Problémy s čistotností

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.4.2015 09:52
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Ahoj kočkaři,
omlouvám se vám - častým návštěvníkům zde - že zakládám téma, které jsem zde již někde otevřela. Domluvila jsem se na "Psech" s "Koňadrou", jestli ji třeba také něco nenapadne...
Takže - dva útulkoví kocouři - starší kolem dvou let, mladší asi 8 měsíců.
Mladší hned ze začátku problémy s čistotností - ale jen s kaděním pod postel. Močit chodí od začátku do záchodu. Po asi týdnu až 10 dnech trápení najednou klid a začal chodit dělat obě potřeby do WC. No a teď asi 10 dní je tu nanovo stejný problém. Vzpomínám si, "Koňadro", jak jste tehdy psala, že jsou kočky, která jsou čuňata navždy... Pořád si ale říkám, že když už uměl na záchod chodit, tak že se to znovu naučí.
Jinak, absolutně nic se zde nezměnilo. Momentálně mám objednaný záchod doporučený "Lavaccou" - i když v tuto chvíli vůbec nemám představu, do které části bytu jej dát (?). Jeden je v chodbě, druhý je z druhé strany mojí postele (jde o dvoupostel). No a mám pocit, že problém může být způsoben bojem obou kocourů o tento záchod. První záchod byl ten v chodbě - tam starší kocour bez problémů chodil. Po pořízení druhého WC (to u postele) si starší kocour toto přímo zamiloval a chodí jen tam. Mladší kocour většinou chodí močit do chodbového WC a kadit...buď pod postel (vlastně do bezprostřední blízkosti toho druhého WC) anebo také do toho "postelového WC". Láska mezi kocoury není, maximálně se hlavně v noci honí, občas ještě to skončí ječením malého, ale on je hysterka, žádné zranění od velkého nikdy neměl. Naopak on (malý) je provokatér - a nejraději provokuje, když je velký na WC, protože to se nemůže nijak bránit a ten hajz..k malej na něj často takto zaútočí. Velký na něj občas (ale opravdu jen občas) také číhá, když je malý na WC (tom "vedlepostelovém"), anebo na něj "jen" hledí, jakmile hrábne tlapkou ve stelivu. Takže malý dvakrát třikrát hrábne stelivem a hned se klidí pod postel udělat hromádku tam. Už jsem jej takto v přímém přenosu zastihla nejméně dvakrát, ale to nemá smysl tahat jej takto zpoza postele. No, takže myslíte si, že jde opravdu o souboj o oblíbený záchod? Teď by měl každým dnem přijít krytý záchod, máte nápad, kam jej umístit? Místo toho vedle postele (tam je teď otevřený záchod)? V neposlední řadě malý je TOTÁLNĚ jiná kočičí osobnost. Chce mě mít jen pro sebe, je to spíš kočkopes. Velkého se snaží ode mě odhánět (i když se tomu samozřejmě snažím bránit). Např. ale malý se mnou již zásadně spává v posteli a velký mu v podstatě vyklidil místo. V současnosti pozoruji u malého větší agresivitu - hlavně vůči velkému, mnohem víc si dovolí (viz útoky na záchodě) a např. i vůči mně je takový, že jsem poškrábaná (to ale jde spíše na vrub jeho divokosti a neopatrnosti - nemá žádné zábrany - nesu jídlo a drápne mě; hraji si s ním a drápne mě - to ale opravdu neopatrností; na druhou stranu od velkého nemám za ten rok a půl, co jej máme, jediné škrábnutí). Zkrátka malý je opravdu hodně takový sobeček, je určitě divočejší a i "agresívnější", i u jídla velkého vytlačí; velký je mírný (ty občasné výpady vůči malému nepovažuji za agresi, ptž jakmile malý začne ječet, velký odejde). Takže mě ještě začala napadat i varianta kastrace. Co si myslíte o kastraci v jeho cca 8měsících?
Vím, že kočkaři mi zde již na spoustu mých dotazů odpovídali, ale kdyby vás ještě něco napadalo, co dělám třeba špatně, budu ráda, když napíšete. Ono samozřejmě skoro denní uklízení nadílky pod postelí mi bere kus radosti z kocourů. Jinak "Koňadra" se snad prý ozve večer - děkuji dopředu.

9.4.2015 16:29
koňadra

XXX.XXX.128.31

Fikovnice: díky za důvěru. Koukám, že se Vám s kocoury nahromadilo hned několik problémů najednou. Víte, já moc nevěřím na to, že kočka si nečistotností řeší nějaké problémy, já prostě trvám na tom, že některé jsou a budou prasata. Bohužel Váš kocourek asi k nim bude patřit. To, že chvíli chodí způsobně na záchod, ještě nic neznamená. Není na něj v tomto spoleh. Navíc nevím, co by si mohl řešit zrovna on, když se u Vás má jako v bavlnce. A trochu se ještě bojím, že svým chováním (nenecháním staršího v klidu) i příkladem nakonec strhne k nečistotnosti i toho staršího. Takže, co se čistotnosti týče, na Vašem místě bych opravdu důkladně zadělala postel. Dále bych po bytě rozmístila několik záchodů, možná i na nejnemožnější místa. Neznám Váš byt, tak nemohu radit konkrétně. Naše kočky mají také více záchodů a (některé) chodí na záchod, který je pod policí, je tam tak 30 cm na výšku místa. Nikdy jsem nepochopila, jak se tam vlezou. Ale asi vlezou, když je v něm pravidelný příděl. Prostě malému kocourovi bych eliminovala co nejvíce možností, kam by mohl jít jinam na záchod. Problém je také chování Vašeho kocourka. Malý je takový uzurpátor. Kdyby byl můj, asi bych mu stručně vysvětlila jeho postavení (to se Vám, fíkovnice, určitě nebude líbit), třeba i tím, že bych ho opakovaně vyhodila z postele a prostě by v ní nespal. Pokud tam dosud spával starší kocour a vyklidil mu místo, tak to bych brala jako újmu tomu staršímu kocourovi. Byl sice, myslím tím toho mladšího, chudáček, vyhozený, nejspíš je Vám ho líto, ale mě to přijde jako když mají lidi adoptované děti - těch je jim taky líto a většinou se jejich výchova moc nepovede (teď prominou ti, co to zvládli na jedničku, ale já znám právě ty druhé). Vlastnímu děcku by prostě sem tam jednu flákli bylo by po problému, zatímco k tomu adoptovanému přistupují jinak. A kdyby mě ten malý škrábl, tak by taky viděl, že si to nenechám líbit. Já bych ho neomlouvala vlastní neopatrností. Kdysi jsem dostala siamského kocoura, takový ten starý typ, dnes jsou siamky vychrtliny, ale tento vypadal jako britka. Pochopila jsem, proč se ho zbavili. Kocour na nás útočil, škrábal, kousal, vyloženě byl zlý... no, párkrát udělal veletoč a odvykl si to dělat. V životě už jsme na něj nemuseli ani zvýšit hlas. Měli jsme ho potom mnoho let a byl to nejlepší kocour, co jsme kdy měli - čistotný, milý, dokonce i poslouchal, vždycky přišel na zavolání a byl velký mazel. Ale od začátku měl stanovené mantinely, které mu původní majitelé nenastavili. Kočka je sice trošku něco jiného než pes, ale obě zvířata dobře chápou, kdo je pánem. Když jsou to oni, je vždycky něco špatně. Fikovnice, takhle na internetu je těžko radit, chce to i vidět, jak se Vaše kočky chovají. Možná, to se Vám určitě taky nebude líbit, bych uvažovala i o tom, toho malého dát pryč a pořídit jiného (když chcete dva). Myslela jsem si, že si časem zvyknou, ale zdá se mě, že je to čím dál horší a ten starší tím trpí. Nemáte taky ten pocit? Prostě tak jako si nesednou někdy dva lidé, tak si zřejmě moc nesedli k sobě Vaši kocouři, je to už dost dlouhá doba, tak pomalu ztrácím naději, že se to zlepší.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.4.2015 20:05

Fíkovnice, tak ať v tom máte binec... :

"jak jste tehdy psala, že jsou kočky, která jsou čuňata navždy.."
naprosté vyjímky

"No a mám pocit, že problém může být způsoben bojem obou kocourů o tento záchod. "
to je víc než pravděpodobné

"Víte, já moc nevěřím na to, že kočka si nečistotností řeší nějaké problémy, já prostě trvám na tom, že některé jsou a budou prasata"
kdykoliv někdo z mé kočičí smečky začal konat potřebu po bytě, tak za tím byly vždy psychické problémy. Zrovna nedávno přesně jako u fíkovnice - kočičku kocour šikanoval na wc, začala chodit pod skříň - vyfasovala další wc a je klid.

