holubice. Takže to je na doplnění Saši, jinak to s těmi hlavami, klenbami, šírkou zobáku, vykrojení hrdla u pštrosa nebo káníka - to je jedno, nezbývá než souhlasit. Bohužel ty kluby to asi neřeknou.
Juraj Kafka

23.2.2011 20:59
hrabal1

XXX.XXX.225.196

Tak než som sa tu dostal, už ste kdesi utiekli. O tej bielej tu v podstate napísal dosť pan Veselý. Mám s takových párení mnoho poznámok a dlhoročné skúsenosti. Ale keby som to tu rozpisoval, opakoval by som to isté. Stále mám pocit, že sa chová ako ina recesívna/hoci červená/. Skryje nám čo za normálných okolností u vzorkofarieb vidíme. A preto z nich vypadne kadejaká farba, lebo tie kombinácie prebiehajú, akorát ich na bielej nedokážeme usmerňovať.

23.2.2011 22:27
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.117.121

Všem děkuji za informace, bílá se chová nevyzpytatelně. Používám to opačně, bílé maltézáky pro zlepšení tvaru a dosažení požadované výšky u žlutých a červených maltézáků. Protože nepoužívám chůvy, mám odchovy poměrně nízké, dlouhodobě do 1,5 výletka/ pár/ rok, takže s vlastními zkušenostmi je to slabé. Jarda Pokorný

24.2.2011 11:04
hrabal1

XXX.XXX.225.253

Áno, i táto cesta je možná. Tiež som si kedysi myslel, že nemôže byť rozdiel, či zlepšujeme /typ, kresbu, farbu/ cez bieleho jedinca/vzrokokresba x biely/ alebo vzorkokresba x celofarebný. Až na základe množstvá poznámok a roky uskutočňované párenia mi napovedali, že lepšie je ísť cez celofarebné jedince. Napíšem to takto. Keď som zlepšoval cez biele, v F3 generácii zostali v chove z 4 takýchto kombináícií len dva jedinci, keď cez celofarebného holuba-rovnako z 4 kombinácií,v F3 generácií sa uplatnilo až 5 -6 jedincov-teda boli použitelní v chove ako zlepšopvatelia. K týmto výsledkom sa dopracujeme až na základe dlhoročných skúseností, presných záznamom a desiatkach krížení, pri rôzných plemenách. Aj teraz mám na holubníku F1 generáciu čínský x biela, čínský x čierna,lebo som nepoučitelný a špekulujem stále. Ale už tak sme nabúrali p.Kafkovi niť tématu, takže až bude čas, založím novú tému. Lebo tu velice kvaltujete, já musím chodiť aj do práce a sotva to stačím večer prečítať. Ináč je to krásné čítanie, od zhora až potiaľ.

24.2.2011 14:05
tono

XXX.XXX.164.132

mysak napsal(a):
Tak, milý Tono a pošťáku, napíšu nějaké nepopulární věty :-) Prosím přečíst aspoň pětkrát.
Modrá potžamo černá leží na stejném lokusu jako popelavě červená a hnědá. Leží na stejném chromozomu a na stejném fleku toho chromozomu. Chromozom je složená nebo smrsknutá DNA a ta kóduje řadu věcí. I na jednom chromozomu může "sedět" víc kódů pro různé znaky, stejně jako sedí na dalších chromozomech jiné znaky. My známe jen pár těch místeček - lokusů, kde sedí třeba gen B. Alela genu B je odpovědná za typ druh či barvu pigmentu. A ten je u divokého holuba černý. (černý pigment je plavostí doslova rozplaven do bílé plochy a tím optickým klamem vzniká šedá - v hantýrce holubářů modrá - holubí modř). Ale i to "rozplavení" je kódováno na chromozomech a je to alela C. Malé "c" značí nejvyšší stupeň "rozplavení" tj bezpruhé holuby. "C+" značí pruhové holuby, "C" kapraté a konečně "CT" tmavé(celé štíty černé, ocas modrý - plavý) My jsme zvyklí, že buď je alela velké písmeno a tím se značí dominantnost anebo malé a tím recesivita. A obvykle to tak je. Tomu se říká alelická série. Alelická serie je možnost projevení genu na témže lokusu. Ale protože není nic v přírodě jen černé a jen bílé, tak jsou geny, které mají alelickou sérii bohatší, početnější a tím je příklad právě třeba C anebo B. B má zatím tři objevené variace, C jak sme se teď mohli přesvědčit dokonce 4. A proto pigment holuba domácího je ve třech možnostech tj B+(plusko dávám proto že je divoké) a to je černý pigment, b hnědý pigment a nad nimi stojí neúplně dominantní BA tedy popelavě červený pigment. Faktem je, že ta béčka tedy odpovědnost za typ pigmentu sedí na pohlavním chromozomu. U holuba na obou, u holubice na jednom. Tím, že sedí u holuba na obou chromozomech může dojít ve výsledku ke třem kombinacím alel. Tedy na jednom chromozomu sedí B+ a na druhém chroozomu taky B+ tak je to modrý nebo černý holub. Ale může mít taky na jednom BA na druhém B+ a je to popelavě červený holub s černými skvrnkami po těle. A nebo Může mít třeba BAb, kde místo černých skvrnek jsou hnědé(jsou méně vidět). Když se při vzniku spermií meioticky chromozomy rozdělí, jde do každé spermie jeden z těchto chromozomů a nese si buď B+ nebo BA a tyto spermie se spojí třeba s vajíčkem,které nese pomlčku -. Potká-li pomlčka B+ a splynou v zygotu, vznikne B+- a je z toho modrá holubička. Potká-li pomlčka malé b splynou a je z toho b- a je to hnědá holubička, potká-li BA = BA- je to popelavě červená holubička. Ovšem potká-li spermie "B+" vajíčko s "BA" a splynou, vznikne "BAB+", tak je z toho samec jak vyšitej - popelavě červenej, zamodralej a černě tečkovanej. Potká-li spermie "b" vajíčko "b" a splynou v zygotu "bb" je to samec ale hnědej a čistej. A tak by to mohlo pokračovat dále.
Tady v tom mém případě byl samec modrý heterozygot tj "B+b" spojen se samicí "b-" a když to rozdělíte do gamet, do pohlavních buněk - spermií a vajíček, tak se nám to rozejde - samec produkuje dvojí spermie "B+" a "b" a samička produkuje vajíčka "b" a "-". No a ted holubice snáší obvykle dvě vajíčka, a zpravidla jedno nese pomlčku a jedno druhý chromozom. A teď jsou ta vajíčka zaplavena spermiemi kde cca padesát procent má v hlavičce modrou alelu B+ a druhé množství spermií má v hlavičce malé b tedy hnědou. No a když se nám to tám rozešlo tak se nám to tady sejde tak, že vajíčko "-" potká třeba "B+" a splynutím vznikne "B+-" a je to co? modrá holubice. Druhé vajíčko "b" naťukne spermie třeba zase "B+" a je z toho co? "B+b" samec modrý hetero na hnědou stejně jako jeho otec. Další hnízdění vajíčko "b" naťukne spermie "b" a je to homzygot čistý samec hnědý. Ok? Proto holoubata svým zbarvením sice prozrazují na první reakci že otec hnědá a matka modrá tedy dědičnost křížem, ano, bylo by to tak, ale to bych tím pádem ZNAL jejich pohlaví, ale já napsal, že NEVÍM jejich pohlaví. Čili v této kombinaci jedině, může sice vzninout dvojí potomstvo ale vůbec ne závisle zbarvené na pohlaví.
Pokud jsou nějaké nejasnosti, ptejte se a zapojujte se, Pedro! Kredit neztratíte.smajlík
Juraj

