Zdravím Vás Pedro,
Je třeba si napřed ujasnit, co vlastně chcete. Jestli stříbřité barevnohlávky nebo plnobarevně popelavé(stříbrné). První případ je stříbřitý s šedohnědým pruhem na ocase odvozený od modré. Druhý případ je popelavý odvozený od popelavě červené(dom. červené). K obojím rázům můžete dojít.
Pokud by to byl první případ, budete sledovat tyto znaky: "d" jako dilute - rozředěnou mutaci, kde protialelou je D - intenzivní barva, a "C" příp. "s" plavost tj. malé "s" jako protialelu k "S" - plnobarevnosti. Jinými slovy D = intenzivní(černá, obě červené), d = rozředěná (obě žluté, šedohnědá, stříbřitá). S = Spread - rozprostřená, po našem plnobarevná (černá, popelavá), s = jakákoliv jiná než plnobarevná tj.modrá, červ. dom. červ¨. recesívní, žlutá rec., stříbřitá apod. Malé "d" poznáte už na hnízdě podle krátkého chmíří. Mají to tak Vaši rec. žlutí. Prvním případě bude třeba vyrobit si tedy rozředěné holuby, tedy vlastnící alelu "d". Je jedno jací budou, zda plnobarevně šedohnědí(dun), nebo popalavě žlutí, to zjistíte až prvním křížením. Tedy zde je první Punetův čtverec pro získání dilute samic. Páříte rozředěného samce na intenzivní samici a vzniká výsledek křížem - tedy rozředěné dcery a intenzivní synové...
To potomstvo nějak vypadá, je různé mohou vám tam vyjít třeba čtvero barev za tu sezonu. Ale co vy sledujete, je faktor dilute tedy malé d. Vy už jste něco zkoušel, já teď se pokusím vysvětlit co jste asi pároval a co Vám pravděpodobně mohlo vyjít. Řekl jste, že jste spojil žluté holuby s černými a nebo modrými, obojí je co se týče déčka stejný výsledek s tím rozdílem, že modrá je plavá, kdežto černá je plnobarevná. Žlutý rec. barevnohlávek je pravděpodobně postaven z černých a rec. červených barevnohlávků. Ale to zjistíte až jaká škála Vám vypadne. Měla by vypadnout prvé řadě holoubata plnobarevná tj. tmavá bez pruhu na ocase a nebo plavá tj. s pruhem. Holubice šedohnědé(myšačky)a nebo rovnou stříbřité, a holubi černí nebo modří. Podle toho jestli se tam u rodiču našlo malé s v podobě heterozygotnosti Ss.
Jinak abychom věděli o čem se bavíme, celé vzorce pro ty dva sledované znaky jsou:
modrý je ssDD(ale taky ssDd); stříbřitý je ssdd; černý je SSDD (ale taky SsDD, SsDd, SSDd); šedohnědý je SSdd (nebo taky Ssdd). To jsou genotypy samců, samicím by tam chybělo jedno déčko.
Pro Vás je rychlejší cesta k rozředěné spojením tedy samců žlutého barevnohlávka s modrými holubicemi. Vznikne Vám podle prvního čtverce opačně zbarvené potomstvo, s tím že samice nebudou žluté ale pravděpodobně šedohnědé anebo pokud padne stříbřitá, jste doma. Máte vyhráno. Ale držme se toho pravděpodobnějšího tedy, že budou padat jen samé šedohnědé holubice tedy Ssd- (Ss díky modrým) Tedy příklad holub žlutý barevnohlávek x modrá holubice...
Tak a tady už to vidíme v pravděpodobných barvách, kdy jsme vybrali samce SsDd z předchozího křížení a dali zpět na modrou holubici barevnohlávku ssD- a první dva barevné řádky, a doplnil jsem to o možnost, kdy ke stejnému samci by byla přidána opět žlutá barevnohlávka SSd-. VIdíme že stříbřitá holoubata by byla v prvním případě jedna osmina z celkového počtu holoubat, a v druhém případě dokonce žádný kus.
