PKR, PSR a čeští rejdiči: Loosova Velká cena

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.4.2014 09:39
pluxus

XXX.XXX.233.162

"Loosova Velká cena" je putovní cena pro soutěž v letu pražského krátkozobého, středozobého a českého rejdiče.

Karel Loos byl majitel hostince v pražských Nuslích - Božetěchova ulice, kde byl založen první sportovní klub chovatelů PKR v roce 1912. Sám byl velký chovatel a držel přes 300 PKR.

Zde několik podnětů k diskusi:

Letos by se po mnoha letech měl uskutečnit první ročník.

Přihlásit se může každý sportovec, který nějaké z těchto plemen chová do letu.

Závodilo by se podle stejných pravidel, jaká mají chovatele tipplerů. Rozhodující bude odlétaný čas, podle zkušeností se soutěžícími a jejich vitalitou v prvních letech časem také výška.

Zpočátku by bylo možné závodit se smíšenými družstvy, protože málokdo zřejmě bude moci sestavit hejno jen z letáků PKR, PSR nebo českých. Časem by se přidaly poháry a ocenění další.

Nakonec jde o ročník první, tzn. také informativní a pokusný, který by vrátil chovatelství těchto rejdičů sportovního duchasmajlík

V Čechách je sportovců pár, ale klub moravský myslím letáky těchto plemen odchovává, zkrátka čím více přihlášených, tím více zábavy!

Detailní informace brzy na stránkách Klubu PKR:

http://prazsky-kratkozoby-rejdic.webnode.cz/

L. Prokop

Na obrázku L. Seidl při sledování tréninku pražských letáků.

16.4.2014 05:19
jo012810

XXX.XXX.49.191

Držím palce, ať se opět stanou z rejdičů letáci a nejen voliérový manekýni. Jejich krása v kleci pak bude o to cennější. Tipplerkáři již tento víkend mají první soutěžní let.

16.4.2014 13:39
eddie

XXX.XXX.163.153

Voliéroví manekýni.....je to tu pořád dokola.Soutěž bych rád viděl a byl bych zvědavý jestli někdo dá i PKR tedy typický PKR prostě ty voliérový manekýny krátký,hlavatý.Ne že bych se bál že neumí lítat to v žádným případě jen bych byl zvědavý na zpusob přivolání asi na klícku v cizím prostředí.Jak už to říkal pan Šlemín od ktereho jsem měl první holuby a který měl volný chov jsou to pěkní hajzlíci mazaní,což jsem si sám později ověřil,když jsem si myslel že už jsou ztracení protože jsem je několik dnu neviděl,krmení bylo nedotčené až jeden den jsem přišel z práce domu dříve a najednou nad hlavou šumění křídel a postupně jeden po druhém dosedali na zem a šup do voliery,takže museli brzo ráno odletět a cely den se někde toulat.Nějaké pokusy o letový trenink mě uplně ignorovali,proto budu zvědavý na soutěž,i když v dnešní Praze jsou ve vzduchu a nejen v něm jiné nástrahy a podmínky.Navíc když se panovi Loosovi ztratil holub nevadilo mu to až tak,nebo mu ho někdo odchytil a za nějake to pivo vrátil.Jen mam obavy z toho aby to nebyla soutěž ruznych pokřiženych paskvilu s jinymi vykonymi plemeny ale opravdu Pražáku ať už dlouhozobych nebo kraťasu.

16.4.2014 20:05
pluxus

XXX.XXX.228.25

Žadný strach, pane Eddie!

Všecko uvidíte! A kdybyste se přidal, bylo by to vůbec nejlepší smajlík

Ano, přítel Šlemín, právě o ty letáky od něj se jedná!

A proč se Vám nelíbí křížení? Jak myslíte, že staří holubáři PKR vyšlechtili? Kdepak, nepřišli na holubník a on tam seděl v dokonalé kresbě, s kostkatou hlavou, široce nasazeným zobákem, klopeným samozřejmě, připravený k letu! Pane Eddie, tak přišel na svět holub skalní, a proto se PKR tak málo podobá...smajlík

Jen nějak nerozumím té klícce... PKR přeci nikdy na žádnou klícku nelétali... aha, už rozumím! Vy myslíte, že by se soutěžící soustředili na jednom místě? Ne, ta soutěž se odehrává u každého na domovském holubníku, tipplerkáři to tak dělají: nahlásíte, že budete létat, vypustíte a zpovzdálí vás sleduje "komisař", zapíšete čas, kdy vylétli a kdy dosedli a ten komisař také, pak se to ověří a je to... Porovná se to s ostatními a nejdelší čas vyhrává. S klíckou nikam nemusíte.

Zdůrazňuji, že nejde jen o PKR, ale i české rejdiče, pražské středozobé... ty, které bych dal do soutěže, jsou potomci nositelů čestných cen, takže žádný nekvalitní materiál...

LP

1.5.2014 12:26
vencovskyales

XXX.XXX.216.18

A co třeba takhle? To je dnes ráno po 6té hodině. Letí třináct českých rejdičů mix staří mladí. Čas sice jenom kolem 30 minut ale letěli sami ze střechy. Já byl spokojený.
Vencovský Aleš

1.5.2014 13:15
jo012810

XXX.XXX.49.191

Takhe ve vzduchu se mi líbí nejvíce "čecháčci" a nebo i jiní rejdiči. V klecích na výstavě pak mohou předvést i svůj exteriér, pokud to chovatel uzná za vhodné.

5.5.2014 21:22
pluxus

XXX.XXX.168.189

Aleši, i těch 30 min. je dobrých! Nějak se začít musí smajlík

Kdybyste měl zájem letět tu Loosovu VC, tak vzhledem k počtu zájemců, šlo by to třeba následovně: Vy byste nasadil ČR, pan Kajnar PSR a já s kamarádem MRůžičkou PKR. To by byl i pěkný začátek. Soutěžní hejno by mohlo být 3 -5 kusů, atd.

Hodně zdaru!
LP

6.5.2014 21:14
havok

XXX.XXX.7.106

pluxus napsal(a):
Aleši, i těch 30 min. je dobrých! Nějak se začít musí smajlík

Kdybyste měl zájem letět tu Loosovu VC, tak vzhledem k počtu zájemců, šlo by to třeba následovně: Vy byste nasadil ČR, pan Kajnar PSR a já s kamarádem MRůžičkou PKR. To by byl i pěkný začátek. Soutěžní hejno by mohlo být 3 -5 kusů, atd.

Hodně zdaru!
LP

uz pomalu zacinam trenovat 12 mladiku 6 a 6 sest modrych a sest cernych vlastovaku tak sem zvedav jak e ukazou

8.5.2014 19:08
pluxus

XXX.XXX.169.102

jo jo, taky tak, letošní PKR zatím jen na střechu, ale už dělají kolečka, tak snad natrénujou

13.5.2014 21:26
havok

XXX.XXX.7.106

pluxus napsal(a):
"Loosova Velká cena" je putovní cena pro soutěž v letu pražského krátkozobého, středozobého a českého rejdiče.

Karel Loos byl majitel hostince v pražských Nuslích - Božetěchova ulice, kde byl založen první sportovní klub chovatelů PKR v roce 1912. Sám byl velký chovatel a držel přes 300 PKR.

Zde několik podnětů k diskusi:

Letos by se po mnoha letech měl uskutečnit první ročník.

Přihlásit se může každý sportovec, který nějaké z těchto plemen chová do letu.

Závodilo by se podle stejných pravidel, jaká mají chovatele tipplerů. Rozhodující bude odlétaný čas, podle zkušeností se soutěžícími a jejich vitalitou v prvních letech časem také výška.

Zpočátku by bylo možné závodit se smíšenými družstvy, protože málokdo zřejmě bude moci sestavit hejno jen z letáků PKR, PSR nebo českých. Časem by se přidaly poháry a ocenění další.

Nakonec jde o ročník první, tzn. také informativní a pokusný, který by vrátil chovatelství těchto rejdičů sportovního duchasmajlík

V Čechách je sportovců pár, ale klub moravský myslím letáky těchto plemen odchovává, zkrátka čím více přihlášených, tím více zábavy!

Detailní informace brzy na stránkách Klubu PKR:

http://prazsky-kratkozoby-rejdic.webnode.cz/

L. Prokop

Na obrázku L. Seidl při sledování tréninku pražských letáků.

jeste by jse mohl upresnit pocet zavodicich holubu ja bych osobne dal min 5 ks a max 12 ks jde prece o hejnove letce a ne aby letaly jen ve 3 kusech , take by bylo dobre zavodit v kategoriich bud stari nebo mladi nebo mix stari mladi a take ze by bylo mozne i mix techto tri plemen v zavodnim hejnu co na to rikate ? s Pozdravem M Kajnar

14.5.2014 19:34
pluxus

XXX.XXX.137.70

Větší hejno je lepší, souhlasím! Těch 12 by klidně šlo, záleží také na ostatních zájemcích, jestli nějací budousmajlík

Namíchané hejno? To by také mohlo fungovat! Já ale nechovám ČR, mám do letu jen PSR a PKR. A myslím, že PKR už jiný chovatel na let nechová, ale hrozně rád bych se pletl, ani nevíte jak, pane Kajnar! Takže souhlas! Hejno 12 holubů mix anebo čisté, jak by kdo chtěl. Zkuste tedy oslovit pana Steina, atd., jak jste mi psal v mailu.

Nechtěl byste létavého PKR do chovu?

Přidejte reakci

Přidat smajlík