Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj přátelé,
přiznám se, že v posledních dnech se mně na hlavu sype spousta horších věcí, než jsou problémy u holubů, ale nedá mně to, abych se nezeptal a případně díky nějaké inteligentní radě a odpovědi tato otázka nepomohla i někomu jinému.
Zažili jste letos někdo nákazu adenovirem alias lidově holouběcí nemocí. Nemám s tím problém toto přiznat, ale já jsem v tom během několika dnů až po uši. Netroufám si říci, kde jsem to schrastil, ale již před speciálkou jsem pozoroval u wammen zřídnutí trusu a momentálně mi to blije a trousí zelenou břečku o 106! Stav se týká cca 15 mladých z celkového osazenstva 55 holubů. Počítám ale jak to znám z let minulých, že zvracet začnou během dvou dnů všichni.
Na cestě jsou léky 4v1 a Belgamco, oxytrim nezabral vůbec. O koloidním stříbře vím, ale nemám skleněné napaječky a toto by se ke mně v čas nedostalo. Máte ještě někdo něco odzkoušeného na podporu organismu holubů, aby adeno lépe přešli? Nějaké přírodní podpůrné kůry?
Nestyďte se odpovědět, tento problém je rok od roku horší. V tuto dobu by se již adeno nemělo tolik šířit, ale bohužel zprávy od jiných chovatelů zní trochu opačně. Nejenom, že adeno nyní jede, ale jede ve stylu ráno blijí a večer, či druhý den ráno jsou tuzí.
M.N.
ahoj, držím ti i holubům palce, u mne to nikdy nebylo, tak jen co jsem našel (snad to pomůže)
Adenoviróza - cirkoviróza
- značný úhyn holoubat, která měla průjem a zvracení. Je to nová nemoc, poprvé prokázaná r.1993 v USA, nyní rozšířená po celém světě. Jsou to viry způsobující oslabení imunitního systému, nemoc označovaná jako AIDS holubů. Přenos zejména kontaminovaným trusem.
Léčba: Ronidazol
lupus4
napsal(a):
ahoj, držím ti i holubům palce, u mne to nikdy nebylo, tak jen co jsem našel (snad to pomůže)
- značný úhyn holoubat, která měla průjem a zvracení. Je to nová nemoc, poprvé prokázaná r.1993 v USA, nyní rozšířená po celém světě. Jsou to viry způsobující oslabení imunitního systému, nemoc označovaná jako AIDS holubů. Přenos zejména kontaminovaným trusem.
Hmm, myslím že virozu nelze léčit, pro ti té lze bojovat jen vakcinací a podpořením vitamíny.
JK.
lupus4
napsal(a):
Hmm, myslím že virozu nelze léčit, pro ti té lze bojovat jen vakcinací a podpořením vitamíny.
JK.
Práve dnes som uvažoval o spustení tejto témy. Prečo? Navštívil ma môj starý priateľ a holvoril mi, že "schytal" na holuboch adenovirózu. Hnačky a zvracania. Dokonca mu ochoreli aj nejaké holuby z jesene 2011 ! Nemal som čas získať viac informácií od neho, ale neskôr jeho skúsenosti s liečením tu na iFaune napíšem. Dočítal som sa, že adenoviróza je v dvoch typoch. Ten druhý je agresívnejší a môže postihnúť aj staršie holuby. Asi ho už máme. Túto nemoc som mal na holubníku asi pred 10 rokmi. Uhynul mi celý odchov výletkov až na mláďatá, ktoré boli v hniezdach, tie prežili.
V ostatných rokoch snažím sa nevystavovať výletky. Aj Tento rok to bolo tak. V závere sezóny so urobil vakcinácia proti paramyxoviróze, neskôr aj proti adenoviróze. Tú som robil tento rok prvý krát, ale iba jednú vakcináciu, odporúčanie bolo 2 krát. Nepamätám si je názov, zabezpečoval to priateľ.
Ešte jeden príklad. Minulý rok som dal inému chovateľovi myslím 7 ks okrasných holubov. On chová aj poštové holuby s ktorými preteká. Všetko bolo OK až do chvíle, keď sa mu vrátili výletky PH z preteku. A bolo.
Adenovirza ako delo a najhoršie dopadli "moje" výletky. Prežili iba dva.
Z toho mi plynie ponaučenie, že hromadné pretekanie mladých PH je bez patričnej ochrany vakcinovaním kravina ako hrom. Podobne ako vystavovanie mladých holubov. Imunita nehotová a riziko neskutočné. A teraz ma môžte kritizovať, tento nepekný názor asi dlho nezmením. Peter
K tomu by sa mohli fundovanejšie vyjadriť aj chovatelia PH, vopred im ďakujem.
Pro M.N.
Četl jsem předcházející Vaše příspěvky na obdobné zdravotní téma a proto vím, že v této oblasti nejste žádný neznalec a začátečník. Nepůjdeme proto do detailů, ale nezbývá nám nic lepšího, než si zopakovat co o této holouběcí nemoci víme a následně co s tím lze dělat.
Jak již bylo výše napsáno, jedná se v podstatě o virové onemocnění, jehož vzniku a projevu nezabránila přirozená imunita vašich holubů. Zpravidla a nejčastěji toto virové onemocnění vznikne v období, kdy je organizmus holubů nejvíc oslaben /nejčastěji v období krmení mladých, pelichání, přeplněné holubníky – nadměrná zátěž prostředí , nedostatečná výživa /. Často se tomu ale nedá zabránit ani při nejlepší péči, čemuž se také říká : Zákon nesmírného svinstva.
U těchto virových onemocnění je velice obtížné i při veterinárních rozborech určit tu předponu před virosou. Byly tu uvedeny cirko….., adeno……, je jich asi šest nejznámějších, ale pro naše praktické použití to nebude zas tak podstatné, protože na tato virová onemocnění nám zatím není známý žádný přímý lék. Jediným doporučovaným prostředkem o kterém i Vy sám víte a píšete je koloidní stříbro. / Vím, že ho měl zásilkový obchod Hradský ve své nabídce, na telefon. objednávku dojde cca do 2 dnů / Ta skleněná nádoba jako napáječka je ale podmínkou- postačí tedy zajít do prodejny a koupit např. varné sklo- zapékací hrnec a zakrýt ho tak, aby tam zbyl jen otvor pro napájení, pokud nemáme lepší řešení./
S tímto virovým onemocněním, se tedy musí především poprat holubi sami se svou imunitou, které je nutné nějak pomoci, to zaprvé a za druhé, musíme se snažit o to, aby se k oslabené imunitě nemocných holubů pokud možno nepřidávala další onemocnění.To je potom nejčastější příčinou těch větších ztrát a úhynů.
Jak bych tedy postupoval:
1) Je nutné provést analýzu možných příčin oslabení organizmu holubů. Viz výše uvedené nejčastější příčiny, případně prohlédnout holuby zda nejsou nadměrně zatíženi např. Trichomoniádami apod.
2) Objednat si to koloidní stříbro.
3) Než ho nasadíme k léčbě, nasadit snadno dostupné přírodní podpůrné prostředky.
- k omezení průjmů aktivní uhlí + dubovou kůru / např. Carbofito- apod./
- huminové a fulvonové kyseliny které na sebe vážou v trávícím traktu viry, toxiny atd. např.Humac Natur.
- kvalitní grity, vitamíny, jablečný ocet ,jod
- ke krmení převážně namočený- naklíčený ječmen/ i pokud jsou na něj jen trošku zvyklý/
- oregano, lichořeřišnici, česnek apod. přípravky a produkty
- v případě potřeby na tricho. i Rodinazol a pod, jak uvádí lupus.
- desinfekce- opakovaně postřik i do holubů – Virkon
4) Nelze to patlat všechno dohromady a najednou, předpokládám, že o tom něco více víte, proto to uvádím jen heslovitě.
