Výzva chovatelům pražských krátkozobých rejdičů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.11.2011 22:56
incas

XXX.XXX.176.150

Vážení přátelé,
po "slavné" representaci tohoto plemene na CV v Lysé nad Labem je opravdu nejvyšší čas napravit tomuto plemeni reputaci. Na jednu stranu mi hodně mrzí, že jsem nevystavil a na druhé straně jsem rád, že mí holubi byli daleko od tohoto "lazaretu". Jiní chovatelé, kteří celoročně úzkostlivě dbají na bezvadný zdravotní stav svých chovanců bohužel takové štěstí neměli. Mám na mysli př. Stojanova, Barnu, Barcucha a další, kteří měli svoje velice kvalitní a hodnotné jedince v těsném sousedství.
Pojďme přihlásit na speciální výstavu rejdiču a racků v lednu 2012 do Lysé nad Labem opravdu representativní kolekci pražských krátkozobých rejdičů a dokázat chovatelské veřejnosti, že je to opravdu vitální a životaschopné plemeno. Doufám, že na této výstavě bude konečně fungovat příjem a kontrola zdravotního stavu holubů již při zaklecování.
Všichni víme, že atest od veterináře napsaný od stolu opravdu není záruka dobrého zdravotního stavu.
Jestli nezačne opravdu tvrdá selekce zaměřená především na výstavní kondici při příjmech na výstavy a při posuzování, bude se dále objevovat na výstavách neduživá část současné populace PRK, která silně poškozuje toto národní plemeno. :-( Jirka Suda, Rokycany.

21.11.2011 07:57
beda

XXX.XXX.79.3

Jirko, já jsem určitě pro! Ale kdo nám zajistí, že to bude v lednu lepší a kontrolovanější? Vždyť se k tomu ani nikdo z kompetentních nevyjádřil, natož, aby se omluvil a zjednání nápravy slíbil! Až se vyjádří hodí to na chovatele /nepopírám, že na tom nemusí nést vinu/, ale v tomto hrozném prostředí /naprosto nevětraném a přetopeném a pro rejdiče stresujícím/, může nemoc propuknout až za dva dny po tom co je nacpeš do přenosky ! Asi je také nutné, před výstavou začít trochu s klecovou drezůrou a zvykat holuby na ty klícky, aby stres byl pak co nejmenší! Mám za to, že se to i může stát a proto, se to musí okamžitě řešit a to se nestalo a o to především jde! Jinak tě v tvé výzvě podporuji, ale zřejmě přes velké poplatky to budeme muset ohlídat sami - k vedení v Lysé jsem ztratil důvěru!! smajlík B.

21.11.2011 21:21
pluxus

XXX.XXX.69.21

Nezlobte se, že si beru slovo... jen na okraj...

Výzva pana Sudy je konkrétní, vezmu to poněkud obecněji. Navrhoval bych rovnou VELKÉ setkání "všech" chovatelů PKR, třeba při příležitosti té jarní výstavy, abychom se poradili a si vzájemně "poklobásili", co dál. Skoro bych byl pro nějakou větší vzájemnou koordinaci,ale nevím, co o tom ostatní soudíte, snad i domluvu ve šlechtění určitých barevných rázů či některých kreseb a vzájemnou výpomoc, vždyť nám jde všem o jednu "holubářskou věc". Asi to tak nějak funguje, ale pro "mladého" chovatele to není až tak snadné. Nechci se Vám plést do debaty týkající se vlastně jen CV v Lysé, ale když se píše o PKR...jsem pro každé zlepšení, a to všech vlastností i charakteristik PKR, ovšem kromě lenosti, skleslosti, vidění budoucnosti černě (pesimism), malodušnosti a váhavosti se vzletem!

