Zdravím přátelé. Po delší době jsem se opět stal holubářem -pořídil jsem si a dobře usadil 4páry RK. Chtěl jsem
aktivní létavé plemeno a asi jsem se spletl. Moji kotrláci nejraději posedávají v komorovém (stále otevřeném ) holubníku
a ven vyletí jen na chvíli ráno. To se posadí na střechu stodoly. Pokud se chci potěšit jejich "válením" , tak je musím zvednout ze střechy, proletí se cca 5minut, udělají pár bezva kotrmelců a sednou na vysokou střechu školky asi 100m
daleko. To je celá aktivita, potom už hajdy spět do holubníku. Přátelé poraďte, je to u RK běžné nebo co se dá udělat
pro větší aktivitu?Díky
Dobrý den já nechovám kotrlaky ale výstavní holuby a měl jsem taky problém s tim tak když budou v holubníku tak je vyhodte ven nák tak třeba 2x deně třeba 3 dny za sebou a nebo kdyby chtěli vletet do holubníku tak zavřete výlet na půl dne třeba a pak navečír ho zas otevřete mělo by to zabrat.
Letunkári!, zadávateľ začína s kotrmeliakmi a na samom začiatku príde k poznaniu, že zakúpené holuby nespĺňajú ani najzákladnejšie kritéria športových výkonov. RK predstavujú plemeno dokonalé v exteriéri, ktoré v dlhodobom horizonte bolo v tomto smere zdokonaľované. Na úkor letových výkonov. Zmeniť to nie je tak ľahké a bude to vyžadovať niekoľkoročnú húževnatú prácu. Veď 5 minút lietať, to sa rovná chabému výkonu, ktorý dosiahnu aj nelietavé plemená. Ak chcete pokročiť v tomto smere, tak si zadovážte niekoľko kusov holubov z lietavých plemien. Napríklad slovenské, košické, budapeštianske vysokoletúny. Tieto naučia aj RK spolupracovať v kŕdli a z toho najlepšie holuby vyberať a dávať do chovu. Ďalej športové letúny nemôžu byť volne pustené. Stratia záujem o lietanie.
Preto musia byť zavreté v holubníku a len 1 – 2 krát do dňa sa pustia na lietanie. Pre začiatok by to hádam aj stačilo. Najlepšie ak navštívite osobne chovateľov kotrmeliakov a presvedčíte sa o kvalite ich výkonov. Len také vás nesklamú!
Klidně se zastavte, nebo přijeďte v neděli do Dnešic, okr.Plzeň-jih na výstavu. Od 14.00 hod. tam budeme mít ukázku holubářského sportu - létání na klícku. Bereme to jako propagaci nově vzniklého Česko-Slovenského klubu chovatelů akrobatických plemen holubů. Pepík Voráček
www.holubi-sport.ic.cz
vážený pane, rady "kábeleho" si nevšímejte jde o 14ti letého "vševěda" , který o dané problematice NIC neví (vůbec nechápu, kde v sobě bere tu "odvahu" tu něco plácat..
zato P.Voráčka vnímejte PEČLIVĚ , páč ten ví o čem píše
výše zmiňované www. vřele doporučuji
RK z voliéry vám prostě sami lítat nebudou, pokud jsou chováni na volno, tak dají max. pár koleček z čiré radosti a bujnosti - jinak sami od sebe "delší " lety nedají
lupus4
napsal(a):
vážený pane, rady "kábeleho" si nevšímejte jde o 14ti letého "vševěda" , který o dané problematice NIC neví (vůbec nechápu, kde v sobě bere tu "odvahu" tu něco plácat..
zato P.Voráčka vnímejte PEČLIVĚ , páč ten ví o čem píše
výše zmiňované www. vřele doporučuji
RK z voliéry vám prostě sami lítat nebudou, pokud jsou chováni na volno, tak dají max. pár koleček z čiré radosti a bujnosti - jinak sami od sebe "delší " lety nedají
vážený lupusi, nevím kolik je Vám, ale to co jste napsal, je hodno tak desetiletého kluka, který mladému chovateli jeho klukovské nadšení pro holubaření závidí. Víte ono to šlo napsat i jinak. Pokud si myslíte, že neodpověděl na dotaz správě, stačilo to vynechat a zmínit pouze p. Voráčka.
Juraj Kafka
Díky za rady, jsem rád, že se trochu rozproudila diskuse. Jsem sice starší, ale naivní. Zatím to budu zkoušet
"přirozeným "chovem. RK jsou velmi pěkní a milý holubi a pokud k tomu přidají ještě své válení, tak to nemá chybu.
Jen kdyby to létání bylo delší. Není možné, že je to tím , že jsou to samí výletci a u mně na střeše jsou zatím 3 týdny?
mysak
napsal(a):
vážený lupusi, nevím kolik je Vám, ale to co jste napsal, je hodno tak desetiletého kluka, který mladému chovateli jeho klukovské nadšení pro holubaření závidí. Víte ono to šlo napsat i jinak. Pokud si myslíte, že neodpověděl na dotaz správě, stačilo to vynechat a zmínit pouze p. Voráčka.
Juraj Kafka
Ale ale, pane Kafka. Já mladíkovi jeho nadšení přeju, ale pokud si dáte trochu práce a najdete si jeho "rady"...na různých
tématech, tak sám musíte uznat, že trocha soudnosti by mu opravdu neuškodila. Mno, ale jestli ho chcete plácat po rameni jen za to, že je mladej - tož plácejte, ale na "kvalitě " odpovědí mu to asi nepřidá
schválně si jeho zdejší "radu" přečtěte vícekrát, stojí opravdu za to...
Jestliže Vám vadí moje příspěvky, tož mi klidně dejte banána