Milý mysaku.Děkují za vyčerpavající odpověď a za vaši trpělivost,kterou s takovymi laiky jako jsem já máte a ochotně to pořád dokola vysvělujete.Takovýchto nás tady je mnoho,ale většinou jsou v anonymitě a čekají.S tím Vaším vstupním kvízem celkem problém nemám,přehledl jsem v zápalu boje chyták NEZNAM pohlaví. Žádné nepopularní věty jsem nenašel.I s tou Vaši odpovědi si už tykám .ALE po dlouhých zimních večerech pročítam literaturů samozřejmě o holubech a třeba ve vzorníku z r.1993 u barev pohlavně vázaných mi něco chybí anebo jsem spíš natvrdlý.Nedověděl jsem se to ani s publikace Dom.chov zvířat,kde je taky o genetice pojednání.Proto jsem naťuknul příspěvek "pekol 21.2.2011 20:50:00 ". Mám rád ve všem jasno,proto se ptám třeba pětkrát,hlavně když je koho.Tak se zeptám jěště jednou,které barvy jsou pohlavně vázane?.Ta čistokrevnost holubic s toho vyplýva,ale mě by zajímaly ty barvy.=to=

24.2.2011 15:48
postak

XXX.XXX.18.207

tono napsal(a):
Milý mysaku.Děkují za vyčerpavající odpověď a za vaši trpělivost,kterou s takovymi laiky jako jsem já máte a ochotně to pořád dokola vysvělujete.Takovýchto nás tady je mnoho,ale většinou jsou v anonymitě a čekají.S tím Vaším vstupním kvízem celkem problém nemám,přehledl jsem v zápalu boje chyták NEZNAM pohlaví. Žádné nepopularní věty jsem nenašel.I s tou Vaši odpovědi si už tykám .ALE po dlouhých zimních večerech pročítam literaturů samozřejmě o holubech a třeba ve vzorníku z r.1993 u barev pohlavně vázaných mi něco chybí anebo jsem spíš natvrdlý.Nedověděl jsem se to ani s publikace Dom.chov zvířat,kde je taky o genetice pojednání.Proto jsem naťuknul příspěvek "pekol 21.2.2011 20:50:00 ". Mám rád ve všem jasno,proto se ptám třeba pětkrát,hlavně když je koho.Tak se zeptám jěště jednou,které barvy jsou pohlavně vázane?.Ta čistokrevnost holubic s toho vyplýva,ale mě by zajímaly ty barvy.=to=

Dříve než odpoví pan Kafka nebo někdo jiný z těch co tomu opravdu rozumí pokusim se to zformulovat z meho laického pohledu. Alespoň imě někdo vysvětlí co chápu špatně.Na pohlavním chromozomu X leží všechny 4 základní barvy plus ředící faktor D,d na chromozomu Y neni nic.Všechny ostatní faktory které ovlivňují zbarvení jako grošovitost bronze atd.leží někde uplně jinde.Je to tak?

24.2.2011 16:03
postak

XXX.XXX.18.207

3 základní omlouvam se černá,červená,hnědá

24.2.2011 21:03
tono

XXX.XXX.164.132

No ono je jich více.=to=

24.2.2011 21:16
bosest

XXX.XXX.152.12

Pan postak má v podstatě pravdu. Já znám tři geny na chromozomu X.
Gen B, který určuje barvu černou, hnědou, popelavěčervenou.
Gen D, ktrý va své recesivní alele určuje rozředění výše uvedených barev.
Gen St, u kterého znám tři alely: StF - texan, St - almond, Sts - sandy, pískové.
Nemůžeme říkat, že na chromozomu Y nic není, protože tam jsou geny, které charakterizují samčí pohlaví
a u jiných druhů ptáků jsou tam i geny pro odlišné zbarvení samců. B. Šesták.

