Začíná nová sezona a tak mě napadlo,že by zde každý holubář mohl uvést nějaké pravdy z praxe,což by byl přínos
pro ostatní.Tak já tedy začnu:
1./ Pár holubů,který odchovává špatně,tak jeho potomci v průběhu generací budou horší.
2./Odolnost proti nemocem se dědí.
3./Dávat přednost párům,kteří nemají v odchovu podzimní přestávky.
4./Hodnotit klidné chování párů.
5./Do chovu vybírat holoubata,která mají ranou pohlavní dospělost.
6./Holubice samčího vzhledu špatně odchovává holoubata.
7./V 8 týdnu jsou holoubata nejnáchylnější k nemocem.
8./Neměnit v průběhu roku skladbu zrnin a dávat si pozor na přesušený hrách a pšenici.
9./Holubi potřebují pro život velké množství vzduchu a nemohou žít v uzavřeném holubníku.
10./V době odchovu a hlavního pelichání potřebují hodně živočišných bílkovin.
Pro začátek deset stačí,pokud se to ujme,tak budu pokračovat.Zdraví všechny Kouťák
Zdravím. No co k tomu dodat, vždyť si řekl všechno. Snad jen
- každý den čistá voda a nejlépe dvakrát za den
- pokud to jde, volný chov
- pokud to není nutné, zbytečně nepřidávat během chovné sezony do hejna cizího jedince
Zatím mi nic jinýho nenapadá. Kdo mě zná, tak ví, že jsem zastáncem volného chovu na selským dvoře, moc nevystavuju, protože mě stačí vidět volně létat hejno na dvoře a to je pro mě víc, než nějakej pohár z výstavy.Ještě k té čisté vodě. Letos jsem měl více času během roku a tak jsem se dostával vícekráte domů a vždy jsem vyměnil vodu. Za celý rok jsem nedal ani jednou metrozol, či jiný přípravek na trichomoniázu. Čistá voda to je lékárna ! Zdraví St. Toman
petr007
napsal(a):
St. Toman:- pokud to není nutné, zbytečně nepřidávat během chovné sezony do hejna cizího jedince.
To znamená, dokupovat holubi pouze v zimě. Předpokládám, že je to z toho důvodu, aby nový holub nepřenesl případnou chorobu na holoubata, která jsou citlivější?
Zdravím. No to také, ale každé ptačí společenství si vytvoří takovou svoji " společnou nákazovou situaci ", proti které se to hejno postupně stává imunní. Když se přidá do hejna třeba ve voliéře cizí jedinec, tak začne hejno kadit do vody, aby právě se ta nákaza, proti které je imunní rozšířila i na toho nového jedince. Prostě aby byla imunita v celém hejně. To není ze mě, to jsem někde vyčetl a začal pozorovat ptáky ve voliéře. Vodu nedávám samozřejmě pod bidla, ale každý den tam bylo ve vodě naděláno. Každý jedinec z hejna má v sobě nějakou nemoc, která mu nevadí. Když ale přijde do jiného prostředí, tak se ty nemoci musí navzájem vypořádat. Když se nevypořádají, tak musí nastoupit chemie. No a každá chemie je negativní zásah do organismu a ty negativní věci nepotřebujeme dělat v chovné sezoně. Nevím zda jsem to dostatečně vysvětlil, aby to bylo k pochopení. Ňák jsem se do toho asi zamotal. Zdraví St. Toman
představa, jak si holub říká," je - hele je tu novej...musím jít honem nas.at do vody..."
je více než úsměvná
jinak ve "srovnání" střevní mikroflóry + ostatatních "breberek" s hejnem má p.T. pravdu ...ovšem někdy to nevyjde...a průser je na světě
Proto je nutné u nových kusů dodržení řádné karantény !
lupus4
napsal(a):
představa, jak si holub říká," je - hele je tu novej...musím jít honem nas.at do vody..."
je více než úsměvná
jinak ve "srovnání" střevní mikroflóry + ostatatních "breberek" s hejnem má p.T. pravdu ...ovšem někdy to nevyjde...a průser je na světě
Proto je nutné u nových kusů dodržení řádné karantény !
Zdravím Lupusi.St.Toman uvedl velkou pravdu.Nedávno jsem se na toto téma bavil s jedním MVDr.On uvedl,že v současné době je většina nemocí zmutovaných a v případě,že dáš do svého chovu cizího holuba a tvoji holubi mají všichni např.Trichomonioázu /což mají stále/,tak nový holub přinese svou a vše zmutuje dohromady a dojde k silnému pomnožení.Je to něco jako osvěžení krve.Nedovedu to tak vysvětlit,jako on,ale když už jsem u toho,tak uvedu jednu zajímavost o které mluvil.Na téma Adenoviroza,říkal,že zatím neví,ale má silné podezření,že v chovech Adenoviroza není,ale je to zmutovaný pseudomor.Zajímavé a už se na tom pracuje.Zdraví Kouťák
Divím se ,že lupus, takový rustikální chovatel tuto přirozenou ,přírodní obranu nezná. St.Toman
To si vážně p. Toman myslíte, že holubi, když uvidí novej kus , tak VĚDOMĚ utíkají
kálet do vody, aby si promíchali "nákazy" ?
Na to jim stačí pití z jedné nádoby a opravdu do ní nemusejí kálet.
