Dobrý deň. Obraciam sa na vás skúsených chovateľov s prosbou o radu. V sobotu sme na drobnochovateľskej výstave, kde sme sa boli pozrieť, vyhrali pár holubov (holub je vraj benešovský biely, holubica neviem čo). Veľa informácií sme k nim nedostali, len že ak ich nechceme zabiť okamžite na polievku, nech ich niekam zatvoríme aspoň na týždeň, aby neuleteli od nás preč. Ako to už u nás býva, deti sa holubom potešili a už je rozhodnuté, že žiadna polievka nebude. A teraz neviem, čo vlastne s nimi Zatial ich máme zatvorné v králikerni, ale už tu nastal problém, neviem kde boli ubytovaní doteraz, ale najmä u samca mám pocit, že mu je zima, akoby sa celý triasol. Takže musíme niečo vymyslieť a postaviť nejaký holubníček... kde vziať inšpiráciu, ako ho spraviť? Prvé ma napadlo len niečo "nalepiť" zboku na králikáreň, ale vlastne ani neviem... ako vysoko musí byť holubník vlastne? Platia nejaké pravidlá pri stavbe takéhoto chovného zariadenia? Čo ďalej, ako s nimi? Čím ich kŕmiť? A vôbec, čo ešte také by som mala vedieť o holuboch? A ako zabezpečiť, aby neuleteli ale ostali u nás?
Dobrý deň skúsim vám niečo poradiť aj keď nemám toľko skúseností. Tak holuby možete nechať kľudne aj dlhšie zavreté ako týždeň keďže sa aj ten samec trasie tak predpokladám že je to od strachu a nie od zimy a myslím si že ich možte mat kľudne aj v králikárni podľa toho aká je veľká a ak sa chystáte holuby namnožiť poprípade dokúpiť tak odporúčam postaviť nejaký menší holubník a ako inšpiráciu si stačí napísať do vyhľadávača google holubníky a ísť na obrázky. A ak budete vidieť na správaní holubov že si na vás zvykajú a aj na prostredie tak ich možte skúsiť pustiť ale bolo by dobré keby stej králikárne mali výhľad na okolie a čo sa týka kŕmenia tak holuby zožerú toho veľa napr. pšenicu,kukuricu,hrach,slnečnicu a kľudne aj zmes obilnín. a hlavne by bolo zistiť že či tie dva holuby čo máte je pár ak viete tak ich odfotte a pridajte sem nejaké foto možno sa vám bude niekto vedieť vyjadriť aj k tomu druhému holubovi že čo to je za plemeno.Dúfam že som nejako pomohol,nech sa darí. s pozdravom Ľubo F.
Ďakujem za odpovede. To podstatné som si už naštudovala, tiež som v dedine našla chovateľa holubov, ten mi poradil aký spraviť holubníček a ako a čím kŕmiť a proste tie také základné veci. Tiež nám povedal, že holúbkov nemáme púšťať tak skoro, že on keď si donesie nové holuby, necháva ich aspoň 2 mesiace zatvorené. Niekedy však nie všetko vyjde podľa plánu a nám sa stalo, že deti holúbkov otvorili, ako ináč, tie nám uleteli. Myslela som, že je definitívne po nich, na tretí deň sa ale sám vrátil holúbok, ten benešovský. po holubičke ani stopy. Momentálne je holub presťahovaný v peknej voliére, tak skoro ho púšťať nemienim. Len je chudák sám a chceme mu teda zohnať partnerku. Chovateľ v dedine chová len poštové holuby, nejakého by nám aj daroval, ja však premýšľam, či radšej nekúpiť na nejakej chovateľskej burze alebo výstave niečo mäsové, aby bol úžitok. Bol by vhodný k benešovskému napríklad king? Alebo niečo iné? A čo? Netuším kde a čo zoženieme a čo je a čo nie je vhodné. ide mi proste o to, aby z výsledných krížencov bol aspoň nejaký úžitok trebárs v podobe polievky...