Zdar všem,
Lukáš Prokop

21.11.2011 23:08
incas

XXX.XXX.176.150

Dobrý večer,
děkuji vám za reakce na můj včerejší příspěvek.
To, že je v halách v Lysé příšerné klima, to je fakt propíraný již od počátku pořádání výstav na tomto výstavišti. A to jsou na tom holubi ještě svým umístěním v patře nejlépe. To, že za pět dní dostane holub neskutečně zabrat, to je také bez diskuze. O to více se musíme zaměřit na výběr jedinců ve vynikající kondici, aby to ustáli. Že něco u holubů během výstavy může propuknout, to je také jasné. Každý z nás už někdy po návratu holubů z nějaké výstavy "trhal hlavy". Ale když to ustojí jiná drobná plemena, např. rakovnický kotrlák, český rejdič nebo brněnský voláč, proč ne pražský rejdič? Musíme se snažit zvyšovat vitalitu pražáků co možná největší eliminací příbuzenské plemenitby a vyřazováním právě těchto křehkých, neduživých jedinců. V mém chovu právě mezibarevní a mezikresební kříženci PRK jsou holubi plní života a energie. Pražáci některých vystavovatelů v Lysé bohužel nebyli ve formě již v pátek, jak je vidět na fotkách Saši Veselého. Dále už je to skutečně věc garantů a veterinárního dozoru, to v Lysé opravdu nefungovalo. Ale předpokládám, že po tomto veřejném selhání si na to dají již výstavní výbor a posuzovatelé pozor.
Ještě k tomu setkání chovatelů a příznivců pražských rejdičů. O tomto nápadu jsme se již při nedávné výstavě v Libčicích bavili s Tošou Stojanovem a J. Dostálem. Pokud by byl zájem, tak bychom v příštím roce společně s ostatními něco uskutečnili. Možná by se na tomto fóru mohli vyjádřit ostatní chovatelé k tomuto nápadu. Představa je taková, že by to bylo i za účasti posuzovatelů a ukázkou různých holubů z jednotlivých chovů. Cílem by bylo sjednotit pohled na toto plemeno a vzájemně se domluvit na dalším postupu ve šlechtění a zdokonalování vitálních, životaschopných a v neposlední řadě standardních pražáčků. S pozdravem Jirka Suda.

22.11.2011 13:01
pluxus

XXX.XXX.127.155

... nechci strhávat debatu jedním směrem, tak prosím další přispěvatelé nezapomeňte, o čem to v počátku bylo, ale mohu říci jen něco málo k setkání: S účastí chovatelů PKR "Letu zdar 2012" můžete samozřejmě počítat. Navíc jsem dnes z radia slyšel, že jediná česká nehmotná kulturní památka na seznamu UNESCO je lidový tanec Verbuňk, ucházet se o zařazení s pražským krátkozobým rejdičem: tančení a létání, navíc i šat je důležitý...to bychom se navíc i pěkně pobavili.:-)

K ostatnímu se vyjádřit nemohu, s vystavováním nemám zkušenosti.

Nashledanou
Lukáš Prokop

22.11.2011 20:30
emil.r

XXX.XXX.102.191

pluxus napsal(a):
Nezlobte se, že si beru slovo... jen na okraj...

Výzva pana Sudy je konkrétní, vezmu to poněkud obecněji. Navrhoval bych rovnou VELKÉ setkání "všech" chovatelů PKR, třeba při příležitosti té jarní výstavy, abychom se poradili a si vzájemně "poklobásili", co dál. Skoro bych byl pro nějakou větší vzájemnou koordinaci,ale nevím, co o tom ostatní soudíte, snad i domluvu ve šlechtění určitých barevných rázů či některých kreseb a vzájemnou výpomoc, vždyť nám jde všem o jednu "holubářskou věc". Asi to tak nějak funguje, ale pro "mladého" chovatele to není až tak snadné. Nechci se Vám plést do debaty týkající se vlastně jen CV v Lysé, ale když se píše o PKR...jsem pro každé zlepšení, a to všech vlastností i charakteristik PKR, ovšem kromě lenosti, skleslosti, vidění budoucnosti černě (pesimism), malodušnosti a váhavosti se vzletem!

Zdar všem,
Lukáš Prokop

Neviem čo má spoločné Alexander Dubček na foto. s výzvov chovatelov PKR !!!

22.11.2011 20:37
cerny.kamil

XXX.XXX.3.7

emil.r napsal(a):
Neviem čo má spoločné Alexander Dubček na foto. s výzvov chovatelov PKR !!!

Beru to jako zpestření. Navíc nemám vcelku nic proti Dubčekovi a už vůbec ne proti legraci... Myslím, že to nebylo myšleno jako provokace.
Jinak českým plemenům: Chovu zdar!

