Napájení při mrazech přes -20 °C !!!!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2012 18:11
mirlub

XXX.XXX.128.127

Ahoj všem.
Mrzne až praští. Dnes na holubníku okolo -24 °C. Čtyři hodiny jsem zářičem rozmrazoval na chalupě koupelnu, aby tekla voda. Napáječky byly od půlky totálně promrzlé. Vzpomenul jsem si na rady - někoho z vás - , když psal v loňském roce že napáječky vsouvá do kartonových obalů. Tak jsem ho následoval a výsledkem je to, co můžete vidět na přiložených fotografiích. Ohřívám 5 napáječek, dvě téměř na přímém mraze a věřím, že by to mohlo opravdu pomoci. V následujících dnech vás budu informovat jak jsem dopadl. Již teď je venku - 11°C, tak se máme asi opět na co těšit. Mirek Lubas st.

1.2.2012 18:14
mirlub

XXX.XXX.128.127

Led vytlučený z napáječek !!!

1.2.2012 18:15
mirlub

XXX.XXX.128.127

1.2.2012 18:20
mirlub

XXX.XXX.128.127

Andělíčku můj strážníčku.... už ať je jaro !!!!!!! Nic než modlení už nám asi nepomůže. Těch - 35°C co slibují, si vůbec nedovedu představit !!!!!!!!! Brrrrrrrrrrrrrrr, to bude zima !!!!!!!!! Zdraví Mirek Lubas st. :-):-):-)

1.2.2012 18:50
beda

XXX.XXX.79.3

- no mrazy jsou parádní a bude asi hůř !! Já mám také zespoda el. destičky, ale nahoru jsem natáhl "kulichy" leč mám tam asi chybu - nemám na nich vyšito, jako ty napsáno, čí která napáječka je / - to se mně líbí- takla, BR...smajlík B.

1.2.2012 19:39
fjfpytela

XXX.XXX.196.42

ja osobne naleju jen tolik co vipiji napajim 2x dene myslim ze to bude stacit :)

podskocova

1.2.2012 19:49
podskocova

XXX.XXX.102.233

Protože dělám od 6h tak dostanou vodu v pul třetí, všichni se napijí a jdou bydlet.Těch pár dní v roce to vydrží bez ujmy :-)a mám od nich 6 tery holoubata(12) a to je k sobě pouštím na ,,VALENTYNA":-))

1.2.2012 20:33
beda

XXX.XXX.79.3

- no jo, mám to složitější, dopoledne přijedu nakrmím, uklidím a dám pití a potom zas až druhý den dopoledne ! A když takhle mrzne, je to holt problémek !! smajlík B.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2012 09:34

Ahoj,každý podle svých možností,ovšem bohatě postačí napojit po krmení a vodu ihned odebrat. Rozmrazování ledu je asi nejnepříjemnějším úkonem v těch mrazech.

Martin

2.2.2012 10:54
fjfpytela

XXX.XXX.1.132

mam dve nmapajecky a stridam je :)

2.2.2012 12:28

Ano 100% řešení situace. Na každé oddělení 2 napaječky,jedna suchá v kotelně,druhá v loftu. Vzhledem k zoohygieně chovu lze tento postup doporučit obecně hlavně v chovné sezonně,protože napaječka vysušená na slunci-denně,je jistota,že v ní není žádný šlem plný mikrobů a za desinfekci jsme utratili 0,-Kč + žádný čas a smrduté ruce od chloraminu.

2.2.2012 16:35
arleta

XXX.XXX.236.103

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ahoj,každý podle svých možností,ovšem bohatě postačí napojit po krmení a vodu ihned odebrat. Rozmrazování ledu je asi nejnepříjemnějším úkonem v těch mrazech.

Martin

Naprostý souhlas. M.T.

2.2.2012 17:29
beda

XXX.XXX.79.3

Mirku, tak jsem zkoušel /pro zajímavost/ ten papundekl, ale hergot to je ale pracný /asi jsem také vzal moc silný papír?? A tak jsem se vrátil ke svým kulichům /ty se zatím osvědčují /, ale musíš přes ně natáhnout igelit. pytlík nebo malou igelitku, aby ti ho nepodělali /a nejlépe černou, aby to nepoznala manželka a nedošlo jí proč sis přál k Ježíšku tři kulichy a teď je nenosíš/!! smajlík B.

