Ahoj, všem posílám několik ale opravdu jen několik neumělých záběrů z tého akce. Snad se s názory přidají ostatní lidé a zejména pštrosaři. Nechybělo občerstvení zdarma tedy černá polívka, jitrnice a jelítka a byly jedna A+!
Zde posuzovatel Václav Čejka z Kasejovic fundovaně a přitom lidsky přednáší o jednotlivých pozicích na oceňovacím lísku MP.
Ještě jednou Václav Čejka "Musíme to brát rozumně". "Délka holuba = přibližně dvě šířky hrudi holuba". "Šířka hrudi se, prosím, myslí i s křídly".
Na setkání příznivců holubů moravských pštrosů se ukázala řada známých tváří...
zajisté poznáte komu patří i masité ucho s Werichovským kloboučkem...
Ano, je to Miloslav Pileček, stále se vzdělává a samozřejmě věcně diskutuje.
př. Klimeš... ukázka listového peří a stejnoměrnosti barvy letek, štítů a ocasu.
...Ježiš chlapi, co to řešíte? Dneska pštros nevylítne ani takhle vysoko...
čau Slávo...
... zachytit holuba tak, aby jím nebylo chvíli zmítáno byl teda kumšt... "výrazné oko, obočnice".
Abych nezůstal jen u červených, asi nejvíce diskutovaných, tak ted také k jiným rázům, za moji maličkost se mi ze všech pštrosů zde vystavených líbil typově tento holub, modrý černopruhý pana Pilečka. To je dle mého amatérsého pohledu MP se správně skloněnými zády a ocasem, prsatý, na nižší noze, s krátkým silným krkem bez ohryzku a vyšším čelem, Zobák by mohl být pravda silnější,ale budiž. Všichni ostatní holubi drželi ocas vzhůru až působili kolíbkovitě. Všici byli ve stejně velkých klecích.
černý holub K. Kovaříka.
Toto je pouze moje hodnicení, pohárky byli samozřejmě rozdány jinak a to demokraticky, tedy byli navrženi kandidáti a definitvní přidělení ceny bylo podle souhlasu ostatních chovatelů. Tento černý holub, pravda, cenu získal.
mysak
napsal(a):
čau Slávo...
Zdravím. Teda, že jsem se dostal do pštrosáckých stránek, tak to teda čumim. Nó vlastně se strašně mračim a to nevim proč. Ve společnosti chovatelů a hlavně holubů mi je vždy do smíchu.Nejsem na focení. To když mě vyfotil Beda v Soběslavi, tak zase ze strany jak tam mam to vyvalený břicho. Jináč si myslím, že ještě nějakej pštros, teda alespoň ten moravskej vyletí ještě výš. Co ale určitě nevyletí ani půl metru, tak to jsou ti pseudo rysi vyfocený v posledním čísle chovatele. Opravdu člověk a hlavně chovatel je člověk činorodej a když chce tak udělá úplně všechno. Co na to říkají "rysaři" je to ještě holub rys a nebo už ten nový správný a světově uznávaný "mondenorys". Budeme prosazovat jako je snaha několika " záškodníků" co tomu nerozumí u pávíků , starý a nový typ i u POLSKÝCH RYSů. Co mají chudáci posuzovatelé dělat při posuzování holubů na nižžích, ale i vyšších výstavách, když tam takováto monstra nejsou. Jasně samá výluka ! No nic, to jsem odbočil. K Blatné. Byl jsem tam na takovéto akci poprvé. Velice se mi líbilo to posuzování v kolektivu chovatelů a zájemců. I když pštrosy nechovám, tak mi jsou velice blízcí a hlavně miluju červenou barvu a tak jsem to posuzování barvy hltal. Vím podle pořadatelů, že tam bylo málo klubařů, ale pro vecpání se do bezprostřední blízkosti posuzovatele to bylo dobře ,teda aspoň pro mě. Když se ale člověk nezasvěcený a barvoslepý podíval na ty holuby jako na celek, tak by si mohl také říci, že jsou to pomalu dvě plemena. V mohutnosti jasně vedou červení a i v postoji, který připomína tak trochu typ starého kinga. Hezký postoj podle mě měli ti modří a asi dvá černí a pár u červených. Né, nejsem odborník a to co říkám je pouze názor laika, který má v hlavě zafixovaný obrázky ze starých publikací a který choval moravské pštrosy modré bezpruhé před čtařiceti léty. Takže Blatná pěkná a akorát jsem nestihnul tu zabijačkovou smršť, protože jsem musel jet domů. Blateňáci dobrý a příští rok na posuzování zase určitě přijedu, teda, když Pán Bůh dá. Přeji Vám všem hezké svátky a hodně zdraví a chovatelských úspěchů v celém příštím roce. Zdrtaví St. Toman
Ještě k těm postavám pštrosů jsem udělal snímek toho modrého a vedle byl v kleci žlutý... oba holubi nejsou natlačeni do rohu a ocas se jim mřížek nedotýká. Který je pštrosovitější?