22.11.2011 23:13
teo

XXX.XXX.144.83

Vážení přátele,
několik dnu jsem bál reagovat v teto diskuse ,bál jsem se že někoho urazím nepřiměřenými výroky .To, co se povedlo na této výstavě není jen ostuda chovatelů, ale v nemalé míře i pořadatelů. Nikdo mi nenamluví, že tyto holuby onemocněli během několika málo minut, než byli vpuštěni návštěvníci na výstavu. Protože zrovna tito návštěvníci upozornili jako první na zdravotní stav některých holubů. Někteří z holubů byli odstraněni v sobotu a poslední z nich až v neděli kolem jedenácté. Jirko, na tvou výzvu vystavit holuby v lednu budu reagovat kladně a doufám, že ostatní taky. Co se týká setkání chovatelů PRK, není to špatný nápad, doufám, že se to ujme. Domluvíme se pak spolu na detailu. S pozdravem T. Stojanov

23.11.2011 14:07
eddie

XXX.XXX.159.147

Kluci nebylo by to zas tak špatné ale termín v lednu no nevím když je začátkem února Michle,situace okolo nemocných holubů je jedna věc a situace okolo Pražáků druhá,to kam se toto plemeno dnes dostalo,nad tím se měli v klubu a staří pražští chovatelé,dávno zamyslet,dnes už je hodně pozdě a cesta zpátky není a nebude snadná,hrstka obětavých a mladších chovatelů jako je Jirka Suda,Toša Stojanov a,a už si tak nějak na nikoho nemohu vzpomenout na to asi jen tak stačit nebude,většina starých chovů je zdegenerovaných velice úzkou příbuzenskou plemenitbou což se projevilo na těchto vlastnostech jako neduživost,neochota k létání,křivice kostry,zobáků atd.,a když už se někdo nový objeví a chtěl by chovat,tak mu téměř nikdo nic k chovu neprodá,a tím vlastně nový chovatel většinou skončí,nebo se dá na jiné plemeno,nad tím by se také v klubu měli zamyslet,třeba u staváků,siváků,pštrosů atd. to funguje jinak,u PRK se dnes chovají prakticky jen kamzlici,malovaní celobarevní a bělouši,sem tam nějaký žanžik,modrý pruhový a jinak prakticky nic,kde jsou ty barvy a kresby z pohlednic pana akademického malíře Svobody, o nějakých hermelínech,vlaštovácích,tygřících atd si už můžeme jen nechat zdát a vzpomínat.Takže asi tak můj názor k tomuto tématu.
Eduard Andrla

23.11.2011 15:32
beda

XXX.XXX.79.3

U nás v Sob. bylo letos asi 6 volier PRK / a to jen proto, že byl plný stav a jeden z vystavovatelů byl po návštěvě kuny/ a jejich stav nebyl nijak špatný ani v Michli se mě to nezdálo ? / - nemusí se hned po jednom či dvou případech volat SOS - i když čím dříve, tím lépe/! Tak mě jen tak napadá nešla by ta akce rozdělit na několik a hned první kolo udělat hned v té Michli - stejně tam probíhá diskuze a chtělo by tomu pouze dát nějakou formu - nebo to vzít alespoň jako předkolo! smajlík Beda

24.11.2011 11:23
pluxus

XXX.XXX.73.200

Klidně se můžeme sejít v Michli, na Praze 4 vznikl 1912 První klub...! Tam je to fajn, ale za ta léta, co se tam nasetkávalo, už je tam určiřý duch těch debat, a tak hrozí, že se stejně k ničemu nedobereme a že tam budeme mluvit jako někdo jiný. Až se pak vrátíme domů, řekne se: "Tohle jsem chtěl ještě říct a tohle...!" Ono je toho na probrání opravdu dost a dost, a to neříkám vůbec, že jde stále dokola o létání, jak by se asi zdálo. Dalo by se třeba i sejít s klubem chovatelů tipplerů Franka Otty, plemeno tak říkajíc na druhé straně chovu holubů.

A odpověď panu Emilu R., který se mne ptal na vztah AD a PKR: Petr Jabůrek, předseda Speciálního klubu, píše o knížce p. Ladislava Seidla o PKR: "Jemné dílko jako sami holoubci vydané pro milovníky pražského krátkozobého rejdiče sestavil a nakreslil p. Ladislav Seidl..." a Alexandr Dubček byl také velmi jemný - samozřejmě člověk ne holub, vzpomínám si, jak na Letné žádal "kľud", stačí Vám to?:-)

LP

12345zbbg

24.11.2011 13:03
12345zbbg

XXX.XXX.46.172

Zdravím vespolek !
Ten únorový sraz v Michli se mi zdá jako dobrý nápad. Mohl by to být počátek něčeho dobrého - PKR opět ve vzduchu - to by se mi líbilo. Uvidím, jestli pojede Pepík Veselý a kdyžtak se s ním svezu autem.
Jinak, Lukáši, ten tiplerkářský klub není můj. Je všech, kteří se chtějí bavit chovem tipplerů a létat podle nastavených pravidel :-) Jinak to asi nejde, že ano ...
Palce drží Frank Otta
PS: fotky mých vlastních odchovů

24.11.2011 15:44
pluxus

XXX.XXX.148.181

Milý Franku, jsem rád, že jste pro! Uvidíme, co ostatní.

