Po dohodě s kolegyní z naší diskuse "Kocour sám doma?" zakládám nové vlákno. Za týden shánění nového kotěte jsem se totiž setkávala s neochotou umístit zvíře, s pro mě těžko akceptovatelnými podmínkami, atd. Atd. A vlastně by mě zajímalo, jak je to s dotováním některých útulků, které jsou např. Městské (obecní). Není to tak, že dostávají třeba nějaké dotace dle počtu přítomných zvířat? To by vysvětlovalo, proč nemají zájem zvířata umísťovat. Ale nevím, jen se ptám, třeba odpoví někdo, kdo se v této problematice orientuje.
A vlastně se přiznám, že ani nevím jaký je rozdíl mezi útulky a depozity - mám na mysli stran financování. Odpoví někdo?
Nejsem žádný expert, ale také jsem se tím před Vánoci zabývala... Útulky, které sponzoruje město mají prostory, kde se o kočičky starají... Dostávají peníze od města, ale jestli je to podle počtu zvířat to opravdu netuším... Dále taky žijí ze sponzorských darů... Zjistila jsem, že nepřijmou kočku, která je polodivoká, na jednu stranu to chápu, nebudeme přeci chytat každou kočku, která žije svůj život... Ale pokud jde o kočku, která žije pod stánkem s občerstvením u jedné z nejfrekventovanějších silnic/ulic ve městě, myslím, že je něco špatně... Také pokud byste (nedej bože) našla u popelnic krabičku s pěti koťátky a chtěla ji odnést do útulku, protože snad přesně k tomu útulek je, tak Vás pěkně rychle vyženou, protože ty koťata, klidně mohou být Vaší kočky a oni by se o ně museli starat... (neříkám, že by to někteří lidé nedělali)
Zatím co depozita si zřizují lidé, kteří chtějí kočkám pomoci, žijí pouze ze sponzorských darů... Depozita si dělají z vlastního domova, z vlastních prostor... Pokud mají prostor, tak si vezmou kočiček co jen mohou... Věnují se tomu ve svém volném čase a od nikoho ten čas zaplacený nedostanou... Pokud jde o člověka žijícího v bytě, tak jsou kočky jen doma, ale pokud je to někde na vsi, tak klidně mohou být kočky venku, pokud o to stojí...
Opravdu nevím jestli je to nějaké všeobecné pravidlo, ale tohle já vyzkoumala, když jsem se o tom snažila něco vyzvědět... Tak prosím nekamenovat
kubi
napsal(a):
Nejsem žádný expert, ale také jsem se tím před Vánoci zabývala... Útulky, které sponzoruje město mají prostory, kde se o kočičky starají... Dostávají peníze od města, ale jestli je to podle počtu zvířat to opravdu netuším... Dále taky žijí ze sponzorských darů... Zjistila jsem, že nepřijmou kočku, která je polodivoká, na jednu stranu to chápu, nebudeme přeci chytat každou kočku, která žije svůj život... Ale pokud jde o kočku, která žije pod stánkem s občerstvením u jedné z nejfrekventovanějších silnic/ulic ve městě, myslím, že je něco špatně... Také pokud byste (nedej bože) našla u popelnic krabičku s pěti koťátky a chtěla ji odnést do útulku, protože snad přesně k tomu útulek je, tak Vás pěkně rychle vyženou, protože ty koťata, klidně mohou být Vaší kočky a oni by se o ně museli starat... (neříkám, že by to někteří lidé nedělali)
Zatím co depozita si zřizují lidé, kteří chtějí kočkám pomoci, žijí pouze ze sponzorských darů... Depozita si dělají z vlastního domova, z vlastních prostor... Pokud mají prostor, tak si vezmou kočiček co jen mohou... Věnují se tomu ve svém volném čase a od nikoho ten čas zaplacený nedostanou... Pokud jde o člověka žijícího v bytě, tak jsou kočky jen doma, ale pokud je to někde na vsi, tak klidně mohou být kočky venku, pokud o to stojí...
