Přemyšlej trochu a sedni na kolo v Hněvotině jsi co by dup. Tam dohodíš i kamenem. Telefon má pan Dorazil 585944157.Jinak už nevím jak bych Ti poradil. Od nás je k tobě 35 km tak ja tam pojedu a zavezu Tě ty 4 km k tomu chovateli ty si nic nevybereš a já pojedu zase 35 km zpátky co tomu říkaš, šlo by to.Jinak pokud chceš mám na prodej holubi King tak si přijeď ovšem počitej s tím,že zaplatíš za holuba 500 až 1000 kč.Tak maš-li zájem tak se ozvi.
Zdravím. Přátelé předesílám, že toho mladého kluka, co chce začít holubařit neznám a neznám ani toho, co mu odepisuje. Chci napsat pouze takové malé zamyšlení, které mi napadlo, když čtu tuto diskuzi. Vím, že je to těžké někomu radit teorii, když to člověk nemůže udělat sám v praxi. Vím, že ten kluk to má o mnoho složitější, než jsme to měli my, když nám bylo těch 10-12 let. U nás na vsi a myslím, že nejenom u nás na vsi byli holubi téměř v každém stavení. Tito holubi byli odkázáni většinou, co si nahledali na polích po dvoře, či v maštali, když se nosilo dobytku krmivo. Proto jsme jako kluci měli k holubům blízko a tak bylo normální, že jsme se před sebou předváděli, kdo má hezčího holuba. Samozřejmě, že to byli obyčejní pláňci, jak jsme jim u nás obecně říkali. Když se ale objevil třeba nějaký se zvláštní barvou, tak hned byl o něj zájem a často býval předmětem handlu. Bylo nás ve vsi, kde je asi 80 čísel, dest kluků, co jsme takto "holubařili". Vím, že to může být někomu pro smích, ale to byla přátelé ta nejlepší škola holubářství. Tam jsme si ošahali všechny problémy a zákonitosti chovatelství. Holuby jsme nosívali i v taškách do školy a tam je o přestávkách handlovali s holuby, co přinesli kluci z jiné vesnice. Bohužel, dneska je jiná doba. Holubi zmizeli ze dvorů. protože ničí životní prostředí, které si vybudovali sousedé. Sice umělé životní prostředí, ale je to soused ze všemi pravomocemi, jak takového nepřizpůsobivého chovatele potrestat. Nést holuba v krabici do školy, tak to by se mohlo posuzovat jako týtání zvířat se sazbou tak asi 2 roky na tvrdo a dále by ten holub mohl nakazit spolužáky, protože roznáší roztoče a salmonelu . Kromě toho by asi devadesátidevíti procentům spolužáků otekly oči a dostali by alergickou rýmu. Je jiná doba a co s tím? Přátelé, já si myslím, že ta doba je stejná,pouze my si myslíme že je jiná a děláme vše pro to aby byla. Zpátky k tomu klukovi. Myslím si, že on nepotřebuje žádného špičkového holuba za takový peníz, který vlastně ani nemá a nebo nedostane od rodičů, protože třeba nemají pro ten chov pochopení. Třeba. On potřebuje normálně si s ním sednout, popovídat a dát mu několik obyčejných holoubat, které se vyskytují v každém, i v tom nejšpičkovějším chovu. Ty holoubata mu dát tak jako jsme i my tyto holoubata dostávali od našich holubářských učitelů. Trochu na to dohlídnout, poradit a nechat být. Jsou dvě možnosti. Buď se chytne a nebo né. Pro nás starší, by bylo dobře aby se chytnul a je jenom na nás, jak se k tomu postavíme. Mluvím obecně, o všech chovatelských začátcích. Když ale budeme jenom na všech chovatelských setkáních fňukat, jaká je dnešní mládež špatná, že chovatelství jde do kytek a že nejsou mladí, tak bychom se měli zamyslet sami nad sebou a říci si " Udělal jsem já sám maximum toho, co jsem mohl, abych někoho k chovatelství přivedl? " Je toho mnoho, co bych chtěl říci k začátku chovatelství, je mnoho přenádherných vzpomínek na začátky holubaření v Mladějovicích. Jsou to ale ty vzpomínky nejkrásnější, protože jsme to všechno dělali s láskou, elánem a nadšením a hlavně. Nepotřebovali jsme k tomu peníze, které jsme samozřejmě neměli a tak naším platidlem byl holub, andulka,hrdlička a nebo i prak či pěkná skleněná kulička. Zdraví St. Toman
lukacko
napsal(a):
Víš vůbec co chceš.Poradil jsem Ti špičkového chovatele s mezinárodními skušenostmi a ty stále shaníš další chovatele.Víš vůbec co chceš,nebo to jenom na nás skoušíš.Toť vše.
Plně s vámi souhlasím, podle mapy , hledat někoho blíž, snad už ani nejde. Příspěvky Michaela mi nepřipadají, že je píše dvanáctiletý kluk ( možná mamka ). Takže k dotyčnému se dopravit s její pomocí asi není problém a je to na doporučení ! Já osobně bych pro začátek doporučil např. ty pošťáky a nějaký by teď na jaře určitě od holubářů dostal i zadarmo a mohl se na nich začít učit. A jestli skutečně chce ty staváky, tak 4 km bych ušel i pěšky, Takže Michaela nechápu také, Joska.
Za 1. bych chtěl poděkovat panu st.tomanovi, že napsal tak dlouhý a krásný koment. A za 2. ty komenty píšu JÁ a né mamka. Za 3. do Hněvotína jezdím každým týden min 2x, ale nevěděl jsem kde bydlí a jak to zjistit. A naposledy za 5. ty holuby NECHCI stačí mi stávák nebo pošťák. Toť vše