Nenapíšu sem nic nového a neznámého. Sám jsem ale v současné době začal uvažovat o jakémsi ukončení chovatelské sezony, nebo přípravě na sezonu novou. Do této oblasti toho patří víc než se sem vejde, ale co určitě v dohledné době provedu tak to bude" preventivní" odčervení všech holubů. To považuji za velmi důležité zvláště v tomto mrazivém období, kdy trus holubů je hned zmrzlý To je dobré protože dojde k zmrznutí větší části vývojových stádií červů přímo v trusu a také proto, že při jeho čistění nedochází k jeho rozetření a zanechání zbytků na pevném podkladu. Asi by byla vhodná i desinfekce. Určitě někdo bude také na toto téma reagovat a tak se snad také něco nového a osvědčeného dozvím.
p.š.
Tak já jsem po Lysé ukončil sezonu, nasadil Ronidazol podle návodu a přestal podávat bohatou stravu dávám jenom ječmen a ve větších mrazech trochu kukuřice. Teď odčervil přípravek se jmenuje Concurát (možná to píši dobře?) Co holubařim používám Helmigal a letos záměrně změna to samé dělám s tricho někdy Ronidazol někdy Entizol. Ale nikdy jsem v době klidu nepodával multivitamíny tak letos ano + rybí tuk
dobry vecer,nejsem zastance krmeni jen jecmenem.vim ze je dobry na zazivaci trakt holubu .no ja ted v tehle mrazech davam i proso,slunecnici,trochu lesknice.repku a kukurici jak rikam na teplo.samozrejme davam jecmen a trochu psenice.myslim si ze i dobre a kvalitne krmit je priprava na dalsi chovnou sezonu.
peparazak
napsal(a):
dobry vecer,nejsem zastance krmeni jen jecmenem.vim ze je dobry na zazivaci trakt holubu .no ja ted v tehle mrazech davam i proso,slunecnici,trochu lesknice.repku a kukurici jak rikam na teplo.samozrejme davam jecmen a trochu psenice.myslim si ze i dobre a kvalitne krmit je priprava na dalsi chovnou sezonu.
Já bych měl problém kdybych podával to co Vy že by se mi holubi i holubice jak je mám rozdělený pářili mezi sebou a to právě nehci proto krmim ječmen a to ještě málo aby měli opravdu co největší klid. Pak když koncem února nasadim police do budníků a druhý den misky tak hučí celou noc celá holubárna. Na to se těšim jak se začnou dvořit mnou nově vybraní partneři. To je snad po plných miskách holoubat nejhezčí moment na holubníku. Taky je dobrý když holubice nezatloustnou pak maj problém se snůškou
Dobry den,muzete mi napsat cim a na co prelecujete?dekuji.s tim stloustnutim holubic bych to nevidel tak tragicky,holuby toho hodne spotrebuji na vyrobu tepla.mam tri ruzna holubi plemena a nemam problemy s hnizdenim,u indianu spis naopak.letos jsem je nerozdeloval a i kdyz je po ranu v holubniku a volierach hukot,zadny pary mi nesedi.je pro mne hezky pohled kdyz holubum nasypu zrni a ty se na to vrhnou.samozrejme ze vyzobou nejdrive to co jim chutna,malou kulatinu a naposledy berou ten zdravej jecmen.krmim az kdyz maji prazdne krmitka.tak jednou za dva dny krmim.na ten jecmen je pozvolna pripravujete a nebo ho date ze dne na den?
Já dávám ječmen celoročně,né v takovém množtví.Pravidelně vystavuji a mam hrůzu když dají na výstavě do krmítek jen pšenku (raději jen ječmen).Na co očkuji?Do konce roku panacur na odčervení,Z kraje ledna metrozol na tricho,V půli ledna Colinak NH nebo pharmavac 2 na pseudo a herpes (to každý rok střídám).V únoru Salgen na salmonelu.Letos ani jeden výletek kaput.Dále se snažím dávat holoubkům 1 týdně česnekovou tabletku.Loni jsem očkoval na tricho těsně před párováním a první snůška u všech párů prázdná!Člověk se stále učí :-).Ahoj,chovatel Gigantů Holis
peparazak
napsal(a):
Dobry den,muzete mi napsat cim a na co prelecujete?dekuji.s tim stloustnutim holubic bych to nevidel tak tragicky,holuby toho hodne spotrebuji na vyrobu tepla.mam tri ruzna holubi plemena a nemam problemy s hnizdenim,u indianu spis naopak.letos jsem je nerozdeloval a i kdyz je po ranu v holubniku a volierach hukot,zadny pary mi nesedi.je pro mne hezky pohled kdyz holubum nasypu zrni a ty se na to vrhnou.samozrejme ze vyzobou nejdrive to co jim chutna,malou kulatinu a naposledy berou ten zdravej jecmen.krmim az kdyz maji prazdne krmitka.tak jednou za dva dny krmim.na ten jecmen je pozvolna pripravujete a nebo ho date ze dne na den?