Opravdu nevím jestli je to nějaké všeobecné pravidlo, ale tohle já vyzkoumala, když jsem se o tom snažila něco vyzvědět... Tak prosím nekamenovat
Konkrétně v Plzni do letoška fungovalo Sdružení kočka mezi lidmi, teď to prý nějak má spadnout pod městský útulek, takže jak to bude dál nevím. Nicméně doteď bylo možné do útulku koťata předat (např. Ta nalezená v krabici), ale jen přes městskou policii - prostě najdu, zavolám měšťáky a ti to zařídí. Člověk sám tam kotě ani kočku dát nemůže.Totéž pokud by někdo na ulici našel zraněnou kočku. Co se týká polodivokých koček, bylo možné přes sdružení a opět ve spolupráci s MP nechat kočky pochytat a nechat u smluvního veterináře vykastrovat (kastrační program - proplácí město) a po vyhojení opět vypustit do původního místa odchytu. Tohle jsme se známou opravdu i zařídily pro několik kočen, které se pohybovaly po vnitrodvorkách v našem bydlišti a domluva byla dobrá. Alespoň se člověk nemusí koukat, jak se tam ty kočeny množí geometrickou řadou.
Nevím, jak jsou financovány státní instituce, ani takových kočkoútulků moc neznám.
Co se týče depozit, ta od státu nedostanou nic - lidé všechno financují ze svých výplat, z dobrovolných darů, z výtěžků aukcí, které si samy organizují... Tyto náklady nikdy nic nepokryje a depozitní činnost je neuvěřitelně ztrátová.
Z mých zkušeností se nikdy nevrátí to, co do umístěné kočičky investujete. Když to vezmu z mého pohledu - náklady na 1. A 2. Očkování - dohromady asi 600 Kč, pokud se číča neumístí mladá, kastruje se - kočka cca 1000 Kč, kocour méně. Pak si pro takovou kočku přijedou zájemci a dají Vám adopční poplatek 600 Kč, a i to jim přijde hodně a jsou schopní Vám říct, že jinde by si sehnali kočku zadarmo
Proto je třeba z pohledu depozita nový majitel opravdu pod drobnohledem a kočičku nedají jen tak někomu.
Lidé, kteří mají doma depozitum opravdu neslouží jako odkladiště koťat nezodpovědných majitelů kočiček. Peníze opravdu získávají ze sponzorských darů, většinou jsou členy nějakého občanského sdružení. Snaží se pomáhat ze všech sil a i když kočičky potřebují " udat ", nové majitele jim opravdu vybírají.
fikovnice
napsal(a):
Po dohodě s kolegyní z naší diskuse "Kocour sám doma?" zakládám nové vlákno. Za týden shánění nového kotěte jsem se totiž setkávala s neochotou umístit zvíře, s pro mě těžko akceptovatelnými podmínkami, atd. Atd. A vlastně by mě zajímalo, jak je to s dotováním některých útulků, které jsou např. Městské (obecní). Není to tak, že dostávají třeba nějaké dotace dle počtu přítomných zvířat? To by vysvětlovalo, proč nemají zájem zvířata umísťovat. Ale nevím, jen se ptám, třeba odpoví někdo, kdo se v této problematice orientuje.
A vlastně se přiznám, že ani nevím jaký je rozdíl mezi útulky a depozity - mám na mysli stran financování. Odpoví někdo?
No prosím vás, který útulek vám nechtěl vydat kočku?
Fíkovnice - zde máte brněnské útulky a vsadím se, že budete-li se snažit, máte na víken kočku doma
http://www.nalezenci.cz/databaze-utulku/brno-mesto-56.
ať žijou psi
napsal(a):
Fíkovnice - zde máte brněnské útulky a vsadím se, že budete-li se snažit, máte na víken kočku doma
http://www.nalezenci.cz/databaze-utulku/brno-mesto-56.
Díky. Kotě už mám...
Ono byste si asi musela pročíst celou diskusi "Kocour sám doma?", abyste věděla, co mi na některých útulcích vadilo. Ale diskuse je dlouhá a rozhodně Vás do ní nenutím .
Brněnské útulky samozřejmě znám, ostatně staršího kocoura mám z depozita, které je u Brna.
kubi
napsal(a):
Díky moc za odpovědi a rozvedení tématu!
I ostatním přispěvatelům děkuji.