24.2.2011 21:23
bosest

XXX.XXX.152.12

Ještě pro úplnost, zapomněl jsem u genu D uvést alelu dP - pale, bledá, která je svou sytostí mezi D a d.

24.2.2011 23:07
bosest

XXX.XXX.152.12

Ještě jedno doplnění. Ještě existuje čtvrtý gen na chromozomu X.
Gen R reduced. Jeho recesivní alela r způsobuje redukci intenzity zbarvení.

25.2.2011 07:27
mysak

XXX.XXX.247.177

bosest napsal(a):
Pan postak má v podstatě pravdu. Já znám tři geny na chromozomu X.
Gen B, který určuje barvu černou, hnědou, popelavěčervenou.
Gen D, ktrý va své recesivní alele určuje rozředění výše uvedených barev.
Gen St, u kterého znám tři alely: StF - texan, St - almond, Sts - sandy, pískové.
Nemůžeme říkat, že na chromozomu Y nic není, protože tam jsou geny, které charakterizují samčí pohlaví
a u jiných druhů ptáků jsou tam i geny pro odlišné zbarvení samců. B. Šesták.

Je to tak.
No vidíte, já k tomu musím naplkat román a Vám stačí 5 řádek, abyste vyčerpal téma:-) No, já jsem měl říct, že na Y není nic z toho, co sledujeme. A Y patří u ptáků samicím.
Juraj Kafka

25.2.2011 13:28
tono

XXX.XXX.164.132

Diky za odpovědi.Tak jsme se dostali k tomu,o co mi v podstatě šlo.Když si vememe dvě výše zmíňované publikace,jakožto jedny z dostupných zdrojů informací o základech genetiky holubů,nedovíme se ,že černá barva je pohlavně vázaná.Ve vzorníku z r.1993 jsou uvedeny barva hnědá a popelavě červená plus rozředěné atd. Ve druhé publikaci jsou barvy,dominance a pohl.vázanost sestaveny do tabulky,kde u B+ informace není.Takže ,když si laik "HIER!!!" pročítá tuto problematiku,může nabýt dojmu,že černá není na společné lodi s hnědou a pop.červenou.Jsou všechny samozřejmě na béčku,ale uváděný tam jsou konkretní barvy a černá mi tam scházi.Možná je to brano jako samozřejmost u základní pigmentace,ale trochu rozčeřit hladinu není na škodu.=to=

25.2.2011 14:32
bosest

XXX.XXX.152.12

Byla tady řeč o tom, že bílá barva se vyštěpuje od indigo a andalusia. Z genetického hlediska se jedná o jednu
barvu In indigo. Rozdíl je jenom v tom, že indigo je na plavé základní barvě a andalusia na plnobarevné.
Účinná je dominantní alela In.
V obou případech při homozygotní konstituci InIn dochází k úplnému vybělení a barevná zůstává jen hlava. B.Š.

27.2.2011 12:07
bosest

XXX.XXX.152.12

K bílé barvě už se nikdo nevyjadřuje, tak já ještě něco přidám.
Píše se, že existuje bílá recesivní white w (nejběžnější) a bílá dominantní white W. Dále se uvádí, že když se
zkříží bílá dominantní s bílou recesivní vzniknou barevní mladí. Teoreticky při tomto křížení vznikne
heterozygot Ww, který ovšem musí být dominantně bílý. Takže tady je vidět, že se někde v teorii stala chyba.
Já mám tušení, že bílá dominantní W existuje pouze teoreticky, je neúčinná a přítomná u všech barev kromě
bílé recesivní w.
Myslím si, že není vhodné směšovat tuto bílou barvu s barvami bělouš, které vznikají extrémním vybělením
nějaké bavy barevné. Mezi barvy bělouš patří především grizzly se čtyřmi různými alelami, běloštítní, undergrizzly,
print grizzly, pan Havlín řadí mezi bělouše taky barvu sivou a já bych tam přidal ještě barvy mizící (texan), almond,
indigo a andalisia. Myslím si, že tato skupina by se při nejasných hranicích dala ještě rozšiřovat. B.Š.

27.2.2011 18:33
mysak

XXX.XXX.46.80

bosest napsal(a):
Píše se, že existuje bílá recesivní white w (nejběžnější) a bílá dominantní white W. Dále se uvádí, že když se
zkříží bílá dominantní s bílou recesivní vzniknou barevní mladí. Teoreticky při tomto křížení vznikne
heterozygot Ww, který ovšem musí být dominantně bílý. Takže tady je vidět, že se někde v teorii stala chyba.
Já mám tušení, že bílá dominantní W existuje pouze teoreticky, je neúčinná a přítomná u všech barev kromě
bílé recesivní w.
Myslím si, že není vhodné směšovat tuto bílou barvu s barvami bělouš, které vznikají extrémním vybělením
nějaké bavy barevné. Mezi barvy bělouš patří především grizzly se čtyřmi různými alelami, běloštítní, undergrizzly,
print grizzly, pan Havlín řadí mezi bělouše taky barvu sivou a já bych tam přidal ještě barvy mizící (texan), almond,
indigo a andalisia. Myslím si, že tato skupina by se při nejasných hranicích dala ještě rozšiřovat. B.Š.

Mám jednu otázku, nechová se W jako dominantní bílá u slepic leghornek? Tedy přesněji jako inhibice? Tam totiž se děje to, že I zamezuje projevu jakékoli barvy, inhibuje enzymy, které jsou odpovědné za tvorbu pigmentu v homozygotní konstituci II a nebo heterozygotní konstituci Ii. Spáří-li se leghornka s bílou plymutkou, která má recesivní bílou zřejmě také znač. w, vznikne v F1 všechno bílé, ale v generaci F2 se objeví barevná kuřata.
Juraj Kafka

27.2.2011 21:05
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.117.121

bosest napsal(a):
bílé recesivní w.