2.2.2012 17:55
arlen

XXX.XXX.142.1

Kluci u nás v Blatnici také samec a to jsme 25 km od Znojma.Těď jsem přišel od zvířat všichni dostali podruhé napít a všechno povylévat protože ráno bych to doloval a to teda je šichta.Mám zvířatek celkem dost a tak než to oběhám tak se hoďka stratí a ještě není hotovo.Dnes ráno kbelík vody zamrzlý komplet a teď to vypadá že bude dneska hůře.Jo a Bédo holubi se namlovají jako v červenci.Tak nám nezbývá nic jiného než vydržet.Všechny zdraví Jardasmajlíksmajlík

2.2.2012 18:05
pekol

XXX.XXX.86.236

S mrazmi máme tu veselo, prišiel som z práce, 17.00 hod. -17, doobeda som prechádzal o 7,45 hod. cez Starú Ľubovňu a bolo tam -30,5. A teraz idem pozrieť chov:-(

2.2.2012 20:43
pajas01

XXX.XXX.143.254

Napájím dvakrát deně.Ráno v pět a pak odpoledne taky o páté.V sedum je to už zamrzlí.
Holubi to snášejí dobře.Mám i dvije třídení holoubátka:-)

2.2.2012 21:12
fjfpytela

XXX.XXX.196.42

aleposn pomrzno chrobaci :)

2.2.2012 21:26
kovato

XXX.XXX.212.213

Dobrý den,zítra se mi mají léhnout holoubatka teploty tu jsou přes noc -17 A PŘES DEN -10 mislíte že se páru podaři holoubatka vychovat v takových mrazech?Mám jim hnízdo nějak zateplit?Holuby jsou to rysové černi supkatí.Děkuju za odpověď Tomáš:-)

2.2.2012 21:54
beda

XXX.XXX.79.3

- sedím doma a koukám na teploměr již je -18 a leze to stále dolů ! ! Holubi jsou poměrně v pořádku, ale kachničky přimrzají k ledu je to hrůza /pochytat to nejde /nedostanu se k nim / - pomoci jim nemohu ! Cpu vše kukuřicí ! Ve dne je to celkem dobré, když vyleze sluníčko, ale noc - hrůza ! Ráno se tam bojím jet !! Čerpadlo drží ještě téměř 1m nezamrznutý !! smajlík B

2.2.2012 22:01
beda

XXX.XXX.79.3

kovato napsal(a):
Dobrý den,zítra se mi mají léhnout holoubatka teploty tu jsou přes noc -17 A PŘES DEN -10 mislíte že se páru podaři holoubatka vychovat v takových mrazech?Mám jim hnízdo nějak zateplit?Holuby jsou to rysové černi supkatí.Děkuju za odpověď Tomáš:-)

Tomáši, nech to na nich! Jen dobře krm .Teď to snad udrží, kritická doba přijde až tak za deset dnů a to již snad bude dobře! Jo to globální oteplování není žádná sranda !! smajlík B.

2.2.2012 22:28
kovato

XXX.XXX.212.213

beda napsal(a):
Tomáši, nech to na nich! Jen dobře krm .Teď to snad udrží, kritická doba přijde až tak za deset dnů a to již snad bude dobře! Jo to globální oteplování není žádná sranda !! smajlík B.

Děkuju za odpověď:-)

3.2.2012 08:20
beda

XXX.XXX.79.3

- neříkal někdo, že letos již zima nebude ?? smajlík

3.2.2012 10:07
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.180.144

o Vánocích lítaly divoké husy od východu na západ, já jsem si říkal, že to asi není jaro :-)

podskocova

3.2.2012 18:54
podskocova

XXX.XXX.67.50

Jo k nám přiletěli před deseti dny Mlynaříci dlouhoocasí a to věstí tuhou zimu od severu před kterou utíkají.Léta jim to vychází.:-)

3.2.2012 19:11
ivansm

XXX.XXX.147.86

podskocova napsal(a):
Jo k nám přiletěli před deseti dny Mlynaříci dlouhoocasí a to věstí tuhou zimu od severu před kterou utíkají.Léta jim to vychází.:-)

Napište prosím, kde je " k nám". Mlynaříky jsem dlouho neviděl a zajímá mě kde teď jsou. I.