myslím, že ani nemusíte ten obrázek rozklikávat a je to vidět i na tom malém formátu, vpravo modrý MP, vlevo starý žlutý modeňák. Můžu to schválně i upravit do černobílé, aby nás nerozptylovala barva(varieta)
Pro lepší ilustraci jsem zvolil červeně lini zad; zeleně linii ocasu a letek na něm spočívajících; modře linii balastní části(podle poštovních holubářů) tedy partii za nohama, pokračující v podocasník. Je podle mého názoru rozdíl v držení těla pštrosa charaktarizovaném jako vodorovné až mírně na zad skloněné, ale musí se tedy brát v úvahu vodorovná osa procházející středem těla a nikoli dát záda na vodorovnou osu. Tak podle mě vždycky pšrosi vypadali a neztráceli nijak na své mohutnosti a prsatosti. Tedy tak jako je holub vpravo.
Co vy na to?
mysak
napsal(a):
myslím, že ani nemusíte ten obrázek rozklikávat a je to vidět i na tom malém formátu, vpravo modrý MP, vlevo starý žlutý modeňák. Můžu to schválně i upravit do černobílé, aby nás nerozptylovala barva(varieta)
Nazdar Juro, myslím, že to ani lepší nemohlo vyjít a že to ani nikdo takto schválně nezaklecoval. Jsem zvědav na reakce odborníků. Viděl si ty rysy v chovateli ? To hovoří samo za sebe. Ale jinak jak jsem řekl, to veřejné posuzování, to se fakt povedlo a moc se mi to líbilo. Velmi jsem si cenil i těch postřehů neposuzovatelů- chovatelů. a to je to správné posouvání ku standartu. Samozřejmě do ROZUMNÉHO standartu. Zdraví St. Toman
Ale jo, proti akci nemám nic, a budiž takovýchto více. A u více plemen. Příště by to chtělo taky hodit třeba na zeď na plátno a přes powerpoint problém odprezentovat. Já jsem se zastavil tady u toho, protože mě ten modrák zajual, ten tam takhle stál celou dobu. Ani nenakrčil pírko na čele. Neřešil jsem u něj šířku čela ani zobák jak jsem řekl výše.
st.toman
napsal(a):
Tak pštrosaři nic? vše je OK? Jako začínající chovatel moravských pštrosů bych rád věděl jakým směrem bych se měl ubírat. Díky. St. Toman
Ahoj já tak úplně postavu v kleci nehodnotím některý holub se umí předvést ale moc jich neni.Některý to umí přirozeně a některý projde tak zvanou klecovou drezůrou a je to taky jiný. Pravdu máte že jednotlivé rázy jsou od sebe odlišné.Neholubařím dloho ale myslím si že to ani jinak nebylo. Jestli to jednou bude nedokážu říct. Pravdu máte že do kolíbky být nemá.Já osobně mám radši ty silnější holuby ale s tím že na výstavě musí splňovat danou váhu a musí přirozenou cestou odchovávat. Řeší se tady typ ale podle mně větší problém je že dnes hodně chovatelů používá chůvy. Tam se to plemeno znehodnocuje nejvíc
st.toman
napsal(a):
Tak pštrosaři nic? vše je OK? Jako začínající chovatel moravských pštrosů bych rád věděl jakým směrem bych se měl ubírat. Díky. St. Toman
:
- vložil:st.toman 18.12. - Zdravím. Teda, že jsem se dostal do pštros.stránek, tak to teda čumím. Nejsem na focení. To když mě vyfotil B. v Sob. tak zase ze strany, jak tam mám to vyvalený břicho ...