Tak a tady je pokračování tedy čtverec č. 4 navazuje na čtverec č. 2 kdy jsme křížence spojili mezi sebou tedy SsDd x Ssd- tedy F2. Pro udržení vitality je dobré nepářit spolu tyhle sourozence SsDd a Ssd-, ale sestavit si pro F1 dva nezávislé páry žlutý x modrá. A potom to spojit. No auž to vidíme v pravděpodobných barvách.
Pořád vycházím že původní žlutý holub na nic neštěpí a je tedy SS, Kdyby štěpil třeba na plavou Ss, už tam může vyskočit ta stříbřitá holubička hned v F1.
ALe tady v tom případě jsme tedy získali první stříbrité až v F2 A to dokonce oboujího pohlaví. Stříbřitý samec je trumf pro další šlechtění stříbřitých. ssdd dán k modré ssD- bude dědit křížem. Na ssDd samce a ssd- samice a už se to rozbíhá...
Ovšem chcete-li druhý případ, tedy plnobarevně popelavou, jako je to holoubě na snímku, je cesta jednodušší. Je to dominantní barva tak pujde docílit rychleji. Má to jeden háček, kde vzít barevnohlávka v dom. červené barvě. Ale vím, že Gerhard Stain už tyto vystavil na CV v Lysé. Jinak se musí použít jiné plemeno s touto barvou. V krajní nouzi výkonnostní pošťák červený. Lépe červenopruhý a ještě lépe bělokos. Nebo alt. bublák červenopruhý. Letově se vyrovná barevnohlávkům i rvačkama.
Kdyby Vám bylo něco sebemenšího nejasného, ptejte se!
Juraj Kafka
Velmi děkuji ,vcelku vyčerpávající! Steinovi(vlastně Švajkovi) stříbřití barevnohlávci odpovídají spíše popelavě stříbřité, mají totiž tmavý zobák, což neodpovídá tomu mému, než ho zbaštil jestřáb tak přepelichalo do světlejčí barvy jak ji znám od sedlatých stříbřitých staváků a mělo světlý zobák. A vůbec nemělo ocasní pruh. Nu budu to zkoušet, jen pod jestřábím tlakem je to běh na velmi dlouhou trať. Uvidíme, musím ještě dva páry přepářit a zkusím ty cenné nastříkat tím pošťáckým sprejem proti dravcům ať jim dají pokoj. Tedy díky Pedro
pedrosanchez
napsal(a):
Velmi děkuji ,vcelku vyčerpávající! Steinovi(vlastně Švajkovi) stříbřití barevnohlávci odpovídají spíše popelavě stříbřité, mají totiž tmavý zobák, což neodpovídá tomu mému, než ho zbaštil jestřáb tak přepelichalo do světlejčí barvy jak ji znám od sedlatých stříbřitých staváků a mělo světlý zobák. A vůbec nemělo ocasní pruh. Nu budu to zkoušet, jen pod jestřábím tlakem je to běh na velmi dlouhou trať. Uvidíme, musím ještě dva páry přepářit a zkusím ty cenné nastříkat tím pošťáckým sprejem proti dravcům ať jim dají pokoj. Tedy díky Pedro
No to je pořád totéž. Jo? To je stále ta popelavá. Může mít tmavý i světlý zobák. Světlý zobák je spíše jako rohový, no. Není růžový jako u bílých holubů. A je-li, tak to dělá lyska. Docílí se pomocí "déčka". Ale tmavý smolový zobák dom. červených holubů má původ většinou díky vkřížení modrých a černých.
A jinak, už neříkejte popelavé barvě stříbřitá. Mate to. Nejen mě, i Vás a i ostatní. Když už tak v uvozovkách. Díky.
agac
napsal(a):
Fajnovej příspěvek , jenom hlava se chová jak trezor bez klíčů , to bude na dlouho !
Čemu nerozumíte?
