Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.12.2012 20:39
liborpec

XXX.XXX.198.219

Vážení přátelé, chtěl bych se s Vámi podělit o docela nevšední zážitek s dobrým koncem. Chovám 10 párů
R.kotrláků sedlatých běžně na volno. Díky návštěvám krahujce v poslední době, byl jsem nucen je přes týden
zavřít a pouštím je jen pod dohledem o víkendu. Tak jsem udělal i dnes. Má to řadu nevýhod, ale jednu výhodu: mám docela přehled, jak se jednotlivým holubům daří válení. V letícím hejnu jsem si všiml červeného
holuba (2012), jak velmi pravidelně válí (kotrmelcuje) a poté dohání hejno. V jedné chvíli, kdy bylo hejno přímo nade mnou, tak tento holub začal válet z výšky cca 20m tak, že dělal kotrmelce a přitom padal k zemi. Odhaduji, že jich bylo minimálně 15x než sebou plácl o zem 5m přede mnou. Měl životní štěstí, že spadl do vrstvy načechraného sněhu, tak se jen otřepal a odlétl k holubníku. Prozatím jsem o něčem podobném pouze četl a bral jsem to spíše jako "holubářskou latinu". Pro uklidnění kolegů chovatelů RK -holuba do chovu
dávat nebudu. Má někdo podobný zážitek? LPec

16.12.2012 22:05
incas

XXX.XXX.176.150

liborpec napsal(a):
Vážení přátelé, chtěl bych se s Vámi podělit o docela nevšední zážitek s dobrým koncem. Chovám 10 párů
R.kotrláků sedlatých běžně na volno. Díky návštěvám krahujce v poslední době, byl jsem nucen je přes týden
zavřít a pouštím je jen pod dohledem o víkendu. Tak jsem udělal i dnes. Má to řadu nevýhod, ale jednu výhodu: mám docela přehled, jak se jednotlivým holubům daří válení. V letícím hejnu jsem si všiml červeného
holuba (2012), jak velmi pravidelně válí (kotrmelcuje) a poté dohání hejno. V jedné chvíli, kdy bylo hejno přímo nade mnou, tak tento holub začal válet z výšky cca 20m tak, že dělal kotrmelce a přitom padal k zemi. Odhaduji, že jich bylo minimálně 15x než sebou plácl o zem 5m přede mnou. Měl životní štěstí, že spadl do vrstvy načechraného sněhu, tak se jen otřepal a odlétl k holubníku. Prozatím jsem o něčem podobném pouze četl a bral jsem to spíše jako "holubářskou latinu". Pro uklidnění kolegů chovatelů RK -holuba do chovu
dávat nebudu. Má někdo podobný zážitek? LPec

Dobrý večer, já bych ho do chovu právě s radostí dal. Takových extrémních sebevrahů zase tolik není, a válení v mezích normy určitě geneticky ponese. i když by RK měl válet spíše horizontálně, v dnešní době voliérovaných chovů je jakékoliv válení velice cenné. J.S.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.12.2012 22:56
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj, pokud toho holuba jsi ochoten uvolnit, měl bych zájem. Je to pro kamaráda který RK chová pouze a jenom jako sportovní rejdiče.

Písni mi prosím na mail nemec.martin@email.cz

M.N.

18.12.2012 07:27
mirek78

XXX.XXX.107.2

Dobrý den,
já mám obdobné zkušenosti s rolováním na zem u birminghamských rolerů. Tam se tento problém vyskytuje poměrně čatěji než u kotrláků. V případě Birminghamských rolerů se tyto holubi nekompromisně vyřazují, jinak by se tato "letová deformace" dále geneticky upevňovala. Neplatí tady pravidlo, že pokud se dá takovýto holub na holubici, která roluje málo, bude odchov rolovat průměrně. Spíše odchov zdědí ty krajní polohy výkonu, tedy buď budou rolovat až na zem nebo málo. Samozřejmě může náhodně vypadnout i holub, který bude rolovat dobře, ale cílem šlechtění je získávat správně rolující holubi v co největším množství a nespoléhat se na náhodu (navíc tento holub bude opět geneticky nestabilní vzhledem k dalším odchovům).