5) Snad jen v případě, že by jste neměl dostatečnou trpělivost a neviděl žádné pokroky, kdy k virovému onemocnění se přidaly i další bakteriální apod. nemoci, pak není od věci použít kvalitní širokospektrální antibiotika. To bych si ještě odkonzultoval se specializovaným veterinářem. Nevím zda bych používal ta tónovadla xyzž v podobě 4v1 apod. Ale to je již jiné téma.
Tak hlavu vzhůru a dejte se do toho. Štěstí přeje připraveným.
To je tedy ode mne první nástřel, není to nic pro Vás převratného ani nového, pouze jsem se snažil Vám to seřadit do podoby o které sám máte dostatečné znalosti k použití. V případě potřeby tento svůj námět Vám rozvedu a zdůvodním.
S pozdravem
p.š.
Zdravím,
pridám sa aj ja. Tenkrát poprvé, tento rok. Mladé holuby po odstave pri prvých dlhších letoch. Pán Šlemín a Kolenič povedali pravdu. Vírusové ochorenie nie je z princípu možné vyliečiť podaním antibiotík, baktérie a vírusi sú diametrálne odlišné organizmi. V prípade, že by zabralo antibiotikum, jednalo sa s najvačšou pravdepodobnosťou o zlú diagnostiku, alebo bolo bakteriálne ochorenie pridružené k vírusovému.
V mojom prípade som aj napriek tomu čo som napísal použil Adenopulver - bez účinku. Následne na to prebehla vakcinácia všetky mladé - Adenovir + sutricol, hneď potom probiotiká a Aviform Ultimate. Obetoval som asi 5 ks holubov v prospech celku a bolo a je po problémoch.
Vakcínu a výsledky som konzultoval vo Pharmagale - výsledok od chovu k chovu, fungovala skoro až regionálne, vždy záleží od kmeňa.
Ponaučenie:
Svetlý, vzdušný holubník, s primeraným počtom holubov - tu v mojom prípade dávam hlavnú vinu sám sebe.
Najlepšie antibiotikum, aké som kedy kúpil boli rošty. Keď porovnávam časy kedy som mal holuby bez roštov a s roštami je to 100 a 1!
Prevencia, nesnažím sa zanedbať. Základ začína pri preliečení tricho, a to potom opakovať v 14dňových cykloch so zmenou prípravkou. Probiotiká striedam s naturálnymi prípravkami + vitamínami. Obyčajné vysušovanie napájačiek - veľa baktérií je na to citlivých.
To, že mám lekárničku plnú prípravkou je momentálne iba moja úchylka a nie potreba a dúfam, že to tak zostane
Čo sa týka moje vystavovateľskej vášne, tá nejako ochladla. Z pohľadu ochorení a skúseností s garantovaním na CV a menších výstavách, myslím, že každý by si mal vstúpiť do svedomia sám, veľakrát som sa stretol na výstave s chorými holubami, s kotrmelcami v dôsledku paramyxovirózy a pod. Treba si uvedomiť, že každá výstava je pre zviera stres, tobôž ak ich zažije 2-3 takmer po sebe. Potom si podstivý chovateľ môže lámať hlavu, kde urobil chybu, jednoducho jeho holuby vyfasovali blbý flek vedľa blbca.
Tak ako chovateľ PH nenasadí každý víkend toho istého holuba na 700km, ani okrasné holuby by nemali asi rotovať 3 týžden v mesiaci po výstavách. Ak k tomu prirátame obdobie pŕchnutia, je to hra na počkaj už idem. Ak inak nie, určite karanténa+probiotiká+vitamíny. Antibiotiká sú posledná zbraň.
Toľko voľný myšlienkový pochod pred spaním.
S pozdravom Andrej
Zdravim vas pratele,po dlouhe dobe taky neco napisu...uz sem to tady asi pred rokem nebo dvouma psal,co takhle vyzkouset navyknout holuby na stary zpusob chovu?zadne krmnitko rozhoz krmiva na place pred holubnikem ,vodu nechat v napajecce spon dva tri dny atd. jak uz sem kdysi napsal pro dnesni dobu se to zda celkem nehygienecke ale jen takhle holub dostane svou prirozenou imunitu,u nasich otcu a praotcu to fungovalo a u me taky...martin
Rozhodně ten, kdo má možnost chovat holuby tak, aby mohli celý den se volně proletovat, zžít se s přírodou, případně polařit a nebo alespoň být krmeni na zahradě, ten udělá nejlepší prevenci proti všemu. Jak říkají moudří ADENO, je oslabení imunity a tu rozhodně nezískáte podáváním čehokoliv, včetně širokospektrálních antibiotik. Beran J.

Ahoj všem,
děkuji za reakce. Díky tomuto, že napíšete alespoň víme, kde a jak se adeno ukázalo a jak s ním kdo bojuje.
Po konzultaci s kamarádem, který byl v Holicích a dovezl si také posily do chovu jsme se schodli, že je to dárek z Holic. U mne došlo k chybě v krátké karanténní době a karanténního oddělení uvnitř holubníků, kde došlo pravděpodobně k okamžitému řenosu viru vzduchem, či zbytky trusu z přinesených holubů. Kamarádovi také něco z dovozu padlo, ovšem tento karanténuje daleko od holubníku - jak prosté....
S touto chorobou bojuji cca po 4. v životě, poprvé u okrasných holubů a rejdičů. V chovu PH toto bylo samozřejmostí vždy po 1. nácviku v zoobusu, přenos v tuto dobu byl vždy 100% a holoubata byla vyřazena na 1. závod.
I vzhledem k financím mám již objednáno 4v1 + Belgamco, toto u PH vždy zabralo. Velmi by mne zajímalo více zkušeností od chovatelů, kteří vakcinovali proti adenu. Jak píše Andrej, je to odvislé od kmenu viru. Do dneška jsem netušil, že vakcina vůbec existuje!
Čeho si skutečně všímám ze své praxe a pozorování průběhu nákazy tímto sajrajtem je to, že virus je agresivnější a následky jeho napadením končí rok od roku drastičtějšími úhyny a horším průběhem nákazy. Moji holubi do toho vlétli v době, kdy jsem podával oxytrim vzhledem k donešeným novým holubům, takže i přes podávání antibiotik se sulfadimidiny tato nákaza propukla. Ještě v roce 2010 oxytrim postačil k utlumení průběhu nemoci a holubům pomohl, nyní již ne.
Jak píší tady kluci níže tak jen tolik. Nemám zapotřebí nechávat holubům vodu 2 a více dní v napaječkách. Jsem chovatel, ne držitel holubů a rád se obtěžuji s péčí o ně.Také nevidím krok kupředu v tom, sypat holubům zrní na zem. V dobách našich dědků tyto nemoci nebyly, proto naše trable jsou někde jinde, než jejich. Tak, jak popisujete techniku chovu nechováte zdravé holuby, nýbrž bacilonosiče s vyvinutou imunitou. Pravděpodobně ani holuby nevystavujete, protože byste se asi hodně podivili, co by s těmito holuby udělala výstava, či jiná letová tréninková zátěž,. Navíc takto chovaní holubi budou pravděpodobně tím základním nebezpečím pro chovatele, kteří drží holuby na vysoké hygienické úrovni chovu a bohužel se stanou sousedy v kleci s těmito holuby na výstavě samotné. Soudím tak i proto, protože nejhorší průběh nemoci u mne momentálně mají wammen, kteří jsou ze septicky drženého chovu bez použití jakýchkoliv léčiv! Je tam také 0% migrace holubů na holubníku a proto tito holubi se s tímto virem pravděpodobně setkávají poprvé. Toto vyvrací teorii o zmršených holubech léčivy a nastoluje teorii momentální smůly či teorii nutnosti tento problém prostě přežít.
Napište prosím více o vakcinaci proti adenu a vaše praktická pozorování výsledků. Ještě jednou moc děkuji.
