Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.1.2012 15:16
fjfpytela

XXX.XXX.1.132

pouziva nekdo zvas krom zrnin jine druhy krmiv ???

28.1.2012 19:42
kouták

XXX.XXX.40.110

fjfpytela napsal(a):
pouziva nekdo zvas krom zrnin jine druhy krmiv ???

Zajímavé téma.Odpovím otázkou:Co asi žerou divocí holuby od května do srpna,když v přírodě žádná zrnina není a je to hlavní odchov holoubat??? Jsem na Vás zvědav co odpovíte.Zdraví Z.FRANTA

29.1.2012 12:32
fjfpytela

XXX.XXX.1.132

prave proto sme ptam cetl sme zajimavi clanek v chovateli v ročniku 2009 a proto by me zajimalo jestli nekdo nema skusenosti z jinym druhem krmeni ????

29.1.2012 17:10
kouták

XXX.XXX.40.110

fjfpytela napsal(a):
prave proto sme ptam cetl sme zajimavi clanek v chovateli v ročniku 2009 a proto by me zajimalo jestli nekdo nema skusenosti z jinym druhem krmeni ????

Pokud jste četl článek v chovateli č.10/2009,tak ten jsem psal já a i když jsem v něm žádal chovatelskou veřejnost o jiné názory,tak ohlas nebyl skoro žádný,bohužel.Zajímám se o to stále,zkouším ve svém chovu to co vidím v přírodě a v různé literatuře spíše exotářské než holubářské zjišťuji,že mám pravdu.Kdo čte tento příspěvek a neví o čem mluvím,tak se bavím o živočišných bílkovinách.Zdraví Z.Franta /ps.omlouvám se za překlep v minulém příspěvku./

29.1.2012 17:51
pedrosanchez

XXX.XXX.1.3

kouták napsal(a):
Pokud jste četl článek v chovateli č.10/2009,tak ten jsem psal já a i když jsem v něm žádal chovatelskou veřejnost o jiné názory,tak ohlas nebyl skoro žádný,bohužel.Zajímám se o to stále,zkouším ve svém chovu to co vidím v přírodě a v různé literatuře spíše exotářské než holubářské zjišťuji,že mám pravdu.Kdo čte tento příspěvek a neví o čem mluvím,tak se bavím o živočišných bílkovinách.Zdraví Z.Franta /ps.omlouvám se za překlep v minulém příspěvku./

Běžně zkrmuji kozí mléko, buď chleba v něm rozmočený, nebo zkysnuté a dávají mu přednost před zrninami. Protože v okruhu 30km nemám žádné pole, usuzuji ze svého pozorování, že na loukách běžně baští travní semena , spoustu slimáků a drobného hmyzu. Pravda rozbor co mají ve volatech jsem doposud nedělal. Pedro

29.1.2012 18:12
kouták

XXX.XXX.40.110

pedrosanchez napsal(a):
Běžně zkrmuji kozí mléko, buď chleba v něm rozmočený, nebo zkysnuté a dávají mu přednost před zrninami. Protože v okruhu 30km nemám žádné pole, usuzuji ze svého pozorování, že na loukách běžně baští travní semena , spoustu slimáků a drobného hmyzu. Pravda rozbor co mají ve volatech jsem doposud nedělal. Pedro

Pedro,to je přesně to o čem jsem tenkrát psal.Měl jsem možnost kachních vajec z velkochovu,dále lisované škvarky a granule pro pstruhy.Nikdo si nedovede představit jaká jsou holoubata po tomto krmení.Rovněž tak tvé kozí mléko.Je to logické,protože od května v přírodě vše kvete a žádná zrnina není zralá a divoký holub v této době odchovává holoubata.Jestli je divokej,nebo domácí si myslím,že je jedno.Jenže to víme my co nežijem ve městech,ale v přírodě na krásných samotách.Zdraví Kouťák

29.1.2012 18:13
kouták

XXX.XXX.40.110

pedrosanchez napsal(a):