Celý barevný genotyp žlutého barevnohlávka samce je přibližně B+B+ C+C+ dd SS ee, a další geny o které se nemusíme zajímat a nebo je neznáme. Co však známe u tohoto holuba jistě, je dd a ee, déčko pro rozředěnost a éčko pro recesivní červenou. Ostatní jako B C a S se můžeme pouze domnívat, zda je tam homozygotní konstituce alel a nebo heterozygotní tj. já nevím jestli tam je třeba SS nebo Ss, ano? Nebo C+C+ či CTC+ atp. Takže já vycházím z toho, co u tohoto jedince znám určitě a to je pro potřeby vyšlechtění stříbřitých (s pruhem na ocase) recesivní konstituce alel dd. Tu si musím pujčit do modrých ssDD a nebo ssDd, jakmile ji dostanu do modrých, a odstraním plnobarevnost "S", mám stříbřité barevnohlávky.
Pro potřeby vyšlechtění plnobarevně popelavých BA S, mě zajímá plnobarevnost. Tu má jistojistě černá holubice barevnohlávek, která vypadá zase přibližně takto: B+- C+C+ DD SS EE. Nebudu si to komplikovat žlutým. Opět nevím co dělá Céčko jestli je tam patern, nebo cc nebo CC CC+ apod. Nevím zda tam je EE nebo Ee, to mě nezajímá. Vyberu však holubici s nejsytěji černým ocasem a hlavou, je u ní pravděpodobnost, že bude homozygotně plnobarevná SS. Ostatní písmena a pod. mě nezajímá. No a dám na ní samce, popelavě červeného, který je plavý ss. SS x ss = Ss a to už jsou plnobarevní holubi v popelavé. Zbejvá je "zhomozygotnit" tedy vyčistit, propářit mezi sebou. Protože Ss x Ss = SS 2Ss ss, nebo lépe vrátit tyto popelavé Ss na SS černé. Kde je Ss x SS = SS : Ss = 50:50. Akorád musíte vyřadit černá holoubata "B+" a nechat jen popelavá "BA".
Závěr je takový, že pro první případ stříbřité je třeba získat rozředěnost "d" a odstranit plnobarevnost "S".
Pro druhý případ pro plnobarevně popelavé je zapotřebí získat popelavou "BA" pigmentaci a odstranit plavost "s"
Juraj Kafka
Zatiaľ som nemal čas detailne si predchádzajúce príspevky prečítať, ale moja otázka je - aké na tento účel vhodné farebné rázy sa pri farebnohlávkach vyskytujú, hlavne s d ? Určite žlté recesívne .... Nechcem sa vnucovať, ale mne by sa páčili aj "striebristé" farebnohlávky v modrej rozriedenej napr. B+B+ C+C+ dd s pekným svetlým-svetlejším zobákom. Peter
Stále narážíme na nejednotnou terminologii v označování barev. Stříbřitá a stříbrná.
Stříbřitá je jednoznačné označení barvy šedohnědé plavé. Stříbrnou barvou jsou označovány všechny barvy,
které vypadají světle šedivě a nejedná se o odborný termín. Doporučoval bych slovo stříbrný vůbec nepoužívat,
protože každá barva už má své jiné odborné označení. U holuba je barev velká spousta a navíc ještě různé
kresby a proto není možné každou barvu označit jiným jedním slovem. Budeme si muset zvyknout na to,že budeme
označovat barvy dvěma třema i více slovy.
Když už jsem u té terminologie, další nepřesnost je u termínu plavá. Málokterý holubář ví co je barva plavá.
Ta se vyskytuje v pěti modifikacích. Bezpruhá, dvoupruhá, náznak třetího pruhu, kapratá a tmavá. Z toho vyplývá,
že název plavá neoznačuje barvu, ale jen to, že se nejedná o barvu plnobarevnou. Poku bychom místo slova plavá
používali jen název bezpruhá, pruhová, kapratá atd. byla by tím barva jednoznačně určena.
