Dobrý den,
mám dotaz, proč mi kocour v necelých třech letech přestal nosit myši ke dveřím? Dřív bylo pravidlo, že téměř každý den jsem měl u dveří zakouslou myšku, někdy i několik, jednou byl pěkně pokousanej, ale měl obrovský úlovek, chytil potkana, ale už několik měsíců nedonesl nic. Krmím ho jednou denně, bud dostane konzervu, nebo něco, co zbylo od oběda. Mléko mu nedávám vůbec, prý je to pro kočky špatné.
Začne znovu lovit?
A vy se divíte? Většina masožravců pokud dostane polívku, kde je hodně vývaru, tak vyloví hlavně maso + případně nějakou přílohu a většinu vývaru nechá.
Navíc pokud není kocour kastrovaný, tak ho samozřejmě teď mohou lákat říjící se kočky v okolí. Zvlášť pokud chodí ven, tak je velmi vhodné kocoura vykastrovat, aby se netoulal, nerval a nemohl tak chytit infekci, apod. (krytím nemocné kočky či rvačkou s nemocnou kočkou).
Ano, některé kočky prostě granulové nejsou. A nenutila bych ho do toho - přirozenější má sníst kus masa (syrového, vařením se ničí zbytečně vitamíny) či kvalitní masovou konzervu (i když ta už je taky převařená, ale alespoň je vlhká a kočka do sebe dostane víc vody).
hodann
napsal(a):
No hladem určitě netrpí, je dost vykrmenej, a někdy pěkně mlsnej dstane třeba hovězí polévku, vyžere naso a těstoviny s většinou vývaru nechá na pokoji, kočičích granulí se ani netkne. myslím, že ho spíš místo myší začínají zajímat kočky v okolí.
Mlsná? Vy pokládáte kočku, která nežere těstoviny, za mlsnou? Kočka je masožravec, proboha! Viděl jste někdy v nějakém dokumentu kočku, jak si v přírodě loví stáda nudlí? Kočka nežere nudle, kůň nežere kotlety, had nežere seno. To není mlsnost. Krmte ho tak, jak se masožravec krmí - masem nebo kvalitní MASOVOU konzervou (konzerva ze supermarketu, která má ve složení 4% masa, opravdu není vhodná strava pro kočku).
A jesli není kastrovaný, tak je jasné, že ho zajímají víc kočky, než lov. Bude utíkat, rvát se, vyrobí spoustu nechtěných koťat a nakonec ho něco přejede nebo uhyne na pohlavně přenosnou chorobu - kočičí verzi HIV. Nechte ho vykastrovat.
Jo a důležitá poznámka: že je vypasený, ještě neznamená, že nemůže mít hlad. Kalorie nejsou všechno, i tlustá kočka může být podvyživená - nedostatek bílkovin, vitamínů, minerálů, mastných kyselin, taurinu...
Něčím kočku nacpat nestačí, je potřeba dát jí kvalitní stravu, která obsahuje to, co kočičí organizmus potřebuje. Což opravdu nejsou nudle a konzerva ze supermarketu.
pidla
napsal(a):
Jo a důležitá poznámka: že je vypasený, ještě neznamená, že nemůže mít hlad. Kalorie nejsou všechno, i tlustá kočka může být podvyživená - nedostatek bílkovin, vitamínů, minerálů, mastných kyselin, taurinu...
Něčím kočku nacpat nestačí, je potřeba dát jí kvalitní stravu, která obsahuje to, co kočičí organizmus potřebuje. Což opravdu nejsou nudle a konzerva ze supermarketu.
V neposlední řadě: vypasená kočka (resp. s velkým břichem) též může znamenat začervená kočka (obzvlášť venkovní lovící kdeco)!
Většina našich koček když dospěla (kolem to 3. roku) přestala nosit úlovky nebo jen sem tam (zvláště kocouři) ať byli vykastrované či ne (cca před 15 lety jsem nekastrovali) nebo byli krmeny masem či, jak tomu bylo dříve, zbytky. Teď máme kocoura který je opravdu trochu "magor", je mu 6 let, je vykastrovaný a myši nosí pořád, někdy i 3 za noc. Stalo se, že byl párkrát v životě nemocný a musel být zavřený doma (jinak má neomezený přístup ven i dovniř), byl z toho nešťastný a pak když jsme ho konečně mohli pustit ven, vyběhl a do půl hodiny byl zpět s myší, nechal jí na balkóně a běžel pro další, tak vydržel celou noc a přinesl jich třeba 5. Ale tento koucour je z těch našich x koček co jsme měli asi jediný, kterého ten lov drží pořád. Také jsme měli kocoura, který nelovil vůbec, byl to nalezenec (jako všechny naše kočky), když jsme ho našli byly mu cca 4 týdny, vypiplali jsme ho, ale nenaučili lovit myši. Co víme v životě chytil jednu a byl z toho dost rozpačitý
vejin
napsal(a):
Většina našich koček když dospěla (kolem to 3. roku) přestala nosit úlovky nebo jen sem tam (zvláště kocouři) ať byli vykastrované či ne (cca před 15 lety jsem nekastrovali) nebo byli krmeny masem či, jak tomu bylo dříve, zbytky. Teď máme kocoura který je opravdu trochu "magor", je mu 6 let, je vykastrovaný a myši nosí pořád, někdy i 3 za noc. Stalo se, že byl párkrát v životě nemocný a musel být zavřený doma (jinak má neomezený přístup ven i dovniř), byl z toho nešťastný a pak když jsme ho konečně mohli pustit ven, vyběhl a do půl hodiny byl zpět s myší, nechal jí na balkóně a běžel pro další, tak vydržel celou noc a přinesl jich třeba 5. Ale tento koucour je z těch našich x koček co jsme měli asi jediný, kterého ten lov drží pořád. Také jsme měli kocoura, který nelovil vůbec, byl to nalezenec (jako všechny naše kočky), když jsme ho našli byly mu cca 4 týdny, vypiplali jsme ho, ale nenaučili lovit myši. Co víme v životě chytil jednu a byl z toho dost rozpačitý
"...a pak když jsme ho konečně mohli pustit ven, vyběhl a do půl hodiny byl zpět s myší..."
Mám byťáka, který má jen občas možnost být na chalupě venku - a myš nebo myšici mi přinese do cca 3-5minut, někdy i dřív. Je v tomto naprosto neskutečný. Je vykastrovaný, takže rozmnožovací pud nahradil totálně pud lovecký. Když je přes noc venku, tak druhý den po celém dvoře nacházím mrtvolky myší, tu s ukouslou hlavou, tu sežranou zpoloviny, a to nemám tušení, kolik jich sežere celých. Takže ten náš kocour je ještě větší rekordman než ten Váš.