Dobrý den,
bydlíme třetím rokem na vesnici a už jsme zkusili chovat ledacos.. slepice, kačeny, králíky, krůty, vjetnamské prase... u něčeho jsme zůstali, něco byla jen zkušenost. Uvažujeme o chovu brojlerových holubů z této stránky:
http://farmaklokoci.cz/CHOV-HOLUBU.html
Prosím o radu, zda jsou to jen vzdušné zámky nebo je to opravdu tak jednoduché?
Jak velkou voliéru bychom potřebovali pro 2 páry? Tito holubi se vůbec nepouští a jsou ve voliéře pořád?
Máte s těmito holubi někdo zkušenost?
Děkuji moc
Pokud budete chovat páry samostatně, tak klidně 2. Pokud dohromady tak min. 3 -4 .(voliera alespoň cca 2 x 2 x 2 - i "brojlerům" pohyb jen prospěje)
Jako propagační materiál je to dle mého názoru silně "zidealizováno a zjednodušeno".
Pokud někdo uvěří, že pár bude 6 let prosperovat v kotci v králíkárně, tak je naivní blázen.
lupus
tomík1313
napsal(a):
Podle mého názoru jsou i větší a hezčí holubi kteří snáší a vyvádějí holoubata velmi dobře.A nemusí mít žádné voliéry a stačí jim pouze holubník.
No víte, já jsem děvče z města, tak mám k poletujícím holubům trošku odpor, ale soused od naproti je má a krom jeho střechy jsem je nikde neviděla, takže se asi hodně drží doma. A poradil byste nějaké to plemeno?
dobry vecer, este by som doplnil k hore uvedenym plemenam aj benesovske a holuby Košoa. Košoa su krasne sfarbene a su ako tovaren na mlade,to mozem potvrdit z vlastnej skusenosti a velkostne patria k vacsim plemenam. Su vybornymi rodicmi a vzorne sa staraju o potomstvo.A navyse ich chovam aj s ovela mensimi plemenami a hrdlickami a znamky agresivity som si u nich nevsimol. Ak by vam neprekazalo mat krizence tak dobru zmasilost maju prave tieto plemena vzajomne pokrizene. Napriklad samica kalifornsky x samec kosoa. Rychlo rastu su dobre osvalene. Idealne by bolo stvorplemenne krizenie. zaklad je kupit si chovny material priamo od chovatela z holubnika,kde sami uvidite ci ma hniezda plne mladat alebo len vystavne jedince od ktorych ten odchov nieje az tak pocetny.
rudla
napsal(a):
Pre porovnanie veľkosti ...
Teda tak to jsou macci omlouvám se, že na to nahlížím z toho užitkového hlediska... kresbou jsou teda uplně úžasní
Musím si o nich něco nastudovat. Jen jeden dotaz, tohle jsou přepokládám "masní" holubi, v jakém věku jsou na porážku (ale asi by mi jich bylo líto, jsou fakt krásní )
Je to plemeno pochádzajúce z francúzska. Pre ich výborne rodičovské vlastnosti ich využívajú ako náhradných rodičov pre iné náročnejšie plemená , ktoré sa horšie rozmnožujú . Na porážku sa dávajú mláďatá tesne pred opustenim hniezda asi tak v 4-5 týždňoch. Su vo viacerých farebných varietach skúste pohľadať aj tu na ifaune na moderke .
lupus4
napsal(a):
Pokud budete chovat páry samostatně, tak klidně 2. Pokud dohromady tak min. 3 -4 .(voliera alespoň cca 2 x 2 x 2 - i "brojlerům" pohyb jen prospěje)
Jako propagační materiál je to dle mého názoru silně "zidealizováno a zjednodušeno".
Pokud někdo uvěří, že pár bude 6 let prosperovat v kotci v králíkárně, tak je naivní blázen.
lupus
Dobrý den,
já jsem asi natvrdlá, ale nejsem si jistá že vás chápu dají se chovat 2 páry splečně? Pokud ano, tak jim stačí právě ta voliéra 2x2x2 nebo je to myšleno pro jeden pár? Děkuji
lupus4
napsal(a):
lupus
Dobrý den,
já jsem asi natvrdlá, ale nejsem si jistá že vás chápu dají se chovat 2 páry splečně? Pokud ano, tak jim stačí právě ta voliéra 2x2x2 nebo je to myšleno pro jeden pár? Děkuji
mesič
napsal(a):
Dobrý den,
Když budete chovat 2 páry v uzavřeném prostoru společně, bude silnější samec šikanovat slabší pár a neodchováte nic(nemá tam prostě jinou "zábavu") . Budete-li mít pro každý (samostatný) pár volierku cca 1 X 1 X 1 m a budete je pouštět na střídačku (či i společně za vaší přítomnosti) může to fungovat.