Pánové, můžete o té bílé ještě někdo pokračovat? Je to opravdu poučné. Když se tak ohlédnu zpět, tak jsem v chovu za 37 let vlastně bílého dominantního maltéze nikdy neměl, ani jsem ho nikdy neviděl, takže u maltézů asi skutečně existuje jen teoreticky. Pokud měl nějaký např. oranžové oko, měl vždy někde pár barevných pírek (někdy i tmavý zobák) a já ho tudíž bral jako straku. Běloušů jsem několik viděl. Červené, žluté a modré, hlavně u dvou chovatelů na Kladensku, kteří párovali různé barvy maltézů. A ti opravdu s bílou barvou neměli nic společného. Máte nějaké zkušenosti s křížením bílých do barevných? Momentálně jsem prošel jen rodokmeny holubů, co mám letos připravené k chovu. Po připáření bílých (podle mě recesivních) do barevných, byl odchov VŽDY barevný (a v 80% jinak než rodiče), nikdy bílý (to až v dalších generacích z barevných vypadlo bílé holoubě). Jarda Pokorný

27.2.2011 21:34
hrabal1

XXX.XXX.219.240

Tak som stratil celý text. Ja mám dojem, že vlohy pre farebnost/B,D,E/ nejakým spôsobom dokážu vyblokovať prejav vlohy bielej v čistej forme.Preto s tých bielych padajú prevážne farebné. Páril som čiste bieleho jedinca/z bielych iste 2 generácie/ s farebnými strakošmi a dospel k záveru, že vloha pre strakatosť/farebnosť/ sa s bielou chová aditívne. K čisto bielemu som dával strakoše v rôznom rozsahu, za sezonu vymenil "strakatého" 4x, to isté v dalšom roku. Z výsledkou vyšlo, že čím strakatejší jedinec bol pridaný, tým strakatejšie/farebnejšie/boli mladé. Čím svetlejší/belší/ strakoš bol s bielym párený, tým menej farby bolo na mladých. Dal som aj čisto bieleho, ktorého vyprodukovali dva málo farebné strakoše k skušobnému bielemu../ Nenašiel som na ňom žiadne farebné pierko/. Ale mladé mali aspoň fliačik farebný, čo svedčí, že vlohy pre farebnosť stále blokovali dokonalý prejav bielej, ktorý by tam teoreticky mal už byť.
O tom párení cez biele či farebné tu už bolo písané. Pokiaľ sledujete typ, tak na tom až tak nezáleží. Pokiaľ farebnosť, osvedčilo sa mi za mnohé roky ísť cez celofarebné, zvlášť u kresieb. Zámerne tu neuvádzam žiadne zwéháčka či vlohy S, ale len a len skúsenosti s bielou. Pochoptelne gen G je úplne mimo, ten sa chová ináč, ako aj In, Od, dokonca BA s vekom nad 10 rokov produkuje čisto biele jedince atď.

27.2.2011 21:48
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.117.121

Děkuji, jde mi především o typ. A v tom jsou vždy lepší ti jinak barevní výletci, než ti, které bych potřeboval hned. Takže i je používám zpátky do chovu svého nebo kamarádů. A v tom je právě ta krása holubaření, že je to na dlouhou dobu. Jarda Pokorný

27.2.2011 21:49
hrabal1

XXX.XXX.219.240

Až teraz mi došlo, čo občas skúšam svojich žiakov. Aký bol-je Columba livia. S toho je jasná tendencia sila B+, ktorá raz vyskočila hore BA a raz padla dole b. Kto vie, kedy sa až presadila biela- v normálnom prostredí sotva, i keď mutácia ako taká mohla vyskočiť pri tolkom množstve columba!

27.2.2011 22:12
pekol

XXX.XXX.203.74

jaroslav69pokorny napsal(a):
Pánové, můžete o té bílé ještě někdo pokračovat? Je to opravdu poučné. Když se tak ohlédnu zpět, tak jsem v chovu za 37 let vlastně bílého dominantního maltéze nikdy neměl, ani jsem ho nikdy neviděl, takže u maltézů asi skutečně existuje jen teoreticky. Pokud měl nějaký např. oranžové oko, měl vždy někde pár barevných pírek (někdy i tmavý zobák) a já ho tudíž bral jako straku. Běloušů jsem několik viděl. Červené, žluté a modré, hlavně u dvou chovatelů na Kladensku, kteří párovali různé barvy maltézů. A ti opravdu s bílou barvou neměli nic společného. Máte nějaké zkušenosti s křížením bílých do barevných? Momentálně jsem prošel jen rodokmeny holubů, co mám letos připravené k chovu. Po připáření bílých (podle mě recesivních) do barevných, byl odchov VŽDY barevný (a v 80% jinak než rodiče), nikdy bílý (to až v dalších generacích z barevných vypadlo bílé holoubě). Jarda Pokorný

Pán Pokorný, pokiaľ je požiadavka vo vzorníku, že biele maltezáky majú mať tmavé oči (recesívna biela) , tak buďte spokojný, povedal by som šťastný. A strážte to! Nedávno som rozprával s jedným v minulosti i súčasnosti vynikajúcim chovateľom bielych rimanov. Tým pre zmenu terajší vzorním už predpisuje farebné oči - zmena . Roky sa pritom chovali biele recesívne vo vynikajúcej kvalite. Byť zaťažený - zvyknutý na čisto biele holuby a musieť sa preorientovať na tzv. dominantné biele je naozaj nezávideniahodná fuška. Túto problematiku som trochu prebral aj s pánom Kafkom. Budem vďačný za každý príspevok ako "vyrobiť" dom. biele, ale skutočne biele bez veľkého podielu strakatých holubov na holubníku a s peknými svetlými zobákmi a farebnými očami. smajlík Peter
Foto Rimany A. Bocka

28.2.2011 15:02
bosest

XXX.XXX.152.12

Omlouvám se, ale při použití značek pro bílou wh, Wh mi omylem vypadlo písmeno h. B. Šesták.