Umístění napaječky tak, aby do ní nemohli kálet a ANI VSTUPOVAT nohama je normální (nebo by měla být) vychytávka každého holubáře. Přesto nikdy nevyloučíte, že se tam kousek trusu
(hlavně z nohou)nikdy nedostane. Což samozřejmě stejně "promořenému" hejnu nevadí. Prostě, že VĚDOMĚ tam ukládají trus, aby atd. atd. je
pohádka
Zdravím. Asi jsem to blbě napsal. Jasně, že holuby hned neběží kálet do vody, jak uvidí na dvoře jinýho holuba, ale u Vás se ještě nikdy nestalo, že bylo v krytý napáječce nakaděno? Buhužel u holubů jsem to nikdy na vlastní oči neviděl, ale u ptáků ve voliéře a nebo u brabčáků na louži ano. Zdraví St. Toman
Když se přidá do hejna třeba ve voliéře cizí jedinec, tak začne hejno kadit do vody, aby právě se ta nákaza, proti které je imunní rozšířila i na toho nového jedince.
na tohle byla má první reakce
ale u ptáků ve voliéře a nebo u brabčáků na louži ano.
Pane Toman, je vidět, že jste i myslivec. Protože, jestli poznáte v hejnu vrabčáků na dvoře
cizí "kus" - tak to považuju za součást myslivecké "latiny".(Pokud teda nepřiletí modrej )
Jinak ,že při koupání holubi, vrabci či jiní ptáci kálí do vody je normální, protože při koupeli dochází k uvolnění veškerého svalstva, tudíž i svěračů .
Rozhodně to nedělaj proto, aby imunizovali nového jedince, jak jsem z vašeho příspěvku
asi špatně pochopil.
huesky večer
lupus4
napsal(a):
Když se přidá do hejna třeba ve voliéře cizí jedinec, tak začne hejno kadit do vody, aby právě se ta nákaza, proti které je imunní rozšířila i na toho nového jedince.
na tohle byla má první reakce
ale u ptáků ve voliéře a nebo u brabčáků na louži ano.
Pane Toman, je vidět, že jste i myslivec. Protože, jestli poznáte v hejnu vrabčáků na dvoře
cizí "kus" - tak to považuju za součást myslivecké "latiny".(Pokud teda nepřiletí modrej )
Jinak ,že při koupání holubi, vrabci či jiní ptáci kálí do vody je normální, protože při koupeli dochází k uvolnění veškerého svalstva, tudíž i svěračů .
Rozhodně to nedělaj proto, aby imunizovali nového jedince, jak jsem z vašeho příspěvku
asi špatně pochopil.
huesky večer
Ahoj.
No nevím jestli se Lupusi uvolňují při koupání svěrače i tobě , ale jinak co mám za roky vypozorované, tak někteří holubi nakálí do koupačky před tím než do té vody vlezou a někteří zase až když z té vody vylezou a přijde mi to, že to dělají zcela záměrně, jelikož se tou řití otočí vždy a neomylně právě k té koupací vodě i přesto, že těch možností to vypustit zcela někam jinam mají podstatně více.
Míla Tlučhoř.
Holubi jsou hrozný dobytek, na kálení do napáječky a krmítka si dávají velmi záležet. Toto se stupňuje při jakémkoliv stresu, změně, což potvrzuje názor př. Tomana. V.K.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahoj, také se tedy přidám:
1.krmení - umění
2. lépe je mít málo, ale dobrých holubů, než mnoho bezcenného braku
3. méně léčiv je mnohdy více
4. cestou kupředu není navýšení stavu, ale lepší selekce a zlepšení péče o současný stav holubů na holubníku
Martin
Další pravda : Rozbor volat polařících holubů:Někde jsem to četl a zapsal do mé chovné knihy.Velice se hodí pro volierové chovy.
Druh zrnin: Počet semen: Počet holubů:
Semena plevelů 15dr. 22927 127
Žito 8095 35
Pšenice 6506 55
Ječmen 6524 57
Oves 3162 49
Luštěniny 1685 57
Řepka 4934 6
Další obsah volat tvoří malí šneci a brouci.
Nevím odkud jsem to opsal,ale snad se na mě autor nebude zlobit.Zdraví Kouťák
Jedna pravda pro volně vedené chovy, které jsem si všiml:
Nově usazovaný jedinec či jedinci jsou vždy po prvním vypuštění z holubníku ponecháni domácím hejnem osamotě. Domácí holubi, jindy aktivní venku po celý den, při vypuštení nováčků zajedou do holubníku a více se neukáží. Jako naschvál a noví holubi neví kudy kam a často jde-li o létavější plemeno, tito holubi podnikají (často až do tmy) zmatené okružní lety po okolí a jsou tak snadnou kořistí dravců. Pak nezbývá neustále domácí holuby vyhánět z holubníku ven, aby opětovným náletáváním do něj nováčkům ukázali cestu domů. Nebo vždy nějakého holuba nejlépe stejné barvy jako je nový jedinec vzít a vypustit ho šikovně z ruky někde, aby vždy musel letět okolo sedícího novátora a ten si jej všiml. To je taky asi jedna z věcí kromě možného kálení do vody. Toho jsem si zase nevšiml já.
Samozřejmě pravda druhá - existují pravidla usazování nových holubů. No, není mnohdy čas všechno z toho splnit. Nejednou mi nový holub přespal první noc na střeše - v tom lepším případě, když se neztratil rovnou.
Tyto pravdy už neplatí u volierových chovů.
Pravda další: krahulík - samička je potvora šikovná, která si dává záležet zejména na výběru šampionů, ovšem není-li, pro vrabce a jejich exkrementy není zase kam plivnout.
peparazak
napsal(a):
holuby jako karier atd. by nemeli mit krmitka na zemi ale vyvysene.aby se natahovali a nemeli poklesle nohy.
...má to i mnohem podstatnější důvod - obzvláště vyvinutí jedinci na zemi prostě zrno netrefí. Páč přes ozobí nevidí před sebe. V žlábkovém krmítku přeci jen něco uchytí do zobáku. Vlastní pozorování.
JK