M.N.

Dnes asi nejběžnější přípravky oblíbené u chovatelů PH. Tyto jsem právě obdržel poštou. Kolidní stříbro lze velmi jednoduše objednat u spousty dodavatelů, objednal jsem AG 100, máte někdo fyzickou zkušenost s AG 100, tedy dávkováním pro holuby.
AG 100 = 100mg stříbra na 1l demineralizované vody, deklarované složení výrobku.
M.N.

tak obrázek přípravků nedokáži ze scanu vložit sem na Df
Ano i to je cesta, snažit se o umělé zdraví a je to volba každého chovatele, pokud se rozhodne snažit se potlačit následky a ne příčinu. Nemoci u zvířat a tedy i u holubů byly, jsou a budou. Je jen otázkou, jak dlouho bude schopen farmaceutický průmsl držet při životě ve špičkových zoohygienyckých podmínkách holuby, či jiná zvířata. Bohužel vím, jak se holubařilo před více jak 50 léty, jak se významně snížila imunita a tedy výskyt nemocí po Olympiádě PH v roce 1983 a jak se po roce 1989 podařilo farmaceutickému průmyslu nabízet různé preparáty. Ale je to jen můj názor, tak trochu podepřený praxí. Ale nikomu nechci vyvracet jeho názor. Beran J.

jo012810
napsal(a):
Ano i to je cesta, snažit se o umělé zdraví a je to volba každého chovatele, pokud se rozhodne snažit se potlačit následky a ne příčinu. Nemoci u zvířat a tedy i u holubů byly, jsou a budou. Je jen otázkou, jak dlouho bude schopen farmaceutický průmsl držet při životě ve špičkových zoohygienyckých podmínkách holuby, či jiná zvířata. Bohužel vím, jak se holubařilo před více jak 50 léty, jak se významně snížila imunita a tedy výskyt nemocí po Olympiádě PH v roce 1983 a jak se po roce 1989 podařilo farmaceutickému průmyslu nabízet různé preparáty. Ale je to jen můj názor, tak trochu podepřený praxí. Ale nikomu nechci vyvracet jeho názor. Beran J.
Pane Berane,
nejde přeci jen o ty holuby, ale jde i o chovatele, o návštěvníky našich chovů. Prostě držet holuby v oukej a čistých podmínkách je snad samozřejmostí, stejně jako u všech dalších zvířat. Nebo mám chovat holuby v půl metru trusu a být spokojen, že si sami tvoří imunitu proti svojemu -mému bordelu? Mám být uklidněn tím, že jsem použil dvě sedmilitrové napaječky oproti třílitrovým a nechat jim to tam 14 dní? Mám přivést návštěvu do takovéhoto zařízení a říci jim, podívejte se, toto je špičkový chov imunních holubů na všechno, to se vám musí líbit že? Nechceš také chovat holuby? To snad ne chlapi!
Mícháte tady hrušky s jablky, přijde mně to asi tak, že zde vysvětujete kvalitní zoohygienu a její funkčnost s nutností použití chemie a o tom tady nikdo nemluví ani nespojuje, právě naopak.
Vysvětlete mně tedy z Vašeho pohledu věc, kdy Mogalleho holubi jsou adenem napadeni absolutně a moji NVH ne?! NVH se u mne již s antibiotiky setkali a rejdiči u Mogalleho nikdy v životě. Podívejte se na vlákno Burgstädt 2012 a řekněte sám, jestli je to takhle špatně.....
Vím, že holuby chováte léta a za Váš názor jsem zde rád, prosím tedy o vysvětlení věty, jaké potlačuji - potlačujeme následky a kde je tedy příčina? Bavíme se zde konkrétně o ADENU, ale klidně to rozveďte do detailu.
M.N.
Není moc co vysvětlovat, neboť hned někde na začátku tohoto vlákna je napsáno, že se jedná o selhání imunitního systému. Ne přesně, ale něco v tomto smyslu. Proto příčinou je snížená imunita a důsledkem je projev tkzv. holouběcí nemoci ADENO. Nikde jsem nepsal, že vynikající zoohygienické podmínky jsou na škodu, ale že tyto podmínky ve spojení s farmaceutickými přípravky oslabují přirozenou imunitu. V každém případě je třeba hlídat tricho a kokcidie lab. vyšetřením, neboť tyto dvě potvůrky, při přemnožení, oslabují organizmus a tím vlastně podporují propuknutí některých dalších nemocí. Ono u holubů vhodné zoohygienické podmínky mají široký rozsah. Od denního, třeba několikaterého čištění a dezinfekce všeho, až po suchou hlubokou podestýlku z holubího trusu s denní výměnou vody. Na holubníku je zapotřebí mít vhodné, suché mikroklima a to jak jej dosáhne každý, je jeho rozhodnutím. Do tohoto rámce zapadá veškerá starost o holuby, vycházející z možností chovatele a je na každém, jak využije svých možností, pozorovacího talentu a ne nějakých "kuchařek". Při chovu holubů bude úspěšný jen ten, kdo moc "neopisuje", ale umí přemýšlet v souvislostech. Znovu dodávám, je to jen můj názor, podepřený praxí, nejsem veterinář. A dodávám, že cesta posilování přirozené imunity je velmi trnitá a vyžaduje hodně sebezapření při ztrátách, mnohdy těch nejlepších jedinců. Beran J.
jo012810
napsal(a):
Není moc co vysvětlovat, neboť hned někde na začátku tohoto vlákna je napsáno, že se jedná o selhání imunitního systému. Ne přesně, ale něco v tomto smyslu. Proto příčinou je snížená imunita a důsledkem je projev tkzv. holouběcí nemoci ADENO. Nikde jsem nepsal, že vynikající zoohygienické podmínky jsou na škodu, ale že tyto podmínky ve spojení s farmaceutickými přípravky oslabují přirozenou imunitu. V každém případě je třeba hlídat tricho a kokcidie lab. vyšetřením, neboť tyto dvě potvůrky, při přemnožení, oslabují organizmus a tím vlastně podporují propuknutí některých dalších nemocí. Ono u holubů vhodné zoohygienické podmínky mají široký rozsah. Od denního, třeba několikaterého čištění a dezinfekce všeho, až po suchou hlubokou podestýlku z holubího trusu s denní výměnou vody. Na holubníku je zapotřebí mít vhodné, suché mikroklima a to jak jej dosáhne každý, je jeho rozhodnutím. Do tohoto rámce zapadá veškerá starost o holuby, vycházející z možností chovatele a je na každém, jak využije svých možností, pozorovacího talentu a ne nějakých "kuchařek". Při chovu holubů bude úspěšný jen ten, kdo moc "neopisuje", ale umí přemýšlet v souvislostech. Znovu dodávám, je to jen můj názor, podepřený praxí, nejsem veterinář. A dodávám, že cesta posilování přirozené imunity je velmi trnitá a vyžaduje hodně sebezapření při ztrátách, mnohdy těch nejlepších jedinců. Beran J.