Nicméně každé plemeno je jiné a chce to zkusit. Pokud tedy chcete tohoto holuba vyzkoušet do chovu (a stojí za to i po jiných stránkách) , tak bych ho já osobně doporučil spárovat s holubicí, která kotrmelcuje co nejblíže ideálu a uvidíte. Vzhledem k tomu, že kotrlák v současné době nepatří mezi ryze výkonná plemena, tak bych se úplně nebál, že tato vlastnost bude tak silně přenositelná na další generaci jako u Birminghamských rolerů. U odchovu už by se padání na zem nemělo trpět, aby se tato vlastnost dále nezačala geneticky upevňovat.

Pokud to vyzkoušíte budu se těšit příští rok na zprávu jak to dopadlo.

Mirek Lubas ml.

18.12.2012 14:18
1372006

XXX.XXX.229.162

Kotrmeliaky – kamikadze, to je zvláštna sorta holubov tzv. sebevrahov. Vyznačujú sa mimoriadnymi akrobatickými schopnosťami v šnúrovom rotovaní. Padajú z výšky ako kamene a pri tom robia 10 – 20 premetov. To je mimoriadna vlastnosť a skutočné vrcholné letové umenie. Majú ale niektoré smolu, ak to začnú robiť v príliš nízkej výške hrozí im pád na zem a katastrofické dôsledky. Takmer vždy sa dokaličia alebo zahynú.
Skúšal som rôzne metódy ako tomu zabrániť, ale ani jedna nie je zaručene úspešná. Z mladosti si však pamätám, že starí milovníci týchto holubov – kotrmeliakov, ich trénovali z vysokoletúnmi. Malo to svoju logiku, nakoľko sú letúny vo všeobecnosti kŕdľové holuby. Pokiaľ takáto skupina vystúpi do vyšších letových hladín je predpoklad, že aj rolujúce kotrmeliaky majú väčšiu predpoklad prežitia. To som si už dávno uvedomil, že pri takomto spôsobe chovu akrobatické holuby sa v prvom rade držia kŕdľa, sledujú jeho formáciu a len z času na čas rotujú. Dĺžka letu sa tiež predĺži na 1 – 2 hodiny. Na rozdiel od kotrmeliakov, ktoré lietajú samostatne, bez náležitej podpory. Tam ich letové umenie končí pri 15 – 20 minútach. Niekomu to stačí, niekomu nie. Mne sa však páči lietanie v kŕdli, vo výške a razantné dlhé šnúry, padajúce z neba. Len že takýchto holubov je veľmi málo a ak sú, neváhajte. Tak si ich ochraňujte ako veľkú vzácnosť.
Vychodoslovenské kotrmeliaky v terajšom prevedení sú len priemerné rólery, ktoré sme dakedy volali ako „ pörgövy“. To boli skutočný pernatí športovci. Držal ich v Bratislave profesor Feriánc a ten ich mal od chovateľa Halušku z Užgorodu. Nádherne lietali a sa predvádzali v dokonalých premetoch a akrobaciách. Niekoľko holubov som tejto krvnej línie mal vo vlastníctve. Boli to však študentské roky a holuby sa pominuli.
V súčasnosti ich lietanie nie je tak dokonalé. I keď sem tak sa nájdu výnimky. V tomto roku som tiež stratil dva kusy pádom na zem. Oba boli tohoročné mláďatá. Pri tom prvom som to od samého začiatku tušil. Veľmi skoro začal váľať a prakticky v dosť malých výškach. Nemal snahu sa zapojiť do kŕdľového lietania a tak aj skončil. Prvý krát narazil do jedle a tá mu zachránila život. V druhom prípade to jeho predvádzanie nasmeroval na rovnú zem a tak skončil jeho život.
Druhé mláďa bolo s tých neskorších, ale bolo nutné ho zalietať. Nie už však s vysokoletúnmi, ale len s kotrmeliakmi. To sa ale neskončilo dobre. Taktiež som prišiel o tohto perspektívneho holuba – kotrmeliaka.
Myslím si však, že každého dokonalého akrobata si treba ceniť ako vrcholového športovca. Zaradiť ho do chovu a skúšať a hľadať cestu ich vylepšovania. A nie z chovu vyraďovať. Veď je ich tak málo a ich chovateľov ešte menej... –pk-

18.12.2012 14:22
1372006

XXX.XXX.229.162

18.12.2012 14:28
1372006

XXX.XXX.229.162

Mláďa 2012 - tak toto malo tú smolu...