Chcete-li ale je chovat všechny ve společné voliéře, pak je minimum 3 páry, lépe 4, aby se agresivita nejsilnějšího samce patřičně "roztříštila" . Pro ty 4 páry by mohla stačit ta voliérka 2 x 2 x 2.(a občasné pouštění) .Metrové budníky (1š x 0,5h x 0,5v ), rozdělené na půl - pro jeden pár, dva v "řadě" a dva pod nimi. Ta 1 m mezera pod nimi je dobrá na to, aby holubi z dolního "fochu" nebrali prostor za svůj a tím nedocházelo k napadání a zranění či zabití předčasně vypadlých, či vyskočivších holoubat jiných párů.
Capišto?
Já osobně než do "brojlerů" bych šel do kaliforňáků bo nádhernejch košoa.
lupus
Ku Košoa by som sa tiež priklonil. Toto plemeno bežne urobí hniezdo aj na poodlahe v holubníka , či voliere pritom medzi hniezdami je priestor 30 cm a nie je problém so spolužitím. Je pravdou, že mám v jednom spoločnom priestore viac ako 15 párov. Obdeň ich púšťam von, len popoludní, aby nemali čas špekulovať. Inak obsadia celú našu uličku vrátene dvorov. Stále niečo hľadajú. peter
Ešte, úspešne sa dajú chovať holuby aj v opustených králikárňach. Jeden môj priateľ okrem klasických holubníkov ich využíva a veľmi úspešne. Predtým tam mal obrovité králiky.
lupus4
napsal(a):
Když budete chovat 2 páry v uzavřeném prostoru společně, bude silnější samec šikanovat slabší pár a neodchováte nic(nemá tam prostě jinou "zábavu") . Budete-li mít pro každý (samostatný) pár volierku cca 1 X 1 X 1 m a budete je pouštět na střídačku (či i společně za vaší přítomnosti) může to fungovat.
Chcete-li ale je chovat všechny ve společné voliéře, pak je minimum 3 páry, lépe 4, aby se agresivita nejsilnějšího samce patřičně "roztříštila" . Pro ty 4 páry by mohla stačit ta voliérka 2 x 2 x 2.(a občasné pouštění) .Metrové budníky (1š x 0,5h x 0,5v ), rozdělené na půl - pro jeden pár, dva v "řadě" a dva pod nimi. Ta 1 m mezera pod nimi je dobrá na to, aby holubi z dolního "fochu" nebrali prostor za svůj a tím nedocházelo k napadání a zranění či zabití předčasně vypadlých, či vyskočivších holoubat jiných párů.
Capišto?
Já osobně než do "brojlerů" bych šel do kaliforňáků bo nádhernejch košoa.
lupus
děkuji moc, teď je mi to už jasný letos asi zkusíme přehradit výběh co máme u slepic a udělat tam jednomu páru "voliéru" 2x3x2 m a uvidíme, jak nás to chytne, pokud jo, tak bychom udělali pořádnou voliéru pro ty 4 páry. Chystáme se na výstavu, tak si tam můžeme nějaký občíhnout. Ty košoa jsou fakt krásný, tak uvidím, co se bude dát sehnat.
Ještě jednou díky!
mesič
napsal(a):
děkuji moc, teď je mi to už jasný letos asi zkusíme přehradit výběh co máme u slepic a udělat tam jednomu páru "voliéru" 2x3x2 m a uvidíme, jak nás to chytne, pokud jo, tak bychom udělali pořádnou voliéru pro ty 4 páry. Chystáme se na výstavu, tak si tam můžeme nějaký občíhnout. Ty košoa jsou fakt krásný, tak uvidím, co se bude dát sehnat.
Ještě jednou díky!
Přece jenom budu mít ještě dotaz pokud budeme mít zatím jen ten jeden pár, tak asi není potřeba je na nějaký čas zavírat do budníku nebo ano? Četla jsem, že by měli být ze začátku oddělení a vidět na sebe, jinak by samec samičku kloval. Nebo je můžu ve voliéře nechat rovnou navolno?
Včera jsem se snažila najít nějaké info na internetu o košoa a moc se mi nedařilo Kolik cca vysedí za sezónu mladých?
Děkuji
Košoa je skutočne plodný, starostlivý rodič, dostatočne veľký, farebne zaujímavý, dokonca aj dosť lietavý, neagresívny, jednoducho gazdovský holub na dvor aj strechu. Peter
viac snímiek môžte nájť aj na http://www.pekolpouter.estranky.sk/
fotené dnes - v pozadí obroský orech
Ještě Vás požádám o radu, s těmi košoa ještě chvilku počkáme, na zkoušku bychom vzali pár nějakých běžnějších.
Jako favorit je Gigant, kalifornský a v záloze je king. Prosím o radu jak jsou na tom s počty mladých za rok a váhou holoubat? Rozvažujeme zda pořídit na zkoušku 1 pár nebo rovnou 3... Ale abychom zas těch holoubat neměli moc
Děkuji moc za rady a omlouvám se, že to beru zas z toho užitkového hlediska
Dobrý den,
tak bych ráda zhodnotila naši první sezónu.
Asi začnu komplikacemi:
- naši texani z burzy nebyli asi tak úplně čistokrevní, jelikož barevně jasná holubice, kterou jsme se snažili spárovat s druhým texanem se časem ukázala jako holub...
