cerny.kamil
napsal(a):
Chtěl bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi šupinatým a šupkatým barevným rázem. - V hodně diskuzích se to tady objevuje. Nevím zda jde o rozdíl mezi holuby, či jen o tu a tu chovatelskou terminologii.
A ještě prosím: co je (bude) k vidění v Měříně?
Díky, chovu zdar!
Dobrý den, šupkatost je vlastně bílá kapratost, jo? když vezmete, že kapratost tvoří na modrém holubu černé oválné skvrny na každé straně praporu každého štítového pera se základní plavou modrou barvou. Vzorek tak vytváří vzájemným částečným překrýváním per trojúhelníčkové uspořádání, které vzdáleně připomíná šupinatého kapra. No a když tyto oválné skvrny vybělíte pomocí třeba Toi stencil nebo dominantní opál, tak tam z původní černé zbydou jen ty lemy(rámování)a středy skvrn jsou vybělené vznikne šupkatost, trojůhelníčky jsou dobře patrné, plavá barva je na kocích per v trojúheníčcích. To je šupkatost, u Toi stencil ostrá, u Opálu neostrá někdy narezlá.
Šupinatost je dána barevným lemováním okrajů bíle sbarvených per. Pencil pigrovitost, nebo v kombinaci se sooty skvrnitostí, kdy středy per mají kulatou původně černou skvrnu vybělenou. Pak je ještě orient stencil ta je u racků orientálních, tam jsou také okrajové lemy a zrcadla. Žádné trojůhelníčky.
Juraj Kafka
Přečetl jsem si to několikrát, pomalu, pro laika je to složité, ale dá se tomu přijít na kloub. Moc děkuji za odpověď! Jinak se rád mořím u vašich genetických kvízů, to je perfektní, jak se tomu věnujete. - Snad tomu taky budu postupem času více a více rozumět.
Teprve s holuby začínám.
cerny.kamil
napsal(a):
Přečetl jsem si to několikrát, pomalu, pro laika je to složité, ale dá se tomu přijít na kloub. Moc děkuji za odpověď! Jinak se rád mořím u vašich genetických kvízů, to je perfektní, jak se tomu věnujete. - Snad tomu taky budu postupem času více a více rozumět.
Teprve s holuby začínám.
Já se neumím dost dobře vyjadřovat, omlouvám se.
Zkrátka šupkatost = trojuhelníčky, šupinatost = lemy.
J. Kafka
Pred chvíľou som vošiel do voliery a namiesto dvoch modrých jarabých tri, zase pošťak a zase Rumun - pretekár, svetlý jarabý
Moc díky! Nn, vysvětleno je to perfektně, jen pro mě (naprostého laika) je to složitější na pochopení. Chyba tudíž není na vašem vysílači, nýbrž na mém přijímači...
Chovu zdar!
cerny.kamil
napsal(a):
Jen trochu mimo "soutěž": po slovensky jarabý je zděs šupkatý? - Jen abychom to jako bratia sjednotili.
Jarabý , v češtine kapratý. Tieto termíny sa mi páčia, sú zaužívané a nezamieňajú sa
so šupinatosťou. Ale aj tu je veľa práce .Asi viacero plemien a ich rázov je nesprávne označovaná.
pekol
napsal(a):
Ja chcem poprosiť chovateľov rysov a iných plemnien o snímky pierok zo štítov, aby sme to mali prakticky ukázané. Vďaka
To by bylo dobré, pořád v tom nemám úplně jasno a myslím, že nejsem sám. Navíc jak tak pročítám i starší diskuze, podobných nejasností je asi povíce (viz stříbřitá barva ad.). Díky! Chovu zdar.
jarda5
napsal(a):
Dobry večer, nechci vam kazit iluse ,ale ti rysi jsou šupinatí.Šupkatou kresbu mají černí rysi.Typickou šupkatou kresbu má čes.čejka
No! jak by řekl detektiv Poirot . Já Vám musím oponovat, rysi modří jsou vždy šupkatí = mají na perech dvě oválné vybělené skvrny. A zbytek černé a plavé je v podobě černého rámu bílé plošky a modrého trojuhelníčku či výseče na konci pera. Černí, recesívně červení a recesívně žlutí měli kdysi lemy a proto byli šupinatí, pak jeden čas se vyskytoval u těchto tzv. barevných rysů obojí vzorek , načež došlo k ujednocení na šupkaté tj. s trojúhelníčky. Lemovanost bílého per má původ několikerý jak jsemnapsal výše, buď pencil, nebo v sooty faktoru, či v tmavém vzorku T patern, kdy jsou štíty téměř bílé (někteří červení staváci př. Petrovického), případně orient stencil u racků orientálních kde není pero bílé, ale původně barevné s vyběleným zrcadlem. Tj. všemi plnobarevnými okrsky na těle holuba.
Juraj Kafka
cerny.kamil
napsal(a):
- i když to vlastně nejsou štítová pera.
Jsou to velké a nebo střední krovky loketní, které jsou součástí štítu holuba. Před nimi, blíž hlavě jsou malé krovky a kryt štítu křídel. Za nimi, dál od hlavy jsou letky loketní neboli letky druhého řádu.
Pravdu díte, že je to šupkatost
Juraj Kafka