Kapratý a skřivánčí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.5.2011 01:17
faha

XXX.XXX.34.131

Dobrý den mam na vás dotaz jaký je rozdíl mezi kapratou a skřivánčí kresbou a jestli se rozezná u opeřujících holoudat.Máte-li nějaké fotky prosím vložte je sem.Děkuji Franta

10.5.2011 08:41
mysak

XXX.XXX.247.177

faha napsal(a):
Dobrý den mam na vás dotaz jaký je rozdíl mezi kapratou a skřivánčí kresbou a jestli se rozezná u opeřujících holoudat.Máte-li nějaké fotky prosím vložte je sem.Děkuji Franta

Dobrý den dovolím si odpovědět.
budeme se bavit o vzorku nikoliv o kresbě, kresbu počítáme kombinaci barevného a bílého peří v plochách..
Tedy vzorek na křídlech kapratost má dvě formy jedna je klasická krátká a jedna je podlouhlá tzv. šípová. takže takrátká je klasická kapratost a ta šípová je skřivánčí. Jenomže i to není jednoznačné u norimberských, bernských a třeba jihoněmeckých skřivanů je klasicvká krátká kapratost. Výsadu šípové kapratosti má jen koburský skřivan.

12.5.2011 20:24
faha

XXX.XXX.34.131

Mě to připadá že nebude klasicky kapratýsmajlík

12.5.2011 23:47
mysak

XXX.XXX.46.80

Eště tedy v obecnější rovině: skřivánčí ráz je obvykle myšlen kombinací kapratého vzorku s projevem bronzové respektive sírové - nejčastěji na spodní části volete a hrudi(koburský, bernský skřivan), ale taky celá hlava, krk, hruď a spodek jako má např. právě norimbeský skřivan. Většinou jsou to holubi v rozředěném tj. stříbřitém rázu, až na jihoněmeckého uhlového skřivana, který je normálně intenzivní, tzn. modrý tmavě kapratý s bronzem na hrudi. Jak jsem řekl výše, šípovitou kapratost má výsadně jen koburský skřivan. Někdy se může samozřejmě vyskytnout na jiném plemeni. Ale obecně kapratý vzorek na holouběcím šatě je vždy méně dokonalý, podlouhlý, protože toto peří roste současně s holoubětem. Později když je tělesný růst ukončen a výletek přepeří do dospělostního šatu, má zpravidla kratší a ostřejší vzorek kapratosti na křídlech. Protože dospělostní obrysové peří štítů je širší a trochu jakoby kulatější.

Takže co to je vlastně skřivánčí ráz? Je to plavý holub v černé pigmentaci, s kapratým vzorkem na křídlech, doplněn bronzovou na příslušných partiích. Já doufám, že se tu někdo najde ještě jiný, kdo napíše svůj názor.

Jen na okraj, bronzová je na černé pigmentaci vždy dominantní a tak například u českých bubláků stříbřitých a plnobarevně šedohnědých se tvrdošíjně dědí a objevuje na na spodním voleti. A dostat čistého stříbřitého bez projevu síry na hrudi je oříšek. Sám jsem měl holubici NVH stříbřitou pruhovou bez tohoto znaku, a byl jsem tomu rád, neboť u holoubat se ten okr taky neprojevil. Čistá stříbřitost bez narezlých a bronzových příměsí.
Juraj Kafka

Přidejte reakci

Přidat smajlík