Pedro,to je přesně to o čem jsem tenkrát psal.Měl jsem možnost kachních vajec z velkochovu,dále lisované škvarky a granule pro pstruhy.Nikdo si nedovede představit jaká jsou holoubata po tomto krmení.Rovněž tak tvé kozí mléko.Je to logické,protože od května v přírodě vše kvete a žádná zrnina není zralá a divoký holub v této době odchovává holoubata.Jestli je divokej,nebo domácí si myslím,že je jedno.Jenže to víme my co nežijem ve městech,ale v přírodě na krásných samotách.Zdraví Kouťák

29.1.2012 18:57
danielbratislava

XXX.XXX.20.98

Dobrý deň všetkým, čo ich zaujala táto téma. Aj mňa zaujala a preto by som si chcel prečítať tu spomínaný článok z Chovatela 10/2009. Nemáte ho niekto náhodou ? Ďakujem. DR

29.1.2012 19:37
kozlos

XXX.XXX.179.156

Kozí mlíko taky zkrmuju s chlebem a mlezivo mám v mrazáku a krmím ho vždy po vakcinaci.Jinak na jaře a během léta krmím nasekaný kopřivy s pampeliškama zaprášené vitamínama a mohou se po nich utlouct.:-)

29.1.2012 19:38
fjfpytela

XXX.XXX.1.132

mozna by nebylo na skodu poprosit autora clanku jestli by ho sme nemohl hodit dost me zaujal a zdravi selsky rozum mi rika ze tudy cesta vede

29.1.2012 20:01
mysak

XXX.XXX.46.80

Otázkou je, jak holubům živočišnou skladbu předkládat, co vím tak nejprve musí být návyk, ale po úspěšném návyku, kdy to holubi žerou jako diví, přijde problém s jejich ušpiněním umaštěním. Míchanice, kterou běžně připravujeme pro slepice, skládající se ze směsi, vařených brambor, rozmočeného chleba zalité podmáslím, minerálie, plus masné a mastné zbytky z kuchyně, moje někdejší modré barevnohlávky tak zblbla, že se tam rochnili jako prasata v korytě a už nebyli modří ani bílí. Pochopitelně ztratili zapudrování a do nového přepeření za dešťů promokali na kůži, nehledě na zničený vzhled. Z toho důvodu nedávám do pití ani česnekový olej, protože pak mají hlavy celé umolousané. To si mohu dovolit maximáně u vylétlých holoubat než začnou na hlavě a kol zobáku přepeřovat do adultního opeření a nebo staré holuby krátce před přepeřením, po přepeření už raději česnek syrový. Proto spíš holubům dávám co nejpestřejší směs luštěniny bohaté na dusíkaté látky, občas směs granulovanou pro nosnice či kuřata a zbytek si musí dohledat na dvoře či v zahradě. Jestli tam požírají plže či drobný lezoucí hmyz, nevím. Vím jen, že mají rádi vyzobávat laty jílku, lipnice, semena kokošky pastuší tobolky, pěťouru, rdesna ptačího a karafiátů.
Juraj Kafka