28.2.2011 16:18
bosest

XXX.XXX.152.12

pekol napsal(a):
Pán Pokorný, pokiaľ je požiadavka vo vzorníku, že biele maltezáky majú mať tmavé oči (recesívna biela) , tak buďte spokojný, povedal by som šťastný. A strážte to! Nedávno som rozprával s jedným v minulosti i súčasnosti vynikajúcim chovateľom bielych rimanov. Tým pre zmenu terajší vzorním už predpisuje farebné oči - zmena . Roky sa pritom chovali biele recesívne vo vynikajúcej kvalite. Byť zaťažený - zvyknutý na čisto biele holuby a musieť sa preorientovať na tzv. dominantné biele je naozaj nezávideniahodná fuška. Túto problematiku som trochu prebral aj s pánom Kafkom. Budem vďačný za každý príspevok ako "vyrobiť" dom. biele, ale skutočne biele bez veľkého podielu strakatých holubov na holubníku a s peknými svetlými zobákmi a farebnými očami. smajlík Peter
Foto Rimany A. Bocka

Schválně jsem se podíval do současného vzorníku na římany, bohužel máte pravdu. Nejvíce mne tam zaujaly
odstavce "barva a kresba" a "rázy". Ty jsou tak zmatené, že bych si dovolil celý list o římanech
považovat za neplatný. Pokud chovatelé římanů dosud chovali klasické recesivně bílé, měli by u této barvy
zůstat bez ohledu na vzorník.B. Š.

28.2.2011 17:41
bosest

XXX.XXX.152.12

mysak napsal(a):
Mám jednu otázku, nechová se W jako dominantní bílá u slepic leghornek? Tedy přesněji jako inhibice? Tam totiž se děje to, že I zamezuje projevu jakékoli barvy, inhibuje enzymy, které jsou odpovědné za tvorbu pigmentu v homozygotní konstituci II a nebo heterozygotní konstituci Ii. Spáří-li se leghornka s bílou plymutkou, která má recesivní bílou zřejmě také znač. w, vznikne v F1 všechno bílé, ale v generaci F2 se objeví barevná kuřata.
Juraj Kafka

Genetiku slepic neznám, ale vymyslal jsem si řešení. Podmínkou je, že bílou barvu u plymutek označím pracovně b
a posadím ji na jiný gen než W. V generaci F1 pak dostanu genotyp WwBb, což jsou všechno bílé slepice.
V generaci F2 bych pro jednoduchost použil kohouta plymutky a pak by vznikly mimo jiné genotypy wwBb, wwbb
a to jsou barevná kuřata. Aplikovat ale tuto teorii na holuby se mi nedaří. B.Š.

28.2.2011 17:45
bosest

XXX.XXX.152.12

Oprava, u slepic v generaci F2 genotyp wwbb neplatí, protože to by byla bílá kuřata.

28.2.2011 18:53
5555

XXX.XXX.0.70

To je názorů, dovolte mi na nějaké reagovat. V praktickém chovu se mi zdá, že se lépe pracuje s recesivními vlohami než dominantními, což je příklad i u bílé barvy. Recesivní je chovatelsky bezproblémová, dá se křížit s čímkoliv a dostáváte ji brzy zpět a čistou, zatímco dominatní to je oříšek! Třeba u kudrnáče bílého chocholatého, ta "složitost" tento ráz intenzivně prokřižovat je pro jeho kvalitu velmi limitující. Podobné u římanů, u kterých vzorník vyžaduje perlové oko nekompromisně a dále bude. Jednoduše můžeme konstatovat, že bílá s vikvovým okem je recesivní, ostatní jsou dominantní, často jsou projevem homozygotnosti vybělujících genů. Bílá holoubata např. dovedou vypadnout i ze stříbrných sedlatých PKR, velmi často jsou odpadním produktem i produktem dalšího křížení u plemen "ruských" a tak bych mohl pokračovat. Tam se může jednat o alelické vazby s kreslenými (příp. i plnobarevnými) jak naznačuje pan Hrabal. Podobně jako popsaná alela mezi pen, z a zwh. Jeden názor pojednával o tom, že mezi bělouše patří rodobarvost, indigo atd. Tady bych konstatoval, že většina dominantních faktorů, které dnes vládnou holubařením ve světě, způsobuje vybělování, ale do jednoho pytlíku s faktorem bělouš je nemůžeme dávat. Co se týče nedostatků v terminologické části vzorníků u barev a kreseb, budeme na tom pracovat zatím u našich plemen. A. Veselý

28.2.2011 20:56
hrabal1

XXX.XXX.225.11

Tak ta posledná veta sa mi páči najviac-pri všetkej úcte k ostatným názorom. Mám eurovzorník, ale niektoré pasáže evidente opísali/preložili/ bez hlbších znalostí. NIkdo všetko nevie, ale pri tak závažnej téme mohli prizvať odborníkov.Řada z nich sa tu vôbec neangažuje, ale rozumejú tomu!! To viem isto.

1.3.2011 14:29
bushido

XXX.XXX.160.127

Dobrý den ,

Pane Kafko.to jsou moji kingové ..jakou barvu budou mít potomci

1.3.2011 20:06
pekol

XXX.XXX.203.74

Prv než vám pán Kafka odpovie mohli by ste uviesť po akých rodičoch je samec - holub?