4.2.2012 11:23
mirlub

XXX.XXX.128.127

podskocova napsal(a):

No mlynaříci nám toho asi moc nenapovědí. Z Českých populací byl nejdelší přelet z téměř 700 kroužkovaných a znovu kontrolovaných 32 km. A to 99 % z nich neodlétlo víc jak 10 km. Delší tah i v rámci Evropy je vzácností . Tak na to bych nesázel.
Včera mi při nějakých -25 °C , zamrzala voda i v ohřívaných napáječkách a to přímo dole. Holubi si ale led proklubali. Teď sedím doma + 25 °C, za okny je nádherně, na první pohled teplíčko, ale na teploměru i na slunci - 8.5 °C. No popravdě nic moc !!!! Zdraví Mirek Lubas st.
PS : Dvě napáječky jsou super, ale pokud jsou holubi doma. Na chalupě kam denně dojíždím už nikde nemám tak, aby mě napáječky rozmrzly a uschly. To je pak větší problém !!!!! smajlíksmajlíksmajlík

4.2.2012 11:29
fjfpytela

XXX.XXX.1.132

chtel bych se zeptat proc se nema podavat vlazna nebo tepla voda ????

4.2.2012 12:18
bosest

XXX.XXX.152.12

fjfpytela napsal(a):
chtel bych se zeptat proc se nema podavat vlazna nebo tepla voda ????

Taky by mě zajímalo proč by se neměla v mrazech podávat teplá voda. Já nalévám do napáječek horkou
vodu asi 60°C, ta se ihned mírně ochladí na 40 - 50°C a holubům to chutná. Zatím jsem s tím neměl žádné
problémy. Tato voda vydrží skoro dvě hodiny, než začne zamrzat, pak ji vyliji. B. Šesták.

4.2.2012 12:34
arlen

XXX.XXX.142.1

Co se týče teplé vody jsou tu dva faktory které je třeba brát na zřetel.
1- Teplá voda daleko rychleji zamrzá než studená,prostě fizikální zákony.
2- To je důležitější a to že při podávání teplé vody dochází k zahřátí celého organizmu a roztažení cév a tím i větší spotřebě energie což je v mrazech nežádoucí.Následuje rychleší prochladnutí a tím samozřejmně k oslabování celkové konstituce.V dnešních mrazech velmi nežádoucí. Toť ve zkratce.Jarda

podskocova

4.2.2012 13:57
podskocova

XXX.XXX.76.77

arlen napsal(a):
2- To je důležitější a to že při podávání teplé vody dochází k zahřátí celého organizmu a roztažení cév a tím i větší spotřebě energie což je v mrazech nežádoucí.Následuje rychleší prochladnutí a tím samozřejmně k oslabování celkové konstituce.V dnešních mrazech velmi nežádoucí. Toť ve zkratce.Jarda

Je lepší vlažná tak 35 stupnu dělám to se vší drubeží,holubi i s koňmi a vše ok.:-)

4.2.2012 15:03
beda

XXX.XXX.79.3

- tak jsem včera ve 14 hod dal do napáječek novou, vlažnou a trochu osolenou vodu ! Pod napáječky 16W podložky a na napáječky nasadil kulichy, na ně igelity a papundeklové kryty ! :-)
Dnes jsem přijel na holubník v 11.30 hod - a vše zamrzlé jak ledoborec Krasin u severního pólu !! smajlík
- kachničky již lezou po břiše !!:-(
- takže na holubník se dostanu / jedeme do Poznaně/ až v pondělí dopoledne - takže, děj se vůle ... smajlíkB.

4.2.2012 17:05
bosest

XXX.XXX.152.12

arlen napsal(a):

ad1 - Tento fyzikální zákon určitě platí jen pro vás, ale pro všechny ostatní platí fyzikální zákon podle kterého
teplá voda obsahuje víc tepelné energie a pro její ochlazení na 0°C je potřeba delší čas, než při ochlazování
studené vody.
ad2 - Podle této teorie, když je mi zima tak bych si měl dát studenou zmrzlinu místo teplého čaje, aby se mi
náhodou neroztáhly cévy a nebyla mi ještě větší zima.
Co já pamatuji, tak všem hospodářským zvířatům se v zimě vždy dávaly teplé nápoje a nikomu to neškodilo. B.Š.