29.1.2012 21:24
hrabal1

XXX.XXX.220.138

Tatínkové holubi bežne zaletovali ku kravám do koryta, kde požierali silážne "rizky" z pokrájanej repy cukrovky. Čas od času sa na mňa obrátia radní, čo s mestskými holubmi. O spôsoboch, ako znižujeme ich stavy tu radšej písať nebudem. Pochopitelne ako oritologa ma zaujíma obsah ich hrvola. Nájdete tam všetko- no prevážne napodiv kamienky-domnievam sa, že su hlavnou podstatou toho, že mest. holubi sú čulé i pri nedostatku potravy- neblokujú sa enzým z žlčovodu i keď u holubov je to troška zložitejšie. Ich množstvo sa zvyšuje s požitím mäkkých potravín-chleba, rožkov, omrvinky.Našiel som tam rôzne semená tráv, ulomky korinkov, tiež ohorky od cigariet/špačky-ako doping/ a veľa hmyzu, ktorý som ani nedokázal identifikovať.Dokonca ešte žil a po rozrezaní hrvoľa vyliezol von, akoby nič
Mojim holubom pridávam v zime lisované-zelené- granulky pre krmenie králikov./peletované seno/ Berú ich bez problémov. Namiesto cesnakového oleja je vhodnejšie používať emulziu- 5 citronov komplet nakrájat, 30 kusov strúčkov cesnaku, 1 l vody. Citrony+ cesnak rozmixovať, vylieť do vody, prevariť, precediť, uskladniť v chladničke.Každé ráno štamprlík chovateľ, potom buď do napájačky štamprlík na 5l vody, alebo za pol štamprlíka naliať do 2kg krmiva,posypať plastinom, pomiešať varechou, zkrmiť. Pre človka je to elixír, pre holuby zázrak.Človek maximálne užívať 3 týždne- nesmrdí, nezapácha, posilňuje srdce, upravuje tlak a holubom prospieva, pritom velmi jednoduché.

29.1.2012 22:05
kouták

XXX.XXX.40.110

Odpovím všem najednou.V článku který jsem v minulosti napsal není nic světaborného i když jej mohu ofotit a na požádání poslat.V krátkosti jsem již zde napsal co obsahuje.Stejně tak jako Př.Kafka jsem s holubama zpočátku dopadl i Já,když vyzobali vychladlý omastek na terase a trvalo do přepeření než mohli létat.Článkem jsem jen chtěl pomoci holubářům,kteří musí držet holuby ve volierách a oni si nemohou živočišnou potravu najít .Jak jsem zjistil,tak tuto potravu opravdu potřebují v době odchovu holoubat.Sama holubářská literatura uvádí,že tzv."holubí mléko"obsahuje 60%živočišných bílkovin.Toto procento neudělá žádná zrnina.Zpočátku jsem vařil a mlel maso a v současné době přidávám granule pro pstruha.Granule obsahuji 90%bílkovin a neznečistí holubům peří.Přidávám je od března do června,tedy na hlavní odchov holoubat jak je to v přírodě.Začal jsem s tím v roce 2010 a tudíž mohu o tom mluvit,protože mám o 100% více holoubat,ani jedinou křivou prsní kost,žádné rozpeření na krku a po celém těle krásně utažené./viz NVH červeně kapraté na tomto fóru/Zjistil jsem pouze,že nadměrně vyhledávají koupání.V chovatelském světě máme mnoho odborníků,ale i když jsem sehnal snad všechnu literaturu a rovněž jsem žádal v mém článku,aby se někdo vyjádřil,tak zase nic... Zdraví Z.FRANTA zvaný Kouťák

29.1.2012 22:32
fjfpytela

XXX.XXX.1.132

a co soja nebyla by to volba ???

30.1.2012 07:47
beda

XXX.XXX.79.3

- nevím co je dobře a co né, ale já krom zrnin přikrmuji /když mám na ně náladu/ míchanicí z máčeného chleba, do toho nastrouhám tvrdý sýr /zbytky z velkovýroby/, česnek v prášku /koření v pytlíčku/, sojovou moučku, někdy přidám trochu K1 či K2 a na starém mlýnku na kávu rozemleté skořápky /které před tím navštívily microvlnku/ a docela jim to šmakuje! No a do vody pár kapek Maggi. Špatnou zkušenost mám, když jsem do toho přidal směs pro nosnice /případně vůbec podal granule pro nosnice/ - okamžitě začali snášet a asi ani vejce nestačili oplodnit /a byl jsem rád, že nezačali kokrhat a kdákat/! smajlík B.