- vložil:holubi 19.12. - Ahoj, já tak postavu nehodnotím, někdo se umí předvést, ale moc jich není. Některý to umí přirozeně a některý projde tak zvanou drezůrou a je to také jiný ...
- a není co řešit !!
B.
beda
napsal(a):
:
- vložil:st.toman 18.12. - Zdravím. Teda, že jsem se dostal do pštros.stránek, tak to teda čumím. Nejsem na focení. To když mě vyfotil B. v Sob. tak zase ze strany, jak tam mám to vyvalený břicho ...
- vložil:holubi 19.12. - Ahoj, já tak postavu nehodnotím, někdo se umí předvést, ale moc jich není. Některý to umí přirozeně a některý projde tak zvanou drezůrou a je to také jiný ...
- a není co řešit !!
B.
Zdravím. Když bych se měl hodnotit podle typu pštrosů, tak jsem ve dvojím provedení. ten starší typ s ocasem dolů a ten nový s tím větším břichem a širší v prsou. Zatím to teda u mé domácí posuzovatelky prochází a tak snad ještě nebude výluka pro špatný plemenný typ. St. Toman
st.toman
napsal(a):
Zdravím. Když bych se měl hodnotit podle typu pštrosů, tak jsem ve dvojím provedení. ten starší typ s ocasem dolů a ten nový s tím větším břichem a širší v prsou. Zatím to teda u mé domácí posuzovatelky prochází a tak snad ještě nebude výluka pro špatný plemenný typ. St. Toman
Ale tak zase kondice, péče dobrá, ne? Co? Ne jako já v zas.aný bundě.
holubi
napsal(a):
Chlapi abych řek pravdu tak mě udivuje Vaše jednání. Nejdřív se vážně ptáte na něco co vidíte jako velkej problém a a pak to znevažujete a děláte si z toho srandu. Máte všichni možnost z teorie přejít do praxë
Zdravím. Edo , jestli si dobře četl moji otázku, tak jsem se ptal odborníků - pštrosařů, naprosto vážně, jak by měl typ moravského pštrosa a nebo jenom pštrosa vypadat. NIKDO mi fundovaně neodpověděl. Co tedy zbývá chovateli, který je dobře naladěn, než si před Vánocemi trošku udělat sám ze sebe legraci. I když se na fotce od Jury strašně mračím, mám legraci velmi rád a strašně rád se pokouším legrací zlidštit kolikráte žabomyší války, mezi vážnými chovateli. Někdy se zadaří, někdy né. Jestli Tě to popudilo, je mi líto, ale já už jsem takový. Čau a s úsměvem jde všechno líp i chov pštrosů. St. Toman
holubi
napsal(a):
Chlapi abych řek pravdu tak mě udivuje Vaše jednání. Nejdřív se vážně ptáte na něco co vidíte jako velkej problém a a pak to znevažujete a děláte si z toho srandu. Máte všichni možnost z teorie přejít do praxë
tak psal jsem psal a už se mi to raději smazalo:-(
Já to chtěl trochu zlehčit, ale vidím, že je vše marné. Jak vážně, tak ze srandy, tak trapně... A za celou dobu sme tu napsali jen my tři. Buď rád, že je téma stále nahoře. Protože by se mohlo taky stát že setkání příznivců MP bylo Blatné poprvé a naposled.