"Např. ale malý se mnou již zásadně spává v posteli a velký mu v podstatě vyklidil místo. V současnosti pozoruji u malého větší agresivitu - hlavně vůči velkému, mnohem víc si dovolí"
tu postel bych jako problém neviděla, ale nenechte nikoho šikanovat toho druhého

"např. i vůči mně je takový, že jsem poškrábaná (to ale jde spíše na vrub jeho divokosti a neopatrnosti - nemá žádné zábrany - nesu jídlo a drápne mě; hraji si s ním a drápne mě - to ale opravdu neopatrností; na druhou stranu od velkého nemám za ten rok a půl, co jej máme, jediné škrábnutí). Zkrátka malý je opravdu hodně takový sobeček, je určitě divočejší a i "agresívnější", "
je rozdíl, jestli je zle agresivní, nebo prostě temperamentní, emotivní...mám takového mlaďase doma a je to úžasná přícucka, mazel, komunikativní, a taky se umí rozdivočit - tak ho něžně odložím...

"i u jídla velkého vytlačí"
neexistuje otravovat u jídla druhého, to musíte zabezpečit

"Co si myslíte o kastraci v jeho cca 8měsících?"
od půlroku v pohodě, a radši dřív, než začne značkovat. Ale nemyslete si, že z něj pak bude andílek. Já mám všechno kastráty a jací hajzlíci ti kocouři umí být...

9.4.2015 20:25
koňadra

XXX.XXX.128.31

No, fakt je ten, že já měla spíše ta čuňata. Možná to bylo dáno tím, že většina mých koček byla "z ulice", takže čistotnost zrovna neměly navyklou. Kočky čistokrevné od chovatelů jsem měla asi 4 a ty vesměs čistotné byly - asi proto, že od malička byly vychovávané chodit na záchodky. Taky si nejsem jistá, jestli kastrace zmírní usurpátorské sklony mladšího kocoura, spíš bych řekla, že ne. Nicméně kastrace ho jistě stejně nemine (už kvůli značkování) a myslím, že v 8 měsících se to už dá.

9.4.2015 20:40

Já jsem měla, mám a budu mít vždy jen ty "obyč" z ulice...A už se mi i párkrát stalo, že jsem na kočičím wc načapala i zcela cizího kocoura (kočky mají průchod ven).

10.4.2015 07:47
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Ahoj kamarádi ,
moc díky za reakce od obou... Až teď jsem se dostala k přečtení. Je toho více na co reagovat. Nejvíce mě asi "dostal" nápad "Koňadry" vrátit malého kocoura, protože jsem se přistihla u stejného nápadu již taky... Ale vím, že to neudělám, tím jsem si prakticky jistá.
Dnes dorazí nové kryté WC, problém je v tom, že v bytě je milion věcí (ještě po mámě), já zatím nemám sílu to vyklízet, takže budu muset popřemýšlet jak WC rozmístit. Já se tedy osobně také domnívám, že vznikl jakýsi "boj o to jedno oblíbené WC".
Jinak "Koňadro" já zase nejsem tak měkká jak se možná takto po netu jevím smajlík, takže třeba u jídla - když malý začne uzurpovat velkého, tak zakřičím "Nesmíš" a odsunu jej a v mé přítomnosti si to již nedovolí. Samozřejmě, když nejsem doma, těžko říct...
Malý je zkrátka opravdu jiná osobnost - ono jej asi ani moc nebaví hry s velkým - kolikrát se ten snažil (a snaží) o honičku - ale málokdy to dopadne. Malého úplně nejvíc baví, když si s ním hraju já - když mu hážu hračky, aportuje je a vrká u toho (on je "vrkáč" - nemňouká, ale neustále na mě vrká - je to u něj znamení pohody). S tím uzurpátorstvím velkého - je škoda, že ten je opravdu tak moc hodný, že mu raději ve všem ustoupí. Můžu si jej nastokrát vzít do postele, ozve se někde zpoza postele vrknutí malého a velký raději odejde. Vyhození malého je jako házení hrachu na zeď. Bude se vracet do zblbnutí. Oddělení kocourů dveřmi nefunguje - kupodivu oba se k sobě začnou dobývat.
Jinak jste mě obě překvapily, že v těch cca 8měsících už doporučujete kastraci - někde jsou tu jiné příspěvky k tomu našemu problému a spíše se lidé klonili ke kastraci od roku a výše. Ale začínám mít stejně dojem, že moč malého začíná již zapáchat...
Na vším, co jste mi napsali, budu přemýšlet, ještě se doufám ozvu ještě jednou opravdu moc moc děkuju za váš čas a nápady.
Přeji fajn den!
P.S. Na víc rozdílné kocoury jsem snad padnout již nemohla...
.

10.4.2015 07:58
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Fíkovnice, tak ať v tom máte binec... :

"jak jste tehdy psala, že jsou kočky, která jsou čuňata navždy.."
naprosté vyjímky

"No a mám pocit, že problém může být způsoben bojem obou kocourů o tento záchod. "
to je víc než pravděpodobné

"Víte, já moc nevěřím na to, že kočka si nečistotností řeší nějaké problémy, já prostě trvám na tom, že některé jsou a budou prasata"
kdykoliv někdo z mé kočičí smečky začal konat potřebu po bytě, tak za tím byly vždy psychické problémy. Zrovna nedávno přesně jako u fíkovnice - kočičku kocour šikanoval na wc, začala chodit pod skříň - vyfasovala další wc a je klid.

"Např. ale malý se mnou již zásadně spává v posteli a velký mu v podstatě vyklidil místo. V současnosti pozoruji u malého větší agresivitu - hlavně vůči velkému, mnohem víc si dovolí"
tu postel bych jako problém neviděla, ale nenechte nikoho šikanovat toho druhého

"např. i vůči mně je takový, že jsem poškrábaná (to ale jde spíše na vrub jeho divokosti a neopatrnosti - nemá žádné zábrany - nesu jídlo a drápne mě; hraji si s ním a drápne mě - to ale opravdu neopatrností; na druhou stranu od velkého nemám za ten rok a půl, co jej máme, jediné škrábnutí). Zkrátka malý je opravdu hodně takový sobeček, je určitě divočejší a i "agresívnější", "
je rozdíl, jestli je zle agresivní, nebo prostě temperamentní, emotivní...mám takového mlaďase doma a je to úžasná přícucka, mazel, komunikativní, a taky se umí rozdivočit - tak ho něžně odložím...

"i u jídla velkého vytlačí"
neexistuje otravovat u jídla druhého, to musíte zabezpečit

"Co si myslíte o kastraci v jeho cca 8měsících?"
od půlroku v pohodě, a radši dřív, než začne značkovat. Ale nemyslete si, že z něj pak bude andílek. Já mám všechno kastráty a jací hajzlíci ti kocouři umí být...