30.1.2012 09:30
kouták

XXX.XXX.40.110

Soja má nejvyšší obsah bílkovin až 28%,ale je to dosti drahé krmení.Ke granulím pro nosnice jsem stejného názoru jako Beda,protože obsahují 13 000 m.j. vitaminu A ,což je dobré tak na neustálé nesení vajec.Vhodnější je přidávat granule pro bažanty s označením BŽ.Vhodnější než sýr je tvaroh,protože se nejedná o denaturovanou bílkovinu.Zdraví Z.FRANTA

30.1.2012 10:39
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.180.144

Mě soju nechtěli žrát vůbec. Jarda Pokorný

30.1.2012 14:17
pitbullherp

XXX.XXX.170.171

jaroslav69pokorny napsal(a):
Mě soju nechtěli žrát vůbec. Jarda Pokorný

To bude tim pane Pokorný,že nechováte holubi, ale slepice :-))

30.1.2012 15:22
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.180.144

pitbullherp napsal(a):
To bude tim pane Pokorný,že nechováte holubi, ale slepice :-))

Nejsem žádnej pán, ale normální chovatel jako vy. Tak schválně, komu žerou holubi sóju? Jarda Pokorný

30.1.2012 16:08
beda

XXX.XXX.79.3

- ono si zase tak moc vybírat nemohu, zda na př. sýr či tvaroh, /musím dát co seženu nejlaciněji /! A tu soju, mám takovou v prášku /od kamaráda za protislužbu, že mu vysedím - to je blbost- vylíhnu vajíčka od slepiček// a hrst do míchanice přidávám! A že o tom tady píšeme, tak jsem jim ráno tu míchanici udělal - dělali strašné fóry a že si to nepamatují a že to snad nežerou / no být tam někdo, kdo četl, jak píši, jak to berou - pěkná ostuda! Zrní /krmím nyní pouze ječmen s kukuřicí / jsem jim nenasypal - koukali, zda mně nepřeskočilo !! Nakonec, když jsem byl již pomalu nalomen jim nasypat - ochutnali a sjeli to na dno !! smajlík B.

30.1.2012 16:51
mysak

XXX.XXX.226.194

Když už jsme u těch obsahů bílkovin tak bob jich má 30 %, ten drobnější koňský hltají celý holubi velikosti francouzské bagdety. Jiště by to zvládli i římani, pieštanci. Ten velký plochý bob svinský, je lepší povařit a nebo syrový podrtit na menší přijatelé kousky. Jinak kromě holubů ten bob vařený a solený, mám rád taky já. Je to pochoutka.
Zajímalo by mě na kolik vyjde kilo granulí pro pstruha.
J. Kafka

30.1.2012 17:30
bosest

XXX.XXX.152.12

Právě před chvílí jsem zjišťoval jak je to s granulemi pro pstruhy. Rybářství Velké Meziříčí nabízí granule, které
mají obsah bílkovin 44%, cena je 39,-Kč/kg a prodávají je v pytlích po 25 kg. Menší množství neprodávají.
Nabízí granule o průměru 3mm, 4,5mm a 6mm. Myslím, že pro holuby by byl nejvodnější ten průměr 6mm.
Už jsem se rozhodl, že si jeden pytel objednám. B. Šesták.

30.1.2012 19:12
pekol

XXX.XXX.225.83

jaroslav69pokorny napsal(a):
Nejsem žádnej pán, ale normální chovatel jako vy. Tak schválně, komu žerou holubi sóju? Jarda Pokorný

Zdravím Vás pán Pokorný. Sója je krmivársky možno nenahraditeľna krmovina a mám s ňou amatérske skúsenosti. Dôležité je vedieť, že neupravené sójové bôby sú pre zvieratá a zvlášť mladé nevyhovujúcim krmivom.:-( Trochu som to pozeral aj cez Google, veľký problém je obsah trypsin inhibítora a ureázy. Na úpravu surových bôbov sóje sa využívajú extrudéry - teplota, tlak.... Kúpiť surové bôby by u nás nebol problém. Poznám pestovateľa, ktorý pestuje každý rok cca 600 ha.
Teraz môj amatérsky prístup - neviem, či je dostatočne dobrý:-(, ale surové semená sóje tepelne spracujem v rúre na pečenie a bežne som pridával králikom k obilninám.
Asi pred 2-3 rokmi mi koncom leta došli strukoviny a chcel som odchovávať aj v jeseni a začiatkom zimy holuby plemená Košoá. Postupne si na túto sóju zvykli a výsledok bol výborný, tieto mláďatá ste mohli vidieť aj na iFaune.
K bielkovinovej výžive holubov ešte niečo napíšem neskôr. Peter