Za sebe bych byl rád, kdyby se tato podle mě přínosná akce pro pštrosaře a jiné chovatele opakovala příští rok zase. A s plnou parádou, víc holubů, víc rázů, víc lidí, víc diskuze víc přednášek. Prostory máme, ochotní pomoci jsme také. Stačí zvednout telefon. Myslím si, že by to mohlo mít klidně charakter speciální výstavy. Vědět, že se zaplní ani ne třetina klecí, tak tam dáme ještě něco jiného, třeba drůbež já nevim. Musíte se ale v klubu lépe domluvit. Já věřím, že příště se zúčastní další chovatelé a přivezou další barevné rázy a prostě Ti s tím pomůžou. Takže akce se mi nakonec líbila i když jsem se jí plně neúčastnil, (vedle byl trh a taky ty zabijačkové pochoutky), pochopil jsem dobře kostru. Anebo jestli to má však být v tomto komorním duchu, tak příště akci lépe a přesněji uvést.
Takže se držte chlapi a pořádně se pořádně do toho obujte!
Už je to takhle lepší, Edo? Moc ne, co...?
Juraj Kafka
- já se tedy omlouvám-situace je asi vážná, ale nikoliv zoufalá ! Těžko bych vám pštrosařům asi něco nového řekl! I když řeknu vám, byl jsem s přítelem "pštrosařem" v Lipsku, když jsme došli až ke pštrosům prohlásil- to je paráda podívej na ty korálky /oči/, ta barva to snad u nás ani nemáme!
Já mu řekl, jdi k nim, k těm holubům a zkus na ně mluvit česky, vsadím se, že ti budou ještě rozumět! Když jste viděli "marky", tak jste jim ty nejlepší holuby prodali!! A tedˇ koukáte ! Neodpověděl - možná jsem měl pravdu !!
B.
holubi
napsal(a):
Tak vidíš příteli. I když jsem se ptal vážně a i když jsem se to snažil odlehčit, tak "čelňáci" mlčí. Vypadá to, že jsi asi sám, který má internet a chodí na ifaunu. No a nebo je to ostatním fuk. Zdraví St. Toman
holubi
napsal(a):
Ahoj já tak úplně postavu v kleci nehodnotím některý holub se umí předvést ale moc jich neni.Některý to umí přirozeně a některý projde tak zvanou klecovou drezůrou a je to taky jiný. Pravdu máte že jednotlivé rázy jsou od sebe odlišné.Neholubařím dloho ale myslím si že to ani jinak nebylo. Jestli to jednou bude nedokážu říct. Pravdu máte že do kolíbky být nemá.Já osobně mám radši ty silnější holuby ale s tím že na výstavě musí splňovat danou váhu a musí přirozenou cestou odchovávat. Řeší se tady typ ale podle mně větší problém je že dnes hodně chovatelů používá chůvy. Tam se to plemeno znehodnocuje nejvíc
To sice není potěšující, že je hodně chovů na chůvách (klidně jmenuj (Tvůj chov to není a je to moc dobře)), ale mě jako posuzovatele nezajímá co s tím chovatelé doma dělají, mě zajímá výsledek tady a teď v kleci tolikátýho v tolik hodin. To jako posuzovatel hodnotím nebo ne? Pravda, někdo kouká taky jestli ten holub je kámoše nebo není - to je ale u nás ne jen v chovatelství, to víme. Takže chovnostní znaky jak si jednou řekl jsou jedna věc, typ druhá, barva třetí a všechny asi chceme mít u MP na stejné úrovni stejně vysoko. Tady řeším typ holuba, protože jednak mi připadá že barvičkář u nás v česku znamená něco jako blázínek od Chocholouška a jednak protože holub, a to mám z jiné přednášky, má na mě zapůsobit jako celek, harmonicky. Řešit hlavu extra, čela extra, klenutí extra, zobák extra je, ano, na posuzovacím lístku, ale když tam příjdu do místnosti, tak mě na první pohled zaujme svým vzezřením kus, který harmonizuje. Řeknu si jo tak tohleto je moravský pštros. Vidím na něm věci, které jsem jmenoval už předtím: mohutná postava, nižší nohy, klenutá prsa, klenutá hlava s čelem, ocas držený v rovině zad, ale ta záda nejsou vodorovná a věřím, že i tento holub je z voliery a nemá kolíbkovité slepičácké partie. Nemá náznak ohryzku jako někteří červení a černí, nemá chmurný výraz díky převislému obočí jako někteří modří bezpruzí a nemá staváckou plošinku na hlavě jako někteří žlutí, jak jsme to mohli vidět v Lysé a není to žádná štika ani hrdlička jako některé popelčí rázy. Já mám někdy z těch barevných rázů pštrosů pocit, že mají každý jinou kostru. A kostra je přece základ plemenného typu nebo ne?