...zdá se, že máte pro holuby speciální fotografický kout:-)

LP

24.11.2011 18:11
incas

XXX.XXX.176.150

Zdravím všechny,
mám radost, že se rozvíjí diskuze na téma PRK, nicméně mám pocit, že směřuje úplně jinam než byl původní záměr. Je dobře, že se chce přiject podívat na přehlídku do Michle více lidí, ale představa setkání chovatelů, příznivců a posuzovatelů je trochu jiná. Sobotní přehlídka v Michli je moc krátká a hektická na uskutečnění takového záměru. Navíc je kapacitně silně limitována. Naše představa je asi taková : Některý víkend na konci léta - to už má každý nachováno - nejspíše v Libčicích nad Vltavou ( areál má potřebné zázemí včetně restaurace a funkcionáři místní ZO jsou pro tuto akci ), každý by přivezl na jakési stolní bodování libovolné množství svých jedinců, na kterých bysme si ve spolupráci s pozvanými posuzovateli ukázali vady a přednosti jednotlivých zvířat a řekli si na co se zaměřit, co více penalizovat při posuzování atd. Na všechno by byl čas, klídek, pivíčko a můžeme žvanit až do rána. Vyspat se v létě dá ve stanu nebo v autě. Ti pohodlnější jistě nějaký nocleh v Libčicích seženou.
Lukáši, myslím si, že teď je potřeba hlavně propagovat zdravou a životaschopnou populaci pražských rejdičů ve výstavních klecích. Musíme dokázat, že toto plemeno stále ještě patří k českému holubářskému pokladu. Jak je vidět, tak kvalitních a typických jedinců je v porovnání s jinými plemeny jako šafránu. Mizející počet barevných a kresebných rázu je také alarmující, jak píše výše E. Andrla. Zkoušet je rozlítat můžeme až jich bude takový dostatek, že nás nějaká ztráta nevrátí o krok zpátky. Ale o tom jsme tady už napsali dost....... V žádném případě nemám nic proti tiplerům, ale srovnávání těchto dvou šlechtitelských směrů se mi zdá opravdu nešťastné. PRK a TIPLER mají společné pouze to, že patří do skupiny rejdičů, nic víc. PRK nikdy nebyl a nebude vytrvalostní rejdič jako tipler. Gigant (Giant Homer) taky vznikl z poštovního holuba a moderní typ nevyletí ani do budníku. Jinak Franka a jeho tiplery velice rád poznám, i když je to úplně jiná chovatelská disciplína. Jirka Suda.:-))

24.11.2011 18:40
beda

XXX.XXX.79.3

Jirko- o Michli jsem se zmínil první já a hned jsem tam ale psal jako "předkolo" - prostě tam by se to mohlo /pokud to budeš mít připraveno/ - upéct do tvé představy!! :-)

24.11.2011 19:16
incas

XXX.XXX.176.150

Zdravím vás,
ono v té Michli něco měnit a zavádět nějakou jinou formu těchto únorových přehlídek by asi nebylo moc šťastné. On je to skutečně takový skanzen (který má své kouzlo a atmosféru) jak prostředím, tak lidmi, kteří se tam schází. Navíc se pendluje sem, tam a venku mrzne. To chce skutečně v létě a přespat tam - vždyť pořád jenom pospícháme, nebo řídíme, takže si ani to pivo nemůžeme dát. A u piva se holubaří nejlíp, ne? Já doufám, že se to povede. Ty Libčice mi připadají ideální, navíc někteří obětavci si již nocleh v Libčické klubovně vyzkoušelismajlík. Popovídáme si o tom, zvláště když se s vámi jihočechy počítá, Vláďa Vinař, Jirka Dudák, př. Míka - to jsou také chovatelé, kteří by neměli na takové akci chybět. Určitě mají k dalšímu vývoji pražských krátkozobých rejdičů co říct. Jirka.