"...je rozdíl, jestli je zle agresivní, nebo prostě temperamentní, emotivní...mám takového mlaďase doma a je to úžasná přícucka, mazel, komunikativní, a taky se umí rozdivočit - tak ho něžně odložím..."

Toto je pro mě asi největší záhada, kterou bych chtěla umět rozluštit. Velký od doby, co jej máme, mírný jako beránek, vždy trpělivý, na veterině by se sebou nechal dělat snad cokoli. Váží téměř 6kg, takže malého by klidně mohl pořádně zválcovat.
Malý - je vzhledově hodně jiný (asi něco z orientálek), uzurpátor, je divoký, nemá nejmenší zábrany se přes noc prokousat třeba někde do mého jídla (které zapomenu uklidit), při hraní si mě škrábne, když třeba zvedám talíř ze země, je schopen packou jej stáhnout zpět...toto vše od velkého neznám. Ale ke mně je extrémně přítulný až závislý. Když jej hladím, přede blahem. Vůči velkému se chová spíše agresívně, ale neumím poznat jaký typ agrese to je. Každopádně to, co mi dělá největší radost, je to, že VÝJIMEČNĚ velký začne malého olizovat - hlavně obličej, uši. Malý se obvykle tváří blaženě, ale zatím NIKDY to neudělal naopak (v tomto kočky tak neznám, nevím, jestli v tom neplatí třeba nějaká pravidla hierarchie, ale spíše asi ne; takže opět sobectví malého?), ba dokonce někdy zničehonic, když jej velký olizuje, tak na něj zaútočí...

10.4.2015 08:44
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Já už téměř nemám slov a už píšu tak nějak rezignovaně. Jsem na netu (mám dovolenou) - a asi 15min zpátky, když jsem zaslechla zas to typické šustění - a opět se malý vysrajdil pod postel. A nezaznamenala jsem, že by jej teď velký nějak šikanoval. Už to vážně píšu tak jaksi smutně smířeně...
Zahrazení postele bylo, ale to jsem netušila jednak kam se všude kočky dostanou - jakou mezírkou a také malý je schopen měkčí věci rozkousat, rozdrápat a pod postel se v minulosti nějak vždy prodral. Pak přišlo období čistotonosti, a teď...chodí pod postelí na jedno místo - a to na haldu papírů, které jsem tam dala. Takže vytáhnu haldu, vrchní papír vyhodím. Naštěstí u mě přestal úplně průjmovat - z útulku byl průjmující a to uklízet bylo fakt potěšení... Teď má bobky, takže úklid už není taková tragédie a onehdá jsem zde psala, jestli mám postel vůbec zahrazovat - aby si nenašel něco ještě mnohem nepřístupnějšího. Jde o starý panelákový byt - všude skříně, skříňky, gauče, atd.
Musím teď hlavně vymyslet, kam dát nové WC - hlavně stále nevím, jestli to tak oblíbené WC nahradit novým, anebo nové dát jinam...

10.4.2015 08:54
fikovnice

XXX.XXX.99.69

koňadra napsal(a):
Fikovnice: díky za důvěru. Koukám, že se Vám s kocoury nahromadilo hned několik problémů najednou. Víte, já moc nevěřím na to, že kočka si nečistotností řeší nějaké problémy, já prostě trvám na tom, že některé jsou a budou prasata. Bohužel Váš kocourek asi k nim bude patřit. To, že chvíli chodí způsobně na záchod, ještě nic neznamená. Není na něj v tomto spoleh. Navíc nevím, co by si mohl řešit zrovna on, když se u Vás má jako v bavlnce. A trochu se ještě bojím, že svým chováním (nenecháním staršího v klidu) i příkladem nakonec strhne k nečistotnosti i toho staršího. Takže, co se čistotnosti týče, na Vašem místě bych opravdu důkladně zadělala postel. Dále bych po bytě rozmístila několik záchodů, možná i na nejnemožnější místa. Neznám Váš byt, tak nemohu radit konkrétně. Naše kočky mají také více záchodů a (některé) chodí na záchod, který je pod policí, je tam tak 30 cm na výšku místa. Nikdy jsem nepochopila, jak se tam vlezou. Ale asi vlezou, když je v něm pravidelný příděl. Prostě malému kocourovi bych eliminovala co nejvíce možností, kam by mohl jít jinam na záchod. Problém je také chování Vašeho kocourka. Malý je takový uzurpátor. Kdyby byl můj, asi bych mu stručně vysvětlila jeho postavení (to se Vám, fíkovnice, určitě nebude líbit), třeba i tím, že bych ho opakovaně vyhodila z postele a prostě by v ní nespal. Pokud tam dosud spával starší kocour a vyklidil mu místo, tak to bych brala jako újmu tomu staršímu kocourovi. Byl sice, myslím tím toho mladšího, chudáček, vyhozený, nejspíš je Vám ho líto, ale mě to přijde jako když mají lidi adoptované děti - těch je jim taky líto a většinou se jejich výchova moc nepovede (teď prominou ti, co to zvládli na jedničku, ale já znám právě ty druhé). Vlastnímu děcku by prostě sem tam jednu flákli bylo by po problému, zatímco k tomu adoptovanému přistupují jinak. A kdyby mě ten malý škrábl, tak by taky viděl, že si to nenechám líbit. Já bych ho neomlouvala vlastní neopatrností. Kdysi jsem dostala siamského kocoura, takový ten starý typ, dnes jsou siamky vychrtliny, ale tento vypadal jako britka. Pochopila jsem, proč se ho zbavili. Kocour na nás útočil, škrábal, kousal, vyloženě byl zlý... no, párkrát udělal veletoč a odvykl si to dělat. V životě už jsme na něj nemuseli ani zvýšit hlas. Měli jsme ho potom mnoho let a byl to nejlepší kocour, co jsme kdy měli - čistotný, milý, dokonce i poslouchal, vždycky přišel na zavolání a byl velký mazel. Ale od začátku měl stanovené mantinely, které mu původní majitelé nenastavili. Kočka je sice trošku něco jiného než pes, ale obě zvířata dobře chápou, kdo je pánem. Když jsou to oni, je vždycky něco špatně. Fikovnice, takhle na internetu je těžko radit, chce to i vidět, jak se Vaše kočky chovají. Možná, to se Vám určitě taky nebude líbit, bych uvažovala i o tom, toho malého dát pryč a pořídit jiného (když chcete dva). Myslela jsem si, že si časem zvyknou, ale zdá se mě, že je to čím dál horší a ten starší tím trpí. Nemáte taky ten pocit? Prostě tak jako si nesednou někdy dva lidé, tak si zřejmě moc nesedli k sobě Vaši kocouři, je to už dost dlouhá doba, tak pomalu ztrácím naději, že se to zlepší.

Také jste mě "Koňadro" trochu překvapila tou zkušeností s tím Vaším siamákem. Že byl zlý a že jste jeho chování otočili...
Já jsem tak nějak navyklá, že kočky vychovávat nejde, že tak maximálně u toho jídla na něj křiknu "Nesmíš!", když jde do misky velkému, ale jinak že žádná výchova koček ani není možná. Nějaké okřikování, že se spíše vrátí ve zlém - kočku to vydeptá a stejně nepomůže. A že vše je lepší řešit spíše po dobrém, při divokosti maximálně ukončit hru. No a pak je mi také záhadou, že malý je čistotný s močením - to mu chodit na záchod nevadí - ale to je asi proto, že chodí na to druhé WC, které je v jiné místnosti. Kdyby byl prostor pod postelí, tak tam snad WC dám, myslím, že tam by malý hned začal chodit, ale tam se teda záchod (ani nekrytý) nevejde ani náhodou.

Kočičí svět

10.4.2015 09:16
Kočičí svět

XXX.XXX.32.59

fikovnice napsal(a):
Já už téměř nemám slov a už píšu tak nějak rezignovaně. Jsem na netu (mám dovolenou) - a asi 15min zpátky, když jsem zaslechla zas to typické šustění - a opět se malý vysrajdil pod postel. A nezaznamenala jsem, že by jej teď velký nějak šikanoval. Už to vážně píšu tak jaksi smutně smířeně...
Zahrazení postele bylo, ale to jsem netušila jednak kam se všude kočky dostanou - jakou mezírkou a také malý je schopen měkčí věci rozkousat, rozdrápat a pod postel se v minulosti nějak vždy prodral. Pak přišlo období čistotonosti, a teď...chodí pod postelí na jedno místo - a to na haldu papírů, které jsem tam dala. Takže vytáhnu haldu, vrchní papír vyhodím. Naštěstí u mě přestal úplně průjmovat - z útulku byl průjmující a to uklízet bylo fakt potěšení... Teď má bobky, takže úklid už není taková tragédie a onehdá jsem zde psala, jestli mám postel vůbec zahrazovat - aby si nenašel něco ještě mnohem nepřístupnějšího. Jde o starý panelákový byt - všude skříně, skříňky, gauče, atd.
Musím teď hlavně vymyslet, kam dát nové WC - hlavně stále nevím, jestli to tak oblíbené WC nahradit novým, anebo nové dát jinam...

Zkuste ještě tyto tři věci:
1. vůbec do pokoje, kde je postel, nechoďte, zavřete tam a spěte s kocourem v jiném pokoji, třeba v obýváku na gauči, prostě aby na tu postel zapomněl
2. nebo dejte pod postel na místo, kam chodí katit, jídlo, kočka nepůjde kadit na místo, kde je jídlo, tohle by mohlo být řešením
3. anebo kupte odpuzovač koček a nastříkejte pod postel

To by mě zajímalo, proč ho to pod tou postelí tak přitahuje. Zkuste to tam očuchat, jestli tam třeba není cítit něco zvláštního, co by ho přitahovalo. Možná chce být skrytý. Tak zkuste postavit krytý záchod pod tu postel. Stejně ale nemusíte být zase tolik smutná, vzít hovínka, to ještě nic není, spousta lidí má problém s kočičí močí, to je teprve problém

10.4.2015 09:22
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Kočičí svět napsal(a):
Zkuste ještě tyto tři věci:
1. vůbec do pokoje, kde je postel, nechoďte, zavřete tam a spěte s kocourem v jiném pokoji, třeba v obýváku na gauči, prostě aby na tu postel zapomněl
2. nebo dejte pod postel na místo, kam chodí katit, jídlo, kočka nepůjde kadit na místo, kde je jídlo, tohle by mohlo být řešením
3. anebo kupte odpuzovač koček a nastříkejte pod postel

To by mě zajímalo, proč ho to pod tou postelí tak přitahuje. Zkuste to tam očuchat, jestli tam třeba není cítit něco zvláštního, co by ho přitahovalo. Možná chce být skrytý. Tak zkuste postavit krytý záchod pod tu postel. Stejně ale nemusíte být zase tolik smutná, vzít hovínka, to ještě nic není, spousta lidí má problém s kočičí močí, to je teprve problém

Ano, také mi pár lidí řeklo, že močení mimo WC by bylo horší.
To s tím pachovým odpuzovačem už mě taky napadlo, možná vyzkouším. No a kryté WC dorazí dnes, jen zatím nevím, kam je umístím.
Bohužel spaní jinde není možné. Mám vážně nemocnou páteř a spaní na gauči není pro mě reálné. Tam, kde spím, mám postel na míru, zdravotní matraci.
No uvidím, třeba ten nový záchod pomůže.
Jo a pod tu postel se bohužel nevleze ani nekrytý záchod, takže proto jsem psala, že váhám, zda ten nový dát na místo stávajícího - vedle postele, anebo někam jinam.

10.4.2015 11:13
koňadra

XXX.XXX.231.202

Fikovnice, nemam ted moc času, tak jen stručně. Určitě bych kocourka nevracela do útulku! Našla bych mu hodné lidi na vesnici, venku by i spíše vybil energii. Nepremlouvám Vás, abyste se kocoura hned zbavovala, ale řešit tyto problémy třeba 10 let a aby ten druhy kocour trpěl, a já pořád uklízela, tak to bych nedovolila. Já vím, "stáváš se zodpovědným za to...", ale to se dá vyložit různě. Vy přece kocoura nevyhodite na ulici.Ale je to samozřejmě na Vás. Píši z mobilu, omlouvám se za chyby.

10.4.2015 19:49
koňadra

XXX.XXX.128.31

fikovnice napsal(a):
Také jste mě "Koňadro" trochu překvapila tou zkušeností s tím Vaším siamákem. Že byl zlý a že jste jeho chování otočili...
Já jsem tak nějak navyklá, že kočky vychovávat nejde, že tak maximálně u toho jídla na něj křiknu "Nesmíš!", když jde do misky velkému, ale jinak že žádná výchova koček ani není možná. Nějaké okřikování, že se spíše vrátí ve zlém - kočku to vydeptá a stejně nepomůže. A že vše je lepší řešit spíše po dobrém, při divokosti maximálně ukončit hru. No a pak je mi také záhadou, že malý je čistotný s močením - to mu chodit na záchod nevadí - ale to je asi proto, že chodí na to druhé WC, které je v jiné místnosti. Kdyby byl prostor pod postelí, tak tam snad WC dám, myslím, že tam by malý hned začal chodit, ale tam se teda záchod (ani nekrytý) nevejde ani náhodou.

Jo, náš siamák byl boží - když jsem ho vychovala. Koupila jsem ho na náhodný inzerát a další náhoda tomu chtěla, že s jeho původním majitelem jsem později začala spolupracovat profesně, takže občas k nám přijel a nestačil se divit, jaký je to hodný kocour! Pak se mě i přiznal, proč ho dali pryč - že byl zlý. Jak jsem Vám psala, naše kočky chodí na jedno z wc, které mají pod policí, mají tam max.30 cm prostoru a zvládají to. Nicméně u mne by kocour neměl wc ani pod postelí, ani vedle postele. Protože jednak se chci vyspat a hrabání by mne určitě vzbudilo a druhak bych nehodlala ten záchod čuchat. To bych snad musela v noci vstát a uklidit to, a až tak posluhovat kočkám - to bych nedala. Jednou jsem spala u kamarádky, ta má v bytě 4 kočky a ta noc, to byly pro mne galeje. Co chvíli na mne nějaká kočka skočila do postele, potom lítaly po bytě. Prostě vůbec jsem se nevyspala. Když jsem měla já kočky v bytě, tak jsem to řešila tak, že do ložnice jednoduše nikdy nechodily, prostě byly stále zavřené dveře, pro ně tam ta místnost prostě nebyla. Záchody měly 2 - v kuchyni a koupelně. Ale upřímně: teď jsem ráda, že mám kočky jen venkovní. Teda mají vedle baráku svoji místnost, tam je zavírám na noc, pokud tedy vůbec přijdou, ale jinak jsou volně. S těmi výchovnými metodami: vždycky se snažím nejprve po dobrém. Ale když to nejde, sáhnu i k tvrdším metodám a funguje to. Jestli je kočka "vydeptaná", tak tím se netrápím. Je to její volba. Budeš se chovat slušně, nic se ti nestane. Zvláště kočky jsou těžko vychovatelné a na ně metoda "cukr a bič" funguje dobře. No, a teď jsem Vás (a asi nejen Vás) dorazila, že jsem nějaký tyran, ale věřte, že svoje zvířata netrápím, ale nějaké mantinely být musí. Fikovnice, Váš kocour MOŽNÁ chodí čůrat do záchodu proto, že tam máte nějaký ten kočkolit, takže moč se hned vsákne a on si nenamočí nohy. Když se vyčůrá i třeba na ten papír pod postel, tak se to nejprve trošku rozteče, než se to vsákne. Tak si to vysvětluji já.

