Mám kocoura, desetiletého maincoona, od tří let kastrát, který je čerstvě po plastice penisu (laicky...udělali mi z něj kočičku). Je neuvěřitelně vybíravý, co se žrádla týče. Mám strach ho nechat na současných granulích s pravidelným podáváním celaskonu (navrhované řešení, když ani při pětidenní hospitalizaci do něj veterináři dietu nedostali). Oni mu nabízeli Trovet ASD (doufám, že nepletu ta písmenka). Mám teď vzorek RC urinary s/o, ale RC mi přijde jako "hodně peněz za málo muziky". Kapsičky a konzervy nežere, když už, tak jen pár soust a na tom by "přežil" max. Týden, než by se toho přežral. Samozřejmě nabízím i to, ale vidím, že většinou to dojídá ten druhý.
Můžete mi poradit další granule zaměřené na okyselení moče, které bychom mohli vyzkoušet?
Já se v tom absolutně neorientuji a tak uvítám jakoukoliv radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

odberryho
napsal(a):
Mám kocoura, desetiletého maincoona, od tří let kastrát, který je čerstvě po plastice penisu (laicky...udělali mi z něj kočičku). Je neuvěřitelně vybíravý, co se žrádla týče. Mám strach ho nechat na současných granulích s pravidelným podáváním celaskonu (navrhované řešení, když ani při pětidenní hospitalizaci do něj veterináři dietu nedostali). Oni mu nabízeli Trovet ASD (doufám, že nepletu ta písmenka). Mám teď vzorek RC urinary s/o, ale RC mi přijde jako "hodně peněz za málo muziky". Kapsičky a konzervy nežere, když už, tak jen pár soust a na tom by "přežil" max. Týden, než by se toho přežral. Samozřejmě nabízím i to, ale vidím, že většinou to dojídá ten druhý.
Můžete mi poradit další granule zaměřené na okyselení moče, které bychom mohli vyzkoušet?
Já se v tom absolutně neorientuji a tak uvítám jakoukoliv radu.
Zkuste vybrat tady něco:
http://www.zoohit.cz/shop/kocky/doplnkove_specialni_krmivo/ledvinova_dieta.
A nepřemýšlela jste o krmení masem? Ono totiž největší problém je to, že kočka od přírody málo pije. A pokud se krmí jen suchou stravou (a vůbec zde nezáleží na tom, zda je to klasické či přímo dieta), je to prostě problém.
Já osobně bych přešla na krmení masem - tak do kocoura dostanete dost vody a bude mít klid. Zároveň mu i bude víc chutnat. Ono se vžijte do jeho situace - jíst denně nějaké suché krmení. Taky byste si moc nepochutnala.
Krmení masem je - krmení svalovinou, vnitřnostmi, drobné kosti, sem tam můžete dát trochu uvařené zeleniny (mrkev, brambor, fazolky, atd. ). Občas tvaroh, vajíčko, atd. Prostě pestrou stravu. Dobře je to popsané zde: http://www. baron. cz/kocka/prirodni-lekarna/clanky/vyziva-kocky-jidelnicek-prirozene-syrove-stravy/i-0. Jinak krmí se kolem 2-4% tělesné váhy, takže pokud by měl kocour např.8 kg, budete krmit kolem 200-300 gramů masa denně. Je dobré to rozdělit do 2 dávek (ráno a večer), dle toho, jak to bude kocourovi vyhovovat. Plus samozřejmě chce tu dávku vychytat dle něj - některá kočka si drží váhu při krmení 2%, jiná je aktivnější a musí mít 4%. Je to individuální, takže se orientujte dle samotného kocoura, tabulky jsou jen orientační. ;).
PS: Veterináři rádi doporučují drahé vet. diety, takže se případně nenechte zmást, když by Vám cpali, že krmení masem je špatně.
Sama mám doma teď číču, co se mi vrátila od nových majitelů - krmili jen granulemi (ač si brali kotě zvyklé na maso a granule spíš jako doplněk a doporučila jsem jim tak krmit dále) a číča měla po kastraci problém s moč. cestami - měla moč. kameny. Nakonec se vrátili ke krmení masem a ejhle - ono je po problémech. :)
Pokud si něco více načtete, zjistíte, že většina zdravotních problémů se dá řešit vhodnou stravou a nemusí se zvíře (i člověk ve většině případů) cpát léky či speciálními dietami, atd.
Krmit masem jsem ho chtěla již když jsem si ho přinesla domů jako kotě. Pravou je, že vybíravost u něj snad nezná mezí, takže dostat do něj syrové maso byl problém už tehdy. Maximálně ochutnal kousek. Nicméně už je to řada let a chutě se mění, takže i krmení domácí stravou jsem už znova zvažovala. Potřebuji překlenout půlrok, než dostavíme náš domek a odstěhujeme se od tchánů, už takhle se motáme v kuchyni dvě ženské. Děkuji za odkaz na stránky, já nic pořádného v češtině nenašla, má angličtina je slabá, takže jsem louskala přes google překladač.
Co jsem tedy stihla přechroupat, tak časově náročné to nebude. Zvolila bych taktiku přípravy jídel tak 2x měsíčně a po porcích na mrazák. Na čas se vymlouvat nebudu
A veterináři jsou naučení na jeden vzorec, jim to za zlé nemám. Prostě člověk, co chce něco změnit, musí začít hlavně u sebe. Jen ten půlrok ještě s granulemi musí vydržet. Zdá se, že začal zvyšovat poměr mokré stravy (kapsičky), takže pokud to tak půjde dál, tak přechod na domácí stravu by mohl být jednodušší.
Uživatel s deaktivovaným účtem

TROVET jsou perfektní granule. Jinak veterinární granule přímo na močák a ledviny jsou určitě lepší, než kupovat někde normální granule. Váš kocour by měl mít "doživotní "dietu aby neměl časem komlplikace. A nebojte se, zvykne si. Moje kočka musela taky jíst TROVET - o když jiné na alergii. Ze začátku je nechtěla, ale když není nic jinýho, časem jí tak zachutnaly, že už jí to vůbec nepřišlo, Zvykla si na ně. . O takovéto plastice a této nemoci najdete hodně vláken a diskuzí na www. kočky-online. cz. Tak už taky někdo psal o takovéto operaci i o tom, co kocourek může jíst.
Zkuste se podívat na tyto stránky http://www. kocky-online. cz/forum/viewtopic. php?t=13714
tam když se podíváte do diskuzí najdete vše ohledně této operace i kontakt na doktora, který Vám poradí.
Zkuste se zeptat i tohoto lékaře, prodává taky pouze granule pro nemocné kočky-mě hodně pomohl:
http://www. mvdr-svoboda. cz/asd-urinary-struvite-2/.
odberryho
napsal(a):
Krmit masem jsem ho chtěla již když jsem si ho přinesla domů jako kotě. Pravou je, že vybíravost u něj snad nezná mezí, takže dostat do něj syrové maso byl problém už tehdy. Maximálně ochutnal kousek. Nicméně už je to řada let a chutě se mění, takže i krmení domácí stravou jsem už znova zvažovala. Potřebuji překlenout půlrok, než dostavíme náš domek a odstěhujeme se od tchánů, už takhle se motáme v kuchyni dvě ženské. Děkuji za odkaz na stránky, já nic pořádného v češtině nenašla, má angličtina je slabá, takže jsem louskala přes google překladač.
Co jsem tedy stihla přechroupat, tak časově náročné to nebude. Zvolila bych taktiku přípravy jídel tak 2x měsíčně a po porcích na mrazák. Na čas se vymlouvat nebudu
A veterináři jsou naučení na jeden vzorec, jim to za zlé nemám. Prostě člověk, co chce něco změnit, musí začít hlavně u sebe. Jen ten půlrok ještě s granulemi musí vydržet. Zdá se, že začal zvyšovat poměr mokré stravy (kapsičky), takže pokud to tak půjde dál, tak přechod na domácí stravu by mohl být jednodušší.
Ano, časově náročné to není. Jen si člověk vyndá jeden den dávku na druhý den a je to. :)
Je fakt, že ono kdyby člověk krmil jen čistou svalovinou, tak to taky dobré není a nemám úplně vetům za zlé, že radši naordinují "vyvážené" granule než krmení masem, kdy to někdo pojme krmením pouze kuřecím a svalovinou a časem to samozřejmě udělá problém. Základem je prostě pestrost.
Jinak pokud mu jedou kapsičky, tak bych mu poté začala do kapsičky dávat kousek syrového. Ono kočky jsou v krmení dost konzervativní, takže se s nimi musí pomalu. :).