Podobných nepřesností by se našlo ještě víc, ale o tom zaze někdy jindy. B. Šesták.
bosest
napsal(a):
Stále narážíme na nejednotnou terminologii v označování barev. Stříbřitá a stříbrná.
Stříbřitá je jednoznačné označení barvy šedohnědé plavé. Stříbrnou barvou jsou označovány všechny barvy,
které vypadají světle šedivě a nejedná se o odborný termín. Doporučoval bych slovo stříbrný vůbec nepoužívat,
protože každá barva už má své jiné odborné označení. U holuba je barev velká spousta a navíc ještě různé
kresby a proto není možné každou barvu označit jiným jedním slovem. Budeme si muset zvyknout na to,že budeme
označovat barvy dvěma třema i více slovy.
Když už jsem u té terminologie, další nepřesnost je u termínu plavá. Málokterý holubář ví co je barva plavá.
Ta se vyskytuje v pěti modifikacích. Bezpruhá, dvoupruhá, náznak třetího pruhu, kapratá a tmavá. Z toho vyplývá,
že název plavá neoznačuje barvu, ale jen to, že se nejedná o barvu plnobarevnou. Poku bychom místo slova plavá
používali jen název bezpruhá, pruhová, kapratá atd. byla by tím barva jednoznačně určena.
Podobných nepřesností by se našlo ještě víc, ale o tom zaze někdy jindy. B. Šesták.
Mluvíte mi z duše, pane Šesták. Snad proto mne vedlo hnědě plavou označit za béžovou a kdysi dříve v příspěvcích stříbřitou za břidlicovou, aby se vyloučily významově nesprávné termíny, ale to by se to muselo ujmout. A v to moc nevěřím.
Samotný název plavá vychází z plavé barvy, kterou je označována barva světlých tónů. Plavovlasá dívka, plaví koně, egyptská kočka plavá a pod. Tak proto hnědě plavá je obecně doposud nazývá plavou(říman plavý, káník plavý), ale ve skutečnosti u holuba, jak jste uvedl, je plavá každá neplnobarevná. Nebavíme se o bílé. Tedy každá mající na sobě vzorek pruhů, bezpruhosti, kapratosti a tmavosti. Případně skvrnitosti Sooty. Souhlasím, že bez jednotného názvosloví se v barevné genetice nedostaneme dál.
J. Kafka
pekol
napsal(a):
Zatiaľ som nemal čas detailne si predchádzajúce príspevky prečítať, ale moja otázka je - aké na tento účel vhodné farebné rázy sa pri farebnohlávkach vyskytujú, hlavne s d ? Určite žlté recesívne .... Nechcem sa vnucovať, ale mne by sa páčili aj "striebristé" farebnohlávky v modrej rozriedenej napr. B+B+ C+C+ dd s pekným svetlým-svetlejším zobákom. Peter
Mě taky by se líbili.
mysak
napsal(a):
Čemu nerozumíte?
Celý barevný genotyp žlutého barevnohlávka samce je přibližně B+B+ C+C+ dd SS ee, a další geny o které se nemusíme zajímat a nebo je neznáme. Co však známe u tohoto holuba jistě, je dd a ee, déčko pro rozředěnost a éčko pro recesivní červenou. Ostatní jako B C a S se můžeme pouze domnívat, zda je tam homozygotní konstituce alel a nebo heterozygotní tj. já nevím jestli tam je třeba SS nebo Ss, ano? Nebo C+C+ či CTC+ atp. Takže já vycházím z toho, co u tohoto jedince znám určitě a to je pro potřeby vyšlechtění stříbřitých (s pruhem na ocase) recesivní konstituce alel dd. Tu si musím pujčit do modrých ssDD a nebo ssDd, jakmile ji dostanu do modrých, a odstraním plnobarevnost "S", mám stříbřité barevnohlávky.