11.4.2015 09:24
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Děkuji "Koňadro" za další Vaše příspěvky, rady a nápady.
Podařilo se mi pod postel narvat nekryté WC a ráno v něm byla nadílka. Situace ale rozhodně není ideální. Mě to hrabání a smrad v noci také budí... Vedle postele jsem dala nové WC, ale musela jsem sundat kryt (báli se tam jít). Každopádně malý útočí na velkého i teď na tom novém záchodě. Takže jde o to místo. On útočí a pak, aby se vyhnul protiútoku velkého jde raději pod postel... Teď s tím WC pod postelí to posun je, ale malý. Malý kocour půjde na kastraci (nemám teď na mysli v horizontu dní) a uvidím... Těžko říct, proč je takový hajz..k. Velký byl jako kotě také trápený, také odebraný z hrozných podmínek. A je to neskutečně hodný kocour. O něj mi teď jde asi nejvíc. Nesmím dovolit, aby mu bylo ubližováno...
Ještě jednou moc děkuji!

11.4.2015 12:34
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

Třeba je to venkovní kočka. Třeba si to oblíbí na chalupě.
Moje kamarádka na chalupě taky nechala na podzim kocourka.
Byl to náružívě venkovní typ.
Nechala si ho hodná sousedka.

11.4.2015 16:16
fikovnice

XXX.XXX.99.69

rapotacka11 napsal(a):
Třeba je to venkovní kočka. Třeba si to oblíbí na chalupě.
Moje kamarádka na chalupě taky nechala na podzim kocourka.
Byl to náružívě venkovní typ.
Nechala si ho hodná sousedka.

Zdravím Vás "rapotacko" a děkuji i za Váš příspěvek. Víte, píšete podobnou věc jako "Koňadra". Já bych za to zřejmě byla i ráda. Ale hodně jsem nad tím přemýšlela a moc si to zatím nemyslím. Venkovní typ je velký kocour - ten miluje lovení myší a venek a přírodu. Na chalupě to přímo zbožňuje. V bytě je takový jako víc samostatný, není extra mazlivý, ale je strašně moc hodný. Zato malý kocour je strašná přítula - ten by se ze všeho nejraději se mnou jen mazlil + není ani hravý s velkým (honičky), ale baví jej, když si s ním hraju já - mávátko, házení hraček. Protože moje zdraví je nic moc, jsem teď dost často doma a to je pak prakticky stále nasazený u mě - buď v posteli, anebo prostě kam se hnu. Opravdu kamkoli, tam jej mám pod nohama. Takže si jej jako samostatnou jednotku představit vůbec neumím (a to teď opravdu píšu objektivně, protože tento kocour mi zatím moc radosti nepřináší).
Určitě zůstane se mnou do kastrace, pak na chalupě uvidím jak se mu tam bude líbit. Prostě zatím to musím nechat takto, jiná možnost asi teď není. Napadá mě, že on by byl nejšťastnější jako jedináček u někoho v bytě. Ale teď je náš, dál se věci snad nějak vyvrbí...

11.4.2015 17:21
fikovnice

XXX.XXX.99.69

fikovnice napsal(a):
Děkuji "Koňadro" za další Vaše příspěvky, rady a nápady.
Podařilo se mi pod postel narvat nekryté WC a ráno v něm byla nadílka. Situace ale rozhodně není ideální. Mě to hrabání a smrad v noci také budí... Vedle postele jsem dala nové WC, ale musela jsem sundat kryt (báli se tam jít). Každopádně malý útočí na velkého i teď na tom novém záchodě. Takže jde o to místo. On útočí a pak, aby se vyhnul protiútoku velkého jde raději pod postel... Teď s tím WC pod postelí to posun je, ale malý. Malý kocour půjde na kastraci (nemám teď na mysli v horizontu dní) a uvidím... Těžko říct, proč je takový hajz..k. Velký byl jako kotě také trápený, také odebraný z hrozných podmínek. A je to neskutečně hodný kocour. O něj mi teď jde asi nejvíc. Nesmím dovolit, aby mu bylo ubližováno...
Ještě jednou moc děkuji!

Jo, ještě jak to vzniklo s tím WC vedle postele. Malý kocour ze začátku byl totálně nečistotný, tak chodil pod moji postel. Abych tomu zabránila, koupila jsem tehdy nové WC a dala je právě vedle postele - do přímé blízkosti toho podpostelového kadicího místa (a zahradila prostory kolem postele - po pár dnech se ukázalo, že bohužel ne pořádně). Jenže co se nestalo: tento záchod si neskutečně oblíbil velký kocour, přestal úplně chodit na původní záchod, který je jinde a obě potřeby začal dělat do tohoto záchodu vedle postele. Oběma kocourům se evidentně toto místo líbí nejvíc a já mám celkem obavy odebrat to WC, co je vedle postele a dát je jinam. Velkého kocoura si jako nečistotného absolutně představit neumím, ale co já vím...stát se to může.

11.4.2015 18:47
lavacca

XXX.XXX.164.49

Pročítám to celé až teď a napadá mě - a nechodí on pod tu postel malý prostě značkovat? Dost kocourů označuje svoje území právě trusem... zda si tak neoznačujete, že je ta postel jen jeho? Odpovídalo by to i tomu usurpování postele jen pro sebe...

Kryté wc bych jim dala k dispozici - klidně pár dní bez krytu a dát ho později. nebo nechat kryté (vyndat ta lítací dvířka, já je tam pro naše kočky taky nemám) a ať si na něj pár dní zvykají. Kočky jsou konzervativní, je jasné, že se tam nepoženou hnedka 1.den, ale mohlo by je to lákat...a fakt ten krytý wc má tu výhodu, že tam má kočka fakt svůj klid.

Jinak u nás spí kočky normálně se mnou v pokoji, kde mají i wc (pokud člověk používá ok stelivo, fakt cítit nic není) a nestalo se mi, že by mě hrabáním ve stelivu vzbudili. Celkem pravidelně je slyším hrabat ještě chvilku, jak zhasnu, že jdeme už spát. Ale celou noc je klid. A spát se mnou chodí do postele jen 1 kočka - ostatní se dojdou večer pomazlit (postupně) a pak jdou spát na parapet/skříň a škrabadlo a je klid.

11.4.2015 18:58
fikovnice

XXX.XXX.99.69

lavacca napsal(a):
Pročítám to celé až teď a napadá mě - a nechodí on pod tu postel malý prostě značkovat? Dost kocourů označuje svoje území právě trusem... zda si tak neoznačujete, že je ta postel jen jeho? Odpovídalo by to i tomu usurpování postele jen pro sebe...

Kryté wc bych jim dala k dispozici - klidně pár dní bez krytu a dát ho později. nebo nechat kryté (vyndat ta lítací dvířka, já je tam pro naše kočky taky nemám) a ať si na něj pár dní zvykají. Kočky jsou konzervativní, je jasné, že se tam nepoženou hnedka 1.den, ale mohlo by je to lákat...a fakt ten krytý wc má tu výhodu, že tam má kočka fakt svůj klid.

Jinak u nás spí kočky normálně se mnou v pokoji, kde mají i wc (pokud člověk používá ok stelivo, fakt cítit nic není) a nestalo se mi, že by mě hrabáním ve stelivu vzbudili. Celkem pravidelně je slyším hrabat ještě chvilku, jak zhasnu, že jdeme už spát. Ale celou noc je klid. A spát se mnou chodí do postele jen 1 kočka - ostatní se dojdou večer pomazlit (postupně) a pak jdou spát na parapet/skříň a škrabadlo a je klid.

