Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.3.2011 21:17
hrabal1

XXX.XXX.225.96

Doviezli mi jačmeň, prevážne baculatý, pekný a voňavý-myslím nezatuchlý. Ale je v ňom dosť "ostnatých" zŕn. Zrovna sa mi nechce vláčiť 2 metráky niekde do šrotovníka,prehnať cez velké sitá.Zatiaľ dennú dávku 2kg prošúlam v ruke alebo nasypu do vrecúška a "poskaču, poprevraciam poskaču. Viete niekdo poradiť iný spôsob, ako ostny odstrániť. ďakujem.

2.3.2011 21:29
pavko

XXX.XXX.166.39

Tento druh ječmene se sil na podzim a používal se na šrotování , u nás se mu říká " ostrý " Na krmení je špatný , holubi ho nechtějí žrát. Když jsem ho dříve kupoval dal jsem ho do míchačky a nechal ho tam omlátit. Pro holuby je lepší na krmení tak zvaný sladák - sladovnický, ten se sije na jaře.

2.3.2011 21:48
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.117.121

Je to ozimý ječmen, dá se pro holuby zkrmovat nejlépe po namáčení. Berou ho i takto, ale je problém s těmi osinami. Ta se může zapíchnout v zobáku nebo krku. Když už ho máte, zkuste ho něčím profoukat. Já ho kdysi prosíval tak, že jsem za větru postupně odsypával ze síta a vítr osiny odnášel pryč. Předtím jsem ho po malých částech promnul v dlaních a pak odsypával. Je to hrozně pracné a vždycky tam něco zůstane. Shánějte si radši jarní a vyčištěný. To je pak krmeníčko. Jarda Pokorný

2.3.2011 22:10
nimels

XXX.XXX.200.29

Ještě jeden osvědčený způsob k výše uvedeným. Do elektrické vrtačky se upne zednická míchačka / vrtule / na míchání maltových směsí v nádobě. Ta se dá koupit, nebo vyrobit. Takto se ostré trny "omelou" a přesýpáním zrní z jedné nádoby do druhé při mírném větru, se zrní zbaví všech nečistot. V malém množství se to dá docela pohodlně provádět.
:-)p.š.

3.3.2011 20:30
hrabal1

XXX.XXX.225.195

Vďaka priatelia za rady. Určite niektorú využijem.Už som rozmýšlal aj o starom mlynčeku na mäso, ale vyhodit nože. Tie 2 kg denne nejako pripravím.Viem, že to nieje najlepší jačmeň, ale som rád, že mám vôbec nejaký. Po tom čo som musel vrátiť niekoľko metrákov pšenice- patrne niekde zaplavená ,dodatočne vysušená rozhrnutín na plachtách. Samozrejme, len čo sa zavrela do vriec, plieseň úradovala. A to mi ju dovieli zo 150 km vzdialenosti. A či vymôžem nazad peniaze je otázne?Takže rada-nekontrolujte len jedno vreco navrchu ale radšej všetky! vďaka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík