Dobrý den,
holubářství mne fascinuje. Chovám a chovala jsem už ledacos, ale s přestěhováním na vesnici bych ráda konečně i nějaké to hospodářské zvíře. Holubi mi učarovali. Byli jsme se s mužem podívat na několika výstavách v Lysé n. Labem, nakoupili jsme množství knih. Ale nikde se nedočtete některé konkrétní věci. Proto jsem se rozhodla poptat se zde. Doufám, že proti tomu nebudete mít výhrad a že se najde mezi vámi nějaký trpělivý vysvětlovač.
1) Bydlíme prakticky na návsi, takže je velmi pravděpodobné, že v případě chovu nějakého plemene s potřebou proletu by ptáci měli tendenci využívat střechy sousedů. Předpokládám, že je to na domluvě a vztazích s nimi, ale zajímalo by mne, zda jste se někdy někdo nesetkal s odporem ze strany sousedů v okolí. Napadá mne to proto, že jsem slyšela o lidech, kteří si NA VESNICI stěžovali na ranní kokrhání kohouta. Nepřekvapilo by mne, kdyby jim vadil holubi, kteří jim pokálí střechu.
2) V časopise, knihách a podobně narážím na obrat "takové holuby jsem vyřadil z chovu". Chápu správně, že jsou taková zvířata usmrcena? Anebo to chovatelé dělají i jinak? Za tuto otázku se velmi stydím, ale nedá mi to. Samosebou rozumím, že záleží na důvodu vyřazení.
3) Jaké jsou nejčastější chyby člověka, který NIKDY nepřišel do kontaktu s chovem holubů a rozhodne se začít a má k dispozici pouze knihy (novějšího data vydání - ty podrobné příručky jako Bureš a kol. nejsou moc dostupné), internet (přijde mi, že co se českých holubářů týká, tak stejně není využíván stylem jako v případě např. teraristů nebo akvaristů) a podobně?
Budu ráda za vaše názory a postřehy, i kdyby měly být jen k některému z těch bodů. Můj bývalý šéf mi řekl, že jediná vyloženě blbá otázka, je ta, kterou nepoložím. Vzala jsem si to k srdci a raději ze sebe udělám 3x blbku, než abych musela řešit nějaký závažnější problém.
S pozdravy se těším na reakce.
E.
efulin
napsal(a):
Dobrý den,
holubářství mne fascinuje. Chovám a chovala jsem už ledacos, ale s přestěhováním na vesnici bych ráda konečně i nějaké to hospodářské zvíře. Holubi mi učarovali. Byli jsme se s mužem podívat na několika výstavách v Lysé n. Labem, nakoupili jsme množství knih. Ale nikde se nedočtete některé konkrétní věci. Proto jsem se rozhodla poptat se zde. Doufám, že proti tomu nebudete mít výhrad a že se najde mezi vámi nějaký trpělivý vysvětlovač.
1) Bydlíme prakticky na návsi, takže je velmi pravděpodobné, že v případě chovu nějakého plemene s potřebou proletu by ptáci měli tendenci využívat střechy sousedů. Předpokládám, že je to na domluvě a vztazích s nimi, ale zajímalo by mne, zda jste se někdy někdo nesetkal s odporem ze strany sousedů v okolí. Napadá mne to proto, že jsem slyšela o lidech, kteří si NA VESNICI stěžovali na ranní kokrhání kohouta. Nepřekvapilo by mne, kdyby jim vadil holubi, kteří jim pokálí střechu.
2) V časopise, knihách a podobně narážím na obrat "takové holuby jsem vyřadil z chovu". Chápu správně, že jsou taková zvířata usmrcena? Anebo to chovatelé dělají i jinak? Za tuto otázku se velmi stydím, ale nedá mi to. Samosebou rozumím, že záleží na důvodu vyřazení.
3) Jaké jsou nejčastější chyby člověka, který NIKDY nepřišel do kontaktu s chovem holubů a rozhodne se začít a má k dispozici pouze knihy (novějšího data vydání - ty podrobné příručky jako Bureš a kol. nejsou moc dostupné), internet (přijde mi, že co se českých holubářů týká, tak stejně není využíván stylem jako v případě např. teraristů nebo akvaristů) a podobně?
Budu ráda za vaše názory a postřehy, i kdyby měly být jen k některému z těch bodů. Můj bývalý šéf mi řekl, že jediná vyloženě blbá otázka, je ta, kterou nepoložím. Vzala jsem si to k srdci a raději ze sebe udělám 3x blbku, než abych musela řešit nějaký závažnější problém.
E.
Zdravím a pokusím se odpovědět.
ad1)Nevím v jaké vesnici bydlíte,ale dnes nejsou vesnice jako dříve.To,že by jste mohla narazit je docela pravděpodobné.V dnešních vesnicích je chov volně potulujících a nebo létajících zvířat nerad viděn.Je pravdou ,že by ten holub" jen "pokálel krásnou novou střechu souseda,mohl by se vykálet i do bazénu,nebo oklobat pěstěnou skalku atd..Raději bych choval buď nelétavé plemeno a potom je zde možnost chovu ve volieře jako většina z nás.Pokud máte chalupu na návsi nic
jiného nezbude.
ad2)Tato otázka vyřazení z chovu znamená ,že holub se nehodí do chovu z mnoha důvodů a několik jich uvedu.Neodpovídá standartu,to znamená,že má nějakou vadu toho daného plemena,nelze zařadit do dalšího chovu a tak musí být utracen /jak říkáte usmrcen/a buď použit k jídlu,nebo zlikvidovat jako každé utracené zvíře.Vyřazení z chovu může být i prodej jinému chovateli.
ad3)Vaše poslední otázka by byla na dlouhou dobu.Knihama bych se řídil pouze např.jak postavit chovatelské zařízení,ale o vlastním chovu holubů bych je spíše označil jako odstrašující případy.Můj chov je veden dle přírody a v případě,že se budete dívat na divoce žijící holuby tak mnohé pochopíte.Určitě se vyvarujte tzv.léčebné prevenci a ve vesnici se pozeptejte nějakého starého holubáře jak kdysi dávno holuby choval.I když budete mít chov ve volieře tak se dá chovat bez léčiv a úplně stejně jako v dobách dávno minulých.Holub zůstane holubem, pokud jej člověk přestane ničit.
Závěrem mohu říci pouze,že když máte chuť začít s chovem holubů,tak na nic nekoukejte a hlavně ZAČNĚTE.Pokud budete chtít poradit, můžete se na mě vždy s dotazem obrátit.Zdeněk FRANTA /Kouťák/
- a jak s chovem holubů začít?
- ano děláte to dobře, nejprve začít návštěvami výstav a hledat až vás nějaké plemeno osloví. To poznáte, najednou se u některého zastavíte, u srdíčka to zahřeje a řeknete si - tyhle chci!!
Potom si o něm přečíst vše co seženete a ještě lepší promluvit s chovatelem tohoto plemene.
- a nakonec se ujistit, zda mohu zajistit podmínky a vše potřebné pro dané plemeno a dle toho a to je důležité, se rozhodnout, zda chovat, či hledat dále.
- no a pak vás již máme a létáte v tom s námi i s vašima holoubkama! B.
Těch střech bych se nebál, oni ti místní jsou nevyzpytatelní a jak čtu to vaše psaní vy s nimi nebudete mít problémy. Určitě bych dal přednost holubům kteří umí létat, před těmi pouze na maso, to už si můžete koupit slepice jsou mezi nimi také zajímavé rasy a budete mít ještě vajíčka, když si koupite liliputky ty tolik nekálí. Není nad tu nádheru když vidíte letící holuby, třeba stavějící staváky a následně pak jejich projevy když se předvádějí před holubicemi. Pouze při nákupu pošťáků si musíte pořídit dosud nevylétlá holoubata, jinak Vám 100% ulétnou. Držím Vám prsty, aby Vám tu radost nikdo nekazil. MK
efulin
napsal(a):
Dobrý den,
E.
Dobrý den,
1) jeden soused-stěžovatel se skoro vždy najde. S tím je třeba počítat. V mém případě si tu jeden stěžuje (mimo jiné) na hluk z vrkání holubů. Odhadl ho na decibely a zaslal dopis úřadům Co se týče posedávání po cizích střechách, s tím nemám problém. Holubi (teda ta chytřejší plemena) se dají naučit, aby tam nesedali.
2) vyřazení s chovu může také znamenat, že se od dotyčných jedinců dále neodchovává. Odebírají se jim vajíčka a pár se pak může použít jako chůvy pro ty páry, které dávají vyhovující mláďata.
3) domnívám se, že nejčastější chybou (nejen) začátečníka je to, že se nestaví na kus řeči u různých holubářů a nenačerpá informace, které se ho přímo týkají nebo ho zajímají. Kratší cesta než přes knihy... Baví mě plemena do letu a než jsem s holubařením po letech opět začal, promluvil jsem si s chovateli PH. Zjistil jsem, že se toho od dob mého mládí v poštovním holubaření mnoho změnilo. Tyto změny mě nevyhovovaly a ke své zábavě jsem si tudíž vybral plemeno jiné, taky do letu.
Doufám, že jsem svou špetkou do mlýna trochu pomohl.
efulin
napsal(a):
Dobrý den,
E.
dobrý den,
vůbec nekladete hloupé otázky, od toho tento portál máme. kdo vám bude chtít pomoct napíše, kdo ne, bude mlčet
1 - až potkáte své sousedy, tak se jim svěřte o své záměru a zeptejte se na názor. Je to korektní a pokud nebydlíte vedle idiota, tak se určitě domluvíte. Navíc pokud se rozhodnete pro méně létavé plemeno, budou se holoubci držet v okolí své ubikace a nikomu nebudou vadit, snad krom prvních pár dnů po vypuštění, kdy jsou holuby aktivnější a seznamují se s okolím.
Pokálenou střechu časem déšť umyje
2 - ano holuby kteří mají nějakou vadu a nechcete aby se přenášela do dalších generací v odchovech prostě vyřadíte. Nemusí se hned zabíjet, ale je to nejrychlejší cesta a obohatíte si jídelníček o výborné maso.
Můžete je samozřejmě také někomu prodat nebo darovat
3 - jedinou velkou chybou je NEZACIT
holubářství je nádherné hobby a pokud se vám holoubci líbí, tak rychle pochopíte, až vám na dvorku začnou tleskat křídly, až budou holubi prohánět holubice na zeleném trávníku, poprvé si nosit na hnízdo, snesou první vajíčka a budou se starat o své potomky nebo se půjdou vykoupat a pak labužnicky vyhřívat na slunci............přinášejí opravdu hodně radosti, jen se připravte, že vám bude ostatní práce trochu stát, protože si radši někam sednete a budete pozorovat ten cvrkot.
Pamatuji ještě jako malý kluk, jak můj děda vždycky nadávat......,, ten blbec, už zase sedí a čumí na tu střechu" jenže já jinak nemohl a nemůžu dodnes.
určitě, jak tu již zmiňoval kolega, navštivte v okolí nějakého holubáře a proberte s ním vše potřebné.
Chyb uděláte určitě víc, ale těma se člověk učí.
Pro začátek stačí postavit slušnou ubikaci klidně podle knih, nastudovat potřebu krmení, základní veterinární prevenci a hygienu a pořídit si vysněné svěřence. Raději vždy od někoho spolehlivého, třeba na doporučení.
chov holubů je určitě víc krásný než náročný, určitě se do toho pusťte a uvidíte sama, že se to dá zvládnout
No a když bude ouvej, tak ze sebe zase uděláte blbku(v dobrém) a problém se určitě vyřeší.
takže chovu zdar a pak nám sem dejte nějaké foto, až to u vás začne vrkat.
S pozdravem
Honza
Byt vami vyberiem si postove holuby su to dobre holuby a vela aj vernich ja zo susedami nemam problem aj oni kedysi chovali holuby a ty druhy si to ani nevsimaju takze v poho a holuby sadaju len na moju strechu obcas ale malokedy ked ich daco vystrasi alebo tak ale malokedy.Mam jedneho oblubeneho a ten je ako pes vkuse ked mu dam na sedacku ruku zacne kusat ako pes a ked dam ruku prec tak hrkuta a radujesa ze vyhral.Alebo kotrmeliaky tie su tiez dobre.
Moc děkuji všem za reakce! Je to celkem pestré čtení, co holubář to jiné zkušenosti. Vzala jsem si z toho k srdci především toto: vrhneme se na to a uvidíme. Ze začátku to stejně nebude kdovíjaký chov, ale několik párů. A před tím vrháním se na věc kontaktujeme někoho z okolí. Tady ve vsi žádný holubář není, akorát ve vedlejší vím o jednom. Jen je mi hloupé tam prostě přijít, zazvonit a říct: "Dobrý den, my jsme z vedlejší vesnice a rádi bychom chovali holuby. Nebyl byste tak hodný a nedal nám pár rad do začátku?" Přemýšlím, že bych na to mohla jít přes místní ZO ČSCH. Třeba mi někoho dokopručí.
Myslíte, že tři páry jednoho plemene budou OK? S jinými ptáky mám totiž zkušenost, že dva páry se i v případě jinak hejnových druhů neustále provokují a bojují o lepší místo, i když mají na výběr z mnoha. Předpokládám, že u holubů by to mohlo být podobně. Jeden pár mi přijde zase zbytečně málo i pro začátek.
Ještě jednou díky za ochotu odpovídat. Když člověk neměl holubáře v rodině, tak má začátky určitě o kus těžší. Není to teď zrovna popularizovaný chovatelský obor.
rudla
napsal(a):
Dobrý deň.
Tri páry sú na začiatok , dva páry nie... Ešte ideálnejšie keď sú aj rovnakého plemena alebo ak nie,tak rovnakého temperamentu.
A nebojte sa začiatkov, aj napriek možným chybám sú to tie najkrajšie zážitky z holubárčenia. S odstupom času.
Držím Vám palce
Malo tam byť...tri páry sú na začiatok ideálne
efulin
napsal(a):
Moc děkuji všem za reakce! Je to celkem pestré čtení, co holubář to jiné zkušenosti. Vzala jsem si z toho k srdci především toto: vrhneme se na to a uvidíme. Ze začátku to stejně nebude kdovíjaký chov, ale několik párů. A před tím vrháním se na věc kontaktujeme někoho z okolí. Tady ve vsi žádný holubář není, akorát ve vedlejší vím o jednom. Jen je mi hloupé tam prostě přijít, zazvonit a říct: "Dobrý den, my jsme z vedlejší vesnice a rádi bychom chovali holuby. Nebyl byste tak hodný a nedal nám pár rad do začátku?" Přemýšlím, že bych na to mohla jít přes místní ZO ČSCH. Třeba mi někoho dokopručí.
Myslíte, že tři páry jednoho plemene budou OK? S jinými ptáky mám totiž zkušenost, že dva páry se i v případě jinak hejnových druhů neustále provokují a bojují o lepší místo, i když mají na výběr z mnoha. Předpokládám, že u holubů by to mohlo být podobně. Jeden pár mi přijde zase zbytečně málo i pro začátek.
Ještě jednou díky za ochotu odpovídat. Když člověk neměl holubáře v rodině, tak má začátky určitě o kus těžší. Není to teď zrovna popularizovaný chovatelský obor.
dobrý den,
myslím si, že klidně můžete přijít a zazvonit. Co já vím, tak holubáři jsou většinou prima lidi a budou mít spiš radost, že máte zájem, než aby Vám dali najevo, že otravujete. Větší riziko vám hrozí v tom, že si rovnou povezete nějakého holoubka domů......
Nebo pokud chcete napiště sem odkud jste a někdo se Vám třeba ozve a pomoc nabídne, opravdu se většina ráda podělí o své zkušenosti.
Tři páry stačí, lépe od jednoho plemene.Míň určitě ne.
přeji šťastnou ruku při výběru
Honza
Vážení chovatelé,
nevím, zda ti, kteří mi tu před časem odpovídali, zaregistrují tuto zprávu. Každopádně jsem se s vámi chtěla podělit o radost a třeba i některé trochu potešit tím, že i mlaďoši začínají. A to úplně od nuly. Je to asi týden, co jsme pořídili 3 páry středozobých pražáků. Vidím na ně z okna a pořád se nemůžu vynadívat. Snad nebudou moc trpět mými začátečnickými chybami. :D Ale vzala jsem si k srdci to, co tady padlo. Hlavně začít a neodkládat to. Neustále čtu a studuju a moc mne to baví a manžel je také nadšený. Přikládám fotku jako důkaz místo slibů. ;-)
Ještě jednou děkuji všem za podporu a rady!
E.
efulin
napsal(a):
Vážení chovatelé,
nevím, zda ti, kteří mi tu před časem odpovídali, zaregistrují tuto zprávu. Každopádně jsem se s vámi chtěla podělit o radost a třeba i některé trochu potešit tím, že i mlaďoši začínají. A to úplně od nuly. Je to asi týden, co jsme pořídili 3 páry středozobých pražáků. Vidím na ně z okna a pořád se nemůžu vynadívat. Snad nebudou moc trpět mými začátečnickými chybami. :D Ale vzala jsem si k srdci to, co tady padlo. Hlavně začít a neodkládat to. Neustále čtu a studuju a moc mne to baví a manžel je také nadšený. Přikládám fotku jako důkaz místo slibů. ;-)
Ještě jednou děkuji všem za podporu a rady!
E.
Zdravím, těší mě, že jste se dali s manželem na pražáky. Je to velice plodné a aktivní plemeno. Neustále poletují a krouží nad střechou. Není to plemeno které by u souseda sedělo dlouhé hodiny. Mě taky občas sednou u sousedky ale spíš je to výletek který se rozkoukává a nebo odpočívá. Ti staří tam hnedle nejdou. Naučil jsem je poletovat mezi holubníkem králíkárnou a kůlnou kde mám chovatelské potřeby. Holoubata se kroužkují kroužkem č.7. Na obrázku máte černého vlaštováka, těch je už pomálu. Já je chovám v modré barvě ale kamarádi ty černé chovají. Myslím si, že by jste uvítali spolupráci, není problém věnovat zdarma, pro takové zapálence jako jste vy. Podívejte se na naše stránky www.ceskyrejdic.estranky.cz, tam se určitě dozvíte více. At se vám daří P.Vajs.