Příteli,jsem chovatelem NVH 31 let a 20let jsem členem speciálního klubu.Na vaše otázky mohu odpovědět,ale musel bych popsat mnoho stránek.Náš klub v minulosti vydal brožuru CHOV A ŠLECHTĚNÍ NVH a do současnosti vydává ZPRAVODAJ,kde jsou zajímavosti šlechtění a chovu tohoto překrásného plemene.NVH je chován jako každé plemeno holubů, nejedná se již o užitkové plemeno k čemuž byl kdysi vyšlechtěn,ale o plemeno čistě okrasné.NVH nemá vzláštních nároků ani na chovné zařízení a když je zdráv a dobře krmen,není s ním problém.Pokud hodláte NVH chovat pro své vlastní potěšení,tak začněte.Pokud hodláte NVH chovat pro své potěšení a zároveň vystavovat a tím se zapojit do naší velké rodiny holubářských "šílenců",rád poradím.
tak predne moc dekuji,
strasne moc me tato rada i kdyz pomerne oklestena pomohla
nevim toho moc o NVH
rad bych ze zacatku neco na poteseni a pote by se ukazalo jak vse zvladam
urcite bych rad i nejaky ten uspech,ale na to je ted hodne brzo
ted me zajima hlavne zacatek , jak zacit a jak postupovat
dale taky kde nebo spise od koho NVH poridit,tak aby to nebyl chovatel,ketry chce hlavne prodat
bez toho co s holubem bude
jsem z hradce kralove a tak bych rad od nekoho take i odkoupil,popr.
mohu i nekam prijet a rad si necham i spoustu veci poradit
zajimam se tak o 4-5 paru
s pozdravem
Příteli,Hradec Králové není tak daleko od Holic,kde náš s-klub pravidelně v prosinci pořádá výstavu.Zde je možno nakoupit kvalitní zvířata a zhlédnout to nejlepší v ČR.Nevím o jakou barvu máš zájem,ale rád pomohu,protože všechny chovatele klubu osobně znám.Pokud bys nechtěl čekat do prosince,tak 17.9.2011 je výstava výletků NVH v Újezdě u Brna.Všechno co potřebuješ vědět o NVH najdeš na stránkách našeho klubu www.klub-nvh.estr ánky.cz ,rovněž i termíny výstav.Na těchto stránkách najdeš i seznam členů,kde jsou uvedená telefoní čísla.Mé jméno je Zdeněk FRANTA a můžeš kdykoliv zavolat.
Dobrý den, také jsem obdivovatelem holubů NVH, ikdyž je sám nechovám. Když jsem s vlastním chovem holubů začínal, byl jsem upozorňovaný (a tím i částečně odrazený od NVH) na možnou špatnou krmitelnost holoubat rodiči u tohoto, pro mne velice líbivého plemene(kvůli silnému zobáku). Je toto pravda, vážení chovatelé ? Předem díky, Pavel.
Příteli,tvoje informace ,že NVH španě odchovává dnes již pravdou nejsou.Ty samé problémy s odchovama jsem měl v začátcích před 31 roky,ale to nebylo německýcm výstavním holubem,ale náma chovatelema.V názvu je ,že to je holub německý a do ČR se dostal z bývalé NDR.Byl vyšlechtěn jako holub užitkový a tak jako holub módní se rychle rozšířil u nás.Jako kluk si pamatuji,že u nás v Jihočeském kraji jej choval alespoň jeden chovatel ve vesnici.Co toto znamenalo?Importů díky jazykovým barierám bylo málo a nemohl si to dovolit každý,tak docházelo ke křížení jak se dalo.Co z toho vzniklo?Neustálým křížením docházelo k silné příbuzenské plemenitbě a tudíž k degeneraci a NVH moc neodchovával.Po roce 1990 se začalo masivně importovat ze SRN,Rakouska a tím k osvěžení krve .Dnes je NVH ne holubem užitkovým,ale plně se vyrovná podobným plemenům.Můj chov čítá jen 10 párů a k dnešnímu dni mám 32 holoubat.Z toho jsem 3 mladé páry jsem dal k sobě až v polovině dubna a dnes mají první holoubata.Můj nejlepší pár již odchoval 6 výletků a zítra se u něj budou líhnout další.První holoubě se narodilo 11.1.2011 a tehdy pěkně mrzlo,ale vůbec jim to nevadilo.Je pravdou,že NVH má svá specifika ve volierovém chovu a chovatel mu musí dodat vše co měl v přírodě,ale to snad každý ví.Zdraví Zdeněk
kouták
napsal(a):
Příteli,tvoje informace ,že NVH španě odchovává dnes již pravdou nejsou.Ty samé problémy s odchovama jsem měl v začátcích před 31 roky,ale to nebylo německýcm výstavním holubem,ale náma chovatelema.V názvu je ,že to je holub německý a do ČR se dostal z bývalé NDR.Byl vyšlechtěn jako holub užitkový a tak jako holub módní se rychle rozšířil u nás.Jako kluk si pamatuji,že u nás v Jihočeském kraji jej choval alespoň jeden chovatel ve vesnici.Co toto znamenalo?Importů díky jazykovým barierám bylo málo a nemohl si to dovolit každý,tak docházelo ke křížení jak se dalo.Co z toho vzniklo?Neustálým křížením docházelo k silné příbuzenské plemenitbě a tudíž k degeneraci a NVH moc neodchovával.Po roce 1990 se začalo masivně importovat ze SRN,Rakouska a tím k osvěžení krve .Dnes je NVH ne holubem užitkovým,ale plně se vyrovná podobným plemenům.Můj chov čítá jen 10 párů a k dnešnímu dni mám 32 holoubat.Z toho jsem 3 mladé páry jsem dal k sobě až v polovině dubna a dnes mají první holoubata.Můj nejlepší pár již odchoval 6 výletků a zítra se u něj budou líhnout další.První holoubě se narodilo 11.1.2011 a tehdy pěkně mrzlo,ale vůbec jim to nevadilo.Je pravdou,že NVH má svá specifika ve volierovém chovu a chovatel mu musí dodat vše co měl v přírodě,ale to snad každý ví.Zdraví Zdeněk
Narozdíl od pisatele příspěvku, jsem členem Klubu chovatelů NVH a dlouholetým chovatelem "šaubů", takže jeho slova mohu jen potvrdit. Nebojte se založit chov těchto velmi inteligentních, impozantních a kamarádských holubů. Budou se k Vám chovat tak, jak se budete chovat Vy k nim. I.K.
kouták
napsal(a):
Zdravím tě Ivo,děkuji za podporu NVH,ale nečteš předešlé příspěvky.Ve čtvrtém je dokonce moje jméno,takže i Já jsem členem Spec.klubu NVH v Horoměřicích a celkem 21 let.Jak ti to letos jde?,Mě nejlépe za poslední roky.Zdraví Zdeněk
Zdeňku promiň. Já už také budu muset něco dělat s hlavou. Nedomyšleno nebo nepřečteno. Na letošní sezonu si také nemohu stěžovat. SMSkou Ti pošlu můj mail, abychom tady nezacláněli. S pozdravem Ivo.