1.3.2011 20:17
bushido

XXX.XXX.160.127

musím se přiznat že to nevím...ale mužu se zeptat pana Moravce od něho jsem ty kingy koupil tenhle samec měl na výstavě 94 bodů

1.3.2011 23:00
bosest

XXX.XXX.152.12

Na samcovi je poznat, že je červený štěpitelný na modrou a proto holoubata budou červená a modrá přibližně
napůl. Pohlaví budou mít různé. U červených se samečci většinou poznají podle černých teček na letkách
a na ocase. U modrých se pohlaví nepozná. S největší pravděpodobností budou všechna holoubata pruhová,
velmi malá naděje je, že by některé bylo bezpruhé. B. Šesták.

2.3.2011 07:09
5555

XXX.XXX.40.193

OK, holub nese známky plnobarevnosti, jeho rodiče zřejmě byli červený dominant x černý. Mladí budou červeně dom. i modří půl na půl v obou pohlavích.

5.3.2011 23:32
mysak

XXX.XXX.46.80

Není co dodat.:-)

5.3.2011 23:48
bushido

XXX.XXX.160.127

Dobrý večer,

Mockrát Vám děkuji všem za odpovědi.. až budou holoubata tak Vám hned řeknu jestly jste měli pravdu..tak jsem zase o něco chytřejší :-) smajlík.. ale kingové mam pěkný ne? :-)

5.3.2011 23:59
mysak

XXX.XXX.46.80

5555 napsal(a):
To je názorů, dovolte mi na nějaké reagovat. V praktickém chovu se mi zdá, že se lépe pracuje s recesivními vlohami než dominantními, což je příklad i u bílé barvy. Recesivní je chovatelsky bezproblémová, dá se křížit s čímkoliv a dostáváte ji brzy zpět a čistou, zatímco dominatní to je oříšek! Třeba u kudrnáče bílého chocholatého, ta "složitost" tento ráz intenzivně prokřižovat je pro jeho kvalitu velmi limitující. Podobné u římanů, u kterých vzorník vyžaduje perlové oko nekompromisně a dále bude. Jednoduše můžeme konstatovat, že bílá s vikvovým okem je recesivní, ostatní jsou dominantní, často jsou projevem homozygotnosti vybělujících genů. Bílá holoubata např. dovedou vypadnout i ze stříbrných sedlatých PKR, velmi často jsou odpadním produktem i produktem dalšího křížení u plemen "ruských" a tak bych mohl pokračovat. Tam se může jednat o alelické vazby s kreslenými (příp. i plnobarevnými) jak naznačuje pan Hrabal. Podobně jako popsaná alela mezi pen, z a zwh. Jeden názor pojednával o tom, že mezi bělouše patří rodobarvost, indigo atd. Tady bych konstatoval, že většina dominantních faktorů, které dnes vládnou holubařením ve světě, způsobuje vybělování, ale do jednoho pytlíku s faktorem bělouš je nemůžeme dávat. Co se týče nedostatků v terminologické části vzorníků u barev a kreseb, budeme na tom pracovat zatím u našich plemen. A. Veselý

Ahoj Sašo,
Mám na toto tento názor, že u recesívně založených barevných rázů je jistější cesta nejprve přes barvu a typ vést jakoby v závěsu. Neustále se tam vracíme. Jiná situace je u znaků pohlavně vázaných recesívních (hnědá, rozředěná), kde je to trochu snazší a lépe předvídatelné.
Horší je tu u barev nevázaných na pohlaví, tj. třeba recesívně červená, kde je požadavek na co nejčistší červeň, bez zamodrání v ocase, kostřeci, bocích či na hlavě apod. Pro vnesení "éčka" do plemene ve kterém není, musím spojovat nositele "éček" s nejtypičtějším(nejtypovějším) jedincem plemene, na kterém chci tuto barvu mít. V F1 dostanu zpravidla uniformní jedince, kteří jsou typem něco mezi oběma rodiči, spíš inklinují k původnímu typu holuba. Barvu samozřejmě mají nečervenou, ale štěpí do ní(Ee). No a jestliže mám jít po typu, spojím tyto jedince opět se zamýšleným plemenem, zlepším typ, ale pravděpodobnost genotypu ee oddálím, a jsem vedle, protože nevím, který z ponechaných výletků bude mít genotyp Ee, co když bude mít genotyp EE? Není to na něm vidět. Takže zvolím jinou metodu tj. Křížence F1 spojím spíše zase s recesívně červeným holubem, abych měl jistotu alespoň 50% genotypu ee. Tím se miá ale oddaluje typ. Ale přeci jen mohu použít výletka navíc červeného, který má v sobě předka zamýšleného plemene. Čili ano, jsou recesívní genotypy čisté a dále už na nic neštěpí, ale dostat je je obtížné. Sám na něčem podobném pracuji.

U dominatně založených barev je hračka jít nejdříve po typu a pak po barvě, protože cílová barva plácnu třeba plnobarevně černá bude černou alespoň u poloviny potomstva a já si mohu nejprve selektovat typ a pak barvu. Co je nečerné, jde na špalek a co je černé a nemá typ, jde taky.