Vážený příteli,Váš názor podepřený praxí je ten největší poklad v chovu holubů.Správný holubář by se měl zamyslet,ne nad tím čím holuby léčit,ale měl by přemýšlet jak která nemoc v jeho chovu vznikla a co je příčinou.Většinou je chyba v nás.Dopracovat se k zdravému chovu není hned.U mě to trvalo mnoho let a tak jak jiní dosahovali úspěchů na výstavách,tak já jsem hledal příčiny nezdarů ve volierovém chovu.Stálo to za to a dnes když pozoruji jejich vitalitu,tak nemusím mít strach je vystavit a bát se při tom,že si přivezu nějakou nemoc.Je pravdou,že opatření před výstavou dělám,ale po výstavě je klidně dám mezi odstatní holuby.U nově zakoupených holubů však dodržuji jednoměsíční karanténu a před vypuštěním k ostatním holubům dělám ještě vyšetření trusu.Ztráty nově zakoupených holubů v karanténě jsou šílené.Někdy nezůstane ani jediný a letos ze třech kusů jen jeden starší.Je pravdou,že holouběcí nemoc ADENO je hodně rozšířená,ale jak jsem toto konsultoval s MVDr.ve Státním veterinárním ústavu,tak jeho názor je,že hlavní příčinou je příbuzenská plemenitba a tudíž ztráta imunity./degenerace/.Jak se degenerace projevuje?Je to oslabení tělesné a psychické kondice a chatrným zdravím.Nejhorší je,že tyto vlastnosti se pak objevují i v dalších generacích.Už někdo viděl u holoubat,že se narodí na nohou s plovacíma blánama,nebo v době,kdy jej rodiče přestanou krmit kaší,tak se začnou foukat i když to voláči nejsou?Nebo jim chybí drápky a jiné deformace?To je přesně důsledek příbuzenské plemenitby.U chovatelů prostě chybí záznamy o chovu do nejméně 8 generace.Nakupují holuby bez rodokmenů,nakupují v cizině a poté si holuby mění mezi sebou a vůbec si neuvědomují,že v cizině nakoupili od stejného chovatele.Už jsem toho napsal dost,tak Zdraví Kouťák
Trocha zhodnotím túto sezúnu v mojich holubníkoch. Začal som s veľkým optimizmom s nakúpenými aj dopestovanými liečivými rastlinami, s odhodlaním podávať minimum chémie. A ako to dopadlo - holuby som denne púšťal, dobre kŕmil, tlmil trichomoniázu, odčervoval a tu zrazu hoci bez strát v polovici leta problém. Ten vysvetlím neskôr, aby som tu nerobil zmätok. Jednalo sa o mykoplazmy. Za ostatných 20 rokov chovu som ani raz nemal Paramyxovirózu, jedenkrát adeno, trikrát mykoplazmy. Ostatné bez problémov.
Teraz všeobecne k imunite (nie som veterinár, možno sa budem mýliť). Virózy – myslím si, že imunitu proti vírózam môže chov získať iba vtedy, keď bude chov možno viackrát atakovaný vírusmi. Budú stráty, ale postupne sa vyselektujú holuby, ktoré odolajú infekcii a získajú určitý stupeň odolnosti, minimálne nebudú nám hromadne hynúť. Ale čo tie straty? Sme ochotní ich znášať? Ja nie. Takto si vysvetľujem vyššiu odolnosti PH - tieto hlavne pri preprave sú často vystavované hoci iba malej koncentrácií patogéna. Je to možno tak, ako keby boli vakcinované živou vakcínou, možno sa mýlim. Môj vyšší príklad zo 7 mladých zostali iba 2 (konkrétne boli to silné holuby plemena Košoa). Prečo priateľ mal v tom istom holubníku menšie stráty u PH? Keďže každoročne preteká, je jeho chov po mnoho generácií vystavený kontaktu aj s adenovŕusom. A čo moje Košoa? Dovolim si tvrdiť, že to bolo celkom naopak. Po celé generácie žiaden atak tejto virózy. U mňa minimálne 10 rokov.
Z toho usudzujem, že je to podobné ako u ľudí. Sú nemoci, ktoré aj u človeka je potrebné eliminovať očkovaním (vysoká mortalita) a ostatné je dobre, keď sa už malý človiečik s nimi postupne stretáva a vytvára si vlastnú imunitu. Som dedinčan, od útleho detstva žiaden „inkubátor“, denne medzi zvieratami, nemám nijaké alergie ani zoonózy. Ale to som odbočil.
Ako vidím ja potrebu vakcinácií : Doposiaľ som vakcinoval Paramyxovírus a Herpes vírus. Tento rok pokusne Adenovirus (tí, čo vakcinovali ako ja, nemajú ani po výstavách straty !), mienim stým pokračovať. V rokoch s povodňami vakcinujem aj proti diftérii – neštovice.
Proti baktériám – používam pri mláďatách vakcínu Salgen (proti salmonelám).
Znova som odhodlaný aspoň občas vakcinovať aj proti Mykoplazmóze, ale na Slovensku skončila výroba a vakcínu asi u nás nezoženiem.
A ešte jeden názor – nikto z nás nemá úplne izolovaný chov – vtáctvo, drobné hlodavce prenášače viróz – napr. komáre a potom po mnohých rokoch bezproblémového chovu nepríjemné prekvapenie (ako ja tohto roku). Pri väčšom chove chcem proti nebezpečných chorobám predchádzať pokiaľ sa dá vakcináciami. Hasenie prúserov ma nebaví. Tento rok je toho dôkazom. Peter
Je to otrava čítať tieto názory ! Niektoré vaše si pekne ukladám do PC.
Použitie koloidného striebra u zvierat!
Možnosti aplikácie pre holuby:
AG 100 je prírodniny produkt ktorí skutočne zabíja a niči baktérie a hlavne vírusy.
STOP Vírusom a baktériám Stop Adeno!
Je to produkt ktorý môžete podávať počas celého roka.
Nie je návykový a holubom neuškodí.
Má priam úžasné liečebné účinky na tieto vírusy a bakteriálne choroby.
Adeno1
Adeno2
Trichomoniaza
Kokcidioza
Salmoneloza
Mykoplazmoza
Ornitoza
Mykoza vzdušného vaku
E.Colli
Aspergiloza
AG 100 sa podáva Preventívne 3 dni po 30ml na 1l vody.
Liečebne 5 dni po 50ml na 1l vody. Produkt sa podáva len v sklenených napájačkách.
Ak chcete produkt podávať v umelých napájačkach, tak sa držte zásady, že holuby musia vypiť Ag 100 v priebehu 15 min.
Inač sa koloid nalepí na steny nádoby a bol by menej učinny.
Po liečebnej kúre je potrebne podať svojim holubom,probiotickú kultúru.
Probiotické kultúry sú najdostupnejšie a aj najlacnejšie v mliečnych výrobkoch (jogurty, bryndza, zakysané mlieka).
Tieto mliečne výrobky môžete miešať do krmiva-
Čo je koloidné striebro?
Širokospektrálne 100 % prírodné antibiotikum bez negatívnych vedľajších účinkov, ktoré už vyše 100 rokov úspešne zabíja cca 800 kmeňov baktérií, vírusov a plesní.
Koloidné striebro sú maličké častice a ionty čistého striebra suspendované v čistej deionizovanej vode (bez elektrických nábojov). Majú rovnaký elektrický náboj, takže sa vzájomne odpudzujú a sú v sústavnom pohybe, čo uľahčuje ich prienik do baktérií a vírusov, ktoré sú niekoľkonásobne väččie.
Striebro bolo už od nepamäti snáme svojími antiseptickými a antibakteriálnymi účinkami. Už v tradičnej čínskej medicíne sa akupunktúrne ihly robili výhradne zo striebra. Viac jako 3000 rokov je už známy tiež fakt, že voda sa v strieborných nádobách udrží dlhšie pitná ako keď je uchovávaná v iných nádobách. Rozvojom vedy sa vlastnosti striebra, resp. Koloidného striebra stali nielen známe, ale objasnilo sa aj prečo je tomu tak, teda objasnil saaj mechanizmus fungovania koloidného striebra. Je treba zdôrazniť, že živé organizmy vypĺňajú prirodzené koloidné látky, ako je krv, lymfa, vnútrobunkové tekutiny. Napríklad v krvi sa nachádzajú častice vápnika, draslíka a sodíka, ktoré majú elektrický náboj a spolu s krvou tvoria koloid. Striebro v koloidnej forme má podobnú štruktúru ako organické tekutiny, čo je pre živý organizmus dobré, lebo vďaka tomu sa koloidné striebro ľahko vstrebáva. Mikroskopická veľkosť častíc striebra im dokonca umožňuje prenikať z vlásočníc do každej živej bunky, v ktorej môžu urýchľovať a podporovať liečebný proces na bunkovej úrovni.