Jak jsem psal začnu tricho pak odčervim. Necham být až do ledna. Pak dam nifuramicin a necham být do snůšky jak nasednou tak 5 dní před líhnutim přeléčim tricho a to je všechno celý rok nepodám nic až po výstavě tedy měsíc před výstavou očkuji pseudomor. Ječmen krmím celoročně z 80%. Až v době peření krmím bohatě pšenici moc nekrmím jenom před snůškou dokud mají v krmítkách nechaný ječmen tak nekrmim nic. Co ještě dělám že ze dne na den dám jednorázově oves celý ne nahý a chvíli koukaj pak ho vezmou a to byste koukal jak se svítí. Chovu zdar
Ahoj, mě taky žerou oves, když není nic jiného ovšem. Jestli se svítí to nevím, ale sytý jsou. Bohužel už i ten oves je dnes v ceně. Ale to jsem odbočil. Pač krmím v prvé řadě tím co je k mání.
Po ukončení chovné sezony v době, kdy začnou dospělí přepeřovat krmím ječmen + slunečnice (ev. řepkou) + něco málo hrachu kvůli stavebním bílkovinám. Holubi poznají díky změně krmné skladby, že je konec hnízdění. Po obrostení novým peřím udržuji holuby převážně samotným ječmenem a semtam na přilepšenou zvláště v mrazech kukuřici nebo pšenici či hrách. Ten dávám skutečně jen občas dle nálady. Ale ječmen je trvale založen v krmítku takže se mohou dosytit ječmenem. Minerálie a soli jsou stále k dispozici, grit jen občas, protože moji holubi létají volně. Někdy je dobré ten ječmen prosypat slanými minerálními prášky a ono se to zachytí do těch pluch a holubi ječmen raději žerou. Takto holubi jsou až do předjaří, kdy začnu přidávat kromě pšenice zase pestrou směs kulatiny a dalších zrnin. Trus je jako cukrkandle. Podáním preparátu proti tricho, tj metrozol, trinidazol, ronidazol apod. moje holuby nijak neomezuje v plodnosti, protože to občas dávám i v plné sezoně a holubi jedou furt. Proto se mi zdá divné, jak tady někdo psal, že po podání proti tricho první násada byla čistá. Spíš si myslím, že to bylo novým spárováním a příčinou všeobecného prvotního zmatku párů, kde mají sedět a tak.
U mě taky sezona začíná nejdříve v březnu a to ještě bývají tuhé mrazy a tak nemá smysl vysilovat holubice snáškou, když stejně vejce a zejména neopeřená holoubata zmrznou. I když už holubi nyní za těch slunečných dnů hučí a samci bagdet začínají předvádět svatební lety. Holuby rozděluji jen částečně, tj. rozdělím páry, které si přeju příští rok jinak. Problém však je, že do dubna května holubi sotva co odchovají, protože je to zřejmě taky zmatek než se usadí a zklidní ve svých budnících. A nebo si dávám za vinu dlouhé krmení jen ječmenem, tedy že bych měl začít krmit pestře už v únoru, aby byli nastartovaní dřív. Jinak moje páry "jedou" potom ke konci sezony nejvíc, to se nemohou zastavit kolikrát krky, hlavy holé.
Juraj Kafka
nimels
napsal(a):
K odčervení holubů se také používá HELMIGAL 10. V písemné informaci pro uživatele je uvedeno, že před aplikací Helmigal-u 10 tbl. je vhodné holuby zbavit trichomonózy.
Ví a vysvětí někdo, proč tricho.. " vadí " plnému účinku fenbendazolum-u ?
p.š.
Neumim to vysvětlit ale tricho se má tlumit i před přeléčenim salmonely. Většina problémů nemocí většinou rozpoutá netlumená tricho. Takle to mam zažitý já nikde sem to nezkoumal asi by se našli rady na stránkách pana Poláška.