24.11.2011 21:37
teo

XXX.XXX.144.83

Vážení přátelé,
vidím, že nám všem jde o stejnou věc. Nápad uskutečnit setkání chovatelů PRK je výborný. Myslím si, že takové setkání nemůže proběhnout bez účasti např. pana Seidla a pana Ždímery, kteří o tomto plemenu a o jeho historii vědí snad nejvíc z nás všech.A pochopitelně i dalších mnoha dobrých chovatelů tohoto plemene. Proto si myslím, že nemusíme tak dlouho to rozepisovat na tomto fóru a spíš co nejdřív oslovit všechny konkrétně dle adresáře našeho klubu a poprosit je o vyjádření účasti k podobnému setkání. Vím, že ne všichni budou souhlasit s místem konání, ale ty Libčice mi též připadají jako nejvhodnější varianta. A jak už říkal Jirka, to léto je ideální. S pozdravem T. S.

24.11.2011 21:53
teo

XXX.XXX.144.83

Poslal jsem tento obrázek protože pořád nemam odvahu ukázat fotky z výstavy.

24.11.2011 23:58
emil.r

XXX.XXX.102.191

pluxus napsal(a):
Klidně se můžeme sejít v Michli, na Praze 4 vznikl 1912 První klub...! Tam je to fajn, ale za ta léta, co se tam nasetkávalo, už je tam určiřý duch těch debat, a tak hrozí, že se stejně k ničemu nedobereme a že tam budeme mluvit jako někdo jiný. Až se pak vrátíme domů, řekne se: "Tohle jsem chtěl ještě říct a tohle...!" Ono je toho na probrání opravdu dost a dost, a to neříkám vůbec, že jde stále dokola o létání, jak by se asi zdálo. Dalo by se třeba i sejít s klubem chovatelů tipplerů Franka Otty, plemeno tak říkajíc na druhé straně chovu holubů.

A odpověď panu Emilu R., který se mne ptal na vztah AD a PKR: Petr Jabůrek, předseda Speciálního klubu, píše o knížce p. Ladislava Seidla o PKR: "Jemné dílko jako sami holoubci vydané pro milovníky pražského krátkozobého rejdiče sestavil a nakreslil p. Ladislav Seidl..." a Alexandr Dubček byl také velmi jemný - samozřejmě člověk ne holub, vzpomínám si, jak na Letné žádal "kľud", stačí Vám to?:-)

LP

Ano stačí.S pozdravom E.R

25.11.2011 11:58
pluxus

XXX.XXX.35.163

To jsem rád, pane Emile:-)

Ale teď musím ještě odpovědět Vám, Jirko:

Píšete: " Lukáši, myslím si, že teď je potřeba hlavně propagovat zdravou a životaschopnou populaci pražských rejdičů ve výstavních klecích. /.../" To já s Vámi souhlasím, ovšem cesta je dle mého názoru jiná, totiž ty klece. Promiňte mé opakování, ale ono je také matkou moudrosti!

Důležité je pokračování: "PRK nikdy nebyl a nebude vytrvalostní rejdič jako tipler. Gigant (Giant Homer) taky vznikl z poštovního holuba a moderní typ nevyletí ani do budníku." Vaše přirovnání je přesné, protože další pokračování v tom zmíněném chovu PKR povede opravdu k tomu, že z něj bude holub nelétavý, a to už nevratně. Bude to plemeno, k jehož charakteristice bude nelétavost patřit, tak jako by nikdo nečekal zázraky od giganta, od slepice, atp.

Jirko, Vaše setkání, ta idea se mi moc líbila, setkání v "pozdním létě", ale bude to schůzka, která už to definitivně nasměřuje. Představuji si "Libčické usnesení", které jistě přinese vylepšení, zkvalitnění exteriéru, narovnání kostry a dalších defektů, popřípadě se dohodnete na plánu různých barevných rázů, prostě přátelské setkání, ale bude konec nadějím, že PKR bude ještě někdy létavý holub. Jirko, jako ten giant homer, jak ho tak přesně jmenujete. A tak, když přidáváte: " Zkoušet je rozlítat můžeme, až jich bude takový dostatek, že nás nějaká ztráta nevrátí o krok zpátky." Jsem si jistý, že ta chvíle nikdy nenastane, jako už nikdo nekřísí let v gigantovi ani v té zmíněné slepici, v domácí huse, atp.