Další věc posuzování deformace prsní kosti... jestliže jsem posuzovatel na úrovni, měl bych být také vzdělaný odborník, zootechnik a zvíře s deformovanou prsní kostí i kdyby bylo exterierově šampion, tak prostě do dalšího chovu nepustím. Proč? Protože tomu plemeni tím nepomůžu. Pomůžu akorád udržet ego vystavovateli. Takže bych se držel toho, co řekl př. Čejka, že mírné vyhnutí kosti buď neposuzovat a nebo posoudit mírně, ale znatelné deformace jak Esko tak i jiné různé prolákliny bych trestal nulou. Je to vada na kostře? Je. A vím jestli je to od kamínku v hnízdě a nebo dědičné? Nevím, takže raději holuba vyloučím. Neprošel holub ze zootechnického hlediska, protže se do chovu nehodí. Jestli to má od kamínku v hnízdě no tak to už je pak na svědomí chovatele, který jej třeba přesto do chovu zařadí. Ale posuzovatel by měl být ten kdo koriguje(nechci říct určuje), kdo koriguje plemenářskou práci. To znamená drží mantinely v rozumné míře tak, jak říkal pan Čejka. To neříkám žes to řekl Ty, to tam říkal někdo z lidí, že by se u jinak špičkového zvířete nemělo hledět na prsní kost. To by se to vyhrávalo a ještě s cizíma holubama:-)
Asi se shodneme, že šířka letek a jejich zaoblení souvisí s konstitucí zvířete, že úzké a špičaté letky dělají mezerovité křídlo, to znáš od pošťáků a proto široké zaoblené letky, nebo pevné drápky a silné prsty u holouběte, které si položíš na dlaň, jsou znaky silné konstituce a z takových holubů padají konstitučně silná zvířata. A že i úzká letka má souvislost s úzkým, dlouhým peří na štítě u červených je asi zbytečné tady psát.
Možná řekneš proč jsi to nevznesl tam, no mě stačilo s tou pivoňkovou červení, nepodařilo se mi tomu kolektivu dokázat, že jen červených odrůd pivoněk je na světě mraky a že odstínů jenom těch tmavě červených je na jaké si můžeš jenom vzpomenout. Takže jsem jen chtěl vědět která ta pivoňková červeň je ta pravá, podle které to ti moraváci přirovnávají. To není rýpnutí, jen dotaz jakou pivoňku tam tehdá ženský pěstovaly. A já jako zahradník bych třeba takovou pivoňku sehnal a podle ní byste mohli šlechtit barvu pštrosů. Možná že by stačila růže. Těch je taky mraky tmavě červených. Ale myslím si, že se jako bezdůvodně bráníte přirovnání kaštanové a už se dostávám zase do starého. Ano čerstvě vyloupnutý kaštan je přeci nádherně tmavě hnědočervený, přesně takový jako mají červení pštrosi hlavu. Anebo mám blbě barvy ve svý hlavě. Možný je všechno.
Mě se spíš líbila dříve Tvoje přirovnání lesku k lesku pavímu a trávovému. Paví vícesložkový to se dá pochopit, na středu per hřejivá svitná červeň a na okrajích (lem) ty rozvolněné paprsky hrají modrozeleně. Páv je jenom jeden. Tráva je taky jenom jedna přibližná barva světle nebo středně zelená. Tmavý je jen jílek vytrvalý. Namodralé jsou některé kostřavy apod.