Objavenie penicilínu a ďalších antibiotík „spôsobilo“, že sa striebro začalo využívať v medicíne trochu menej, no v súčasnosti , keď mnohé baktérie a vírusy začínajú mutovať a získavať imunitu voči klasickým antibiotikám sa pozornosť lekárov, veterinárov a farmaceutov opäť vracia k tomutro 100 % prírodnému antibiotiku, ktoré čo je azda najdôležitejšied nemá žiadne vedľajšie účinky.

pekol
napsal(a):
Trocha zhodnotím túto sezúnu v mojich holubníkoch. Začal som s veľkým optimizmom s nakúpenými aj dopestovanými liečivými rastlinami, s odhodlaním podávať minimum chémie. A ako to dopadlo - holuby som denne púšťal, dobre kŕmil, tlmil trichomoniázu, odčervoval a tu zrazu hoci bez strát v polovici leta problém. Ten vysvetlím neskôr, aby som tu nerobil zmätok. Jednalo sa o mykoplazmy. Za ostatných 20 rokov chovu som ani raz nemal Paramyxovirózu, jedenkrát adeno, trikrát mykoplazmy. Ostatné bez problémov.
Teraz všeobecne k imunite (nie som veterinár, možno sa budem mýliť). Virózy – myslím si, že imunitu proti vírózam môže chov získať iba vtedy, keď bude chov možno viackrát atakovaný vírusmi. Budú stráty, ale postupne sa vyselektujú holuby, ktoré odolajú infekcii a získajú určitý stupeň odolnosti, minimálne nebudú nám hromadne hynúť. Ale čo tie straty? Sme ochotní ich znášať? Ja nie. Takto si vysvetľujem vyššiu odolnosti PH - tieto hlavne pri preprave sú často vystavované hoci iba malej koncentrácií patogéna. Je to možno tak, ako keby boli vakcinované živou vakcínou, možno sa mýlim. Môj vyšší príklad zo 7 mladých zostali iba 2 (konkrétne boli to silné holuby plemena Košoa). Prečo priateľ mal v tom istom holubníku menšie stráty u PH? Keďže každoročne preteká, je jeho chov po mnoho generácií vystavený kontaktu aj s adenovŕusom. A čo moje Košoa? Dovolim si tvrdiť, že to bolo celkom naopak. Po celé generácie žiaden atak tejto virózy. U mňa minimálne 10 rokov.
Z toho usudzujem, že je to podobné ako u ľudí. Sú nemoci, ktoré aj u človeka je potrebné eliminovať očkovaním (vysoká mortalita) a ostatné je dobre, keď sa už malý človiečik s nimi postupne stretáva a vytvára si vlastnú imunitu. Som dedinčan, od útleho detstva žiaden „inkubátor“, denne medzi zvieratami, nemám nijaké alergie ani zoonózy. Ale to som odbočil.
Ako vidím ja potrebu vakcinácií : Doposiaľ som vakcinoval Paramyxovírus a Herpes vírus. Tento rok pokusne Adenovirus (tí, čo vakcinovali ako ja, nemajú ani po výstavách straty !), mienim stým pokračovať. V rokoch s povodňami vakcinujem aj proti diftérii – neštovice.
Proti baktériám – používam pri mláďatách vakcínu Salgen (proti salmonelám).
Znova som odhodlaný aspoň občas vakcinovať aj proti Mykoplazmóze, ale na Slovensku skončila výroba a vakcínu asi u nás nezoženiem.
A ešte jeden názor – nikto z nás nemá úplne izolovaný chov – vtáctvo, drobné hlodavce prenášače viróz – napr. komáre a potom po mnohých rokoch bezproblémového chovu nepríjemné prekvapenie (ako ja tohto roku). Pri väčšom chove chcem proti nebezpečných chorobám predchádzať pokiaľ sa dá vakcináciami. Hasenie prúserov ma nebaví. Tento rok je toho dôkazom. Peter
Je to otrava čítať tieto názory ! Niektoré vaše si pekne ukladám do PC.
Ahoj,
Peter mohl bys nám sem dát odkaz na produkční list té vakciny ADENOVIR a seznámit nás, za kolik peněz jsi tuto kupoval?
Já pokud to dám do google, tak mi to nevyjede nic, co by mi pomohlo, asi jsem retard....
Díky Martin
Víc informací nemám, předpokládám že je někdo doplní či ještě poskytne další. Sám tuto vakcinu nepoužívám ani ji nemám. p.š.
Na teto adrese se to dá koupit : www.vitalita.cz
Zdravím všechny.Tak dnes před hodinou jsem potkal kamaráda MVDr. a má otázka samozřejmně vedla na ADENOVIROZU a KOLOIDNÍ STŘÍBRO.Nyní prosím všechny dealery a propagátory různých zaručených léčiv nečtěte dále!!! Pravil:"NENÍ VŠECHNO STŘÍBRO CO SE TŘPITÍ".Pokud ADENO máš v chovu holoubat,tak ti co to mají, jim nepomůže ani svěcená voda.Uhynou během 48 hodin.Ty co to zatím nemají,tak jim pomůžou pouze širokospektrální antibiotika podaná co nejdříve.Okamžitě vyčistit holubník a tou nejsilnější dezinfekcí vydezinfikovat./VIRKON-S,nebo chloramin,ale poctivě všechno./Koloidní stříbro je dobrá věc,ale ne na všechno.Perfektní je jako prevence.Zašel jsem rovněž do naší lékárny a ptal se na koloidní stříbro.Pravili,že není problém jej objednat a bude do druhého dne.1/2l za 490,-Kč,takže s uchováním žádný problém.Jako další uvedu výsledek vyšetření zakoupeného uhynulého holuba,jak jsem psal z mé karantény.Výsledek:Streptococcus pneumonie,takže žádná ADENO.Výstavní činnost je tedy velice riziková,pokud narazíme na parazitální invazi.Stačí jen několik infikovaných holubů,nebo špatně vydezinfikovaná klec,holub mávne křídly a už si vezem domů nějaké svinstvo.
Pro Martina:Martine,pokud z těch 15ti nemocných holubů,žádný neuhynul,tak žádné ADENO,ale chce to výtěr zobáku a vyšetření trusu.Určitě tě to bude stát méně jak všechny zaručené léčebné prostředky. Kouťák

Ahoj Zdendo,
stav u mne se začíná lepšit, úhyn 0%, respektive jednu He jsem zabil. Ráno vyzvrácené zrní u jednoho holuba, u holubic jsem to neměl čas kontrolovat. Vzhledem k nastolené léčbě a její mohutnosti mohu pouze doufat v to, že holuby neoddělám úplně a léčba zabere. Po skončení této kůry pozabíjím vše, co nese dál známky nákazy a budu se snažit udržet to jinými prostředky na uzdě.
Oxycyclinum na toho sráče nezabral, takže tam bude rezistence tohoto kmenu na oxycyclin, domnívám se tedy, že ani doxygal nebude to pravé ořechové. Máme tu tedy bacilka se silným rezistentním potenciálem, perfekt...
Letos jsem nechtěl vystavovat, abych takto nedopadl, tak jsem si nemoc preventivně koupil s novými holuby, aby byla sranda. Vzhledem k tomu, že jsme měli stejné symptomy u holubů, tak děkuji za informaci, sice nedobrá, ale lepší než nic.
Čím mám desinfikovat, tím virkonem S? ono desinfikovat v -5 st půjde asi také špatně....
