Dobrý den je mi 14 let bydlím u Chrudimě a mám 8 párů českých čejek.
MŮŽETE SE TAKY PŘIDAT.
petrkabele
napsal(a):
hlavně mám český čejky v barvách - modrý kapratý,modrý pruhový,stříbrný bezpruhý,stříbrný kapratý.
Cejky nemam ale touzim po nich, co jsem zjistil je to dobre letave a obratne plemeno vhodne pro volny chov na samote u lesa, chovam na volno stavaky a postu, krahulik a jfstrab se tu vyskytuji protoze je tu chranene uzemi Cesky les, ne daleko od Sumavy. Myslim ze na tomto uzemi cejka vznikla.
Konkrétně například Václav Tureček uvádí jako původní výskyt hladkohlavých bezrousých čejek "Pošumaví od Klatov směrem k Sušici a Písecko" (což ale, uznávám, je od jihozápadu Krušných hor jen za humnama). První písemné známky o čejkách u nás jsou v knize Holubářství v Čechách (Špatný, tušim že 70. nebo 80. léta 19. století), kde Špatný udává, že informace o čejkách čerpal od př. Kudrny z Netolic. Ale abych Vám úplně nekřivdil, některé (zejména německé) zdroje opravdu zmiňují i krušnohoří. A zapomenout se nesmí ani na Slezsko, jakožto domovinu chocholatých čejek.
Mé mládí a zaslepenost s tím nemají co dělat. Jestli mi chcete tvrdit, že v roce 1927 se u nás nechovaly bezrousé čejky na základě toho, že je neuznává tehdejší vzorník a následně hodláte argumentovat mým věkem (mimochodem máte oproti mně očividnou výhodu - narozdíl ode mě víte s kým mluvíte) tak mi to přijde prostě úsměvné. Nevím proč bych zrovna v tomto případě měl být zaslepený nebo proč by měl hrát roli můj věk. Tedy snad kromě toho, že tyto časy nepamatuji, ale to vy, předpokládám, také ne. Jak jsem nakoupil (přečetl) tak prodávám, víc v tom prosím nehledejte. Rozhodně nechci tvrdit, že nemůžete mít pravdu a že můj názor je jediný a správný. To jsem nikdy nedělal a nikdy snad ani nebudu. U čeho jsem nebyl osobně, to nikdy nepokládám za hotovou věc, tomu můžu maximálně věřit. A jak jsem řekl, nevěřím tomu, že se u nás nechovaly bezrousé čejky jen proto, že nejsou uvedeny ve vzorníku. Docela by mně zajímal názor pana Petrovského, který se poslední dobou historií čejek na našem území dost zabýval ve snaze o uznání české čejky jako plemene v Evropě. Při nejbližší příležitosti se ho zeptám.