18.12.2012 14:30
1372006

XXX.XXX.229.162

Birminghamský červený - straka

18.12.2012 16:24
mirek78

XXX.XXX.31.24

Vážený příteli,
dovolil bych si k Vašemu příspěvku malinko oponovat. Souhlasím s první částí, že ideálně rolujících holubů je třeba si Vážit a snažit se jejich vlastnosti v chovu co nejvíce upevnit.

Věc o které diskutujeme jsou holubi, kteří nekontrolují svoji akrobacii a padají v dlouhých šňůrách bez přerušení na zem. Takový pro mě mají k ideálu daleko. Respektive rozhodně netoužím mít doma hejno rolerů, které bude po pěti minutách letu popadané po okolních zahradách a budou zmrzačení nebo zabití.

V některém z článků na internetu od amerických chovatelů birminghamů jsem četl, že limitní hranice u birminghamů se považuje okolo 40ft -45ft (to znamená cca 15m). Takže vámi uváděných 10-20m beru taktéž jako ideál pro východoslovenské rolery, který je pro holuby únosný. Souhlasím i s tím, že je potřeba, aby létali ve správné výšce a "nevymetali komíny". Ve velkých výškách si umím představit i delší šňůry, které jsou velmi efektivní. Ale pořád musí mít holub svoje rolování alespoň částečně pod kontrolou, respektive musí být schopen rozeznat, kdy si může co dovolit. To je trochu problém protože i dobrý roler se může zranit nebo zabýt a to během startu a zvláště nebezpečné pro rolery je přistání, kdy mají někteří holubi snahu ještě na poslední chvíli rolovat a pak to může skončit špatně (já mám naštěstí sedlovou střechu tak to mají tlumené). To ale spíše souvisí s jejich výkonností a formou a je to prostě smůla.

Můj závěr a osobní názor je - tak zvané "death rolery" nepoužívat dále do chovu, nebo s velkou rozvahou.
ML

18.12.2012 18:28
lupus4

XXX.XXX.12.137

Kotrmeliaky – kamikadze, to je zvláštna sorta holubov tzv. sebevrahov. Vyznačujú sa mimoriadnymi akrobatickými schopnosťami v šnúrovom rotovaní. Padajú z výšky ako kamene a pri tom robia 10 – 20 premetov. To je mimoriadna vlastnosť a skutočné vrcholné letové umenie.

Vážený pane, silně označená věta Vašeho příspěvku svědčí o tom, že si pletete pojmy s dojmy...
Pan Lubas Vám to tu naprosto věcně a logicky vysvětlil, ale asi marně.
Kotrmelcování je geneticky upevněná mozková disfunkce, která u těchto "kamikadze" je dovedena do nežádoucí krajnosti. Čili vydávat ji za " vrcholné letové umenie" je nepochopení celé problematiky...
Čili do chovu bych ho nechtěl ani náhodou...