A ještě zpět - Kaštanová barva uváděná jako velká vzácnost u pošťáků mě osobně tedy moc barvu kaštanů nepřipomíná. Ale kacířská věta: ta červeň těch pošťáků je úplně nämlich stejně geneticky založená jako u těch pštrosů tedy ee recesívní červená, jen má fůru zamodrání, zamourání, zahnědlosti a lesk je jen slabý na krku. Nemá iridiscenci(třpyt)jako má hýl a červený pštros. Bohužel se to tak už vžilo a pošťáci jsou kaštanoví, stejně jako mléční rysi už jsou na věky stříbrní a nebo dokonce podle jednoho inženýra !!!stříbřití!!! Ale to už jsem hodně odbočil od tématu. Omlouvám se.
mysak
napsal(a):
čau Slávo...
Ahoj. tak do třetice, zapoměl jsem se podepsat. S.S.
mysak
napsal(a):
čau Slávo...
S.S.
holubi
napsal(a):
holubi
napsal(a):
holubi
napsal(a):
Kluci nesmíte z toho bejt tak
holubi
napsal(a):
mysak
napsal(a):
Pro lepší ilustraci jsem zvolil červeně lini zad; zeleně linii ocasu a letek na něm spočívajících; modře linii balastní části(podle poštovních holubářů) tedy partii za nohama, pokračující v podocasník. Je podle mého názoru rozdíl v držení těla pštrosa charaktarizovaném jako vodorovné až mírně na zad skloněné, ale musí se tedy brát v úvahu vodorovná osa procházející středem těla a nikoli dát záda na vodorovnou osu. Tak podle mě vždycky pšrosi vypadali a neztráceli nijak na své mohutnosti a prsatosti. Tedy tak jako je holub vpravo.
Co vy na to?
Já tam nikde kolíbky typu Kinga nevidim a přitom věřim že v kleci na výstavě se tak polovina předvede
Zdravím. Tak to vidíš Edo, takový snažení Ti to dalo vyfotit celý chov a dát ho na moderku a žádný odborník krom Tebe se nevyjádřil ani k Blatné a ani k Tvému chovu. Víš dobře, že červená barva je moje zamilovaná a proto se mi holubi líbí. Co se ale týká tvaru a držení těla jsou ti modří podle mě asi typovější. Né, prosím neber to nijak vážně. Nejsem odborník a určitě znáš můj postoj a názor na přešlechtěnost určitých plemen a znaků u nich. Znám Tě a obdivuji u Tebe, že jsi za tak krátkou dobu co holubaříš dokázal vybudovat vzorový holubník a osadit ho tolika krásnýma holubama a hlavně jak jsi se zabral do problematiky červené barvy, že dokážeš školit. Fakt jsi dobrej. Jo a tu Blatnou určitě nevzdávej. Nevím sice kolik vás to stálo, ale myslím si, že na takovéto akci je dobře aby bylo lidí spíše méně, než víc. Je prostor na otázky a i je dobře vidět na posuzovaného holuba. To, že se trh asi moc nehejbal si myslím moc nevadí, protože v neděli se nehejbal ani ve Strakonicích. V dobrých věcech je třeba vytrvat. Zdraví a krásné vánoce přeje St. Toman
mysak
napsal(a):
Abych nezůstal jen u červených, asi nejvíce diskutovaných, tak ted také k jiným rázům, za moji maličkost se mi ze všech pštrosů zde vystavených líbil typově tento holub, modrý černopruhý pana Pilečka. To je dle mého amatérsého pohledu MP se správně skloněnými zády a ocasem, prsatý, na nižší noze, s krátkým silným krkem bez ohryzku a vyšším čelem, Zobák by mohl být pravda silnější,ale budiž. Všichni ostatní holubi drželi ocas vzhůru až působili kolíbkovitě. Všici byli ve stejně velkých klecích.
Ty spuštěné křídle pod ocas to byl doufám jenom momentální postoj. Jinak to je podle mě to nejhorší na pštrosech. Nejvíce se tato vada nyní vyskytuje u černých, černých běloocas. co jsem si všimnul na výstavách. S.S.
dovolil jsem si zveřejnit také toto:
http://www.youtube.com/watch?v=fE1wg_Bcf3Q