Německý chovatel Klaus Brügmann, žijící dlouhodobě na řeckém ostrově Korfu, mi poslal obrázky svým letošních prvních výletků.
Jardo paráda.To je krásná doba co? Nejlepší je ta zvědavost jak to bude vypadat,zda jsem to dobře napářil a pořád dokola.Včera jsem byl v Újezdě u Brna na schůzi,bylo tam 30 výletků a tak jsme to všechno probrali a dneska jsem to vše sdělil mojim holubům.Spokojenost na obou stranách.Zítra budu pokračovat na trhu Soběslav.Zdraví Kouťák
- tak to mám zítra /v sobotu/ zase fofr!
- po ránu nakrmit a možná se budou líhnout kuřátka!
- pak honem otevřít pokladnu arealu výstaviště a trhů /přeci nenechám Kouťáka za branou/!
- a pak již honem pro zvířata na výstavu do Kamenice /mám tam rejdiče a hedvábničky/-
- a to máme v neděli ještě TRH - to tedy bude fofr a jaro nic moc!
- B.
kouták
napsal(a):
Jardo paráda.To je krásná doba co? Nejlepší je ta zvědavost jak to bude vypadat,zda jsem to dobře napářil a pořád dokola.Včera jsem byl v Újezdě u Brna na schůzi,bylo tam 30 výletků a tak jsme to všechno probrali a dneska jsem to vše sdělil mojim holubům.Spokojenost na obou stranách.Zítra budu pokračovat na trhu Soběslav.Zdraví Kouťák
Nádherná doba, hlavně u včel - to je síla... Taky očekávám, co z holoubátek bude. To je právě to nejkrásnější na holubaření, jestli jsme to správně napárovali nebo jestli nám tam neskočil nějaký jiný.
A u těch holubiček - žlutá a žlutá straka navíc nevím, od kterého jsou páru, to bude pátráníčko.
Jsem rád, že Tvoji holubi od Tebe vědí všechno. Asi se letos prázdninách zase stavím pro rady
chov.
napsal(a):
- tak to mám zítra /v sobotu/ zase fofr!
- po ránu nakrmit a možná se budou líhnout kuřátka!
- pak honem otevřít pokladnu arealu výstaviště a trhů /přeci nenechám Kouťáka za branou/!
- a pak již honem pro zvířata na výstavu do Kamenice /mám tam rejdiče a hedvábničky/-
- a to máme v neděli ještě TRH - to tedy bude fofr a jaro nic moc!
- B.
Tak Ty máš zítra s Kouťákem soukromý předtrh. Já už se k vám konečně chystal i s párem maltézáků, ale holubička krmí podsazené a já v neděli ráno určitě nebudu moct řídit. Tak snad příště.
Jardo, Jardo - šetři se ....
- již takhle, dělat ty tvoje holuby je fuška!
/a máš pravdu, ona i ta helikoptera je mrcha a navíc mám avízo, že prý budou nahoře dávat foukat !!!
-
jaroslav69pokorny
napsal(a):
Nádherná doba, hlavně u včel - to je síla... Taky očekávám, co z holoubátek bude. To je právě to nejkrásnější na holubaření, jestli jsme to správně napárovali nebo jestli nám tam neskočil nějaký jiný.
A u těch holubiček - žlutá a žlutá straka navíc nevím, od kterého jsou páru, to bude pátráníčko.
Jsem rád, že Tvoji holubi od Tebe vědí všechno. Asi se letos prázdninách zase stavím pro rady
Jardo rád Tě o prázdninách uvidím.Měl jsi přijet do Soběslavi,bylo to tam jako vždy parádní.Beďa na předtrh nepřišel a na trhu se popral s liščetem,mělo lepší zuby než on.Bylo by třeba,aby tam také zazářil nějaký maltezák.Dnes tam bylo plno holoubků holokrček,sháněl jsem jim šálu,ale nesehnal.Když jsem uviděl selata kanadských pastevních prasat,tak má představivost o šunčičkách byla tak velká,že jsem šel na klobásku.Tam se probralo vše důležité a hlavně o novém posuzování.Tak až zas v létě.Kouťák
Tak letos se poměrně daří Vláďovi Šílovi, navíc má zdatného pomocníka - pravnoučka Toníka. Na obrázku jeden z posledních výletků.
modena5
napsal(a):
Chválim - žlutej nemá chybu. F.Z.
A na týchto dorastencov čo poviete...
Maltézáky sice fotit neumí, z desítek fotek jsem vybral tyto, ale chov má špičkový.
1372006
napsal(a):
Maltezák - Arab World
Do arabského světa odchází většina přebytků maltézů z naší republiky, což je velká škoda pro budoucnost, protože nenávratně mizí genetický fond. Ovšem tady o ně nemá nikdo zájem, možná proto, že v porovnání s jinými plemeny neodchovávají tolik holoubat, přestože jsou výbornými rodiči.
Žádný z českých přebytků však není tak špatný v postavě, jako holub na obrázku. Jarda Pokorný
Tradiční setkání holubářů, převážně chovatelů slepičáků, se na severu Čech uskuteční opět poslední prázdninovou sobotu 30. srpna 2014 od 10 hodin v Novém Oldřichově. Účast přislíbili i zahraniční chovatelé nepotřebující tlumočení (Polsko, Slovensko), ostatní zahraniční přátelé pak jezdí v září.
Prohlídka maltézů – výletků, chovných i zahraničních s možností výběru do dalších chovů.
Možnost prodeje všech maltézů, které nejsou v českých chovech potřební.
Možnost nákupu probiotik na podporu růstu a množení přirozené střevní mikroflóry a naopak zabránění růstu a množení patogenních mikroorganismů.
S příjemným občerstvením (někdo přiveze mlsání z udírny, jiný zase z palírny), s přátelskými debatami o holubech. Zhodnotíme poslední výstavní sezónu, dále stav chovů maltézů v ČR a také zkušenosti, předané si na předchozích setkáních (přírodní doplňky v krmení holubů atd.).
Předchozí setkání najdete na:
http://www.maltez-pokorny.cz/cs/akce/cz-setkani-chovatelu-3182013
Tak letos je zatím holoubat dost, pro zájemce bude volných cca 20 maltézů.
Vlevo výletek po mých odchovech - červeném 1,0 a žluté 0,1 (původ 25% A Rafbauer, 25% D Schusslburner, 25% HU Pecze,13% D Wintersberger, 6% D Kretschmer, 6% Mitterer), vpravo pak výletek po mých odchovech - 1,0 červená dominantní a 0,1 žlutá (původ 25% HU Pecze,13% SRB Tica,13% SRB Calija,12% A Rafbauer,12% SRB Mirkovic, 7% D Knickmann, 3% D Mitterer, 3% CZ Boubín, 3% CZ Pavlíček, 1% CZ Šíla, 1% D Kretschmer).
Maltezáky sú výnimočne elegantné holuby. Pôvod majú v susednom Rakúsku. Do ostatných štátov sa rozšírili hlavne v dobách Rakusko - Uhorska. Kvalitné chovy existovali aj na Slovensku. Možno preto tvrdiť, že v nástupníckych štátoch sa aj v súčasnosti vyskytujú špičkové chovy.
Neustálim zdokonaľovaním telesných schránok sa vylepšila forma tela do takých proporcii, že v súčasnosti prekonávajú všetky očakávania. Najlepšie jedince dosahujú výšku, že na meradle priamka ukazuje až 40cm, od nôh a k vrcholu hlavy. Kto pozná kvalitu týchto holubov, potvrdí špičkové chovy sú v Srbsku...A tu je jeden z nich.
Biely dorastenec, Ivan Jasnič, Srbsko... Burza sa blíži je v septembri - v meste Sombor.
Letos to bylo trošku jiné a super. Chlapi, díky všem, zejména:
1/ Mistru malíři Zdeňkovi Stodolovi za obraz maltézáka pro Karla Ujku k 80. narozeninám
2/ Mistru uzenářskému Joskovi Martincovi (82 let) za špičkové občerstvení.
Dlužím Vám jméno ptáka, kterého jsme viděli při loňském setkání.
Jde o ořešníka kropenatého, krkavcovitého ptáka chráněného v České republice jako ohrožený druh.
http://cs.wikipedia.org/wiki/O%C5%99e%C5%A1n%C3%ADk_kropenat%C3%BD
Letos to bude složitější: poslední, kteří zůstali, viděli mezi stádem krav vlka.
S přiváděním výletků z oddělení pro mládež pomáhal slovenský kamarád Michal Valkovský, kterému jsem posílal holuby již před 35 lety. I včera si něco odvezl...
jaroslav69pokorny
napsal(a):
nový Johann Rafbauer z Rakouska, asi jeho nejpodařenější výletek
Tak musím poopravit svůj názor. Tohle je nejlepší maltéz, kterého jsem letos viděl.
Tak se mi konečně podařilo vyfotit nejlepší mladou holubici - žlutá. Za ní chovný červený holub.
Už se hlásí i polští chovatelé, sice z veliké dálky, ale přibývají, to je důležité. Jsou tam vidět i české kroužky
Srbský přítel Milos Calija mi poslal obrázek letošního 1,0. Mizerná fotka, ale absolutní špička v maltézských slepičácích.
Tak ještě moje mladé holubice. Letos jich mám po dlouhých letech více než holubů a nevím, co si mám nechat.
Na obrázku německý šampion 2014, chovatel (a posuzovatel) Xaver Wintersberger z Reisbachu.
Německými mistry se stali Karl Heinz Spillmann s hnědými kapratými, Xaver Wintersberger se žlutými a Andreas Minkwitz s modrými, ten si jezdí pro chovný materiál pravidelně do Čech.