- Jeden holub - košoa nám bohužel uhynul, na příčinu jsme nepřišli
- pořídili jsme holubici moravského pštrosa na doplnění stavu na 3 páry
- objevili se nám čmelíci, kterých jsme se zbavili práškovým přípravkem (název nevím a piksla je v dílně) - čistý křemík - skvělý
Takže, ač nám chovná sezóna začala později, podařilo se nám odchovat 19 holoubat. Z některých vajec se holoubě nevylíhlo a úhyny byly 2 ks do týdne od vylíhnutí. Holubice moravského pštrosa je neuvěřitelně zodpovědná, někdy má člověk strach, aby neumřela hlady - několik dní ji třeba nevidí, jak sedí poctivě na hnízdě. Skvěle krmí - má k sobě velice klidného texana, který je taky skvělý otec, nikde moc nebrouzdá po voliéře - sedí u hnízda před samicí a hlídá. Dokáží 2 holoubata vykrmit lépe než např. ti ne uplně 100% texani i když oni krmí jen 1 holoubě. Nejvyšší hmotnost holouběte bylo přes 500 g čisté váhy bez drobů.
Krmíme směsí zrnin, nešetříme na nich. cca 3x týdně jim do jídla namíchám trochu česnekového oleje a posypu vytamíny. Chci koupit ještě pivní kvasnice. Mají koupátko se solí.
Ráda bych rozšířila voliéru a dokoupila 2 holubice kalifornské a holuby asi kinga a pštrosa, ale to až by se dělal i nový holubník - chtěla bych roštový, aby se lépe udržovala hygiena.
Nepočítala jsem ekonomiku, na kolik vyjde jedno holoubě a ani to nemám v plánu. Krom užitku, který z nich je, tak nám přinášejí radost. Je to fajn pozorovat, jak se dvoří, krmí, staví hnízdo a pod. Kontrolovat, zda nanesli nebo ještě ne, prostě krásnej relax.
Takže u nás holubi určitě zůstanou a budeme si je hýčkat
Nemůžu říct, že by košoa neuspěli, toho jednoho holuba máme a nemůžu říct půl slova
Jen jsem zjistila, že jsem spíš na takové ty baculky a košoa mají spíš protáhlejší tvar těla ale zase kresbou jsou top a starostlivý je taky .-) A mě se líbí ta různorodost, že je každý holub jinak barevný. Jinak musím říct, že česnek v oleji se u nás uchytil, napoprvé sice moc nechápali, ale dnes už ho vůbec neřeší, i když mi ujede ruka Občas ho dostanou i slepice, kuřata nebo krůty.
I když se ze začátku moc nedařilo, tak nám to chuť určitě nevzalo, ono je to u všeho, např. letošní sezóna králíků byla hrozná, samec k ničemu a samice umřela ve 40 stupňových vedrech 2 dny před kocením.
A ještě tedy nevím, co je pravdy na věrnosti holubů, on se k pářícímu páru občas připlete někdo třetí a pak má modrá holubice s bílým holubem mají holoubata v hnědé barvě
Ať se Vám daří a ještě jednou děkuji za vše!
mesič
napsal(a):
Nemůžu říct, že by košoa neuspěli, toho jednoho holuba máme a nemůžu říct půl slova
Jen jsem zjistila, že jsem spíš na takové ty baculky a košoa mají spíš protáhlejší tvar těla ale zase kresbou jsou top a starostlivý je taky .-) A mě se líbí ta různorodost, že je každý holub jinak barevný. Jinak musím říct, že česnek v oleji se u nás uchytil, napoprvé sice moc nechápali, ale dnes už ho vůbec neřeší, i když mi ujede ruka Občas ho dostanou i slepice, kuřata nebo krůty.
I když se ze začátku moc nedařilo, tak nám to chuť určitě nevzalo, ono je to u všeho, např. letošní sezóna králíků byla hrozná, samec k ničemu a samice umřela ve 40 stupňových vedrech 2 dny před kocením.
A ještě tedy nevím, co je pravdy na věrnosti holubů, on se k pářícímu páru občas připlete někdo třetí a pak má modrá holubice s bílým holubem mají holoubata v hnědé barvě
Ať se Vám daří a ještě jednou děkuji za vše!
No a keď si kúpite tie pivovarské kvasnice a budete mať rozmixovaný cesnak s olejom pomiešaný s holubím zobom,tak im to ešte posypte tými kvasnicami.
Hrdličky sú vernejšie ako holuby. Holub je tvor promiskuitný a u holubov je to asi tak...príležitosť robí zlodeja. A vtedy je istá len matka,ak sa nezamenia aj vajíčka.
Aj keď to ,že modrá holubica s bielym samcom má "hnedé " mláďatá, neznamená,že sa tam do trojice priplietol hnedý(alebo červený ) holub. Môže to byť dôkazom toho,že biely holub samec sa len tvári ako biely,aj keď v skutočnosti je červený alebo ako ste Vy napísali hnedý ...aj to je na tom pekné ,tie genetické prekvapenia.
Kedže sa Vám páčia baculky,tak pridám nejaké to foto.