Zdravím všechny chovatele a příznivce holubů.Již po delší době jsem přidávám pár fotek českých staváků co mám jako oživení pestrosti na střeše holubníku.Chovám hlavně koburské skřivany,protože staváci byli jedni z prvních holubů co jsem měl(tenkrát to byli modří sedlatí kapratí) tak teď jsem si je znovu pořídil jen tak ze dva páry a je to zážitek když je vidím jak se předvádějí.Ani mě tak nejde u nich o kvalitu,ale hlavně když stavějí.Tak uvidím jaký bude letošní odchov.S pozdravem Radek Přikryl
U páry č.1 mám holuba viz.foto,který je kapratý,ale vrhá se barevně do popelavě červené barvy.Koupil jsem ho od jednoho chovatele a říkal ,že tento holub je po stříbrných sedlatých stavácích.Spářil jsem ho s modrou kapratou sedlatou holubicí.Tak jsem zvědav co to dá za holoubata.
Tak a to je vše.Kdyžtak pište svoje názory na páru č.1.Jaký by mohla dát odchov???Sice nejsem staváčkář,ale velice rád se poučím o něčem jiným.S pozdravem R.Přikryl
koburák
napsal(a):
Tak a to je vše.Kdyžtak pište svoje názory na páru č.1.Jaký by mohla dát odchov???Sice nejsem staváčkář,ale velice rád se poučím o něčem jiným.S pozdravem R.Přikryl
Čekal jsem,kdy se objeví příspěvky "SUPER , BOMBA , PECKA" ,!!!!!
Tak v první řadě Vás omlouvá to,že nejste stavačkář. Protože ,kdyby jste byl stavačkář ,tak nenazyváte tyto holuby Českými staváky ( snad s přímhouřením obou očí ten holub z páru č.2). První pár Vám bude dávat holoubata červeně plavá a červeně plavá kapratá a taky modrá a modrá kapratá ,pokud holub štěpí na černou/modrou/.Pokud né ,tak budou všechna holoubata červeně plavá /kapratá/ , a to v obou případech bez rozdílu pohlaví. =to=
tono
napsal(a):
Čekal jsem,kdy se objeví příspěvky "SUPER , BOMBA , PECKA" ,!!!!!
Tak v první řadě Vás omlouvá to,že nejste stavačkář. Protože ,kdyby jste byl stavačkář ,tak nenazyváte tyto holuby Českými staváky ( snad s přímhouřením obou očí ten holub z páru č.2). První pár Vám bude dávat holoubata červeně plavá a červeně plavá kapratá a taky modrá a modrá kapratá ,pokud holub štěpí na černou/modrou/.Pokud né ,tak budou všechna holoubata červeně plavá /kapratá/ , a to v obou případech bez rozdílu pohlaví. =to=
Je to tak, jen doplním, že všici budou sedlatí, to abyste se náhodou nevylekal, když napíšem, že se vylíhnou modří a červeně plaví. My už tu kresbu berem jako samozřejmost. No, jinak červeně plavý penížek - to tu ještě nebylo, tak klidně napíšu SUPER! BOBMA!!!:-) Těším se na dobu, kdy budou hnědě plaví penížci.
Stříbrné nečekejte. To byste musel k němu sehnat buď stříbrnou nebo černou holubici a vrátit se tak do Spread.
Juraj Kafka
Jo teď jsem si samce prohlédnul lépe, tak na ocase jsou černé pigmentové skvrnky, takže štěpí do modrých. Takže výsledek bude jak řekl Tono tj. Potomstvo bude černě kapraté i červeně kapraté. Jinak holub má pěknou hlavu, zob a obočnici. S postavou je to horší. No, hlavně když staví.
JK
mysak
napsal(a):
Je to tak, jen doplním, že všici budou sedlatí, to abyste se náhodou nevylekal, když napíšem, že se vylíhnou modří a červeně plaví. My už tu kresbu berem jako samozřejmost. No, jinak červeně plavý penížek - to tu ještě nebylo, tak klidně napíšu SUPER! BOBMA!!!:-) Těším se na dobu, kdy budou hnědě plaví penížci.
Stříbrné nečekejte. To byste musel k němu sehnat buď stříbrnou nebo černou holubici a vrátit se tak do Spread.
Juraj Kafka
Co se týka barevných a kresebných rázů č.staváka vzniklých mezirázovým a mezibarevným křížením uvnitř plemene,tak to napíší i několikrát SUPR BOMBA !!! A jsou tady další nevyužité možností rozšíření škály např.šedohnědí,šedohnědě plaví včetně kapratých ap.Mezi chovateli si ale moc oblibu nenašli a není na tom nic složitého žlutý x černný,modrý ,kapratý. Mezi chovateli nenašli (zatím) oblibu ani zmíńování červeněplaví penížci,myslím sedlatí.Chovatelé stříbrných,kteří k ním mají nejblíže je většinou berou jako odpad .Je to škoda,protože kdyby je nechali dospět,určitě by změnili názor.Jednou jsem z nouze pořídil stříbrného samce k černé sedlaté a červeně plavé holubičky,které z toho padaly byly prostě PECKA.dodnes litují,že jsem je nenechal na holubníku.Vzhledem k počtu holubů,které chovám by mě určitě na mizinu nepřivedly.Bylo na ně radost pohledět. No ,stříbrný samec se po ročním hostování na Slovensku vrátil domů ,takže ....
Moje někdy ostrá kritika tady na tomto fóru je výhradně k typu českého staváka,který je velmi poznamenán neblahým "oživovaním" jinými plemeny.Stálo se to doslova módni záležitostí po otevření hranic.Myslím si,že náš český stavák si nezaslouží být prezentován nějakými netypy nebo dokonce přimými kříženci.I ti nejposlednější pěšáci na holubniku by měli být jako základ výroby kvalitních staváků a né zmetky,kteří plodí z velké většiny zase jenom zmetky.Samozřejmě,že zmetky vyplodí i kvalitní holubi.
Spousta "špičkových " chovů ć.staváka je doslova promořena přikřižováním Stelerů,Štajgrů a různých voláčů ( i nevoláčů).Takovito rádoby Č.staváci jsou rozptylování mezi chovatelé a nezasvěcený to považuje za bernou mici a kolotoč se točí.
Na oceňovacím lístku se dočteme v pozici hlava -nižší propadlé čelo 2 body, v pozicí zobák -špatně nasazený,delší 2 body no a 1 bod za vzpřímenější postoj a máme pod hlavičkou Č.staváka oceněného bastarda 95 body nezřídka ověnčeného čestnou nebo jinou cenou.
Takže červeněpopelaví penížci SUPR BOMBA PECKA ,držím palce i czajzekovi a možná se přidám.Kdo ví.... =to=
Zdravím všechny co si prohlíží tento příspěvek,který byl naposled zveřejněn v minulým roce 2012.
Tak mě ten červeně plavej holub s modrou kapratou sedlatou holubicí dal 6 holoubat a z toho byla 1 stříbrná holubice a 5 plavých sedlatých staváků.Tyhle holuby jsem ze samcem dal pryč a místo nich jsem si pořídíl stříbrnýho holuba a spářil jsem ho s modrou sedlatou holubicí tak jsem zvědav co to dá. Ještě jednou upozorňuji,že to nejsou výstavní kuse,ale mám je proto,že nádherně stavějí a je to opravdu zážitek.S pozdravem Radek Přikryl