Martin

kouták
napsal(a):
Zdravím všechny.Tak dnes před hodinou jsem potkal kamaráda MVDr. a má otázka samozřejmně vedla na ADENOVIROZU a KOLOIDNÍ STŘÍBRO.Nyní prosím všechny dealery a propagátory různých zaručených léčiv nečtěte dále!!! Pravil:"NENÍ VŠECHNO STŘÍBRO CO SE TŘPITÍ".Pokud ADENO máš v chovu holoubat,tak ti co to mají, jim nepomůže ani svěcená voda.Uhynou během 48 hodin.Ty co to zatím nemají,tak jim pomůžou pouze širokospektrální antibiotika podaná co nejdříve.Okamžitě vyčistit holubník a tou nejsilnější dezinfekcí vydezinfikovat./VIRKON-S,nebo chloramin,ale poctivě všechno./Koloidní stříbro je dobrá věc,ale ne na všechno.Perfektní je jako prevence.Zašel jsem rovněž do naší lékárny a ptal se na koloidní stříbro.Pravili,že není problém jej objednat a bude do druhého dne.1/2l za 490,-Kč,takže s uchováním žádný problém.Jako další uvedu výsledek vyšetření zakoupeného uhynulého holuba,jak jsem psal z mé karantény.Výsledek:Streptococcus pneumonie,takže žádná ADENO.Výstavní činnost je tedy velice riziková,pokud narazíme na parazitální invazi.Stačí jen několik infikovaných holubů,nebo špatně vydezinfikovaná klec,holub mávne křídly a už si vezem domů nějaké svinstvo.
Pro Martina:Martine,pokud z těch 15ti nemocných holubů,žádný neuhynul,tak žádné ADENO,ale chce to výtěr zobáku a vyšetření trusu.Určitě tě to bude stát méně jak všechny zaručené léčebné prostředky. Kouťák
Ještě k tomu výtěru. Nemohu nyní dělat nic jiného, než dojet nastolenou léčbu a potom až provést tuto akci. Holubi jsou momentálně v léčebné kůře a obávám se o díky tomu o objektivitu zjištění patogenu. Pokud bys mluvil s kamarádem MVDR, poptej se ještě na toto, jestli mám pravdu, nebo ne.
Úhyny u holoubat jsou skutečně vysoké při včasném nepodání podpůrných prostředků, no pokud to podchytíš v čas, tak úhyn se dá eliminovat na 0%, je to ale skutečně jen otázka času. Je mi velmi divné, že streptococus má stejný symptom jako adeno tom zvracení, to není dobré.
M.
Ahoj, problém je v tom, že spousta "ptačích" nemocí má víceméně tytéž příznaky a léčit na slepo bez rozboru je "nerozumné". Potíž je v tom sehnat "ptačího či holubího" veta, který ví co hledat, a že rychlost bývá podstatným
faktorem (i když kultivace plísní atd. se uspěchat nijak nedá).Kočko-psí veti ví s prominutím ho.no a jen zkouší co a jak zabere, většinou s nulovým výsledkem. Ani rozbory neumí a posílají to většinou jinam.
Jinak můj názor se víceméně schoduje s názory pánů Berana a Kouťáka. Čistota ano, ale "sterilita" a "umělé zdraví" už né.
A základem je důsledná karanténa + přeléčení čehokoli podezřelého sekeromycinem.Vykašlat se na "supr šampiony pod práškama" a chovat jen odolné vitální a plodné holuby.
lupus
jaroslav69pokorny
napsal(a):
Můj poslední úhyn právě vylétlého holouběte vloni v létě při pitvě ukázal také na Streptococcus pneumonie.
Ahoj Jardo,máš pravdu,že pitva i když drahá řekne víc než hádat.Jinak díky za radu pro mě.Vzal jsem si ten jitrocelový sirup a už s radostí zde melu voloviny. Zdeněk
napsal(a):
Ahoj Zdendo,
stav u mne se začíná lepšit, úhyn 0%, respektive jednu He jsem zabil. Ráno vyzvrácené zrní u jednoho holuba, u holubic jsem to neměl čas kontrolovat. Vzhledem k nastolené léčbě a její mohutnosti mohu pouze doufat v to, že holuby neoddělám úplně a léčba zabere. Po skončení této kůry pozabíjím vše, co nese dál známky nákazy a budu se snažit udržet to jinými prostředky na uzdě.
Oxycyclinum na toho sráče nezabral, takže tam bude rezistence tohoto kmenu na oxycyclin, domnívám se tedy, že ani doxygal nebude to pravé ořechové. Máme tu tedy bacilka se silným rezistentním potenciálem, perfekt...
Letos jsem nechtěl vystavovat, abych takto nedopadl, tak jsem si nemoc preventivně koupil s novými holuby, aby byla sranda. Vzhledem k tomu, že jsme měli stejné symptomy u holubů, tak děkuji za informaci, sice nedobrá, ale lepší než nic.
Čím mám desinfikovat, tím virkonem S? ono desinfikovat v -5 st půjde asi také špatně....
Martin
Martine,jen k té dezinfekci.Horký chloramin a jakákoliv stříkačka a jde to i v mrazu.Pokud chloramin,tak holuby tam pusť až tak za 5 hodin. VIRKON-S můžeš dát také do vlažné vody a holuby nechat v holubníku.Zdeněk
lupus4
napsal(a):
Ahoj, problém je v tom, že spousta "ptačích" nemocí má víceméně tytéž příznaky a léčit na slepo bez rozboru je "nerozumné". Potíž je v tom sehnat "ptačího či holubího" veta, který ví co hledat, a že rychlost bývá podstatným
faktorem (i když kultivace plísní atd. se uspěchat nijak nedá).Kočko-psí veti ví s prominutím ho.no a jen zkouší co a jak zabere, většinou s nulovým výsledkem. Ani rozbory neumí a posílají to většinou jinam.
Jinak můj názor se víceméně schoduje s názory pánů Berana a Kouťáka. Čistota ano, ale "sterilita" a "umělé zdraví" už né.
A základem je důsledná karanténa + přeléčení čehokoli podezřelého sekeromycinem.Vykašlat se na "supr šampiony pod práškama" a chovat jen odolné vitální a plodné holuby.
lupus
Lupusi,víme o čem mluvíme a ostatní,když si nenechají poradit jejich škoda.Přeji ať se daří Kouťák
Je tu hodně příspěvků ale většina je na hovno například Rodinazol je na Trichošku a další výtěr zobáku to si tak můžu zadek a ted vážně zelený řídký trus zvracení Adenovirus jak brno nasadit AMOXICILIN jinak vám může padnout hodně holoubat a holubata očkovat proti adeno.Belgamko je taky dobrý jako prevence. Ale jak se to oběví pomůžou jedině atibiotika AMOXICILIN
U nás na Plzeňsku používáme úspěšně mix tři v jednom.Používá se směs - doxygal,metrozol a sutrikol v poměru 2-1-1.Podává se po prvních příznacích po dobu 7-9 dní.Letos jsem tímto koktejlem invazi zastavil a holoubata byla beze ztrát.Vloni jsem začal léčit později a několik jedinců uhynulo.A.B.
syrovy
napsal(a):
Pomůže vám ADENO-COLI-MIX nebo Amoxicilin nic jiného .
Se zdravotním stavem holubů nemám dlouhodobě problém a ADENO-COLI-MIX proto zatím nepotřebuji. Zajímám se však o aktuální přípravky, protože čert nikdy nespí, jednak u mne a také u mých kamarádů se kterými spolupracuji. K Vašemu názoru jste připojil fotografii tohoto "Léku" ale tato je při zvětšení rozmazaná. Pokud by jste byl tak laskav a nějakým způsobem to ofotil nebo oskenoval tak, aby bylo čitelní především složení a dávkování, byl bych Vám za to asi nejen já sám moc vděčný.Případně prosím, sdělte adresu, kde se to dá koupit, možná tam návod a složení je uvedeno.