4.2.2012 17:19
pedrosanchez

XXX.XXX.1.3

bosest napsal(a):
ad1 - Tento fyzikální zákon určitě platí jen pro vás, ale pro všechny ostatní platí fyzikální zákon podle kterého
teplá voda obsahuje víc tepelné energie a pro její ochlazení na 0°C je potřeba delší čas, než při ochlazování
studené vody.
ad2 - Podle této teorie, když je mi zima tak bych si měl dát studenou zmrzlinu místo teplého čaje, aby se mi
Co já pamatuji, tak všem hospodářským zvířatům se v zimě vždy dávaly teplé nápoje a nikomu to neškodilo. B.Š.

Milý B.Š., můžeš s tím nesouhlasit, můžeš protestovat, ale jak by řekl Jára Cimrman, je to asi tak všechno co s tím můžeš udělat. Horká voda prostě zamrzá dříve! A klidně trap zvířata teplou vodou v zimě, když už jsou na to zvyklá, tak jim to ani tak neškodí.Zase srovnáváš s člověkem. Ty si dáš teplý čaj, ale pak zalezeš do teplého pelíšku, holub ale zůstane venku P.S. Kdo nevěří ať tam běží. Pedro

4.2.2012 21:22
hrabal1

XXX.XXX.225.160

Tiež je tu iný fakt, kolko toho v tejto zime popijú!? Vo volnej prírode inštinktívne čo najmenej a že by našli teplú vodu! JH.

5.2.2012 10:23
arlen

XXX.XXX.142.1

Zdravím někteří z nás soudí přírodu podle sebe a nějaké přírodní zákony jdou mimo ně.Prostě poručíme větru dešti to už tu také bylo.Můžete se zlobit jak chcete fizika zůstane fizikou.Trochu mne zaráží že je mezi námi spousta chovatelů kteří vlastně ani zvířata a přírodu neznají a nechápou potřeby svých svěřenců.Někdo píše že dává vlažnou vodu 35°; to prosím není vlažná voda je teplá a dost v takové se normálně koupeme voda už o 5°; tepleší je tak horká že se dá jen ztěží do ni vstoupit.Musím souhlasit s Pedrem že v podstatě svým zvířatům teplou vodou moc neprospějete spíše naopak.No a teď do mně.Jarda

5.2.2012 11:55
kovato

XXX.XXX.212.213

Tak dneska uz sem mi léhnou černí rysy:-):-):-):-)

podskocova

5.2.2012 16:45
podskocova

XXX.XXX.65.217

bosest napsal(a):
studené vody.

Jasan:-)

podskocova

5.2.2012 16:48
podskocova

XXX.XXX.65.217

arlen napsal(a):
Zdravím někteří z nás soudí přírodu podle sebe a nějaké přírodní zákony jdou mimo ně.Prostě poručíme větru dešti to už tu také bylo.Můžete se zlobit jak chcete fizika zůstane fizikou.Trochu mne zaráží že je mezi námi spousta chovatelů kteří vlastně ani zvířata a přírodu neznají a nechápou potřeby svých svěřenců.Někdo píše že dává vlažnou vodu 35°; to prosím není vlažná voda je teplá a dost v takové se normálně koupeme voda už o 5°; tepleší je tak horká že se dá jen ztěží do ni vstoupit.Musím souhlasit s Pedrem že v podstatě svým zvířatům teplou vodou moc neprospějete spíše naopak.No a teď do mně.Jarda

To není teplá,je to teplota vnitřností a při nalévání do nádob se ihned ochlazuje,takže zvíře ji nemusí v těle ohřívat a šetří energií....:-|
P.S pro mne je teplá nad 40C.