Díky "Lavacco" i Vám za reakci. Víte, že mě to o tom značkování také napadlo? Snažím se o tom všem neustále přemýšlet a malý si prostě uzurpuje to místo. Jinak jde o dvoupostel, se mnou spává v mé posteli a záchod je u té druhé postele (úplně pod nosem bych jej tedy asi nesnesla ). V podstatě mě teď napadla jedna věc: že by MOŽNÁ mohlo pomoci, kdyby se velký naučil chodit na jiné WC. A to vedle postele by zůstalo pro malého. Jenže jak to udělat, nevím. Záchodu včera přemístěného si ani nevšimli. Ani jeden. Ještě k tomu značkování - on, jak jsem dříve psala, tam chodil asi tak ten týden na začátku. Pak asi měsíc (možná i víc) pohoda a čistotnost. A teď už to bude pomalu 14dní, co zas chodí pod postel. Vysloveně prostě OBĚMA kocourům jde o to konkrétní místo, o které bojují - holt každý po svém. Ale co udělat? Napadá Vás, jestli by naopak bylo třeba rozumné záchod od postele dát pryč - někam úplně jinam? Nebo jak třeba velkého přesměrovat na jiný záchod? (na druhou stranu nechci udělat nic, co by mělo velkému nějak "ublížit", už takto je se mnou mnohem méně v kontaktu než dřív)

Jiank, ano, mám v plánu kryt na záchod začít dávat.

11.4.2015 19:03
fikovnice

XXX.XXX.99.69

lavacca napsal(a):

A ještě teda jeden poznatek - mám stejné stelivo, co Vy (Mikeš) a bohužel zápach je hrozný a i mě to třeba probudí (když najdu sílu, jdu to uklidit). Navíc ani jeden už neprůjmuje, malý je v pohodě úplně, velký téměř (občas ještě není stolice úplně formovaná, ale spíše už je a i tak zapáchá teda hodně). Možná je to tím, že mám nějak extrémně vyvinutý čich - to vím z mnoha zážitků i z porovnání s mými přáteli.

11.4.2015 19:05
fikovnice

XXX.XXX.99.69

lavacca napsal(a):

Tak do třetice smajlík - i si v poslední době všímám, že malému začíná více čpět moč - ještě to není takové to echt kocouří smrdění, ale asi začíná. Jenže jsem zde dostala spíše rady že kastrace v 8 měsících věku to není značka ideál. Na druhou stranu kocour je z depozita, kde mi paní nebyla schopna říct přesně věk. Troufám si tvrdit, že třeba i 2-měsíční seknutí se ve věku může být reálné. Nevím, no.

11.4.2015 21:03
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Tak večer proběhla zkouška nasazení krytu na WC vedle postele. Velký se zájmem přišel, vlezl dovnitř, očichal a...lehl si s tím, že ale podle mě šlo opět o hlídání si záchodu (čučel ze dvířek ven, jestli se někde nezjeví malý kocour). Malý kocour se snažil útočit - zezadu, zboku, zvrchu (tam je bohužel jakési odkrývací kolečko (možno je tam mít nebo ne), které tam moc nedrží - ale reklamovat to kvůli tomu nebudu. Moc možností jak se na velkého dostat ale neměl, navíc kdykoli se u tohoto naskytnu, řeknu malému "Nesmíš!" (jako když otravuje velkého na záchodě) Podle očí malého (naštvaný výraz) ta mrcha moooc dobře vím, že dělá něco, co není správné (resp. co se mi nelíbí).

12.4.2015 00:05
fikovnice

XXX.XXX.99.69

koňadra napsal(a):
Jo, náš siamák byl boží - když jsem ho vychovala. Koupila jsem ho na náhodný inzerát a další náhoda tomu chtěla, že s jeho původním majitelem jsem později začala spolupracovat profesně, takže občas k nám přijel a nestačil se divit, jaký je to hodný kocour! Pak se mě i přiznal, proč ho dali pryč - že byl zlý. Jak jsem Vám psala, naše kočky chodí na jedno z wc, které mají pod policí, mají tam max.30 cm prostoru a zvládají to. Nicméně u mne by kocour neměl wc ani pod postelí, ani vedle postele. Protože jednak se chci vyspat a hrabání by mne určitě vzbudilo a druhak bych nehodlala ten záchod čuchat. To bych snad musela v noci vstát a uklidit to, a až tak posluhovat kočkám - to bych nedala. Jednou jsem spala u kamarádky, ta má v bytě 4 kočky a ta noc, to byly pro mne galeje. Co chvíli na mne nějaká kočka skočila do postele, potom lítaly po bytě. Prostě vůbec jsem se nevyspala. Když jsem měla já kočky v bytě, tak jsem to řešila tak, že do ložnice jednoduše nikdy nechodily, prostě byly stále zavřené dveře, pro ně tam ta místnost prostě nebyla. Záchody měly 2 - v kuchyni a koupelně. Ale upřímně: teď jsem ráda, že mám kočky jen venkovní. Teda mají vedle baráku svoji místnost, tam je zavírám na noc, pokud tedy vůbec přijdou, ale jinak jsou volně. S těmi výchovnými metodami: vždycky se snažím nejprve po dobrém. Ale když to nejde, sáhnu i k tvrdším metodám a funguje to. Jestli je kočka "vydeptaná", tak tím se netrápím. Je to její volba. Budeš se chovat slušně, nic se ti nestane. Zvláště kočky jsou těžko vychovatelné a na ně metoda "cukr a bič" funguje dobře. No, a teď jsem Vás (a asi nejen Vás) dorazila, že jsem nějaký tyran, ale věřte, že svoje zvířata netrápím, ale nějaké mantinely být musí. Fikovnice, Váš kocour MOŽNÁ chodí čůrat do záchodu proto, že tam máte nějaký ten kočkolit, takže moč se hned vsákne a on si nenamočí nohy. Když se vyčůrá i třeba na ten papír pod postel, tak se to nejprve trošku rozteče, než se to vsákne. Tak si to vysvětluji já.

"No, a teď jsem Vás (a asi nejen Vás) dorazila, že jsem nějaký tyran, ale věřte, že svoje zvířata netrápím..."

Tak o tom, že zvířata milujete jsem nikdy ani nezapochybovala. Možná se stavíte k některým věcem racionálněji, já možná trochu víc emotivněji, to jde takto těžko posoudit. Ale myslím, že prostě zvířata máme rády obě a oběma nám jde o dobro nejen našich zvířat.

U mě je to nicméně teď takové dvojsečné - čím dál tím víc přemýšlím nad tím, aby přítomností malého kocoura netrpěl velký. Teď před chvílí byl malý močit a začíná to být vážně už ten typický kocouří smrad. Takže je možné, že kastrace se v dohledné době bude konat a možná by to třeba i vysvětlilo tu změnu v jeho vyprazdňovacím chování v posledních cca 10 dnech.

12.4.2015 01:04
lavacca

XXX.XXX.164.49

Zkusím postupně zase odpovědět na ta nová infa. :)

- wc u postele bych zkusila dát na konec pokoje (ale nechat ve stejném pokoji), třeba to pomůže, že si to nebudou spojovat s tím místem v posteli, i když těžko říct..

- pokud je kocour cítit i přes dobré stelivo (což Mikeš je. :) Já teda beru i Borcat - ten je drobnější a je pravda, že ten dělá hluku ještě méně), tak bych s kastrací nijak neotálela. Ono to totiž bude jen čím dál tím horší a ještě se může naučit značkovat močí (různě ohazovat skříně, apod. a to pak bude úplně na zbláznění)

- asi jsme to tady i psala, tím, že máme i myšilovky, tak jsme kastrovali kocoura cca v 6 měsících (taky je z útulku, ale ten věk si myslím fakt seděl, aspoň i dle mých zkušeností s velikostí a vyspělostí kočky toho věku). Narkózu snesl úplně super, krásně se vzbudil a od té doby je to dál aktivní kluk. :) Už nám i nádherně zmohutněl. - viz foto. Jinak v době kastrace už taky začal být cítit, takže jsme neváhali /a i teď jsem koukala, že občas jde a sem tam nějaký strom močí označkuje/.