30.1.2012 20:21
dolejsv

XXX.XXX.110.2

bosest napsal(a):
Právě před chvílí jsem zjišťoval jak je to s granulemi pro pstruhy. Rybářství Velké Meziříčí nabízí granule, které
mají obsah bílkovin 44%, cena je 39,-Kč/kg a prodávají je v pytlích po 25 kg. Menší množství neprodávají.
Nabízí granule o průměru 3mm, 4,5mm a 6mm. Myslím, že pro holuby by byl nejvodnější ten průměr 6mm.

Když jsou mladý tak nejlepší je BR 2 směs pro brojlery za 8,50kg je tam všechno,soja minerálie,vitaminy a živ.bílkoviny.Směs jedině granulovaná.Holoubata rostou jak z vody.Benda....

30.1.2012 21:57
bosest

XXX.XXX.152.12

dolejsv napsal(a):
Když jsou mladý tak nejlepší je BR 2 směs pro brojlery za 8,50kg je tam všechno,soja minerálie,vitaminy a živ.bílkoviny.Směs jedině granulovaná.Holoubata rostou jak z vody.Benda....

Díval jsem se na složení krmné směsi BR2 a má necelých 20% rostlinných bílkovin, živočišné bílkoviny žádné
a živočišných tuků asi 6%. Nejnižší cena, kterou jsem našel, byla 11,20 Kč/kg. B. Šesták.

31.1.2012 06:38
beda

XXX.XXX.79.3

dolejsv napsal(a):

- ano, již dlouhá léta krmíme či dokrmujeme krátkozobá holoubata ručně zásadně BR2 / 2 proto, že obsahuje kokcidiaka a granulemi proto, že se dají rozpustit v řídkou kašičku, která neucpává stříkačku/ - máme s tím jen dobré zkušenosti !! /- občas je nutno kašičku více přiředit, či podat samotnou vodu! smajlík B.

PetrusK

31.1.2012 22:02
PetrusK

XXX.XXX.96.66

kouták napsal(a):
Odpovím všem najednou.V článku který jsem v minulosti napsal není nic světaborného i když jej mohu ofotit a na požádání poslat.V krátkosti jsem již zde napsal co obsahuje.Stejně tak jako Př.Kafka jsem s holubama zpočátku dopadl i Já,když vyzobali vychladlý omastek na terase a trvalo do přepeření než mohli létat.Článkem jsem jen chtěl pomoci holubářům,kteří musí držet holuby ve volierách a oni si nemohou živočišnou potravu najít .Jak jsem zjistil,tak tuto potravu opravdu potřebují v době odchovu holoubat.Sama holubářská literatura uvádí,že tzv."holubí mléko"obsahuje 60%živočišných bílkovin.Toto procento neudělá žádná zrnina.Zpočátku jsem vařil a mlel maso a v současné době přidávám granule pro pstruha.Granule obsahuji 90%bílkovin a neznečistí holubům peří.Přidávám je od března do června,tedy na hlavní odchov holoubat jak je to v přírodě.Začal jsem s tím v roce 2010 a tudíž mohu o tom mluvit,protože mám o 100% více holoubat,ani jedinou křivou prsní kost,žádné rozpeření na krku a po celém těle krásně utažené./viz NVH červeně kapraté na tomto fóru/Zjistil jsem pouze,že nadměrně vyhledávají koupání.V chovatelském světě máme mnoho odborníků,ale i když jsem sehnal snad všechnu literaturu a rovněž jsem žádal v mém článku,aby se někdo vyjádřil,tak zase nic... Zdraví Z.FRANTA zvaný Kouťák