Proto si myslím, že v Chovateli zamýšlený projekt Vzácné a málo chované rázy by ty rázy měly být definovány jako zaprvé obtížně šlechtitelné tj. všechny recesívní, a dále za druhé méně oblíbené jako je třeba hnědá, myšová, khaki a jiné. Až budou moravští pštrosi a čeští staváci v plnobarvně hnědé s příslušným vysoce prošlechtěným leskem, neblednoucí letkou na slunci, a samozřejmě v typu, bude to kus práce. Bude mít projekt smysl. Budou se moci právoplatně postavit vedle lesklých černých a červených. Jenom by musel někdo se těmto národním plemenům věnovat místo cizích plemen.
Juraj Kafka

6.3.2011 07:24
5555

XXX.XXX.0.70

Každý národ si sám musí hájit svá plemena a určitě i jejich vzácné rázy. Z našich 23 plemen je většina v zajímavých kresbách, opálové řadě (u staváků nesprávně nazvaná "šupinatý štítník!") nebo toy stencil, Ic, grizzle a tak bych mohl pokračovat. Je fakt, že část z kdysi oblíbených rázů zanikla a zaniká, jsou v rukách jednoho chovatele. Proto je snaha tyto rázy podporovat. Bohužel si myslím, že nemají téměř žádnou podporu při posuzování. Neposuzují se s citem a nemají právo získat nejvyšší ocenění, ačkoliv jsou toho času nejlepší v republice v daném rázu. Při německém i "americkém" způsobu posuzování mají vzácné rázy stejné podmínky jako ostatní, ačkoliv ani tam to není stoprocentní, viz bělokřídlí pávíci. A to je vhodné a žádoucí zlepšit i u nás. Co se týče hnědé barvy, u našich plemen není rozšířená, podle mne nebude ani snaha ji dále rozšiřovat. Velmi hezká je u rysů, kam byla přenesena v chovu př. Radima Kutry. Nádhera. Máme tu ale řadu dalších rázů či kreseb (pštrosík, lysá, bělokřídlá atd.), které můžeme a chceme u našich plemen podporovat. Češi nahlížejí ke křížení s velkým odstupem. Kolik u nás vzniklo v druhé polovině 20. století či nyní plemen nebo rázů? I s hnědou barvou jsme měli u káníků či benešáků léta problém ty holouby vůbec posoudit (byli vyřazováni kvůli barvě očí - nepravé perlové). U brňáků a sivých voláčů byla řada lidí, kteří tyto rázy nechtěli uznávat a podporovat. Byli to většinou ti, kteří genetice nerozumí ani náznakem, ale mluvit chtějí do všeho. Měli bychom odstranit tyto nedostatky a efektivněji se bavit o nápravě chyb ve vzornících. Když jsem si v pátek ty chyby sepsal, vydaly mi na tři strany. Převážně se týkají zaměňování šedohnědé s hnědou, ale to je jen jeden okruh z mnoha. K té recesivně červené - na rovinu píši, že kromě staváků, moravských pštrosů a potažmo i benešáků a káníků, u všech ostatních plemen nehledíme na její kvalitu. U těchto čtyř plemen se dá křížit s černou, aby neutrpěla její kvalita (viz moravský pštros). U všech ostatních plemen si vytvoříme jednoduše štěpitelné odchovy na recesivně červenou či žlutou a v odchovu ji brzy máme zpět. Třeba u hanáků či pávíků vám nikdo hlavu neutrhne, že není tato barva tak kvalitní jako u pštrosů nebo je třeba se zamodralým ocasem. V dalším chovu se samozřejmě dá vyčistit.... Doporučuji než začnete něco šlechtit, poraďte se nejdříve s někým, kdo tomu trochu rozumí. Řekněte mu, jaký máte vybraný materiál, z čeho to vzešlo a teprve pak sestavíte šlechtitelský plán. Nezapomínejte, že i když holub nějak vypadá a vy si myslíte, že je třeba pigr, geneticky to můžou být aspoň čtyři jiné faktory a jejich genetika se úplně liší. A někdo ví jak! S přátelským pozdravem A. Veselý:-)

6.3.2011 08:05
mysak

XXX.XXX.46.80

5555 napsal(a):
Každý národ si sám musí hájit svá plemena a určitě i jejich vzácné rázy. Z našich 23 plemen je většina v zajímavých kresbách, opálové řadě (u staváků nesprávně nazvaná "šupinatý štítník!") nebo toy stencil, Ic, grizzle a tak bych mohl pokračovat. Je fakt, že část z kdysi oblíbených rázů zanikla a zaniká, jsou v rukách jednoho chovatele. Proto je snaha tyto rázy podporovat. Bohužel si myslím, že nemají téměř žádnou podporu při posuzování. Neposuzují se s citem a nemají právo získat nejvyšší ocenění, ačkoliv jsou toho času nejlepší v republice v daném rázu. Při německém i "americkém" způsobu posuzování mají vzácné rázy stejné podmínky jako ostatní, ačkoliv ani tam to není stoprocentní, viz bělokřídlí pávíci. A to je vhodné a žádoucí zlepšit i u nás. Co se týče hnědé barvy, u našich plemen není rozšířená, podle mne nebude ani snaha ji dále rozšiřovat. Velmi hezká je u rysů, kam byla přenesena v chovu př. Radima Kutry. Nádhera. Máme tu ale řadu dalších rázů či kreseb (pštrosík, lysá, bělokřídlá atd.), které můžeme a chceme u našich plemen podporovat. Češi nahlížejí ke křížení s velkým odstupem. Kolik u nás vzniklo v druhé polovině 20. století či nyní plemen nebo rázů? I s hnědou barvou jsme měli u káníků či benešáků léta problém ty holouby vůbec posoudit (byli vyřazováni kvůli barvě očí - nepravé perlové). U brňáků a sivých voláčů byla řada lidí, kteří tyto rázy nechtěli uznávat a podporovat. Byli to většinou ti, kteří genetice nerozumí ani náznakem, ale mluvit chtějí do všeho. Měli bychom odstranit tyto nedostatky a efektivněji se bavit o nápravě chyb ve vzornících. Když jsem si v pátek ty chyby sepsal, vydaly mi na tři strany. Převážně se týkají zaměňování šedohnědé s hnědou, ale to je jen jeden okruh z mnoha. K té recesivně červené - na rovinu píši, že kromě staváků, moravských pštrosů a potažmo i benešáků a káníků, u všech ostatních plemen nehledíme na její kvalitu. U těchto čtyř plemen se dá křížit s černou, aby neutrpěla její kvalita (viz moravský pštros). U všech ostatních plemen si vytvoříme jednoduše štěpitelné odchovy na recesivně červenou či žlutou a v odchovu ji brzy máme zpět. Třeba u hanáků či pávíků vám nikdo hlavu neutrhne, že není tato barva tak kvalitní jako u pštrosů nebo je třeba se zamodralým ocasem. V dalším chovu se samozřejmě dá vyčistit.... Doporučuji než začnete něco šlechtit, poraďte se nejdříve s někým, kdo tomu trochu rozumí. Řekněte mu, jaký máte vybraný materiál, z čeho to vzešlo a teprve pak sestavíte šlechtitelský plán. Nezapomínejte, že i když holub nějak vypadá a vy si myslíte, že je třeba pigr, geneticky to můžou být aspoň čtyři jiné faktory a jejich genetika se úplně liší. A někdo ví jak! S přátelským pozdravem A. Veselý:-)