A že se ještě nechci vzdát a uvědomuji si, na jak dlouhou dobu chov PKR je, zdálo by se mi vhodné, i kvůli obnovení genofondu, aby každý chovatel PKR měl i jinou linii, a to kříženců. Ti by se samozřejmě nevystavovali, úbytky by nikoho tolik netrápily, ale pořád by tam, tak říkajíc, hořela jiskřička, že to není nevratný děj.

Přítel Pavel Šlemín, jeden z posledních mohykánů kdysi praktik, dnes už více teoretik, a to pro mě naprosto nezbytný a velmi důležitý, volného chovu PKR, věří stále v odchov holoubat čistých kraťasů cestou podsazování, brzkého rozlétávání, ale k tomu jsem skeptický, i když i tudy jednu větev chovu stále vedu.

Přátelé, jistě se opakuji, ale ta schůzka, kterou navrhujete, je jen na linii chovu PKR, která se praktikuje už skoro celé století, skutečná změna musí být úplně jiné povahy.

A nakonec, všimli jste si, jak zazářili ti tippleři na téhle stránce?

Všem zdar!
Lukáš Prokop

25.11.2011 15:34
jackiv

XXX.XXX.59.151

Zdravím vás pánové,čeká vás úkol nelehký.Částečnou pravdu mají zástupci obou proudů,ať už letového,nebo klecového.O tom ale již bylo napsáno mnohé.Ale co se týká všech (a to bez rozdílu plemen) je pečlivá evidence a vedení rodokmenů.Každý když se o tomto tématu mluví,tak pokyvuje hlavou a přitakává,jak je to důležité pro zdravý a vitální chov, ale skoro nikdo si žádnou evidenci nevede.V dnešní době,kdy si pro "novou" krev jezdíme přes celou republiku pak zjistím,že chovatel z vedlejší vesnice má holuby od stejného chovatele z Prahy jako já, ale ten neví jak jsou naši holubi příbuzní,protože to nemá z čeho zjistit.Těžko pak zakládat solidní a zdravé chovy,když o původu svých holubů, i těch nových, nic nevíte.Bohužel to není ojedinělý případ.
Jinak jsem se dnes byl podívat v Přerově na výstavě a PKR jsou k vidění i tam.J.Jackiv

25.11.2011 15:36
jackiv

XXX.XXX.59.151

Posuzoval Roman Kučera.Oceňovák předchozímu holubu, který si odnesl cenu.

25.11.2011 15:44
beda

XXX.XXX.79.3

v pohodě! smajlík

25.11.2011 15:52
jackiv

XXX.XXX.59.151

Tento šimlík se mi velice líbil.J.

25.11.2011 17:34
beda

XXX.XXX.79.3

beda napsal(a):
v pohodě! smajlík

- to k tomu posuzováku od Romana ! :-|

25.11.2011 19:11
tono

XXX.XXX.164.132

beda napsal(a):
- to k tomu posuzováku od Romana ! :-|

No Béďo ,já to moc v pohodě nevidím.PKR se zabývam jen okrajově vedle českých staváků,ale nemohu se zbavit dojmu,že je to křížené s indiánem a já bych mu osobně čestnou nedal.Představitel každého plemene by měl v první řadě vykazovat základní plemenné znaky a tím myslím je u PKR bez diskuse hlava.U tohoto jedince,ač může být jakkoliv špatně nafocen je hlava kulatá.To je jenom můj osobní názor a omlouvám se jak panu Kučerovi,tak majiteli holuba. =to=

25.11.2011 19:37
bavorak

XXX.XXX.43.18

tono napsal(a):
No Béďo ,já to moc v pohodě nevidím.PKR se zabývam jen okrajově vedle českých staváků,ale nemohu se zbavit dojmu,že je to křížené s indiánem a já bych mu osobně čestnou nedal.Představitel každého plemene by měl v první řadě vykazovat základní plemenné znaky a tím myslím je u PKR bez diskuse hlava.U tohoto jedince,ač může být jakkoliv špatně nafocen je hlava kulatá.To je jenom můj osobní názor a omlouvám se jak panu Kučerovi,tak majiteli holuba. =to=

no 94 u mě neni představitel krásy plemene ale jen obyčejný šrot...a čestná cena neni nic jiného než čestná cena..co se týče toho šimla tak právě pro..to že šlo o šimla byla ta hlava až moc málo znatelná a moc zakulacená ...jinak hlavu mužete nejlépe posoudit v ruce kde teprve vynikne to čelo ,hrbolky,záhlaví..ale to určitě víte...ale je pravda že až na pár vyjímek jde kvalita PRK krutě dolu