- jo, to mi taky občas kočky u nového wc udělaly, že si do něj lehly a odpočívaly. :D Občas tam i vysloveně usnuly a na wc jako takové ho použili třeba 3.-4.den.

- kolečko nahoře opravdu má tendenci spadnout, když na něj jiná kočka šlápne - já to vyřešila tak, že jsem ho prostě přilepila vteřinovým lepidlem. :D Což jsem si ani při poslání odkazu na to wc neuvědomila, že bude asi třeba taky udělat. Jinak je totiž wc super - jak na manipulaci s ním, tak je oblíbené i u koček, jak je velké a prostorné. :)

- uvidíte, jak se bude chovat malý po kastraci. Třeba se trochu i zklidní v chování vůči staršímu kocourovi. Takhle mi to přijde, že jak dospívá, tak začíná vystrkovat dost růžky a má teď jako nekastrát nad starším navrch a vrchovatě toho teda využívá... potvora malej.

12.4.2015 02:01
fikovnice

XXX.XXX.99.69

lavacca napsal(a):

- wc u postele bych zkusila dát na konec pokoje (ale nechat ve stejném pokoji), třeba to pomůže, že si to nebudou spojovat s tím místem v posteli, i když těžko říct..

- pokud je kocour cítit i přes dobré stelivo (což Mikeš je. :) Já teda beru i Borcat - ten je drobnější a je pravda, že ten dělá hluku ještě méně), tak bych s kastrací nijak neotálela. Ono to totiž bude jen čím dál tím horší a ještě se může naučit značkovat močí (různě ohazovat skříně, apod. a to pak bude úplně na zbláznění)

- asi jsme to tady i psala, tím, že máme i myšilovky, tak jsme kastrovali kocoura cca v 6 měsících (taky je z útulku, ale ten věk si myslím fakt seděl, aspoň i dle mých zkušeností s velikostí a vyspělostí kočky toho věku). Narkózu snesl úplně super, krásně se vzbudil a od té doby je to dál aktivní kluk. :) Už nám i nádherně zmohutněl. - viz foto. Jinak v době kastrace už taky začal být cítit, takže jsme neváhali /a i teď jsem koukala, že občas jde a sem tam nějaký strom močí označkuje/.

- jo, to mi taky občas kočky u nového wc udělaly, že si do něj lehly a odpočívaly. :D Občas tam i vysloveně usnuly a na wc jako takové ho použili třeba 3.-4.den.

- kolečko nahoře opravdu má tendenci spadnout, když na něj jiná kočka šlápne - já to vyřešila tak, že jsem ho prostě přilepila vteřinovým lepidlem. :D Což jsem si ani při poslání odkazu na to wc neuvědomila, že bude asi třeba taky udělat. Jinak je totiž wc super - jak na manipulaci s ním, tak je oblíbené i u koček, jak je velké a prostorné. :)

- uvidíte, jak se bude chovat malý po kastraci. Třeba se trochu i zklidní v chování vůči staršímu kocourovi. Takhle mi to přijde, že jak dospívá, tak začíná vystrkovat dost růžky a má teď jako nekastrát nad starším navrch a vrchovatě toho teda využívá... potvora malej.

Díky moc "Lavacco" za všechny Vaše připomínky a odpovědi.
Začnu tím, že Váš kocour je nádherný, vypadá mohutně a je to ta moje oblíbená mourovatá barva.

Já možná písnu něco tak, jak mě to bude napadat, tak se omlouvám, jestli to bude chaotické. Přesně si myslím to, co Vy stran toho "vystrkování růžků" u malého. Psala jsem o jeho zvýšené agresivitě a ejhle - netrvalo dlouho a začala mu smrdět moč. Tak jsem si to vše také takto pospojovala. Takže holt asi tedy půjde brzy pod nůž. Já myslím, že na narkózu není nijak malý. Nemám jej tedy zváženého, ale opravdu hodně již vyrostl - i když do délky a je přízemní, zatímco u velkého kocoura se všichni mí známí bez výjimky diví, jak strašně moc je vysoký.
K tomu WC - já tam to kolečko zatím nedávám, kryt jsem se rozhodla nechat dnes na noc už nasazený. No a přemýšlela jsem nad jednou věcí - nemám já vlastně už ten problém s kaděním pod postelí vyřešený? Protože malý začal chodit (už několikrát) do toho WC, co se mi podařilo narvat pod postel. Pravda, čištění je nepohodlné - vždy odsunout jedno WC, pak vytáhnout druhé...ale fakt si říkám, jestli nebýt spokojená s tímto. Co je škoda, je to, že se mi tam podařilo narvat jen provizorní WC (mám dvě kočičí a toto je vyrobené normálně z lepenkové bedny, takže tam mám plno vrstev papíru, nahoře igelit a na tom stelivo a kocour to při hrabání skoro vždy shrne).
Co se týká zápachu - skrze stelivo Mikeš jsem měla na mysli, že spíše prostupuje zápach po velké potřebě, a to mám ještě pocit, že mnohem více u velkého kocoura. Tento týden jsem zameškala, co se dalo smajlík. Chtěla jsem s ním zajet na veterinu, nakonec jsem vyřizovala takové ty přepisy z mamky na mě (plyn, voda, elektřina) a ve finále mám pocit, že jsem neudělala nic a ani s tím velkým nezajela k vetce. Chtěla jsem, aby se mu znovu podívali do krku, do uší, protože občas zase třepne hlavou, ušima...já si nemůžu pomoct, mně to pořád připadá jako by měl nějaké parazity (?), které třeba způsobují i ty občasné průjmy a to, že mu stolice tak zapáchá. Nicméně uši má nádherně čisťounké, srst lesklou, jen teda oproti malému opravdu šíleně líná. Nehubne, začínám mít pomalu problém jej zvednout a tipuji, že už asi bude mít přes 6kg. Takže nic alarmujícího se neděje, ale pro jistotu jsem s ním zajet chtěla. No co už se mnou... Příští týden bude bohužel pracovně hrozný.
Jinak na malého opravdu nejvíce sedí popis - sobeček, závislý na mně, mající rád mazlení a vůči velkému občasně agresivní. Velký si to také vždy samozřejmě nenechá líbit, ale celkem mě štve, že mu jednou pořádně nenamlátí ;-), takto jen malého utvrzuje v tom, že si na něj může dovolovat.

Tak ještě jednou moc děkuju.
Btw, zajímalo by mě, jestli se ještě ozve ta Veronika s tím maličkým čivavákem.300g - to je vážně děs a hrůza!

12.4.2015 02:07
fikovnice

XXX.XXX.99.69

lavacca napsal(a):

Jo a tady tu jako by lví hřívu a huňatý ocas jako má ten Váš krasavec má sousedovic kocour, navíc je také mohutný. Nevíte, jaké předky taková kočka může mít?

Můj velký kocour (přes tu celkem vysokou hmotnost) je takový víc atletický. Malý - ten asi fakt bude mít něco z těch orientálek - i to neustále vrkání na to ukazuje. A má také dost dlouhý ocas vůči délce těla. Nicméně je (zatím) mnohem přízemnější a bude mít stopro jinou postavu než velký.

A ještě jeden poznatek - já mám ty kocoury tak zhýčkané, že se těch kuřecích krků ani nedotkli smajlík. Nebo nevím, čím to je...