Není co dodat. Akorád jsem si vzpomněl při té dom. opálové, že i ta by měla být zařazena za obtížně šlechtitelnou, jelikož je tam letální faktor. Isabely a pod.
Neměl bys, prosím Tě, fotku toho hnědého rysa?
s pozdravem Juraj Kafka

6.3.2011 19:23
mysak

XXX.XXX.46.80

Tak takhle vypadají pár dní před vylétnutím. Stejně už chodí po holubníku.

6.3.2011 19:25
mysak

XXX.XXX.46.80

Vypadá to na dvě holubičky anebo možná to modré, že bude holub, ale uvidíme uvidíme.

ferencjo

18.11.2011 22:41
ferencjo

XXX.XXX.5.221

mysak napsal(a):
Sašo, Edo, P. Hrabale, Koleniči, chovateli z Ladné a další ostatní, děkuju za podporu, čekal jsem spíš ticho po pěšině. Chci vám říct, že celé toto moje "snažení" není nic nového. Není to objevování Ameriky. Já se jen snažím oprašovat to, co už dávno někdo někdy objevil a pomohl tím všem holubářům na světě v řadě problémech. Pokud budu mít čas a chuť - tu mě ostatně dodáváte jedině vy a odpovídající, budu dále zadávat úkoly. Myslím si, že některé věci je třeba i několikrát opakovat, dokud budou pochybnosti třeba o čistokrevnosti holubic apod. Propírat základy je důležité, jinak se nehneme dál. A třeba k těm složitějším věcem. Spousta vět je z jiných úst. Například to svícení baterkou na zeď, to mám od posuzovatele drůbeže Ladislava Štolby, kdy jsem jeho rozhovor zaslechl na půl ucha, jak vysvětloval někomu, co je to správný vlašák. To jsou posbíraný věci za celý můj nepořádný chovatelský život a překopírovaný k vašim očím a uším. A jestliže se někteří tady doberou výsledku ať už na potřetí anebo na podesátý, tak to má pro mě smysl. Hlavně se zapojte a nebojte. Já se to taky učím chápat a s vámi. Nic neztratíte. Ale jak mi říkal jeden přední chovatel, holubaření není jen o barvičkách a genetice, ale také o krmení, veterině, výstavnictví a organizování a o společnosti. Je proto vizitkou holubářské společnosti, když se tady zhádáme jak psi? Nemyslíte, že nám společnost nakloněná díky tomu nebude? Děláme si to sami.
Dost už.
A jinak až budu mít holuby v barvě krahujčí nebo kukaččí?smajlík, tak budu moct říct: udělal jsem kus práce. Do tý doby...:-( :-)

Eště jednou díky, jste príma a jsem zvědav jak odpovíte na Petrovo anglické křížení.

Pro Amiga Pedra sem dám čtverce až třeba v pátek, ted už na to nemám oči. A nebo ať se pokusí někdo jiný. Schválně. smajlík Jsou tady taky jinší odborníci před kterými dávám klobouk dolů, pan Šesták by třeba ztratil pár kláves... Co?:-)
Juraj Kafka

len jeden obrázok k vete

A jinak až budu mít holuby v barvě krahujčí nebo kukaččí?, tak budu moct říct: udělal jsem kus práce. Do tý doby..

(holub druhý zľava.zaujímavá farba,aj keď skôr vyzerá ako enjaký slepačí vzor)

18.11.2011 23:15
mysak

XXX.XXX.46.80

ferencjo napsal(a):
len jeden obrázok k vete

A jinak až budu mít holuby v barvě krahujčí nebo kukaččí?, tak budu moct říct: udělal jsem kus práce. Do tý doby..

(holub druhý zľava.zaujímavá farba,aj keď skôr vyzerá ako enjaký slepačí vzor)

škoda, že je to tak z dálky foceno, nejde holuba chytit do klece a vyfotit? Mě ale spíš zajímá ten žlutý holub na obrázku v pravo dole s tim koncovým pruhem na ocase, co to je zač?
:-) Buď je blbé světlo a nebo mi to zkresluje komp.

ferencjo

19.11.2011 20:03
ferencjo

XXX.XXX.5.221

mysak napsal(a):
škoda, že je to tak z dálky foceno, nejde holuba chytit do klece a vyfotit? Mě ale spíš zajímá ten žlutý holub na obrázku v pravo dole s tim koncovým pruhem na ocase, co to je zač?
:-) Buď je blbé světlo a nebo mi to zkresluje komp.

fotka je z internetu z francuzskejinzercie. iná tam nebola :-(
ale zrejme sa bude aj ten kukučkový vzor nejak dať urobiť :D

Přidejte reakci

Přidat smajlík