¨S pozdravem
Díky, už jsem to našel a seštudoval; stručně : BelgAmco je přibližně alternativou známého 4v1, a je z Belgie, ADENO-COLI-MIX je z Holandska. Složení : Amoxicilin, Nitrofurazon,Collistinsulfat.
Zajímavá je i diskuse k těmto produktům a této nemoci na zahraničních stránkách chovatelů holubů, něco jako je iFauna či diskuse na stránkáchPH u Ing.Matušky.
Myslím, že názorů a doporučení tu bylo napsáno již dost a kdo chce, tak si buď z toho něco vezme k poučení, nebo bude používat svoje zaručeně neomylné metody. Pokud by měl někdo zájem ještě se vrátit k původnímu zadání na téma : Adenovirus - doporučuji asi nejlepší a nejstručnější shrnutí této problematiky v příspěvku př. Margetina.
Cau martas,holuby vystavuju pravidelne a mam uspechy nerikam ze je to prirozenym zpusobem chovu ale vyplatilo se mi to.nikdy se mi nestalo ze bych privezl holuba z vystavy nakazeneho nebo ze by muj holub nakazil holuba jineho co se tyka te vody pro me neni taky problem ji menit kazdy den ale jednou nebo dvakrat do mesice mi to nevyjde takze holubi vypijou i den starou vodu a nic moc zvlastniho se nedeje....tot moje zkusenost PS:holuby chovam 17 let a tohle je zpusob chovu ktery se mi dari, snazim se vyhybat chemii a pouzivat prirodu,,,Martin
nimels
napsal(a):
Jestli by bylo možné kdyby jste mi doplnil údaje z boku krabičky, které nejsou viditelné .
Léčba : 5g / 1 lžíce/ do kolika litrů a jak dlouho ?
Prevence :
Díky.
Na 2l prevence dva až tři dny léčebně 5dní nafotím vám to ale pořád to je rozmazaný možná za deního světla to půjde.

Ahoj přátelé,
jelikož jsem to zde rozpoutal, tak musím hlásit stav na holubníku. Dnes 7.12.2012 po ranní kontrole v 5h ráno zjištěno toto: žádný šlemovitý trus, nikde není nablito, trus se stabilizuje - tedy nejen díky mrazu
Po konzultaci se slečnou Bezecnou jsem do nich nacpal kombinaci 4v1 x Belgamco, v poměru 1:1, 5g této směsky na 2 litry vody. Dle informací slečny měl být výsledek znatelný v pátek, tedy po dvou dnech podávání, což se i stalo. Podávat mám dále po celkovou dobu 6-7 dní.
Hodně mi ležel v hlavě ten Kouťákem proklamovaný stafylokok v laborce objevený. Pokud by u mne šlo o stafylokoka, potom by si nevybíral ročník 2012 a šel by obecně po všech ročnících. Dosavadní result je ten, že jsem zabil 2ks bílé 0,1, které nahradím ze strak a je tam ještě jeden adept na sekeromycin mezi rejdiči.
Pokud by toto vše skončilo na těchto číslech, budu spokojený.
Všem, kteří zde přispívají svými názory a zkušenostmi děkuji. Určitě toto pomůže nejednomu z nás.
M.N.
Zdravím vás holubiari, Martinovi dlhujem odpoveď.Na prevenciu výletkov proti adenoviróze u AH som použil tiež Adenovir, 100 dávkovy stál 20€. Volal som s dodávateľom, ktorý je významný chovateľ a obchodník s chovateľskými potrebami. Má dobrý prehľad aj v oblasti liečiv. Na moju otázku ako vidí problematiku vakcín proti Adeno mi povedal, že žiadna vakcína nie je úplne spoľahlivá. Adevírus má viacero sérotypov a v tom môže byť tiež problém. Výrobcovia vakcín sa určite usilujú, ale uvidíme, čo nové dajú na trh v budúcich rokoch.
Po skúsenostiach (nie vlastných) je situácia s touto virózou pri chove holubov viac ako vážna. Myslím si, že je potrebné zvážiť vystavovanie mladých holubov na jesenných akciách. V tom čase majú naše výletky spravidla 7 – 8 mesiacov a sú určite nedospelé, s nevivynutým imunitným systémom a bez účinnej vakcinácie veľmi zraniteľné. Ja som v ostatných rokoch začal vystavovať iba holuby z predchádzajúceho roka a staršie. Je potrebné zvážiť, či by nebolo vhodné takéto opatrenie zaviesť aspoň dočasne, pokiaľ sa situácia nevyrieši. Viacerí so mnou určite nesúhlasíte. Chovatelia – vystavovatelia nie sú celkom disciplinovaní ani pri Paramyxoviróze ...., ale prúsery vychovávajú. Je potrebné si uvedomiť, že holuby nie sú potravinové zvieratá. Pokiaľ sa nejedná o zoonózy, tak asi sa nič strašné nedeje. Vyzerá to tak, že si budeme musieť urobiť poriadok v rámci chovateľského zväzu. Možno sa mýlim.
Peter
pekol
napsal(a):
Zdravím vás holubiari, Martinovi dlhujem odpoveď.Na prevenciu výletkov proti adenoviróze u AH som použil tiež Adenovir, 100 dávkovy stál 20€. Volal som s dodávateľom, ktorý je významný chovateľ a obchodník s chovateľskými potrebami. Má dobrý prehľad aj v oblasti liečiv. Na moju otázku ako vidí problematiku vakcín proti Adeno mi povedal, že žiadna vakcína nie je úplne spoľahlivá. Adevírus má viacero sérotypov a v tom môže byť tiež problém. Výrobcovia vakcín sa určite usilujú, ale uvidíme, čo nové dajú na trh v budúcich rokoch.
Po skúsenostiach (nie vlastných) je situácia s touto virózou pri chove holubov viac ako vážna. Myslím si, že je potrebné zvážiť vystavovanie mladých holubov na jesenných akciách. V tom čase majú naše výletky spravidla 7 – 8 mesiacov a sú určite nedospelé, s nevivynutým imunitným systémom a bez účinnej vakcinácie veľmi zraniteľné. Ja som v ostatných rokoch začal vystavovať iba holuby z predchádzajúceho roka a staršie. Je potrebné zvážiť, či by nebolo vhodné takéto opatrenie zaviesť aspoň dočasne, pokiaľ sa situácia nevyrieši. Viacerí so mnou určite nesúhlasíte. Chovatelia – vystavovatelia nie sú celkom disciplinovaní ani pri Paramyxoviróze ...., ale prúsery vychovávajú. Je potrebné si uvedomiť, že holuby nie sú potravinové zvieratá. Pokiaľ sa nejedná o zoonózy, tak asi sa nič strašné nedeje. Vyzerá to tak, že si budeme musieť urobiť poriadok v rámci chovateľského zväzu. Možno sa mýlim.
Peter
Naprostý souhlas.Hlavně ta disciplinovanost u chovatelů.Já jsem se bál o tom zde mluvit,ale nový zákon tomu nahrává a bude v tom ještě větší nepořádek.Teď už před výstavou nebude očkovat nikdo.V minulosti jsem navrhoval,aby se nepředkládalo veterinární potvrzení,ale účet od veterináře za provedené očkování,nebo zakoupené léčivo.Veterinární potvrzení se stejně dělalo od stolu a teď za pár let bude nemocí,že zůstanou jen přírodní chovy,protože příroda si vždy poradí.Zdraví Kouťák
Nemoderka: Tak jak Vám v prosinci hnízdí?
Já se ptám je přirozený v prosinci skoro u čehokoliv odchovávat?
Podle mého největší neuváženost právě kvůli adenoviróze a čemukolijinému.