A ještě jedna věc - kocouři najednou přestali pít z misky, i po jejím důkladném vymytí. Vyzkoušela jsem výměnu za jinou - opět nic, a přitom se pití dožadovali. Velký třeba vyskočil do blízkosti dřezu a bylo jasné, že hledá vodu. Tak jsem večer koupila NOVOU keramickou misku - a opět nic! Čichnou a odejdou, aby se vzápětí vody dožadovali. Tu jim tedy teď čepuju do velkých kelímků (od zákysů) a to jo, to pijou. Tak to moc nechápu...

12.4.2015 06:50
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Ještě bych se Vás "Lavacco" chtěla zeptat na toto, co jste napsala: "...má teď jako nekastrát nad starším navrch a vrchovatě toho teda využívá... potvora malej."

Takhle to fakt u koček funguje? I když je malý kocour od dost menší i mladší než velký kocour? U nich je takovýto typ hierarchie?

12.4.2015 08:10
rapotacka11

XXX.XXX.32.93

K nám přišel dospělý nekastrát. Mysleli jsme, že mu jsou tak 4 měs.
Byl drobný. Když jsme mu dávali prášek na odčervení, viděli jsme,
podle nánosu na zubech, že je to dospělý, podvýživený kocour z ulice.
Sousedů kastrát, ho řezal na naší zahradě, kdykoli se mu zachtělo .
Takže jsem "souseda" nalákala na žvanec, zavřela a pak teprve pustila "našeho".

12.4.2015 11:01
lavacca

XXX.XXX.164.49

Díky. Na fotce ta mohutnost stejně dík chlupů ještě není tak znatelná, ale na omak je fakt už kusanec. :) Když si vzpomenu, jaký uzlíček jsem si přivezla, zdá se mi to až neuvěřitelné. :) Ale je fakt, že teď 6.4. u nás byl už 6 měsíců - nějak to letí. :)

Ano, je to vážně možné, že to souvisí vše s dopěním kocoura (viz ta smrdící moč kocouřinou).

No, i to je řešení - myslím to wc pod postelí. Radši byhc mu to tam nechala, ať zatím chodí tam a po kastraci uvidíte, zda ho to tam bude ještě táhnout..jinak hormony se vyplavují ještě až 6 týdnů po kastraci, takže ze dne na den to změna asi nebude, ale i tak by to mělo pomoci...min. od toho vyššího zápachu.

Jo, při průjmech je to vždy více cítit..ale to si myslím, že by nevychytalo asi ani sebelepší stelivo no.. :/

Já u našeho Jeníka tipuju mainskou mývalí, ale kdoví, co všechno je v něm namixováno. I když i povahově, co jsem o mainkách četla, by to docela i sedělo. Ale fakt těžko říci. JJ, taky mám ráda mourečky. :)

Tak ne každá kočka ty kuřecí krky sní, chce to sem tam zkusit. Když ne, tak ne. Nenutila bych je. Jinak ale svalovinu i vnitřnosti jedí, ne?

A dáváte čerstvou vodu? nebo odstátou? Některé kočky radši odstátou vodu. Plus je ideální na vodu keramická miska či nerez, ty umělé až tak mezi kočkami "nefrčí". A ideálně otevřenější misku - ale to kočky obecně i na jídlo radši talíř než vyšší užší misku.

Co se týče kastrát x nekastrát, tak opravdu u koček je běžné, že nekastrovaná kočka má vyšší pozici než kastrovaná. Samozřejmě existují i výjimky, ale většina nekastrovaných koček třeba doma i tu kastrovanou kočku tak usurpuje, že se jí musí hledat nový domov /občas tak nabízí CHS kastrované kočky, že se jim doma nesnesou/. Suma sumárum tam kde to jde, tak ideálně mít všechny kočky kastrované, aby k těmto problémům nedocházelo.

12.4.2015 11:03
lavacca

XXX.XXX.164.49

rapotacka11 napsal(a):
K nám přišel dospělý nekastrát. Mysleli jsme, že mu jsou tak 4 měs.
Byl drobný. Když jsme mu dávali prášek na odčervení, viděli jsme,
podle nánosu na zubech, že je to dospělý, podvýživený kocour z ulice.
Sousedů kastrát, ho řezal na naší zahradě, kdykoli se mu zachtělo .
Takže jsem "souseda" nalákala na žvanec, zavřela a pak teprve pustila "našeho".

Tak tady je to zas o tom, že sousedů kocour si to území usurpoval pro sebe a bral toho vašeho kocoura jako vetřelce. Což je u koček běžné. A tam pak kastrát x nekastrát moc roli nehraje. Vždy je na tom hůř ta kočka, jež přijde nově.

12.4.2015 15:06
fikovnice

XXX.XXX.99.69

lavacca napsal(a):
Díky. Na fotce ta mohutnost stejně dík chlupů ještě není tak znatelná, ale na omak je fakt už kusanec. :) Když si vzpomenu, jaký uzlíček jsem si přivezla, zdá se mi to až neuvěřitelné. :) Ale je fakt, že teď 6.4. u nás byl už 6 měsíců - nějak to letí. :)

Ano, je to vážně možné, že to souvisí vše s dopěním kocoura (viz ta smrdící moč kocouřinou).

No, i to je řešení - myslím to wc pod postelí. Radši byhc mu to tam nechala, ať zatím chodí tam a po kastraci uvidíte, zda ho to tam bude ještě táhnout..jinak hormony se vyplavují ještě až 6 týdnů po kastraci, takže ze dne na den to změna asi nebude, ale i tak by to mělo pomoci...min. od toho vyššího zápachu.

Jo, při průjmech je to vždy více cítit..ale to si myslím, že by nevychytalo asi ani sebelepší stelivo no.. :/

Já u našeho Jeníka tipuju mainskou mývalí, ale kdoví, co všechno je v něm namixováno. I když i povahově, co jsem o mainkách četla, by to docela i sedělo. Ale fakt těžko říci. JJ, taky mám ráda mourečky. :)

Tak ne každá kočka ty kuřecí krky sní, chce to sem tam zkusit. Když ne, tak ne. Nenutila bych je. Jinak ale svalovinu i vnitřnosti jedí, ne?

A dáváte čerstvou vodu? nebo odstátou? Některé kočky radši odstátou vodu. Plus je ideální na vodu keramická miska či nerez, ty umělé až tak mezi kočkami "nefrčí". A ideálně otevřenější misku - ale to kočky obecně i na jídlo radši talíř než vyšší užší misku.

Co se týče kastrát x nekastrát, tak opravdu u koček je běžné, že nekastrovaná kočka má vyšší pozici než kastrovaná. Samozřejmě existují i výjimky, ale většina nekastrovaných koček třeba doma i tu kastrovanou kočku tak usurpuje, že se jí musí hledat nový domov /občas tak nabízí CHS kastrované kočky, že se jim doma nesnesou/. Suma sumárum tam kde to jde, tak ideálně mít všechny kočky kastrované, aby k těmto problémům nedocházelo.

Díky moc opět za Vaše komenty, i děkuji zase "rapotacce11".
Dnes je kupodivu celkem klid, i leželi chvíli se mnou v posteli oba, ale dost daleko od sebe.
Smrad žádný , malý chodí do podpostelového WC, takže...pro tuto chvíli je tato věc vlastně vyřešena! Není to ideální, ale je to určitě posun!
S tou vodou - dávám čerstvou...zkusím tedy odstátou. Misku jsem schválně koupila keramickou, vím, že plasty nemusí. Předtím měly skleněnou. Vždy se širokým hrdlem. Ale zase to odstátí...v té skleněné misce se posléze nenapili vody ani když tam stála třeba několik hodin. Nevím, proč tak najednou jim to začalo vadit. Navíc oběma...
Uvidím, jak se bude situace dále vyvíjet.
Přeji vám oběma hezké nedělní odpoledne! (a zítra práce ).

Přidejte reakci

Přidat smajlík