19.12.2012 10:18
margetin

XXX.XXX.151.151

Zdravím, je obdivuhodné, že má chovateľ vo svojom chove RK s akrobaciou. RK je však jednoduchý kotrmeliak a na základe toho treba urobiť aj selekciu akrobacie. Bohužiaľ aj v EE vzorníku je uvedený ako roller, chybyčka neznalých spôsobuje u zahraničných chovateľov iba zmätok. Čo sa týka nekontrolovaného rolovania a extra dlhých šnúr, nemá zmysel takého holuby zaraďovať do chovu. Ubližuje to nielen holubom, ale znehodnocuje aj zážitok z pozorovania. Holub ktorý urobí šnúru dajme tomu 50m ju urobí párkrát a nakoniec sa aj tak zabije. Pochybujem, že cesta tréningu s vysokoletúnmi je schodná, Ak p. Krajčí píše o OR a VR, samé o sebe sú to plemená, ktoré ťažko zakŕdliť. V tomto prípade je rýchle tempo to, prečo holuby nekotrmelcujú už zo začiatku. Tempo letu akrobatov, ktorý majú rolovať býva pomalšie. Poznáme to napr, ak sú holuby nervózne s prítomnosti dravca, letia rýchlešie a rolujú zriedka.
V mojom chove platia iba dve výnimky, pri ktorých to tolerujem.
Prvou je obdobie preperovania, kedy holuby vzhľadom na nekompletné operenie, hlavne chvosta môžu padnúť na zem, po preperení bývajú zväčša plnohodnotnými rollermi.
Druhá výnimka je pri tréningu veľkého kŕdľa akrobatov, hlavne BR ktorý radi rolujú spoločne. Tu stačí jeden holub s vyššou frekvenciou akrobacie / zväčša rolluje iba pár otočiek, ale často /. Tento udáva "kedy" začnú rolovať aj ostané holuby, ak je to príliš často, holuby s dlhšou akrobaciou to jednoducho nezvládnu, rýchlejšie sa unavia a môžu padnúť na zem. V prípade tréningu veľkého kŕdľa býva zväčša nedostatočná aj letová výška.
Pred chovnou sezónou treba spomenúť aj zostavovanie párov. Párenie akrobatov nie je miešanie farieb ( čierna + biela = šedá ). Tým chcem povedať, že ak párite extrémne hlbokého rollera s kotrmeliakom, získae buď jedno, alebo druhé, s malou pravdepodobnosťou stred. Ak aj, môže sa to prejaviť na ďaľšej generácií.
Určite je úchvatné pozorovať holuba rolujúceho niekoľko desiatok metrov, ale pre mňa aj keby pri rolovaní robil holub stojky na letkách, nežiaduce. Príklad - takla. Ak budete mať holuba, ktorý robí vertikálny let desiatky metrov, tento predvedie, párkrát za let. Holub, ktorý zvládne pár metrov, predvedie stĺpy pri každom návrate nad holubníkom. Ďaľšia vec, Extrémne akrobaty, tým akou nezvládajú svoj psychycký stav bývajú problematické, často skončia na stromoch, strechách a sedia a sedia a učia aj iných.
Pozrite si na youtube - BG roller Pomorie, extrémne rollery, ich let končí po šnúre na zem a dosť. To je celá show. 1 šnúra. Vytvoriť líniu "death rollerov " je jednoduchšie ako líniu vyrovnanú letom a akrobaciou. Kunstflugtauben - doslovný preklad umenie letu holubov, nie je umením iba holubím, ale aj chovaťeľským.
S pozdravom, ten čo žije v holubníku. Andrejsmajlík

19.12.2012 12:39
mirek78

XXX.XXX.107.2

Ahoj Andreji,
díky za vyčerpávající doplnění. Plně s tebou souhlasím. Ještě bych doplnil, že i pravidla EFU, pod kterým létá KAH CS závody s akrobaty, má v sobě zakotveno naprosto správné pravidlo, že v případě výskytu akrobatických anomálií při letu závodního hejna, které mohou vést k zabití nebo sebepoškození holubů, je závodní hejno diskvalifikováno. Myslím, že obdobnou formulaci by měla obsahovat veškerá pravidla pro závody akrobatických holubů v jakém-koliv klubu.

Chováme zvířata s láskou a máme k nim vztah mnohdy obdobný " jako ke členům rodiny" a s tím je třeba při šlechtění akrobatického výkonu u našich miláčků uvažovat a nehnát ho do zničujícího extrému. To by nebyla dle mne dobrá propagace chovatelství.

PS:
Jen doufám Andreji, že ten dovětek " ten čo žije v holubníku" jsi nemyslel doslovně a vánoce strávíš u stromečku hezky v teple rodinného krbu smajlík>?

Letu zdar
Mirek Lubas ml.

22.12.2012 16:58
romika

XXX.XXX.116.252

Zdravím. Mám podobný problém s jednou holubicí u Takly. Není chopna normálního letu. Jakmile vzlétne v hejnu pěti holubů tak pořád jenom točí. Po krátkém vysílení sedne kamkoliv na střechu a není schopna se vráti sama zpět do holubníku. Sedí tam většinou do druhého dne než dostane hlad a nějak dolétne. Křídla má zkrvavené od toho neustálého tleskání a točení. Mám takového holuba vyřadit z chovu? Děkuji za odpověď.

