Vážení přátelé,dnes jsem dostal časopis CHOVATEL a na str.44 je článek od P.Pivoňky,kterého sice neznám,ale lepší článek jsem za posledních pár roků v časopisu CHOVATEL nečetl.Příbuzenská plemenitba je hrozná věc a mám stejný názor jako pisatel.Pokud př.Pivoňka čte příspěvky na iFAUNĚ,tak mu touto cestou děkuji.Doporučuji všem přečíst.Zdraví Kouťák
Článek jsem nečetl, ale příbuzenská plemenitba je jednou z metod, jak šlechtit dané kulturní plemeno. Bohužel není určena pro každého a průměrný chovatel by se měl spíše věnovat nepříbuznému spojování jedinců za účel rozmnožování daného plemene. Nejsem sice genetický odborník, ale např. bří. Janssenové prováděli příbuzenskou plemenitbu (alespoň podle dostupných pramenů) u PH. Takto vzniklí jedinci byli a jsou dodnes vyhledáváni pro odchovy vynikajících závodníků....Takže určitě problematika není černobílá.
Ještě jednou se vrátím k článku o příbuzenské plemenitbě.Do diskuze se zapojil pouze JB,který však článek nečetl.Příspěvků JB si vážím,ale tentokrát se zapojil předčasně,ale to nevadí.Myslel jsem si,že časopis CHOVATEL asi již nikdo neodebírá,ale diskuze se rozběhla na mém E-mailu a článek jsem několikrát rozesílal skenovaný i na slovensko.Proč nebyla diskuze zde?Odpovím si sám,protože článek měl pravdu.Jsem rád,že je ještě dost chovatelů,kteří holuby neničí příbuzenskou plemenitbou a patří jim za to dík.Zdraví všechny Kouťák
kouták
napsal(a):
Ještě jednou se vrátím k článku o příbuzenské plemenitbě.Do diskuze se zapojil pouze JB,který však článek nečetl.Příspěvků JB si vážím,ale tentokrát se zapojil předčasně,ale to nevadí.Myslel jsem si,že časopis CHOVATEL asi již nikdo neodebírá,ale diskuze se rozběhla na mém E-mailu a článek jsem několikrát rozesílal skenovaný i na slovensko.Proč nebyla diskuze zde?Odpovím si sám,protože článek měl pravdu.Jsem rád,že je ještě dost chovatelů,kteří holuby neničí příbuzenskou plemenitbou a patří jim za to dík.Zdraví všechny Kouťák
Kdo umí tak umí, např. Gordon Hughes, ex-mistr světa v letu tipplerů "vymotal" svou linii ze tří kusů. Několik jeho chovných získal Davey Warrener, který je pak "motal" 30 let k obrazu svému. Tato Hughesova linie od Warrenera je nyní v ČR. Bude-li zájem vidět, jak jsou tihle holubi vitální, možno se stavit na podzimní schůzi KCHT jako host a "osahat" si je. JB měl pravdu, že příbuzenská plemenitba je jen pro někoho... Např. Jannseni to "motali" dost hodně dlouho...
PS: Skénovat cizí články a rozesílat je (předpokládám, že bez svolení vydavatele) není příliš etické
frank.otta
napsal(a):
Kdo umí tak umí, např. Gordon Hughes, ex-mistr světa v letu tipplerů "vymotal" svou linii ze tří kusů. Několik jeho chovných získal Davey Warrener, který je pak "motal" 30 let k obrazu svému. Tato Hughesova linie od Warrenera je nyní v ČR. Bude-li zájem vidět, jak jsou tihle holubi vitální, možno se stavit na podzimní schůzi KCHT jako host a "osahat" si je. JB měl pravdu, že příbuzenská plemenitba je jen pro někoho... Např. Jannseni to "motali" dost hodně dlouho...
PS: Skénovat cizí články a rozesílat je (předpokládám, že bez svolení vydavatele) není příliš etické
Vážený příteli,všechny argumenty,které uvádíte si myslím,že znám lépe,jak kdo jiný.Z příspěvku jsem však usoudil,že jste zmíněný článek také nečetl.Onen článek hovoří o dopadu příbuzenské plemenitby na holuby.K té etice si myslím,že je naporosto jedno,zda dám můj přečtený časopis kamarádovi,nebo mu ofotím jednu stránku,nebo jste nikdy přečtený časopis někomu nedal?Zdraví Kouťák
kouták
napsal(a):
Každý na to máme jiný názor,ale on přece napsal,že článek nepíše pro zkušený a úspěšný chovatele,ale že informuje chovatelskou veřejnost,možná proto se zde nikdo nezapojil, kdo to četl...Vláďa (cajzek)
kouták
napsal(a):
Vážený příteli,všechny argumenty,které uvádíte si myslím,že znám lépe,jak kdo jiný.Z příspěvku jsem však usoudil,že jste zmíněný článek také nečetl.Onen článek hovoří o dopadu příbuzenské plemenitby na holuby.K té etice si myslím,že je naporosto jedno,zda dám můj přečtený časopis kamarádovi,nebo mu ofotím jednu stránku,nebo jste nikdy přečtený časopis někomu nedal?Zdraví Kouťák
Ahoj, buď tak hodný a pošli mně ten sken - ať si můžu zadiskutovat . Díky. VN
kouták
napsal(a):
Vážení přátelé,dnes jsem dostal časopis CHOVATEL a na str.44 je článek od P.Pivoňky,kterého sice neznám,ale lepší článek jsem za posledních pár roků v časopisu CHOVATEL nečetl.Příbuzenská plemenitba je hrozná věc a mám stejný názor jako pisatel.Pokud př.Pivoňka čte příspěvky na iFAUNĚ,tak mu touto cestou děkuji.Doporučuji všem přečíst.Zdraví Kouťák
Aj ja by som poprosil poslať článok na email. Ďakujem.
- ke článku- napsáno super, vlastně napsáno vše o čem si pouze povídáme !
- ale také mně překvapuje, kolik chovatelů časopis neodebírá??
- možná proto, s Kouťákem na toto zajímavé téma diskuze vázla?
- u nás v ZO přesto,že většina odebírá, odebíráme CHOVATELE a ten je hned vždy v neděli / neboť se každou scházíme/ k dispozici všem a hned si také o něm podebatujeme!
ps:- tuto neděli jsme ovšem debatovali o novém "odměňování" posuzovatelů /včetně km/ při posuzování na výstavách - no je to zase pro org. rána! Budeme to asi muset nějak řešit?
- ale to do tohoto vlákna nepatří /pardon/!
B.
frank.otta
napsal(a):
Příbuzenská plemenitba může být odmítána ze zásady ale né v případě kdy může zachránit určitý druh či plemeno nebo pokud je jediným prostředkem k dosažení potřebného šlechtitelského cíle v určitém časovém horizontu. A to je v mnoha případech lidský život.Sám už osmnáctý rok šlechtím č.stávaky štítníky a jelikož jsem na to sám bez příbuzenské plemenitby se neobejdou.V žádném případě si nemyslím a nepozoruji že by to na ně mělo nějaký negativní dopad.Osobně rozumnou příbuzenskou plemenitbu jen podporují.K.Ř.
Tak neviděl bych to tak černo-bíle. Je to metoda, kterou by měl uplatňovat jen ten, kdo ví co a proč.
Vyjde-li se z geneticky zdravého materiálu, tak specielně u chovu na výkon má svoje opodstatnění.
U chovu "na krásu" je rychlejší výsledek, ale s negativy uvedenými v článku. A dle mého názoru ji dělat je blbost (kvůli pár "brkům" či barvě ) kdy měřítkem je pofiderní vkus "standardu krásy".
Nejznámější a nejužší inbreedink je v chovu zlatých křečků. Všechny ty miliony dnes chovaných pochází od JEDINÉHO páru.
Jak zjistit zda je materiál gen. zdravý (z kterého chceme vyjít) můžeme zjistit jen zpětným pářením (potomků s rodiči) to není problém u "rychleobrátkových" druhů - které se navíc, když se to nepovede dají zbaštit (králíci, drůbež, holubi atd...)
Horší je to např. u psů (co s "nepodarkama" ?). Jelikož jsem se pomalu 30 let zabýval chovem psů
na sport, tak tam obezřetně dělaná příbuzenská nesla výborné výsledky.
Jen malý příklad NEJtěžší závod tažných psů je bezesporu Yukon Quest na 1000mil.
V roce 1984 jej Sonny Lindner jako první ujel za 12 dnů. Po 30 letech šlechtění na výkon jej dnes jezdí
špička pod 9 dnů. Jezdí se stále po stejné trati, podmínky jsou vřdy jiné (teploty, atd...) Za 30 let se změnili i materiály, krmení atd...ale hlavně PSI, jejich počet a nasazení je stále lepší a lepší. Psů co jsou schopni dávat 200km / den 8 dnů za sebou přibývá. A je to jen citlivě dělanou příbuzenskou plemenitbou, kde kritériem NENÍ pofiderní vzhled, ale měřitelný výkon...
Omlouvám se za OT,
Takže u PH, tipplerů aj. bych se té zkoušky a pokud by "testace" vyšla dobře, následného využití gen.výbavy špičkového jedince vůbec nebál. U chovu "na krásu" bych to nedělal.