25.11.2011 19:53
beda

XXX.XXX.79.3

- no chtěl jsem se ho zastat ! Na chyby upozornil na všechny // hlava toho s PRK nic moc a dlouhé je to jako tirák - také se s body nepředal no a ČC třeba se mu tam nic jiného nelíbilo a tak to dal i devadesát čtyřce! Snažil se to podpořit, když to teď není nic moc, jsem přesvědčen, že věděl co dělá! smajlík

25.11.2011 20:24
jackiv

XXX.XXX.59.151

PRK nerozumím,nikdy jsem je nijak podrobně nestudoval,takže to že jsem vyfotil oceňovák jsem chtěl jen pro doplnění informací a ne jako kritiku pana Kučery.A pokud to tak bylo pochopeno,mne mrzí.No a k těm běloušům a šimlům.Mně se prostě líbí víc než ti plnobarevní, sedlatí atd.Připomínají mi postavou a výrazem moje České rejdiče ,jako by to ani nebyli PRK :-) J.Jackiv

25.11.2011 21:35
incas

XXX.XXX.176.150

Dobrý večer,
rozhodl jsem se napsat poslední příspěvek na toto mnou založené vlákno. Právě kvůli těmto dohadům po posouzení je třeba sjednotit pohled na toto plemeno. Roman Kučera se k tomu sám vyjádřil, já jsem na tohle téma reagovat vůbec nechtěl. Priorita je vitalita a výstavní kondice, to našim pražákům schází nejvíce. Kvalita jednotlivých chovů je věc druhá a každý vystavuje to, čím disponuje. Potom už je na posuzovatelích, aby oddělili zrno od plev a svým nealibistickým posuzováním drželi plemeno v mezích vzorníku. Když už se bavíme o jedincích s těchto fotek, tak tam se k tomu vyjádřil sám př. Kučera. Srážky v jednotlivých pozicích jsou u toho červeného holuba naprosto v pořádku, ale těch bodů tam mělo být dole podstatně víc. Už jenom za tu ukrutnou délku, kdy tahá holub křídla a ocas po zemi. Ti bělouši jsou v postavách lepší, ale zase mají silně podložené "vídeňské" zobáky. Pohled na tuto vadu je také třeba u všech posuzovatelů pokud možno sjednotit.
Lukáši, pro vás mám jeden návrh, zavolejte př. Jabůrkovi a domluvte si na únorovou přehlídku v Michli vystavení kolekce vašeho " flight" typu pražských krátkozobých rejdičů, klidně bez posouzení, holubi ani nemusí být kroužkovaní. U klecí si popovídáme a probereme, jestli to vaše snažení má vůbec nějaký smysl. Pokud k něčemu takovému nedojde, musím bohužel jako největšího teoretika a utopistu bez sebemenšího významu pro toto plemeno označit právě vás............Howg.

25.11.2011 22:05
eddie

XXX.XXX.159.147

jackiv napsal(a):
Zdravím vás pánové,čeká vás úkol nelehký.Částečnou pravdu mají zástupci obou proudů,ať už letového,nebo klecového.O tom ale již bylo napsáno mnohé.Ale co se týká všech (a to bez rozdílu plemen) je pečlivá evidence a vedení rodokmenů.Každý když se o tomto tématu mluví,tak pokyvuje hlavou a přitakává,jak je to důležité pro zdravý a vitální chov, ale skoro nikdo si žádnou evidenci nevede.V dnešní době,kdy si pro "novou" krev jezdíme přes celou republiku pak zjistím,že chovatel z vedlejší vesnice má holuby od stejného chovatele z Prahy jako já, ale ten neví jak jsou naši holubi příbuzní,protože to nemá z čeho zjistit.Těžko pak zakládat solidní a zdravé chovy,když o původu svých holubů, i těch nových, nic nevíte.Bohužel to není ojedinělý případ.
Jinak jsem se dnes byl podívat v Přerově na výstavě a PKR jsou k vidění i tam.J.Jackiv

Tento holub měl před 14 dny ve Slavkově 96 bodů a vítěz výstavy,ti šimlové patří stejnému chovateli,nejsou špatní ale jelikož jsou to všechno holubi 5 a více letí tak taky žádná sláva,kdo jezdí po výstavách zná tyto holuby nazpaměť,jsou bohužel v kleci víc jak v holubníku a nechová se na nich což je zase škoda,protože po nich nic za chvíli nezbide.