22.12.2012 17:34
lupus4

XXX.XXX.12.137

Křídla má zkrvavené od toho neustálého tleskání a točení.

myslím, že MLml. Vám už dopředu odpověděl

v případě výskytu akrobatických anomálií při letu závodního hejna, které mohou vést k zabití nebo sebepoškození holubů, je závodní hejno diskvalifikováno.

nejde o diskvalifikaci, ale o poho v životě vaší holubičky a to tam jasně není
takže smajlík

22.12.2012 19:18
romika

XXX.XXX.116.252

lupus4 napsal(a):
Křídla má zkrvavené od toho neustálého tleskání a točení.

myslím, že MLml. Vám už dopředu odpověděl

v případě výskytu akrobatických anomálií při letu závodního hejna, které mohou vést k zabití nebo sebepoškození holubů, je závodní hejno diskvalifikováno.

nejde o diskvalifikaci, ale o poho v životě vaší holubičky a to tam jasně není
takže smajlík

Pane lupusi nebo jak se jmenujete nenalezl jsem nikde s kým tady vlastně diskutuji, otázka byla pro odbornika a ne pro toho kdo se plete do diskuzí o kterých nic neví. Nemusíte se vašemi odbornými příspevky zviditelňovat mi o vás víme.
Děkuji za pochopení.
S pozdravem Strouhal

22.12.2012 20:13
lupus4

XXX.XXX.12.137

Pane Strouhale, nevím co Vás na mém názoru "pobouřilo". Ptal jste se na veřejné diskuzi - tož jsem si dovolil vyjádřit svůj názor. Pokud Vám nevyhovuje - nikdo Vás nenutí se jím řídit a brát na něj zřetel.
Jestliže se cítíte být tak specializován a nechtěl znát názory laiků, tož jste se mohl zeptat
např. na specializovaných stránkách holubích akrobatů.
huesky den VN (lupus)

22.12.2012 21:51
margetin

XXX.XXX.105.208

Zdravím páni. Hádam sa nik pred sviatkami hádať nebudesmajlík.
Takly sú kapitolou samou o sebe, pri ktorých neplatí asi ani jedno z vyššie opísaných pravidiel. K otázke. Podľa môjho názoru je zárukou úspechu "chovatelský cit", možno ochota pohrať sa s takýmto jednotlivcom. V prípade, že takly začínajú tzv. padať - nestíhajú lietať a vplyvom kotrmelcovania strácajú na výške, siaham po prvom grífe. Vytrhať stred chvosta na dieru, tak aby ostali 3 a 3 krajné chovstové perá. Ak nepomáha a holub lieta stále rovnako dať pauzu cca 3 týždne bez letu a vyskúšať. Ak by som bol na Vašom mieste, hneď by som nad holubom nelámal palicu. Pokiaľ sa jedná o krvavé letky, pozrite sa na okraje koncových letiek, ak sú rozstrapkané do páru s daným jedincom by som volil holuba, ktorého tlieskanie nie je takmer počuť, resp. netlieska, tzv. s mäkkým operením. Extrémne kotrmelcovanie môže časom ustať, to by som riešil párením s holubom, ktorý lieta hlavne vertikálne a nerobí často jednotlivé kotrmelce.
Turecké tlieskače sú veľmi obsiahlou kapitolou. V naších končinách je takmer nemožné nájsť čistú líniu a ak sa k tomu pripočíta to, že po trhoch a inzerátoch sa kupujú holuby, ktoré možno neboli ani letovo preverené, výsledkom môže byť nevypočitateľnosť a veľa nezodpovedaných otázok k tomuto plemenu. Pre mňa jedinou cestou je vytvorenie vlastnej línie.
To čo som písal o kotrmeliakoch za tým si stojím, ale o taklách by sa dali viesť veľmi obšírne nočné diskusie.
Pekné sviatky želá Andrejsmajlík

23.12.2012 20:14
liborpec

XXX.XXX.198.219

Zdravím přátelé, chtěl bych ještě doplnit pár informací k mému úvodnímu příspěvku o RK. Popisovaný holub je z mého chovu kde otec válí málo a spíše se staví "na ocas" a naopak matka válí bezvadně. Mám u sebe také jeho sestru, která taktéž válí bezvadně. Včera i dnes jsem měl holuby puštěné a válení celého hejna, včetně "kamikadze", proběhlo v mezích normálu.Zvažuji, že "kamikadzeho", pokud se dožije jara, zařadím do chovu. Holubů nemám tak velké množství abych si nepohlídal konkretní holoubata a uvidím po chovatelské sezóně co z toho vzejde. Na vyřazení je přece jen čas. Z mého hejna sedlatých RK válí cca 70%, nejlépe jsou na tom černí (původ př.Jadrníček), kteří běžně provádí 2 kotrmelce po sobě.Nepsaným pravidlem, dle mojich zkušeností je, že čím "výstavnější" holub, tím horší letec.
Přeji kolegům krásné vánoce

24.12.2012 11:32
1372006

XXX.XXX.229.162

Klub chovateľov východoslovenských kotrmeliakov zase zanovito mlčí! A práve tu má možnosť sa tiež vyjadriť k danej problematike akrobatických holubov. Taktiež ich spropagovať a zviditelniť. Veď tento šport má tak veľkú tradíciu... len že počas 20. storočia takmer zanikol. Ta vážení schopte sa...