Zdravím,v jakém množství a jak často v týdnu granule přidáváte?Díky Kopčil

31.1.2012 22:52
kouták

XXX.XXX.40.110

PetrusK napsal(a):
Zdravím,v jakém množství a jak často v týdnu granule přidáváte?Díky Kopčil

Zdravím,granule přidávám do ostatního zrní na začátku sezony v poměru na 10 litrů zrna 1/4l granulí a krmím touto směskou deně.Z.F.

2.2.2012 20:36
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.230.156

Jako základ krmiva používám tuto směs pro mladé holuby (13,50 Euro/ 20 kg) a domíchávám podle období. Teď v zimě 30%, pšenice 30%, ječmen 40%. Jarda Pokorný

3.2.2012 12:28
kozlos

XXX.XXX.179.156

Granule holubům dávám vojtěškový co mi zbydou od koz a berou je jak divý.Dáváte někdo holubům taky mák?Krmím v zimě pěvce makovýma plevama a když pustím holubi tak jsou hned na krmítku.Karel.

24.2.2012 20:42
cerny.kamil

XXX.XXX.51.34

kozlos napsal(a):
Kozí mlíko taky zkrmuju s chlebem a mlezivo mám v mrazáku a krmím ho vždy po vakcinaci.Jinak na jaře a během léta krmím nasekaný kopřivy s pampeliškama zaprášené vitamínama a mohou se po nich utlouct.:-)

Zadavatele nebo kohokoli jiného bych rád poprosil: Chápu to dobře, že ty kopřivy s pampeliškami se podávají čerstvé? A hlavně také to, že těmi pampeliškami myslíte to mlíčí, stonky, květy, zkrátka vše ze smetanky lékařské? :-))
Mockrát děkuji!

25.2.2012 05:33
holubi

XXX.XXX.12.167

bosest napsal(a):

Vloni jsem granule pro pstruhy zkoušel nechtějí to. Tak jsem dával pár granulek do zobáčku holoubatum na hnízdě nic jsem nepozoroval nějaký zlepšení nic

25.2.2012 22:13
hrabal1

XXX.XXX.225.255

Okrem iného dávam celé leto púpavu/pampelišku/, mám len tie najlepšie skúsenosti. Natrhám púpavu/pampelišku celu. Ak má žltý kvet, ten odtrhnem .Stonok a ostatné celé pokrájam, ako keď naseká kuchárka cibulku v kuchyni/alebo pažítku/, takže vzniknú kúsky. Tie okamžite po nakrajaní na kúsky pustia mlieč.Po chvílke to posypem plastinom a pomiešam. Ten perfektne prilne na posekané kúsky púpavy-nalepí sa .Pred tým to ešte troška posolím. Cez leto denne skrmím 2l hrniec takto podávanej púpavy pre 20 plemenných párov.NIekedy tam primiešam mladú žíhlavu/kopřivy, ktorú po odtrhnutí namočím do vody a otrasiem. Aby som zmiernil to "pálenie".Holubom to evidentne prospieva a vždy sa na to vrhnú. Keby bolo leto, dám tu aj fotky.Zaujímavé, ako náhle ustanie odchov mladých, postupne toto prestanú brat.Namiesto púpavy som použil aj lísty černého rybízu a vôbec najradšej majú pažitku. Len čo zacítia jej arómu, už sa aj tlačia pri vchode. Čo sa týka žihlavy/kopřivy, stačí natrhať za 3 hrsti, hodit na noc do konvy s 5 l vody a nechať vyluhovať. Ráno to nalejem do napájaček. Nevzerá to síce vábne-taká zelená voda, ale jedenkrát do týždňa nemôže uškodiť. JH.

Přidejte reakci

Přidat smajlík