Čeští rejdiči v Klimkovicích 2011
Dne 9.-10.9.2011 proběhla Krajská výstava drobného zvířectva v Klimkovicích.Výstava proběhla na výborné organizační úrovni a v naprosto pohodové a přátelské atmosféře , i když jsme se mnozí účastníci i členové místní ZO viděli napoprvé.Veliký dík jim patří i za to , jak se o nás , doufám , že dnes už ne cizí účastníky , postarali.Ještě jednou všem poděkování.
No a při té příležitosti jsme si dali dostaveníčko i my , chovatelé Českých rejdičů.
Snahou bylo porovnat chovy čecháčků u nás a zjistit v jaké kvalitě se nacházejí. Rozestřel chovatelů byl značný.Přijeli jsme z okolí Mělníka,Dačic,Uherského Hradiště a jak jinak , Opavska a Ostravska.
Podařilo se nám shromáždit kolekci 42 Českých rejdičů.Sešli se nám holubi v barvách modré černopruhé a kapraté,stříbřité pruhové,červeně plavé,bělouši černohrotí a červenopruzí a modří šimlíci.Jako chovný materiál jsem přivezl tři bílé (vybělené bělouše,jak jsem byl poučen) a jednoho bělouše žlutopruhého. Byli mimo výstavu,ale bylo je možné vidět v samostatné voliéře,takže nakonec i když neoficiálně,byl počet holubů větší. Rozhodně bylo na co koukat. Holubi byli v průměru ve velmi slušné kvalitě a 3 byli ocenění čestnou cenou. Na kvalitě se taktéž projevilo rozpeření holubů. Je ale potěšující , že zejména z několika letošních , zařazených do kategorie nehotových výletků , se nepochybně po dopeření stanou nadějní představitelé svého plemene.
Co se mi líbilo , bylo něco na způsob stolního posuzování,kdy za účasti ostatních chovatelů nám posuzovatel nevytýkal jenom chyby,ale naopak nám i sděloval holubovy přednosti. Byla to výborná zkušenost , která by se měla stát samozřejmostí. Pro mne (ale dle slov i pro ostatní) je to impuls a ukázání směru pro další chovatelskou práci.
Ale abych jen nechválil. Určitě je co zlepšovat. Tvar hlavy , nasazení a velikost zobáku , pernaté ozdoby.Toto jsou problémové partie , které jsme zaznamenali.Obzvláště rousky si zaslouží zvýšenou pozornost , protože mají tendenci se zmenšovat.
No a nakonec ještě jedna zpráva. V Klimkovicích byl založený klub českých rejdičů ( opravdu s malým č ). O tom v jaké podobě a rozsahu a co stálo za rozhodnutím založit nový klub se dočtete v samostatném článku , který se připravuje. Více se časem dozvíte i na našich klubových stránkách http://www.ceskyrejdic.estranky.cz/ , které se momentálně předělávají.
Jiří Jackiv
Větší část lidí,kteří v Klimkovicích měli s čecháčky co dočinění. Ahoj kluci!!!