24.12.2012 12:07
margetin

XXX.XXX.6.157

Takže využívam príležitosť.
Klub akrobatických holubov Česko-Slovensko
www.kahcs.webnode.sk
Vítaní všetci nadšednci letového športu.
Zároveň pozývam v mene klubu na 2.Medzinárodný pretek akrobatických holubov - Švihov ( Česká republika ) 30.8.- 1.9.2013
Andrej

24.12.2012 15:16
peterch

XXX.XXX.232.214

liborpec napsal(a):
Zdravím přátelé, chtěl bych ještě doplnit pár informací k mému úvodnímu příspěvku o RK. Popisovaný holub je z mého chovu kde otec válí málo a spíše se staví "na ocas" a naopak matka válí bezvadně. Mám u sebe také jeho sestru, která taktéž válí bezvadně. Včera i dnes jsem měl holuby puštěné a válení celého hejna, včetně "kamikadze", proběhlo v mezích normálu.Zvažuji, že "kamikadzeho", pokud se dožije jara, zařadím do chovu. Holubů nemám tak velké množství abych si nepohlídal konkretní holoubata a uvidím po chovatelské sezóně co z toho vzejde. Na vyřazení je přece jen čas. Z mého hejna sedlatých RK válí cca 70%, nejlépe jsou na tom černí (původ př.Jadrníček), kteří běžně provádí 2 kotrmelce po sobě.Nepsaným pravidlem, dle mojich zkušeností je, že čím "výstavnější" holub, tím horší letec.
Přeji kolegům krásné vánoce

Ja som mal asi výnimku čo potvrdzuje pravidlo , cez leto som si doniesol východoslovenské kotrmeliaky zo špeciálky v Lehniciach. Po asi dvoch týždňoch začali kotrmelcovať (boli netrénované z voliérového chovu) a najlepšie 95 b čierna fŕkaná holubica

11.1.2013 10:00
nimels

XXX.XXX.200.29

Věc o které diskutujeme jsou holubi, kteří nekontrolují svoji akrobacii a padají v dlouhých šňůrách bez přerušení na zem. Respektive rozhodně netoužím mít doma hejno rolerů, které bude po pěti minutách letu popadané po okolních zahradách a budou zmrzačení nebo zabití. Takový pro mě mají k ideálu daleko.

Můj závěr a osobní názor je - tak zvané "death rolery" nepoužívat dále do chovu.

11.1.2013 20:07
liborpec

XXX.XXX.198.219

K předchozími příspěvku. Příteli musím Vám trochu oponovat, protože ten první příspěvek
byl ode mne. Rozhodně nechovám hejno rakovnických "death rolerů", kteří běžně válí až na
zem. Jednalo se pouze o jedinný případ 6 měsíčního holouběte, od té doby jej skoro denně
pozoruji a už se to neopakovalo. I tak válí nadprůměrně často 1-2 kotrmelce za sebou. Myslím,
že by bylo v této fázi na škodu jej vyřadit z chovu, volně létavých a válivých kotrláků zas není
tolik. Uvidím během letošního chovného roku, co udělají jeho holoubata, na vyřazení je čas.
Toliko můj názor.

11.1.2013 21:33
nimels

XXX.XXX.200.29

Vám se příteli omlouvám, byl to jen nezdařený vtip.

11.1.2013 21:58
nimels

XXX.XXX.200.29

Pokud bych Vám měl vyjádřit svůj opravdový názor na tuto problematiku, i ze své zkušenosti s chovem akrobatických holubů, tak bych jen opisoval velice kvalitní příspěvky př. Ing. Lubase a př.Margetina. Tam byla obsažena ve stručnosti podstata celé problematiky, kterou jste na tomto vlákně uvedl.
S pozdravemsmajlík
.

Přidejte reakci

Přidat smajlík