Natrefil jsem na tento test pohlaví u třech- až čtyřtýdenních holoubat.
http://www.holubar.sk/nastenka/holub-ci-holubica-jednoduchy-test-pohlavia-pre-mladata-p-21.html
Máte s tím někdo zkušenosti, funguje to?
Já jsem to zkusil, reálný výsledek se dozvím snad za pár týdnů...
Holub či holubica? Jednoduchý test pohlavia pre mláďatá
Ak neviete určiť pohlavie holúbät vo veku 3 - 4 týždne veku, skúste metódu Petra van Zuijlena z Holandska, ktorá je na 99 – 100% presná.
Mladé holuby musia byť vo veku 3 - 4 týždne. Holuba uchopíme do ruky a držíme ho za nohy nad kolenami. Holub musí byť vo vyváženej polohe. Jemne uchopíme holuba za zobák a ťaháme do predu. Pokiaľ sa pri tomto ťahu chvost holuba dvíha (viď. Obrázok 1), je to holubica. Pokiaľ chvost klesá, je to holub (viď. Obrázok 2).
Zdroj: pth.sk
Pridané: 2 apríla 2012, 21:10 | Zobrazené: 324x
Vzhledem k tomu datumu, bych to viděl jako dobrej APRÍLovej špek,
, tak hop , J
- klikni na obrázek a je to !!! #premyslim1!!
- // odjakživa tvrdím, že "kluk od holky" se pozná podle ocásku !!
- tak do toho !!
Kniha chov holubů pro užitek i sport, Antonín Jeřábek r.1924 :
"holoubka mladého, nedorostlého, hned v hnízdě od holubice rozeznáme, díváme-li se naň a prstem se poněkud k němu přiblížíme, vstává v hnízdě, zobákem po vás klove i křídly se brání, kdežto holubička jako putička sedí na svém místě, anebo trochu dále zaleze"
tak co na to zkušení holubáři?
petr007
napsal(a):
Kniha chov holubů pro užitek i sport, Antonín Jeřábek r.1924 :
"holoubka mladého, nedorostlého, hned v hnízdě od holubice rozeznáme, díváme-li se naň a prstem se poněkud k němu přiblížíme, vstává v hnízdě, zobákem po vás klove i křídly se brání, kdežto holubička jako putička sedí na svém místě, anebo trochu dále zaleze"
tak co na to zkušení holubáři?
Pokud jsou v hnízdě samec a samička, tak se pohlaví podle chování pozná spolehlivě, ale pokud jsou
tam dvě samičky, nebo dva samci, tak se nepozná nic. Navíc ve věku nad 25 dnů bývá většinou sameček
asi o 5 dg těžší než samička. Zkusil jsem pro jistotu to potahování za zobák a zjistil jsem, že je to nesmysl.
Všichni mladí se chovají stejně. Ocáskem reagují na naklonění dopředu nebo dozadu.
Dobry den,
nahodou som sa dostala do Vasho fora, kde ste riesili otazku urcenia pohlavia u holubov.
Pracujem ako geneticka v laboratoriu pre veterinarnu genetiku kde okrem inych analyz uskutocnujeme aj vysetrenie pohlavia u vtakov (papagaje, pstrosy, emu).
Test uskutocnujeme z vytrnutych pierok, z kvapky krvi...
Nemusite pouzit endoskopiu a prakticky hned viete po narodeni ake pohlavie ma novonarodene vtaca.
V pripade ze by ste mali zaujem o urcenie pohlavia Vasich holubat hned po narodeni pomocou DNA testu , mozete ma kontaktovat na uvedenom emaile a my by sme sa pokusili vypracovat pre Vas metodu na urcenie pohlavia.
Popripade ak by Vas nieco ine zaujimalo z oblasti genetiky (napriklad zistenie sfarbenia, dedicne choroby...) v pohode mi napiste.
S pozdravom
Daniela
Mgr. Daniela Jakabova PhD
VetGene / medgene s.r.o.
Vítkovce 64
95624 Kuzmice okr. Topoľčany
Tel: 0907025005
Fax: 02 33016065
daniela.jakabova@vetgene.eu
www.vetgene.eu
IČO 36 550 931
DIČ: 2020138857
ISAG membership ID number 92619
laba
napsal(a):
Najspoľahlivejšia metóda určenia pohlavia je u výletkov, ktoré už prijímajú potravu. Ak sa im predloží krmivo a ide k nemu ON, tak je to samček, ak ONA, tak je to samička - takže ďalšia úsmevná "zaručená metóda určovania pohlavia"...
Zdravím. Já to dělám tak, že se podívám pod ocásek. Když je tam pytlík, tak je to sameček a když vemínko, tak je to stoprocent holubička. HAhaha
Krásný a usměvavý den přeje St. Toman
dnatest
napsal(a):
Dobry den,
nahodou som sa dostala do Vasho fora, kde ste riesili otazku urcenia pohlavia u holubov.
Pracujem ako geneticka v laboratoriu pre veterinarnu genetiku kde okrem inych analyz uskutocnujeme aj vysetrenie pohlavia u vtakov (papagaje, pstrosy, emu).
Test uskutocnujeme z vytrnutych pierok, z kvapky krvi...
Nemusite pouzit endoskopiu a prakticky hned viete po narodeni ake pohlavie ma novonarodene vtaca.
V pripade ze by ste mali zaujem o urcenie pohlavia Vasich holubat hned po narodeni pomocou DNA testu , mozete ma kontaktovat na uvedenom emaile a my by sme sa pokusili vypracovat pre Vas metodu na urcenie pohlavia.
Popripade ak by Vas nieco ine zaujimalo z oblasti genetiky (napriklad zistenie sfarbenia, dedicne choroby...) v pohode mi napiste.
S pozdravom
Daniela
Mgr. Daniela Jakabova PhD
VetGene / medgene s.r.o.
Vítkovce 64
95624 Kuzmice okr. Topoľčany
Tel: 0907025005
Fax: 02 33016065
daniela.jakabova@vetgene.eu
www.vetgene.eu
IČO 36 550 931
DIČ: 2020138857
ISAG membership ID number 92619
Dobrý večer.
Na jakou cenu by se vyšplhalo takové určení pomocí DNA u jednotlivého holuba ???? Asi to nebude zrovna málo, že ??? Dík za odpověď . M. Lubas st.
mirlub
napsal(a):
Dobrý večer.
Na jakou cenu by se vyšplhalo takové určení pomocí DNA u jednotlivého holuba ???? Asi to nebude zrovna málo, že ??? Dík za odpověď . M. Lubas st.
Zkoušel jsem několik společností na určování pohlaví podle DNA z pírek nebo z krve. Cena za 1 holuba je obvykle 500Kč, Jarda Pokorný
Dobry den
urcenie pohlavia uskutocnujeme za 15 EUR vratane DPH. Momentalne mame akciu pri viacerych vzorkach testujeme kazde 5 zviera zdarma.
V pripade Vasho zaujmu prosim kontaktujte ma
S pozdravom
Daniela Jakabova
www.vetgene.eu
dnatest
napsal(a):
Dobry den
urcenie pohlavia uskutocnujeme za 15 EUR vratane DPH. Momentalne mame akciu pri viacerych vzorkach testujeme kazde 5 zviera zdarma.
V pripade Vasho zaujmu prosim kontaktujte ma
S pozdravom
Daniela Jakabova
www.vetgene.eu
Dobrý den.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den. S pozdravem M. Lubas st.