25.11.2011 22:05
eddie

XXX.XXX.159.147

jackiv napsal(a):

Tento holub měl před 14 dny ve Slavkově 96 bodů a vítěz výstavy,ti šimlové patří stejnému chovateli,nejsou špatní ale jelikož jsou to všechno holubi 5 a více letí tak taky žádná sláva,kdo jezdí po výstavách zná tyto holuby nazpaměť,jsou bohužel v kleci víc jak v holubníku a nechová se na nich což je zase škoda,protože po nich nic za chvíli nezbide.

25.11.2011 22:25
jackiv

XXX.XXX.116.22

Tak to jsou ti samí co byli ve Slavkově?To mne tedy nenapadlo.Tam z toho červeného byli naprosto unešení.J.

25.11.2011 23:08
eddie

XXX.XXX.159.147

jackiv napsal(a):
Tak to jsou ti samí co byli ve Slavkově?To mne tedy nenapadlo.Tam z toho červeného byli naprosto unešení.J.

Ano jsou to ti stejní holubi,ja z toho červeného zas tak unešen nebyl,kvuli te delce a tahani ocasu po zemi,budu se opakovat ale nejtypičtější byla u nás moje žlutá holubice,krátká prsatá,dobrě nasazeý zobák atd,a i když sem tam měl holuba o bod lepšího s ČC,tak ta holubice je pro mě cenější do chovu kvůli typu,vitalitě atd. a to je asi to o čem tu diskutujeme,jakou má každý chovatel představu o typu svého chovu a přiblížení se co nejvíc k standartu a snaze právě na popud Jirky Sudy o stolním posouzení kde by se poukázali vady a přednosti toho kterého jedince,aby byl přehled co je preferováno,co je vada atd.,na čem by se mělo zapracovat v tom kterém chovu,aby když se vystaví třeba na větší výstavě víc holubů od více chovatelů a každý bude vypadat jinak tak to není asi ideální stav.Já jsem začátečník v chovu PRK tak každá dobrá rada je pro mě důležitá.

28.11.2011 09:54
1372006

XXX.XXX.239.113

Franku! Ten tretí v rade tipler nie je línia Shannon? Náramne sa na ňu podobá. Teraz je to už jasné, začneš s chovom aj krátkozobých. Veď prečo nie, obdivovať krásu dole a vo vzduchu vytrvalostný let. To ide náramne k sebe..

12345zbbg

30.11.2011 17:26
12345zbbg

XXX.XXX.46.172

1372006 napsal(a):
Franku! Ten tretí v rade tipler nie je línia Shannon? Náramne sa na ňu podobá. Teraz je to už jasné, začneš s chovom aj krátkozobých. Veď prečo nie, obdivovať krásu dole a vo vzduchu vytrvalostný let. To ide náramne k sebe..

Zdravím,
ta třetí v řadě má v sobě jen trochu Shannona - je to už můj odchov, nakřížený Shannon převážně s Kosovskými tipplery. Je to dcera toho druhého v řadě. Oba létali bezvadně. Je tomu asi tak dva roky co si pan Vedrody odvezl na Slovensko dvě holoubata od toho otce. Jinými slovy, na Slovensku máte nyní tu krev také.
Co se týče PKR - nevím jestli je budu chovat, ale určitě se rád setkám a popovídám si s jejich chovateli. Ať už v únoru v Michli nebo pak v létě na jejich výstavě (Libišany, tuším).
Letu i chovu zdar,
Frank

12345zbbg

30.11.2011 17:30
12345zbbg

XXX.XXX.46.172

12345zbbg napsal(a):
Zdravím,
ta třetí v řadě má v sobě jen trochu Shannona - je to už můj odchov, nakřížený Shannon převážně s Kosovskými tipplery. Je to dcera toho druhého v řadě. Oba létali bezvadně. Je tomu asi tak dva roky co si pan Vedrody odvezl na Slovensko dvě holoubata od toho otce. Jinými slovy, na Slovensku máte nyní tu krev také.
Co se týče PKR - nevím jestli je budu chovat, ale určitě se rád setkám a popovídám si s jejich chovateli. Ať už v únoru v Michli nebo pak v létě na jejich výstavě (Libišany, tuším).
Letu i chovu zdar,
Frank

pardon - Libčice, ne Libišany :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík