Zdravím, potreboval by som poradiť o aké holuby ide. Možno to bude skôr otázka na pána Justa lebo ide o tlieskače. Mali by to byť Uzbecké tlieskače hladkohlavé ale nie som si vtom istý nakoľko niektoré majú aj menšie papuče a ani zobáky nemajú všetko rovnako dlhé.Na prvej fotke je holubica
Tu je tá istá holubica aj s holubom ten má už dlhší zobák a menšie papuče
druhý pár na ľavo je holubica tiež má veľké papuče a samec o niečo menšie
Tady máte odkaz na kavkazské: https://www.ifauna.cz/holubi/clanky/r/detail/3985/severokavkazsky-tleskac-rousny-dlouhozoby/
Nějaké své foto kavkazských tleskačů.
lubes
napsal(a):
tak potom ten modrý pasavy bude asi kavkaszky tlieskač a ten par na poslednej fotke asi tiez alebo ta aspon samec a samica možno uzbecky tlieskač no je to cele nejake pomiešane. Už len čo stým A ako lietajú kavkaszké tlieskače?
U těch ruských plemen tleskačů se u nás dost vyskytují holubi ne úplně v čisté linii. Takže ti na posledních vašich fotkách mohou být i uzbeci nebo nějací kříženci. Kavkazszké neboli severokavkazské tleskače létají zhruba stejně jako ostatní plemena tleskačů ( do sloupu s několika přemety vzat).
VIdeo: http://www.youtube.com/watch?v=VpBCNAIjjHw
hrabal1
napsal(a):
Pri tomto vysvetlení by sa mohlo viacero kaukazských chovateľov uraziť, minimálne Sergej Nisanov. Severokaukazský musí mať vždy dlhé papuče, kaukazský nie. JH.
Severokavkazský tleskač rousný:
Mezi těmito tleskači jsou holubi dlouhodobí, středozobí i krátkozobí, někteří jsou hladkonozí, ale většinou mají velké rousy. Čím větší je rous, tím více je holub ceněn. Hlava je hladká nebo s chocholkou. Byli vyšlechtěni v různých barvách, nejčastěji se setkáváme se žlutými, červenými a černými, méně již s modrými. V dnešní době jsou již chováni ve všech holubích barvách.V kresbě jsou to štítníci, běloštítí, běloocasí, bělohlaví, barevnoocasí, straky, tygři a jiní.
z článku od Justovích.
Mezi kavkazské tleskače patří např. Mozdokský tleskač, Georgievský tleskač, Severokavkazský tleskač. Kavkazský znamená spíše všeobecně pro více plemen protože nikde jako o samostatném plemeni Kavkazském tleskači jsem nic nenašel. A to jsem prošel snad všechny ruské diskuze a různé webovky.
hrabal1
napsal(a):
Pri tomto vysvetlení by sa mohlo viacero kaukazských chovateľov uraziť, minimálne Sergej Nisanov. Severokaukazský musí mať vždy dlhé papuče, kaukazský nie. JH.
S těmi rousy nemáte tak úplně pravdu. Záleží na kvalitě rousu. Buď to chovám pro krásu a nebo pro dokonalý let a tam nějaký rous neřeším.
Pozdravujem. Súhlasím s Vami, pokiaľ sa držíme oficiálnej verzie. Skutočnosť je na Kaukaze troška zložitejšia. To tu nevyriešime. Spomínam si, keď bolo treba spracovať ruské plemená do zeleného vzorníka, sedeli sme s Ing.Havlínem pod veľkým stromom na jeho dvore a dlho diskutovali. Kvantum informácií čo mal priamo s osobného poznania sa nedalo zaškatulkovať na plemená, preto je vo vzorníku čo je. Ja som písal knihu neskoršie, mal som viac informácií a bolo to ešte horšie.V samotnom PTiCEVODSTVE,ktoré som odoberal boli protichodné informácie. Preto som spracoval len niektoré plemena, ktoré mali už ako-tak dohodnutý exteriérový rámec. Pôvodne tam bol samostane severokavkazský tlieskač a kavkazské tlieskače - výčet. Po korekcií ing.Havlína som to zmenil. V CZ je ešte chovateľ, ktorý ponavštevoval s Ing.Havlínom mnoho tamojších chovov a bol s ním aj na ornitologickom výskume na Sibíri. Nie a nie si spomenúť na meno. Naposledy som ho stretol na slovenskej europskej výstave. V čase totality boli prísne sledovaní a k chovateľom sa dostávali veľakrát kuriozným spôsobom. To by bolo nadlho.
A teraz k tej verzií, ktorú som sa dozvedel ja. Severokavkazské majú za samostatnú rasu/prostí, obyčajní chovatelia/ a musí šlapať nohami pri lete.Papuče/rous čo najväčší./. Pokiaľ sa toto vyskytne niekde inde na ostatnom kaukaze/znova u radového chovateľa/ tvrdí, že nieje "čistoporodnij". Viaceré oblasti veľké ako pol slovenskej republiky si tam razia svoje znaky a pochopiteľne svoje názvy. Napríklad sa urazia, keď im poviete že má malé papuče, naopak tvrdia, že také má mať, ak má iné je brak. Nejednotnosť panuje aj v iných znakoch, no aby sa pohli ruské štandardy dopredu, schádzajú sa rôzne komisie a tie potom tlmočia akú-takú verziu pre okolitý svet. Nevieme posúdiť do akej miery a koľko chovateľov s nimi súhlasí. Nemusíme chodiť ďaleko, poznáme problém staváka v EE. Alebo časy, kedy mala mať ostravská bagdeta plošinku na temene, či oblú hlavu. Súhlasím , že v prvom rade má lietať a predvádzať, čo sa od tlieskača očakáva.V každom národe sú chovatelia,ktorí chcú mať odlišné holuby.Ak ich trend okolie pochopí, formuje sa rasa ich želaným smerom. Alebo nie, potom sa urážajú a hlasno dávajú najavo, že je to ináč. Len som sa zamyslel, že ste zovšeobecnil severokavkazský typ a tvrdíte, že vsjo róvno. V srdciach radových chovateľov je to možná ináč, napriek oficiálnym verziam. Ostatne svedčili by o tom i korekcie v ruskom PTICEVODSTVE, lebo dopisom som dostal viackrát niečo iné , čo neskôr vyšlo v článku, podpísanom tým istým priateľom.JH.