Holubi sotva přepeřili a už je ženete do snůšky výsledek je že se teď vyčerpají pak začne plná chovná sezona do tepla to by se úplně strhali pak začnou peřit a kde je kondice a tady zmiňovaná imunita pryč a v ten moment je tady nejvíc dotazů co jok léčit teď ani u nás na věži domácí holubi nehnízdí
Při tom když nějakýho chytnu tak až se divim kde se takle v tuto dobu nabouchaj od řepky po cokoli.
Můj názor teď za každou cenu ať rozdělujeme pohlaví nebo ne zamezit hnízdění

holubi
napsal(a):
Nemoderka: Tak jak Vám v prosinci hnízdí?
Já se ptám je přirozený v prosinci skoro u čehokoliv odchovávat?
Podle mého největší neuváženost právě kvůli adenoviróze a čemukolijinému.
Holubi sotva přepeřili a už je ženete do snůšky výsledek je že se teď vyčerpají pak začne plná chovná sezona do tepla to by se úplně strhali pak začnou peřit a kde je kondice a tady zmiňovaná imunita pryč a v ten moment je tady nejvíc dotazů co jok léčit teď ani u nás na věži domácí holubi nehnízdí
Při tom když nějakýho chytnu tak až se divim kde se takle v tuto dobu nabouchaj od řepky po cokoli.
Můj názor teď za každou cenu ať rozdělujeme pohlaví nebo ne zamezit hnízdění
Ahoj,
nevím, ale já osobně mám holuby od listopadu rozdělené a Zdeněk se mi bude zase smát...... protože holuby dávám do páru na Valentýna, tj. v polovině února ..... tj. páříme se v tuto dobu asi dost hromadně
Jinak nad adenovirozou jsem doufám skutečně a 100% zvítězil. Výše se mi líbí článek od Petera, ohledně nevystavování mladých na podzimních přehlídkách. Je to dobrý názor. Pokud ale vystavíš - vystavíme a adeno si domů doneseme, bylo by dobré mít doma odzkoušené podpůrné přípravky a podat ihned v době, kdy se tento nešvar objeví.
Psal jsem si o tom s Kouťákem, znám ještě jeden docela kuriozní příklad a přístup k adenoviroze. Jeden belgický chovatel ji před závody uměle vyvolává a to tak, že donese několik mladých z infikovaného chovu, tyto mezi mladé začlení a celému chovu způsobuje stres, tedy mladé nepravidelně krmí, uzavírá je na noc do boxů, prostě simuluje stavy spojené se závody. Po propuknutí virozy tuto v průběhu několika málo dní zvládne a holoubata již imunní zasazuje na první závod! Bohužel článek jsem četl někdy před 4 lety a nevím, kde, ani jestli ho někde mám.
U mne po letošní zkušenosti vítězí ta kombinace 4v1 x Belgamco. Kůra pro 50 holubů vyšla na cca 350Kč, což je podle mne hodně dobré, jak výsledkem, tak cenou.
Mějte všichni ze svých holubů jen a jen radost.
M.N.
Ten belgický chovateľ asi nečakal na vakcíny, ale musím uznať - originálny nápad. Odvážna "ostrá inokulácia" Aj tak sa dá. Správne pochopil, že s virózou si musí poradiť holub, my mu v tom môžeme akurát trochu pomôcť.
Ja sa radšej budem držať vakcín-pokiaľ budú. Peter
Martin, som rád, že si to zvládol.
K diskusnímu příspěvku M.N.
Byl by jste tak laskav a nafotil obě strany Vámi zmiňovaných „ sáčků“ 4v1 a BelgAmco. Potom pokud budou čitelné prosím přiložte je na tuto „moderku“.
Výrobce BelgAmca jsem našel, ale u tohoto produktu uvádí pouze k čemu je to určeno.
4 v 1 jsem si koupil asi před 5-ti roky a protože jsem to nepotřeboval, tak jsem to jako prošlé zanesl do lékárny k likvidaci. Jistě to má dnes aktuálnější potisk .
Především mi jde o informaci jaké to léčivo má složení , doporučené dávkování ,atd. To se dá snadno přeložit, abychom věděli o čem je řeč. Příští neděli sice OS PH Pce bude mít výstavu v Makově u Litomyšle a bude tam také prodej všeho pro PH vč. občerstvení pro chovatele. Protože stopro nevím, zda to tam bude ke koupi a zda tam pojedu, tak si myslím, že bude rychlejší a jednodušší, když Vás o toto foto požádám.
Předem děkuji a jsem s pozdravem
p.š.

Ahoj Pavle,
posílám Ti to mailem, protože nejsem IT a oscanované balení léků mně nejde ze scanu sem na moderku uložit. Bohužel jsem oscanoval jen přední stranu a léky jsem již spotřeboval. Snad Ti to ale pomůže alespoň 100% uvidíš, jak ten obal jednostranně vypadá.....
Martin
Děkuji za poslání skenu přední strany obou přípravků. Ten sken je ve slušné kvalitě, vím že to vždy není pro každého tak jednoduché hned to pořídit a odeslat. Někdy bývá lepší to ofotit foťáken zblízka na MIKRO a je to jednodušší. V každém případě děkuji, ale protože jsem zavalen sněhem, a asi nejen já, tak se tomu budu věnovat asi až večer.Odpoledne ale máme "sešlost" sešlých přátel tak uvidíme jak to všechno dopadne. S největší pravděpodobností bych ale výsledky a své názory již napsal přímo na Tvůj e-mail, aby z toho tady nebyla zbytečná bramboračka.
V každém případě Tě prosím, zkus poslat ještě tu zadní stranu od obou přípravků, ať víme přesně o čem je řeč, protože to bude z jednoho zdroje.
Díky p.š.
napsal(a):
Ahoj,
nevím, ale já osobně mám holuby od listopadu rozdělené a Zdeněk se mi bude zase smát...... protože holuby dávám do páru na Valentýna, tj. v polovině února ..... tj. páříme se v tuto dobu asi dost hromadně
Jinak nad adenovirozou jsem doufám skutečně a 100% zvítězil. Výše se mi líbí článek od Petera, ohledně nevystavování mladých na podzimních přehlídkách. Je to dobrý názor. Pokud ale vystavíš - vystavíme a adeno si domů doneseme, bylo by dobré mít doma odzkoušené podpůrné přípravky a podat ihned v době, kdy se tento nešvar objeví.
Psal jsem si o tom s Kouťákem, znám ještě jeden docela kuriozní příklad a přístup k adenoviroze. Jeden belgický chovatel ji před závody uměle vyvolává a to tak, že donese několik mladých z infikovaného chovu, tyto mezi mladé začlení a celému chovu způsobuje stres, tedy mladé nepravidelně krmí, uzavírá je na noc do boxů, prostě simuluje stavy spojené se závody. Po propuknutí virozy tuto v průběhu několika málo dní zvládne a holoubata již imunní zasazuje na první závod! Bohužel článek jsem četl někdy před 4 lety a nevím, kde, ani jestli ho někde mám.
U mne po letošní zkušenosti vítězí ta kombinace 4v1 x Belgamco. Kůra pro 50 holubů vyšla na cca 350Kč, což je podle mne hodně dobré, jak výsledkem, tak cenou.
Mějte všichni ze svých holubů jen a jen radost.
M.N.
Martine,proč bych se ti měl smát?Jseš mladej a když začne lézt jaro na Tebe,tak si vzpomeněš,že máš pářit holuby.Já si vzpomenu pouze,když vidím pěknou babu na jednoho holubářskýho dědka, který vždy říkal."VŠECHNO NÁM PÁN BUH VZAL,JEN TU CHUŤ NÁM NECHAL".Proto pářím do konce listopadu a nerozděluji,co kdybych zapoměl k čemu je Valentýn.Dost legrace,jsem rád,že jsi dal holuby do cajku .Já jsem to letos trochu pozdržel,čekám na kroužky 2013.Snad to stihnu,má se to líhnout tento týden.Jinak díky za sumčí predátory.Je to opravdu bomba.Zdraví Kouťák