5.2.2012 21:31
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.230.156

Nevěděl jsem, jak je to s tou fyzikou (zamrzání teplá x studená), tak jsem se zeptal táty (75 let), který ví všechno. Nevěděl ! Tak jsem se zeptal svého nejmladšího syna (14 let). Nevěděl ! Ale prý není nic jednoduššího, než to zkusit. Nalili jsme do plastových krmítek 0,25lt studenou z vodovodu a horkou z vodovodu. Na začátku pokusu bylo -10°C, na konci -12°C.
Za hodinu po nalití byl na studené škraloup ledu, který udržel kámen. Horká byla studená, ale pořád voda. Po třech hodinách byl na obou led. Na dříve studené 5mm, na dříve teplé 10mm. Tak já mám jasno. Ale na zmrzlé ruce zásadně ledovou vodu, to mám taky vyzkoušené. Jarda Pokorný

5.2.2012 22:17
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.230.156

Samozřejmě na teplé 5mm a na studené 10mm. Fakt jsem toho moc nepilsmajlík

6.2.2012 21:03
simon222

XXX.XXX.166.5

zrdavim vas tak ako pomaha aj pri -20? ja som skusal inu modifikaciu ale nepomohla. Nemozem denne chodit na holubnik a neviem ako to zaizolovat aby to nemrzlo. s pozdravom šimon

6.2.2012 21:54
mirlub

XXX.XXX.128.127

simon222 napsal(a):
zrdavim vas tak ako pomaha aj pri -20? ja som skusal inu modifikaciu ale nepomohla. Nemozem denne chodit na holubnik a neviem ako to zaizolovat aby to nemrzlo. s pozdravom šimon

Tak i mě to teď při - 24°C venku nepomáhá. Na půdě ano. V boxech to zamrzlo i přes topnou podložku se špalkem. V budce pro takly zatím nezamrzlo i když tam je téměř přímý mráz. Mám dojem, že tam mám ale to silnější vyhřívání. Kouknu. Musíme to nějak vydržet. Držím všem palce !!!!!! Zdraví Mirek Lubas st.:-):-):-)

7.2.2012 18:57
laba

XXX.XXX.174.56

jaroslav69pokorny napsal(a):
Nevěděl jsem, jak je to s tou fyzikou (zamrzání teplá x studená), tak jsem se zeptal táty (75 let), který ví všechno. Nevěděl ! Tak jsem se zeptal svého nejmladšího syna (14 let). Nevěděl ! Ale prý není nic jednoduššího, než to zkusit. Nalili jsme do plastových krmítek 0,25lt studenou z vodovodu a horkou z vodovodu. Na začátku pokusu bylo -10°C, na konci -12°C.
Za hodinu po nalití byl na studené škraloup ledu, který udržel kámen. Horká byla studená, ale pořád voda. Po třech hodinách byl na obou led. Na dříve studené 5mm, na dříve teplé 10mm. Tak já mám jasno. Ale na zmrzlé ruce zásadně ledovou vodu, to mám taky vyzkoušené. Jarda Pokorný

Konečne zdravý "sedliacky rozum". A ešte dodatok - každé zviera, po napojení sa studenou vodou musí logicky vynaložiť časť drahocennej energie na jej ohrev. Skoro 50 rokov v zime napájam všetky chované zvieratá ktoré chovám (holubov, králikov, hydinu a dokonca i mačky) na záhrade vlažnou vodou 2 x denne...

7.2.2012 19:08
ivansm

XXX.XXX.147.86

Když takhle mrzne a musím jet třeba na 3 - 4 dny pryč, napěchuji jim velký lavor nebo koupačku sněhem. Krmení mají v násypce. Když se vrátím je sníh téměř vyzobaný, stačí to dobře pro 50 hulubů. Je ale fakt, že u nás na Vysočině je sníh vždy. I.:-)

7.2.2012 22:15
lukacko

XXX.XXX.123.42

ivansm napsal(a):
Když takhle mrzne a musím jet třeba na 3 - 4 dny pryč, napěchuji jim velký lavor nebo koupačku sněhem. Krmení mají v násypce. Když se vrátím je sníh téměř vyzobaný, stačí to dobře pro 50 hulubů. Je ale fakt, že u nás na Vysočině je sníh vždy. I.:-)

Já jsem pro změnu vyrobil z molitanu o síle 1cm obal na napaječku a zdá se,že to pomohlo.Ovšem ohřívací podložku z výstupkem jsem vyměnil za rovnou,zda se hřeje lépe.Při tom mám holubník dřevěný tak to skus,třeba se Ti to osvědčí.Nádobu naplním jen z poloviny. Zdravím M.L. Lip.

Přidejte reakci

Přidat smajlík