Pro potřeby vyšlechtění plnobarevně popelavých BA S, mě zajímá plnobarevnost. Tu má jistojistě černá holubice barevnohlávek, která vypadá zase přibližně takto: B+- C+C+ DD SS EE. Nebudu si to komplikovat žlutým. Opět nevím co dělá Céčko jestli je tam patern, nebo cc nebo CC CC+ apod. Nevím zda tam je EE nebo Ee, to mě nezajímá. Vyberu však holubici s nejsytěji černým ocasem a hlavou, je u ní pravděpodobnost, že bude homozygotně plnobarevná SS. Ostatní písmena a pod. mě nezajímá. No a dám na ní samce, popelavě červeného, který je plavý ss. SS x ss = Ss a to už jsou plnobarevní holubi v popelavé. Zbejvá je "zhomozygotnit" tedy vyčistit, propářit mezi sebou. Protože Ss x Ss = SS 2Ss ss, nebo lépe vrátit tyto popelavé Ss na SS černé. Kde je Ss x SS = SS : Ss = 50:50. Akorád musíte vyřadit černá holoubata "B+" a nechat jen popelavá "BA".
Závěr je takový, že pro první případ stříbřité je třeba získat rozředěnost "d" a odstranit plnobarevnost "S".
Pro druhý případ pro plnobarevně popelavé je zapotřebí získat popelavou "BA" pigmentaci a odstranit plavost "s"
Juraj Kafka
Jinak u té černé samice mám chybu. Místo DD tam mělo být D-, tak se omlouvám za matení. :-)
čoraz viac sa mi páčia príspevky p. Šestáka. Som asi konzervatívny, ale béžový!! a tá nešťastná strieborná raz z modrej, druhý raz z BA nám tu ešte bude vyvolávať nedorozumenia.Priaľ by som hocikomu, aby našiel čarovný prútik! odlahčím to- zhodou náhod mi volal chovateľ, že mu kolega doviezol nádherné strieborné holuby. Ako vyzerajú,keď sú také nádherné, pýtam sa. Viete, majú také sýte červené pásy a modré hlavy!!! Čo mu mám na to povedať? Veď už moji žiaci v ZOOklube vedia, že strieborný je "detsky"svetlejší modrý vrátanie letiek.S pozdravom J.Hrabal.
hrabal1
napsal(a):
čoraz viac sa mi páčia príspevky p. Šestáka. Som asi konzervatívny, ale béžový!! a tá nešťastná strieborná raz z modrej, druhý raz z BA nám tu ešte bude vyvolávať nedorozumenia.Priaľ by som hocikomu, aby našiel čarovný prútik! odlahčím to- zhodou náhod mi volal chovateľ, že mu kolega doviezol nádherné strieborné holuby. Ako vyzerajú,keď sú také nádherné, pýtam sa. Viete, majú také sýte červené pásy a modré hlavy!!! Čo mu mám na to povedať? Veď už moji žiaci v ZOOklube vedia, že strieborný je "detsky"svetlejší modrý vrátanie letiek.S pozdravom J.Hrabal.
Já věděl, že to neprojde, to byl jen návrh
Pridávam sa k názoru, že je potrebné ujednotiť holubiarsku terminológiu. Možno by to aj tu zaslúžilo sólo rubriku. Názvy staré, často veľmi zaujímavé, súčasné a aj návrhy na inováciu. Myslím si, že to môžme ovplyvniť - na internete, v chov. časopisoch...
Ale teraz moja spomienka na už nebohých chovateľov anglických hrvoliakov I, Cibuľu a Ľ. Halása. Pred pár desiatkami rokov sa červenoplavé a žltoplavé AH vyskytovali len ojedinele.
Viete ako ich nazývali ? Izabely. červené a žlté izabely. Táto terminológia sa vytratila a už som ju nepočul aspoň 10-15 rokov. Takže dá sa. Chcem poznamenať. že viacerí chovatelia aj AH boli často aj koniarmi. U koní je terminológia farieb podľa IT napr. šimeľ, belko, sivko, že vraj aj fako (plavý, asi z maďarčiny), a tiež izabelová farba (žlťák). Ísť na to vedecky, alebo aj triviálne? Nie som v tom celko doma. Peter
Foto Maďarský sivko